Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυγά στο παρμπρίζ… νέα μέθοδος ληστείας. ΗΟΑΧHOAXES

Αυγά στο παρμπρίζ… νέα μέθοδος ληστείας. ΗΟΑΧ

9 Ιου
2013

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 έτη.

Αυτό το μήνυμα, το οποίο κυκλοφορεί μέσω email, blogs και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιεί ότι ληστές αναγκάζουν τους οδηγούς να σταματήσουν  στην άκρη του δρόμου, πετώντας αυγά στο παρμπρίζ τους, και εμποδίζοντας την όραση τους. Σύμφωνα με το μήνυμα, αν ενεργοποιήσουμε τους υαλοκαθαριστήρες θα εμποδιστεί το οπτικό πεδίο του οδηγού, έως και 92,5%, και ο οδηγός θα αναγκαστεί να σταματήσει αμέσως. Το μήνυμα προτείνει στους οδηγούς να μην χρησιμοποιούν τους υαλοκαθαριστήρες, έτσι ώστε να μπορούν να δουν αρκετά καλά και να απομακρυνθούν πριν σταματήσουν για να καθαρίσουν το παρμπρίζ.

Ενώ αυτές οι επιθέσεις με αυγά δεν είναι απίθανο να συμβούν, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι συμβαίνουν ληστείες με αυτό τον τρόπο. Μέχρι στιγμής, δεν έχω βρει καμία αξιόπιστη είδηση ή κάποια ανακοίνωση από την αστυνομία, για μια  τέτοια ληστεία με αυγά στο παρμπρίζ. Υπάρχουν εκδόσεις του ιδίου μηνύματος ότι τέτοιες ληστείες συμβαίνουν στο Λίβανο, Ινδία και σε άλλα μέρη της Ασίας, αλλά δεν έχουν καμία παραπάνω πληροφορία ή κάποια λεπτομέρεια, σχετικά με το πού και πότε, μία από αυτές τις ληστείες με αυγά έχει γίνει πραγματικά.  Έτσι, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί εάν το προειδοποιητικό μήνυμα βασίζεται σε πραγματικό γεγονός, ή είναι απλά μια προειδοποιητική φανταστική ιστορία για την αύξηση της προσοχής του οδηγού σχετικά με τα πιθανά σενάρια ληστεία.
Σε δοκιμές που έκανε το hoax-slayer.com, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματική είναι μια τέτοια επίθεση με αυγά. Τα πειράματα αυτά δείχνουν ότι, αν πετάξεις αυγά σε ένα παρμπρίζ θα εμποδίσει σίγουρα την όραση του οδηγού αλλά η άμεση χρήση των υαλοκαθαριστήρων θα αφαιρέσει το μεγαλύτερο ποσοστό από τα αυγά, και θα επιτρέψει τον οδηγό να συνεχίσει το δρόμο του. Στη δοκιμή πέταξαν δύο αυγά στο παρμπρίζ, στην πλευρά του οδηγού, και στη συνέχεια ενεργοποίησαν αμέσως τον υαλοκαθαριστήρα μαζί με τον ψεκαστήρα νερού. Βρήκαν ότι, το σύνολο σχεδόν του υπολείμματος των αυγών, απομακρύνθηκε γρήγορα από το παρμπρίζ, στην περιοχή που καλύπτεται από το βραχίονα του υαλοκαθαριστήρα. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε σημαντική παρεμπόδιση της όρασης, ακόμη και πριν απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος του αυγού από τους υαλοκαθαριστήρες.
Το μήνυμα αναφέρει ότι η όραση του οδηγού θα εμποδιστεί “έως 92,5%”. Ωστόσο, με δεδομένο τις πολλές μεταβλητές, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση της επίθεσης με αυγά στο παρμπρίζ, ένα τόσο ακριβές νούμερο φαίνεται παράλογο. Το ακριβές ποσοστό που θα εμποδιστεί η ορατότητα του οδηγού θα εξαρτηθεί από το πόσα αυγά πετάχτηκαν, το μέγεθος των αυγών, σε ποιο σημείο του παρμπρίζ, το μέγεθος και το σχήμα του παρμπρίζ, το σύστημα υαλοκαθαριστήρων του οχήματος και άλλους παράγοντες. Με όλες αυτές τις μεταβλητές ένα τόσο ακριβές νούμερο είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί.  Επιπλέον, στα αποτελέσματα από το πραγματικό τεστ, η απώλεια της όρασης του οδηγού ήταν πολύ λιγότερη από το 92,5%.
Υπάρχουν επίσης και άλλα προβλήματα στη μέθοδο ληστείας που περιγράφεται. Ακόμη και αν ήταν αναγκαίο να σταματήσει ο οδηγός αφού είχε επιχειρήσει να αφαιρέσει αυγό από το παρμπρίζ με τους υαλοκαθαριστήρες, το όχημα θα έχει κινηθεί πολλά μέτρα πιο κάτω στο δρόμο, πριν τελικά σταματήσει. Έτσι, για να πραγματοποιήσουν τη ληστεία θα πρέπει πολύ γρήγορα να πλησιάσουν το όχημα πριν ο οδηγός καθαρίσει το παρμπρίζ και φύγει. Εναλλακτικά, θα πρέπει να έχουν έναν ή περισσότερους συνεργούς που θα περιμένουν το όχημα να ακινητοποιηθεί. Όμως, θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να υπολογίσουν που ακριβώς θα σταματήσει το αυτοκίνητο. Επίσης, εάν ο οδηγός αντιληφτεί ότι τον πλησιάζουν θα μπορούσε άνετα να απομακρυνθεί. Και φυσικά, θα χρειαστεί ένας μεγάλος αριθμός αυγών να πετύχουν το παρμπρίζ για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα που θα φέρει τον οδηγό σε δύσκολη θέση.
Συνολικά, το σενάριο που περιγράφεται, φαίνεται ότι θα έχει ένα υψηλό ποσοστό αποτυχίας. Άλλες μέθοδοι, όπως το να δημιουργήσουν ένα εικονικό ατύχημα πεζού η οχήματος φαίνεται να  είναι πιο αποτελεσματικές και εύκολες, για να εξαπατήσουν τον οδηγό και να τον κάνουν να σταματήσει. Φυσικά, εάν δεχτείτε επίθεση με αυγά ή μια οποιαδήποτε άλλη μέθοδο είναι αυτονόητο να συνεχίσετε την οδήγηση μέχρι να φτάσετε σε ένα πιο ασφαλές σημείο. Έτσι, ως μια γενική προειδοποιητική ιστορία, το μήνυμα αυτό, μπορεί να έχει κάποια μικρή αξία. Όμως, αυτή η αμφίβολη τεχνική που περιγράφεται στο μήνυμα και η έλλειψη στοιχείων που να επιβεβαιώνουν ότι μια τέτοια ληστεία με αυγά στο παρμπρίζ έχει πράγματι συμβεί, η αξιοπιστία της προειδοποίησης είναι τουλάχιστον αμφίβολη, στην καλύτερη περίπτωση.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.hoax-slayer.com/egg-windshield-robbery.shtml
http://www.snopes.com/crime/warnings/eggthrow.asp
http://urbanlegends.about.com/od/crime/a/eggs_windshield_crime_alert.htm

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας, τις απάτες και τα ψέματα του ιντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook (ΕΔΩ) και πατήστε Like (μου αρέσει).

Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα κοινοποιώντας, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.