Τι είναι το Like farming στο Facebook. Μια κρυφή, άγνωστη απάτη.

85

Γνωρίζετε ότι κάθε φορά που πατάτε «μου αρέσει» (like) ή κοινοποιείτε (share) διάφορα από σελίδες στο Facebook μπορεί να βοηθάτε ένα απατεώνα να κερδίζει χρήματα;

Βλέπουμε αυτές τις φωτογραφίες σχεδόν κάθε μέρα: «Like κατά του καρκίνου», «Μία κοινοποίηση για μια προσευχή» ή «Ένα Like για τα παλληκάρια μας» ή ακόμα «Like σε αυτή τη φωτογραφία για να κερδίσετε ένα iPad». Όμως αυτές οι φωτογραφίες υπάρχουν συχνά για έναν και μόνο σκοπό. Για να κερδίσουν ορισμένοι απατεώνες χρήματα.

Πώς γίνεται;
Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι μια σελίδα στο Facebook ή μια ομάδα με πολλές χιλιάδες μέλη είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, γιατί δίνει στον απατεώνα ένα μεγάλο ακροατήριο.

Οι ομάδες και οι σελίδες αυτές μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν άτομα σε άλλες σελίδες, ή για ψάρεμα προσωπικών δεδομένων, ή για να κερδίσουν προμήθεια από κάποια διαφήμιση, ή απλά ο επιτήδειος διαχειριστής της θα πουλήσει τη σελίδα με τα χιλιάδες μέλη σε άλλους.

Στην πραγματικότητα, οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες σελίδες ως εργαλείο για ένα μεγάλο αριθμό κακόβουλων πράξεων, από επιθέσεις malware, μέχρι την προώθηση κάποιας απάτης και έως την κλοπή προσωπικών στοιχείων. Στο παράδειγμα της παρακάτω εικόνας προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους εγγράψουν σε συνδρομητική υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας με υψηλές χρεώσεις.

Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν τέτοιες σελίδες ή ομάδες και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Τα Like και οι κοινοποιήσεις είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό πολύ γρήγορα και χωρίς κόπο. Οι σελίδες που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους προσέλκυσης είναι γνωστές ως σελίδες «Likewhore». Η διαδικασία της προσέλκυσης οπαδών μέσα από «ψαρέματα» Likeς είναι γνωστή ως «Like-Farming». Στο παρακάτω παράδειγμα μια τέτοια ομάδα προσπαθεί να εξαπατήσει και να μαζέψει χρήματα με ψεύτικο έρανο.

Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να συσσωρεύουν Like και κοινοποιήσεις με σκοπό το οικονομικό όφελος.

«Κάντε Like αν μισείς τον καρκίνο». Φωτογραφίες που οι χρήστες προκαλούνται να κάνουν Like ή να κοινοποιήσουν αν είναι ενάντια σε μια ασθένεια ή κάτι εξίσου τρομακτικό, με το υπονοούμενο ότι αγνοώντας τη φωτογραφία με κάποιο τρόπο δείχνουμε ότι δεν μας νοιάζει. Ουσιαστικά αυτό, είναι ένας κραυγαλέος συναισθηματικός εκβιασμός.

«Κοινοποίηση ή Like για ένα ΔΩΡΕΑΝ iPad». Φωτογραφίες που σας παρακαλούν θερμά να πατήσετε Like ή να κοινοποιήσετε μια φωτογραφία για να συμμετάσχετε σε ένα διαγωνισμό για να κερδίσετε δωρεάν προϊόντα, όπως το iPad της Apple, Tablet υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, smartphones ή διάφορα άλλα είδη. Αυτοί οι διαγωνισμοί είναι, σχεδόν πάντα, ψεύτικοι.

«Κοινοποίηση  ή Like για δωρεά». Αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν παιδιά που υποφέρουν ή άρρωστους ανθρώπους μαζί με τον ψευδή ισχυρισμό ότι για κάθε κοινοποίηση ή το Like το Facebook ή άλλη εταιρία θα δωρίσει ένα ποσό για να βοηθήσει. Αυτό είναι ψέμα.

«Κοινοποίηση  ή Like για προσευχή». Τέτοιο περιεχόμενο απεικονίζει παιδιά ή ενήλικες που υποφέρουν και αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι το Like ή η κοινοποίηση θα στείλει μια προσευχή για να βοηθήσει. Ενώ η προσευχή και η θρησκεία είναι προφανώς ένα σημαντικό μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων, είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος είναι  άλλος.

«Σχόλιο για να δούμε τι θα συμβεί». Φωτογραφίες, που ψευδώς ισχυρίζονται ότι κάτι θα συμβεί μετά το σχόλιο, στη φωτογραφία. Τίποτα απολύτως δεν θα συμβεί στη φωτογραφία, αν κάνεις Like, κοινοποίηση ή σχόλιο

«Κάντε Like, αν νομίζετε ότι αυτός / αυτή είναι όμορφος ή Like για τους στρατιώτες μας, πυροσβέστες, γιατρούς κτλ.». Φωτογραφίες που καλούν τους χρήστες προκαλούνται  να κάνουν Like, αν νομίζουν ότι ο άνθρωπος ή το ζώο που απεικονίζεται στην φωτογραφία είναι όμορφο, γενναίο, χαριτωμένο ή κάποιο συνώνυμο επίθετο.

Ενώ πολλά από αυτά τα παραδείγματα, μπορεί να μας φαίνονται αθώα, αλλά δεν είναι και χρησιμοποιούνται από απατεώνες για να μαζέψουν μέλη στις σελίδες ή στις ομάδες τους.

Πολλά από τα παραπάνω παραδείγματα, όπως το «Κοινοποίηση ή Like για δωρεά» και «Κοινοποίηση ή Like για προσευχή» εκμεταλλεύονται κλεμμένες φωτογραφίες παιδιών, και χρησιμοποιούν ανακριβείς λεζάντες, με αποτέλεσμα η κοινοποίησή τους να προκαλεί μεγάλη δυσφορία στις οικογένειες εκείνων που απεικονίζονται.

Ο επιτήδειος για να καταφέρει να μαζέψει εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς στις σελίδες του, θα αξιοποιήσει ένα μεγάλο υπόγειο δίκτυο με ψεύτικα προφίλ και άλλες σελίδες που θα προωθούν τη νέα σελίδα. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα ψεύτικα προφίλ για να κάνουν Like και κοινοποιήσεις ώστε να ξεγελάσουν το Facebook πως η σελίδα πρέπει να είναι δημοφιλής. Η αύξηση αυτής της αξίας του περιεχομένου, βοηθά να διαρρεύσει σε πραγματικούς χρήστες του Facebook, οι οποίοι στη συνέχεια είναι αυτοί που συμβάλλουν στη διάδοση των αναρτήσεων περαιτέρω, με τις κοινοποιήσεις και τα Like που θα εμφανίζονται και στους φίλους τους. Τα like και οι κοινοποιήσεις από τους χρήστες βοηθάνε τέτοιες σελίδες «Likewhore» να παίρνουν υψηλότερη προτεραιότητα και να διαδίδονται περισσότερο, γιατί το Facebook υποθέτει ότι η σελίδα είναι δημοφιλής.

Έτσι, τελικά οι απατεώνες δημιουργούν σελίδες στο Facebook, ψαρεύοντας χιλιάδες οπαδούς – μέλη και στη συνέχεια πωλούν τη σελίδα ή τη χρησιμοποιούν για να δελεάσουν τα μέλη σε πιθανές απάτες ή να έχουν κέρδη από διαφημίσεις. Παράδειγμα βλέπουμε στη παρακάτω φωτογραφία. Για να πάρεις μέρος στους διαγωνισμούς πρέπει να κάνεις εγγραφή σε συνδρομητική υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας με υψηλές χρεώσεις.

Πρέπει να θυμάστε ότι είστε υπεύθυνοι για ό,τι σας αρέσει και ό,τι κοινοποιείτε στο Facebook. Κάθε φορά που το κάνετε αυτό, ενημερώνονται οι φίλοι σας. Έτσι μπορεί να βοηθάτε άθελα σας, ένα αδίστακτο και ανήθικο απατεώνα να κερδίζει χρήματα από «Likewhore» σελίδες, που εκμεταλλεύτηκε εσάς, τον απλό χρήστη.

Φυσικά, κάθε φωτογραφία που θα κοινοποιηθεί στο Facebook δεν χρησιμοποιείται από απατεώνες, αλλά κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε μια σελίδα στο Facebook, δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε αν μια σελίδα έχει αξιόλογο περιεχόμενο ή απλά προσπαθεί να προσελκύσει μέλη και οπαδούς.

Ενημερώστε τους φίλους σας. Η τεχνική Like farming και η πώληση σελίδων στο Facebook για οικονομικό κέρδος είναι σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη πρακτική που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει. Αν οι χρήστες γνωρίζουν για αυτή την πρακτική, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο, για τους απατεώνες να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους κάνουν μέλη στις σελίδες τους. Και χωρίς μέλη ο απατεώνας δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί κανέναν γιατί δεν έχει κοινό.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Senior

  Θυμάμαι παλιά πριν 10 χρόνια+ όταν έρχονταν e-mails, με γράμματα και προσευχές από μοναχούς στο Θιβέτ, Άγιο Όρος κτλ και έπρεπε να τα στείλεις σε άλλους 10 γιατί αλλιώς θα πέθαινες.
  Είμαι τυχερός που ζω ακόμα!!!

 • Marios Xidous

  Δεν πιστεύω ότι το Like Farming είναι απαραίτητα κακό… Αν κάποιος δημιουργήσει κάτι αρκετά ενδιαφέρον ώστε να τραβήξει την προσοχή του κοινού (χωρίς να καταφύγει σε ψέμματα-μύθους-παιδάκια-chain letters κ.α.), τότε ας κερδίσει και χρήματα, όπως κάθε καλός διαφημιστής. Δεν θα είχα ενοχές αν έκανα share την εικόνα του ομοιώματος του Bob Ross…

  • John Smith

   Το πρόβλημα είναι ότι όσοι καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές για να τραβήξουν κοινό σπανίως έχουν καλές προθέσεις. Κάποιος ο οποίος μπορεί να φτιάξει μια ενδιαφέρουσα σελίδα δεν έχει ανάγκη από κόλπα για να την προωθήσει. Και δεν μιλάμε για κέρδη από διαφημίσεις, αλλά για πώληση της σελίδας σε διαφημιστικές εταιρίες, οι οποίες μετά σε spamάρουν με διαφημίσεις που ποτέ δε ζήτησες.

 • John Smith

  Εγώ λέω να το πάω ένα βήμα πιο πέρα: κάντε like αν έχετε σιχαθεί όλους αυτούς που σας ζητάνε να κάνετε like.

  • Nikos Maraslis

   Tag θα εννοείς. 😉

 • ti

  Χρησιμο το αρθρο σου δεν λεω αλλα αντι για like ( που ζητας ) θα παρεις akiro (ΑΚΥΡΟ). Και ξερεις γιατι? Γιατι ζητας αυτο που σε ολο το αρθρο κραζεις!!

  • alkinoos12

   Ο άνθρωπος δεν ζητάει like για λεφτά! Σου λέει ότι ΑΝ ΘΕΣ κάνεις like για να ενημερώνεσαι!

  • Miltos Tereres

   Στα μέζεά του ο αρθρογράφος αν δεν του κάνεις like! Άντε στην τρύπα σου τώρα!

  • Πανα Γιώτης

   Ρε συ ‘ti’, έχεις συνδεδεμένο τον εγκέφαλό σου με τη λογική;;; Σου ζήτησε να κάνεις λάικ για να κερδίσει χρήματα ή για να ενημερώνεσαι;;; Αντε, όλοι οι ανεγκέφαλοι έχετε και γνώμη!!!

 • Giorgos Zoulis

  Άρθρο δείχνει τις τεχνικές like-farming από διάφορους επιτήδιους που βγάζουν ηλίθια ή συναισθηματικά ποστ και κάποιοι που κάνουν ψευδείς διαγωνισμούς. Σχόλια εμφανίζονται από κάποιους με e-shops που θεωρούν οτι πλήττονται, κάτι που δεν αναφέρεται στο άρθρο. Αυτό έχει μια βάση καθώς αυτοί που άκριτα αναπαράγουν άκριτα μπορεί να δεχθούν πως κάθε προσπάθεια online marketing είναι like-farming. Μετά έρχονται οι άλλοι που «ανακαλύπτουν» το ηθικό πταίσμα της σελίδας που προτρέπει τον αναγνώστη αν βρίσκει το άρθρο χρήσιμο να το αναπαράγει ώστε να ενημερώνονται και άλλοι άνθρωποι και να εγγραφούν στη σελίδα για να λαμβάνουν τα νέα άρθρα, αν το επιθυμούν, αποδεικνύοντας το ισχυρό λογικό συλλογισμό ότι εφόσον τα πορτοκάλια και τα μήλα είναι φρούτα, τότε είναι το ίδιο πράγμα.
  Μικρή παράκληση προς τους σχολιαστές και αρθογράφους. Μπορείτε παρακαλώ όσοι γράφετε στα Ελληνικά να χρησιμοποιείτε τον αυτόματο διορθωτή κειμένου ή αν γράφετε σε κινητά και τάμπλετ να ξαναδιαβάζετε το κείμενο πριν το ποστάρετε; Γι’αυτούς που γράφεται στα σχόλια, να βάζετε κανένα τόνο μήπως; Ξέρω θα σας πάρει επιπλέον μερικά δευτερόλεπτα και η πολύτιμη προσφορά σας στην ανθρωπότητα θα καθυστερήσει, κάτι που θα φέρει τη συντέλεια του κόσμου. Ή τουλάχιστον γράφετε σε greeklish να μη μας βγαίνουν τα μάτια. Και εμένα τα φιλολογικά δεν ήταν το αγαπημένο μου αντικείμενο στο σχολείο αλλά πραγματικά απορώ πως κάποιοι έχουν πάρει απολυτήριο.

  • Πόντος~~>Επιστροφή!

   «ή τουλάχιστον γράφετε σε greeklish να μη μας βγαίνουν τα μάτια»
   από τις πιο πρωτότυπες ιδέες που έχω ακούσει, από κάποιον που ενοχλείται από ..ορθογραφικά λάθη στην χρήση της Ελληνικής

   • Giorgos Zoulis

    Χμμ, κάποιος έχει μπει στο πνεύμα των Χριστουγγένων…

    • Πόντος~~>Επιστροφή!

     πες μου ότι πιστεύεις κιόλας και θα φάω όλο το κρουασάν μου

     • Giorgos Zoulis

      Χαχαχαχα μάλλον παρερμήνευσα το πνεύμα και απ΄ότι φαίνεται θα μείνεις νηστικός ;).

  • Kyriaki Sarelakou

   To γράφεται με ε στο τέλος όταν απευθύνεσαι σε πολλούς. Οι πιο πολλοί είναι ανορθόγραφοι αλλά δεν είναι ανάγκη να τους μιλάς έτσι.

   • Giorgos Zoulis

    Ναι μου ξέφυγε εκείνο το ε και μπορώ να πω είναι αρκετά αστείο να κάνω διάλεξη για την ορθογραφία και να κάνω λάθη στο κείμενο. Δεν έχω πρόβλημα με τους ανορθόγραφους και όλοι κάνουμε λάθη. Απλά με τους αυτόματους διορθωτές και τη δυνατότητα να δει κάποιος το πως γράφεται μια λέξη διαδυκτιακά, ειδικά όταν δεν συνομιλεί με κάποιον μέσω άμεσης επικοινωνίας, δεν καταλαβαίνω γιατί να μη ξοδέψει λίγα δευτερόλεπτα για να διορθώσει τα λάθη που έχει κάνει. Θα δώσει και περισσότερο «κύρος» στο σχόλιο του. Αυτούς που δεν έχω κανένα πρόβλημα να τους μιλάω έτσι όμως είναι άτομα που μας πρήζουν τα συκώτια για την υπεροχή της Ελληνικής γλώσσας και της Ελλάδας γενικότερα και γράφουν λες και δεν έχουν βγάλει δημοτικό.

    • Kyriaki Sarelakou

     Σε αυτό το τελευταίο έχεις απόλυτο δίκιο. Κι εγώ έχω τσακωθεί με άτομα στο facebook για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αλλά στο τέλος μυαλό δε βάζουν, αλλά βρίζουν κιόλας. Και ναι, αυτό πήγα να τους εξηγήσω, ότι δε θα τους πάρουν στα σοβαρά όταν γράφουν σαν πεντάχρονα (και ούτε), όχι μόνο σαν ορθογραφία, αλλά σαν σύνταξη των λέξεων και πολλά. Κι ύστερα υπερηφανεύονται που είναι Έλληνες. Τύφλα νά ‘χουμε οι υπόλοιποι…. Το τραγικό είναι όταν προσπαθούν να μεταφράσουν και τους υπότιτλους και τους ανεβάζουν σε σάιτ. Μας έχουν βγει τα μάτια.
     Υ.Γ. Το δίκτυο πάντως δε γράφεται με υ. :Ρ

     • Giorgos Zoulis

      Χαχαχαχα όσο πάω χειροτερεύω τη θέση μου. Θα έλεγα ως δικαιολογία οτι το παραπάνω σχόλιο το έγραψα στο κινητό αλλά σύμφωνα με τις δικές μου προϋποθέσεις είμαι τεμπέλης και πιο πολύ με νοιάζει να σχολιάσω παρά να προσέχω την ορθογραφία μου.

  • John Smith

   Ενώ με τα greeklish δεν σου βγαίνουν τα μάτια;

   • Giorgos Zoulis

    Προτιμότερα απο τα ορθογραφικά γιατί εκεί είναι αναμενόμενο να μην είναι σωστά.

 • Αντώνης

  Συγχαρητήρια για ακόμα ένα εξαιρετικό άρθρο. Μια μικρή παρατήρηση, επειδή σας αρέσει να τα ψάχνετε με λεπτομέρεια, δείτε αυτό που λέει ο τύπος στο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=l9ZqXlHl65g. Δεν αντιτίθεται με το άρθρο συνολικά, αλλά υπάρχει μια αντίθεση με το απόσπασμα «…Η αύξηση της αξίας του περιεχομένου, βοηθά να διαρρεύσει σε πραγματικούς χρήστες του Facebook…»

 • Tania Tarash

  Για αυτόν το καραγκιόζη https://www.facebook.com/DavidAvramidisOfficialPage?fref=ts που κλέβει τα πάντα και τα πλασάρει για δικά του μπορεί κανείς να κάνει τπτ;;; του έγραψα σε κάποια φάση ότι έκλεψε ένα κείμενο από το μπλογκ της αδερφής μου και το πρόβαλε σαν δικό του με αποτέλεσμα να με μπλοκάρει.Το ίδιο κάνει σε όποιον τον αποκαλύπτει γτ ούτε δημοσιογράφος είναι ουτε τπτ.Ενα λαμόγιο από την Τυφλίδα είναι με άπειρα προφιλ (λεει ότι δεν είναι δικά του) που ανεβάζει ένα βουνό βλακείες για ανεγκέφαλους..Λεει ότι η σελίδα του δεν έχει σχέση με το L.F. αλλά έχει..τώρα τελευταία πλασάρει και ζωάκια για υιοθεσίες και να μου το θυμηθείτε οτι σε λίγο καιρό θα ανεβάζει και χτυπημένα αδέσποτα ζητώντας λεφτά από τον κόσμο για να τα θεραπεύσει και καλά όπως κάνει και ένα άλλο και ένα άλλο λαμόγιο εκ ρωσίας που έχει σελίδα με την επωνυμία Στοπ στην Κακοποίηση των ζώων και κακοποιεί ο ίδιος τα ζώα για να βγάζει χρήματα..Κάντε κάτι για αυτά τα καθίκια..

  • Ioulios

   τον εκανα ηδη report. κανε το ιδιο.

  • Εβδομήντα διά πέντε

   Κανέναν οίκτο στον καραγκιόζη που ανεβάζει φωτογραφίες με νεκρά παιδιά για να πάρει like από καμία 50άρα Ελληνίδα με IQ κωλόχαρτου.
   Το πόσο ψεύτης και κομπλεξικός είναι δεν μπορεί να περιγραφεί.Έλεγε ότι είχε ασύρματο και άκουγε τους ασυρμάτους της αστυνομίας και έβγαζε πρώτος ειδήσεις,κλπ.
   Να πω επίσης πόσο χάρηκα όταν του έκαναν σελίδα που τον έβγαλαν νεκρό;Όχι στην ιδέα πως θα ήταν όντως νεκρός,αλλά στο ξεφτιλίκι που του ρίχνουν.

 • Pavlos

  Ούτε μια στις 1000 δεν ειναι αληθης. Κανένας δεν δίνει χρήματα για λικε. Με το να πατάς το κουμπί κανεις μεγάλο κακό. Αν θες να βοηθήσεις πήγαινε δώσε χρήματα σε φιλανθρωπικές αναγνωρισμένες εταιρείες και ασε το φεησμπουκ και μην είσαι τόσο αφελής.

 • Efti Hia

  συγνώμη… το άρθρο το διάβασες; Πώς θα βοηθήσεις κάποιον με ένα χαζο-Like, αφού ο αρθρογράφος (και η κοινή λογική) εξηγεί ότι είναι απάτη για να βγάλουν άλλοι λεφτά; Κάνε το καλό και ριξ’ το στο γιαλό ισχύει, αλλά με τις πράξεις, όχι με τα Like. Λες κι άμα κουνήσεις το δάχτυλο σου θα βοηθήσεις κάποιον…

 • ΠΕΤΡΟΣ

  ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕΣ ΠΛΗΡΩΣ!!

 • Anonymous

  Παιδιά όλοι έχετε το δίκιο σας…εγώ θέλω να πω το άλλοι όμως.εγώ δεν ψάχνομαι καθόλου όταν βλέπω μια εικόνα και κάνω like ή shere βάση αυτού που ζητούν ή εγώ νιώθω ότι θέλω να κάνω.ας υποθέσουμε μια εικόνα με άρρωστο παιδάκι κτλ κτλ που ζητά βοήθεια με το like. Κι αν μια στις 1000 είναι αληθές;;;;;; Δεν μου στοιχίζει τίποτα ένα like ή μια κοινοποίηση.ίσως να βοηθήσω πραγματικά.αν πάλι είναι απάτη,χαλάλι τους…αφού τους περνάει καλά κάνουν.είναι σα να λέμε κάνε το καλό κ ρειχ’το στο γιαλό.ο θεός παιδιά,είναι πολύ ψηλά για να τα βλέπει όλα και πολύ μεγάλος κ δίκαιος για να κρίνει…τίποτε άλλο.αν μπορείς να βοηθήσεις…κάντο … Κ ψέματα να είναι, πάλι διακινδυνεύσε το…δεν θα χαλάσει ούτε ο κόσμος, δεν θα σου τσαλακωθει ο γιακας κ προπαντός δεν θα σου πάρουν τα λίγα λεφτά που έχεις…η δική μου ταπεινή άποψη που σαφώς δεν θα συμπίπτει με κάποιων άλλων..ευχαριστώ για το χρόνο σας..

 • Μωρίαν μηδέ θεοί δύναται μαχαν…

 • Anonymous

  Η λυση ειναι μια. Διαγραφη απο ολα τα μεσα κοινωνικης δικτυωσης και επιστροφη στους κλασικους τροπους κοινωνικης ζωης και επικοινωνιας.Τρια χρονια τωρα που εχω διαγραψει το φατσοβιβλιο εχω βελτιωσει πολυ τις σχεσεις μου με φιλους και συγγενεις.Το διαδυκτιο μου χρησιμευει μονο για ενημερωση και επαγγελματικους λογους.

  • Tassos photography

   αναλόγως πως και πόσο το χρησιμοποιείς ..

   πολλές φορές χρειάζεται αρκεί να ξέρεις τα όρια σου …..

 • Παρακολουθώ το άρθρο σχεδόν ένα μήνα…(εννοώ τα σχόλια) μόνο και μόνο για να δω πόσο ανίδεοι είναι οι γύρω μας. Το συμπέρασμα? Δεν ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ, απλά ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ !!!! Γιατί αν διάβαζαν πραγματικά…δεν θα σχολιάζανε την δική σου «αίτηση» για like! Ααααχχχ….άδικος ο τίτλος σας ΚΑΛΑΜΑΡΑΔΕΣ!!!!! (κι εγώ καλαμαρού είμαι!!!!!!)

  • Anonymous

   Συμφωνώ 1000%. Ασχολούμαι με το digital marketing και πιστεύω ότι το επίπεδο του μέσου Έλληνα επαγγελματία αλλά και χρήστη (webικά και μη) είναι χειρότερο και απο του Αφρικανού! Ειδικά το content και το social τους είναι για τα πανηγύρια. Πολύ καλή η πρωτοβουλία σας, θα σας τσεκάρω!

   • Ketty Katerina

    » Αφρικανού» ??? Shame on you, Digital Marketing wannabe, Anonymous, LOSER !!!!!! Εποχη για πανηγυρια ειναι, πηγαινε να πουλησεις corn on-the -cob, you IDIOT !!!!

   • raf

    afrikanou???????????????? oti thiladi ti???????????????? kala eisai sobaros???? digital marketing ..to 2015 kai den exeis akoma mathei..diabasei..katalavei..pistepsei oti oi gnwseis eite gia digital marketing eite webika eite gia opoiodipote thema den exoun kamia sx
    esi me tin ethnikotita???? thes na mas eksigiseis pou akrivws stirizeis tin apopsi sou oti o opoiosdipote antropos opoiasdipote ethnikotitas einai kalyteros apo enan afrikano pou asxoleitai me to idio thema??????eleos…ma na syzitame gia apati kai na sxoliazeis dilonontas oti o mesos ellinas epagelmatias einai xeiroteros apo enan afrikano.?.o opoios afrikanos ysterei se ti..?.den katalavainw…aksigise…

 • Anonymous

  Epese stin antilipsi mou afto to arthro, ekatse kai to diavasa,kathos kai ta perisotera sxolia…
  Auto pou exw na pw einai pws oi sinexomene lektikes epitheseis se olous aftous pou diafonoun me to arthro den xreiazonte na ginonte.
  Pws meta perimenete na sas kanoun »like» gia na diavasoun ti?
  To epipedo sas einai distixos poli xamilo kai rixo!
  Kai kserw kai ti tha apantisete se afto to sxolio kai makari na pesw mesa……!

 • Anonymous

  Διαβασα οσα εγραψες με μεγαλη σημασια και τα βρηκα σωστα, ομως…. Με τι ψυχη καταφερες να γραψεις στο τελος οτι θελεις και εσυ το like σου? Φαινομενικα εισαι ενας απο τους αποτυχημενους που δεν μπορεις να τα βαλεις με τους υπολοιπους που ηδη παιρνουν τα like τους. Αυτο μπορουμε να το διαπιστωσουμε και απο τις απαντησεις που δινεις στους σχολιαστες (στημενους ή μη). Αρα, σαφως και προφανως κανεις το ιδιο, ταχα μου ξεσκεπαζοντας τους «απατεωνες». Ενας ακομα λυκος ντυμενος προβατο ξεσκεπαστηκε …. και εισαι εσυ «αγαπητε» ΔΗΜΙΟΥΡΓΕ ΤΟΥ BLOG!. Καλη τυχη (αδαη συναδελφε)

 • χαχχαχαχααααα! υπαρχουν τοοοοσα νουμερα αναμεσα μας! μη μασας φιλε! εισαι φοβερος!

 • Anonymous

  Ωραίο άρθρο και πάρα πολύ χρήσιμο ,αλλά πιο πολύ μ αρέσει που είσαι μεγάλος τρολας! χαχαχα

 • Anonymous

  Φίλε μου μπράβω για την πρωτοβουλία σου και την καλή προσπάθεια. Ελπίζω να συνεχίσεις!

 • Anonymous

  καλά για όνομα ρε παιδιά εγώ μια χαρά κατοπιστηκότατο το βρήκα το άρθρο και να σου πώ και κάτι έχω βάρεθει τις μ@λ@κίες τύπου:κάντε like γι αυτές τις ματάρες ή like για βοήθεια ή like για οτιδήποτε, πήξαμε πια.

 • Anonymous

  Καλησπέρα και από εμένα και πολλά συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Τo blog είναι εξαιρετικό και αμέτρητες φορές έχω παραπέμψει εδώ. Σήμερα όμως διαβάζοντας αυτό το άρθρο έχω σε κάποια σημεία επιφυλάξεις. Και για να ξεκαθαρίσω: προφανώς όχι σε ότι αφορά τα like-δωρεές/προσευχές. Εννοείται ότι ποτέ δεν την πατάμε με τέτοια. Δεν ήξερα πως ακριβώς τα εκμεταλλεύονται (σε υλικό κέρδος εννοώ) και ακόμα δεν κατάλαβα 100% αλλά είναι και τουλάχιστον γελοίο! Πάμε τώρα στις σελίδες likewhores που λέτε: τα ίδια με τα παραπάνω.
  Όμως, επειδή αρκετός κόσμος δεν μπαίνει στην διαδικασία να σκεφτεί πολύ από μόνος του και είναι ένας απ τους λόγους που χρειάζεται το μπλογκ σας, καλό είναι να μην στέλνουμε στο πυρ το εξώτερο όλες τις προσπάθειες για like. Και εξηγούμαι: πολλοί (μεταξύ αυτών κι εγώ) έχουν μικρές επιχειρήσεις και τα like σε αναρτήσεις είναι ένας καλός τρόπος να γίνουν γνωστές -αντί να πληρώνουμε καθημερινά το facebook. Πάμπολλοι οδηγοί διαδικτυακού μάρκετινγκ συμβουλεύουν να κάνεις αυτό ακριβώς που μπορεί να ορίζεται και ως likeframing πχ με ένα ποστ «like αν προτιμάς το Α και share αν προτιμάς το Β».
  Ναι, δεν λέω, είναι διαφημιστικός ο σκοπός, αλλά ως εκεί, δεν είναι απάτη, ούτε συγκεντρώνουμε στοιχεία κανενός. Το ίδιο ισχύει και για κάποιους διαγωνισμούς με φωτό. Πάλι, είναι εύκολη και δωρεάν μέθοδος για διαγωνισμό, τα applications κοστίζουν. Εμείς όποτε κάναμε ήταν αληθινός διαγωνισμός και πάλι το μόνο που κερδίζαμε ήταν διαφήμιση και ξέρω και άλλους μικροεπαγγελματίες στην ίδια κατηγορία.
  Αυτά τα λέω συμπληρωματικά προς το άρθρο σας και καταλήγω: αν βλέπετε μια σοβαρή (επαγγελματική πχ) σελίδα, που δεν βασίζεται κάθε ανάρτησή της στο να κερδίσει like και που μπορεί κατά καιρούς μόνο να τα ζητάει ή να κάνει διαγωνισμούς, δεν εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Αλλά να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας! Φαίνονται οι σελίδες που κάθε ανάρτηση σε ψαρεύει για κάτι.
  Και πάλι ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά και το βήμα παρέμβασης.

  • Καταρχάς αγαπητέ ανώνυμε απο πάνω νομίζω πως σ αυτό που γράφεις ο άνθρωπος έχει ήδη απαντήσει στον πνευματικά ανάπηρο παραπάνω που πήρε προσωπικά το άρθρο νομίζοντας πως μιλάει για το e shop του. Απλά σου παραθέτω το συγκεκριμένο κομμάτι της απάντησης του μπας και το δεις και το καταλάβεις: «Στη σελίδα σου φίλε επαγγελματία βάζεις φωτογραφίες από άρρωστα παιδάκια και ζητάς κοινοποίηση; Στους διαγωνισμούς σου, κάνεις εγγραφή σε συνδρομητική υπηρεσία όσους παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό; Αν η σελίδα σου στο fb θα προσελκύσει αρκετές χιλιάδες μέλη, μετά θα την πουλήσεις; Πού διάβασες ότι το άρθρο μιλάει για επαγγελματίες;» Καλό είναι πριν μιλήσουμε να διαβάζουμε.
   Κατά δεύτερον θα συμφωνήσω απόλυτα με τον/την ANDREA ATTIA για ένα ποστ straight to the point. Η αμορφωσιά αλλά πολύ περισσότερο η βλακεία έχουν κατακλήσει ολόκληρες γενιές πλέον σ αυτή τη χώρα που μόνο θέλει να καυχίεται για την ιστορία αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να την επαναλάβει. Δυστυχώς οι πρόγονοι μας ανακάλυψαν και πολέμησαν για τα πάντα για να έρθουν κάποιες γενιές μετά να τα πετάξουν και να δημιουργήσουν ένα έθνος απο λεβεντομαλάκες, τεμπέληδες, απατεώνες και ηλίθιες γκόμενες που δεν θα τις πείραζε να κάνουν και μερικά like για λίγο χαρτζιλίκι μια που αυτή την περίοδο είμαστε σε κρίση και δεν υπάρχουν γκόμενοι για τους πληρώνουν τις εξόδους. Αυτοί οι καραγκιόζηδες είμαστε. Και φυσικά θα κοιτάξουμε να βγάλουμε και το μάτι του ανθρώπου εδώ που πάει να μας ξυπνήσει και να μας βγάλει απ την άγνοια γιατί…πολύ απλά δεν μπορεί να το κάνει για την ψυχή της μάνας του. ΤΟΣΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ!!!!!!!!! Πραγματικά δεν έχω λόγια. Αγαπητέ ναρκαλιευτή φανταζόσουν στα τόσα χρόνια της θητίας σου ότι τελικά εδώ θα έβρισκες όλες τις «νάρκες» μαζεμένες???
   Τα συγχαρητήρια μου. Keep up with the good work.
   Ισμήνη.

  • Anonymous

   Και διάβασα και ξεκαθάρισα ότι συμφωνώ γενικά με το άρθρο. Δεν θεωρώ ότι κάτι υστερικοί τύποι όπως οι παραπάνω με κάλυπταν ως προς τις ενστάσεις μου, γιαυτό ήθελα να γράψω δικό μου σχόλιο. Αναφέρομαι αποκλειστικά στο κομμάτι των διαγωνισμών και αυτό δεν το γράφω ως απάντηση στον συγγραφέα που προφανώς τα διαχωρίζει. Το γράφω για να μην πάνε κάτι ηλίθιοι και πανικοβληθούν προς το αντίθετο άκρο! Ως δηλαδή έναν μπούσουλα του τι να κοιτάμε στις σελίδες. Γιατί πίστεψέ με, υπάρχουν άτομα που διαβάζοντας το άρθρο καταλήγουν να θεωρούν οποιοδήποτε αίτημα like κακό. Τρανταχτή απόδειξη τα σπίρτα που κατηγορούν και αυτή την σελίδα για like farming! Και ναι, όταν κανείς έχει ένα μπλογκ μπορεί κάποια στιγμή να τους αγνοήσει αλλά δυστυχώς εγώ ως επαγγελματίας δεν έχω αυτή την πολυτέλεια :/
   (και για να μην παρεξηγηθώ ξανά: δεν εννοώ ότι όποιος έχει μπλογκ είναι αργόσχολος και τι καλή είμαι εγώ που είμαι στην πιάτσα και ξέρω! Εννοώ ότι ο blogger ως τέτοιος, σε αυτή την πτυχή της ζωής του. έχει την πολυτέλεια που ένας επαγγελματίας, ως τέτοιος πάλι, δεν έχει. Σε άλλες πτυχές της ζωής μου αγνοώ κι εγώ τους ηλίθιους από ένα σημείο και μετά)
   Τα συγχαρητηριά μου στον άνθρωπο τα έδωσα κι εγώ.

   υγ: αυτό με τους προγόνους μας που δημιούργησαν τα πάντα και το έθνος που τώρα πάει κατά διαόλου δεν με βρίσκει σύμφωνη ως νοοτροπία αλλά είναι άσχετη συζήτηση.

 • Καταρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ανακάλυψα αυτή την σελίδα τυχαία , και όπως και ο δημιουργός της , πάντα έβρισκα διασκεδαστικό , να ξεσκεπάζω απάτες , να βρίσκω από που προέρχεται μια φωτογραφία που συνοδεύεται από ένα άσχετο κείμενο … ένας αναγνώστης παραπάνω ανέφερε «κανένας δεν κάνει κάτι για την ψυχή της μάνας του » Αγαπητέ μου , η μαμά μου είναι μια χαρά και το ίδιο επιθυμεί και για την δικιά σας . Πέρα από τα λεφτά , υπάρχει η ικανοποίηση του να ανακαλύπτεις την αλήθεια , το «μικρόβιο» να θέλεις να ανακαλύπτεις πράγματα και αυτή την γνώση να μην την κρατάς μόνο για σένα . υπάρχει η ικανοποίηση στο να κάνεις πράγματα για να κάνεις κάτι καλό για ανθρώπους που δεν γνωρίζεις .Αυτό μπορεί να λέγεται αλληλεγγύη , μπορεί να λέγεται «ανοιχτός κώδικας «, ελεύθερο λογισμικό . Το να μην μπορούν κάποιοι να εκφραστούν μέσα από τέτοια εγχειρήματα είναι δεκτό , το να τα κατακρίνουν πάλι , δεν είναι παραδεκτό

 • Αυτοί που έγραψαν ΚΑΤΑ του άρθρου, είναι προφανώς είτε «θύματα» που έκανα like ή κοινοποίησαν μούφα φωτογραφίες πιστεύοντας ότι θα πάρουν κανά cent, είτε είναι ιδιοκτήτες τέτοιων παραπλανητικών σελίδων.
  Διαβάστε και αυτό: Οι «μούφα» σελίδες στο Facebook – Μην γίνεστε θύματα! http://bit.ly/10aEuqP
  Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα σε τυχόν σύγχυση των κακοπροαίρετων…
  Στη σελίδα του site madatoforos.com (facebook.com/madatoforos.news) δεν θα δείτε ποτέ «ταξίματα» για να κερδίσετε χρήματα, για να παίξετε παιχνίδια online, για να «σώσετε» ένα παιδάκι που -και καλά- πάσχει από καρκίνο και ένα σωρό άλλες παραπλανητικές ειδήσεις ή φωτογραφίες!

 • Anonymous

  Φίλτατε blogger ellinikahoaxes δυστυχώς απέτυχες.

  Αυτή σου η ανάρτηση απευθύνεται σε αυτούς που πραγματικά πιστεύουν πως κάνοντας like στα παλικάρια μας τα εμψυχώνουν, κάνοντας κοινοποίηση το Facebook δίνει χρήματα κ.τλ.

  Η ανάλυση σου, αν και σωστότατη και τεκμηριωμένη, δυστυχώς αποτυγχάνει να επικοινωνήσει την απάτη σε αυτό το κοινό.

  Μιλάς για likefarming και ο ψηφιακά αναλφάβητος βλέπει ένα «κάνε like» στο τέλος της ανάρτησης. Τι like κοινοποίησης μιας απάτης, τι like εγγραφής στις ανακοινώσεις μιας σελίδας που σε ξεστραβώνει, τι «Ι like it like this, I’m spinning around…». Δυστυχώς ήσουν καταδικασμένος πριν ακόμα πατήσεις το πρώτο πλήκτρο.

  Με αγάπη <3

 • Anonymous

  ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LIKE FARMING……
  http://facecrooks.com/Scam-Watch/How-Like-Farming-Facebook-Scams-Work.html/

 • Anonymous

  1. Σε όλο το άρθρο επανηλειμένα μιλάς για «απατεώνες», με έναν παραλληρηματικό λόγο, σχεδόν υστερικό θα έλεγα, αλλά πουθενά δεν εξηγείς ΠΩΣ ακριβώς πληρώνονται αυτοί οι «απατεώνες» από αυτά τα like, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ με την οποία αυτό υλοποιείται. Όταν κατηγορείς κάτι, και μάλιστα με τόση ένταση, θα έπρεπε να έχεις και τον τρόπο να εξηγήσεις με ποιό τρόπο αυτό το «κάτι» είναι βλαπτικό.

  2. Σε συνέχεια της πρώτης αστοχίας σου κάνεις και τη δεύτερη. Μας διαβεβαιώνεις ότι εσύ δε συμμετέχεις σ’ αυτό το «κόλπο των απατεώνων» αλλά φυσικά δεν μας δίνεις τον τρόπο να διαπιστώσουμε αν όντως όσα μας διαβεβαιώνεις ισχύουν. Γιατί δηλαδή ισχύουν για τους άλλους και όχι για σένα; Και για ποιό λόγο να γραφτούμε στη δική σου σελίδα και μπούμε σε λίστες; το ίδιο ακριβώς κάνεις και εσύ.
  Γιατί δε μας γράφεις ένα άρθρο για όλους όσους (και είναι πάρα πολλοί) έχουν ένα blog σαν εσένα και παλεύουν σαν τρελοί να αυξήσουν την επισκεψιμότητα για να ανέβουν στη google και να τους δώσει διαφημίσεις για το blog; Γιατί για αυτό δεν έχεις διαφημίσεις, όχι επειδή δε θες.

  3. Γιατί κάνεις τόσο μεγάλη ζημιά γιατί ρίχνεις τέτοια λάσπη στους επαγγελματίες/νόμιμες επιχειρήσεις, καταστήματα φυσικά και ηλεκτρονικά που συνεχώς κάνουν διαγωνισμούς με δώρα προκειμένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στην fan page της επιχείρησής τους και να διαφημίσουν τα προϊόντα τους;
  Από ποιόν τα παίρνεις και τα γράφεις αυτά; Ποιός σου είπε εσένα ότι ο κόσμος δεν παραλαμβάνει τα δώρα που υπόσχονται οι επιχειρήσεις;
  Για γράψε μας ΕΠΩΝΥΜΩΣ ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ ποιοί διαγωνισμοί είναι fake; ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ/ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ/ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΣ ….. ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ…….

  ΟΙ 9 ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΧΥΔΑΙΑ ΛΑΣΠΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  Και πρόσεχε καλά τι διαδίδεις γιατί εγώ -που έχω ηλεκτρονικό κατάστημα και κάνω συνεχώς διαγωνισμούς- δεν το ‘χω σε τίποτα να πάρω το αρθράκι σου μαζί με άλλους 2-3 επαγγελματίες μέσα από το fb και να σου πάρουμε και τα σώβρακα με καμιά αγωγή.

  • Anonymous
  • Αν δε τρολάρεις και πιστεύεις όλα αυτά που έγραψες, δεν έχεις καταλάβει λέξη από το άρθρο και σου προτείνουμε να το ξαναδιαβάσεις πιο προσεκτικά.
   Στη σελίδα σου φίλε επαγγελματία βάζεις φωτογραφίες από άρρωστα παιδάκια και ζητάς κοινοποίηση; Στους διαγωνισμού σου, κάνεις εγγραφή σε συνδρομητική υπηρεσία όσους παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό; Αν η σελίδα σου στο fb θα προσελκύσει αρκετές χιλιάδες μέλη, μετά θα την πουλήσεις; Πού διάβασες ότι το άρθρο μιλάει για επαγγελματίες;
   Το ξανατονίζουμε, στην περίπτωση που δεν τρολάρεις, δεν κατάλαβες τίποτα από το άρθρο.
   Τώρα γιατί δεν γράφουμε άρθρο για τα υπόλοιπα blogs που ανεβάζουν ότι να’ ναι για να έχουν επισκεψημότητα, δε έχουμε να απαντήσουμε πολλά. Μια βόλτα στις αναρτήσεις μας θα σε καλύψει.
   Όσο για τις απειλές σου για μηνύσεις, πάρε νούμερο και μπες στη σειρά.
   Συμβουλέψου και ένα δικηγόρο, γιατί η ψευδής καταμήνυση είναι αξιόποινη πράξη και πες μας πότε θέλεις τα σώβρακα μας, για να τα έχουμε χεσμένα.

   • Chris Mangoutas

    Φίλοι του ELLINIKAHOAXES

    Μην τους ακούτε. Ξέρω πόση δουλειά χρειάζεται να στηρίξεις ένα επιχείρημα. Και το κάνετε αυτό. Δε βάζετε ιστοσελίδες που τραβούν λάικ και βλέπουμε πόσες υπάρχουν που αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία διαρροής του ψεύδους. Εγώ δεν κάνω share σε κάποια σελίδα αν δε βεβαιωθώ για τη αλήθεια. Μια δυο φορές έκανα λάθος και αναδημοσίευσα κάτι στην εφημερίδα μου στο Τορόντο και μου ρίχτηκαν οι αναγνώστες μου– και τους ευχαριστώ! Έτσι έβαλα μυαλό – δε χρειάζεται πολλή σκέψη υπάρχουν 5-6 κριτήρια αποτελεσματικότατα.
    Εγώ σας θαυμάζω για τη λογική σας και την τεκμηρίωση. Δυστυχώς στην Ελλάδα αν γράψεις κάτι και δε συμφωνεί ο άλλος, δε θα φέρει κάποιο επιχείρημα, αλλά θα πει μόνο τι θα κάνει στη μάνα σου, στη γυναίκα σου στην κόρη σου ή αν είναι πιο σοβαρός σε δύο λεπτά θα έχει αποφασίσει ποιος σε πληρώνει. Και με έχουν κάνει δεκαπλό κατάσκοπο — τόσο που ούτε εγώ πια δεν ξέρω πού να ζητήσω λεφτά! Πάντως με σώζει μια αφύσικα δυνατή αίσθηση του χιούμορ.
    Δεν κάνω εύκολα λάικ, αλλά σε σας δε διστάζω. Όπως στο πρόσφατο κείμενό σας για το βιασμό κάπου 20 γυναικών από μετανάστες στη Σουηδία, η οποία είναι η πρώτη στη λίστα «φιλική για τους μετανάστες χώρα». Επειδή ο Καναδάς είναι η δεύτερη και είναι αδύνατο να συμβεί αυτό εδώ, είδα ότι οι φωτογραφίες είναι από κάθε σημείο του πλανήτη αλλά όχι από τη Σουηδία.
    Καλή δύναμη!

    (Υ.Γ. Φυσικά τώρα θα σας κατηγορήσουν ότι με πληρώσατε να τα γράψω αυτά!)

  • Anonymous

   Ελα τώρα δεν παίζει τρολάρετε τώρα για τις μηνύσεις τώρα έτσι δεν παίζει ??? Πόσο χαζοί είστε ειλικρινά πείτε μου ? Έχετε και eshop τρομάρα σας μερικοί. Δεν πάτε να βοσκήσετε κανένα πρόβατο λέω εγώ ???
   Το θέμα δεν είναι ότι είστε άσχετοι ! το θέμα είναι ότι ενώ είστε άσχετοι κάνετε και νταβαντούρι επιπλέον….!!!!! Αυτό το άρθρο λέει πολύ βασικά πράγματα και είναι όλα σωστά ! Το θέμα είναι ότι όχι μόνο δεν μπορείτε να καταλάβετε τι λέει αλλά εκφέρεται και γνώμη και από επάνω……
   ΕΛΕΟΣ !

  • Κωστας

   Ο κυριος που απειλει με μηνυσεις, αν ειχε @@ και δεν τρολαρε καταρχας δε θα υπεγραφε ανωνυμος και δευτερον θα μας ελεγε και ποιο ειναι το μαγαζακι του για να ξερουμε.

  • Φιλαράκι ΑΝΩΝΥΜΕ. Ευτυχώς που απάντησες και εντόπισα το κατάστημά σου! Νομικά ίσως να είσαι εντάξει…. όμως ηθικά…. είσαι για τα μπάζα. Θα το μάθουν όλοι οι φίλοι μου και ας κρίνουν αυτοί. Τωρα… εάν δεν υπήρχες εσύ και οι όμοιοι σου θα ήμασταν σίγουρα καλύτερα….. κι εγώ δεν είμαι ΑΝΩΝΥΜΟΣ… ηλ…θιε!

 • Anonymous

  » Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας, τις απάτες και τα ψέματα του ιντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook (ΕΔΩ) και πατήστε Like (μου αρέσει).»

  Τι ακριβως δεν καταλαβαίνετε απ αυτο ? Ο συντακτης τους αρθρου σας λεει οτι αν θελετε να λαμβανετε ενημερώσεις για τις νεες αναρτησεις καντε like στη σελιδα του ΦΒ . Μια εγγραφή σε λιστα ενημερωσης ειναι στην ουσία. Δεν ταζει λεφτα για καρκινοπαθη παιδακια με καθε Like.

 • Ειλικρινά λυπάμαι. Εδώ στην Κύπρο μας λένε «καλαμαράδες» που σημαίνει «μορφωμένοι». Με αυτά που διαβάζω τόσην ώρα στα σχόλια, μου έχουν πέσει τα μαλλιά, έχω χάσει την όρασή μου, «κουφάθηκα» μπορώ να πω?
  Είστε Έλληνες, κατάγεστε από την χώρα των γραμμάτων και του πολιτισμού και βγάζετε την ψυχή αυτών των ανθρώπων που προσπαθούν να μας βοηθήσουν? Πόσο χαϊβάνια πρέπει να είστε? Α! Κατάλαβα, όλοι εσείς που τα βάζετε με την σελίδα για ένα likeπου φανερά ΔΕΝ έχει κάτι το ύποπτο, είστε απ’ αυτούς που σας χαρίζουν γάϊδαρο και τον κοιτάτε στα δόντια.

  Μπράβο για την δουλειά σας. Συνεχίστε να ανοίγεται τα μάτια σε αυτούς που πραγματικά θέλουν να τα ανοίξουν (μέσα κι εγώ). Είναι το δεύτερο άρθρο που μου δείχνει πόσο θύμα έπεσα με τις καλοστημένες σελίδες και αερολογίες που μας βομβαρδίζουν. Σας ευχαριστώ.
  Καληνύχτα.

 • Anonymous

  Το χρήμα από likes δεν είναι πάντα το κίνητρο. Πολλές φορές, κίνητρο είναι να ζαβλακώσουν τον λαό και να ρίξουν το ήδη πεσμένο επίπεδο των ελληναράδων. Γι’ αυτό και αμολάνε με το κιλό κάθε λογής μπούρδα στο ιντερνετ. Πιθανοί απατεώνες: Πολιτικοί και τηλεόραση. Όσο πιο χαιβάνι γίνεται ο λαός, τόσο θα ζουν εις βάρος του.

 • Anonymous

  Ενδιαφέρον άρθρο αλλά με χαλάει η παντελής έλλειψη αναφορών. Έχω προσέξει πως, για κάποιο λόγο, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών blogs, περιοδικών κλπ δεν αναφέρουν τις πηγές τους. Αυτό σημαίνει πως όλα τα άρθρα έχουν ακριβώς την ίδια αξιοπιστία γιατί, πώς θα κρίνει την ακρίβειά τους ένας αναγνώστης;

  • Anonymous

   «πώς θα κρίνει την ακρίβειά τους ένας αναγνώστης;»

   καλές είναι οι πηγές, αλλά πηγές στο διαδίκτυο μπορούν να βρεθούν για οτιδήποτε, ιδιαίτερα στο ελληνικό. κάνε έρευνα μόνος-μόνη σου, ΑΝ ξέρεις να αξιολογείς πηγές. αμφιβάλλω αν ξέρεις όμως, αφού σου φαίνεται να έχουν ακριβώς την ίδια αξιοπιστία όλα.

 • μπράβο. ωραίο άρθρο και χρήσιμη σελίδα.

 • καλη δουλεια παιδια

 • Anonymous

  εγω προσοπικα ειδα ποσες απο αυτες τις εικονες και σε καμποσες εκανα Like ευχαριστω για την πληροφοριση διοτι και spyware και malaware ξερω να κανω

 • Anonymous

  Ας υποθέσουμε ότι ένας απατεώνας πληρώνεται με 1.000 ευρώ το μήνα γι’ αυτό το οποίο κάνει. Θέλεις εγώ να σου τον «ξεσκεπάσω» και να πάρω κι εγώ 200 ευρώ ή θέλεις να τον αφήσω να δρα ανενόχλητος;; Είναι προτιμότερο να πέσει κανείς θύμα μιας τέτοιας απάτης; εννοείται ΠΩΣ ΤΊΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΉ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΑΣ. Ξέρετε εσείς «ρουφιάνο» που να δουλεύει τζάμπα; Σε όλους μας αρέσει η ρουφιανιά….ευχαριστώ.

  • Εγώ ξέρω ένα… μετράει; Πόσο το γουστάρουμε να σας μπαίνουμε στη μύτη… δεν περιγράφεται. Η καλύτερη πληρωμή! Τα χαιρετίσματα μου στη επώνυμη… ξέρεις εσύ.

 • Anonymous

  @@ εξηγεί ο άνθρωπος στα σχόλια. Το like είναι like. Για όποιο λόγο και να το κάνεις εσύ, σκόπός του είναι περισσότερα hits στη σελίδα και συλλογή πληροφοριών. Ο,τι θέμα και να έχει μία σελίδα τα λεφτά που βγαίνουν από διαφημήσεις είναι τα ίδια.

  ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ:

  σκοπός του like farming δεν είναι μόνο να μαζέψουν υποψήφια θύματα για απάτη, αλλά πρώτα και καλύτερα το «…ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΔΙΑΦΗΜΗΣΕΙΣ», αφού αυτή είναι η κύρια πηγή εσόδων στο Facebook. Και να μην έχει διαφημήσεις τώρα (δε διευκρινίζει αν μιλάει για το fb ή αυτό το blog), οι διαφημήσεις μπαίνουν ΑΦΟΥ έχει αποκτήσει μέγεθος μία σελίδα. Οπως και στο blogspot και σε κάθε blog. Φυσικά αυτό είναι νόμιμο και γνωστό σε όλους.

  ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕ ΒΑΛΕ ΕΝΑ FULL DISCLOSURE αφού θες να κράζεις μέσα από τα ίδια ακριβώς μέσα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να μή σε παρει η μπάλα και εσένα (μαζί με τη γυναίκα του καίσαρα και τη Miley Cyrus. Οποιος κατάλαβε κατάλαβε.)

  • Τι υπονοείς; ότι μαζεύουμε στοιχεία αναγνωστών; Αν ναι πώς, το καταφέρνουμε αυτό; Τώρα για τις διαφημίσεις… οκ ψαγμένο μου τρολ, δείξε μου μία διαφήμιση στο blog η στο fb.
   Το blog δεν δημιουργήθηκε για να χαϊδεύει αυτάκια και μαγουλάκια. Αντιδράσεις περιμέναμε πολλές… άλλη μία, δεν μας πτοεί. Εδώ κάνουμε συλλογή από απειλές, στο δικό σου σχόλιο θα κολλήσουμε;

  • Anonymous

   α ρε στόκοι, που δε ξέρετε καν πως δουλεύουν οι διαφημίσεις στο fb αλλά όλο μιλάτε..

 • Anonymous

  posa thes na mas trelanis re megale,mas zitas like tora ?

  • Δεν μπορώ να βοηθήσω… το μόνο που μπορώ, είναι να προτείνω να το ξαναδιαβάσεις, πιο προσεκτικά.

 • http://www.e-magazino.gr/den-iparxei/apisteiti-fotografia-deixnei-nekro-agoraki-na-prostateiei-ti-mikri-ksaderfi-tou.html, δεν αφορά το συγκεκριμένο θέμα , αλλά τη πιο γνωστή απάτη για πνεύματα που εμφανίζονται σε φωτογραφίες , φαντάζομαι θα το βρείτε χρήσιμο

 • Anonymous

  Τι σχέση έχει το ένα με ταλλο; Στη δέυτερη περίπτωση δεν εξαπατά κανέναν.

  • Anonymous

   Όχι αλλά και το ένα και το άλλο δηλώνουν τεμπελιά και πουστιά / πουτανιά στον εγκέφαλο (να με συμπαθάνε οι απανταχού gay & εκδιδόμενες για την κακή χρήση του τούρκικου όρου πουστ – πουτ)

 • Anonymous

  το κοριτσι που λεει οτι «μιας και είμαι τόσες ώρες στο ιντερνετ, ας βγάλω κ ένα χαρτζηλίκι με τα like», σε λίγο θα γραφτεί σε καμιά ιστοσελίδα, και θα βγάζει χαρτζηλίκι μεσω… webcam.. ο νοων νοείτω…

 • Anonymous

  Μου κάνει εντύπωση πως 3 από τους 4 σχολιαστές αν και διάβασαν το -πολύ καλό- ποστ δεν κατάλαβαν κυριολεκτικά τίποτα!
  Ίσως φταίει το απαίδευτο ιντερνετικά κοινό,
  Ίσως ο ωκεανός λαϊκισμού και βλακείας που κακτακλύζει το ελληνικό ίντερνετ, είναι πλέον η νόρμα, ώστε τελικά σελίδες σα τη δική σας να αντιμετωπίζονται με …καχυποψία (αντί το αντίθετο)

  όπως και να’ χει χαίρομαι που σας ανακάλυψα, και θα τα λέμε!
  Dr.NoNoNo

  • billy

   εχεις δικιο απλα καποιοι δεν καταλαβαναν,απλα ακουστε τι σας λεει ο αλλος και μην ακουτε αυτο που θα θελατε να ακουσετε.

 • Ωραία όλα αυτά που λέτε και ενημερώνετε τον κόσμο στο διαδίκτυο, όμως ας μη κοροιδευόμαστε. Περνάμε που περνάμε τόσες ώρες στο pc ένα χαρτζιλίκι ή ένα ποσό δεν θα ήταν άσχημο. Ή μήπως εσείς απλά ενδιαφέρεστε για να το μάθουμε εμείς και όλο το facebook΄? Αλλά και έτσι να είναι, σιγά την παραπληροφόρηση που έχουμε με ένα Like..και αν είναι όντως τόσο εύκολο, τότε να μπει ο καθένας στο κόλπο να βγάλει χρήματα. Δύσκολοι καιροί, εύκολο εισόδημα!! Εμένα προσωπικά θα με ενδιέφερε.. Καλημέρα σας…

 • dhladh eseis den vgazete lefta apo ta like?

  • Αν εννοείς ότι βγάζουμε χρήματα από διαφημίσεις να σε ενημερώσω, αν δεν το πρόσεξες, ότι δεν υπάρχουν διαφημίσεις στη σελίδα. Αν εννοείς ότι πληρωνόμαστε για τα Like να σε ενημερώσω ότι κανένα like δεν πληρώνεται. Πιστεύω πως κάτι σου έχει διαφύγει από το άρθρο και θα σου προτείνω να του ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά. Ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μου μας έδωσες για να ξεκαθαρίσουμε αυτό το θέμα.

 • Anonymous

  μια ερώτηση..διαβαζω τόση ώρα για τα like και τα λοιπα και μετα απο ολα αυτα,μας λετε οτι για να επισκεφτουμε τη σελιδα σας,πρεπει να πατησουμε like!!!!κουφο;;

  • Σωστά, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά. Δεν προσπαθούμε να ξεγελάσουμε κανένα, με τρικ και κόλπα που περιγράφουμε στο άρθρο που διάβασες. Αν διαβάσεις λίγο πιο προσεκτικά γράφουμε οτι: ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ, ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE. Στην πρόταση αυτή βλέπεις πουθενά κάποιο τρικ ή κόλπο για να σε ξεγελάσουμε και να σου κλέψουμε το πολυπόθητο like σου; Για ποιο λόγο το ζητάμε αυτό; πιστεύω πως είναι κατανοητό, αλλά αν δεν είναι, να το εξηγήσουμε. Ο σκοπός τις σελίδας είναι να ξεσκεπάζει τα ψέματα και τις απάτες που κυκλοφορούν. Όχι για εμάς, εμείς τα βρήκαμε και τα ξέρουμε. Για όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουν την εμπειρία η το χρόνο να ψάξουν αν κάτι είναι πραγματικό και πέφτουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης. Πραγματικά το βλέπεις λογικό να ανεβάζουμε άρθρα και να μας διαβάζουν η μάνα μας και τα αδέλφια μας, μόνο; Πιστεύουμε, να γίναμε κατανοητοί, αγαπητό μας τρολ.

  • Anonymous

   Γιατι μπαινεις στην διαδικασια να απαντησεις σ αυτον τον βλακα που δεν καταλαβαινει ουτε τι διαβαζει…. συνεχιστε την καλη δουλεια παιδια …

  • Anonymous

   symfono apolyta me to feilo,meipos olo ayto iene paramyeiuh kai esei na ekmetaleyths to LAIK

  • Anonymous

   ΤΕΝΕΚΕ

  • Anonymous

   Τελευταία φορά που έλεγξα (πριν απο 0 sec) το url της σελίδας είναι ellinikahoaxes.blogspot.gr (= Ελληνικές απάτες).
   Διαφωνώ καθέτως, οριζοντίως και σε γωνίες 0-360 μοιρών για το οτι το
   «κάντε like αν ταδε» χειραγωγεί. Δεν είναι παραπλανητικό. Είναι like farming, αλλά ΔΕΝ. ΕΙΝΑΙ. ΑΠΑΤΗ.