Ποιοι είμαστε
Αρχική ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μία από τις σακούλες έσφιξε το στομάχι των εργαζομένων στην καθαριότητα στο ΛασίθιHOAXES ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μία από τις σακούλες έσφιξε το στομάχι των εργαζομένων στην καθαριότητα στο Λασίθι

12 Απρ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.
Έχετε αναρωτηθεί πως από τις αναπαραγωγές μπορεί να παραποιηθεί ένα άρθρο η μια είδηση; Μια τέτοια περίπτωση θα δούμε παρακάτω. Ματ σε τέσσερις κινήσεις.1. Ο κύριος Θάνος Κορομπύλιας ανάρτησε στο blog του την παρακάτω είδηση, τονίζοντας ότι η φωτογραφία είναι από αρχείο.

2. Το cretalive.gr αναπαράγει την είδηση και βάζει και ενεργό λινκ της πηγής στο τέλος, αλλά δεν αναφέρει ότι η φωτογραφία είναι αρχείου αν και η φωτογραφία γράφει adespoto.gr

3. Επόμενο έρχεται το newsit.gr που αποδίδει την είδηση και τη φωτογραφία στο cretalive.gr και τονίζοντας στον τίτλο την ύπαρξη της φωτογραφίας, και για να κινήσει την περιέργεια του αναγνώστη ώστε να μπει για να δει τη τρομερή φωτογραφία έβαλε μια φωτογραφία αρχείου (σκουπιδιάρα) μπροστά και μετέφερε στο τέλος τη φωτογραφία με τα σκυλάκια που πήρε από το cretalive.gr.

 
4. Τέλος έρχεται τo toxwni.gr που αντιγράφει από το newsit.gr αλλά ξεχνάει να μας πει την πηγή του και ότι η φωτογραφία με την σκουπιδιάρα είναι φωτογραφία αρχείου. Από δω και πέρα το χάος….

Κάπως έτσι πάει η βαλίτσα σε πάρα πολλές αναρτήσεις, και ο αναγνώστης θα πρέπει να κάνει το ντετέκτιβ μήπως και καταφέρει να βγάλει μια άκρη. Επαγγελματίες της ενημέρωσης και το λειτούργημα της δημοσιογραφίας για 50 – 100 κλικ. Όλοι όμως έδωσαν συγχαρητήρια στους εργαζομένους της καθαριότητας, κρίμα που δεν μπορούμε να δώσουμε και εμείς συγχαρητήρια στους γκουρού της ενημέρωσης.

Δεν χρειάστηκαν πάνω από 5 λεπτά για να βρεθεί η πορεία της ανάρτησης και η αρχική πηγή της φωτογραφίας που είναι η παρακάτω.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.