Ποιοι είμαστε
Αρχική ΠΡΟΣΟΧΗ: Βοηθήστε στον εντοπισμό αυτής τις γυναίκας.HOAXES ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Βοηθήστε στον εντοπισμό αυτής τις γυναίκας.

2 Ιου
2013

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 έτη.

Αυτή η φωτογραφία μαζί με ένα μήνυμα για τον εντοπισμό αυτής της γυναίκας κυκλοφορεί στο facebook και στα ελληνικά blogs τις τελευταίες μέρες. Το μήνυμα μας προτρέπει να κοινοποιήσουμε τη φωτογραφία της γυναίκας σε μια παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της.

Ανάλυση.
Η φωτογραφία είναι αληθινή και είναι από ένα χωριό στην Κίνα, όπου μια ομάδα Κινέζων σκότωσαν και μαγείρεψαν το σκύλο της φωτογραφίας. Στην Κίνα ο νόμος δεν απαγορεύει τη σφαγή και την κατανάλωση του σκύλου και αυτό γίνετε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όσο και να μας φαίνεται κτηνώδες, σιχαμερό και αποτρόπαιο, κάνουν ότι ακριβός κάνουμε εμείς, σε πρόβατα, κατσίκια,  κουνέλια κτλ. σε διάφορα χωριά της χώρας μας. Σε πολλές περιοχές της Κίνας ο σκύλος είναι τροφή. Μέχρι και ετήσιο φεστιβάλ κατανάλωσης σκυλίσιου κρέατος υπάρχει. Σε μας αυτό είναι σιχαμερό και αποτρόπαιο γιατί έχουμε τα σκυλιά σαν κατοικίδια και τα θεωρούμε τον καλύτερο μας φίλο. Στην Ινδία οι αγελάδες είναι ιερές αλλά εμείς τις σφάζουμε, τις τρώμε και επεξεργαζόμαστε το κρέας τους, φτιάχνοντας λουκάνικα, μπιφτέκια, σαλάμια κτλ. Πως θα έπρεπε να μας βλέπει ένας ινδουιστής; Σε άλλες χώρες, σκοτώνουν και τρώνε μέχρι χιμπατζήδες και γορίλες.

Από τη στιγμή που μας προτρέπει να κοινοποιήσουμε χωρίς να μας δίνει κανένα άλλο στοιχείο, το καταχωρούμε ως hoax, γιατί το ζητούμενο του μηνύματος είναι, μόνο η κοινοποίηση.
Ας υποθέσουμε ότι εγώ γνωρίζω την γυναίκα της φωτογραφίας. Πού θα πρέπει να δώσω τα στοιχεία που έχω; Ποίος είναι αυτός που την προσπαθεί να την εντοπίσει και για ποιο λόγο, αφού σύμφωνα με τον κινέζικο νόμο δεν έκανε τίποτα παράνομο; Γιατί μόνο τη γυναίκα και όχι και όλους τους υπόλοιπους που σκότωσαν το σκύλο; Γιατί το μήνυμα δεν μας λέει πως αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα αλλά σε ένα χωριό στην Κίνα; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Γιατί το ζητούμενο είναι οι κοινοποιήσεις και τα like.

Ας δούμε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες της ιστορίας, αλλά εμείς θα πρέπει να αναζητήσουμε μόνο τη γυναίκα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.