Μυθωδία.Ο συνωμοσιολογικός μύθος καταρρίπτεται.

In Μύθοι, Συνωμοσιολογία by Γιώργος Ζαβοδημητράκης12 Comments

Και τι δεν έχει γραφτεί για τη συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου και την Μυθωδία του.Ο ίδιος δήλωσε πως με την συναυλία αυτή ένιωσε πως ταυτίστηκε με την NASA στην εξερεύνηση του πλανήτη Άρη.

Ήταν καλοκαίρι,28 Ιουνίου του 2001 όπου έλαβε χώρα μια από τις ομορφότερες συναυλίες,ίσως η ομορφότερη,όλων των εποχών…

Μια συναυλία που έγινε έρμαιο στα χέρια των συνωμοσιολόγων οι οποίοι πιστεύουν ότι η Μυθωδία γράφτηκε κατά παραγγελία για την NASA και την αποστολή της στον Άρη με την ονομασία Mars Odyssey η οποία λάμβανε χώρα την ίδια ακριβώς στιγμή της συναυλίας και θεωρείτο ότι ολόκληρη η συναυλία ήταν μια ικεσία-παράκληση στον Δία για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αποστολή και να μην έχουμε καμία παρέμβαση με κάνα αστροπελέκι από μέρους του καθώς η αποστολή έμπαινε σε μια καίρια φάση,την τροχιά γύρω από τον Άρη.

Όλα αυτά σύμφωνα με την φαντασία των συνωμοσιολόγων.

Σημαντικό

Η εκτόξευση του  Mars Odyssey έγινε στις 7 Απριλίου του 2001 και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον  Άρη στις 24 Οκτωβρίου του 2001 και όχι τη νύχτα της 28 Ιουνίου του 2001,την νύχτα δηλαδή της συναυλίας όπως γράφουν οι συνωμοσιολόγοι.
http://mars.jpl.nasa.gov/odyssey/
http://en.wikipedia.org/wiki/2001_Mars_Odyssey

Αυτό από μόνο του φτάνει να καταρριφθεί ο συνωμοσιολογικός μύθος.

Ας συνεχίσουμε όμως…

Στηρίζουν μάλιστα την θεωρία αυτή στο ότι μπλέχτηκε και η Ελληνική κυβέρνηση,όντως μπλέχτηκε αλλά για άλλους λόγους όπως θα δούμε παρακάτω.

Η NASA έψαχνε μια μουσική για να ντύσει την αποστολή της,η Μυθωδία δεν γράφτηκε κατά παραγγελία,όπως υποστηρίζουν αλλά υπήρχε,μάλιστα η πρώτη συναυλία της Μυθωδίας έγινε στο Ηρώδειο στις 13 Ιουλίου του 1993.
http://www.vangelismovements.com/mythodea.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Mythodea

Η Μυθωδία παρέμεινε στην αφάνεια για 8 χρόνια καθώς κανείς από όσους μιλάνε τώρα για αυτήν δεν της έδωσε σημασία μέχρι που κάποιοι (NASA) εκτίμησαν την μελωδία της και τους στίχους της και αποφάσισαν να ντύσουν μελωδικά ότι σχετίζεται με την αποστολή- CD,ντοκιμαντέρ κλπ- με την εκπληκτική σύνθεση του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το CD με την συναυλία κυκλοφόρησε επίσημα μια μέρα πριν η αποστολή μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 23 Οκτωβρίου του 2001 για λόγους επικοινωνιακούς και μάρκετινγκ και τίποτα άλλο.

Ο προϋπολογισμός της συναυλίας άγγιξε τα 7 εκ.δολάρια, τα μισά τα κάλυψε η  ελληνική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα η εταιρία Sony η οποία ανέλαβε την ηχογράφηση,έντυσε μουσικά την αποστολή της NASA και έβγαλε στο εμπόριο το CD της συναυλίας και όχι, δεν υπήρχαν ειδικά μηχανήματα που έστελναν τη μουσική με δορυφόρο στο όχημα της αποστολής και αυτό με την σειρά του να το στέλνει στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη για να μαγεύει τα αυτιά του Δία και λοιπών Ολύμπιων Θεών.

Η NASA συμμετείχε στη συναυλία με προτζέκτορες που πρόβαλαν εικόνες από τον πλανήτη Άρη σε συνδυασμό με την ελληνική μυθολογία.Επίσης ο πλανήτης ‘Αρης ήταν ακριβώς πάνω από τον χώρο της συναυλίας την ώρα της διεξαγωγής της.Αν μάλιστα δεν το ανακοίνωναν εκείνη την στιγμή ενημερώνοντας τους θεατές να κοιτάξουν ψηλά κανείς δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι.Είπαμε όλα για το μάρκετινγκ.

Η NASA συνηθίζει να ντύνει μουσικά τις διαστημικές της αποστολές και δεν το έκανε πρώτη φορά όπως φαίνεται
http://www.nasa.gov/mp4/242998main_GLAST_musicvideoSM_080610.mp4
http://www.nolangasser.com/GLASTPrelude.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Space-themed_music

Λέτε και το Johnny be goode του Chyck Berry το οποίο και συμπεριέλαβαν στο δίσκο του Voyager που εκτοξεύθηκε στο αχανές διάστημα το 1977 να κρύβει κάποιο μήνυμα για τους εξωγήινους ή να περιέχει κάποια έμμεση προειδοποίηση για τους αρχαίους Ολύμπιους Θεούς;
http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/music.html

Η Μυθωδία λοιπόν δεν κρύβει τίποτα το συνωμοσιολογικό αλλά είναι μια πολύ καλή διαφήμιση για την χώρα μας.

Την περίοδο εκείνη ήταν μια καλή περίπτωση και για την προώθηση της Ολυμπιάδας του 2004 και να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν πήρε καμία χρηματική αμοιβή για τη συναυλία αυτή όπως έκανε και στη πρώτη συναυλία της Μυθωδίας στο Ηρώδειο το 1993.

Το υπουργείο πολιτισμού λοιπόν και η Ελληνική κυβέρνηση πήραν μέρος στις συζητήσεις για την συναυλία ακριβώς γιατί τους ενδιέφερε η διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό για την επικείμενη Ολυμπιάδα.
Δαπάνησαν 3,5 εκ.δολάρια μεν αλλά τα έσοδα της Ολυμπιάδας ήταν μεγάλο δέλεαρ και πολλά περισσότερα από τα έξοδα τη συναυλίας.

Μια συναυλία που όλοι είχαν ένα όφελος,η κυβέρνηση για την διαφήμιση της χώρας και το μεγάλο πάρτι του 2004,η ΝASA που βρήκε την τέλεια μελωδία για να ντύσει μελωδικά ότι αφορά την αποστολή της στον Άρη και βεβαίως η Sony που εισέπραξε πολλά χρήματα από το CD της Μυθωδίας.

Ένα έργο το οποίο όταν πρωτοπαρουσιάστηκε δεν έτυχε αποδοχής και εκτίμησης από τους απανταχού φαν της συνωμοσιολογίας αλλά όταν η NASA το εκτίμησε για να ντύσει μουσικά μια αποστολή της οργίασαν…

ΚΡΥΠΤΕΙΑ

 • Στοχαστής

  Μυθωδία-Χαρδαβέλας (εκπομπή 1 & 2)
  Αποσυμβολισμος στιχων Μυθωδιας.΄.
  https://www.youtube.com/watch?v=GpXe5f6meLQ

 • Ε, ομολογώ…, αυτό το θαυμάσιο δείγμα σύγχρονης μυθολογίας δεν το είχα ξανακούσει. Μα σοβαρά, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως έγινε συναυλία …για να καλοπιαστούν οι θεοί; Μα…, έχουμε τρελλαθεί πια;

  Λοιπόν… Η λατρεία των άστρων και των πλανητών δεν άρχισε από τους Έλληνες. Άρχισε από τους Βαβυλώνιους. Κάποτε, μπορεί και πριν το 500 πΧ, το μάθανε και οι Έλληνες. Κατά τη συνήθεια τους, επειδής οι αρχαίοι ήτανε και πολύ λεβέντες, όχι σαν τα αμερικανάκια σήμερα, και όλα τα κάνανε ελληνικά, δώσανε ελληνικά ονόματα στους πλανήτες. Από τους Έλληνες τα πήρανε μετά οι Ρωμαίοι, και έφτασε ως τα σήμερα.

  Το όνομα λοιπόν είναι συμβατικό. Μπορούσε να λέγεται ο,τιδήποτε άλλο. Εξ άλλου, διαστημόπλοια στον Άρη είχαν σταλεί και άλλα, πολύ πιο πριν από τη συναυλία. Άλλα μπήκαν σε τροχιά κι άλλα κατέβασαν μικρά αυτοκινητάκια στην επιφάνεια του Άρη.

  • Κυριακος Κουτσοπουλος

   Κ ΜΕΤΑ ΞΥΠΝΗΣΕΣ.Η ΜΑΛΛΟΝ ΞΥΠΝΑ,ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΣ Κ ΜΕ ΛΟΙΠΟΝ.ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ;

 • mitropoulosilias .

  ΚΑΙ για ποιον λογο δωθηκαν 20.000.000 δολαρια για μια συναυλια την ωρα που ξεκιναγε η αποστολη στον Αρη? Ετσι για χαβαλε?? ΞΥΠΝΑΤΕ

  • Ο ΓΔΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥ

   ΖΩΑ. συμπληρώνω

 • Anonymous

  για τα λογια που λεγονται στην συναυλια επισης κανενα σχολιο απο μερους σας…

  σιωπη

 • MrPrometheus64 .

  Αυτό που ΔΕΝ ΛΕΤΕ, είτε από άγνοια, είτε για να στηρίξετε τα περί συνωμοσιολογίας, είναι ότι οι αμερικανοί έχασαν δύο διαστημόπλοια, μόλις πλησίασαν τον Άρη, πριν τα καταφέρουν τελικά, το 2001, μετά την επίκληση στον Δία.
  Όλα τα ξέρετε και… τίποτα δεν ξέρετε

  • remon kewl

   *****, είχανε στείλει τόσα άλλα διαστημόπλοια πριν αυτά τα δύο που αναφέρεις. Τις φωτογραφίες με το πρόσωπο που σας αρέσει να χρησιμοποιείται για τις χαζοθεωρίες σας πως τραβήχτηκε δηλαδή;

   • mitropoulosilias .

    πηγαν και απετυχαν. το γιατι απετυχαν ψαξε να μαθεις.

  • Εγώ ξέρω για ένα διαστημόπλοιο, όχι δύο. Σύμφωνα με το σχέδιο το διαστημόπλοιο, ερχόμενο από τη γη, έπρεπε να πιαστεί από τη βαρύτητα του Άρη, να αρχίσει να γυρίζει γύρω από αυτόν και έτσι να μπει σε τροχιά. Αντί να γίνει αυτό, το διαστημόπλοιο άρχισε να κάνει το γύρο, πήγε πίσω από τον Άρη, …και δεν ξαναφάνηκε!

   Η εξήγηση είναι ότι και σ’ αυτήν, όπως και σε περίπου όλες τις αποστολές, συνεργάζονται επιστήμονες από πολλές χώρες. Τα τμήματα των διαστημοπλοίων δεν φτιάχνονται όλα στην αμερική, αλλά και σε πανεπιστήμια άλλων χωρών. Ρωτώντας λοιπόν όσους συμμετείχαν στην ετοιμασία της αποστολής, συμπεράνανε ότι το διαστημόπλοιο χάθηκε επειδή έγινε λάθος στο ύψος πάνω από τον Αρη που υπολογίζανε να φτάσει όταν έκανε τον πρώτο γύρο. Και το λάθος οφειλόταν στο ότι …άλλοι υπολογίζανε με μίλια, ίντζες και πόδια, και άλλοι με χιλιόμετρα, εκατοστά και μέτρα.

   Για παράδειγμα, κάποιοι είχαν σχεδιάσει να κάνει το γύρο σε ύψος χίλια χιλιόμετρα, και άλλοι κάνανε υπολογισμούς για χίλια μίλια. Ναι, αλλά χίλια μίλια είναι 1600 χιλιόμετρα, όχι 1000 χιλιόμετρα.

   http://keryneia.blogspot.com.cy