Ο άγιος Νεκτάριος και το facebook

5


Το παραπάνω μήνυμα είναι ένα chain letter που μου το έστειλαν για να το προσθέσω στη λίστα των ελληνικών hoaxes. Παλιότερα τα chain letters τα λαμβάναμε στο email, τώρα υπάρχει το facebook.

Τι είναι τα chain letters; Από τον Γιώργο Επιτήδειο.

Τα chain letters τα οποία αποτελούν μια ηπιότερη έκδοση των hoaxes. Αυτά συνήθως δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ο κύριος λόγος ύπαρξής τους είναι να διακινηθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες του δικτύου και υπόσχονται συνήθως τύχη και άλλα οφέλη σε όποιον τα προωθήσει, ατυχία (π.χ. απόλυση) σε όποιον τα αφήσει αναπάντητα και ακόμη μεγάλα δεινά (π.χ. ακρωτηριασμούς) σε όποιον τα διαγράψει. Τέλος, μια άλλη κατηγορία chain letters υποστηρίζει πως διακινείται για αγαθοεργούς σκοπούς και ότι υπάρχει κάποιο ειδικό σύστημα παρακολούθησης και καταμέτρησης του αριθμού των ανθρώπων που λαμβάνουν το συγκεκριμένο mail. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδύνατον.
Τα hoaxes και τα chain letters αποτελούν μέρος της ζωής του δικτύου και θα μας συνοδεύουν όσο υπάρχουν ευφάνταστοι και εύπιστοι άνθρωποι. Οφείλω να ομολογήσω ότι μερικά από τα πιο έξυπνα mail που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα στο δίκτυο ήταν chain letters και θα ήμουν ψεύτης αν δήλωνα ότι δεν έχω εξαπατηθεί ποτέ από αυτά. Αν φροντίσουμε πάντως να μην πανικοβαλλόμαστε από τις προειδοποιήσεις τους, μπορεί κάποτε να συνηθίσουμε σ’ αυτά και να αρχίσουμε να τα βλέπουμε ως ένα ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινή ρουτίνα του δικτύου. Μέχρι τότε όμως καλό θα είναι να μείνουμε δύσπιστοι και προσεκτικοί.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • vv

  αχ αυτοι οι χριστιανοι …
  ποσο κουταμαρα πια ?

 • John Smith

  Βέβαια, γιατί οι άγιοι βοηθούν με βάση το αν θα κάνεις συγκεκριμένες ενεργειες, όχι με βάση το άν αυτό που ζητάς είναι για το καλό σου ή οχι… Πως φαίνεται απο χιλιόμετρα το ότι ο έξυπνος που το ‘γραψε δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι διδάσκει η Εκκλησία.

  Αλλά γιατί να τον νοιάξει; Αυτός τη δουλειά του την έκανε.

 • Peter O’Maley

  St. Nectarios stories that appear in the gerontika are the chain letters of the olden days xD

 • bas geo

  Για δες… εκσυγχρονίστηκαν οι τύποι… πριν 25 χρόνια έστελναν το ίδιο περίπου μήνυμα σε φάκελο, ρίχνοντάς τον κάτω από τις πόρτες των σπιτιών.

 • Anonymous

  Μπράβο ,να συνεχίσεις έτσι, διότι πολλά παιδιά στο σχολείο μου ότι βλέπουν στο internet και στο facebook το περνάνε για αλήθεια, μια συμμαθήτρια μου είπε ότι οι Κινέζοι παίρνουν έμβρυα μωρά κ’ ότι τα τηγανίζουν για να φάνε, εγώ κατάλαβα ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα κ’ ότι πρόκριτε για photoshop.