Άγιο φως & άγιος σκοταδισμός

In Διάφορα θέματα by Θοδωρής Δανιηλίδης5 Comments

Άγιο φως & άγιος σκοταδισμός

Άγιο φως & άγιος σκοταδισμός

Φίλος του blog μας έστειλε ένα μικρό ντοκιμαντέρ που έχει φτιάξει ο ίδιος με θέμα το Άγιο φως, διάρκειας 26 λεπτών. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να εξηγήσει με επιχειρήματα και αποδείξεις ότι το Άγιο φως δεν είναι και τόσο Άγιο.
Όπως και να έχει το ντοκιμαντέρ είναι πολύ ενδιαφέρων και μια πολύ καλή δουλεία, είναι διαδραστικό και χωρισμένο σε τρία θεματικά τμήματα.
Προτείνουμε να το δείτε για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.

 • John Smith

  Το θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι γενικοποιούνται ορισμένες καταστάσεις χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Είναι σαν να λέμε πχ ότι επειδή ένας περιπτεράς κάποτε μου έφαγε τα ρέστα όλοι οι περιπτεράδες είναι κλέφτες.

  Τα επιχειρήματα αυτά τα ακούμε κάθε χρόνο από διάφορους -κατά δήλωσή τους «άθεους»-, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει με το Άγιο Φως αφού η έρευνά τους περιορίστηκε μόνο στο πως θα βρουν στοιχεία εναντίον του. Και η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: ναι, υπάρχουν τρόποι να κάνει κανείς τα κόλπα που περιγράφονται στο βίντεο. Όμως γιατί αυτό σημαίνει ότι το Άγιο Φως είναι μια τέτοια περίπτωση; Επειδή κάποιοι δεν πιστεύουν; Που είναι τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όντως υπάρχει εξαπάτηση -και μάλιστα τόσο καλοστημένη που πείθει ακόμα και άτομα εκτός Εκκλησίας; Η όλη επιχειρηματολογία θυμίζει το γνωστό «ο αστυνόμος είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνόμος είναι μπουζούκι».

  Και επειδή εδώ έχουμε ένα θαύμα που δεν έγινε μόνο μια φορά αλλά επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο -άρα υπάρχει η δυνατότητα επαλήθευσης-, θα κάνω κάτι που δεν το συνηθίζω: Θα προκαλέσω ανοιχτά όποιον θέλει να μου αποδείξει ότι το Άγιο Φως είναι ψέμα. Ας πάει μέχρι τα Ιεροσόλυμα -ή αν δεν μπορεί ο ίδιος ας στείλει κάποιον που εμπιστεύεται- και ας διαπιστώσει μόνος του τι συμβαίνει. Μέχρι τότε, καλό είναι να μην βγάζει ο καθένας απόψεις βασισμένες μόνο στο τι θα ήθελε να συμβαίνει.

 • Anonymous

  Αυτά που λέει μάλλον επιπολαιότητες μου φαίνονται. Είναι και λίγο μικρός στην ηλικία και έχει τον ζήλο να δείξει ότι οι θρησκείες λένε ψέματα. Ίσως πρέπει να μάθει πόσα κατάφεραν να κάνουν οι άθεοι σε μερικές δεκαετίες του 20ου αιώνα, ώστε να φρίξει και με την αθεΐα. Άραγε, θα κάνει ένα βίντεο μόλις μάθει για τα ψέματα και τη φρίκη του θανάτου που σκέπασε τα καθεστώτα της αθεΐας της Κίνας, της Καμπότζης, της Βόρειας Κορέας, της Ρουμανίας, της Αγκόλας, της ΕΣΣΔ κ.λπ. κ.λπ; Θα είχε ενδιαφέρον να το μάθουμε.

  Τέλος πάντων, ίσως δεν γνωρίζει ότι ότι υπάρχει μια σημαντικότατη μαρτυρία ενός λογίου επισκόπου του 18ου αιώνα, του Νικηφόρου Θεοτόκη που ΑΡΝΕΙΤΑΙ το θαύμα του Αγίου Φωτός, και όμως, μέσα από την άρνηση του προκύτπει μια απίστευτη μαρτυρία ότι κανένα αναμμένο φως δεν υπάρχει μέσα στον Άγιο Τάφο, ενώ ταυτόχρονα διόλου δεν μας βεβαιώνει ότι όντως κάποιος το ανάβει:

  Η ανάλυση της μαρτυρίας είναι ΕΔΩ:

  http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws_skepseis_2.htm#_ftnref28

  (ξεκινά από τον τίτλο: 5. Ο Νικηφόρος Θεοτόκης και η χρησιμότητα της μαρτυρίας ενός αρνητή του θαύματος)

  Επίσης, τρία άλλα άρθρα, ασχολούνται με διάφορες HOAXES που αφορούν το Άγιο Φως και έχουν βγει από ιστοσελίδες αθέων και γράφουν φυσικά αρλούμπες:

  http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws_patriarxis_1.htm

  http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws_skepseis1.htm

  http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws_skepseis_2.htm

  Όπως φαίνεται τεκμηριωμένα στο τρίτο άρθρο, οι σταθερά επαναλαμβανόμενες μαρτυρίες για το Άγιο Φως ξεκινούν από τον 9ο αιώνα στην ορθόδοξη Ανατολή, με πρώτη τη μαρτυρία του Αγίου Θεοδώρου του Σαββαΐτη το 836 μ.Χ. (και όχι στη Δύση όπως έλεγε ο Κοραής), ενώ έχουμε και δύο ιστορικές αναφορές μαρτυρίες για εμφνάνιση του θαύματος και πριν τον 9ο αιώνα.

  Επίσης, έχει εκδοθεί και ένα αξιόλογο βιβλίο με καταγραφή όλων των μαρτυριών για το θαύμα, με φωτογραφίες από αυτοψία του συγγραφέα στις συγκεκριμένες βιβλιοθήκες:

  http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/biblio_agio_fws_1.htm

  Προσωπικά είμαι Ορθόδοξος, στην Κ.Δ. υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο θαύμα (Ιω. 5,4), και θεωρώ ότι η διαφωνία πιστών και απίστων δεν βρίσκεται στα θαύματα, αλλά ήδη στον πρώτο στίχο του πρώτου κεφαλαίου της Γενέσεως:

  «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γήν.»

  Εκεί είναι η διαφωνία μας, διότι αν συμφωνούσαμε στο παραπάνω, ότι ο Θεός έφτιαξε το Σύμπαν, ποιος θα κολλούσε στο αν μπορεί να γίνει ένα άλλο θαύμα.

  KE-RI

 • Anonymous

  Τελικά τίποτα δεν απέδειξε, και περίμενα να αποδείξει ο πιτσιρικάς κατι σπουδαίο και όλο μπαρούφες λέει στο τετράγωνο ,κρίμα! με αυτό τον ηλίθιο τρόπο καταφέρνει να αποδέίξει ότι αυτός με τις μπαρουφολογίες του έχει τον «άγιο» σκοταδισμό!

 • Anonymous

  www

 • Anonymous

  ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΥΙΕ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΛΕΗΣΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ.