Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή η εικόνα ΔΕΝ δείχνει ταυρομάχο να ξεσπά σε κλάματα στη μέση της ταυρομαχίαςHOAXES ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όχι, αυτή η εικόνα ΔΕΝ δείχνει ταυρομάχο να ξεσπά σε κλάματα στη μέση της ταυρομαχίας

22 Απρ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Η εικόνα, η οποία υποτίθεται πως δείχνει έναν ταυρομάχο που μετάνιωσε τις πράξεις του εν μέσω της ταυρομαχίας, επανακυκλοφορεί κατά διαστήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η ιστορία που συνοδεύει την εικόνα, είναι ψευδής.

Το είδαμε στα: iefimerida.gr, ipaidia.gr, diaforetiko.gr, freepen.gr

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, ζώο και κείμενο

Τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:

Ταυρομάχος ξέσπασε σε κλάματα στη μέση της ταυρομαχίας, όταν συνειδητοποίησε, πως εξανάγκαζε ένα κατά τα άλλα ευγενικό ζώο, να πολεμήσει για τη ζωή το.Αυτή η εκπληκτική φωτογραφία σήμανε το τέλος της καριέρας του ταυρομάχου Αλβάρο Μουνέρα.

Ο ίδιος, πλέον τάσσεται δημόσια ενάντια στις ταυρομαχίες.

Ο Μουνέρα, αργότερα δήλωσε για τη στιγμή εκείνη: «Και ξαφνικά, έστρεψα το βλέμμα μου προς τον ταύρο. Είχε στα μάτια του μια αθωότητα, που βλέπεις σε κάθε ζώο, και με κοίταξε με αυτή, σα να με ικέτευε να σταματήσουμε. Ήταν, μια κραυγή απόγνωσης για δικαιοσύνη που διαπέρασε όλο μου το είναι. Το περιγράφω σα μια ανθρώπινη προσευχή, καθώς όταν κάποιος εξομολογείται, ελπίζει ότι θα συγχωρεθεί. Ένιωσα, σαν το χειρότερο πλάσμα πάνω στη Γη.

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως στην υπό εξέταση φωτογραφία δεν βλέπουμε τον Alvaro Munera, αλλά έναν άλλο ταυρομάχο, τον Sánchez Vara.

Francisco Javier Sanchez Vara

Ο Alvaro Munera είχε ένα ατύχημα το 1984 μέσα στην αρένα που τον άφησε ανάπηρο. Μετά από αυτό έγινε έντονος επικριτής των ταυρομαχιών, όπως αναφέρει και ο ίδιος σε σχετική συνέντευξη που έδωσε στο Vice το 2008. [πηγή]

Alvaro Munera

Ωστόσο, πλην του γεγονότος ότι δε πρόκειται για τον Alvaro Munera στην εικόνα, η στάση που βλέπουμε να παίρνει ο εικονιζόμενος ταυρομάχος δεν είναι σημάδι μεταμέλειας αλλά μια φιγούρα που ονομάζεται desplante, με την οποία ο εκάστοτε ταυρομάχος δείχνει την απόλυτη κυριαρχία που έχει πάνω στον ταύρο.

Ομοίως, ορισμένοι ταυρομάχοι εκτελούν το adorno στην τρίτη και τελευταία φάση της ταυρομαχίας, όταν δηλαδή το ζώο είναι ήδη πληγωμένο και σχεδόν ακίνδυνο στον ταυρομάχο. Το adorno περιλαμβάνει διάφορες φιγούρες όπως το να γονατίσει ο ταυρομάχος μπροστά στο ζώο ή να φιλήσει το κεφάλι του δείχνοντας την κυριαρχία του.

Επιπρόσθετα το κείμενο που ακολουθεί την εικόνα, όταν αυτή κυκλοφορεί ως meme στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ανήκει στον Alvaro Munera αλλά στον Ισπανό συγγραφέα Antonio Gala, ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ ταυρομάχος, απλώς λόγω του θεάματος αποφάσισε να ταχθεί κατά της ταυρομαχίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, λοιπόν, ο ισχυρισμός ότι η εικόνα που κυκλοφορεί στα social media δείχνει τον ταυρομάχο Alvaro Munera, ο οποίος μετάνιωσε για τις πράξεις του εντός της αρένας στη μέση της ταυρομαχίας, είναι ψευδής και κατά συνέπεια καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.