Ο Γκάντι κι ο καθηγητής του

In Hoax by Θοδωρής Δανιηλίδης1 Comment

Μου έστειλαν να ερευνήσω αν είναι αλήθεια, αλλά με πρόλαβε το πολύ καλό AntiChainLetter.

Έτσι σαν καλός blogger, θα κάνω αυτό που πρέπει. Θα το αντιγράψω.

———————————–

Αυτή η πραγματικά διασκεδαστική ιστορία με πρωταγωνιστή τον Γκάντι κι έναν καθηγητή του, μας ήρθε με mail σήμερα. Ας την απολαύσουμε πρώτα και μετά να εξετάσουμε αν είναι πραγματική:

Όταν ο Γκάντι μελετούσε νομικά στο Πανεπιστημίου τού Λονδίνου είχε ένα καθηγητή τού οποίου το επίθετο ήταν Mr. Peters και ο οποίος δεν τον συμπαθούσε καθόλου. Κάποια μέρα, ο Mr. Peters κατά τη διάρκεια τού μεσημεριανού γεύματός του καθόταν στο εστιατόριο τού Πανεπιστημίου όταν ο Γκάντι ήλθε, με τον δίσκο του και κάθισε δίπλα του. Σοβαρά ενοχλημένος ο υπερόπτης καθηγητής είπε στον Γκάντι:

«Κύριε Γκάντι, δεν γνωρίζετε ότι ένα γουρούνι και ένα περιστέρι δεν κάθονται μαζί κατά τη διάρκεια τού φαγητού τους;» και ή απάντηση τού Γκάντι ήταν…

«Μην ενοχλείσθε κ. καθηγητά, θα πετάξω παραπέρα», και λέγοντας αυτά πήγε και κάθισε σ’ ένα άλλο τραπέζι.

Πράσινος από τα νεύρα του ο Mr. Peters θέλησε να πάρει την ρεβάνς στις επόμενες εξετάσεις, αλλά ο φοιτητής του απαντούσε ορθότατα σε όλες τις ερωτήσεις. Τότε ο Mr. Peters τού έθεσε την εξής ερώτηση:

«Κύριε Γκάντι, τι θα κάνατε αν περπατώντας στον δρόμο βρίσκατε ένα πακέτο γεμάτο σοφία και ένα άλλο γεμάτο χρήματα;  Ποιό από τα δύο θα παίρνατε;»

Χωρίς να πολυσκεφθεί ο Γκάντι τού απάντησε: «Σίγουρα το πακέτο με τα χρήματα.»

Τότε ο Mr. Peters μ’ ένα χαμόγελο γεμάτο ειρωνεία τού είπε: «Αν ήμουν στην θέση σας θα έπαιρνα αυτό με την σοφία, δεν νομίζετε;»

και ο Γκάντι τού απάντησε με απάθεια: «Ο καθένας παίρνει αυτό που τού λείπει.»

Ο Mr. Peters ήδη υστερικός από την απαντήση τού φοιτητή του έγραψε στην κόλλα τού διαγωνίσματος “Ηλίθιος” και την έδωσε στον Γκάντι.

Ο Γκάντι πήρε την κόλλα τού διαγωνίσματος και κάθησε κάτω.  Μερικά λεπτά αργότερα πάει στον καθηγητή του και τού λέει:

«Mr. Peters, υπογράψατε το γραπτό μου, αλλά ξεχάσατε να το βαθμολογήσετε.»!!

 • ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ
 •  
Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αλήθεια. Κι αυτό γιατί:
Σύμφωνα με το skeptics τέτοιος βαθμός ετοιμολογίας δεν δικαιολογείται σε κάποιον που περιγράφει τον εαυτό του σαν “ντροπαλό” κι ότι έχει τη γλώσσα του “δεμένη”.
Αν διαβάσετε την αυτοβιογραφία του Γκάντι “The Story Of My Experiments With Truth”  , θα διαπιστώσετε ότι, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Λονδίνο ήταν ντροπαλός και είχε πρόβλημα να μιλήσει σε κοινό
“Είχα μια δυσκολία να εκφραστώ”
 
“Αυτή η συστολή διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Αγγλία…”
“Η παρουσία μισής ντουζίνας ή παραπάνω ατόμων με άφηνε άλαλο”
Επίσης , δεν μπορώ να βρω τίποτα για καθηγητή με το όνομα Peters.
Ούτε μπορώ να βρω την αρχική πηγή για το ανέκδοτο. Το ίδιο ή παραλλαγές του, κυκλοφορούν σε πολλά site στο Διαδίκτυο, αλλά όλα δείχνουν πολύ πρόσφατα και φαίνεται απίθανο ένα ανέκδοτο να επιβίωσε μόνο από στόμα σε στόμα μεταξύ του 1898 και του 2014.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το ανέκδοτο είναι ψεύτικο, αλλά φαίνεται να μην ταιριάζει καλά με τις ιδιότητες του Γκάντι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αγγλία.
Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • Δημήτρης Παπ

  …κατά τη διάρκεια τού μεσημεριανού γεύματός
  του καθόταν στο εστιατόριο τού Πανεπιστημίου όταν ο Γκάντι ήλθε, με τον
  δίσκο του και κάθισε δίπλα του…
  Στην Αγγλία του 1898 φαίνεται αδύνατον ένας φοιτητής να καθήσει δίπλα σε έναν καθηγητή στην τραπεζαρία του πανεπιστημίου, άσε που δεν -νομίζω- ότι θα έτρωγαν στον ίδιο χώρο…