Ο Κρίτωνας ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

10

‘Άλλο ένα κλασικό hoax που μπορούμε να το πάρουμε ως παράδειγμα, για να δούμε πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις φάρσες απάτες. 

Ο Κρίτωνας ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
δυστυχώς το 90% του facebook
δεν θα κοινοποιήσει αυτή τη φωτογραφία
αλλά για κάθε like
1 ευρώ θα δοθεί για τη θεραπεία του
Είναι στο χέρι σου.

1ο Το facebook δεν δίνει χρήματα για κοινοποιήσεις και like. Υπάρχει και ανακοίνωση από το fb. Μήνυμα που ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είναι 1000% απάτη.
2ο Δεν μας δίνει κανένα στοιχείο (Ποιο νοσοκομείο, πόσο κοστίζει η θεραπεία, που, πότε κτλ)
3ο
΄Συντάκτης. Μια τόσο σημαντική ειδοποίηση, γιατί δεν έχει το όνομα του συντάκτη;
4ο.
Ημερομηνία. Σωστά καταλάβατε… δεν υπάρχει καμιά ημερομηνία, έτσι το μήνυμα μπορεί να κυκλοφορεί για χρόνια. 
5ο. Τα μηνύματα αυτά δημιουργούνται για ένα λόγο. Υπάρχουν σελίδες στο fb που ψαρεύουν like για να ξεγελάσουν το αλγόριθμο του fb και να εμφανίζονται στο timeline των χρηστών. Μόλις αυτό συμβεί, αρχίζουν να ανεβάζουν διαφημίσεις ή ακόμα σελίδες με μεγάλη απήχηση, πωλούνται αρκετά ακριβά σε εταιρίες που θέλουν να κάνουν marketing. Η απάτη αυτή ονομάζεται «Like farming»
6ο. Τι θα πρέπει να κάνουμε. Δεν κοινοποιούμε, δεν πατάμε like, δεν απαντάμε στο μήνυμα, ακόμα και αν θέλουμε να πούμε ότι είναι ψέμα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αναφορά για παράνομο περιεχόμενο η απάτη. Πατάμε για να ανοίξει η φωτογραφία και στις επιλογές θα βρούμε την αναφορά. Από το παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε το λόγο που κάνουμε αναφορά.


Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • John Smith

  Άρα νομίζω ότι μπορούμε να διορθώσουμε το κείμενο ως εξής:

  Ο Κρίτωνας ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΕ (ούτε βρίσκεται) ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

  δυστυχώς το 90% του facebook

  θα κοινοποιήσει αυτή τη φωτογραφία

  και με κάθε like

  βοηθάτε τον ιδιοκτήτη της σελίδας να την πουλήσει πιο ακριβά

  Είναι στο χέρι σου.

 • Krakatoa

  Ρε παιδιά… το «ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ» γράφεται με ΑΙ (άλφα ιώτα) και όχι με έψιλον !!! Είναι Ενικός: «Αυτό Βρίσκεται» και όχι πληθυντικός: «Εσείς Βρίσκετε» !!! Σταματείστε επιτέλους να το κάνετε ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΛΑΘΟΣ !!! Έλεος! Δεν έχετε βγάλει το Δημοτικό;;; … όσον αφορά όμως για το άρθρο, συγχαρητήρια… έτσι είναι. Η μούφα στο FB βρίσκει αποδοχή από πολλούς ηλίθιους που συγκινούνται από σκυλιά μέχρι τον κάθε Κρίτωνα Μαϊμού !!! Η ηθική παρακμή και η έλλειψη κριτικής ικανότητας του νεο-Έλληνα σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ !!!

  • Και τι να κάνουμε; Να διορθώσουμε την εικόνα; Το λάθος είναι του «κατασκευαστή»
   Κοίτα και σκέψου, με την κριτική σου ικανότητα.

   • Krakatoa

    Άσε την εικόνα. Εγώ για τον τίτλο σου λέω του άρθρου σας. Αναπαραγάγετε το ίδιο λάθος των Αναλφάβητων νεοελλήνων… Τα βλέπετε σε εικόνες και τα γράφετε και σε τίτλους. Ο άλλος ο βλάκας που θα το κάνει copy-paste θα μεταδώσει το λάθος σαν ιό. Έτσι από παλιά μεταδόθηκαν τέτοια ορθογραφικά λάθη και οι περισσότεροι που δεν τους νοιάζει κιόλας, αντιγράφουν και μεταδίδουν το λάθος για σωστό!!! Θέλει πολύ μυαλό για να το καταλάβετε; (αυτή είναι η στοιχειώδης κριτική ικανότητα)

    • Μα ο τίτλος του hoax, είναι ο τίτλος της εικόνας. Παρατήρησε και τη μίξη με μικρά και μεγάλα γράμματα.

     • Krakatoa

      «Άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε» !!! Καλά, άστο…

     • np

      Και καλά έκανε και το άφησε. Η βλακεία είναι ισχυρότερη από την ανορθογραφία (και εκτώς συναγωνισμού)!

     • οφις

      Δεν το κατάλαβες και το άφησες…Τι να πεις τώρα. Αφού σου λένε το προφανές ρε φίλε, τι επιμένεις; Για αρκούδες να έλεγε ο τίτλος, έτσι θα τον έβαζαν γιατί έτσι πρέπει να γίνει ώστε οοοοολοι να καταλαβαίνουν για ποια φωτό μιλάμε.

    • Angelos Papadimitriou

     Επίσης όμως, αγαπητέ Krakatoa, θα πρέπει (στον ενεστώτα) να λέμε «αναπαράγετε» και όχι «αναπαραγάγετε». Το δεύτερο είναι τύπος του αορίστου (οι διάφοροι τύποι του οποίου στη νεοελληνική γλώσσα χρησιμοποιούνται και σε άλλους χρόνους, π.χ. στιγμιαίο μέλλοντα, παρακείμενο κ.α.) και εκφράζει γενικά κάτι που έγινε ή θα γίνει ή έχει γίνει εφάπαξ ή ολοκληρωμένα, όχι κάτι με εξακολουθητική έννοια. Το λάθος αυτό έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα σχεδόν να ντρέπεται κανείς πια να πει το σωστό, ιδίως στην περίπτωση του ρήματος «απάγω», όπου κατά κόρον πλέον σχεδόν οι πάντες χρησιμοποιούν λανθασμένα στον ενεστώτα τον τύπο (του αορίστου) «απαγάγω». Για παράδειγμα, ποιος τύπος θα λέγατε ότι είναι ο σωστός στο ακόλουθο παράδειγμα; «Χιλιάδες παιδιά απάγονται / απαγάγονται κάθε χρόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου». Προφανώς, βάσει των όσων έγραψα παραπάνω, θα πρέπει να έχει γίνει αντιληπτό ποιο είναι το σωστό (ή, έστω, ποιο θεωρό εγώ σωστό). Εσείς τι θα λέγατε;

 • Anonymous

  Συγχαρητήρια για το άρθρο.
  Αυτό ειναι το link της φωτογραφίας, για όποιον είναι στο fb και θέλει να κάνει «Αναφορά» https://www.facebook.com/photo.php?fbid=521700557879583&set=pb.100001189303452.-2207520000.1373497376.&type=3&theater