Απαγορεύουν το ψάρεμα στη Μεσόγειο για να φέρουν τα χημικά

13

Υπάρχει η πεποίθηση πως απαγορεύεται το ψάρεμα στη Μεσόγειο για να φέρουν τα χημικά της Συρίας.Δείτε ΕΔΩ

Ξεσαλώνουν οι δήθεν αφυπνισμένοι φίλοι μου στο facebook και ποστάρουν με περισσό θράσος τέτοιου είδους δημοσιεύματα τα οποία δεν έχουν καμία βάση.

Δεν εξετάζω τα πολιτικά παιχνίδια μιας τέτοιας είδησης,δεν με απασχολούν άλλωστε αλλά την είδηση.

Τα δύο θέματα (καταστροφή χημικών όπλων και απαγόρευση αλιείας) δεν έχουν καμιά σχέση το ένα με το άλλο. Η απαγόρευση είναι μόνο για τις μηχανότρατες και γίνετε κάθε χρόνο μήπως και μείνει κανένα λέπι για μελλοντικά ψαρέματα. Αν ήταν για τα χημικά, τότε θα ήταν γενική απαγόρευση για όλους τους τρόπους ψαρέματος και όχι μόνο για τις μηχανότρατες.

Στο παρακάτω link διαβάστε το ΦΕΚ 1307 με την υπουργική απόφαση.
http://www.hcg.gr/alieia/anakoinvseis/diethni.pdf

Από την Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας πληροφορούμαστε πως

Απαγορεύεται η αλιεία τους μήνες ΙΟΥΝΙΟ – ΙΟΥΛΙΟ – ΑΥΓΟΥΣΤΟ και ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ εκάστου έτους Β.Δ. 917/66 καθώς και από από 24 έως και 31 Δεκεμβρίου και από 24 έως και 31 Μαΐου κάθε έτους Αριθμ.. 271/2576 Απόφαση.

Η χρήση της άδειας αλίευσης στα διεθνή, με το αλιευτικό εργαλείο «τράτα βυθού» απαγορεύεται στη γεωγραφική υποπεριοχή (GSA) 20, 22, 23 της ΓΕΑΜ ως εξής:

α) Από 24 Μαΐου έως 15 Ιουλίου σε όλες τις υποπεριοχές.

β) Από 16 Ιουλίου μέχρι 1η Οκτωβρίου και δυτικά του 25ου μεσημβρινού της υποπεριοχής 22

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείαςhttp://www.hcg.gr/alieia/etisies/mhx/mhx.php
Μετά την γκάφα του Βαγγέλη Πισσία η περιφέρεια Κρήτης, έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση.

Με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί από δημοσιεύματα περί απαγόρευσης της αλιείας και νοτιοδυτικά της Κρήτης λόγω της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας, η Περιφέρεια Κρήτης επικοινώνησε σήμερα με τα αρμόδια Υπουργεία και ενημερώθηκε σχετικά.
Σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκδόθηκε η υπ αρ 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.
Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις, και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.
Επομένως οποιαδήποτε ανησυχία ή συσχέτιση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας δεν είναι βάσιμη.

Έτσι μια απαγόρευση για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, ΄έγινε χημικός πόλεμος στο μυαλό των αφυπνισμένων. 

30/05/2014 Απαγόρευσης αλιείας συνέχεια….

Εμφανίστηκαν και δημοσιεύματα που μιλάνε για απαγόρευση της αλιείας νοτιοδυτικά της Κρήτης. Δηλαδή στην περιοχή που θα γίνει η καταστροφή των χημικών όπλων.

Είναι όμως έτσι; Η περιοχή που απαγορεύτηκε η αλιεία… είναι νοτιοδυτικά της Κρήτης;
Για να δούμε τον παρακάτω χάρτη που ακριβός υπάρχει η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες. Να τονίσουμε ότι άλλοι τρόποι αλιείας (πχ με παραγάδι) δεν απαγορεύτηκαν.

Όπως μπορούμε να δούμε αν και υπάρχει ένα τμήμα βορειοδυτικά της Κρήτης, δεν υπάρχει απαγόρευση για αλιεία νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Συνεχίζουμε…
O πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας, Ρούσσος Κυπριωτάκης έγραψε στο fb για το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την πλήρη απαγόρευση της αλιείας με παρασυρόμενα δίχτυα.

Έτσι μια κίνηση, προς τη σωστή κατεύθυνση, για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στη Μεσόγειο, μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε με πολύ περίεργο τρόπο.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Darth Homer
 • Antonis Armageddon

  Ξαναδιαβασε το αρθρο, αυτη τη φορά προσεκτικα κοιτωντας ολες τις εικονες.

 • Κώστας

  Οι απαγορεύσεις που γίνονται για τις μηχανότρατες κάθε χρόνο αφορούν τις ελληνικές θάλασσες, εδώ έχουμε απαγόρευση σε διεθνή ύδατα, γιατί? Μήπως εκεί σχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο?

 • Dr. NoNoNo!

  Πάντως, προς τιμήν τους, έστω και με σχετική καθυστέρηση, οι Οικολόγοι-Πράσινοι ανασκεύασαν:

  «Η συσχέτιση των χημικών της Συρίας με τα επιβεβλημένα μέτρα για τις μηχανότρατες είναι αυθαίρετη», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι
  Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει επανόρθωση των
  ανακριβών εκτιμήσεων, ώστε να μη δημιουργούνται αβάσιμες ανησυχίες και
  να επανέλθει ο δημόσιος διάλογος στην ουσία των προβλημάτων. Οι άστοχες
  καταγγελίες και ο λαϊκισμός δεν προώθησαν ποτέ τα ζητήματα της
  οικολογίας. Βεβαίως, οι ανησυχίες των πολιτών διογκώνονται
  κυρίως από το έλλειμμα διαφάνειας και ενημέρωσης της κοινωνίας, των
  αυτοδιοικήσεων και των κυβερνήσεων των εμπλεκόμενων χωρών, για ένα τόσο
  σοβαρό ζήτημα. Απαιτούμε ξεκάθαρα επιχειρήματα για τη σκοπιμότητα της
  καταστροφής εν πλω του συγκεκριμένου τμήματος των χημικών όπλων και για
  το ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον πρακτικό μηδενισμό
  πιθανότητας ατυχήματος. Η απαγόρευση όμως για τις μηχανότρατες πρέπει να
  ισχύσει».
  – See more at:
  http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=5519%3A2014-06-01-14-36-48&catid=1%3Apress-releases#sthash.BYpfsLaF.dpuf

 • Antonis Armageddon

  Και κατα δευτερον, η προηγουμενη δημοσιευση μου πηγαινε σαν απαντηση στο σχόλιο του

  Giorgos Katsiotis

  Εσύ τι πεταχτηκες σα σχιστη πορδή;

 • Antonis Armageddon

  Το μπλογκ αυτό ασχολειται ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

  Το μπλογκ αυτό ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

  Αν τωρα εσύ και 5-6 αλλοι αρμόστοκοι εχετε τα χημικα της συριας στο κεφαλι σας αντι για μυαλό οπως οι υπολοιποι ανθρωποι, παρτε τις τρολιές σας και πηγαίντε να κλαφτειτε σε μπλογκ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

  ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ. ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΤΕ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΜΕΡΟΣ.

 • Bloger Kanaliotis

  Τα οικόπεδα 19 και 21 δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Ελλαδας οπότε είναι λάθος η φράση σας
  «Όπως μπορούμε να δούμε αν και υπάρχει ένα τμήμα βορειοδυτικά της Κρήτης, δεν υπάρχει απαγόρευση για αλιεία νοτιοδυτικά της Κρήτης.»
  Από μεριά Ελλάδας υπάρχει απαγόρευση όσο Νοτιότερα και όσο Δυτικότερα της Κρήτης μπορούμε.

  Επίσης να σας ενημερώσω ότι παραγάδι γίνεται μόνο σε συγκεκριμένο βάθος και αυτό σημαίνει όχι κοντά στο μέρος που θα γίνει η υδρόλυση.

  Αν επιτρέπεται το αφροπαράγαδο τότε είναι ένα στοιχείο γιατί σε αυτά τα νερά ψαρεύουν ξιφίες

 • Επειδή κ. Κατσιώτη (το γράφω σωστά;) αναφερθήκατε σε εμένα, αυτό που εννοώ είναι ότι κάθε μέρα κυκλοφορούν λογής λογής τερατουργήματα στο διαδίκτυο, τα οποία αναπαράγονται αφελώς και άκριτα από ημιμαθείς (για να μην πω τίποτα χειρότερο) χρήστες. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, αρκεί να κάνει μία σύντομη έρευνα για να ψάξει να βρει τις πηγές. Άλλες φορές είναι εύκολο, άλλες φορές (όπως εδώ) δυσκολότερο. Απ’ ότι έχω καταλάβει, το συγκεκριμένο μπλογκ ασχολείται μόνο με το αν μία είδηση είναι αληθινή ή όχι, και όχι με το τι πραγματεύεται. Αν λοιπόν το θέλετε και είστε ειλικρινής, νομίζω ότι μπορείτε να καταλάβετε το σκοπό και το νόημα της ανάρτησής μου. Αλλιώς, όντως δεν υπάρχει ελπίδα…

 • JKAKAVAS

  Ποιο θέμα ρε φίλε πρωτεύον και δευτερεύον … και δεν βλέπεις την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ;;; … το αποτέλεσμα θα είναι η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ !!!!!!!!!!

 • Artemis2014

  Πολιτισμός….

 • Τακης
 • Antonis Armageddon

  Αν ηρθες να τρολλαρεις το παρακατω ειναι για σενα:

  Στην αρχή της αναρτησης ο συντάκτης του αρθρου δηλώνει ξεκάθαρα: «Δεν εξετάζω τα πολιτικά παιχνίδια μιας τέτοιας είδησης,δεν με απασχολούν άλλωστε αλλά την είδηση».
  Επεξήγηση για ηλιθιους: Ο συντάκτης του αρθρου, και εμμεσως και σαφώς μας λεει οτι εξετάζει την αληθεια ή οχι μιας συγκεκριμενης είδησης που κυκλοφόρησε (κοινως για αυτη τη δημοσιευση το κυριως θεμα ειναι η απαγόρευση), και οτι δεν ασχολείται με πολιτικά θεματα (οπου προφανως το θεμα της υδρόλυσης ειναι και το δευτερεύον),
  Οπότε λοιπον, βούλωνε, το τρολλοδιχτυάκι σου και σε αλλη τρολλαρία…

 • Το περίμενα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν, ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση.