Ποιοι είμαστε
Αρχική Ελεγχόμενη έκρηξη στο αεροδρόμιο ΘεσσαλονίκηςHOAXES FAKE NEWS ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ελεγχόμενη έκρηξη στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

28 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Σήμερα έπεσα πάνω σε ένα άρθρο που μιλούσε για την καταστροφή μιας βόμβας, με ελεγχόμενη έκρηξη, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δεν λέει τίποτα και είναι ένα βίντεο από τον ΑΝΤ1 που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Πριν περάσουμε στην είδηση και αν αληθεύουν όσα περιγράφει ο ΑΝΤ1, θα πρέπει πρώτα να δούμε το βίντεο.

Στο βίντεο ακούμε τη ρεπόρτερ να λέει ότι “εντοπίστηκε βόμβα από υπάλληλους του αεροδρομίου μέσα στους χώρους του αεροδρομίου” και “όταν εντοπίστηκε η βόμβα μέσα στους χώρους άμεσα ενημερώθηκε το ειδικό τμήμα του στρατού” (Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς) και ότι ο θόρυβος ήταν αρκετά δυνατός.

Είναι όμως έτσι; Σε αυτή την είδηση υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που είναι διαβαθμισμένες.  Εγώ θα αναφέρω μόνο όσες πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει ήδη στο ίντερνετ από σελίδες με στρατιωτικό περιεχόμενο.
Ναι, καταστράφηκε μια βόμβα με ελεγχόμενο τρόπο αλλά δεν βρέθηκε από υπαλλήλους του αεροδρομίου και έτσι όπως προσπάθησαν να περάσουν την είδηση, ο τηλεθεατής νομίζει ότι βρέθηκε μέσα στο αεροδρόμιο ή παραδίπλα του κτιρίου του αεροδρομίου. Στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης εργάζεται ένα κλιμάκιο του Τ.Ε.Ν.Ξ. και ερευνά – εκκαθαρίζει ένα ύποπτο χώρο, για να μπορέσουν, μετά την έρευνα, να γίνουν κάποιες εργασίες στον συγκεκριμένο χώρο. Έτσι βρέθηκε η βόμβα που καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη το πρωί τις 27ης Ιουνίου 2014. Σύμφωνα με τα παραπάνω ο ισχυρισμός ότι ειδοποίησαν το Τ.Ε.Ν.Ξ. πάει περίπατο και είναι σπιτική παραγωγή, σάλτσας. Ποιοι να τους ειδοποιήσουν και γιατί; Το κλιμάκιο του Τ.Ε.Ν.Ξ. τη βρήκε θαμμένη και όχι κόβοντας χόρτα και ραδίκια.

Ο ισχυρισμός για το θόρυβο δεν αληθεύει. Εδώ η δημοσιογράφος έβαλε δική της σπιτική σάλτσα, γιατί σκέφτηκε πως, μια έκρηξη λογικό είναι να κάνει, δυνατό μπαμ. Έλα που ο ήχος μόνο δυνατός δεν ήταν. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε δεν είχε τον ήχο που θα έκανε μια έκρηξη και ήταν αρκετά υπόκωφος. Αν σκεφτούμε και το ότι δεν υπάρχουν κατοικίες σε κοντινή απόσταση, καταλαβαίνουμε πως οι κάτοικοι στα 2 -3 ή και παραπάνω χιλιόμετρα όχι μόνο δεν ανησύχησαν αλλά δεν άκουσαν και δεν κατάλαβαν τίποτα. Καταλαβαίνετε πως δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε.

Καταγραφή1

Καταγραφή2
Ο ισχυρισμός ότι δεν δίνονται πληροφορίες γιατί το θέμα είναι, ας πούμε διαβαθμισμένο δεν αληθεύει γιατί μέχρι και φωτογραφίες έχουν κυκλοφορήσει σε γνωστές στρατιωτικές σελίδες. Σε ορισμένες φαίνεται και το κτίριο του αεροδρομίου στο πολύ βάθος.
Απλά αν προσπαθείς να βάλεις σάλτσες και λες ότι σου κατέβει τότε εκτός που παραποιείς την είδηση είναι σίγουρο είναι ότι θα κάνεις γκάφα. Πέσατε και στην περίπτωση… Δημοσιογραφία παιδικής χαράς.

Καταγραφή3

Αλλά αν κάνεις δημοσιογραφία από χιλιόμετρα μακριά, και δε πλησιάζεις ούτε στο αεροδρόμιο, (από το φόβο της βόμβας, άραγε; κάτσε μη με πάρουν τα σκάγια;) τι να περιμένεις; Δεν έκαναν το κόπο να πάνε στο αεροδρόμιο. Το βίντεο είναι τραβηγμένο στα φανάρια της Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως με περιφερική,  7 χιλιόμετρα απόσταση από το αεροδρόμιο.
Δείτε και θαυμάστε. ΕΔΩ

1 2

3 4

5

6

7

8

9

10

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.