Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με απαγόρευση φύτευση “γενετικά τροποποιημένης πατάτας” λόγω επιβολής του Codex AlimentariusHOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Παραπληροφόρηση σχετικά με απαγόρευση φύτευση “γενετικά τροποποιημένης πατάτας” λόγω επιβολής του Codex Alimentarius

22 Ιου
2013

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 έτη.

Ισχυρισμός:

Kυκλοφορούν στην αγορά κατοχυρωμένα είδη γενετικά τροποποιημένης πατάτας τα οποία απαγορεύεται να φυτευτούν.

Συμπέρασμα:

Ο λόγος που οι πατάτες της υπό εξέταση φωτογραφίας φέρουν την σήμανση απαγόρευσης καλλιέργειας είναι επειδή ενδέχεται να φέρουν τον μύκητα Synchytrium endobioticum ο οποίος, ενώ είναι πλήρως αβλαβής για τους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε ένα χωράφι. Επειδή ο εν λόγω μύκητας μπορεί να μολύνει πολλαπλά χωράφια με μεγάλη ευκολία υπάρχουν διατάξεις που απαιτούν οι σπόροι ή οι πατάτες που χρησιμοποιούνται να έχουν εξεταστεί για ασφάλεια.

Σε πληθώρα δημοσιευμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται εικόνα σύμφωνα με την οποία πλέον κυκλοφορούν στην αγορά κατοχυρωμένα είδη γενετικά τροποποιημένης πατάτας τα οποία απαγορεύεται να φυτευτούν σύμφωνα με τις οδηγίες του Codex Alimentarius. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: filologos10.wordpress.com, pylos-navarino.blogspot.com, parakato.gr, giannisserfanto.blogspot.com, gargalianoi.com, naxosplus.blogspot.com, i-diadromi.gr, kopanakinews.wordpress.com, anydaynews.blogspot.com, papala-peggy.blogspot.com, salaminae.wordpress.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα

Μια φωτογραφία 1000 λέξεις… το Codex Alimentarius έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα… ετοιμαστείτε για ακραίες καταστάσεις στο προσεχές μέλλον!!!

Απαγορεύεται η φύτευση, εξαιτίας του ότι η “ράτσα” της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την αναπαραγωγή της, κάτι σαν ΑCTA διατροφική, το λεγόμενο “Codex Alimentarius”, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μελλοντικά η αναπαραγωγή “τέτοιου τύπου” με κατοχυρωμένη πατέντα αγροτικών προϊόντων.

Προσέξτε αυτό είναι το σχέδιο, ο έλεγχος των τροφίμων, ήδη μόνο υβρίδια κυκλοφορούν που ανήκουν σε εταιρείες κι επειδή χωρίς λεφτά ζεις αλλά χωρίς φαγητό όχι, φυλάξτε παλιούς σπόρους που ξαναφύονται και δεν ανήκουν σε εταιρείες, γιατί τα υβρίδια είναι μονοετή και μολύνουν το έδαφος.Είναι σημαντικό να ενισχυθούν όσοι κρατάνε παλιούς σπόρους και να προσπαθήσουμε κι οι ίδιοι να τους αναπαράγουμε.Ο έλεγχος του φαγητού θα βοηθήσει την νέα τάξη να εδραιωθεί!

Ποτέ μην αφήσεις αμαθείς ανθρώπους να κρίνουν.

Φωκυλίδης (Γνώμαι, 86)

Και να προσθέσω:

Ένας και μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτή η πρακτική: Σαμποτάζ στα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και τους παραγωγούς που εμπορεύονται τέτοια είδη! Διαβάζετε τα καρτελάκια! Αφήστε αυτά τα προϊόντα στα ράφια τους να τα φάνε μόνοι τους!!!! Η οικονομική ζημιά είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν!!!!

Ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε, με όποιον τρόπο μπορείτε!!! Είναι ίσως η πιο σημαντική πληροφορία που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια!!!

Το θέμα είναι ίσως από τα σοβαρότερα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τώρα και στο εξής, πχ να φανταστείτε ότι τις πατάτες Νάξου τις έχει κατοχυρώσει Ολλανδική εταιρεία, οπότε για να σπείρει κάποιος πατάτες Νάξου θα πρέπει να αγοράσει σπόρο από τους (αγνούς) Ολλανδούς!!!

Και τι άλλο θα δούμε…

Οι εν λόγω αναρτήσεις συνοδεύονται από την εξής φωτογραφία η οποία χρησιμοποιείται ως τεκμήριο των αναφερόμενων ισχυρισμών:

Τι ισχύει

Η προειδοποίηση που βρίσκεται στην ετικέτα της φωτογραφίας και η οποία αποτέλεσε τη βάση για τους ισχυρισμούς των υπό εξέταση δημοσιευμάτων δεν σχετίζεται με το Codex Alimentarius ή με κάποια ποικιλία γενετικά τροποποιημένης πατάτας, αλλά μια ασθένεια του φυτού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ασθένεια γνωστή και ως “χυτρίδιο της πατάτας” την οποία μπορεί να προκαλέσει ο μύκητας Synchytrium endobioticum. Αυτή η ασθένεια του φυτού εντοπίστηκε και επίσημα στην Ελλάδα και οι αρμόδιες αρχές εξέδωσαν σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο στο οποίο αναλύονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες. [πηγή]

Η εν λόγω ασθένεια πλήττει μόνο το φυτό ενώ δεν έχει την οποιαδήποτε επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Κατά συνέπεια η κατανάλωση πατάτας που μπορεί να έχει τη συγκεκριμένη νόσο είναι απολύτως ασφαλής. [πηγή]

Το χυτρίδιο της πατάτας αποτελεί επικίνδυνη ασθένεια καθώς υποβαθμίζει σημαντικά τη παραγωγή και μεταδίδεται γρήγορα και εύκολα. Αυτός είναι και ο λόγος της σήμανσης που εμφανίζεται στην υπό εξέταση φωτογραφία. Το ζήτημα ξεκαθάρισε αρχικά η αλυσίδα σουπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος καθώς, όπως φαίνεται στην υπό εξέταση φωτογραφία, η ετικέτα με τη σήμανση “απαγορεύεται η φύτευση” βρίσκεται σε προϊόν αυτής της αλυσίδας. Σε απάντηση που έδωσαν σε πελάτη όταν ερωτήθηκαν σχετικά με το ζήτημα ανέφεραν τα εξής:

Αγαπητέ πελάτη,

Σύμφωνα με τους κανόνες διακίνησης της πατάτας για εμπορικούς σκοπούς – όπως αυτοί καθορίζονται από την Ελληνική νομοθεσία, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες και τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) – θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι όλα τα σούπερ μάρκετ, αλλά και οπουδήποτε πωλείται συσκευασμένη πατάτα (π.χ. Μανάβικα ή λαϊκές) είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν την ένδειξη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ» στην ετικέτα συσκευασίας και ζύγισης. Η ΑΒ επειδή τηρεί αυστηρά τη νομοθεσία εφαρμόζει τα παραπάνω απαρέγκλιτα σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται από τα καταστήματά της.

Η ένδειξη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ» υποδεικνύει τη μη καταλληλότητα της πατάτας για αναπαραγωγή και τοποθετείται στην ετικέτα σαν μέτρο αποφυγής εξάπλωσης φυτοπαθολογικών ασθενειών που δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο αλλά μπορεί να μολύνουν άλλες γεωργικές περιοχές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επειδή οι συγκεκριμένες πατάτες δεν έχουν αποστειρωθεί, αν χρησιμοποιηθούν για φύτευση μπορεί να μεταφέρουν στο χώμα ασθένειες ή μύκητες άλλων περιοχών. Για το λόγο αυτό στις φυτεύσεις πατάτας συνιστάται πάντα η χρήση πιστοποιημένων αποστειρωμένων σπόρων.

Αντίστοιχη εξήγηση περί της σήμανσης “απαγορεύεται η φύτευση έδωσε και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με επίσημη επιστολή της:

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι οι πατάτες που κυκλοφορούν στην αγορά φέρουν σήμανση απαγόρευσης καλλιέργειας λόγω ύπαρξης κατοχυρωμένης πατέντας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας ή λόγω εναρμόνισης με τις οδηγίες του Codex Alimentarius είναι ψευδής. Ο λόγος που οι πατάτες της υπό εξέταση φωτογραφίας φέρουν την σήμανση απαγόρευσης καλλιέργειας είναι επειδή ενδέχεται να φέρουν τον μύκητα Synchytrium endobioticum ο οποίος, ενώ είναι πλήρως αβλαβής για τους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε ένα χωράφι. Επειδή ο εν λόγω μύκητας μπορεί να μολύνει πολλαπλά χωράφια με μεγάλη ευκολία υπάρχουν διατάξεις που απαιτούν οι σπόροι ή οι πατάτες που χρησιμοποιούνται να έχουν εξεταστεί για ασφάλεια.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.