Ποιοι είμαστε
Αρχική Παίζοντας κρυφτό με μια πολική αρκούδα.HOAXES ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παίζοντας κρυφτό με μια πολική αρκούδα.

20 Μαρ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.
Μια παλιά ιστορία με μια σειρά φωτογραφιών αναδημοσιεύτηκε τις τελευταίες μέρες σε ορισμένες ιστοσελίδες.

Η ανάρτηση δεν συνοδεύετε από κείμενο, παρά μόνο από μια ερώτηση (Ποιος κέρδισε;) πριν την τελευταία φωτογραφία όπου βλέπουμε μια πληγωμένη πλάτη και ένα κεφάλι τυλιγμένο με γάζες, υπονοώντας ότι η αρκούδα πρόφτασε τον άντρα.

Το περιστατικό είναι πραγματικό και η πολική αρκούδα πρόφτασε τον άνδρα αλλά η τελευταία φωτογραφία, με την πληγωμένη πλάτη, είναι από μια άλλη επίθεση πολικής αρκούδας. Το περιστατικό συνέβη το 2008 στην πόλη Barrow που είναι η βορειότερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών και δημοσιεύτηκε από τη dailymail.co.uk και όπως θα δείτε, η τελευταία φωτογραφία δεν υπάρχει στην είδηση. 
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1102347/Chilling-game-hide-seek-hungry-polar-bear.html

Φυσικά ο άνδρας δεν έπαιζε κανένα παιχνίδι κρυφτού. Η πολική αρκούδα, πρόφτασε τον άνδρα και του έκανε πάνω από 100 πληγές στην πλάτη και το κεφάλι. Ο άνδρας που δεν είχε προλάβει να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητό του, κατάφερε τελικά να ξεφύγει από την αρκούδα και μπήκε σε ένα διπλανό ξεκλείδωτο αυτοκίνητο. Η πολική  αρκούδα ήταν ένα μικρό 2χρονο αρκουδάκι και όχι κάποια ενήλικη που θα είχε το τριπλάσιο βάρος.


Η φωτογραφία με την πληγωμένη πλάτη είναι από μια επίθεση πολικής αρκούδας τον Σεπ. 2003 σε ένα Inuit οδηγό με όνομα Kootoo Shaw, σε μια μικρή κοινότητα στο Baffin Island.


Όμως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια φωτογραφία που δεν είναι από το περιστατικό της επίθεσης στον
Kootoo Shaw

Η φωτογραφία με το βαριά τραυματισμένο αστράγαλο υπάρχει στο ιντερνετ με τον ισχυρισμό πως είναι από ένα ατύχημα με καραμπίνα. Ακόμη, στην είδηση της επίθεσης στον Kootoo Shaw υπάρχει αναφορά για πληγές στην πλάτη και στα πόδια, αλλά καμιά για ένα τόσο σοβαρό τραυματισμό και αν τελικά κατάφερε να μην χάσει το πόδι του. Αν υπήρχε αυτός ο τραυματισμός, σίγουρα θα τον ανάφεραν, όπως το τραύμα στο κεφάλι που χρειάστηκε περίπου 300 ράμματα, τις πληγές στην πλάτη που χρειάστηκαν 20 ράμματα και τα δύο σπασμένα πλευρά, αλλά δεν υπάρχει πουθενά, κάποια αναφορά για το σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο. Προσέξετε τις φωτογραφίες και παρατηρήσετε ότι το χρώμα του δέρματος στη φωτογραφία με το πόδι είναι πολύ πιο ανοιχτό και δεν ταιριάζει χρωματικά με τις υπόλοιπες Το τραύμα είναι αρκετά μικρό για να είναι από δάγκωμα πολικής αρκούδας. Ο Kootoo Shaw μετά την ανάρρωση του, ποτέ δεν ανάφερε κάτι, για τόσο σοβαρό τραύμα στον αστράγαλο, ενώ έχει αναφερθεί πολλές φορές στα υπόλοιπα τραύματα. (κεφάλι, πλάτη, πλευρά)

http://www.cbc.ca/news/canada/north/i-thought-i-was-going-to-die-1.375957
http://www.snopes.com/photos/gruesome/polarbear.asp?print=y

http://www.blackbearheaven.com/polar-bear-attack.htm
http://www.blackbearheaven.com/polar-bear-chases-man-around-truck.htm

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.