Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι είναι το like farming στο Facebook. Μια κρυφή, άγνωστη απάτηFeatured ΟΔΗΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τι είναι το like farming στο Facebook. Μια κρυφή, άγνωστη απάτη

6 Ιου
2013

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 έτη.

Γνωρίζετε ότι κάθε φορά που πατάτε “μου αρέσει” (like) ή κοινοποιείτε (share) διάφορα από σελίδες στο Facebook μπορεί να βοηθάτε ένα επιτήδειο να κερδίζει χρήματα;

Βλέπουμε αυτές τις φωτογραφίες σχεδόν κάθε μέρα: “Like κατά του καρκίνου”, “Μία κοινοποίηση για μια προσευχή” ή “Ένα Like για τα παλληκάρια μας” ή ακόμα “Like σε αυτή τη φωτογραφία για να κερδίσετε ένα iPad”. Όμως αυτές οι φωτογραφίες υπάρχουν συχνά για έναν και μόνο σκοπό. Για να κερδίσουν ορισμένοι χρήματα.

Πώς γίνεται;
Οι επιτήδειοι γνωρίζουν ότι μια σελίδα στο Facebook ή μια ομάδα με πολλές χιλιάδες μέλη είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, γιατί τους δίνει ένα μεγάλο ακροατήριο.

Οι ομάδες και οι σελίδες αυτές μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν άτομα σε άλλες σελίδες, ή για ψάρεμα προσωπικών δεδομένων, ή για να κερδίσουν προμήθεια από κάποια διαφήμιση, ή απλά ο επιτήδειος διαχειριστής της θα πουλήσει τη σελίδα με τα χιλιάδες μέλη σε άλλους.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα πίσω από αυτές τις σελίδες μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για ένα μεγάλο αριθμό κακόβουλων πράξεων, από επιθέσεις malware, μέχρι την προώθηση κάποιας απάτης και έως την κλοπή προσωπικών στοιχείων. Στο παράδειγμα της παρακάτω εικόνας προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους εγγράψουν σε συνδρομητική υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας με υψηλές χρεώσεις.

Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν τέτοιες σελίδες ή ομάδες και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Τα Like και οι κοινοποιήσεις είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό πολύ γρήγορα και χωρίς κόπο. Οι σελίδες που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους προσέλκυσης είναι γνωστές ως σελίδες “Likewhore”. Η διαδικασία της προσέλκυσης οπαδών μέσα από “ψαρέματα” Likeς είναι γνωστή ως “Like-Farming”. Στο παρακάτω παράδειγμα μια τέτοια ομάδα προσπαθεί να εξαπατήσει και να μαζέψει χρήματα με ψεύτικο έρανο.

Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να συσσωρεύουν Like και κοινοποιήσεις με σκοπό το οικονομικό όφελος.

«Κάντε Like αν μισείς τον καρκίνο». Φωτογραφίες που οι χρήστες προκαλούνται να κάνουν Like ή να κοινοποιήσουν αν είναι ενάντια σε μια ασθένεια ή κάτι εξίσου τρομακτικό, με το υπονοούμενο ότι αγνοώντας τη φωτογραφία με κάποιο τρόπο δείχνουμε ότι δεν μας νοιάζει. Ουσιαστικά αυτό, είναι ένας κραυγαλέος συναισθηματικός εκβιασμός.

«Κοινοποίηση ή Like για ένα ΔΩΡΕΑΝ iPad». Φωτογραφίες που σας παρακαλούν θερμά να πατήσετε Like ή να κοινοποιήσετε μια φωτογραφία για να συμμετάσχετε σε ένα διαγωνισμό για να κερδίσετε δωρεάν προϊόντα, όπως το iPad της Apple, Tablet υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, smartphones ή διάφορα άλλα είδη. Αυτοί οι διαγωνισμοί είναι, σχεδόν πάντα, ψεύτικοι.

«Κοινοποίηση  ή Like για δωρεά». Αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν παιδιά που υποφέρουν ή άρρωστους ανθρώπους μαζί με τον ψευδή ισχυρισμό ότι για κάθε κοινοποίηση ή το Like το Facebook ή άλλη εταιρία θα δωρίσει ένα ποσό για να βοηθήσει. Αυτό είναι ψέμα.

«Κοινοποίηση  ή Like για προσευχή». Τέτοιο περιεχόμενο απεικονίζει παιδιά ή ενήλικες που υποφέρουν και αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι το Like ή η κοινοποίηση θα στείλει μια προσευχή για να βοηθήσει. Ενώ η προσευχή και η θρησκεία είναι προφανώς ένα σημαντικό μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων, είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος είναι  άλλος.

«Σχόλιο για να δούμε τι θα συμβεί». Φωτογραφίες, που ψευδώς ισχυρίζονται ότι κάτι θα συμβεί μετά το σχόλιο, στη φωτογραφία. Τίποτα απολύτως δεν θα συμβεί στη φωτογραφία, αν κάνεις Like, κοινοποίηση ή σχόλιο

«Κάντε Like, αν νομίζετε ότι αυτός / αυτή είναι όμορφος ή Like για τους στρατιώτες μας, πυροσβέστες, γιατρούς κτλ.». Φωτογραφίες που καλούν τους χρήστες προκαλούνται  να κάνουν Like, αν νομίζουν ότι ο άνθρωπος ή το ζώο που απεικονίζεται στην φωτογραφία είναι όμορφο, γενναίο, χαριτωμένο ή κάποιο συνώνυμο επίθετο.

Ενώ πολλά από αυτά τα παραδείγματα, μπορεί να μας φαίνονται αθώα, αλλά δεν είναι και χρησιμοποιούνται από επιτήδειους για να μαζέψουν μέλη στις σελίδες ή στις ομάδες τους.

Πολλά από τα παραπάνω παραδείγματα, όπως το «Κοινοποίηση ή Like για δωρεά» και «Κοινοποίηση ή Like για προσευχή» εκμεταλλεύονται κλεμμένες φωτογραφίες παιδιών, και χρησιμοποιούν ανακριβείς λεζάντες, με αποτέλεσμα η κοινοποίησή τους να προκαλεί μεγάλη δυσφορία στις οικογένειες εκείνων που απεικονίζονται.

Ο επιτήδειος για να καταφέρει να μαζέψει εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς στις σελίδες του, θα αξιοποιήσει ένα μεγάλο υπόγειο δίκτυο με ψεύτικα προφίλ και άλλες σελίδες που θα προωθούν τη νέα σελίδα. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα ψεύτικα προφίλ για να κάνουν Like και κοινοποιήσεις ώστε να ξεγελάσουν το Facebook πως η σελίδα πρέπει να είναι δημοφιλής. Η αύξηση αυτής της αξίας του περιεχομένου, βοηθά να διαρρεύσει σε πραγματικούς χρήστες του Facebook, οι οποίοι στη συνέχεια είναι αυτοί που συμβάλλουν στη διάδοση των αναρτήσεων περαιτέρω, με τις κοινοποιήσεις και τα Like που θα εμφανίζονται και στους φίλους τους. Τα like και οι κοινοποιήσεις από τους χρήστες βοηθάνε τέτοιες σελίδες “Likewhore” να παίρνουν υψηλότερη προτεραιότητα και να διαδίδονται περισσότερο, γιατί το Facebook υποθέτει ότι η σελίδα είναι δημοφιλής.

Έτσι, δημιουργούνται σελίδες στο Facebook, ψαρεύοντας χιλιάδες οπαδούς – μέλη και στη συνέχεια πωλούν τη σελίδα ή τη χρησιμοποιούν για να δελεάσουν τα μέλη σε πιθανές απάτες ή να έχουν κέρδη από διαφημίσεις. Παράδειγμα βλέπουμε στη παρακάτω φωτογραφία. Για να πάρεις μέρος στους διαγωνισμούς πρέπει να κάνεις εγγραφή σε συνδρομητική υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας με υψηλές χρεώσεις.

Πρέπει να θυμάστε ότι είστε υπεύθυνοι για ό,τι σας αρέσει και ό,τι κοινοποιείτε στο Facebook. Κάθε φορά που το κάνετε αυτό, ενημερώνονται οι φίλοι σας. Έτσι μπορεί να βοηθάτε άθελα σας, ένα αδίστακτο και ανήθικο απατεώνα να κερδίζει χρήματα από “Likewhore” σελίδες, που εκμεταλλεύτηκε εσάς, τον απλό χρήστη.

Φυσικά, κάθε φωτογραφία που θα κοινοποιηθεί στο Facebook δεν χρησιμοποιείται από απατεώνες, αλλά κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε μια σελίδα στο Facebook, δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε αν μια σελίδα έχει αξιόλογο περιεχόμενο ή απλά προσπαθεί να προσελκύσει μέλη και οπαδούς.

Ενημερώστε τους φίλους σας. Η τεχνική Like farming και η πώληση σελίδων στο Facebook για οικονομικό κέρδος είναι σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη πρακτική που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει. Αν οι χρήστες γνωρίζουν για αυτή την πρακτική, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο, για τους επιτήδειους να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους κάνουν μέλη στις σελίδες τους. Και χωρίς μέλη ο επιτήδειος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί κανέναν γιατί δεν έχει κοινό.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.