Ο γρίφος του Αϊνστάιν. Το 98% αδυνατεί να βρει τη λύση. HOAX

18

Κυκλοφορεί ένας γρίφος με τον ισχυρισμό ότι τον δημιούργησε ο Albert Einstein και μόνο το 2% μπορεί να τον λύσει. Είναι όμως έτσι;

Πρώτα να δούμε το γρίφο.

Ο Einstein έγραψε αυτό το γρίφο στον 20ο αιώνα. Υποστήριξε ότι το 98% των ανθρώπων δεν μπορούν να το λύσουν
Υπάρχουν 5 σπίτια, 5 διαφορετικών ανθρώπων. Σε κάθε ένα σπίτι ζει ένας άνθρωπος διαφορετικής εθνικότητας. Οι 5 ιδιοκτήτες πίνουν ένα συγκεκριμένο είδος ποτού ,καπνίζουν μια συγκεκριμένη μάρκα τσιγάρων και έχουν ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο. Όλοι έχουν μεταξύ τους διαφορετικά κατοικίδια, διαφορετικές μάρκες τσιγάρων και διαφορετικά είδη ποτών.
Η ερώτηση είναι ποιος έχει το ψάρι;
Στοιχεία:
α)Ο Άγγλος μένει στο κόκκινο σπίτι.
β)Ο Σουηδός έχει ένα σκύλο.
γ)Ο Δανός πίνει τσάι.
δ)Το πράσινο σπίτι είναι αριστερά από το άσπρο σπίτι
ε)Ο ιδιοκτήτης του πράσινου σπιτιού πίνει καφέ.
ζ)Αυτός που καπνίζει Pall Mall τσιγάρα έχει πουλιά για κατοικίδια.
η)Ο ιδιοκτήτης του κίτρινου σπιτιού καπνίζει Dunhill.
θ)Αυτός που μένει στο μεσαίο σπίτι πίνει γάλα.
ι)Ο Νορβηγός μένει στο 1ο σπίτι.
κ)Αυτός που καπνίζει Blendsμενει δίπλα σε αυτόν που έχει γάτες.
λ)Αυτός που έχει το άλογο μένει δίπλα σε αυτόν που καπνίζει Dunhill.
μ)Ο ιδιοκτήτης που καπνίζει Bluemasters πίνει μπίρα.
ν)Ο Γερμανός καπνίζει Prince.
ξ)Ο Νορβηγός μένει δίπλα στο μπλε σπίτι

ο)Αυτός που καπνίζει Blends εχει ένα γείτονα που πίνει νερό

Δεν είναι η πρώτη φορά που διάφορα ρητά, ιστορίες ή κάτι άλλο όπως ο παραπάνω γρίφος, αποδίδονται στον Albert Einstein. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί θα πάρει τεράστια αξία το οποιαδήποτε ψέμα, μόνο με το άκουσμα του ονόματος, Einstein.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν έγραψε τον παραπάνω γρίφο λογικής και φυσικά αφού δεν τον έγραψε, δεν υποστήριξε ότι μόνο το 2% των ανθρώπων μπορούν να τον λύσουν, για τους παρακάτω λόγους.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πέθανε στις 18 Απριλίου 1955 σε ηλικία 76 ετών. Τα περισσότερα τσιγάρα που αναφέρει ο γρίφος – μύθος, δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη. Η μοναδική περίπτωση να μίλησε ο Αϊνστάιν για τσιγάρα Prince είναι, μέσα από τον τάφο.

Ο γρίφος με αυτή τη μορφή έκανε την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστός και σαν Zebra Puzzle, γιατί σε προηγούμενη μορφή του, το ερώτημα ήταν ποιος έχει τη Ζέβρα. Η πρώτη γνωστή εμφάνιση του γρίφου είναι στο περιοδικό LIFE το 1962.

Το κόλπο είναι γνωστό. Αν ο γρίφος έλεγε ότι τον έγραψε ο ΑΒΓ άγνωστος, κανείς δε θα ασχολούνταν και κανείς δεν θα τον αναπαρήγαγε. 
Εκτός από τη λογική εξήγηση του γρίφου, υπάρχει και η γρήγορη απάντηση ότι κανείς δεν έχει το ψάρι, γιατί το ψάρι δεν αναφέρεται πουθενά, εκτός από την ερώτηση.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • John Papadatos

  Είναι πολύ ωραίος γρίφος. Κυκλοφορούσε σε φωτοτυπίες το 2000 και τον είχα αντιγράψει σε αρχείο word και το έχω ακόμα (και τότε έλεγε ότι μόνο το 2% μπορεί να το λύσει αλλά δεν αντέγραψα αυτό το κομμάτι). Φυσικά και δεν υπάρχει η «γρήγορη απάντηση» που προτείνει ο Θοδωρής (μάλλον παρότι λέει ότι του αρέσουν οι γρίφοι σε αυτόν δεν αφιέρωσε πάνω απο μισό λεπτό).

  • Αγαπητέ, το θέμα δεν είναι ο γρίφος. Υπάρχουν χιλιάδες γρίφοι σαν τον παραπάνω. Το θέμα είναι πως παρουσιάζεται με τον ψευδή ισχυρισμό πως το γρίφο τον έχει γράψει ο Aϊνστάιν και πως μόνο το 2% μπορούν να τον λύσουν.

 • Pingback: pesotithes.gr | Ελέυθερο βήμα λόγου.()

 • Μάρκος

  Δεν παύει να είναι ένας ωραίος γρίφος που ένα 20% μπορεί να τον λύσει ..Η λύση επίσης είναι μία..

 • Γιώργος Μεταξάς

  O Aϊνστάιν και η NASA είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» που δίνουν βαρύτητα σε «επιστημονικούς» ισχυρισμούς.

 • steve L.A.

  Η Kaneloriza έχει δίκιο ο γρίφος λύνεται… και πολύ εύκολα μάλιστα! με τη βοήθεια «χαρτί και μολύβι»… όπως λέει κι ο alh… γενικά πάει δια της ατόπου…
  ΑΛΛΑ σίγουρα μπάζει από παντού το ότι μπορεί να είναι του Αϊνστάιν… δεν ξέρω ίσως να μπορουσε αλλαγμένος χωρίς τις μάρκες… αλλά και πάλι νομίζω έιχε πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί… και επίσης δεν νομίζω να πίστευε ότι είναι κάτι το τόσο δύσκολο… ένας άνθρωπος που μπορούσε να θέσει πολύ πιο δύσκολα ερωτήματα…
  Στην τελική η διαλεκτική και η χρήση της λογικής και της «διά της ατόπου» δεν νομίζω να άλλαξε και πολύ από τότε μέχρι σήμερα…
  Τον θυμάμαι πάντως το γρίφο να μου τον προτείνει 1η φορά ένας σκράπας με την παρέα του… που του φαινόταν τόσο δύσκολο να κατανοήσει ότι με χαρτί και μολύβι το έλυσα μπροστά του… και εγώ και ένας φίλος(αργότερα φυσικός) λίγο πιο μετά… και απλώς αρχίσανε να σκαρφίζονται δικαιολογίες… σε φάση το βρήκες αλλά δεν μας απέδειξες πως είσαι τόσο σίγουρος… ενώ η λύση «δια της ατόπου» ήταν μπροστά στα μάτια τους…

 • Αν έχω δίκιο σε όλα τα παραπάνω τότε η μοναδική περίπτωση να ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο ο Αϊνστάιν είναι, μέσα από τον τάφο. Ο γρίφος εμφανίστηκε μετά τον θάνατό του.

 • alh

  Έχετε δίκιο σε όλα τα παραπάνω …απλά να αναφέρω και εγώ την δική μου εκδοχή του «μύθου» είναι ότι o Aναστάιν δεν ισχύριστηκε ότι ο γρίφος μπορεί να λύθει μόνο από ένα 2% , ισχύρίστηκε ότι μπορεί να λύθεί μόνο από ενα 2% χωρίς χαρτί και μολύβι (που όπως όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό το ποσοστό είναι πολυ λιγότερο τελικά )

 • Τους γνωρίζω καλά αυτούς τους γρίφους. Τους λύνω στον ελεύθερο μου χρόνο, σε γνωστό περιοδικό σταυρολέξων. Το ξαναλέω, δεν διαφωνώ, απλά αναφέρω ότι υπάρχει, εκτός από τη λογική λύση και μια διαφορετική ιδέα, πως μπορεί η ερώτηση να είναι παγίδα.

 • christina

  Το ψαρι αναφερεται στην αρχη και σωστα το καταλαβες, πρεπει να βρουμε ποιος ΔΕΝ εχει το ψαρι, οπως και ολα τα αλλα. Αυτοι οι γριφοι λυνονται με την εις ατοπον απαγωγη και για να βρης ποιος εχει το καθε τι πρεπει πρωτα να βρεις ποιος ΔΕΝ το εχει, βοηθουμενος παντα απ’ τον πινακα που αναφερει πιο πανω και ο φιλος (;) »Νεφελη».
  Για να μην αναρωτιεσαι ομως σου λεω πως το ψαρι το εχει ο γερμανος. Γι’ αυτο δεν μας το ανεφερε, »εκανε τον γερμανο».
  Οσο για το 2% εχεις απολυτο δικιο. Το βαζουν για να τσιμπανε κατι ψαρια σαν εμενα! 😀 😀

 • Γιώργος Χατζηπαρασκευάς

  Όχι φυσικά, είναι της ίδιας λογικής με το «κοινοποιήστε το, το 98% δεν θα το κοινοποιήσει». Ουσιαστικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη που έχουμε όλοι να ανήκουμε σε κάποια ανώτερη ή τουλάχιστον ξεχωριστή ομάδα και σε πείθουν πως με έναν πανεύκολο τρόπο (όπως με το να λύσεις έναν γρίφο ή να κοινοποιήσεις μία φωτογραφία) μπαίνεις αυτόματα σε μία ξεχωριστή μειοψηφία και ξεχωρίζεις με θετικό τρόπο από την μάζα…

 • konstas

  To ψάρι το έχει ο Έλληνας. Γιατί να το έχει κάποιος από τους 5 παραπάνω;

 • Συμφωνώ με το σχόλιο σου… αλλά θα μπορούσε, η ερώτηση να είναι παγίδα. Το ψάρι δεν αναφέρεται πουθενά ως στοιχείο. Λύνοντας το γρίφο υποθέτουμε ότι το ψάρι το έχει αυτός που δεν του αντιστοιχεί κάποιο άλλο ζώο. Δεν διαφωνώ, απλά αναφέρω και αυτή την σκέψη ότι με τα στοιχεία που έχουμε μπορούμε να απαντήσουμε ποιος ΔΕΝ έχει το ψάρι.
  Όμως για το αυθαίρετο ποσοστό 2% θα διαφωνήσω. Από πού έχει βγει αυτό το 2%; Έχει γίνει κάποια έρευνα;

 • Νεφέλη

  Η έρευνά σου είναι έξαιρετική, όπως συνηθίζεις, χρόνια απορούσα από που ξεκινησε αυτός ο γρίφος. ο ότι τσίμπησες το άρθρο στο LIFE του 1962 μου λύνει την απορία.

  Για το σχόλιο για το ψάρι: για να είναι συμπαγής ο γρίφος θα πρέπει κάπου να αναφέρεται στην εκφώνηση ότι «κάποιος από τους κατοίκους έχει ψάρι». Αν καθήσεις να λύσεις τον γρίφο τότε θα δεις ότι στο τέλος θα έχει αντιστοιχίσει σε κάθε κάτοικο ένα σπίτι, μία μάρκα τσιγάρων, ένα ποτό και ένα κατοικίδιο εκτός από έναν για τον οποίο δεν θα έχεις καμία πληροφορία για το κατοικίδιό του. Προφανώς αυτός είναι η απάντηση. Δεν ξέρω αν ήθελες να πεις αυτό αλλά χωρίς αυτό το δεδομένο η ακριβής απάντηση έπρεπε να είναι «το ψάρι είτε το έχει ο Χ είτε κανείς». Σε κάθε περίπτωση όμως νομίζω ότι για χάριν ομορφιάς (έκπληξη!) μπορούμε να επιτρέψουμε στον συγγραφέα του γρίφου αυτό το παράπτωμα θεωρώντας ότι η ερώτηση «ποιός έχει το ψάρι;» εμπεριέχει την πληροφορία ότι «κάποιος έχει ψάρι». Το επιχείρημά σου, πάντως, που λές να αλλάξουμε το ερώτημα σε «ποιός έχει τον ελέφαντα» δεν ευσταθεί. Μπορείς να το κάνεις και πάλι την ίδια απάντηση θα πάρεις – απλά αλλάζεις τα δεδομένα σου. Αντίστοιχα μπορείς να αλλάξεις τα Prince με Καρέλια Φίλτρο Κασετίνα και πάλι να μην επηρεάζεται το πρόβλημα.

  Κατά τα άλλα: Σήμερα κυκλοφορούν αρκετά περιοδικά σταυρολέξων/γρίφων που έχουν σε κάθε τεύχος από έναν ανάλογο γρίφο. Η διαφορά είναι ότι μαζί με τον γρίφο δίνουν έτοιμο και έναν πίνακα που ουσιαστικά σε βοηθάει να κάνεις μεθοδική και οργανωμένη δουλειά. Αν δεν δουλέψει κανείς με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ απίθανο να λύσει τον γρίφο. Συνεπώς, έτσι όπως διατυπώνεται ίσως και να μην είναι ανακριβές ότι μόνο το 2% να μπορούσε να λύσει τον γρίφο το 1962. Όμως σήμερα, ακριβώς επειδή αυτοί οι γρίφοι έχουν γίνει πολύ κοινοί, μου φαίνεται απίθανο μόνο το 2% να μπορεί να λύσει. Επίτρεψέ μου μια παρομοίωση για να γίνω κατανοητός: Αγοράζεις μία βιβλιοθήκη από τα ΙΚΕΑ – φυσικά η συναρμολόγηση πρέπει να γίνει από εσένα. Αν δεν έχεις τις οδηγίες είναι απίθανο να την στήσεις. Αν όμως κάποιος σου δίνει οδηγίες, τότε θα το κάνεις πολύ εύκολα. Αν πάλι συναρμολογείς κάθε εβομάδα από μία βιβλιοθήκη, ακόμα και αν κάποια φορά χάσεις τις οδηγίες και πάλι θα είσαι σε θέση να την φτιάξεις.

 • Παρακαλώ αλλάξτε την ερώτηση για το ψάρι σε… ποιος έχει τον ελέφαντα.

  • Η ελληνική του εκδοχή είναι Ποιος έχει τη μύγα

   • nik1976

    αυτός που μυγιάζεται!!!

 • Kaneloriza

  Προσοχή, ο γρίφος είναι κανονικός και όντως προκύπτει ότι ένας (για τον οποίο δεν έχει αντιστοιχηθεί άλλο κατοικίδιο) έχει το ψάρι