ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μία από τις σακούλες έσφιξε το στομάχι των εργαζομένων στην καθαριότητα στο Λασίθι

4
Έχετε αναρωτηθεί πως από τις αναπαραγωγές μπορεί να παραποιηθεί ένα άρθρο η μια είδηση; Μια τέτοια περίπτωση θα δούμε παρακάτω. Ματ σε τέσσερις κινήσεις.1. Ο κύριος Θάνος Κορομπύλιας ανάρτησε στο blog του την παρακάτω είδηση, τονίζοντας ότι η φωτογραφία είναι από αρχείο.

2. Το cretalive.gr αναπαράγει την είδηση και βάζει και ενεργό λινκ της πηγής στο τέλος, αλλά δεν αναφέρει ότι η φωτογραφία είναι αρχείου αν και η φωτογραφία γράφει adespoto.gr

3. Επόμενο έρχεται το newsit.gr που αποδίδει την είδηση και τη φωτογραφία στο cretalive.gr και τονίζοντας στον τίτλο την ύπαρξη της φωτογραφίας, και για να κινήσει την περιέργεια του αναγνώστη ώστε να μπει για να δει τη τρομερή φωτογραφία έβαλε μια φωτογραφία αρχείου (σκουπιδιάρα) μπροστά και μετέφερε στο τέλος τη φωτογραφία με τα σκυλάκια που πήρε από το cretalive.gr.

 
4. Τέλος έρχεται τo toxwni.gr που αντιγράφει από το newsit.gr αλλά ξεχνάει να μας πει την πηγή του και ότι η φωτογραφία με την σκουπιδιάρα είναι φωτογραφία αρχείου. Από δω και πέρα το χάος….

Κάπως έτσι πάει η βαλίτσα σε πάρα πολλές αναρτήσεις, και ο αναγνώστης θα πρέπει να κάνει το ντετέκτιβ μήπως και καταφέρει να βγάλει μια άκρη. Επαγγελματίες της ενημέρωσης και το λειτούργημα της δημοσιογραφίας για 50 – 100 κλικ. Όλοι όμως έδωσαν συγχαρητήρια στους εργαζομένους της καθαριότητας, κρίμα που δεν μπορούμε να δώσουμε και εμείς συγχαρητήρια στους γκουρού της ενημέρωσης.

Δεν χρειάστηκαν πάνω από 5 λεπτά για να βρεθεί η πορεία της ανάρτησης και η αρχική πηγή της φωτογραφίας που είναι η παρακάτω.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
  • nksms

    Να πεθάνει απ τον χειρότερο καρκίνο αυτός που έβαλε τα κουτάβια στη σακούλα και τα πέταξε στο κάδο!!!!

  • γιαννα

    το «λυπαμαι» δεν πηγαινε ουτε σαν κατηγορια προς την αναρτηση ουτε σαν κατι κακο προς εσας… αντικαταστηστε το παρακαλω με το «με λυπη μου σας ενημερωνω». οσο για το αν ειναι παραποιημενη η ειδηση…προσωπικη μου αποψη οτι δεν εχω πειστει

  • Και γω λυπάμαι που θα το πω, αλλά που διαβάσατε ότι η είδηση είναι ψέμα; Η είδηση είναι αληθινή και η ανάρτηση θέλει να δείξει πως μπορεί να παραποιηθεί μια είδηση με τις αναπαραγωγές.

  • Γιάννα

    Λυπάμαι που θα σας το πω αλλά ακόμα και να έβαλαν φώτο αρχείου το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό και στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία. Πριν κάποια χρόνια , στο χωριό του πατέρα μου,μάζεψα εγω γατί από σκουπιδοτενεκε και μετά γελούσαν μαζί μου που το έκανα, εκείνοι που το είχαν πετάξει και με είδαν πως το μάζευα. Και πριν 2 χρόνια στην ν. Ερυθραία βρήκαμε δεν θυμάμαι πόσα κουτάβια Λαμπραντόρ. … τα σχόλια περιτα. Μπορεί η φωτογραφία να είναι αρχείου αλλά δεν πιστεύω πως είναι και η είδηση.