Ποιοι είμαστε
Αρχική Έκρηξη μπαταρίας κινητού τηλεφώνου, hoaxHOAXES

Έκρηξη μπαταρίας κινητού τηλεφώνου, hoax

23 Ιου
2013

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 έτη.

Μπορεί οι φωτογραφίες να είναι αληθινές, αλλά αυτά που περιγράφει το μήνυμα είναι απόλυτα αναληθή.
Δεν θα εξηγήσω το πώς λειτουργεί μια μπαταρία λιθίου. (Δεν είναι ο σκοπός της σελίδας) μόνο θα πω ότι οι μπαταρίες λιθίου μπορεί να εκραγούν. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγο ελαττωματικής συσκευής, κακής ποιότητας της μπαταρίας, πρόβλημα στο κύκλωμα ελέγχου της μπαταρίας, διάτρηση της μπαταρίας κτλ, σε όλες τις συσκευές που έχουν μπαταριές (laptop, gps, κινητά κτλ.).  Γι το λόγο αυτό η μπαταρίες λιθίου  έχουν ενσωματωμένο ολόκληρο κύκλωμα έλεγχου. Τα περισσότερα περιστατικά που συνέβησαν, με εκρήξεις μπαταριών, ήταν με ιμιτασιόν μπαταρίες ή φορτιστές. 
Διάφορες εκδόσεις αυτού του μηνύματος κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Η πρώτη φορά που έκανε την εμφάνιση του μήνυμα προειδοποίησης για τις μπαταριές των κινητών ήταν το 2004. Η προειδοποίηση αυτή,  πιθανότατα προέρχεται από μια είδηση όπου ένας άντρας 31 χρονών με όνομα Viswajith πέθανε από ηλεκτροπληξία όταν απάντησε στο κινητό του την ώρα που το φόρτιζε. 
Το 2005 ένα νέο μήνυμα εμφανίστηκε που μιλούσε για ένα νιγηριανό. ΕΔΩ
Η U.S. Consumer Product Safety Commission δεν λέει πουθενά ότι η χρήση του κινητού την ώρα που φορτίζει είναι επικίνδυνη, σε ένα όρθρο για την ασφαλή λειτουργία της μπαταρίας των κινητών. ΕΔΩ
Το 2007, μια έκδοση της προειδοποίησης, περιλάμβανε και τις φωτογραφίες. Οι εικόνες είναι σίγουρα εντυπωσιακές αλλά δεν σχετίζονται με το υποτιθέμενο περιστατικό που περιγράφεται στο προειδοποιητικό μήνυμα, το οποίο κυκλοφόρησε χρόνια πριν από τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται. Παρά το γεγονός ότι το θύμα προφανώς κάηκε στο χέρι από την έκρηξη της μπαταρίας, δεν υπάρχει υπόδειξη ότι έπαθε ηλεκτροπληξία όπως περιγράφεται στο μήνυμα. Φαίνεται ότι κάποιος έχει προσπαθήσει να προσθέσει την αξιοπιστία στο μήνυμα προειδοποίησης, βάζοντας φωτογραφίες από ένα άλλο περιστατικό έκρηξης κινητού τηλεφώνου.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ελαττωματικές, μη γνήσιες ή κατεστραμμένες μπαταρίες προκαλούν τέτοιες εκρήξεις. Να τονίσουμε ότι οι εκρήξεις μπαταρίας δεν συμβαίνουν  μόνο όταν το τηλέφωνο φορτίζεται. Τηλέφωνα έχουν εκραγεί στις τσέπες των χρηστών ή κατά τη χρήση τους με τον συνήθη τρόπο και  όχι μόνο ενώ φορτίζουν ή είναι συνδεδεμένα σε φορτιστές.

Εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων λαμβάνουν κλήσεις, ενώ το τηλέφωνο φορτίζεται. Με εκατοντάδες εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται συνεχώς σε όλο τον κόσμο, κάθε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας θα είχε προ πολλού ανακαλυφθεί και  δημοσιοποιηθεί.

Παρατηρούμε στο μήνυμα.
1. Ο κανόνας της κοινοποίησης, αυτός είναι ο σκοπός των hoaxes.
2. Κανένα άλλο στοιχείο δεν υπάρχει. (όνομα, τοποθεσία, ημερομηνία, τι συσκευή ήταν κτλ.)
3. Το ρεύμα άλλαξε. (ωραία και τι φόρεσε; Του πάει η αλλαγή ή έγινε χειρότερα;)
4. Πέρασε η ηλεκτρική ενέργεια στο κινητό…. (η ηλεκτρική ενέργεια και βέβαια “περνάει” στο κινητό… διαφορετικά πως θα φορτίσει; Με ευχές;)
5. Μη μιλάτε στο κινητό όταν φορτίζει. (Ναι σωστά…. Εκατομμύρια το κάνουν στον κόσμο κάθε μέρα. Οι εταιρίες είναι ηλίθιες να μην γράφουν μια προειδοποίηση ενώ έχουν πολλές άλλες στις οδηγίες των συσκευών τους)

Διαβάστε περισσότερα: 

http://www.hoax-slayer.com/cell-phone-charging.html
http://www.snopes.com/horrors/techno/cellcharge.asp

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.