Καταρρίπτεται.Αρχαία Ελληνίδα με… λαπτοπ σε γλυπτό του 100 π.Χ

8

Ένα θέμα που έχει προκαλέσει θαυμασμό στους ερευνητές γυρνάει στο διαδίκτυο..

Αρχαία Ελληνίδα με… λαπτοπ σε γλυπτό του 100 π.Χ

Αλλά και με εύστοχες ερωτήσεις…

Είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες λαπτοπ;;

Δεν θα το αναπαράγω άλλωστε ο τίτλος του τα λέει όλα και πρόκειται για αυτό εδώ το γλυπτό.

Πραγματικά απίστευτο,τόσο μπροστά ήμασταν που χρειαζόμασταν και δούλες για να μας κρατάνε το λαπτοπ;

Τι όμως βλέπουμε;;

Το γλυπτό είναι μια επιτύμβια στήλη και απεικονίζει μια εύπορη γυναίκα της εποχής με την υπηρέτρια της η οποία προφανώς της προσφέρει κάτι από ένα κασελάκι,το πιο πιθανό κοσμήματα.

Το γλυπτό βρίσκεται στο J. Paul.Getty Museum.
http://www.getty.edu/art/gettyguide/artObjectDetails?artobj=8100

Οι απεικονίσεις σε επιτύμβιες στήλες των εύπορων θανόντων  με τους υπηρέτες τους ήταν κάτι κοινό την εποχή εκείνη.

Αν υποθέσουμε ότι ήταν λαπτοπ πως λειτουργούσε;Με τι τροφοδοσία;Η μπαταρία ήρθε αιώνες αργότερα.Η ιστορία της μπαταρίας στο παρακάτω σύνδεσμο.
http://users.sch.gr/sarmeni/Website/bataria.pdf

ΚΡΥΠΤΕΙΑ

 • NefeliPappa

  Τέτοιο πλακέ και ρηχό….κασελάκι πρώτη φορά βλέπω.
  Να υποθέσω πως είναι πολλά τα συμφέροντα;;;;

 • Ακομα και η λεξη μπαταρια, ειναι ελληνικη. οποτε ειχε ηδη εφευρεθει απο τους Αρχαιους Ελληνες, και το λαπτοπ και η μπαταρια. Απλως το ολο ενχειριμα δεν προχωρησε, γιατι απλουστατα δεν ειχαν πριζες να τις φορτισουν.

  • NefeliPappa

   ….είχαν όμως ήλιο (solar) !

 • FanisPapadopoulos

  συγνώμη μου φίλε μου, που κάνεις εξαιρετική δουλειά, αλλά σε αυτό το άρθρο δεν καταρρίφθηκε τίποτε. Προφανώς, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για φορητό υπολογιστή, όμως δεν υπάρχει καμιά ΑΠΟΔΕΙΞΗ, όπως παραθέτεις σε άλλα άρθρα, προφανώς επειδή δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν υπάρχει δηλαδή αμάχητο τεκμήριο στην περίπτωση αυτή, που να αποδεικνύει ότι πρόκειται για κάτι άλλο, παρά μόνο η κοινή λογική και οι γνώσεις που έχουμε. Είναι αλήθεια όμως -και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί- ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι κρατά η υπηρέτρια. Και σε βεβαιώ ότι ρώτησα εκατοντάδες ειδικούς -και του μουσείου του Γκετί- και όλοι απαντούν «ε, προφανώς δεν είναι laptop, μοιάζει απόλυτα όμως και απλά δεν ξέρουμε τι είναι».

 • Spyros Lampropoulos

  Κατ’ αρχάς είναι προσβλητικό να αποκαλείται δούλα η…«promoter» (;;!!) του ΝΕΟΥ μοντέλου λάπτοπ της εταιρείας… «Αχλάδι»! Όσο για τροφοδοσία, εκτός από μπαταρίες ΥΠΗΡΧΕ και ΑΣΥΡΜΑΤΗ!

 • Dionysis

  μα εννοείται ότι στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν μπαταρίες, ασύρματος ηλεκτρισμός (τι Τέσλα και μαλακίες), υπερτεχνολογία κλπ κλπ. Αυτά όλα εννοούν όσοι το αναπαράγουν αυτό…

 • EvanT

  Σημειωτέον, λογικά πρέπει να προσαρμοζόταν στο γλυπτό κανονικό αντικείμενο. Εξ ου και οι τρύπες, αλλά και μια ορθογώνια σκιά κάτω από τα χέρια της δούλας.

 • Giannis Stamatakis

  Είναι θλιβερό να βρισκόμαστε στη θέση να απαντάμε σε τέτοιους ηλίθιους ισχυρισμούς! Ακούς εκεί λάπτοπ! Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τάμπλετ βασικά, από ξύλο και κερί. Και με γραφίδα παρακαλώ.