Πως τεστάρουν τα φρένα των τανκς στην Ολλανδία;

4
Τις τελευταίες μέρες ένα εντυπωσιακό βίντεο αναπαράγεται σε διάφορες σελίδες, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι όμως πραγματικό;

Ας το δούμε προσεκτικά.

Το βίντεο το έχουν αναπαράγει πάρα πολλοί και μερικά τυχαία παραδείγματα, βλέπουμε στα παρακάτω αποκόμματα.

 Το βίντεο δεν είναι πραγματικό και μπορούμε να το καταλάβουμε από τα παρακάτω.
1. Κανένας μα κανένας στρατός δε θα έκανε κάτι τόσο επιπόλαιο. Όλοι οι στρατοί έχουν κανονισμούς ασφαλείας και υπάρχουν ποινές για όσους δεν τους ακολουθούν.
2. Η Ολλανδία δεν έχει πια άρματα, τα έχουν αποσύρει.
3. Ο ανθρώπινος τοίχος είναι ντυμένος με κουστούμια. Δε σας φαίνεται λίγο περίεργο αυτό για οποιοδήποτε στρατό;
4. Κανείς δεν πλησιάζει το τανκ ή τον οδηγό του. Αυτό κι’ αν είναι περίεργο. Εγώ, για παράδειγμα, αν θα ήμουν κάποιο «μαύρο κουστούμι», θα έτρεχα να αγκαλιάσω τον οδηγό.
5. Ο στρατιωτικός που εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο, από αριστερά αγνοεί εντελώς τα μαύρα κουστούμια, και αυτά τον στρατιωτικό.
6. Το τανκ έχει σηκώσει ένα σύννεφο σκόνης, αλλά αυτό το σύννεφο δεν ενοχλεί κανένα μαύρο κουστούμι.
7. Στο τέλος του βίντεο ένα μαύρο κουστούμι πατάει έξω από το δρόμο αλλά είναι σαν να πατάει σε κάτι εντελώς επίπεδο.
8. Στο τέλος του φρεναρίσματος ακούγεται δυνατός ήχος αλλά τα μαύρα κουστούμια αργούν να γυρίσουν τα κεφάλια τους.
9. Όλα τα παραπάνω είναι τίποτα μπροστά στο τελευταίο. Στο 33» βλέπουμε την άκρη του τανκ μέσα από το κεφάλι του τρίτου στην πίσω σειρά. Αυτό είναι αρκετό να καταλάβουμε ότι το βίντεο δεν είναι πραγματικό.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • John Smith

  Να προσθέσω και ένα 10ο στη λίστα: Γιατί να κάνει κανείς κάτι τέτοιο για να ελέγξει τα φρένα ενός οχήματος; Μήπως θα λειτουργήσουν διαφορετικά αν υπάρχει κίνδυνος να πατηθεί κάποιος;

  Ώρες ώρες απορώ με τη λογική ορισμένων.

 • Γιώργος Μεταξάς

  Προφανώς fake, αλλά έξυπνο.

 • Μπάμπης

  Τι σκέφτονται πάλι ρε σεις? Καλά όλα τα λεφτά είναι το LiveLeak πάνω αριστερά…και καλά…
  Πάντως για να είμαστε ακριβείς το 2ο και το 3ο από τα επιχειρήματα που λέτε, δεν πολυστέκουν διότι ναι μεν η Ολλανδία αποφάσισε πρόσφτα να πουλήσει τα τελευταία της 100 Leopard 2 Α6 στην Φινλανδία, ωστόσο η πώληση αυτή θα γίνεται σταδιακά με εκτιμώμενο πέρας το 2019…αλλά το κυριότερο ακόμα και αν τα είχαν δώσει όλα και δεν είχαν πλέον κανένα άρμα, το ψεύτικο βίντεο θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γυριστεί σε προγενέστερο χρόνο….
  Το 3ο μου φαίνεται λίγο αυθαίρετο συμπέρασμα μιας και πουθενά δεν λέει ότι τα άτομα του «τοίχου» είναι στρατιωτικοί…Και εγώ πάντως για τη δοκιμή θα έβαζα πολίτες…(ειδικά αυτούς που λένε ότι τους ψεκάζουν!) 🙂

  Πρόσφατα ανακάλυψα το blog σας και πραγματικά χαρά στο κουράγιο σας να ανασκευάζετε ένα σωρό μύθους και μπαρούφες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο… το να πει κάποιος μια μπαρούφα είναι πολύ εύκολο, το να προσπαθήσεις εσύ μετά να την καταρίψεις μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρονοβόρο και επίπονο..όπως λένε, ρίχνει ο τρελός μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί τρέχουν να τη βγάλουν…άσε που και αυτοί οι μύθοι κάνουν τον κύκλο τους και επανέρχονται δριμύτεροι όσες φορές και αν τους ανασκευάσεις.
  Τέλοσπάντων επειδή βλέπω ότι εκτός των άλλων έχετε και πολλά άρθρα για το αγαπημένο μου θέμα, τους ψεκασμούς, σπεύδω για ανάγνωση-ψυχαγωγία…

 • Πολύ καλό.