Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα πουλιά πεθαίνουν από τσίχλες.HOAXES ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα πουλιά πεθαίνουν από τσίχλες.

20 Αυγ
2013

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 έτη.
 

Άλλο ένα εισαγόμενο hoax, μεταφράστηκε και προβάλετε από το fb και διάφορα blog, forums και ειδησεογραφικές σελίδες.

Το hoax αναφέρει ότι “όταν πετάς την τσίχλα σου κάτω, τα πουλιά νομίζουν ότι είναι ψωμί και όταν τελικά προσπαθούν να τη μασήσουν, κολλάει το ράμφος τους και δεν μπορούν να φάνε ή να πιουν νερό με αποτέλεσμα να πεθάνουν αργά. Για αυτό οι τσίχλες στους κάδους!!!!! Κάνε Share!”
Το μήνυμα περιλαμβάνει και μια φωτογραφία ενός νεκρού χελιδονιού και τον σύντροφό του.

Το μήνυμα γράφει ότι μεταφράστηκε από το φιλοζωικό σύλλογο Άργους “Λάΐζα”, πέρυσι και την ανάρτησαν στη σελίδα τους στο fb. Από τότε κυκλοφορεί σε διάφορα blog, forums και ειδησεογραφικές σελίδες.

Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο κακόβουλο hoax, γιατί το μόνο που κάνει είναι να μας προτρέπει να πετάμε τις τσίχλες στους κάδους. Κάτι που θα έπρεπε να το κάνουμε χωρίς κάποια παρότρυνση και να μην γεμίζουμε δρόμους και πεζοδρόμια με κολλημένες και λιωμένες, λόγο ζέστης, τσίχλες. Πιθανός, κάποιος σκέφτηκε όλο αυτό για να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια.

Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική.
Η φωτογραφία είναι εντελώς άκυρη γιατί δείχνει χελιδόνια που δεν τρώνε ψωμί αλλά έντομα. Αυτή κατάφερε να βρει και να χρησιμοποιήσει ο εμπνευστής του hoax, αφού του ήταν αδύνατο να βρει μια φωτογραφία από σκοτωμένο πουλί με κολλημένο ράμφος. Η φωτογραφία αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά φωτογραφιών, μιας πολύ συγκινητικής ιστορίας ενός ζευγαριού χελιδονιών. Η ιστορία και οι φωτογραφίες περιγράφουν τις αντιδράσεις του ενός χελιδονιού όταν ο/η σύντροφός του χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και σκοτώθηκε. Αξίζει να τη δείτε ΕΔΩ

Το τηλεοπτικό κανάλι CBS 21 ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα ρωτώντας δυο ειδικούς. Οι ειδικοί, με δυο λόγια, είπαν ότι είναι αρκετά απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο και ποτέ δεν έπεσε στην αντίληψή τους θάνατος πουλιού από τσίκλα. Ο παρουσιαστής της εκπομπής τους αγνόησε και είχε άλλη γνώμη στο τέλος του βίντεο. Δείτε ΕΔΩ και παρατηρήστε τα σχόλια για τον παρουσιαστή.

Εντύπωση δε προκαλεί μόνο ο παρουσιαστής στο βίντεο που άλλα ακούει και άλλα καταλαβαίνει αλλά και τα σχόλια του διαχειριστή της σελίδας, που επιμένει.

 

 Αν ψάξετε μπορεί να βρείτε μερικά βίντεο και φωτογραφίες από πουλιά που τσιμπολογούν τσίχλες, αλλά δεν θα βρείτε τίποτα που να  δείχνει κάποιο νεκρό πουλί από τσίχλα.

Πολλά κατοικίδια πουλιά, όπως παπαγάλοι, τους αρέσει να μασούν τσίχλα.

Το μήνυμα είναι hoax αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία να πετάμε οπουδήποτε τις τσίχλες.

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας, τις απάτες και τα ψέματα του ιντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook (ΕΔΩ) και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει).

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φίλους σας στο facebook για αυτό το άρθρο. Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα, κοινοποιώντας τα, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.