Γίνεται πράγματι σφαγή δελφινιών στη Δανία;

19

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμφανίστηκαν σωρηδόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτω από τον τίτλο “Σφαγή δελφινιών στη Δανία” σοκαριστικές φωτογραφίες μαζικής σφαγής κητωδών υπό το βλέμμα εκατοντάδων “θεατών”. 

Το θέαμα είναι πράγματι αποτρόπαιο, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες παρανοήσεις.

Καταρχάς, το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στη Δανία, αλλά στα νησιά Φερόες. Τα νησιά Φερόες είναι μια αυτοδιοικούμενη περιοχή (παραχωρήθηκε καθεστώς αυτοδιοίκησης από το Δανία το 1948) που βρίσκεται απομονωμένη στη Νορβηγική Θάλασσα ανάμεσα στη Σκωτία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Δεύτερον, τα κητώδη που θανατώνουν οι νησιώτες είναι φάλαινες πιλότοι (Globicephala melas) και όχι δελφίνια όπως αναφέρεται λανθασμένα.

Τρίτον, η θανάτωση των φαλαινών δεν γίνεται ως “τελετή μύησης” όπως αναφέρεται σε ορισμένα άρθρα. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, το κρέας της φάλαινας αποτελεί πολύτιμη τροφή κατά τους χειμερινούς μήνες για τους κατοίκους αυτών των άγονων και απομακρυσμένων νησιών.

Πίσω από τη θανάτωση των φαλαινών δεν κρύβεται το οικονομικό κέρδος, καθώς το κρέας διανέμεται και καταναλώνεται αποκλειστικά από την τοπική κοινωνία.

Το είδος της φάλαινας πιλότου που θανατώνεται δεν θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και το κυνήγι της αξιολογείται ως βιώσιμο σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Επίσης, η νομοθεσία που διέπει τη φαλαινοθηρία στα νησιά Φερόες απαγορεύει την πρόκληση αδικαιολόγητου πόνου στα κητώδη κατά το κυνήγι τους.

Οι φάλαινες πιλότοι πρέπει να εντοπιστούν κοντά στην ακτή για να αποφευχθεί μια μακρά καταδίωξη και στη συνέχεια σκοτώνονται με τα χέρια στα αβαθή για να αποφευχθούν τα μη θανάσιμα χτυπήματα που προκαλούν τα καμάκια των φαλαινοθηρικών.

Τέλος, ο θάνατος των ζώων προκαλείται από ένα χτύπημα στη σπονδυλική στήλη που κόβει μια αρτηρία και προκαλεί το θάνατο σε 30 δευτερόλεπτα το μέγιστο, παρότι το νερό βάφεται κόκκινο.

Δικαιολογούν τα παραπάνω την οργή που νιώθουμε όταν κοιτάμε αυτές τις αιματοβαμμένες φωτογραφίες;

Μπορεί όχι, αλλά όταν ασκούμε κριτική πρέπει να γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλάμε.
ΠΗΓΗ: www.econews.gr

Με την ανάρτηση του econews που είναι μετάφραση από ΕΔΩ την πατήσαμε και εμείς. 
Δεν είναι φάλαινες, αλλά μαυροδέλφινα, όπως μπορούμε να δούμε στο παρακάτω link

και ΕΔΩ

Διαβάστε:
http://www.snopes.com/photos/hunting/dolphinhunt.asp
http://www.hoax-slayer.com/denmark-whaling.shtml

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Όχι Γιάννης Γιαννάκης… το θέμα είναι οτι σφαγιαζονται αυτα τα πλασματα χωρις πραγματικό λόγο…
  Τέτοια θεάματα αίματος ανήκουν σε άλλες εποχές…
  και πρέπει να σταματήσουν εάν θέλουμε να λεγόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ !

 • VK

  Καταρχήν οι νήσοι Φερόες ανήκουν στο βασίλειο της Δανίας και η Δανία
  τους χορηγεί επιδοτήσεις και οι κάτοικοι ζουν υπό δανική κυριαρχία.
  Σύμφωνα πάντα με τη Δανία όμως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως χώρα
  της ΕΕ και πρέπει να διατηρείται η πολιτιστική αυτονομία των νησιών.
  Αρκετά βολικό!!
  Δεύτερον, τα κητώδη που αναφέρετε είναι φάλαινες
  πιλότοι και είναι οδοντοκήτη και όχι μυστακοκήτη, που έχουν μπαλένες και
  άρα κατατάσσονται στην οικογένεια των δελφινιών, όπως και οι Όρκες και
  οι Ψευδόρκες που ανήκουν στις δελφινίδες. Η κατάταξη των ειδών είναι
  περ/ρο τέχνη, παρά επιστήμη.
  http://www.americazoo.com/
  Ούτως ή άλλως πρόκειται για είδος με υψηλή ευφυια και άρρηκτους κοινωνικούς δεσμούς.
  Τα μικρά δεν αποχωρίζονται ποτέ την μητέρα τους και την ακολουθούν για
  όλη τους τη ζωή, οπότε μπορούν και να φτάσουν σε κοπάδια των 100 ατόμων.
  Τρίτον,
  η θανάτωση τους γίνεται για πολιτιστικούς λόγους και γι’αυτούς είναι
  έθιμο που προέρχεται από την εποχή των Βίκινγκ. Το κατά κεφαλήν εισόδημα
  τους είναι περίπου ίδιο με αυτό των Δανών(37.000$) και άρα μάλλον δε
  γίνεται λόγος για φτωχούς ανθρώπους που προσπαθούν να βγάλουν το
  χειμώνα. Σφάζουν τα ζώα με τον πιο ανηλεή τρόπο, χρησιμοποιούν τη μέθοδο
  του drive fishery για να μην αποχωριστούν μεταξύ τους και στο τέλος
  βγάζουν φωτογραφίες τα παιδιά τους πάνω στα κουφάρια τους.
  https://www.youtube.com/watch?v=tpjl03J3ZRo#
  Τέταρτον,
  τα ανοίγουν με μαχαίρι στην κοιλιά για να πεθάνουν αργά από αιμοραγία
  και πολλά από αυτά είναι σε εγκυμοσύνη. Μ’αυτό τον τρόπο ξεκληρίζονται
  ακόμη και οικογένειες.
  Πέμπτον, δεν έχουμε καμία πληροφορία για τον
  αριθμό τους παγκοσμίως. Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι οι
  άνθρωποι αριθμούν τα 7 δις και ότι φυσικά είναι το πολυτιμότερο είδος.

 • Η εικόνα είναι πολύ σκληρή και αν διαβάσεις πολλά άρθρά σχηματίζεις οτι αυτοί οι άνθρωποι είναι αιμοχαρείς και απολαμβάνουν να βασανίζουν. ΑΛΛΑ αν κάτσεις και το ψάξεις (όπως γ’ινεται στο συγκεκριμένο άρθρο) ή ακομα και αν απο μόνος σου σκεφτείς( τι κάνουν όλες οι φιλλοζωικές οργανώσεις? γιατί δεν παιρνουν θέση?), η απάντηση είναι απλή και προφανής, αν μιλούσαμε για είδη υπο εξαφάνιση τότε σίγουρα όλοι αυτοί θα αντίκριζαν τα κάγκελα της φυλακής. Οπότε έχουμε να κάνουμε με κάτι μόνιμο και επιτρεπτό που έπισης χαρακτηρίζετε απο κανόνες για να αποφύγει την κακοποίηση των συγκεκριμένων θηλαστικών. Βέβαια δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτούς που λένε οτι είναι το ίδιο με τα κατσίκια, κοτόπουλα κτλ αλλα μπορώ να συμφωνήσω οτι δεν απέχει απο την έννοια του κυνηγιού ή του ψαρέματος. Οπότε καταλήγω πως, όπως φαίνεταιαυτοί, οι άνθρωποι έχουν όντως ανάγκη την τροφή και πρέπει να τους αφήσουμε στην ησυχία τους, σταματώντας την ανάρτηση βίντεο και άρθρων κρινοντάς τους. Όποιος θέλει να κάνει κάτι σχετικά με την κακοποίηση των ζώων μπορεί να ασχολειθεί με την λαθροθηρία ή με την ρύπανση του περιβάλλοντος (αφού στην ουσία είναι η μαζική δολοφονία των ζώων, και συμμετέχουμε όλοι μας σε 1 μικρό ποσοστό) κάνοντας εγγραφή σε 1 μκο στηριζοντάς την και με τον καιρό να αποκτήσει και περιβαλλοντική συνείδηση που τόσο πολύ μας λείπει.

  • … γιατι μου βγαζει κατι τετοιο παρακαλω;
   συγκεκριμ&#941νων θηλαστικ&#974ν. Β&#941βαια δεν μπορ&#974 να συμφων&#942σω με αυτο&#973ς που λ&#941νε οτι ε&#943ναι το &#943διο με τα κατσ&#943κια, κοτ&#972πουλα κτλ αλλα μπορ&#974 να συμφων&#942σω οτι δεν απ&#941χει απο την &#941ννοια του κυνηγιο&#973 &#942 του ψαρ&#941ματος. Οπ&#972τε καταλ&#942γω πως, &#972πως φα&#943νεταιαυτο&#943, οι &#940νθρωποι &#941χουν &#972ντως αν&#940γκη την τροφ&#942 και πρ

 • Anonymous

  Ανάθεμα την ώρα και την στιγμή που εφευρέθηε το internet και σας έδωσε πρόσβαση σε όλες αυτές τις πληροφορίες… Καλά δεν ήσασταν τόσα χρόνια ρε αμόρφωτοι που δεν γνωρίζατε τίποτα για όλες αυτές τις συνήθειες επιβίωσης και ζούσατε ευτυχισμένοι στον μικρόκοσμο της Ελλάδας; Τώρα βγαίνει κάποιος και δείχνει φωτογραφίες από το τάδε νησί που οι κάτοικοί του ζούνε σε συνθήκες χειμώνα ανήκουστες για τους Έλληνες και έχουμε όλους εσάς να διαμαρτύρεστε και να σκίζετε τα ιμάτιά σας επειδή σφάζουν μαζικά μέσα στο νερό και φαίνεται το αίμα… Ήμαρτον πια… Πιο μόγγολο πεθαίνεις. Μια επέλαση των Μωαμεθανών σας χρειάζεται ολονών, να σας σφάξουν επειδή τρώτε χοιρινό, ή των Ινδών επειδή τρώτε μοσχαρίσιο, να δείτε τότε πως θα μάθετε να σέβεστε τα ήθη και τα εθιμα του κάθε λαού.

 • Anonymous

  Gandhi: «The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.’

 • Anonymous

  Ελένη Τσιαφίδη
  Ανώνυμε, ΕΛΕΟΣ!!! Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και θα πρέπει να βλέπουμε και λίγο πιο πέρα από τη μύτη μας….ΑΙΝΤΕ ΠΙΑ!!!!

 • Anonymous

  Μπράβο παιδιά δεν έχουμε δικά μας θέματα να λύσουμε τσακωθήτε και για τα νησιά Φερόε λες και αν τσακωθούμε εμείς εδώ θα σταματήσουν οι Φεροϊανοί να κυνηγάνε ΑΙΝΤΕ ΠΙΑ!!!!

 • Ποιος είπε ότι οι φάλαινες πιλότοι είναι αρκετές; εγώ άλλα διαβάζω…Μα και αν είναι αρκετές θα πρέπει να τις «πνίγουμε» στο αίμα; Ποιος μπορεί να συγκρίνει το θάνατο ενός σταβλισμένου ζώου που τρέφεται για ένα σκοπό, με το θάνατο ενός ελεύθερου ζώου που κινείται στο ζωτικό του χώρο! Ποιος είπε ότι όλες οι παραδόσεις θα πρέπει να συνεχίζονται; Πόσες από τις παραδόσεις καταργήθηκαν τη διάρκεια των αιώνων; ΕΛΕΟΣ ΠΑΙΔΙΑ!!!

 • Anonymous

  Η τοποθέτηση ότι η σφαγή γίνετε για να τραφεί ένας απομονωμένος πλυθησμός με μέτρο ειναι σωστή .η εικόνα σοκάρει και προσπαθεί να προκαλέσει μίσος για τους Δανούς ,όπως αυτή η εικόνα προσπαθεί να προκαλέσει μίσος για τους Ελληνες , εμπόριο μίσους http://4.bp.blogspot.com/-c0K2edS7IQk/UuUrxQpsZcI/AAAAAAABHSE/DefOWlt5qZQ/s1600/1533864_573835966036380_2011388487_n.jpg

 • Πρέπει να είσαι πολλά κιλά μαλάκας για να δικαιολογείς το ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ αυτό έγκλημα με χαζές δικαιολογίες όπως η βρώση κοτόπουλου αρνιού κατσίκας κτλ.. 2014 έχουμε ΞΥΠΝΑ! Για όλα υπάρχουν πολιτισμένοι τρόποι.. με σεβασμό πάντα στον πλανήτη που δεν είναι καν δικός μας και θ’αρχίσει να μας ξερνάει σαν τα σκατά που είμαστε τελικά.. Ντρέπομαι για την ανθρωπότητα.

 • Anonymous

  Σφαγή προς βρώση οικόσιτων ζώων ακολουθεί την παράδοση των ανθρώπινων φυλών που ασχολήθηκαν με τη γη και την κτηνοτροφία για να επιβιώσουν. Ακόμη και το κυνήγι δεν είναι διαδικασία μαζικής θανάτωσης. Το σωστό ψάρεμα επίσης ακολουθούσε κανόνες ισορροπίας, περιοδικότητας και μέτρου (στις παραδοσιακές κοινωνίες). Η μαζική εξοντωτική θανάτωση θηλαστικών κατά τον τρόπο αυτό είναι ξένη προς τις δικές μας παραδόσεις και προς εν γένει τους λαούς που δεν έχουν στην ιστορία τους την παράδοση επιδρομών και λεηλασιών… Περιλαμβάνω ακόμη και άγριες μεν αλλά με σεβασμό στη φύση και τα όντα της φυλές… Οι λοιποί είναι βάρβαροι που επετειακά θυμούνται τις… παραδόσεις τους πάνω σε θηλαστικά υψηλής μάλιστα νοημοσύνης με τον πλέον ωμό και φονικό και αρπακτικό τρόπο. Εκεί νομίζω ότι έγκειται η διάκριση.

 • Anonymous

  Κάθε εικόνα σφαγείου είναι άσχημη.

 • ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΥΤΗ. ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ ΤΡΟΦΗ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

 • Anonymous

  To arnaki to pasxa to trws? Kotopoulaki? ‘H mhpws kana psaraki? De nomizw na paraponiesai gia to pws skotwnontai ola auta, mh ksexnas ti eisai. Zwo

 • Anonymous

  ok φιλε ανωνυμος 1:12, πηγαινε να φας κοτοπουλο τωρα, κυριακη ειναι , στο σπιτι θα τρωτε μαλλον κρεας. Τα κοτοπουλα τα κανουν ευθανασια και οταν τα σφαζουν βαζουν γαζες για να μην τρεχει αιμα…

 • Anonymous

  Χέστηκα αν είναι Δανία ή Φερόες (Δανοί είναι και οι κάτοικοι απλά από το 1984 αυτοδιοικούνται). Χέστηκα επίσης αν είναι δελφίνια ή φάλαινες. Και ας μην λένε πως το κάνουν για επισιστιστικούς λόγους. Για την κτηνωδία τους το κάνουν και είναι έκδηλη η ικανοποίηση των κτηνωδών ενστίκτων τους.
  Καθίκια είναι και να πάνε στον αγύριστο !

  • Anonymous

   Αγαπητοί διαχειριστές/’η του blog όπως βλέπετε από το πρώτο σχόλιο στις Νήσους Φερόες πρέπει να καλλιεργούν μόνο αγγουράκι. Στην Ελλάδα τον γουστάρουν το μύθο τους, μη τους τον παίρνετε.

  • Anonymous

   Είπε ο ανώνυμος που σφάζει κατσίκια,γουρούνια και μοσχάρια προς βρώσιν….