Ποιοι είμαστε
Αρχική Απαγορεύουν το ψάρεμα στη Μεσόγειο για να φέρουν τα χημικάHOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Απαγορεύουν το ψάρεμα στη Μεσόγειο για να φέρουν τα χημικά

30 Μαΐ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Υπάρχει η πεποίθηση πως απαγορεύεται το ψάρεμα στη Μεσόγειο για να φέρουν τα χημικά της Συρίας.Δείτε ΕΔΩ

Ξεσαλώνουν οι δήθεν αφυπνισμένοι φίλοι μου στο facebook και ποστάρουν με περισσό θράσος τέτοιου είδους δημοσιεύματα τα οποία δεν έχουν καμία βάση.

Δεν εξετάζω τα πολιτικά παιχνίδια μιας τέτοιας είδησης,δεν με απασχολούν άλλωστε αλλά την είδηση.

Τα δύο θέματα (καταστροφή χημικών όπλων και απαγόρευση αλιείας) δεν έχουν καμιά σχέση το ένα με το άλλο. Η απαγόρευση είναι μόνο για τις μηχανότρατες και γίνετε κάθε χρόνο μήπως και μείνει κανένα λέπι για μελλοντικά ψαρέματα. Αν ήταν για τα χημικά, τότε θα ήταν γενική απαγόρευση για όλους τους τρόπους ψαρέματος και όχι μόνο για τις μηχανότρατες.

Στο παρακάτω link διαβάστε το ΦΕΚ 1307 με την υπουργική απόφαση.
http://www.hcg.gr/alieia/anakoinvseis/diethni.pdf

Από την Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας πληροφορούμαστε πως

Απαγορεύεται η αλιεία τους μήνες ΙΟΥΝΙΟ – ΙΟΥΛΙΟ – ΑΥΓΟΥΣΤΟ και ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ εκάστου έτους Β.Δ. 917/66 καθώς και από από 24 έως και 31 Δεκεμβρίου και από 24 έως και 31 Μαΐου κάθε έτους Αριθμ.. 271/2576 Απόφαση.

Η χρήση της άδειας αλίευσης στα διεθνή, με το αλιευτικό εργαλείο «τράτα βυθού» απαγορεύεται στη γεωγραφική υποπεριοχή (GSA) 20, 22, 23 της ΓΕΑΜ ως εξής:

α) Από 24 Μαΐου έως 15 Ιουλίου σε όλες τις υποπεριοχές.

β) Από 16 Ιουλίου μέχρι 1η Οκτωβρίου και δυτικά του 25ου μεσημβρινού της υποπεριοχής 22

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείαςhttp://www.hcg.gr/alieia/etisies/mhx/mhx.php




Μετά την γκάφα του Βαγγέλη Πισσία η περιφέρεια Κρήτης, έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση.

Με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί από δημοσιεύματα περί απαγόρευσης της αλιείας και νοτιοδυτικά της Κρήτης λόγω της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας, η Περιφέρεια Κρήτης επικοινώνησε σήμερα με τα αρμόδια Υπουργεία και ενημερώθηκε σχετικά.
Σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκδόθηκε η υπ αρ 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.
Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις, και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.
Επομένως οποιαδήποτε ανησυχία ή συσχέτιση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας δεν είναι βάσιμη.

Έτσι μια απαγόρευση για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, ΄έγινε χημικός πόλεμος στο μυαλό των αφυπνισμένων. 

30/05/2014 Απαγόρευσης αλιείας συνέχεια….

Εμφανίστηκαν και δημοσιεύματα που μιλάνε για απαγόρευση της αλιείας νοτιοδυτικά της Κρήτης. Δηλαδή στην περιοχή που θα γίνει η καταστροφή των χημικών όπλων.

Είναι όμως έτσι; Η περιοχή που απαγορεύτηκε η αλιεία… είναι νοτιοδυτικά της Κρήτης;
Για να δούμε τον παρακάτω χάρτη που ακριβός υπάρχει η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες. Να τονίσουμε ότι άλλοι τρόποι αλιείας (πχ με παραγάδι) δεν απαγορεύτηκαν.

Όπως μπορούμε να δούμε αν και υπάρχει ένα τμήμα βορειοδυτικά της Κρήτης, δεν υπάρχει απαγόρευση για αλιεία νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Συνεχίζουμε…
O πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας, Ρούσσος Κυπριωτάκης έγραψε στο fb για το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την πλήρη απαγόρευση της αλιείας με παρασυρόμενα δίχτυα.

Έτσι μια κίνηση, προς τη σωστή κατεύθυνση, για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στη Μεσόγειο, μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε με πολύ περίεργο τρόπο.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.