Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Γκάντι κι ο καθηγητής τουΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Γκάντι κι ο καθηγητής του

15 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Ισχυρισμός

Όταν ο Γκάντι μελετούσε νομικά στο Πανεπιστημίου του Λονδίνου απαντούσε με εύστοχες και επιτυχημένες ατάκες στις προσπάθειες του καθηγητή του, κυρίου Peters, για να τον μειώσει.

Συμπέρασμα

Η ιστορία του Γκάντι με τον δήθεν καθηγητή που δεν τον συμπαθούσε, είναι καθαρά ανεκδοτολογική.

Ιδιαίτερα δημοφιλής στα κοινωνικά δίκτυα είναι μια – πραγματικά διασκεδαστική – ιστορία που διαδραματίζεται σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου για μια “μάχη εξυπνάδας” μεταξύ του Μαχάτμα Γκάντι με έναν καθηγητή του ο οποίος δεν τον συμπαθούσε.

Η θρυλούμενη ιστορία είναι η εξής:

Όταν ο Γκάντι μελετούσε νομικά στο Πανεπιστημίου τού Λονδίνου είχε ένα καθηγητή τού οποίου το επίθετο ήταν Mr. Peters και ο οποίος δεν τον συμπαθούσε καθόλου. Κάποια μέρα, ο Mr. Peters κατά τη διάρκεια τού μεσημεριανού γεύματός του καθόταν στο εστιατόριο τού Πανεπιστημίου όταν ο Γκάντι ήλθε, με τον δίσκο του και κάθισε δίπλα του. Σοβαρά ενοχλημένος ο υπερόπτης καθηγητής είπε στον Γκάντι:

«Κύριε Γκάντι, δεν γνωρίζετε ότι ένα γουρούνι και ένα περιστέρι δεν κάθονται μαζί κατά τη διάρκεια τού φαγητού τους;» και ή απάντηση τού Γκάντι ήταν…

«Μην ενοχλείσθε κ. καθηγητά, θα πετάξω παραπέρα», και λέγοντας αυτά πήγε και κάθισε σ’ ένα άλλο τραπέζι.

Πράσινος από τα νεύρα του ο Mr. Peters θέλησε να πάρει την ρεβάνς στις επόμενες εξετάσεις, αλλά ο φοιτητής του απαντούσε ορθότατα σε όλες τις ερωτήσεις. Τότε ο Mr. Peters του έθεσε την εξής ερώτηση:

«Κύριε Γκάντι, τι θα κάνατε αν περπατώντας στον δρόμο βρίσκατε ένα πακέτο γεμάτο σοφία και ένα άλλο γεμάτο χρήματα;  Ποιο από τα δύο θα παίρνατε;»

Χωρίς να πολυσκεφθεί ο Γκάντι του απάντησε: «Σίγουρα το πακέτο με τα χρήματα.»

Τότε ο Mr. Peters μ’ ένα χαμόγελο γεμάτο ειρωνεία του είπε: «Αν ήμουν στην θέση σας θα έπαιρνα αυτό με την σοφία, δεν νομίζετε;»

και ο Γκάντι τού απάντησε με απάθεια: «Ο καθένας παίρνει αυτό που του λείπει.»

Ο Mr. Peters ήδη υστερικός από την απάντηση του φοιτητή του έγραψε στην κόλλα του διαγωνίσματος “Ηλίθιος” και την έδωσε στον Γκάντι.

Ο Γκάντι πήρε την κόλλα του διαγωνίσματος και κάθισε κάτω.  Μερικά λεπτά αργότερα πάει στον καθηγητή του και του λέει:

«Mr. Peters, υπογράψατε το γραπτό μου, αλλά ξεχάσατε να το βαθμολογήσετε.»!!

H ιστορία δεν είναι αληθινή γιατί:

Καταρχήν τέτοιος βαθμός ετοιμολογίας δεν δικαιολογείται σε κάποιον που περιγράφει τον εαυτό του σαν “ντροπαλό” κι ότι έχει τη γλώσσα του “δεμένη”. Αν διαβάσετε την αυτοβιογραφία του Γκάντι “The Story Of My Experiments With Truth”, θα διαπιστώσετε ότι, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Λονδίνο ήταν ντροπαλός και είχε πρόβλημα να μιλήσει σε κοινό.

“Είχα μια δυσκολία να εκφραστώ”

“Αυτή η συστολή διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Αγγλία…”

“Η παρουσία μισής ντουζίνας ή παραπάνω ατόμων με άφηνε άλαλο”

Επίσης, η πρώτη εμφάνιση αυτού του κειμένου στο διαδίκτυο εντοπίζεται στις 6 Μαρτίου 2014, σε μια σατυρική σελίδα του facebook στην αγγλική γλώσσα που λέγεται Joke of the Day:

Στις 2 Μαίου 2014 μια άλλη χρήστης του διαδικτύου, δημοσιεύει την ίδια ιστορία με διαφορετικό όνομα του πρωταγωνιστή (Muhammad Ali Jinnah).

Ενώ στις 12 Οκτωβρίου 2014 ο μπλόγκερ Swapnajit Mitra στην ιστοσελίδα indiacurrents κάνει μια εκτενέστερη έρευνα για την προέλευση της φήμης στο πανεπιστήμιο της Αγγλίας που πήγε ο Γκάντι να σπουδάσει νομικά. Συνοπτικά αναφέρει τα εξής:

Η ιστορία αναφέρεται σ΄ένα Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το οποίο είναι το UCL.  Πράγματι ο Γκάντι πήγε στην πρωτεύουσα της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας, στις 4 Σεπτεμβρίου 1888 και εγγράφηκε στο Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Λονδίνου. Η έρευνα στο αρχείο του πανεπιστημίου δεν απέδωσε ιδιαίτερους καρπούς. Λίγα πράγματα βρέθηκαν: Το φοιτητικό του δελτίο, 2 καταχωρήσεις στο βιβλίο εσόδων (κάποια μαθήματα αγγλικών) και μια εγγραφή στο ημερολόγιο για το 1889-90 (που αναφέρει τους μαθητές του προηγούμενου έτους). Δεν βρέθηκε κανένας καθηγητής Πέτερς ούτε φυσικά οποιοδήποτε στοιχείο για την ιστορία.

Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω, η ιστορία του Γκάντι με τον καθηγητή κρίνεται καθαρά ανεκδοτολογική.