Ποιοι είμαστε
Αρχική 12χρονη στα Σεπόλια πέθανε επειδή η μητέρα της δεν είχε χρήματα να αγοράσει τα φάρμακαHOAXES FAKE NEWS

12χρονη στα Σεπόλια πέθανε επειδή η μητέρα της δεν είχε χρήματα να αγοράσει τα φάρμακα

14 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Η είδηση του θανάτου της 12χρονης, την προηγούμενη βδομάδα, είναι δυστυχώς αλήθεια, αλλά τα όσα ισχυρίζεται το άρθρο είναι τουλάχιστον σκουπίδια.

Πριν δούμε για ποίο λόγο το άρθρο είναι για τα σκουπίδια, πρώτα να δούμε τι γράφει το άρθρο.
Η Αναστασία Σταροκόλτσεβα δεν θα κηδευτεί. Πέθανε την Τρίτη, την ώρα των σχολικών εκδηλώσεων, επειδή η μητέρα της, Κοσμάν Ολένα Νικολάου, δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει τα ακριβά φάρμακα για την αντιεπιληπτική αγωγή που έπρεπε να ακολουθεί το κορίτσι. Η τραγωδία διπλή. Τώρα η μητέρα δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδα της κηδείας της 12άχρονης κόρης της.
Σοκ και οργή. Η θλίψη μεγαλύτερη. Μια ζωή χαμένη, τον 21ο αιώνα, από επιληπτική κρίση. Ενα κορίτσι εξόριστο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας της. Αδιαφορία που ξεπερνάει την αναισθησία. Γίνεται έγκλημα. Τρείς μέρες μετά το θάνατο της μικρής, κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε, ούτε για την ανάπαυση της ψυχής της.
Το 128ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Σεπόλια βυθίστηκε ξαφνικά στο πένθος. Συντετριμμένοι οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές της μικρής Αναστασίας Σταροκόλτσεβα, η οποία ήταν μαθήτρια της Στ” τάξης, εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα για την τέλεση της κηδείας.

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η μαθήτρια της Στ” τάξης, Αναστασία Σταροκόλτσεβα απεβίωσε λόγω καρδιοαναπνευστικής ανακοπής. Το σχολείο μας θα παραμείνει κλειστό» αναφέρει η θλιβερή ανακοίνωση. Μαζί με την ντροπή, την οργή και τη θλίψη για το χαμό του παιδιού απέμειναν τα χαμόγελά της και ένας τραπεζικός λογαριασμός. Η Αναστασία τον πλήρωσε με τη ζωή της (Εθνική Τράπεζα, 307/613959-01, Κοσμάν Ολένα Νικολάου).

Πραγματικά μια πολύ θλιβερή είδηση, αλλά γιατί το άρθρο είναι ένας γεμάτος σκουπιδοτενεκές;
Δεν έχω να πω πολλά και ούτε γνωρίζω τίποτα για το κορίτσι ή την οικογένειά της, αλλά για το άρθρο αυτό μίλησε ο ψυχολόγος που ανέλαβε την ψυχολογική υποστήριξη των συμμαθητών της, των δασκάλων και των γονέων του άτυχου κοριτσιού.
Εγώ το μόνο που θα γράψω είναι ότι στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, βλέπουμε την ηθοποιό Amanda Bynes
http://seereviews.in/blog/amanda-bynes-biography-and-wallpapers/

Τι γράφει για το άρθρο ο κύριος Δημήτρης Σταύρος, ψυχολόγος.
Δημοσιογραφία του κώλου… Είμαι ο ψυχολόγος που ανέλαβε την υποστήριξη των συμμαθητών, των γονέων και των δασκάλων της Αναστασίας στο 128ο Δημοτικό σχολείο. Το παρακάτω άρθρο που με διάφορες παραλλαγές αναπαράγεται στο διαδίκτυο είναι τελείως ανακριβές. Η Αναστασία είχε ήδη κηδευθεί τη στιγμή που αναρτήθηκε το άρθρο. Συγκεκριμένα πέθανε την Τρίτη και κηδεύθηκε την Πέμπτη, με έξοδα του Δήμου που ευαισθητοποιήθηκε άμεσα. Ο θάνατός της προήλθε από καρδιακό επεισόδιο την ώρα που χόρευε στη σχολική γιορτή και όχι από μια κάποια επιληπτική κρίση. Επίσης το σενάριο ότι η οικογένεια δεν έπαιρνε τα φάρμακα της αντιεπιληπτικής αγωγής είναι προϊόν μυθοπλασίας. Ο λογαριασμός που άνοιξε το σχολείο ήταν προς ενίσχυση της οικογενείας αλλά όχι για τα έξοδα της κηδείας. Γενικώς ό,τι να’ναι. Δημοσιογραφία του κώλου από τον καναπέ. Κανένα επιτόπιο ρεπορτάζ, καμιά διαστάυρωση πηγών. Στόχος η δημιουργία εντυπώσεων και η εκμετάλλευση της γενικότερης περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Στο www.infokids.gr  έγραψα ένα σχόλιο που το δημοσιεύσανε κουτσουρεμένο και αργότερα το καταργήσανε τελείως γιατί είναι ξεφτιλισμένοι. Αντί να αναρτήσουν διορθωτικό κείμενο ή να καταργήσουν το άρθρο ή να ζητήσουν ένα συγγνώμη απλά το κάνανε γαργάρα. Νομίζω πως η όλη ιστορία ξεκίνησε από την Ελευθεροτυπία. Και όλοι οι άλλοι το αναπαράγουν με copy paste. Τέτοια υπευθυνότητα, τέτοιος ζήλος, τέτοιοι δημοσιογράφοι… Πρόκειται για ασέβεια απέναντι στην Αναστασία και τη μνήμη της, τους συμμαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς της και όλους εμάς που ενεπλάκημεν σε αυτή την υπόθεση. Προσωπικά συμβούλευσα τη διευθύντρια του σχολείου να προβεί σε μηνύσεις, κάτι που έτσι κι αλλιώς προσανατολιζόταν να κάνει..

Μερικές μέρες μετά ο κύριος Δημήτρης Σταύρος γράφει
Με ευχάριστη έκπληξη διαπίστωσα ότι έστω και χωρίς να το περιμένω βοήθησα λίγο στην ιστορία με τα παραπλανητικά δημοσιεύματα σχετικά με το θάνατο της μικρής Αναστασίας… Η ανάρτησή μου κοινοποιήθηκε από πολύ κόσμο, διαδόθηκε και απ’ό,τι έμαθα έφτασε να αναρτηθεί και στη σελίδα της Δ.Ο.Ε (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας). Το θετικό είναι ότι η δημοσιογράφος που έγραψε το αρχικό άρθρο στην Ελευθεροτυπία ζήτησε να γράψει διορθωτικό άρθρο. Η διευθύντρια αρνήθηκε και καλώς κατά τη γνώμη μου και κάποιες νομικές κινήσεις θα ακολουθήσουν. Διότι έφθασαν να γίνονται διάφορα τραγελαφικά… Κόσμος παίρνει ακόμα και ρωτάει πότε θα κηδευθεί η Αναστασία, άλλοι παίρνουν και κατηγορούν το σχολείο ενώ μέχρι και το γραφείο τελετών επικοινώνησε θορυβημένο ρωτώντας από πού θα πληρωθεί τελικά… Από το Δήμο ή από τα χρήματα του λογαριασμού που ανοίχθηκε υποτίθεται για τα έξοδα της κηδείας. Μέχρι και στον Αυτιά έμαθα ότι βγήκε το θέμα, η εφημερίδα Ακρόπολη έγραψε επίσης διάφορα, ενώ το αρχικό κατάπτυστο άρθρο έχει διαδοθεί στο ίντερνετ από διάφορα site και blog που λειτουργούν με κείμενα που αναδημοσιεύουν αδιακρίτως. Επειδή εκτός από Ψυχολόγος, έχω και πτυχίο Μέσων Επικοινωνίας νομίζω πως μπορώ να κρίνω το πότε ένας δημοσιογράφος κάνει σωστά τη δουλειά του και πότε καθίσταται επικίνδυνος…

Μπορεί η ελευθεροτυπία να έκανε μια μικρή προσπάθεια να το συμμαζέψει, αλλά δε συνέβει το ίδιο και με άλλες σελίδες, άσχετα αν υπάρχουν τα σχόλια του ψυχολόγου που τους τρίβει στα μούτρα την πραγματικότητα. Ίσος θα πρέπει να κάνουμε όλοι τα ίδια με τον ψυχολόγο, σε ανάλογες περιπτώσεις, μήπως και συμμαζευτεί όλη αυτή η αηδία με τις ψεύτικες ειδήσεις και τις μπούρδες;

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.