Ποιοι είμαστε
Αρχική ΠΡΟΣΟΧΗ με τα φθηνά Κινέζικα!!! Ειδικά ότι είναι κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί – Είναι φτιαγμένα με τοξικά πλαστικά!HOAXES

ΠΡΟΣΟΧΗ με τα φθηνά Κινέζικα!!! Ειδικά ότι είναι κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί – Είναι φτιαγμένα με τοξικά πλαστικά!

15 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Ένα καινούργιο hoax έκανε την εμφάνισή του και άρχισε να εξαπλώνεται σε σελίδες, blogs και σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Τo hoax ισχυρίζεται ότι οποιοδήποτε κινέζικο φθηνό προϊόν έχει κίτρινο, κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα είναι κατασκευασμένο με τοξικά χημικά και μας δείχνει με φωτογραφίες τα αποτελέσματα από τη χρήση, κινέζικων πλαστικών σαγιονάρων. Όπως σε πολλά άλλα hoaxes οι φωτογραφίες είναι πραγματικές και το hoax ακολουθεί την κλασική συνταγή, “παίρνουμε κάποιες πραγματικές και παράλληλα εντυπωσιακές φωτογραφίες και ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε”.

Στην ελληνική του έκδοση το hoax δεν αναφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο όσα γράφει ο τίτλος του και το αγγλικό κείμενο που υπάρχει μέσα στην εικόνα.
Για όσους δεν γνωρίζουν αγγλικά, αναφέρει:
Οι επαγγελματίες του τομέα υγείας, συστήνουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο στην κίνα και κυρίως για τα προϊόντα που έχουν κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί χρώματα όπως παιχνίδια, σαπούνια, τζελ, αποσμητικά, ρούχα κλπ. Δείτε αυτό: Οι κινέζικες σαγιονάρες κατασκευάζονται με τοξικά πλαστικές ρητίνες και ελαστομερή από τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των αγροχημικών και είναι βαμμένα με τοξικά χρώματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.


Το πραγματικό περιστατικό και οι φωτογραφίες. 
Οι φωτογραφίες είναι πραγματικές από το 2007. Μια γυναίκα, η Kerry Stiles από το Ocklawaha στην Φλόριντα, αγόρασε ένα ζευγάρι σαγιονάρες Sand N Sun από το πολυκατάστημα Walmart. Σε σύντομο χρόνο εμφάνισε εξανθήματα στα πόδια, στο σημείο επαφής του δέρματος με τα πλαστικά λουριά. Για να μη το κουράζω, δημοσιοποίησε αυτές τις φωτογραφίες μαζί με την ιστορία σε μια ιστοσελίδα, και από εκεί έχουν πάρει τις φωτογραφίες.

Δεν ήταν όμως το μοναδικό περιστατικό. Από τα 7 εκατομμύρια σαγιονάρες που πουλήθηκαν, ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων, (περίπου δέκα), εμφάνισαν δερματικά προβλήματα. To Walmart απέσυρε τις σαγιονάρες το Σεπ 2007.
http://www.foxnews.com/story/2007/09/12/wal-mart-flip-flops-linked-to-foot-blistering-burns/

Το ίδιο άρθρο από το foxnews σημειώνει.
Ο Dr Nanette Silverberg, διευθυντής της παιδιατρικής και εφηβικής δερματολογίας στο Beth Israel Medical Center στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η αίσθηση καψίματος είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε αλλεργίες στο ελαστικό για τα παπούτσια ή τα χημικά συστατικά, όπως μονοσουλφίδια και διθειοκαρβαμικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται για την σπάσει το λάστιχο στα παπούτσια.
“Δεν είναι πιθανό ότι είναι η χημική επίστρωση που είναι εξαιρετικά τοξικά. Μπορεί να είναι αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία είναι μια αλλεργία σε κάτι που έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Υπάρχει μια ποικιλία παραγόντων, που αυτό μπορεί να συμβεί σε σαγιονάρες”

Αυτές τις φωτογραφίες από το 2007, χρησιμοποίησαν για να αποδείξουν τον ισχυρισμό ότι, όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην κίνα και ειδικά τα προϊόντα που έχουν κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα είναι κατασκευασμένα με τοξικά πλαστικά.
Δεν υπάρχει καμιά άλλη απόδειξη του και το πραγματικό περιστατικό από το 2007 με μια παρτίδα σαγιονάρες που πουλήθηκαν από το Walmart, δεν καταφέρνει να αποδείξει τον παραπάνω ισχυρισμό.

Να τονίσουμε ότι σχεδόν όλες οι σαγιονάρες που χρησιμοποιούμε είναι κινέζικες και εκατομμύρια κινέζικα προϊόντα πωλούνται σε όλο τον κόσμο. Αν ήταν έτσι, κάθε καλοκαίρι, θα είχαμε όλοι εξανθήματα στα πόδια μας από τις κινέζικες σαγιονάρες που φοράμε στις παραλίες.

Το παραπάνω hoax έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και στην Ιαπωνία εμφανίστηκαν χρήστες να ισχυρίζονται ότι οι κινέζικες σαγιονάρες είναι κατασκευασμένες από υδροχλωρικό οξύ και λιώνουν στο ήλιο.

Διαβάστε περισσότερα:
http://www.hoax-slayer.com/flip-flops-china-rash.shtml

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.