Μήπως η νομιμοποίηση των ναρκωτικών είναι η λύση;

18

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να αναφερθώ στο πρόβλημα των ναρκωτικών με λεπτομέρειες. Κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποί μας πεθαίνουν από αυτά και ταυτοχρόνως χιλιάδες άλλοι εθίζονται σε έναν αέναο κύκλο.

cocaine

Εδώ και πολλά χρόνια τα ναρκωτικά είναι παράνομα ως  χρήση, εμπόριο, καλλιέργεια και όλες τις άλλες χρήσεις τους. Αυτό βέβαια δεν συνέβαινε πάντα. Όταν πρωτογνώρισαν οι δυτικοί λαοί την κοκαϊνη για παράδειγμα, την χρησιμοποιούσαν ελεύθερα και χωρίς νομικά ή ηθικά κολλήματα. Το ίδιο συνέβη με όλες τις ουσίες που σήμερα αποκαλούμε ναρκωτικά.

Οι νόμοι που έκαναν τα ναρκωτικά παράνομα ήρθαν αργότερα και για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας. Δεν θα μπω με λεπτομέρειες σχετικά με  αυτό το θέμα αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι νόμοι αυτοί δεν είχαν πάντα το κοινό καλό σαν στόχο. Πολλές φορές ήταν προϊόν πιέσεων και μύθων γύρω από τα ναρκωτικά.

Αλλά ότι έγινε έγινε και πλέον τα ναρκωτικά είναι παράνομα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εξετάσουμε αν αυτή η κατάσταση έχει αποτέλεσμα και αν οι στόχοι επιτυγχάνονται. Διότι πρέπει να τονίσουμε πως κάθε νόμος έχει ένα στόχο και όταν ο στόχος του νόμου δεν επιτυγχάνεται τότε ή πρέπει να αλλάξει ο νόμος, ή να εξετάσουμε πως και αν εφαρμόζεται ή πρέπει να καταργηθεί εντελώς.

Στην περίπτωση των ναρκωτικών τί έχει συμβεί; Νομίζω πως όλοι έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα.

Οι νόμοι είναι αναποτελεσματικοί. Η πώληση και χρήση ναρκωτικών δεν έχουν μειωθεί. Το μόνο που έχει μειωθεί είναι ο διαθέσιμος χώρος στις φυλακές που γεμίζουν από βαποράκια και χρήστες που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και συνεπώς τα άτομα που είναι πιο εύκολο να συλλάβεις.

images-1Εν τω μεταξύ είναι προφανές πως, όσο τα ναρκωτικά φέρνουν τρελό χρήμα, τόσο θα υπάρχει κόσμος που θα είναι διατεθειμένος να ρισκάρει για να τα πουλήσει. Στην Ελλάδα μονίμως φοβόμαστε το βαποράκι έξω από το σχολείο, αλλά δεν σκεφτόμαστε πως ένα βαποράκι που έχει λίγο μυαλό, ποτέ δεν θα στήσει “μαγαζί” έξω από ένα σχολείο. Θα βρει τα παιδιά εκεί που δεν είναι οι γονείς και οι δάσκαλοι.

Στην ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) για το 2011 την οποία θα βρείτε εδώ, τα νούμερα είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Αυτό όμως που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την έκθεση είναι η πρώτη παράγραφος της εισαγωγής στην οποία ανφέρεται: “Η Ετήσια Έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ, η οποία εκδίδεται το 2011 και αφορά την κατάσταση του 2010, δεν μπορεί παρά να απεικονίσει την οικονομική κρίση, τις περικοπές, τη χρηματοδότηση, την ανασφάλεια φορέων και εργαζομένων, καθώς και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις υπηρεσίες φροντίδας των χρηστών.”

Αν σκεφτούμε πως αυτή η έκθεση γράφτηκε το ’11 για το ’10 και σίγουρα ο συντάκτης δεν ήξερε τί θα γίνει το ’12, καταλαβαίνουμε πως οι υπηρεσίες που έχει ορίσει το κράτος να χειριστούν το θέμα των ναρκωτικών παραπαίουν. Και πως να μην συμβαίνει αυτό όταν ολόκληρη η Ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της διάλυσης.

Μόνο οι υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, που είναι και ο πιο γνωστός οργανισμός ανέρχονται, το 2010 σε λίγο παραπάνω από 51.000.000 ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα πρέπει βέβαια να προσθέστε το κόστος:

 • κινητοποίησης χιλιάδων αστυνομικών
 • εκατοντάδων δικηγόρων
 • εκατοντάδων δικαστών και υπαλλήλων
 • φυλάκισης και δεν μιλάω για τη μεταφορά στη φυλακή αλλά τη σίτιση και στέγαση των κρατουμένων.
 • νοσοκομειακό και φαρμακευτικό υλικό

us-failed-war-on-drugs

Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε το μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο των ναρκομανών αλλά και των ανθρώπων που “αγγίζουν”.

Όταν λοιπόν δίνονται τόσα χρήματα θα περίμενες να υπάρχουν και κάποια αποτελέσματα. Ποιά είναι αυτά;

Usage age 15

Στο γράφημα αυτό βλέπουμε μια αύξηση στη χρήση διαχρονικά στα παιδιά μέχρι 15 ετών. Τα νούμερα δεν είναι θετικά. Η προσπάθειες πρόληψης δείχνουν να μην είναι αποτελεσματικές.

Δεν θα δείξω άλλα γραφήματα. Το παραπάνω link θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που θέλετε.

Γιατί όμως τα αποτελέσματα είναι αρνητικά; Τί κάνουμε λάθος;

Νομίζω πως η απάντηση είναι σχετικά απλή.

Ενώ έχουμε νομιμοποιήσει ναρκωτικά όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο που σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους το χρόνο παγκοσμίως από ότι όλα τα άλλα ναρκωτικά μαζί, επιμένουμε να κυνηγάμε την ηρωίνη και τα υπόλοιπα σαν το διάολο. Παράλληλα όμως, τα χρήματα που ρίχνουμε στον “πόλεμο” αυτό είναι απίστευτα λιγότερα από αυτά που έχει να διαθέσει το καρτέλ που τα σπρώχνει.

Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι πως τα χρήματα που ξοδεύει ο έμπορος ναρκωτικών για να νικήσει την αστυνομία, τα έχει πάρει από τους χρήστες στις χώρες που πουλάει. Με άλλα λόγια, εμείς χρηματοδοτούμε τη μηχανή που καταστρέφει τη δική μας κοινωνία.

Παράλληλα το κράτος αδυνατεί να βρει καινούργιους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης και κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες.

Κατά τη γνώμη μου η ποινικοποίηση δεν δίνει τη λύση. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η λύση είναι η νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Όλων των ναρκωτικών.

Αν γίνει αυτό:

 • θα μηδενιστούν άμεσα τα παραπάνω κόστη
 • θα μπορούν να ελέγχονται από τις υπηρεσίες φαρμάκων όπως ο ΕΟΦ και να θεσμοθετηθούν έλεγχοι στις εταιρίες που τα πουλάν.
 • θα φορολογούνται, άρα το κράτος και ο πολίτης θα κερδίζει
 • θα είναι καθαρά και όχι νοθευμένα, οπότε δεν θα έχουμε θανάτους από δηλητηρίαση
 • θα είναι πιο φθηνά και προσβάσιμα, οπότε θα μειωθεί δραστικά η εγκληματικότητα
 • το πιο σημαντικό είναι όμως πως μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας θα πάψει όχι μόνο να βρίσκεται στο κοινωνικό περιθώριο, αλλά θα αποβάλλει και το στίγμα του «ακάθαρτου» του «προβληματικού» του ανθρώπου που δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία.

Δεν θα είναι βέβαια όλα ρόδινα. Τα ναρκωτικά, νόμιμα πλέον, θα είναι ευρέως διαθέσιμα και θα αποτελούν πιο εύκολο στόχο για παιδιά και όχι μόνο, όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ, ναρκωτικά και αυτά.

Είναι επίσης πιθανό να δούμε και αύξηση στη χρήση τους. Αλλά εδώ το θέμα πλέον θα είναι πιο διαχειρήσιμο. Όπως η πολιτεία και οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργούν ο αλκοολισμός και το κάπνισμα, έτσι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και την εξάρτηση στα ναρκωτικά. Οι μηχανισμοί υπάρχουν και μπορούν να βελτιωθούν με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν.

Το μεγαλύτερο θέμα όμως είναι να ξεπεράσουμε το ταμπού που λέει πως τα ναρκωτικά δεν πρέπει ποτέ να είναι νόμιμα. Η ποτοαπαγόρευση απέτυχε στην Αμερική για τους ίδιους λόγους που απέτυχε και η απαγόρευση των ναρκωτικών.

Ας το καταλάβουμε. Η ποινικοποίηση δεν φέρνει αποτελέσματα σε αυτή τη περίπτωση. Αντιθέτως δημιουργεί όλα τα παραπάνω προβλήματα και το χειρότερο είναι πως περιθωριοποιεί μια ομάδα ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα.

Εκτός από τους διεφθαρμένους δημόσιους και μη υπαλλήλους (αστυνομικούς, τελωνιακούς, κτλ) και τους έμπορους, κανείς άλλος δεν κερδίζει από αυτή τη κατάσταση.

Νομίζω πως είναι ώρα να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο σκέψης μας σε αυτό το θέμα.

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Nikos

  Αν νομιμοποιηθουν και γινει το ιδιο ευκολο να βρισκεις ναρκωτικα με το να βρισκεις αλκολ και τσιγαρα τοτε μεσα σε ενα πολυ μικρο διαστημα ενα μεγαλο μερος του κοσμου θα χει παρει λιγη πρεζα «ετσι για να δει πως ειναι» και απο αυτους ενα μεγαλο ποσοστο θα κολλησουν και θα εξαρτηθουν.. αν αυτο το θεωρειται λυση τοτε τι να πω…

  • Antonis Armageddon

   Προφανως δεν εχεις ιδεα πως λειτουργουν οι εθισμοί στις ψυχοτροπες ουσίες, και δευτερον δεν εχεις ιδεα απο ανθρωπινη συμπεριφορά και ψυχολογία. Ετσι διαδιδονται οι θεωριες συνομοσίας, απο ημιμαθη «ασφαλη συμπερασματα».

 • Antonis Armageddon
  • John Smith

   Μπα, αλήθεια λέει. Και εμείς στο στρατό έτσι είμασταν. Καμία αγγαρεία, κανένα καψώνι, τα απογεύματα βγαίναμε βόλτα και το βράδυ ο λοχίας μας έβαζε στα κρεβάτια μας, μας σκέπαζε τρυφερά και μας νανούριζε.

   Πάντως το «Βασίλη, τί έχεις;» στο 14.11 είναι όλα τα λεφτά.

 • Ararxos

  Μάλιστα Μάλιστα, να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά για να σταματήσει η
  χρήση τους…βρε κάπου το έχω ξανακούσει αυτό….χμμ Α ΝΑΙ «ΔΩΣΕ ΟΠΙΟ
  ΣΤΟΝ ΛΑΟ!»! Βγείτε έξω και ρωτήστε κάποιον που καπνίζει απλό τσιγάρο και
  έκανε και ναρκωτικά, θα σας πεί ότι τα ναρκωτικά τα έκοψε πιο εύκολα
  επειδή είχε μια διαδικασία να τα βρεί, μια δυσκολία…και επίσης δεν
  μπορούσε να τα προμηθευτεί εύκολα γιατί ήταν ακριβά. Αυτό που θα γινόταν
  αν τ αναρκωτικά ήταν νόμιμα θα ήταν ο καθένανας να έχει πρόσβαση όπως
  γίνεται με τα τσιγάρα και ο καθένας να «τραβάει» στην μέση του δρόμου με
  όσες συνέπειες θα έχει αυτό, επειδή θα ήταν νόμιμο δεν θα σταματούσαν
  αυτομάτως οι συνέπειες της κόκας που είναι τραγικές. Για αυτό λοιπόν η
  λύση είναι μία, απαγόρευση κάθε αναφοράς στα ναρκωτικά στα μικρά παιδιά,
  καλύτερη φρούρά στα κοντέινερ που μπαίνουν και βγαίνουν και
  αναγκαστικός περιορισμός σε νησιά με ειδικές εγκαταστάσεις, ασθενών
  μέχρι να καθαρίσουν.

  • GreekSkeptic

   Εν συντομία.

   Δεν ισχυρίζομαι πως με τη νομιμοποίηση θα σταματήσει η χρήση. Η χρήση δεν σταματάει ότι και αν κάνουμε.

   Ναρκωτικά βρίσκεις σχεδόν το ίδιο έυκολα με τα τσιγάρα. Σου μιλάω εκ πείρας.

   Τα ναρκωτικά είναι αρκετά φθηνά για αυτούς που έχουν χρήμα και αρκετά ακριβά για να τσακίσουν αυτούς που δεν έχουν.

   Δεν είναι απαραίτητο η χρήση να επιτραπεί παντού. Μπορεί να επιτρέπεται σε ειδικούς χώρους, όπως γίνεται στην Ολλανδία.

   Το αλκοόλ που είναι νόμιμο σκοτώνει περισσότερους όχι μόνο από την κόκα αλλά από όλα τα παράνομα ναρκωτικά μαζί. Θες να το κάνεις παράνομο;

   Αν δεν ενημερώνεις τα παιδιά σωστά κάνεις λάθος. Γιατί σήμερα τα ενημερώνουμε για τους κινδύνους του τσιγάρου (και αυτό σκοτώνει περισσότερους από όλα τα ναρκωτικά μαζί) και του ποτού;

   Φύλαξη των κοντέινερ έχει γίνει, απέτυχε όπως και όλα τα άλλα μέτρα.

   Το τελευταίο όπου προτείνεις εξορία στους ναρκωμανείς είναι ενδεικτικό της Χριστιανικής σου πίστης. Αυτό θα πρότεινε ο Ιησούς; Ντροπή!

   • Ararxos

    Πώς φαίνεται ότι δεν έχεις ψάξει αρκετά το θέμα..εγώ σου λέω κάνε μια έρευνα σε όσους έχουν πάρει ναρκωτικά (εγώ έχω κάνει) και θα με επιβεβαιώσεις, πολλοί τα κόβουν γιατί είναι δύσκολο να τα βρουν ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, εντάξει στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πιο εύκολα αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα αν δεν έχεις άκρες δεν βρίσκεις, επίσης είναι η διαδικασία να τα πάρεις και η τιμή εξαρτάτε από την καθαρότητα του ναρκωτικού, αν δεν είναι καθαρό και τους πουλάνε 1% ναρκωτικό και 99% τριμμένο πλαστικό τότε δεν «φτιάχνονται».

    Στην Ολλανδία και ειδικά στο Άμστερνταμ με τους τουρίστες οι αστυνομικοί τριγυρνάνε με ηλεκτρονικές ζυγαριές και αν δουν ότι κουβαλάς μόνο μερικά γραμμάρια παραπάνω έχουν την άδεια να να σε πάνε μέσα με βία, έχω φίλους που πάνε και μου τα λένε, δεν έχεις ιδέα πόσο αυστηρή είναι εκεί η Αστυνομία. Φυσικά το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ολλανδία μετά την νομιμοποίηση ΔΕΝ ΜΕΙΩΘΗΚΕ αντιθέτως όλο και περισσότεροι νέοι καπνίζουν μαριχουάνα!

    Results of the drug policy
    Criminal investigations into more serious forms of organized crime mainly involve drugs (72%). Most of these are investigations of hard drug crime (specifically cocaine and synthetic drugs) although the number of soft drug cases is rising and currently accounts for 69% of criminal investigations.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_the_Netherlands#Results_of_the_drug_policy

    Τα ναρκωτικά είναι πολύ πιο καταστροφικά και πιο εθιστικά από το αλκοόλ, το ότι ΚΑΙ το αλκοόλ προκαλεί θανάτους δεν σημαίνει ότι επειδή επιτρέπεται αυτομάτως θα πρέπει να επιτραπούν και τα ναρκωτικά, οι θάνατοι απο το αλκοόλ είναι περισσότεροι γιατί το αλκοόλ βρίσκεται πιο εύκολα όχι γιατί είναι περισσότερο επιβλαβές από τα ναρκωτικά!
    Το αλκοόλ επιτρέπεται γιατί το λιγο αλκοόλ δεν σου προκαλεί εθισμό και οδηγεί στην ευθυμία, δοκίμασε όμως λίγο κόκα και θα δείς για πότε θα εθιστείς. Το αλκοόλ προκαλεί λιγότερα σωματικά προβλήματα απο την κόκα στην απεξάρτηση. Στους θανάτους από το αλκοόλ επίσης προστίθονται και τα τροχαία που προκαλούνται από μεθυσμένους οδηγούς!

    Τα μικρά παιδιά πρέπει να μείνουν στην αθωότητά τους, τα μεγάλα παιδιά χρειάζεται να μάθουν μερικά πράγματα με σκληρές εικόνες για τα ναρκωτικά και οτιδήποτε εθιστικό.

    Τα Κοντέινερ δεν ελέγχονται όπως πρέπει γιατί δεν έχει αγοραστεί ένα ειδικό μηχάνημα ακτίνων Χ που θα διευκολύνει να σκανάρονται πιο γρήγορα τα κοντέινερ για να αποφευχθεί το ανθρώπινο λάθος, κάνει μόλις 100.000 ευρώ.

    Το τελευταίο που προτείνω είναι η απόλυτη λύση, φυλακισμένοι σε ειδικές εγκαταστάσεις να μην μπορούν να φύγουν μέχρι να γιατρευτούν, οι ναρκομανείς είναι δημόσιος κίνδυνος και επηρεάζουν και άλλους.

    • GreekSkeptic

     Είσαι λάθος σε όλα και η λογική σου είναι τόσο απογοητευτική που δεν έχω διάθεση να ασχοληθώ. Νιώθω άσχημα και που γράφω αυτές τις λέξεις.
     Το γεγονός πως προτείνεις αυτά που προτείνεις δείχνει πόσο λίγα γνωρίζεις.
     Εσύ είσαι χριστιανός γιαλαντζί, αν σε έβλεπε ο θεός σου θα σε έστελνε, αλλά είσαι τυχερός που δεν υπάρχει.

     • Ararxos

      χαχαχαχαχαχα ε αφού λές ότι είμαι λάθος σε όλα χωρίς κανένα επιχείρημα να το αποδείξεις έτσι θα είναι! Προσκυνήστε όλοι τον μεγαλειώδη παντογνώστη γκρικ σκέπτικ!!! Μάθε μικρέ να τεκμηριώνεις ότι γράφεις αλλιώς θα είσαι πάντα γελείος!

      Υ.Σ Ο Θεός υπάρχει γιατί δεν υπάρχει η τυχαιότητα το τίποτα και η τύχη.

     • Antonis Armageddon

      «.Σ Ο Θεός υπάρχει γιατί δεν υπάρχει η τυχαιότητα το τίποτα και η τύχη.»
      ακόμα ενας Ηρακλειτος Degrasse Schrödinger γεννιεται…

   • John Smith

    «Δεν είναι απαραίτητο η χρήση να επιτραπεί παντού. Μπορεί να επιτρέπεται σε ειδικούς χώρους, όπως γίνεται στην Ολλανδία». Αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν ο έλεγχος που θα υπήρχε ήταν ανάλογος, ώστε να μην υπάρχουν παραβάσεις.

    Από τη στιγμή όμως που θα χρειαζόταν έλεγχος, επιστρέφουμε πάλι στο αρχικό μας πρόβλημα: ότι δεν υπάρχει σωστός έλεγχος ώστε να περιοριστεί η διακίνηση ναρκωτικών.

    Τα είδαμε και με το κάπνισμα, ο νεοέλληνας δεν αλλάζει τις συνήθειές του επειδή το λέει ο νόμος.

  • Marinos Pdk

   Αφού βαριέται ο Greek Skeptic θα σου απαντήσω εγώ.

   Απαγόρευση αναφοράς στα παιδιά είναι πρακτικά αδύνατη στην εποχή της υπερπληροφόρησης που ζούμε. Ακόμα και αν το απομονώσεις ααπό την τηλεόραση, αακόμα και αν ελέγχεις τους ιστοτόπους 100% και όλα τα παιχνίδια που παίζει, το παιδί βγαίνει από το σπίτι, πάει στο σχολείο, στα φροντιστήρια, κάνει εξωσχολικές δραστηριότητες, παίζει με άλλα παιδάκια… Κάπου σε όποια αυτά κάτι θα ακούσει για τα ναρκωτικά. Ας μην τους δώσουμε περισσότερη Αίγλη του απαγορευμένου από όση ήδη έχουν.

   Έλεγχος στα κοντέινερ γίνεται χωρίς αποτέλεσμα πολύ. Αυτόμε τις αακτίνες Χ που λες είναι άχρηστο γιατί βολεύει μόνο σε έλεγχο λίγων και μικρών πραγμάτων π.χ. Τσάντες. Για να καταλάβεις πόσο αναποτελεσματικό είναι στα αεροδρόμια τα λάπτοπ και τα τάμπλετ τα βγάζεις και τα περνάς χωριστά γιατί αποτελούνται από πολλά κομμάτια και σε πολλά επίπεδα στίβαξης. Άσε που παράγονται και εγχώρια ναρκωτικά.

   Πριν μερικές δεκαετίες απομονώναμε τους λεπρούς σε νησιά. Θέλω να πιστεύω ότι από τότε έχουμε εξελιχθεί σαν κοινωνία και πολιτισμός. Βέβαια κάτι τέτοιο θα μας χάριζε ένα σίκουελ του Νησιού, ένα νέο μπεστ σέλερ και μια νέα δραματική σειρά…

   Γενικά η όλη προσέγγιση του θέματος είναι λάθος κατά την γνώμη μου. Όχι μόνο από σένα αλλά από όλους και κυρίως από τους αρμόδιους που παίρνουν τα μέτρα.

  • Γεροπαράξενος

   Ναι ρε, να μας στείλεις και στη Σπιναλόγκα!
   Γελοίε!

 • δ10

  Ενδιαφέρον άποψη.. Θα ήθελα σε κάποιο άρθρο σας αν είναι δυνατό να ερευνησετε και να πειτε την αποψη σας για το μέγα δειλιμα: η κάνναβη οδηγει στα σκληρά ναρκωτικά ή η παράνομη αναζήτηση της από παράνομα κυκλώματα και εμπόρους προκαλεί την πρόσβαση σ’αυτά.

 • Alexander Nikolaidis

  Αξίζει να δει κάποιος και τα ντοκιμαντέρ του History Channel για τα Ναρκωτικά και πως απαγορεύτηκαν https://www.youtube.com/watch?v=gNNYjelA2dI