Ξεπούλησαν τον εθνικό μας ύμνο.

12

Σίγουρα θα το έχετε συναντήσει σε διάφορες σελίδες, με διάφορους τίτλους, όπως πούλησαν ή ξεπούλησαν και τον εθνικό μας ύμνο. Το θέμα αυτό έκανε τόσο ντόρο που ασχολήθηκαν εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια (Δείτε το βίντεο), μέχρι και επερωτήσεις στη βουλή. Το τελευταίο δε μας παραξενεύει πολύ.. εδώ ρωτάμε για το αν μας ψεκάζουν, ή ακόμη καλύτερα, ποιοι μας ψεκάζουν και γιατί μας ψεκάζουν.

Τι πραγματικά έγινε όμως; Από που ξεκίνησε αυτή η ιστορία; Τελικά τον πούλησαν; Πόσο τον πούλησαν; Έπιασε καλή τιμή;

Προστασία των ψεκαστικών δικαιωμάτων, του Θάνου Τζήμερου

401653-Εθνικός ύμνος
Η ιστορία με τα πνευματικά δικαιώματα του Εθνικού Ύμνου μού θύμισε ένα παλιό ανέκδοτο. Πάει ο επιθεωρητής (όταν υπήρχε αυτός ο θεσμός…) σε ένα σχολείο της επαρχίας και ρωτάει έναν μαθητή: “Ποιος σκότωσε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες;” Ο άσχετος μαθητής βάζει τα κλάματα: “Δεν το έκανα εγώ κύριε, σας ορκίζομαι!” Ο επιθεωρητής δυσαρεστημένος από την ανεπάρκεια γνώσεων του μαθητή ρωτάει επιτιμητικά τον δάσκαλο: “Τη θεωρείτε απάντηση αυτή;” Κι ο δάσκαλος, ακόμα πιο άσχετος: “Πιστέψτε τον, κε επιθεωρητά, είναι παιδί καλής οικογενείας!”
Το θέμα ξεκίνησε από τους πρώην εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ, το πήραν τα blogs και οι διαδικτυακοί «δημοσιογράφοι», η συνέχεια πέρασε στους ψεκασμένους, έκαναν επερώτηση στη Βουλή ο Κουίκ και ο Δημαράς και απάντησε ο Παναγιωτόπουλος, ξεπερνώντας ο καθένας τον προηγούμενο σε γελοιότητα.
Οι πρώην λοιπόν της ΕΡΤ, έφτιαξαν ένα βίντεο με δικό τους υλικό στο οποίο ενσωμάτωσαν ένα άλλο βίντεο με τον Εθνικό Ύμνο. Ξαφνικά πήραν αυτόματη ειδοποίηση από το ΥouTube ότι το υλικό προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Ως εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα έπρεπε να ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά το καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων στα διαδικτυακά μέσα. Αν δεν το ήξεραν, ήταν πολύ εύκολο να το βρουν πηγαίνοντας στη σελίδα του ΥouTube εδώ.
Αν δεν ήξεραν ούτε αυτό να κάνουν, θα μπορούσαν να ρωτήσουν έναν δικηγόρο, που θα τους έλεγε τα εξής:
Η διαδικασία των πνευματικών δικαιωμάτων στο ΥouTube είναι ανεπίσημη και πολύ απλή. Αν ανεβάσεις κάτι και δηλώσεις ότι έχεις τα πνευματικά του δικαιώματα, τότε το ΥouTube το αποδέχεται βάσει της δήλωσής σου και σού στέλνει χρήματα για τις διαφημίσεις που θα παίξουν πριν το βίντεό σου. Το YouTube δεν μπορεί να ελέγχει, με τα εκατομμύρια βιντεάκια που φιλοξενεί, αν η δήλωσή σου είναι αληθινή ή όχι. Μπορεί όντως, από λάθος, ή με απατηλό σκοπό, κάποιος να δηλώσει δικαιώματα που δεν του ανήκουν. Το YouTube δεν είναι δικαστήριο. Συγκρίνει αυτόματα κάθε νέο υλικό που ανεβαίνει, κι αν δει πως περιλαμβάνει τμήμα υλικού που έχει δηλωθεί ως πνευματική ιδιοκτησία, σού στέλνει μια ειδοποίηση, ότι εδώ τα δικαιώματα τα έχει άλλος. Αν αμφισβητήσεις το δικαίωμα του άλλου, το YouΤube προβλέπει μια δική του διαδικασία με την οποία μπορεί να λυθεί η παρεξήγηση. Αν δεν λυθεί, τη συνέχεια αναλαμβάνουν τα δικαστήρια. Άλλο πράγμα, δηλαδή, είναι τα νομικώς κατωχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα και άλλο το «εσωτερικό» καθεστώς που ισχύει στο YouTube.
Όμως, πνευματικά δικαιώματα δεν είναι μόνο η μουσική και οι στίχοι. Είναι και η εκτέλεση, οπότε πρόκειται για «συγγενικά δικαιώματα». Μπορεί λοιπόν κάποιος να παίξει σε… μελόντικα ή σφυρίζοντας τον Εθνικό Ύμνο των ΗΠΑ, να ανεβάσει το βίντεο στο ΥouTube και να δηλώσει ότι διαθέτει τα συγγενικά πνευματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ εγώ να ενσωματώσω σε δικό μου βίντεο το δικό του. Για παράδειγμα η εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, προστατεύεται για 50 έτη σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό απαγορεύει να χρησιμοποιήσεις σε δικό σου βίντεο την εκτέλεση της Κ.Ο.Α., και όχι να κάνεις τη δική σου εκτέλεση.
Οι ενημερωμένοι και πανέξυπνοι ταυτόχρονα πρώην της πρώην άλλο που δεν ήθελαν. “Ξεπουλήθηκε και ο Εθνικός Ύμνος!” “Νέο σκάνδαλο της μνημονιακής κυβέρνησης!”
Τη σκυτάλη πήρε ο οχετός του διαδικτύου.
“Εδώ, δεν χρειάζονται πολλά λόγια… ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΦΕΚΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΕΣΧΑΤΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ, ΔΙΑΤΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.
ΑΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ! ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ!”
έγραψε η …έγκυρη και σοβαρή “δημοσιογράφος” με περι-κεφαλαία Πόπη Σουφλή στο εξίσου… έγκυρο blog «Αττικά Νέα».
Θα έχαναν την ευκαιρία οι ψεκασμένοι;
Έτσι, οι επίσης ενημερωμένοι και πανέξυπνοι ταυτόχρονα βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς και Τέρενς Κουίκ, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, όπου έγραφαν διάφορα απίθανα και ζητούσαν από τον υπουργό Πολιτισμού να τους πει «ποιος καρπώνεται παράνομα δικαιώματα από τη μετάδοση του Εθνικού μας Ύμνου».
Θα έχανε την ευκαιρία ο επίσης ενημερωμένος και πανέξυπνος ταυτόχρονα “κόκκινος Πάνος”;
16663397_06_22_IMG_1010_11082013.limghandler
Καμαρώστε απάντηση αντάξια ενός Κολοκοτρώνη, ενός Λεωνίδα:
“Ο εθνικός ύμνος δεν είναι απλό εθνικό δημιούργημα. Είναι η ψυχή του έθνους, έχει εμβληματικό χαρακτήρα και εμβληματική αξία για κάθε Έλληνα. Ανήκει στην εθνική ολότητα μας, στο έθνος μας” είπε ο μέγας πολιτικός ανήρ και πρόσθεσε:
“Εμείς έχουμε παρέμβει και ήδη οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αναγνωρίσει ότι είναι δικό τους λάθος. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο εθνικός ύμνος να τύχει πλήρους προστασίας!”
Ουάου! Μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος Έλληνα, όταν τέτοιοι ογκόλιθοι του Πολιτισμού σε προστατεύουν.
Όμως, μήπως μας τα μασάς Πάνο; Για την ταμπακιέρα κουβέντα. Ποια συμφέροντα εκπροσωπείς; Μήπως αυτοί που ξεπούλησαν τα δικαιώματα του Εθνικού μας Ύμνου ήταν οι ίδιοι που αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τη γενοκτονία των Στυμφαλίδων Ορνίθων και ήρθε ο καιρός να ανοίξει και αυτός ο φάκελος; Σε ποιους πολυεθνικούς ομίλους ορνιθοκυνηγών παρέδωσαν τις Όρνιθες και με ποια άνομα κέρδη; Πόπη Σουφλή, πάρε την πένα σου! Θα σιωπήσεις και εσύ μπροστά σ’ αυτό το εθνικό και οικολογικό έγκλημα;
Υ.Γ. 1 Να η απάντηση της
 Jaclyn Ranere, αντιπροέδρου του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας The Orchard, που φέρεται ως διαχειριζόμενη τα δικαιώματα του Εθνικού Ύμνου, η οποία εξηγεί τη διαδικασία, όμως δεν απαντάει στο ουσιαστικό ερώτημα δηλαδή ποιος ήταν ο Έλληνας πελάτης της που ισχυρίστηκε ότι διαθέτει τα δικαιώματα της εκτέλεσης του Εθνικού Ύμνου, άρα κέρδιζε από τις διαφημίσεις στο YouTube; Ήταν ιδιώτης; Ή μήπως ήταν δημόσιος φορέας;
“Στην εταιρεία μας υπάρχει ειδικό τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση δικαιωμάτων των παραγωγών των εταιρειών που διανέμουμε ψηφιακά. Η Orchard δεν διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα, δηλαδή δικαιώματα συνθετών και στιχουργών, παρά μόνο δικαιώματα χρήσεως των ηχογραφημάτων (master rights). Συγκεκριμένα, για τη διαχείριση στο YouTube των ηχογραφημάτων των πελατών μας (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και αρκετές ελληνικές ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες), το τμήμα αυτό -με τη βοήθεια των διαθέσιμων τεχνολογικών εργαλείων- επιτυγχάνει την αναγνώριση και ταυτοποίηση των ηχογραφημάτων, εφ’ όσον αυτά χρησιμοποιούνται ανεπίσημα από απλούς χρήστες (user generated content). Στην περίπτωση όμως κομματιών των οποίων η σύνθεση δεν υπόκειται πλέον σε πνευματικά δικαιώματα (public domain/κοινό κτήμα) και προφανώς κυκλοφορούν πλέον σε χιλιάδες εκτελέσεις (όπως είναι ο Εθνικός Ύμνος μιας χώρας, τα δημοτικά τραγούδια, οι κλασικές συνθέσεις κ.λπ.), προβλέπεται εξαίρεση από αυτή τη διαδικασία, για τον απλό λόγο ότι είναι δύσκολο έως αδύνατον το λογισμικό αναγνώρισης να εντοπίσει τις μικρές διαφορές ανάμεσα σε χιλιάδες παρόμοιες εκτελέσεις. Επειδή αυτή η διαδικασία έχει αναπτυχτεί τεχνολογικά και εμπορικά πρόσφατα, υπάρχουν κάποια ηχογραφήματα -για τα όποια οι πελάτες μας βέβαια έχουν πλήρη δικαιώματα χρήσεως των ηχογραφημάτων (master rights)- τα οποία παρότι ανήκουν στην κατηγορία “κοινού κτήματος”, έχουν παραμείνει ενεργά στη διαδικασία ταυτοποίησης του YouTube. 
Γι’ αυτό όταν λαμβάνουμε ειδοποίηση από το YouTube, δεν εγείρουμε πλέον αξιώσεις για τα συγκεκριμένα ηχογραφήματα. Συνεπώς και τώρα έχουμε αφαιρέσει από τον κατάλογό μας όλες τις αξιώσεις για τυχόν εκτελέσεις του ελληνικού Εθνικού Υμνου».
Υ.Γ. 2 Ως άυλη πνευματική κληρονομιά, ο Εθνικός Ύμνος είναι “ιδιοκτησία” του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι για να τραγουδήσεις ή να τον παίξεις ορχηστρικά, ηχογραφώντας τον, θα πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο, να ζητάς έγγραφη άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού;
Δείτε ακόμη:
Εισέπρατταν πνευματικά δικαιώματα για τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας. ethnos.gr
Ζητούν πνευματικά δικαιώματα για τον εθνικό μας ύμνο στο διαδίκτυο. tovima.gr
Ο Εθνικός Ύμνος «απελευθερώθηκε» στο Διαδίκτυο enet.gr
Μέχρι το Κοινοβούλιο έφτασε ο e-πόλεμος του Εθνικού Υμνου. tanea.gr
Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας, τις απάτες και τα ψέματα του ιντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook (ΕΔΩ) και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει).

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φίλους σας στο facebook για αυτό το άρθρο. Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα, κοινοποιώντας τα, και μαθαίνουμε να χρησιμοπιούμε σωστά το internet.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • John Smith

  Εγώ πάλι θα ρωτήσω κάτι άλλο: σε ποιον πούλησαν τα δικαιώματα, και τι θα τα κάνει αυτός που τα αγόρασε; Θα μας απαγορέψει να λέμε τον Εθνικό Ύμνο; Θα τον αφαιρέσει από το internet; Και πώς θα ελέγχει για να μην τον ξανανεβάσουμε; Θα κάθεται όλη τη μέρα πάνω απ’ το pc του μην τυχόν και πιάσει κάποιον;

  Όσο για το ποιος τα αγόρασε, φαντάζομαι ότι θα ήταν πολλοί που θα τον ήθελαν: κακοί Εβραίοι, κακοί Αμερικάνοι, κακοί Γερμανοί… Ίσως κάπου εκεί να βρίσκονταν και οι καλοί Ρώσοι, που φυσικά προσπαθούσαν να τον εξαγοράσουν για να μας τον επιστρέψουν.

  Άραγε πώς νιώθουν αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι -διότι σε αυτούς αναφέρεται ο Εθνικός Ύμνος- όταν βλέπουν τους σημερινούς Έλληνες να χάφτουν την κάθε βλακεία και να φαντάζονται ότι διαμαρτυρόμενοι στο internet κάνουν αγώνα ανάλογο με αυτόν του 1821;

 • Anonymous

  Πολύ απλά…ο πρώτος σχολιαστής επιτίθεται σε αυτούς που «επιτίθονται» σε επώνυμους αρθρογράφους και τοποθετήθηκε επι αυτού και για το άτοπο του ψευτο-Hoax που προσπαθεί να παρουσιάσει ως συνωμοσιολογία των εργαζομένων της ΕΡΤ.
  Από τα σχόλια του αρθρογράφου φαίνεται καθαρά η εμπάθειά του με πατριωτικές κορώνες αποκλειστικότητας που τον διακατέχει στις καταγγελίες του διαδυκτίου από επώνυμους εργαζομένους υπό καθεστώς εκβιαστικής απόλυσης.
  Ο καημός των τεχνοκρατών ακαδημαικών σχολιαστών του ellinikahoaxes επεκτείνεται σε χωράφια έγκριτων δημοσιογράφων παρουσιάζωντάς τους ως «ερασιτέχνες» και «προβοκάτορες».
  Ποιός παριστάνει εδώ τον «ειδήμων» αναλυτή σε δημοσιογραφικά θέματα και ποιός απλά διαψεύδει το hoax των υπολοίπων καίγοντας τα ξερά μαζί με τα χλωρά ;

  Ας ξεθυμώσει πρώτα ο αρθρογράφος αυτού του άρθρου (πράγμα ανέλπιστο) και μετά μιλάμε επί του πρακτέως ποιός εξυπηρετεί τι εν γνώση του και τι όχι. Ποσώς με ενδιαφέρει.
  Εξού και η ίση αντιμετώπισή τους σε θέματα ανωνυμίας.
  Αν και δεν είναι τόσο ανώνυμοι όσο πιστεύουν…

 • Anonymous

  Νταξ παιδιά, κατάλαβαμε… έχετε αρκετούς «ανώνυμους» στους σχολιασμούς.
  Εσύ «ανώνυμε» στις 29/11/ 13 στις 7.14μμ μιλάς για «Χριστό», αλλά χαμπάρι δεν πήρες τι υποστήριξα σε σχέση με την διαχείρηση του copyright στο yt.
  Εγώ δεν απορώ ούτε με την ορθογραφία σου, ούτε με την αντίληψή σου.
  Ξαναπάρε το αβγό και ρούφα το…

 • Anonymous

  Πολύ απλά, ο πρώτος σχολιαστής επιτίθεται προσωπικά στους αρθρογράφους, αλλά δεν τοποθετείται για το περιεχόμενο του άρθρου. Αμφιβάλλω αν προσπάθησε καν να το διαβάσει. Αφήστε τον κι αυτόν, κάποια στιγμή ίσως ξεθυμώσει και διαβάσει αυτό που λέει το άρθρο κι όχι αυτό που νομίζει αυτός ότι λέει ή ότι εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα.

 • Anonymous

  Νταξ παιδιά αφήστε τον, είναι αθεράπευτο αυτό που έχει. Δεν έχει καταλάβει Χριστό για τη διαχείρηση του copyright στο yt ούτε μετά το άρθρο σας. Απορρώ με την αυτοπεποίθηση αυτών των ανθρώπων να βγαίνουν και να γράφουν ασυναρτησίες όπως αυτες του 1ου σχολίου. Παρ τ αβγο και κουρφ το..

 • Anonymous

  Μου θυμίζετε τις «μύγες που ζούνε από τις ανοιχτές πληγές» πτωμάτων…

  Τι τραγική ειρωνία να μιλάτε για πατριωτισμό εσείς οι ακαδημαικοί/επιστήμονες «εξαρτώμενοι» της κυβερνητικής «τσέπης» και «τεχνοκρατίας».
  Πόσο μάλλον να κρίνετε το όποιο εκβιαζόμενο εργατικό προσωπικό από τους ομοιδεάτες σας απόφοιτους των «αναλυτικών» νοοτροπιών.

  Οι «εντυπώσεις» ήταν πάντα δικιά σας αγωνία..
  Σαν του αγαπητού σας κυβερνητικού «ειδήμων» που σπούδασε την τέχνη σας στα καλύτερα «θρανία».
  Πως το λένε εκείνο το «κόλπο» στο Harvard ; «Μετατόπιση ευθύνης» ε ;
  EVERY YEAR ist LAST YEAR…
  … MARRY CRISTMAS !!! (μπας και δεν προλάβω)

 • Anonymous

  Που ήταν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα; Που ήταν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ όταν χιλιάδες κόσμος πνιγόταν στα δακρυγόνα;Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλούν για τον εθνικό ύμνο αυτοί που ξεπουλήθηκαν σε κόμματα και σωματεία.Ντροπή και μόνο να το αναφέρουν από την στιγμή ειδικά που δεν γνωρίζουν όλους τους στίχους του εθνικού μας ύμνου.Μπορείτε όμως να ανατρέξετε στο διαδίκτυο να τους βρείτε και να ξαναρθετε να μας διασκεδάσετε με την πύρινη γλώσσα σας που όλο μέλι είναι και από τηγανίτα τίποτα, η προσπάθεια να κλέψετε τις εντυπώσεις απέτυχε οικτρά ΕΡΤ;LAST YEAR…..

 • Anonymous

  «Kύριοι επώνυμοι»…
  Υπάρχουν αυτοί που βλέπουν μόνον τον «θάμνο» και όχι το «δάσος» ως γνωστόν.

  Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ παρουσίασαν αρκετά επαγγελματικά την «βαθιά ουσία» του θέματος που κατέληξε «εν μέρη» Hoax μόνον για «μερικούς» ως προς τους «πιασάρικους» τίτλους που διόγκωσαν «ελαφρώς» την «αμεσότητα» της εμπορικής σχέσης ως προς τα «πνευματικά δικαιώματα» και όχι ουσιαστικά το νόημα όπως ισχυρίζεστε.

  Ο μέσος Έλληνας μπορεί μερικές φορές να πέφτει θύμα δημοσιογραφικά από τον καθημερινό «βομβαρδισμό» ειδήσεων, αλλά μπορεί να διαισθάνεται την «οικονομική αλητεία» βλέπωντας και ένα βήμα πίσω από τον τίτλο της είδησης, δλδ την «συγενής ζημιά» του όποιου παραποιημένου μόνον ως «τίτλο» άρθρου.»Όχι Γιάννης δλδ. αλλά Γιαννάκης»…

  Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποιό «κριτήριο» φιλτράρετε τις αμφίβολες ειδήσεις ;
  Ως «εννιαίο σύνολο» τίτλων των διαφόρων blogs «καίγοντας τα χλωρά με τα ξερά» ;
  Μήπως η δημοσιογραφική «σας» κριτική δεν συνάγει κοινωνικά με την «αντικειμενική» ανάλυση των Ηοαχ ως επαναλαμβανόμενοι είρωνες των όποιων «αντιφωνούντων» αναγνωστών σας ;

  Άλλωστε όπως αποδεικνύεται από την ειρωνική σας στάση κατά των «άπειρων» της ΕΡΤ που τάχα δεν προέτρεξαν στον «επεξηγηματικό» σύνδεσμο του You Tube που εξηγεί την «τεχνοκρατική» αυτή συμπεριφορά τόσο «εμφανές» στο πλατύ κοινό του.
  (Γνωρίζετε από δημοσιογραφική «Σωκρατική»; )
  Ω ! Με συγχωρείτε… εσείς πάτε «ντουγρού» για την «επιστημονική ανάλυση».

  Το ότι δλδ η ΕΡΤ αποκάλυψε την ανήθικη εμπορική εκμετάλευση πέρα του «νόμιμου», ως πρόσωπο του κάθε «αφανή» παρασιτικού ιδιώτη πίσω από το You Tube με πρόσχημα την «υποχρεωτική» απόλυτη νομοθετική του τοποθέτηση απέναντι στην υπεράσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων «εκτέλεσης» αυτό σας αφήνει » παγερά αδιάφορο» και θα κρίνετε όλους τους Έλληνες που αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις «κοινωνικές πρωτεραιότητες» ;
  Παρότι διαβάσατε την δήλωσή της εταιρίας που αποφάσισε εδώ καιρό να συμπορευτεί «παραιτούμενη» από τα εμπορικά δικαιώματα της σε «εθνικές κληρονομιές»;

  Η δικιά σας τελικά πρωτεραιότητα ποιά είναι ;
  Να δημιουργείσετε μία ακόμη «αλλαζονική» ομάδα που παρά τις όποιες επιστημονικές γνώσεις της, δεν μπορεί να διακρίνει «το διαίρει και βασίλευε» ;
  Και φαίνεται το καταφέρατε ήδη…

  Αυτό το χαρακτηριστικό συπεριφοράς σας, να εξαιρείτε από την τόσο «συμπαθής» κοινωνιολογική ανάλυση που επιχειρείτε κάθε φορά ανάμεσα στα «εύκολα» ή «δύσκολα» hoax που εμφανίζονται, πως το ονομάζετε ;
  Επιστημονική προσφορά με «περιορισμένη ευθύνη» κοινωνική ευαισθησίας ;

  Tελικά ποιός είναι ο σκοπός σας ;
  Να διαφωτίζετε με δημοσιογραφική αντικειμενικότητα ως «ειδήμων επιστήμονες» που προάγουν την διαδυκτικαή επιμόρφωση των Έλλήνων πολιτών με ευγένεια και τρόπο ή απλά ακόμη ένα τεχνοκρατικό «παράγωγο» με κοινωνικές παρωπίδες «να σε κάψω Γιάννη, να σε τρίψω λάδι» ;
  Γιατί ο τρόπος «σας» αυτό δείχνει…

  Ένα ρητό λέει :
  «Σε όλη τους την ζωή προσπαθούσαν να κατανοήσουν.
  Όταν γέρασαν, τελικά άρχισαν να αισθάνωνται»…

 • Anonymous

  Ψάχνεις συντακτικά λάθη ellinikahoaxes ;
  Ή να ρωτάω καλύτερα «τι δεν γνωρίζεις» για την ελληνική γλώσσα ellinikahoaxes;
  «‘Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»…

  εισαγωγικά :

  σημείο στίξης (« »)· ανάμεσα σε εισαγωγικά μπαίνει τμήμα κειμένου που αποδίδει ακριβώς τα λόγια ενός προσώπου ή τμήμα κειμένου άλλου συγγραφέα ή λέξη που χρησιμοποιείται μη κυριολεκτικά ή ειρωνικά

  http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC

 • Anonymous

  Κύριε Ανώνυμε, από όλη την απάντηση σας δεν βρήκα ούτε ένα επιχείρημα που να καταρρίπτει τα επιχειρήματα του άρθρου. Έχετε κάτι να αντιτάξετε στο γιατί κάνουν λάθος; Κάποια απόδειξη ή έστω πειστική γνώμη; Αν ναι, πείτε το και σε μας να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας σχετικά με το θέμα. Οι αόριστες επιθέσεις και οι ύβρεις, προσωπικά με αφήνουν παγερά αδιάφορο.

 • Anonymous

  προς τι τα τόσα εισαγωγικά ανώνυμε; άλλα γράφεις και άλλα εννοείς;

 • Anonymous

  Έχετε «οριζόντιες» τάσεις ισοπέδωσης όλων των «αντιδρούντων» στον «διαδυκτιακό φασισμό», και γενικά στην Ν.Τ.Π.
  Παρότι είστε μία ομάδα «νέων επιστημόνων» με κάποια παράλληλη εμπειρία «αναλυτικής επιστήμης», διασύρεστε οικτρά παριστάνωντας τους «αλάνθαστους» ειδήμων του κάθε αμφίβολου και δύσκολα ανιχνεύσιμου hoax (εκ πρώτης όψεως για τον άπειρο χρήστη του διαδυκτίου…) και σίγουρα οι ύβρεις σας δεν δείχνουν «κοινωνικά ώριμους» χαρακτήρες. Αλλά μάλλον δεν σας ενδιαφέρει να είστε «συμπαθείς» και «παραγωγικοί» τόσο κοινωικά, όσο «εγωκεντρικά».
  Το νεαρόν της ηλικίας σας πάντως έχει ήδη παρέλθει «βάση νόμου».

  Για τους «αερο-ψεκασμούς» έχετε κάνει μία καλή προυσίαση διαψεύσαιων (όσο αυτό βέβαια δεν σας ξεπερνά ως «σχετικούς» επιστήμονες) και σε άλλα αμφίβολα hoax πέφτετε σε επιστημονικά ή τεχνολογικά σφάλματα.

  Αλλά το συγκεριμένο άρθρο σας περί «Ξεπούλησαν τον Εθνικό μας ύμνο», ακυρώνει την όποια προσπάθεια σας περί «απομυθοποίησης» του αληθινού παρ’ όλα αυτά συμβάντος δλδ. της «τρανσέξουαλ αποκρατικοποίησης» όποιας εθνικής κληρονομιάς με πρόσχημα το «κέρδος» της «ιδιωτικής ηχογράφησης», με αποτέλεσμα τον «τελικό» έλεγχο από το «διαδυκτιακό ιδιώτη» You Tube ως απλό εκτελεστή του «νόμιμου και ηθικού». Το «ηθικό» τμήμα του αληθινού «πρακτικά» hoax δεν το θίγεται ποτέ. Και πως άλλωστε ;

  Το «νομικό κενό» της «ελεύθερης χρήσης» στο διαδύκτιο για κάθε «εθνική κληρονομιά» είνα αυτό που σας δικαιώνει ως είρωνες της «τεχνοκρατικής λογικής» και όχι ως Έλληνες ή πολίτες της «ελεύθερης διαδυκτιακής χρήσης και συντοχρόνως κοινωνικής προόδου. Κατ’ άλλα παραπονιέστε οι επιστήμονες για την κρατική αδιαφορία επιδότησης δικών σας επιστημονικών διαδυκτιακών εργαλείων ενημέρωσης των κάθε «νόμιμων» αλλά «ιδιωτικών» εργαλείων με κάθε κόστος αυτών που καλείστε να υπηρετήσετε με σέβας…
  Ακόμη και η παρουσίαση «σας» των εργαζομένων της ΕΡΤ ως «ανίκανων» στην «νομική διαδυκτιακή χρήση» (παρότι είναι καθημερινά πολλαπλές φορές σε τέτοια θέση κρίσης των πνευματικών δικαιωμάτων…) φτάνει στα όρια της έντεχνης πολιτικής προβοκάτσιας.Χμμ…Σαν να μας υποδεικνύετε «να αφήσουμε τον γάμο να πάμε για πουρνάρια»…

  Και αφού λοιπόν η «ιδιωτικοποίηση» (ηχογράφηση) με πρόσχημα την εντολή της Κ.Ο.Α είναι «συνήθης περίπτωση» για «εθνικές κληρονομιές»… πάμε και παρακάτω είπε ο «ειδήμων» αρθρογράφος και συμπέραινε : «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»… και «ότι είναι επεξηγήσιμο είναι και μη συνωμοσιολογικό»…
  Κάπως έτσι βολεύει ε ;

  Το ανέκαθεν «κοινωνικό πρόβλημα» των επίδοξων επιστημόνων σαν και εσάς, ήταν ότι δεν διακρίνουν τους «ηθικούς κοινωνικούς φραγμούς» αυτών που καλούνται να υπηρετήσουν.

  Είμαι σίγουρος ότι οι δικοί «σας» ηθικοί φραγμοί, συνεχίζουν εκεί που αρχίζει ο «φόβος» και η «άγνοια» των απλών καθημερινών εξαθλιωμένων κοινωνικά συμπολιτών σας, για κάθε είδος αμφίβολου hoax που πλασάρουν οι οικονομολόγοι επιστήμονες (συνάδελφοί σας), όταν από επιδοτούμενοι της «κοινής» Ευρωπαικής πανεπιστημικής τσέπης… καταλήγουν «εκπρόσωποι» της «ιδιωτικής».
  Έυχομαι «τούτο το κακό να μην σας έβρει».
  Άλλά βρε αδερφέ, και αυτό «επεξηγήσιμο» και «νόμιμο» είναι…