Αν κάθε Έλληνας αγόραζε 1000€ ελληνικά προϊόντα.

13

Άσχετα με τη καλοπροαίρετη πρόθεση του μηνύματος, ότι περιγράφει είναι ανακρίβειες.
Πριν γράψουμε οτιδήποτε για το μήνυμα που κάθε χρόνο μας λέει τα ίδια και τα ίδια, να τονίσουμε για να μην παρεξηγηθούμε ότι συμφωνούμε απόλυτα ότι θα πρέπει να προτιμάμε ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές εταιρίες.
Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε, ας δούμε τις ανακρίβειες του μηνύματος.

Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2014 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας
1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί
στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12
δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα
αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.
Στροφή στο μικρό Ελληνικό μαγαζί, στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό,
στροφή στον Έλληνα παραγωγό, ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 520 !!!
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ !

Το συγκεκριμένο μήνυμα, με τα ίδια ακριβός στοιχεία το βλέπουμε να μιλάει για το 2012, μετά για το 2013 και τις τελευταίες μέρες για το 2014. Του χρόνου θα μας λέει τα ίδια για το 2015, κ.τ.λ.

Άσχετα αν μέσα σε αυτά τα χρόνια, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, λόγο τιμής καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις τιμές των πρώτων υλών, το μήνυμα παραμένει σταθερό στα νούμερά που μας αναφέρει και αυτό είναι λογικό, αφού το μόνο που αλλάζει όποιος το αναπαράγει, είναι η χρονολογία. Αυτό και μόνο είναι αρκετό, για να καταλάβουμε ότι τα ποσά που αναφέρονται είναι αυθαίρετα και δεν είναι προϊόν κάποιας οικονομικής έρευνας.

Εκτός από τα ανακριβή ποσά που αναφέρονται, το μήνυμα μας τονίζει ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν barcode που αρχίζει από 520. Αυτό είναι εντελώς ανακριβές γιατί ο κωδικός 520 που αντιστοιχεί στην Ελλάδα έχει εξαντληθεί και έτσι χρησιμοποιείτε και ο κωδικός 521. Εκτός αυτού, υπάρχουν ξένα προϊόντα που παίρνουν το κωδικό 520 γιατί π.χ. συσκευάζονται στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικά προϊόντα που δεν έχουν τον κωδικό 520 γιατί μπορεί να καταχωρίσανε το barcode στο εξωτερικό. Έτσι είναι πολύ πιθανό να αγοράζουμε ένα ξένο προϊόν γιατί πιστεύουμε ότι είναι Ελληνικό, επειδή τυχαίνει να έχει τον κωδικό 520 και το ανάποδο, να μην προτιμάμε ένα ελληνικό προϊόν γιατί έχει τον κωδικό 521 ή κάποιο άλλο. Τι μας φταίει ο οποιοσδήποτε  Έλληνας παραγωγός που έχει το barcode 521;

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GS1_country_codes

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το barcode 520 διαβάστε στο παρακάτω σύνδεσμο.
http://antichainletter.wordpress.com/2011/10/03/bar-code-520/

Αν και υπάρχει καλοπροαίρετη πρόθεση στο μήνυμα γιατί μας παρακινεί να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, οι παραπάνω ανακρίβειες που αναφέρει είναι αρκετές, για να το κατατάξουμε ώς hoax.

http://www.gs1greece.org/joomla15/DNLfiles/news/PR_ELLINIKA%20PROIONTA_GS1%20BARCODES_GEPIR.pdf

 

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Dimi

  Παρόλο που από την ημερομηνία δημοσίευσης του άρθρου έχουν παρέλθει 2,5 χρόνια, η εμφάνισή του στο slider με τα προτεινόμενα στην κορυφή μου έδωσε αφορμή για ακόμη ένα σχόλιο.

  Στην πράξη, ελληνικά προϊόντα στην ουσία είναι πάρα πολλά – σχεδόν τα περισσότερα – προϊόντα που θεωρούν πολλοί διεθνή λόγω των ξένων brands που φέρουν.

  Οι περισσότερες πολυεθνικές (όλες όσον αφορά στα τρόφιμα & ποτά) διατηρούν θυγατρικές στη χώρα μας με ελληνική διοίκηση, Έλληνες εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας όσο γίνεται ελληνικές πρώτες ύλες κ.ο.κ. Ίσως υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες που δε διατελούν θυγατρικές κάποιας πολυεθνικής, αλλά διατηρούν το δικαίωμα παραγωγής των διεθνών αυτών σημάτων στην Ελλάδα.

  Επιτρέψτε μου να αναφέρω εμπορικές επωνυμίες αποκλειστικά στο πλαίσιο της καλύτερης έκφρασης όσων γράφω.

  Ακόμα και η Coca Cola έχει Έλληνες εργαζόμενους, εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα (υπάρχουν βέβαια και τα γνωστά μείζονα προβλήματα σε αυτά) αλλά κατά βάση το αναψυκτικό που πίνουμε είναι ελληνικό προϊόν ως παραγωγή. Το ίδιο ισχύει με την Pepsi.

  Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία λ.χ. παράγει τη Heineken και την Amstel εντός των συνόρων (στη Λ. Κηφισού). Η ίδια εταιρεία όμως παράγει και την Άλφα. Για κάποιους η Heineken αποτελεί ξένο προϊόν και η Άλφα ελληνικό. Ποια είναι η διαφορά τους εκτός από την πηγή έμπνευσης της επωνυμίας; Καμία.

  Και εδώ πάμε στο αντίστροφο. Ελληνικά – τοπικά brands που παράγονται από θυγατρικές πολυεθνικών. Ήβη (Pepsi), Αύρα – Τσακίρης (Coca Cola), Παυλίδης – Lacta (Kraft), Ελαΐς (Unilever), Pitsos (Bosh), η Φιξ έχει περάσει στην Carlsberg και πολλά – πολλά ακόμη.

  Ακόμα και όταν δεν παράγονται εδώ κάποια χημικά π.χ. προϊόντα πολυεθνικών, εξακολουθούν να διατηρούνται θυγατρικές με ελληνικό προσωπικό.

  Οτιδήποτε πωλείται μέσα στην Ελλάδα δημιουργεί φόρους για τα ελληνικά ταμεία μέσω του Φ.Π.Α. τουλάχιστον, δημιουργεί μισθούς για τους Έλληνες εργαζόμενους των εταιρειών αυτών.

  Και επειδή έχω ακούσει ως ανταπάντηση το «Ναι, αλλά εγώ δε θέλω να πηγαίνει ούτε ένα cent στους Αμερικανούς και στους ξένους», εδώ εισερχόμαστε σε λογιστικά πεδία. Οι θυγατρικές είναι ξεχωριστές οντότητες νομικά και οικονομικά από τις μητρικές. Έχουν τα δικά τους ταμεία, τους δικούς τους ξεχωριστούς ισολογισμούς και αποτελέσματα. Οι μητρικές (πολυεθνικές ή μη) ενοποιούν τα αποτελέσματα για τους δικούς τους ισολογισμούς.

  ΝΑΙ, στις περισσότερες περιπτώσεις οι θυγατρικές αποδίδουν κάποιο ποσό στη μητρική ξένη, όμως η ζημιά στην ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερη όταν θα αποχωρήσει η ξένη εταιρεία από τη στιγμή που έχει ελληνική παρουσία.

  «Ναι, αλλά αντί να αγοράζουμε όλοι Coca Cola, πάμε όλοι και πάρουμε την γκαζόζα του μπάρμπα μου του Γιάννη από το χωριό, θα γίνει μεγάλος και θα μπορεί να προσλάβει 3000 άτομα και να βγάζει εκατομμύρια»… Αυτό είναι βλακώδες από μόνο του για πολλούς λόγους, όπως και οι υπόλοιποι ισχυρισμοί του είδους. Και πάντα οι βλακεία δε θα σταματά σε ό,τι κι αν πούμε.

 • Demetris Mastoras

  Δε νομίζω ότι έχει εξαντληθεί ο 520. Ξέρω πάντως ότι υπάρχουν δύο εταιρείες που διαχειρίζονται αυτούς τους κωδικούς (η μια τον 520 και η άλλη τον 521), οι οποίες αλληλοξεσκίζονται.(είναι στα δικαστήρια)

 • microbill

  αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2015 που έρχεται να σταματήσει να πιστεύει σε θεωρίες συνομωσίας και βάλει το μυαλό του να λειτουργεί, τότε θα μειωθούν δραματικά οι ηλίθιοι του διαδικτύου.

 • Haris Tzivanopoulos

  Μπορεί να ήταν καλοπροαίρετη σαν ιδέα, αλλά το να παραμείνει η εσφαλμένη πεποίθηση για τους κωδικούς, θα οδηγεί όποιον το πιστέψει, να αγοράζει ξένα προϊόντα και να νομίζει πως είναι ελληνικά
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201212179370443&l=c2fc602a5a

 • Anonymous
 • Anonymous

  olous mas enwnei o kapitalismos 🙂

 • Κακά τα ψέματα. Αν χρειάζομαι ένα παλτό και το ελληνικό κάνει 800.00$ ενώ της ίδιας ποιότητας από ξένο εργοστάσιο κάνει 600.00$ θα πάρω το ξένο. Γιατί μένουν 200.00$ στην δική μου τσέπη. Εσείς τι λέτε;

  • Anonymous

   τι λες ρε ανθρωπε…πιστευεις υπαρχει ελληνας … (εκτος απο εσενα προφανως) που θα αγορασει «παλτο» 800$ η 600$? … μιλας για τετοια ποσα κ για χρηματα στην τσεπη συνχρονος? τραγικο ……… δεν εχουμε λευτα να παρουμε 40$ «παλτο» … ξυπνα αδερφεεε …

 • Anonymous

  Και μια άλλη παράμετρος του θέματος: ναι, να στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα, εφόσον όμως και οι ελληνικές εταιρίες μας σέβονται ως καταναλωτές. Η ΦΑΓΕ π.χ., μέχρι πρόσφατα που μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο αν θυμάμαι καλά, ήταν 100% ελληνική. Παρ’ όλα αυτά πουλούσε το TOTAL στο εξωτερικό στα 2/3 της τιμής που στοίχιζε εδώ στην Ελλάδα, στην χώρα παραγωγής του προϊόντος. Με λίγα λόγια, παρέμενε ανταγωνιστική στο εξωτερικό διατηρώντας χαμηλά τις τιμές της, και τα σπασμένα τα πληρώναμε εμείς. Μας σεβάστηκαν; Όχι. Γιατί λοιπόν έπρεπε να τους ενισχύουμε τόσα χρόνια; Τον σεβασμό τους τον έδειξαν άλλωστε και με την μεταφορά της έδρας της εταιρίας. Τώρα που η Ελλάδα έχει ανάγκη ενίσχυσης οι ποντικοί έτρεξαν να πηδήξουν στη θάλασσα να σωθούν πριν βουλιάξει το πλοίο.

 • Το προφανές σ αυτό το μήνυμα είναι ότι αναπαράγεται κάθε χρόνο, επειδή δεν υπάρχει η ανταπόκριση από τους Έλληνες καταναλωτές στο να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Το λανθασμένο barcode δεν αποδεικνύει κακόβουλη την πληροφορία…..Το μήνυμα έχει καλοπροαίρετη πρόθεση και μόνο αυτό μετράει.

  • Αναρωτιόμαστε αν ήσασταν Έλληνας παραγωγός με barcode 521, θα είχατε την ίδια άποψη;

  • Anonymous

   Σωστό! Το 521 στον Καιάδα! Ζήτω το 520!

 • Anonymous

  Πέρα από το αυτονόητο-ανόητο υπολογισμό των 1000 ευρώ (έτσι κι αλλιώς, θες δε θες 1000 ευρώ τα δίνεις σε ελληνικές επιχειρήσεις σε ένα χρόνο).
  Πέρα από το ότι ο ρόλος του ΕΣΠΑ είναι θεσμικός και προγραμματισμένος και για πολλές χώρες (θα έτρεχε ανεξαρτήτως αν είχαμε κρίση ή όχι) και ποτέ δεν είχε σκοπό να σώσει καμία χώρα (αυτό είναι ρόλος των μνημονίων, λολ), αλλά να βοηθήσει την Περιφερειακή Ανάπτυξη

  Δεν ξέρω άλλα κάθε μήνυμα που με καλεί να …ξυπνήσω,η με αποκαλεί πρώτα …Έλληνα (πχ έλληνας είναι κι ο άνεργος, αλλά έλληνας και το λαμόγιο, έλληνας και ο φοροφυγάς, έλληνας και ο μισθωτός που πληρώνει τους φόρους του, έλληνας ο φτωχός αλλά έλληνας και ο εφοπλιστής, ο μεγαλοεργολάβος, και ο τραπεζίτης,) το τι κοινό συμφέρουν μπορεί να έχουν όοοοολοι αυτοί οι έλληνες για να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο στις οικονομικές συναλλαγές τους, μόνο ο συλλέκτης των like το γνωρίζει….
  Τέλος…δεν ξέρω… μηνύματα με τέτοια φρασεολογία αποπνέουν και έναν αέρα λαϊκισμού και εθνικισμού. (και αυτή είναι ακριβώς η Ελλάδα που δεν μου αρέσει)
  Αλλά μάλλον αρέσουν στους περισσότερους, γι’ αυτό και θα το ξαναδούμε το κειμενάκι και του χρόνου 🙂