Ποιοι είμαστε
Αρχική Καστοριά: Δείτε τι έκρυβε η λίμνη για 7.254 χρόνια!HOAXES ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καστοριά: Δείτε τι έκρυβε η λίμνη για 7.254 χρόνια!

15 Μαΐ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Ο συγκεκριμένος μύθος μας κάνει παρέα αρκετά χρόνια και πιστεύω πως ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την πινακίδα του Δισπηλιού.

Στη παρακάτω ανάρτηση, καταλαβαίνουμε όλοι ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με 3-4 προτάσεις που περιγράφουν το ιστορικό της πινακίδας, που βρέθηκε, από ποιον και τη χρονολόγηση που έχει γίνει. Αυτές οι αναρτήσεις υπάρχουν μόνο για ένα λόγο που δεν είναι άλλος, από την αύξηση της επισκεψιμότητας

Με την πινακίδα του Δισπηλιού έχει ασχοληθεί ο κύριος Σαραντάκος και έχει συλλέξει ότι στοιχεία υπάρχουν. Έτσι μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τελικά αν αυτές οι αναρτήσεις στο ιντερνετ λένε την αλήθεια ή αναπαράγουν ένα μύθο.

Πριν δούμε το άρθρο του κυρίου Σαραντάκου, θα διαβάσουμε το τελευταίο δημοσίευμα που κυκλοφορεί σχεδόν σε όλες τις σελίδες.

Πρόκειται για το παλιότερο οργανωμένο γραπτό κείμενο που βρέθηκε στη γη της Ευρώπης και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια!

Είναι μια ξύλινη επιγραφή με άγνωστο μήνυμα, χαραγμένο από ένα νεολιθικό ψαρά ή έμπορο λιμναίου προϊστορικού οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς, γραμμένο δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τα γραπτά ευρήματα των Σουμερίων και τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν από τις κρητομυκηναϊκές πήλινες πινακίδες της γραμμικής γραφής.

Η ανακοίνωση της ανακάλυψης του ευρήματος έγινε από τον καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, κ. Γιώργο Χουρμουζιάδη: «Η ξύλινη πινακίδα με την επιγραφή που βρέθηκε στη λίμνη της Καστοριάς αποκαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας και χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα–14 στον “Δημόκριτο”, στο έτος 5260 π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου!


Όπως αντιλαμβάνεστε, το εν λόγω εύρημα στη λίμνη της Καστοριάς, γνωστό και ως “Πινακίδα του Δισπηλιού”, ανατρέπει όλες τις “επίσημες” θεωρίες περί καταγωγής της γραφής από τη Μεσοποτομία ή τη Μέση Ανατολή και επιβεβαιώνει τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, ότι οι πρόγονοί μας, οι προϊστορικοί κάτοικοι της Ελλάδας, που αποκαλούμε Πελασγούς, είναι οι εφευρέτες της γραφής.

Το άρθρο που ισχυρίζεται ότι αυτό το κομμάτι ξύλο με εμφανή σημάδια επάνω του είναι μια επιγραφή υπάρχει σε διάφορες εκδόσεις και όλες ισχυρίζονται πάνω κάτω τα ίδια. Ας δούμε μια ακόμη πιο παλιά ανάρτηση. 

Σύμφωνα με την έρευνα του κυρίου Σαραντάκου, ο μύθος αυτός, ότι δηλαδή το ξύλο που βρέθηκε στο Δισπηλιό Καστοριάς, είναι πινακίδα και τα χαράγματα που έχει επάνω, είναι γράμματα, δε γίνεται να είναι έτσι γιατί, αν παρατηρήσεις τις φωτογραφίες της πινακίδας που υπάρχουν δε μπορείς να ξεχωρίσεις που και πως εντόπισε ο κ. καθηγητής το καθένα από τα 11 σύμβολα που διέκρινε. Δείτε τις φωτογραφίες και την πρώτη στήλη των συμβόλων όπου παρατίθενται 11 σήματα από την πινακίδα, σε αντιπαραβολή με σύμβολα της Γραμμικής Α και Β και καταχρηστικά κάνουμε λόγο για “πινακίδα”, όρο που υποβάλλει την ιδέα ότι βρέθηκε μια επιφάνεια προορισμένη για γραφή, ενώ στο γυμνό μάτι το εύρημα μοιάζει περισσότερο με ένα κομμάτι ξύλο που έχει πάνω του χαράγματα.

Ο ίδιος ο καθηγητής κύριος Γιώργος Χουρμουζιάδης σε νεότερη συνέντευξή του (2009) δήλωσε:
Ό,τι έχει γραφεί για την πινακίδα είναι βλακεία, με μεγάλο Βήτα και δύο γραμμές από κάτω! Μερικοί διάβασαν και το όνομα της Καστοριάς εκεί μέσα… Αυτό δεν είναι βλακεία… Αν υπάρχει ιεράρχηση είναι ηλιθιότητα! 

Δε επιθυμώ να αντιγράψω όλο το άρθρο και την έρευνα του κυρίου Σαραντάκου. Διαβάστε το από το blog του κ. Σαραντάκου στο παρακάτω link για να καταλάβετε ότι τα άρθρα που αναπαράγονται στο ίντερνετ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
http://sarantakos.wordpress.com/2013/03/04/dispilio/

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.