Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής είδηση με υποτιθέμενο μήνυμα της αστυνομίας για απάτη με μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν εγκληματικές για να απομονώνουν θύματαHOAXES

Ψευδής είδηση με υποτιθέμενο μήνυμα της αστυνομίας για απάτη με μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν εγκληματικές για να απομονώνουν θύματα

25 Απρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Ανακοίνωση η οποία έχει κυκλοφορήσει από την Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί πολίτες για απάτη εγκληματιών στην οποία χρησιμοποιούνται παιδιά που δηλώνουν ότι έχουν χαθεί για να απομονώσουν θύματα.

Συμπέρασμα:

H προειδοποίηση που εμφανίζεται σε διάφορους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά τα οποία παρασύρουν περαστικούς για λογαριασμό συμμορίας κλεφτών δίνοντας ψευδή διεύθυνση κατοικίας δεν ευσταθεί. Πρόκειται για ψευδή είδηση που κυκλοφορεί με διαφορετικές εκδοχές από το 2005, έχει καταρριφθεί από πολυάριθμα αστυνομικά τμήματα και δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

Σε πληθώρα σελίδων, ιστολογίων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί εικόνα η οποία υποτίθεται πως έχει κυκλοφορήσει από την αστυνομία και προειδοποιεί πολίτες για απάτη εγκληματιών στην οποία χρησιμοποιούνται παιδιά που δηλώνουν ότι έχουν χαθεί για να απομονώσουν θύματα. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: greece4greeks.blogspot.com, athensmagazine.gr, “Μαντιναδες Της Αγαπης-Κρητικα Τραγουδια” (σελίδα στο Facebook) , “Θεατρικος Οργανισμος Phoinix” (σελίδα στο Facebook)

Η υπό εξέταση εικόνα:

Τι ισχύει

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός αναπαράγεται εδώ και αρκετά χρόνια σε ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δεν αποτελεί ανακοίνωση ή προειδοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για δημοσίευμα το οποίο έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Ο ισχυρισμός έχει εμφανιστεί σε διάφορες παραλλαγές αλλά οι αρχικές αναπαραγωγές του στο εξωτερικό έκαναν αναφορά σε μια συμμορία με το όνομα MS13 (Mara Salvatrucha). Στην ελληνική έκδοση, η συμμορία MS-13 διαγράφηκε από το μήνυμα γιατί δεν υπάρχει στη χώρα μας, ενώ προστέθηκαν οι υπόλοιπες εγκληματικές πράξεις όπως απαγωγές, ληστείες και ούτω καθεξής. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα κάποιο τέτοιο περιστατικό. Οι πιο παλιές αναφορές στην εν λόγω ψευδή είδηση φτάνουν μέχρι το 2005 όπου αναπαράγονταν μέσω μηνυμάτων κινητού και φυλαδίων. [πηγή]

Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό ανέφεραν τα εξής:

Αυτό το μήνυμα είναι για κάθε κοπέλα που πηγαίνει στη δουλειά, στο Πανεπιστήμιο ή ακόμα και αν περπατάει ή οδηγεί μόνη της. Αν βρείτε ένα νεαρό άτομο να κλαίει στο δρόμο δείχνοντας σας μια διεύθυνση και ζητώντας σας να το πάτε σε αυτή τη διεύθυνση, οδηγήστε αυτό το νεαρό άτομο στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα. Ότι και αν κάνετε, μη πάτε στη διεύθυνση που σας ζητάει. Πρόκειται για ένα νέο κόλπο που χρησιμοποιούν μέλη της συμμορίας MS13 για να βιάζουν γυναίκες. Παρακαλούμε προωθήστε αυτό το μήνυμα σε όλους ώστε να ενημερώσουν και αυτοί τους φίλους και την οικογένεια τους.

Πολλά αστυνομικά τμήματα εντός και εκτός ΗΠΑ έχουν αναφερθεί στο παραπάνω ψεύτικο μήνυμα και έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν πρόκειται για πραγματική προειδοποίηση από αστυνομικές αρχές. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η προειδοποίηση που εμφανίζεται σε διάφορους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά τα οποία παρασύρουν περαστικούς για λογαριασμό συμμορίας κλεφτών δίνοντας ψευδή διεύθυνση κατοικίας δεν ευσταθεί. Πρόκειται για ψευδή είδηση που κυκλοφορεί με διαφορετικές εκδοχές από το 2005 και δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.