Ποιοι είμαστε
Αρχική Αν κάθε Έλληνας αγόραζε 1000€ ελληνικά προϊόντα.HOAXES LIKE FARMING

Αν κάθε Έλληνας αγόραζε 1000€ ελληνικά προϊόντα.

14 Δεκ
2013

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Άσχετα με τη καλοπροαίρετη πρόθεση του μηνύματος, ότι περιγράφει είναι ανακρίβειες.
Πριν γράψουμε οτιδήποτε για το μήνυμα που κάθε χρόνο μας λέει τα ίδια και τα ίδια, να τονίσουμε για να μην παρεξηγηθούμε ότι συμφωνούμε απόλυτα ότι θα πρέπει να προτιμάμε ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές εταιρίες.
Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε, ας δούμε τις ανακρίβειες του μηνύματος.

Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2014 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας
1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί
στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12
δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα
αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.
Στροφή στο μικρό Ελληνικό μαγαζί, στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό,
στροφή στον Έλληνα παραγωγό, ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 520 !!!
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ !

Το συγκεκριμένο μήνυμα, με τα ίδια ακριβός στοιχεία το βλέπουμε να μιλάει για το 2012, μετά για το 2013 και τις τελευταίες μέρες για το 2014. Του χρόνου θα μας λέει τα ίδια για το 2015, κ.τ.λ.

Άσχετα αν μέσα σε αυτά τα χρόνια, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, λόγο τιμής καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις τιμές των πρώτων υλών, το μήνυμα παραμένει σταθερό στα νούμερά που μας αναφέρει και αυτό είναι λογικό, αφού το μόνο που αλλάζει όποιος το αναπαράγει, είναι η χρονολογία. Αυτό και μόνο είναι αρκετό, για να καταλάβουμε ότι τα ποσά που αναφέρονται είναι αυθαίρετα και δεν είναι προϊόν κάποιας οικονομικής έρευνας.

Εκτός από τα ανακριβή ποσά που αναφέρονται, το μήνυμα μας τονίζει ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν barcode που αρχίζει από 520. Αυτό είναι εντελώς ανακριβές γιατί ο κωδικός 520 που αντιστοιχεί στην Ελλάδα έχει εξαντληθεί και έτσι χρησιμοποιείτε και ο κωδικός 521. Εκτός αυτού, υπάρχουν ξένα προϊόντα που παίρνουν το κωδικό 520 γιατί π.χ. συσκευάζονται στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικά προϊόντα που δεν έχουν τον κωδικό 520 γιατί μπορεί να καταχωρίσανε το barcode στο εξωτερικό. Έτσι είναι πολύ πιθανό να αγοράζουμε ένα ξένο προϊόν γιατί πιστεύουμε ότι είναι Ελληνικό, επειδή τυχαίνει να έχει τον κωδικό 520 και το ανάποδο, να μην προτιμάμε ένα ελληνικό προϊόν γιατί έχει τον κωδικό 521 ή κάποιο άλλο. Τι μας φταίει ο οποιοσδήποτε  Έλληνας παραγωγός που έχει το barcode 521;

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GS1_country_codes

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το barcode 520 διαβάστε στο παρακάτω σύνδεσμο.
http://antichainletter.wordpress.com/2011/10/03/bar-code-520/

Αν και υπάρχει καλοπροαίρετη πρόθεση στο μήνυμα γιατί μας παρακινεί να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, οι παραπάνω ανακρίβειες που αναφέρει είναι αρκετές, για να το κατατάξουμε ώς hoax.

http://www.gs1greece.org/joomla15/DNLfiles/news/PR_ELLINIKA%20PROIONTA_GS1%20BARCODES_GEPIR.pdf

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.