Τι θα συμβεί αν βάλεις αντίστροφα το PIN στο ΑΤΜ; HOAX

In Hoax, True stories, Αθλιότητες, Την πάτησαν by Θοδωρής Δανιηλίδης2 Comments

Έχει μερικές μέρες, που όπου και να κοιτάξεις (blogs – facebook και ειδησο-γραφικές σελίδες) θα δεις το παρακάτω hoax, που λέει.

Χαμός γίνεται στο διαδίκτυο με ένα mail το οποίο αναφέρει μια τεχνική η οποία θα μας βοηθήσει στην περίπτωση που κάποιος κλέφτης μάς αναγκάσει να βγάλουμε χρήματα απο την…
κάρτα μας σε ΑΤΜ.
Το mail λέει συγκεκριμένα:

«Αν ποτέ κάποιος κλέφτης σας αναγκάσει να κάνετε ανάληψη από ένα ATM μηχάνημα, μπορείτε να ειδοποιήσετε την αστυνομία εισάγοντας τον αριθμό PIN αντίστροφα. Για παράδειγμα αν ο αριθμός pin είναι 1234 θα πρέπει να εισάγετε 4321.

Το ΑΤΜ αναγνωρίζει ότι ο αριθμός PIN είναι αντίστροφος από την κάρτα που τοποθετήσατε στο μηχάνημα. Το μηχάνημα θα σας δώσει τα χρήματα που ζητήσατε, αλλά εν αγνοία του ληστή, ειδοποιείτε την αστυνομία.

Aυτή η πληροφορία πρόσφατα αναμεταδόθηκε στην τηλεόραση και αποδείχθηκε πως χρησιμοποιείται σπάνια γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της λειτουργίας.»

Ποια είναι η αλήθεια;

Aπάντηση της ALPHA BANK στο δύσκολο ερώτημα, που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Λίγη ιστορία.
Το hoax κυκλοφορεί από το 2006. Το 1994 ο επιχειρηματίας Joseph Zingher από το Σικάγο σκέφτηκε αυτό το κόλπο, για να ειδοποιείται σιωπηλά η αστυνομία, σε περίπτωση ληστείας. Το 1998 το κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αριθμοί pin που είναι ίδιοι και στην ανάποδη φορά δεν θα χρησιμοποιούνται από το σύστημα. (π.χ. 9119, 3003 κτλ.) Αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες να υιοθετήσουν οι τράπεζες στην Αμερική, αυτό το σύστημα ασφαλείας, αυτό ποτέ δεν έγινε. Οι τράπεζες δεν θέλουν κάτι τέτοιο γιατί δεν πιστεύουν πως αυτό το σύστημα δεν θα απέτρεπε τις ληστείες γιατί μέχρι να έρθει η αστυνομία ο ληστής θα εξαφανιζόταν. Ακόμη πιστεύουν πως πολλοί πελάτες τους δεν θα μπορούν να πληκτρολογήσουν το pin ανάποδα, λόγο του άγχους που θα έχουν υπό την απειλή του όπλου, και θα κάνουν λάθος. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκνευρίσουν το ληστή, και τα πράγματα να πάρουν ακόμη χειρότερη τροπή.

Το hoax αυτό κρίνεται πολύ επικίνδυνο, γιατί αν κάποιος το πιστέψει και προσπαθήσει να βάλει το pin ανάποδα (3 φορές) σε μια περίπτωση ληστείας, το ΑΤΜ δεν θα βγάλει χρήματα και δεν θα ειδοποιήσει την αστυνομία. Αυτό που θα συμβεί είναι, το ΑΤΜ να κρατήσει την κάρτα, και να εκνευριστεί ο ληστής, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο και δεν αξίζει τα 600-800 ευρώ που έχει όριο ανάληψης η κάρτα.
Για τον παραπάνω λόγο σας ζητάμε να ενημερώσετε όλους τους φίλους σας στο facebook, γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που το πίστεψε, αφού το συγκεκριμένο hoax αναπαράχθηκε από πάρα πολλές σελίδες και κοινοποιήσεις στο facebook.

  • Diomides Skalistis

    Παιδιά είμαι 95% σίγουρος ότι την είδηση την έχω δει σε κρατικό κανάλι με επίσημους καλεσμένους από τράπεζες και το υπουργείο. Έπεσα απο τα σύννεφα. Αν βρω βίντεο θα σας το στείλω.

  • Anonymous

    Πότε, πότε, πότε,
    το αναγνωστικό κοινό θα πάψει να διαβάζει αυτές τις διαφημιστο-παγίδες που αναμασούν αυτές τις μπαρούφες;

    Dr. NoNoNo!