Τα βότανα είναι φάρμακα

7

ΟΚ, πριν κάποιος αποφασίσει, μόνο από τον τίτλο, ότι σήμερα θα γράψω για τα πλεονεκτήματα των βοτάνων σε σχέση με τα «κακά» φάρμακα που μας πλασάρουν οι φριχτές φαρμακοβιομηχανίες, ή να σταματήσει να διαβάζει τώρα, ή, αν διαβάσει παρακάτω, να προσπαθήσει να το κάνει με ανοικτό μυαλό σε λογικά επιχειρήματα.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά δεν έχω όρεξη να ξαναμαζέψω σχόλια για το πως είμαι λακές των φαρμακοβιομηχανιών, πως είμαι ηλίθιος και άλλα όμορφα. Οπότε αν δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τον εαυτό σας, μην προχωρήσετε. Όλοι χαρούμενοι θα είμαστε.

Τα βότανα λοιπόν. Αυτά που οι μαμές έδιναν πριν από μερικά χρόνια και ελπίζω να μην δίνουν πλέον, για να γεννήσει μια γυναίκα αγόρι (αρσενικοβότανο) και όχι κορίτσι που, ως γνωστό, θα μεγαλώσει να γίνει γυναίκα, η λαίλαπα της ανθρωπότητας.

Τα βότανα, από τα αρχαία χρόνια, χρησιμοποιούνται για διάφορες αρρώστιες και όχι μόνο. Όταν δεν είχαμε τα μοντέρνα φάρμακα, τα βότανα και οι θυσίες αιγοπροβάτων ήταν οι μοναδικές λύσεις σε ότι μας προβλημάτιζε στην υγεία μας, αλλά θα ασχοληθούμε μόνο με τα βότανα και θα αφήσουμε τα αίματα για άλλη μέρα.

Σήμερα, η βιομηχανία των βοτάνων είναι ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ, και υπολογίζεται πως μόνο στις ΗΠΑ, οι ετήσιες πωλήσεις φτάνουν τα 5,3$ δισ! (Blu­menthal et al. 2012). Μιλάμε για τεράστια ποσά που κοντράρουν στα ίσα τη φαρμακοβιομηχανία (και συνεπώς το βιος μου, θα βιαστούν μερικοί να συμπεράνουν). Παράλληλα η βιομηχανία βοτάνων έχει καταφέρει να διατηρήσει μια «οικογενειακή» εικόνα που είναι εξαιρετικά επιτυχημένη με τους καταναλωτές.

Η βιομηχανία των βοτάνων είναι αυτό που λέει η λέξη, άλλη μια βιομηχανία που όμως ελέγχεται πολύ λιγότερο από το κράτος και είναι εξαιρετικά πιθανό να μην προσφέρει αυτά τα οποία διαφημίζει. Είστε έτοιμοι; Πάμε λοιπόν…

Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητα των βοτάνων. Επιστημονικά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υποθέσουμε πως τα βότανα δεν βοηθάνε τους ανθρώπους. Παράλληλα πολλά σημερινά φάρμακα έχουν βασιστεί σε συστατικά που βρήκαμε σε βότανα. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα είναι πως το βασικό πρόβλημα των βοτάνων είναι η ιδέα που έχει καλλιεργηθεί, δηλαδή πως είναι κάτι διαφορετικό από τα φάρμακα. Τα βότανα έχουν καλυφθεί με τον μαγικό μανδύα του «φυσικού» και ως τέτοια διεκδικούν μια διαφορετική θέση από τα φάρμακα στο μυαλό μας. Η ιδέα βέβαια πως οτιδήποτε φυσικό είναι ταυτοχρόνως καλύτερο και ασφαλέστερο από αυτά που φτιάχνουμε εμείς, είναι πέρα ως πέρα λανθασμένη, όπως έχουμε συζητήσει παλαιότερα.

Στην πραγματικότητα, τα βότανα περιέχουν ενεργά συστατικά που μπορεί να έχουν συνέπειες στο σώμα μας ίδιες με των φαρμάκων. Αυτά τα συστατικά πολύ συχνά είναι περισσότερα από ένα, δεν τα έχουμε κατανοήσει πλήρως ή και καθόλου και υπάρχουν σε διαφορετικές δόσεις ανάλογα με το μέγεθος ή/και την ηλικία του βοτάνου (Wurglics et al. 2001). Τα βότανα έχουν αλληλεπιδράσεις όπως τα φάρμακα μεταξύ τους (ο συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να είναι προβληματικός για την υγεία μας), καθώς και τις ίδιες παρενέργειες, και το μόνο που συνήθως μας σώζει, είναι πως η δόση που παίρνουμε από τα βότανα είναι σχετικά μικρή.

Milk_thistle_flowerhead
Γαϊδουράγκαθο

Μερικά δημοφιλή βότανα έχουν ελεγχθεί σε έρευνες που συνυπολογίζουν το φαινόμενο πλασέμπο και δεν τα έχουν πάει και τόσο καλά. Παράδειγμα είναι μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association η οποία εξέτασε το Silymarin, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για χρόνιες παθήσεις του ήπατος και προκύπτει από το γάλα του γαϊδουράγκαθου (Fried et al. 2012).

Πλέον έχουν γίνει double-blind έρευνες για το echinacea (εχινάτσια) και τα συμπτώματα του κρυώματος (Barret et al. 2002; Taylor et al. 2003; Turner et al. 2005), το Ginko Biloba (σαλιβουρία ή γίνκο το δίλοβο) και την απώλεια μνήμης στις περιπτώσεις Αλτζχάιμερ (Snitz et al. 2009), το black cohosh (σιμισιφούγκα) και τις ξαφνικές αύξησης της θερμοκρασίας (hot flashes, σύμπτωμα εμμηνόπαυσης) (Newton et al. 2006), και άλλες πολλές. Αρκετές από αυτές τις έρευνες, που έδειξαν πως τα βότανα δεν είχαν καμία διαφορά από το πλασέμπο, είχαν χρηματοδοτηθεί από το National Center for Complementary and Alternative Medicine (Εθνικό Κέντρο για Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική) των ΗΠΑ και έτσι καταρρίπτεται και το επιχείρημα που λέει πως για τα αρνητικά αποτελέσματα φταίνε οι φαρμακοβιομηχανίες, ε;

Εchinacea
Εchinacea

Αν κρίνουμε από τις πωλήσεις, τα αρνητικά αποτελέσματα στις έρευνες αυτές, δεν επηρεάζουν μιας και οι άνθρωποι επιλέγουν ή να μην τις πιστέψουν, ή απλώς δεν ενημερώνονται και συνεχίζουν να αγοράζουν.

Από την άλλη, η βιομηχανία βοτάνων δεν έχει πρόβλημα με αυτές τις έρευνες για διάφορους λόγους. Ο βασικότερος είναι πως είναι πλέον εμφανές πως οι πελάτες τους δεν ενδιαφέρονται αν αγοράζουν κάτι που δεν κάνει τίποτα.

Αν όμως βρεθεί κάποιος να τους πιέσει τότε έχουν άλλες γραμμές άμυνας όπως το να ισχυριστούν πως η δόση που εξετάστηκε δεν ήταν σωστή, ή πως η προετοιμασία δεν ήταν καλή, ή ότι το βότανο ελέγχθηκε σε λάθος μορφή του ιού και άλλα παρόμοια. Βασίζονται ουσιαστικά στο γεγονός πως δεν είναι δυνατόν να ελέγξεις με ακρίβεια όλους τους τρόπους και όλους τους λόγους που θα μπορούσε να πάρει κάποιος ένα βότανο και έτσι συνεχώς βρίσκουν λογικοφανή παραθυράκια.

Αυτό βέβαια το επιχείρημα δουλεύει και για τις δύο «πλευρές» μιας και θα μπορούσε εύκολα κάποιος να πει πως αν είναι τόσο δύσκολο να φτιάξεις το σωστό «φάρμακο» για τη σωστή αρρώστια, πως μπορείς να πουλάς στους καταναλωτές ένα τόσο ευμετάβλητο προϊόν που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε και αν θα δουλέψει. Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα».

Ginko Biloba
Ginko Biloba

Θα έλεγε κανείς πως οι εταιρίες που παράγουν τα βότανα θα ήταν υποχρεωμένες να αναγράφουν τις ιδιότητες του φυτού ξεκάθαρα και να είναι σε θέση να αποδείξουν πως τα προϊοντα τους είναι αποτελεσματικά. Αλλά όχι μόνο αυτό δεν είναι απαραίτητο από το νόμο, αλλά οι εταιρίες μπορούν να συνεχίσουν να ισχυρίζονται πως τα προϊόντα τους έχουν ιδιότητες που οι έρευνες έχουν δείξει πως τελικά δεν έχουν!

Όπως σε πολλά πράγματα, το marketing των βοτάνων είναι βασισμένο κυρίως στην ιδεολογία, τις ωραίες ιστορίες γύρω από αυτά και λιγότερο στην επιστήμη και τα μετρήσιμα αποτελέσματα. Με τέτοιες πληροφορίες διαθέσιμες ο καταναλωτής μένει με μια γενική ιδέα για το τί κάνει το κάθε βότανο και βέβαια δεν λείπουν οι αντικρουόμενες απόψεις ή ακόμα και τα βότανα που κάνουν σχεδόν τα πάντα.

Κακά τα ψέματα, αν ένα βότανο περιέχει ένα ενεργό συστατικό, θα το απομονώναμε, θα το ερευνούσαμε και το πραγματικό όφελος θα ερχόταν από τη δημιουργία συγκεκριμένης δόσης η οποία θα εκμεταλλεύονταν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ενεργού συστατικού.

Για αυτό σας λέω, τα βότανα είναι φάρμακα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, τα βότανα είναι μείγμα φαρμάκων, με άγνωστη δόση, αλληλεπιδράσεις, παρενέργειες/ενέργειες και πολύ συχνά έχουν αποδειχθεί πως δεν δουλεύουν. Χρειάζεται καλό marketing και μια δόση αφέλειας για να πεισθεί το κοινό να πάρει αυτά και όχι τις καθαρές και λειτουργικές φαρμακευτικές ουσίες.

Αλλά εδώ έχουμε την ομοιοπαθητική που πουλάει νερό και ζάχαρη για φάρμακο, στα βότανα θα κολλήσουμε;

Greek Skeptic

Πηγές

 • Barrett, B.P., R.L. Brown, K. Locken, et al. 2002. Treatment of the common cold with unrefined echinacea: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Annals of Internal Medicine 137(12): 939–946.
 • Blumenthal, M., A. Lindstrom, C. Ooyen, et al. 2012. Herb supplement sales increase 4.5% in 2011. HerbalGram 95: 60–64. Online athttp://cms.herbalgram.org/herbalgram/issue95/hg95-mktrpt.html.
 • Fried, M.W., V.J. Navarro, N. Afdhal, et al. 2012. Effect of silymarin (milk thistle) on liver disease in patients with chronic hepatitis C unsuccessfully treated with interferon therapy, a randomized controlled trial. Journal of the American Medical Association308(3): 274–282. doi:10.1001/jama.2012.8265.
 • Hypericum Depression Trial Study Group. 2002. Effect of Hypericum perforatum (St John’s Wort) in major depressive disorder: A randomized controlled trial. Journal of the American Medical Association 287(14): 1807–14.
 • Newton, K.M., S.D. Reed, A.Z. LaCroix, et al. Treatment of vasomotor symptoms of menopause with black cohosh, multibotanicals, soy, hormone therapy, or placebo: A randomized trial. Annals of Internal Medicine 145(12): 869–79.
 • Snitz, B.E., E.S. O’Meara, M.C. Carlson, et al. 2009. Ginkgo biloba for preventing cognitive decline in older adults: A randomized trial. Journal of the American Medical Association 302(24): 2663–2670. doi:10.1001/jama.2009.1913.
 • Tacklind, J., R. MacDonald, I. Rutks, et al. 2009. Serenoa repens for benign prostatic hyperplasia. Cochrane Database of Systematic Reviews (April 15) (2):CD001423. doi: 10.1002/14651858.CD001423.pub2.
 • Taylor, J.A., W. Weber, L. Standish, et al. 2003. Efficacy and safety of echinacea in treating upper respiratory tract infections in children: A randomized controlled trial.Journal of the American Medical Association 290(21): 2824–2830.
 • Turner, R.B., R. Bauer, K. Woelkart, et al. 2005. An evaluation of Echinacea angustifolia in experimental rhinovirus infections. New England Journal of Medicine 353(4): 341–348.
 • Wurglics, M., K. Westerhoff, A. Kaunzinger, et al. 2001. Comparison of German St. John’s Wort products according to hyperforin and total hypericin content. Journal of the American Pharmaceutical Association (Wash) 41(4): 560–66.
Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Alexander Nikolaidis

  Ηρθε η ώρα να
  τσακοθούμε μάλλον

  «Τα βότανα
  λοιπόν. Αυτά που οι μαμές έδιναν πριν από μερικά χρόνια και ελπίζω να μην
  δίνουν πλέον, για να γεννήσει μια γυναίκα αγόρι (αρσενικοβότανο) και όχι
  κορίτσι που, ως γνωστό, θα μεγαλώσει να γίνει γυναίκα, η λαίλαπα της
  ανθρωπότητας.»

  Οι μαγγανίες
  ουδεμία σχέση είχαν με την θεραπευτική χρήση των βοτάνων. Ασκοπος κιτρινισμός. Σαν να γράφω άρθρο κατά
  της δυτικής έρευνας φαρμάκων και να αναφέρω τον Μένγκελε σνα πρώτο παράδειγμα

  «Όταν δεν είχαμε
  τα μοντέρνα φάρμακα, τα βότανα και οι θυσίες αιγοπροβάτων ήταν οι μοναδικές
  λύσεις σε ότι μας προβλημάτιζε στην υγεία μας»

  Βασικά είχαμε
  ειδικές δίαιτες, αφαιμάξεις, ιαματικά λουτρά, διάφορα προιόντα ζωικής
  προέλευσης, διάφορα μεταλλεύματα κτλ.

  «Σήμερα, η
  βιομηχανία των βοτάνων είναι ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ, και υπολογίζεται πως μόνο στις ΗΠΑ, οι
  ετήσιες πωλήσεις φτάνουν τα 5,3$ δισ! Μιλάμε για τεράστια ποσά που κοντράρουν
  στα ίσα τη φαρμακοβιομηχανία (και συνεπώς το βιος μου, θα βιαστούν μερικοί να
  συμπεράνουν). Παράλληλα η βιομηχανία βοτάνων έχει καταφέρει να διατηρήσει μια
  «οικογενειακή» εικόνα που είναι εξαιρετικά επιτυχημένη με τους καταναλωτές.»

  Lol. 5.3 δις
  είναι λιγότερο από όσο στοιχίζει να
  πάρει άδεια κυκλοφορίας ένα και μοναδικό φάρμακο. Ειδικά αν σκεφτείς τις
  εκατοντάδες εταιρείες που είναι στο χώρο, τα βότανα είναι απλά pocket change. Από ιδία πείρα ξέρω ότι οι φαρμακευτικές απλά κοιτάνε την αγορά
  συμπληρωμάτων και γελάνε.

  «και το μόνο που
  συνήθως μας σώζει, είναι πως η δόση που παίρνουμε από τα βότανα είναι σχετικά
  μικρή.»

  Επίσης μας σώζει
  το γεγονός πως τα περισσότερα βότανα έχουν χιλιάδες χρόνια παραδοσιακής χρήσης και
  πολλές φορές περιέχουν ουσίες που μέσω διαφόρων μηχανισμών μειώνουν την
  τοξικότητα η αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της βασικής δραστικής. Μπορώ να
  σκεφτώ 100δες παραδείγματα αλλά το ποιο ιστορικά χτυπητό είναι της κοκαίνης η
  οποία χρησιμοποιούνταν ως φύλο κόκκας/εκχύλισμα φύλου κόκκας που
  χρησιμοποιούνταν ως τονωτικό χωρίς σημαντικές παρενεργειες για χιλιάδες
  χρόνια(και ήταν συστατικό της πρώτης coca-cola) μέχρι που ο Neimman απομόνωσε την καθαρή κοκαίνη το
  1859. The rest is history.

  “Μερικά δημοφιλή βότανα έχουν ελεγχθεί σε έρευνες
  που συνυπολογίζουν το φαινόμενο πλασέμπο και δεν τα έχουν πάει και τόσο καλά. Παράδειγμα
  είναι μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association η οποία εξέτασε το Silymarin, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για χρόνιες
  παθήσεις του ήπατος και προκύπτει από το γάλα του γαϊδουράγκαθου (Fried et al. 2012).”

  H Silymarin είναι βασικά φυσικό εκχύλισμα και όχι φάρμακο και
  χρησιμοποιείται από πολλούς ως συμπληρωματική υεραπεία σε τέτοιες
  ασθένειες. Βασικά κάνεις cherry picking υποδεικνυοντας τον έναν τομέα (hepatitis) όπου η Silymarin γενικά δεν τα πάει καλά αγνοώντας
  τους υπόλοιπους τομείς που τα πάει καλύτερα

  http://www.karger.com/Article/FullText/113648

  Γενικά η γνώμη των ερευνητών είναι πως εφόσων
  δίνεται ως συμπληρωματική θεραπεία και οι παρενέργειες είναι πολύ χαμηλές εώς
  ανύπαρκτες, δεν τρέχει τίποτε αν κάποιος ξοδεύει 10-15$ τον μήνα για να τα
  προσθέσει στην θεραπεία του.

  «Πλέον έχουν γίνει double-blind έρευνες για το echinacea (εχινάτσια)
  και τα συμπτώματα του κρυώματος (Barret et al. 2002; Taylor et al. 2003; Turner et al. 2005»

  Και πάλι cherry picking επιλέγοντας
  τις έρευνες που συμφωνούν. Meta review που
  εξετάζει και τις 3 ερευνες που αναφέρεις:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17597571

  «το Ginko Biloba (σαλιβουρία ή γίνκο το δίλοβο) και την απώλεια μνήμης στις περιπτώσεις
  Αλτζχάιμερ (Snitz et al. 2009)»

  Πάλι cherry picking. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21170694

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20236541

  http://iospress.metapress.com/content/2362348197u235m0/?genre=article&id=doi%3a10.3233%2fJAD-141887

  «το black cohosh (σιμισιφούγκα) και τις
  ξαφνικές αύξησης της θερμοκρασίας (hot flashes, σύμπτωμα
  εμμηνόπαυσης) (Newton et al. 2006),»

  Μιά από τα ίδια

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20085176

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25276716

  “Από την άλλη, η
  βιομηχανία βοτάνων δεν έχει πρόβλημα με αυτές τις έρευνες για διάφορους λόγους.
  Ο βασικότερος είναι πως είναι πλέον εμφανές πως οι πελάτες τους δεν
  ενδιαφέρονται αν αγοράζουν κάτι που δεν κάνει τίποτα.”

  Οι βιομηχανίες
  βοτάνων απαγορεύονται να πουλούν τα προιόντα τους με ένδειξη για ποιαδήποτε
  ασθένεια όπως απαγορεύεται να αναφέρουν τέτοια πιθανά ωφέλη στο marketing. «This product is not intended to prevent,
  cure or treat any disease” όπως υπάρχει στην ταμπέλα κάθε συμπληρώματος.
  Εδώ δεν είμαστε Ελλάντα και αν λες μαλ**** για να πουλήσεις χωρίς
  επιστημονικά δεδομένα το FTC θα σου ******* το *********

  http://consumerist.com/2008/08/28/whos-smiling-now-enzyte-scammer-gets-25-years-in-prison/

  «Αν όμως βρεθεί
  κάποιος να τους πιέσει τότε έχουν άλλες γραμμές άμυνας όπως το να ισχυριστούν
  πως η δόση που εξετάστηκε δεν ήταν σωστή, ή πως η προετοιμασία δεν ήταν καλή…»

  Κάτι που ισχύει
  για πολλές έρευνες με βότανα, όπως και για έρευνες με φάρμακα κτλ. Μπορώ να
  αναφέρω 100δες παραδείγματα. Ας μην εκμηδενίζουμε χωρίς να είμαστε ειδικοί στο
  θέμα παρακαλώ.

  «Όπως σε πολλά
  πράγματα, το marketing των
  βοτάνων είναι βασισμένο κυρίως στην ιδεολογία, τις ωραίες ιστορίες γύρω από
  αυτά και λιγότερο στην επιστήμη και τα μετρήσιμα αποτελέσματα.»

  Αν σαν marketing εννοείς τα hoax posts για το επόμενο μαγικό φάρμακο που βρέθηκε για τον καρκίνο τότε ναι. Κατά
  τα άλλα εδώ στο Αμέρικα όπως προείπα δεν μπορείς να κάνεις το παραμικρό marketing claim που δεν στοιρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

  «Κακά τα ψέματα,
  αν ένα βότανο περιέχει ένα ενεργό συστατικό, θα το απομονώναμε, θα το
  ερευνούσαμε και το πραγματικό όφελος θα ερχόταν από τη δημιουργία συγκεκριμένης
  δόσης η οποία θα εκμεταλλεύονταν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ενεργού
  συστατικού.»

  Εχω αναφερθεί
  εκτενέστατα στο παρελθόν γιατί αυτό δεν ισχύει-αδυναμία πατέντας, ανταγονισμός
  από εταιρείες συμπληρωμάτων που θα πουλούσαν το ίδιο δραστικό συστατικό για ένα πολύ
  μικρότερο κόστος, συν ότι σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο πολύς κόσμος δεν
  είναι και τόσο έυκολο να συνθέσεις ή να απομονώσεις όλα τα δραστικά συστατικά-τουλαχιστον
  με τρόπο που να έχει νόημα από άποψη κόστους.

  «Για αυτό σας
  λέω, τα βότανα είναι φάρμακα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, τα βότανα είναι
  μείγμα φαρμάκων, με άγνωστη δόση, αλληλεπιδράσεις, παρενέργειες/ενέργειες και
  πολύ συχνά έχουν αποδειχθεί πως δεν δουλεύουν. Χρειάζεται καλό marketing και μια δόση αφέλειας για να πεισθεί το
  κοινό να πάρει αυτά και όχι τις καθαρές και λειτουργικές φαρμακευτικές ουσίες.»

  Είμαι προσωπικά
  μεγάλος fan της complimentary treatment. Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες περιπτώσεις ατόμων που με τις συμβουλές
  μου «βρηκαν την υγειά τους» αλλά αποφεύγω να αναφέρω παραδείγματα όπου ν=1. Τα
  βότανα στην σύγχρονη θεραπευτική, εκτός από το εργαστήρι του κάθε φαρμακοποιού
  που ακόμα και σήμερα προσθέτει εκχυλίσματα βοτάνων σε πολλά «φτιαχτά»(φάρμακα
  υπο συνταγή γιατρού που δεν κυκλοφορουν τυποποιημένα στο εμπόριο) έχουν μεγάλη
  θέση σαν συμπληρωματικα μιας θεραπείας. Στην μειωμένη αποτελεσματικότητα και
  έρευνα σε σχέση με φαρμακευτικές θεραπείες αντιπαραθέτουν την συνήθως αρκετά
  χαμηλότερη τοξικότητα, αλληλεπιδράσεις και κόστος. Φυσικά και είναι ανόητο για
  έναν ασθενή π.χ. με Αλτσχαιμερ να πάρει μόνο βότανα αντί να πάει στον γιατρό,
  αλλά ξέρω πολλους γιατρούς και φαρμακοποιούς που θα συνιστούσαν στον ίδιο
  ασθενή να πάρει συμπληρωματικά π.χ. ένα
  συμπλήρωμα gingko. Βάσεις δεδομένων με τις αλληλεπιδράσεις,
  δοσολογία τοξικότητα κτλ. Υπάρχουν ένα σωρό, το να λέμε ότι είναι «άγνωστες»
  απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα.

 • lord

  Για μια φορά δεν θα διαφωνήσω,αλλά ομολογώ πως ήσουν πιο αντικειμενικός και όχι τόσο μηδενιστής..σκέφτηκες ότι ίσως να επηρεάζει τους αναγνώστες σου το ότι μηδενίζεις τα πάντα στην προσπάθεια σου να κάνεις κάτι καλό?
  ούτε το να βασιστείς απόλυτα στα βότανα είναι σωστό ούτε και να τα απορρίψεις τελείως είναι συνετό..κάθε άνθρωπος έχει άλλο οργανισμό,επομένως ίσως να ισχύουν διαφορετικά δεδομένα για κάθε οργανισμό και κάθε περίπτωση όσον αφορά τα βότανα..

  • greek skeptic

   Χαίρομαι που δεν διαφωνούμε. Φαντάσου τί θα μου έλεγες αν διαφωνούσαμε. Αστιεύομαι.

   Δεν νομίζω πως είμαι μηδενιστής. Δεν λέω πως τα βότανα είναι άχρηστα. Λέω πως κάποια βότανα δεν κάνουν αυτό για το οποίο τα πουλάει η βιομηχανία βοτάνων και πως τα πράγματα δεν είναι όπως μας παρουσιάζονται. Για άλλη μια φορά χρησιμοποιώ παραπομπές σε έρευνες που υποστηρίζουν αυτά που λέω. Αν αυτό είναι μηδενισμός τότε είμαι ένοχος. Αλλά νομίζω πως το να αναφέρεις την πραγματικότητα ως έχει δεν είναι μεμπτό.

   • lord

    δεν σε διαβάζω πρώτη φορά και ούτε σχολιάζω πρώτη φορά..έχεις όμως δημοσιεύσει άρθρο χωρίς στοιχεία..όπως με το ρείκι έτσι και με τα μεταλλαγμένα..τα στοιχεία σου είναι απλά ο διακαής σου πόθος να γράψεις το άρθρο που θεωρείς ότι κοροϊδεύει τον κόσμο..δεν έχεις όμως στοιχεία ούτε για το ένα ούτε για το άλλο..δεν χρειάζεται να τα παραθέσω τα άρθρα μπορείς να τα δεις..αν βρεις τα στοιχεία που λες ότι βάζεις για να υποστηρίξεις αυτά τα 2 θέματα έλα πες το μου..μηδενισμός είναι όταν θεωρείς το δικό σου πιο σωστό μειώνοντας ανθρώπους και αγώνες..και επίσης γιατί είσαι τόσο σίγουρος ότι η δική σου πραγματικότητα είναι πάντα η σωστή?ούτε ο θεός να είσαι και να γνωρίζεις ότι σε ότι λες έχεις δίκιο..!μήπως έχεις ενσαρκωθεί??

    • greek skeptic

     Ωραίος ο lord. Με κατάλαβες, είμαι ο Θεός, δεν χρειάζομαι ενσάρκωση.

     Πέρα από τα αστεία, επειδή μιλάς για συγκεκριμένα θέματα. Για το ρεϊκι τί να πω εγώ. Δεν είναι δική μου δουλειά να αποδείξω πως δεν δουλεύει αλλά αυτών που πιστεύουν πως όντως δουλεύει να δώσουν στοιχεία που να το δείχνουν. Το βάρος της απόδειξης δεν είναι πάνω μου αλλά σε αυτόν που κάνει τον ισχυρισμό. Μέχρι να προσφερθούν τέτοια στοιχεία, να μου επιτρέψεις να είμαι σκεπτικός, ακόμα και αν δεν συμφωνείς μαζί μου. Όσο για τα μεταλλαγμένα, σου έστειλα στο άρθρο για τα μεταλλαγμένα link με πολύ πληροφορία.
     Στο άρθρο μου επίσης έχω αραδιάσει πολλα references που θα μπορούσες να διαβάσεις αν δεν αναλωνόσουν στο να με αποκαλείς κακό θεό.

     • lord

      ευχαριστώ όπως και να έχει για τα λινκς..σκεπτικός είμαι και εγώ αλλά είμαι και επιφυλακτικός σε αυτά που θεωρώ δεδομένα σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια και έρευνα..

     • greek skeptic

      Όλα τα δεδομένα είναι προσωρινά, μέχρι να εμφανιστούν νέα.