Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο γρίφος του Αϊνστάιν. Το 98% αδυνατεί να βρει τη λύση. HOAXHOAXES ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο γρίφος του Αϊνστάιν. Το 98% αδυνατεί να βρει τη λύση. HOAX

3 Μαΐ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Κυκλοφορεί ένας γρίφος με τον ισχυρισμό ότι τον δημιούργησε ο Albert Einstein και μόνο το 2% μπορεί να τον λύσει. Είναι όμως έτσι;

Πρώτα να δούμε το γρίφο.

Ο Einstein έγραψε αυτό το γρίφο στον 20ο αιώνα. Υποστήριξε ότι το 98% των ανθρώπων δεν μπορούν να το λύσουν
Υπάρχουν 5 σπίτια, 5 διαφορετικών ανθρώπων. Σε κάθε ένα σπίτι ζει ένας άνθρωπος διαφορετικής εθνικότητας. Οι 5 ιδιοκτήτες πίνουν ένα συγκεκριμένο είδος ποτού ,καπνίζουν μια συγκεκριμένη μάρκα τσιγάρων και έχουν ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο. Όλοι έχουν μεταξύ τους διαφορετικά κατοικίδια, διαφορετικές μάρκες τσιγάρων και διαφορετικά είδη ποτών.
Η ερώτηση είναι ποιος έχει το ψάρι;
Στοιχεία:
α)Ο Άγγλος μένει στο κόκκινο σπίτι.
β)Ο Σουηδός έχει ένα σκύλο.
γ)Ο Δανός πίνει τσάι.
δ)Το πράσινο σπίτι είναι αριστερά από το άσπρο σπίτι
ε)Ο ιδιοκτήτης του πράσινου σπιτιού πίνει καφέ.
ζ)Αυτός που καπνίζει Pall Mall τσιγάρα έχει πουλιά για κατοικίδια.
η)Ο ιδιοκτήτης του κίτρινου σπιτιού καπνίζει Dunhill.
θ)Αυτός που μένει στο μεσαίο σπίτι πίνει γάλα.
ι)Ο Νορβηγός μένει στο 1ο σπίτι.
κ)Αυτός που καπνίζει Blendsμενει δίπλα σε αυτόν που έχει γάτες.
λ)Αυτός που έχει το άλογο μένει δίπλα σε αυτόν που καπνίζει Dunhill.
μ)Ο ιδιοκτήτης που καπνίζει Bluemasters πίνει μπίρα.
ν)Ο Γερμανός καπνίζει Prince.
ξ)Ο Νορβηγός μένει δίπλα στο μπλε σπίτι

ο)Αυτός που καπνίζει Blends εχει ένα γείτονα που πίνει νερό

Δεν είναι η πρώτη φορά που διάφορα ρητά, ιστορίες ή κάτι άλλο όπως ο παραπάνω γρίφος, αποδίδονται στον Albert Einstein. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί θα πάρει τεράστια αξία το οποιαδήποτε ψέμα, μόνο με το άκουσμα του ονόματος, Einstein.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν έγραψε τον παραπάνω γρίφο λογικής και φυσικά αφού δεν τον έγραψε, δεν υποστήριξε ότι μόνο το 2% των ανθρώπων μπορούν να τον λύσουν, για τους παρακάτω λόγους.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πέθανε στις 18 Απριλίου 1955 σε ηλικία 76 ετών. Τα περισσότερα τσιγάρα που αναφέρει ο γρίφος – μύθος, δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη. Η μοναδική περίπτωση να μίλησε ο Αϊνστάιν για τσιγάρα Prince είναι, μέσα από τον τάφο.

Ο γρίφος με αυτή τη μορφή έκανε την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστός και σαν Zebra Puzzle, γιατί σε προηγούμενη μορφή του, το ερώτημα ήταν ποιος έχει τη Ζέβρα. Η πρώτη γνωστή εμφάνιση του γρίφου είναι στο περιοδικό LIFE το 1962.

Το κόλπο είναι γνωστό. Αν ο γρίφος έλεγε ότι τον έγραψε ο ΑΒΓ άγνωστος, κανείς δε θα ασχολούνταν και κανείς δεν θα τον αναπαρήγαγε. 
Εκτός από τη λογική εξήγηση του γρίφου, υπάρχει και η γρήγορη απάντηση ότι κανείς δεν έχει το ψάρι, γιατί το ψάρι δεν αναφέρεται πουθενά, εκτός από την ερώτηση.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.