Ποιοι είμαστε
Αρχική Ένα 5χρονο παιδάκι πάσχει από καρκίνο στο “εγκαίφαλο”HOAXES

Ένα 5χρονο παιδάκι πάσχει από καρκίνο στο “εγκαίφαλο”

18 Μαΐ
2013

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 έτη.

Ένα κλασικό hoax που μπορούμε να το πάρουμε ως παράδειγμα, για να δούμε πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις φάρσες απάτες. 

1ο Ορθογραφικά λάθη και σύνταξη. Φαντάζομαι ότι στο fb ξέρουν πως γράφεται ο “εγκέφαλος”
2ο Γενικολογίες. Δεν μας δίνει κανένα στοιχείο (Ποιο παιδάκι, ποιες εταιρίες, πότε, πού)
3ο Προσπαθεί να ανεβάσει το κύρος του μηνύματος χρησιμοποιώντας κάποιο μεγάλο όνομα. Εδώ βάζει το facebook αλλά δεν του έφτανε και σκέφτηκε να βάλει γενικά και πολλές άλλες εταιρίες.
4ο. Μας προτρέπει να το κοινοποιήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των hoax. Όλα τα hoax θέλουν αυτό ακριβός. Γιατί αν δεν κοινοποιήσουμε δεν θα υπάρχουν.
5ο. Επείγον. Μην το ψάξετε, μην το σκεφτείτε πολύ. Μόνο κοινοποιήστε.
6ο. Αν ψάξουμε δεν υπάρχει καμιά αναφορά από την εταιρία (facebook) που θα δώσει τα χρήματα. Ξέρουμε καλά ότι όταν μια εταιρία κάνει μια αγαθοεργία το κάνει και για λόγους προβολής.
7ο. Δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου για το πόσες κοινοποιήσεις έχει ένα μήνυμα. Είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο, και γιατί μόνο μία κοινοποίηση; Αν έδιναν το ποσό που λέει γιατί να μην το κάνουμε 10, 100, η και 1000 κοινοποιήσεις; Τα μηνύματα που ισχυρίζονται ότι δίνουν χρήματα με κάθε κοινοποίηση η like, είναι 100% απάτη.
8ο. ΄Συντάκτης. Μια τόσο σημαντική ειδοποίηση, γιατί δεν έχει το όνομα του συντάκτη;
9ο Ημερομηνία. Σωστά καταλάβατε… δεν υπάρχει καμιά ημερομηνία, έτσι το μήνυμα μπορεί να κυκλοφορεί για χρόνια.
10ο Το facebook έχει δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά οτί δεν δίνει χρήματα για κοινοποιήσεις και like.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.