Τα διλήμματα στη καρδιά της «εναλλακτικής» ιατρικής

6

Όλες οι μορφές αναποτελεσματικής θεραπείας , «εναλλακτικής» ή άλλως , δημιουργούν πραγματικά διλήμματα που συνήθως παραμελούνται.

Το δίλημμα του ορισμού

Μόλις οποιαδήποτε θεραπεία είναι πέρα από κάθε αμφιβολία αποτελεσματική, παύει να είναι «εναλλακτική» και γίνεται ακριβώς όπως και κάθε άλλο μέρος της ιατρικής γνώσης. Αυτό σημαίνει ότι η «εναλλακτική ιατρική» πρέπει ν’ αποτελείται εξ ολοκλήρου από αναπόδεικτες θεραπείες.

Το δίλημμα του ψεύδους

 • Ας υποθέσουμε ότι μια θεραπεία οφείλει όλη την αποτελεσματικότητά της στο φαινόμενο placebo, πχ. ομοιοπαθητική (ακόμη και Peter Fisher σχεδόν το παραδέχτηκε). Σε μερικούς ανθρώπους,  τουλάχιστον, το φαινόμενο placebo είναι αρκετά αληθινό . Μπορεί να είναι μια πραγματική φυσική αντίδραση, η οποία ωστόσο δεν εξαρτάται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα του φαρμάκου ή άλλης θεραπείας.
 • Εάν το φαινόμενο placebo είναι πραγματικό, θα ήταν λάθος να το στερήσει κάποιος από τους ασθενείς, εαν δεν υπάρχει  διαθέσιμη πιο αποτελεσματική θεραπεία. Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής με καρκίνο τελικού σταδίου λέει ότι αισθάνεται καλύτερα όταν τα πόδια του γαργαλιούνται από ένα ρεφλεξολόγο, γιατί να μην έχει αυτή τη μικρή ευχαρίστηση;
 • Εάν δεχθούμε το ανωτέρω επιχείρημα, τότε έπεται ότι θα ήταν καθήκον μας να μεγιστοποιούμε το φαινόμενο placebo. Ελλείψει ειδικών ερευνών, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι τα άτομα που είναι θετικά στην επίδραση του placebo, θα δουν καλύτερα αποτελέσματα, αν η θεραπεία περιβάλλεται από όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακές ασυναρτησίες.
 • Αυτό υποδηλώνει ότι, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η επίδραση του εικονικού φαρμάκου , θα είναι σημαντικό να λές όσο το δυνατόν περισσότερα ψέματα στον ασθενή, και οπωσδήποτε να αποκρύψεις από αυτούς το γεγονός ότι, για παράδειγμα, τα ομοιοπαθητικά χάπια τους δεν περιέχουν τίποτα εκτός από λακτόζη.
 • Εκεί έγκειται το δίλημμα . Η όλη εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής οδηγεί τους γιατρούς να είναι πιο ανοιχτοί με τον ασθενή και να του λένε την αλήθεια. Αντίθετα για να μεγιστοποιήσεις το όφελος της εναλλακτικής ιατρικής , είναι απαραίτητο να λές όσο το δυνατόν περισσότερα ψέματα στον ασθενή.

Επιπλέον το δίλημμα αυτό έχει και μια άλλη πτυχή , η οποία επίσης σχεδόν πάντα παραβλέπεται . Ποιος εκπαιδεύει επαγγελματίες εναλλακτικής ιατρικής; Οι εκπαιδευτές αναμένεται να πουν στους μαθητές τους τα ίδια ψέματα; Σίγουρα αυτή είναι η συνήθης πρακτική σήμερα. .

Το δίλημμα της κατάρτισης

 • Εάν το γαργαλητό κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται καλύτερα, θα μπορούσε να θεωρηθεί αναγκαίο να προσλάβει κανείς επαγγελματίες γαργαλητές που έχουν εκπαιδευτεί στη «ρεφλεξολογία». Αλλά ποιος κάνει αυτή την εκπαίδευση; Δεν μπορεί να αναμένεται ότι ένα πανεπιστήμιο να προσφέρει μια σειρά μαθημάτων που κηρύττει τις ασυναρτησίες των μεσημβρινών, ενεργειακών γραμμών και ούτω καθεξής .
 • Ένα καλό παράδειγμα είναι ο βελονισμός. Συχνά αναφέρεται ότι είναι μία από τις καλύτερα τεκμηριωμένες μορφές της «εναλλακτικής ιατρικής». Σίγουρα η πράξη του να τρυπά κάποιος με βελόνες το σώμα του προκαλεί πραγματικές φυσιολογικές αντιδράσεις . Όμως, πρόσφατα πειράματα δείχνουν ότι έχει πολύ μικρή σημασία που εισάγονται οι βελόνες . Δεν υπάρχουν σημεία «κλειδί» είναι το τσίμπημα που το κάνει. Αλλά οι υποστηρικτές του προσπαθούν να «εξηγήσουν» τις συνέπειες του ώς εξείς
 1. Υπάρχουν 14 μεγάλοι δίαυλοι ενέργειας που ρέουν μέσα από το σώμα, γνωστά ως μεσημβρινοί.
 2. Η ενέργεια που κινείται μέσω των μεσημβρινών ονομάζεται Qi .
 3. Σκεφτείτε το Qi ως τη «Δύναμη». Είναι η ενέργεια που κάνει μια σαφή διάκριση μεταξύ ζωής και θανάτου .
 4. Στο βελονισμό βελόνες τοποθετούνται απαλά στο δέρμα εντός διάφορων βασικών σημείων κατά μήκος των μεσημβρινών. Αυτό βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας του Qi, ώστε τα συστήματα του σώματος να συνεργάζονται αρμονικά .

Υποθέτω ότι, στον ανεκπαίδευτο, η γλώσσα αυτή ακούγεται επιστημονική. Αλλά δεν είναι. Οι λέξεις δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Είναι καθαρά αλαμπουρνέζικα. Μπορεί το οποιοδήποτε σοβαρό πανεπιστήμιο να αναμένεται να διδάξει τέτοιες ανοησίες; Φυσικά και όχι .

 • Χρήστος

  Μήπως γνωρίζετε κυρία/κύριε συγγραφέα του άρθρου αυτού ότι ο βελονισμός εκτελείται αποκλειστικά από ιατρούς εκπαιδευμένους σχετικά, και μόνον ιατρούς, όχι εναλλακτικούς θεραπευτές; Μήπως γνωρίζετε κυρία/κύριε συγγραφέα του άρθρου αυτού ότι τα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία της Αθήνας έχουν τμήμα βελονισμού; Άρα και οι γιατροί, που τόσο τους εκθειάζετε σε άλλα άρθρα σας, είναι ανεκπαίδευτοι και ασχολούνται κι αυτοί με μια γλώσσα ψευδοεπιστιμονική και «αλαμπουρνέζικη»;
  Σε ότι αφορά στο «γαργαλητό» των ρεφλεξιολόγων, μάλλον θα το έχετε δει σε κάποιο βιντεάκι. Προφανώς δεν έχετε μιλήσει με κανέναν που ήταν διπλωμένος από λουμπάγκο και σηκώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά…
  Για να μην ξεκινήσουμε συζήτηση για την ομοιοπαθητική που «ότι μια θεραπεία οφείλει όλη την αποτελεσματικότητά της στο φαινόμενο placebo, πχ. ομοιοπαθητική» όπως σχολιάζετε. Αλήθεια, με βάση ποιά επιστημονικά τεκμήρια γίνεται αυτός ο σχολιασμός; Εσείς δεν επικαλείστε (ως site) ότι καταρρίπτετε μύθούς μόνο με επιστημονική τεκμηρίωση; Αλήθεια, πως σχολιάζετε το ότι βρέφη και παιδιά μικρών ηλικιών θεραπεύοντια από ένα πλήθος ασθενειών; Placebo κι αυτό;
  Παρακαλώ να είστε περισσότερο προσεκτικοί σ’ αυτά που γράφετε, να τα τεκμηριώνετε επαρκώς και να είστε ανοιχτοί σε διάλογο (που πιστεύω πως είστε). Αυτά που γράφετε καμιά φορά τα διαβάζουν και άνθρωποι που έχουν και γνώση και κριτική.
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.

  • GreekSkeptic

   Φίλε Χρήστο,

   Αν και δεν έγραψα εγώ αυτό το άρθρο, νιώθω την ανάγκη να σου απαντήσω, και αργότερα, αν θέλει, θα σου απαντήσει και ο συγγραφέας.

   Το ότι ο βελονισμός είναι διαθέσιμος σε νοσοκομεία της Αθηνας (δώσε παραδείγματα σε παρακαλώ), δεν σημαίνει πως δουλεύει. Σημαίνει πως κάποιοι πιστεύουν πως δουλεύει. Ερευνες εχουν δειξει πως δεν δουλεύει και πως δεν εχει καμία διαφορά που θα τρυπήσεις.

   Η ομοιοπαθητική είναι μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην συχρονη ιστορία για τον απλούστατο λόγο πως πάει κόντρα σε όλα όσα ξέρουμε για τον φυσικό κόσμο. Αν έχεις έστω και μια σοβαρη έρευνα που να δείχνει αποτελεσματικότητα της ομοιπαθητικής θα ήθελα να τη δω.

   Το φαινόμενο πλασέμπο ισχύει και για τα παιδιά, όπως έχουν δείξει έρευνες.

   Για όλα τα παραπάνω, εσύ είσαι που λες πως ισχύουν και συνεπώς οφείλεις να μας δώσεις αποδείξεις πως αυτό είναι αλήθεια. Το να λες πως εμείς πρέπει να τεκμηριώνουμε αυτά που λέμε (σωστά λες) δεν σημαίνει πως και εσύ δεν πρέπει.
   Περιμένω λοιπόν να δω έρευνες που θα με κάνουν να αλλάξω γνώμη και να βγω τώρα έξω και να ψωνίσω ομοιοπαθητικό φάρμακο για τη καράφλα, μπας και με κοιτάξει λίγο παραπάνω η Σύζυγος αν η κόμη είναι πλούσια.

   Μέχρι τότε, σου προτείνω να δεις και τα άλλα άρθρα που έχουμε ανεβάσει εδώ στο site για παρόμοια θέματα, όπου αναφέρονται πάρα πολλές επιστημονικές πηγές σαν αυτές που ζήτησες αλλά δεν πρόσφερες.

   • Χρήστος

    «Λίγους άνθρώπους μπορείς νά τούς ξεγελάς συνέχεια, μερικούς
    άνθρώπους μπορείς νά τούς ξεγελάς μερικές φορές, άλλά είναι άδύνατο νά
    ξεγελάς όλους τούς άνθρώπους συνέχεια.» Ίσως να το έχεις ακούσει αυτό.

    ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ:
    1) http://www.express.gr/news/ygeia/173891oz_20090528173891.php3
    2) http://www.gna-gennimatas.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=27
    3) (Ο Π.Ο.Υ. σου είναι αρκετά αξιόπιστη πηγή;) http://www.homeopathy.gr/homeopathy/acupuncture.html

    ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ:
    1) http://www.homeopathy.gr/conditions-diseases/research.shtml
    2) http://www.drosostalida.com/articles2.asp?eid=194 κλπ
    (παρεπιπτόντως, ποιά έρευνα έχει δείξει ότι ισχύει το placebo σε βρέφη; σε ζώα; σε φυτά; γιατί και εκεί εφαρμόζεται η ομοιοπαθητική)
    3) (Μεταπτυχιακό στην Ομοιοπαθητική από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – καταφέραμε και κοροϊδέψαμε τους Ακαδημαϊκούς και τους γιατρούς και μας έδωσαν μεταπτυχιακό από Ελληνικό Πανεπιστήμιο!): http://www.syros.aegean.gr/metaptyhiakes-spoudes/pms-olistika-enallaktika-therapeutika-systimata—klasiki-omiopathitiki/geniki-perigrafi.aspx

    Για ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ να πας να ψωνίσεις κάτι από τα φάρμακα που συστείνει το άρθρο: (τυχαίο κείμενο, δεν γνωρίζω τον κύριο που έχει το blog, αλλά συμφωνώ με την θεραπεία.) Ποιός ξέρει μπορεί να σε βοηθήσει…και να σε κοιτάξει η γυναίκα http://homeopathyilioupoli.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html

    Για ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ δεν είπες τίποτα…

    Links σε παρακαλώ για τις έρευνες που λες ότι έχετε αναρτήσει, διότι το άρθρο αυτό είναι αυτόνομο και όχι συνέχεια άλλων. (Η Βικιπαίδια δεν είναι αξιόπιστη πηγή για θέματα υγείας. Δες αγγλόφωνο άρθρο του BBC http://www.bbc.com/news/health-27586356)

    • GreekSkeptic

     Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

     Βελονισμός: Οι David Colquhoun (University College of London) και Steven Novella (Yale School of Medicine) εξέδοσαν μια έρευνα στο Anesthesia & Analgesia η οποία μάζεψε όλες τις controlled έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο βελονισμό τα τελευταία 10 χρόνια και τα αποτελέσματα αυτής:

     «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν πως ο βελονισμός έχει μικρά και προσωρινά αποτελέσματα για να έχουν κλινική σημασία.
     Ούτε η θέση των βελόνων αλλά ούτε και η εισαγωγή τους στο δέρμα μοιάζουν να έχουν σημασία. Μιας και αυτά τα δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του βελονισμού είναι λογικό να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ο βελονισμός δεν λειτουργει»
     Η μετάφραση δική μου και όχι με μεγάλη προσοχή, αλλά αρκετά ακριβής για να μεταφέρει το μήνυμα. Για περισσότερα δες εδώ: http://www.dcscience.net/?p=6060

     Περί ομοιπαθητικής:
     Ξαναλέω, το γεγονός πως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός είναι στα πανεπιστήμια ή τα νοσοκομεία δεν λέει τίποτα περισσότερο παρά μόνο για την αποτυχία του ανθρώπινου μυαλού να σκεφτεί λογικά. Τελευταία φορά που είχα ασχοληθεί με το Αιγαίου, ήξερα πως η σύγκλητος είχε αναβάλει το μάθημα, αλλά δεν ξέρω τώρα τί γίνεται.
     Δικά μου άρθρα για την ομοιοπαθητική θα βρεις εδώ: http://greeksceptic.com/category/homeopathy/
     Κάνοντας μια απλή έρευνα και στο Ελληνικά Hoaxes θα βρεις δύο, αν θυμάμαι καλά, από τα άρθρα αυτά, τα βασικότερα.
     Αυτό που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει είναι ποιός είναι ο μηχανισμός με τον οποίο δουλεύει η ομοιοπαθητική μιας και αυτή πάει κόντρα στους νόμους της φύσης όπως τη ξέρουμε.
     Ένα άλλο ενδιαφέρον ερώτημα είναι αυτό που θέτω στο «Η μνήμη του νερού στην ομοιοπαθητική», άλλος ένας μηχανισμός που δεν έχει εξηγηθεί από κανένα.
     Σε γενικές γραμμές η ομοιοπαθητική είναι βασισμένη στη πίστη και όχι στην επιστήμη, εξ’ ου και το φαινόμενο πλασέμπο.
     Για τη τριχόπτωση, η οποία πλέον έχει τελειώσει και απλώς μένουν μερικές καχεκτικές τρίχες στο κρανίο, ακόμα και αν δούλευε το «φάρμακο» δεν θα το έπαιρνα. Δεν θέλω τρίχες ειδικά τώρα που έμαθα να ζω χωρίς αυτές.

     Με ρεφλεξολογία δεν έχω ασχοληθεί μέχρι σήμερα, αλλά δεν το αποκλείω στο μέλλον. Αυτό που ξέρω είναι πως δεν πρόκειται για επιστήμη αλλά για άλλη μια εναλλακτική ιατρική, μια μέθοδο που αν πραγματικά γιάτρευε δεν θα λέγονταν εναλλακτική, αλλά απλή ιατρική.

     Όλα τα links θα τα βρεις μέσα στα άρθρα, δεν θα ξαναμπώ στη διαδικασία να αναλύσω 2 ετών άρθρα σε ένα σχόλιο στο disqus.
     Όσο για την έρευνα της αποτελεσματικότητας της ομοιοπαθητικής στα παιδιά, ένας άλλος σχολιαστής είχε αναρτήσει το σύνδεσμο σε ένα σχόλιο σε ένα από τα δύο άρθρα μου σε αυτό εδώ το site. Δεν θα δυσκολευτείς.

     Μου άρεσε το απόφθεγμα που έγραψες στην αρχή. Φαντάζομαι νιώθεις διωκόμενος από την «κακή» επιστήμη αλλά δικαιωμένος από τους πελάτες σου.

     Αν θέλετε πραγματικά να πείσετε την επιστήμη πως όλα τα παραπάνω είναι αληθινά, τότε δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε να νικήσετε τη πρόκληση του James Randi και να κερδίσετε παράλληλα και ένα ζεστό εκατομμύριο.
     Τη μοναδική φορά που κάποιος προσπάθησε να αποδείξει την ομοιοπαθητική έφαγε τα μούτρα του. Αλλά γιατί να ασχολείστε με τον Randi και τον κάθε Randi. Η ομοιοπαθητική, δουλεύει δεν δουλεύει είναι μπίζνα δισεκατομμυρίων και πουλάει σαν τρελή, οπότε γιατί να προβληματιστείτε;

     • Χρήστος

      Αγαπητή/έ μου,

      περίμενα να μου απαντήσεις με έρευνες και όχι «κραυγές» από sites παρόμοια με το δικό σου (http://www.dcscience.net/?p=60…), ούτε και δικά σου σχόλια ή άρθρα όπως http://greeksceptic.com/catego… ή οποιοδήποτε άλλο στο site σου (μην με παρεξηγείς, δεν ξέρω το υπόβαθρό σου, μπορεί να είσαι μία/ένας διακεκριμένη/ος επιστημονικός συγγραφέας, αλλά εδώ είσαι απλώς η/ο GreekSeptic).
      Δεν θα συνεχίσω να αντιπαρατίθεμαι μαζί σου γιατί προφανώς δεν είσαι έτοιμη/ος (παρότι αναφέρεις ότι «Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τις θέσεις
      μας, αν τα επιχειρήματά της «άλλης πλευράς» είναι λογικά.» στο tab «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ») να ψάξεις παραπάνω και να κάνεις έρευνα χωρίς παροπίδες, λίγο πιό ευρεία και πολύ πιό αμερόληπτη.
      Όσο για το πως νιώθω σε σχέση με την «κακή» επιστήμη, ή τους πελάτες μου, θα σε ενημερώσω (όχι πως θα σε ενδιέφερε, αλλά μιας και το ‘θιξες) ότι νιώθω αφ’ ενός πολύ γεμάτος σαν άνθρωπος, αλλά και όλο και περισσότερο σκεπτικιστής για την κάθε «βαλτωμένη» επιστήμη που υπηρέτησα αρκετά χρόνια. Μόνο που με λυπεί όταν σύγχρονοι άνθρωποι (των θετικών -υποθέτω- επιστημών) επιλέγουν τη νευτώνεια φυσική από την κβαντική …
      Παρ’ όλ ‘αυτά σου εύχομαι να σαι καλά στην υγεία σου και ευτυχισμένη/ος!

      Φιλικά,
      Χρήστος Π.

     • GreekSkeptic

      Ότι σε κάνει χαρούμενο Χρήστο. Αν όσα παραθέτω είναι κραυγές, δεν έχω πρόβλημα. Ξέρεις βέβαια πως όσο και αν υποτιμάς τα δικά μου γραπτά (και τις πηγές τους), ακόμα και αν έχεις 100% δίκιο και δεν είναι παρά άναρθρες κραυγές (το άναρθρες δικό μου, αλλά είπα να σπρώξω λίγο ακόμα), αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως και ο βελονισμός αλλά και η ομοιοπαθητική δεν έχουν προσφέρει αποδείξεις πως λειτουργούν και μέχρι να γίνει αυτό θα κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με το τέρας του λοχ νες και τη δύναμη της μολόχας να γιατρέψει τον δαιμονισμό.
      Ξέρω, κραυγές…
      Χαίρομαι που είσαι πλήρης και χαρούμενος. Σημαντικό στη ζωή μας! Ακόμα και αν μπορούσα να το αλλάξω αυτό, ποτέ δεν θα το έκανα σε ένα συνάνθρωπο. Θεωρώ πως η ζωή είναι πολύ σύντομη για να την αφιερώσουμε στη προσπάθεια να καταστρέψουμε ανθρώπους που έχουν βρει γαλήνη, ακόμα και αν αυτή η γαλήνη είναι βασισμένη σε πιστεύω και ιδεολογίες, ειδικά όταν αυτά τα πιστεύω και οι ιδεολογίες δεν ενοχλούν τους άλλους.
      Στην τελική, όλη η πρόσπάθεια που κάνουμε εδώ δεν είναι για εσένα που έχεις κατασταλλάξει, αλλά για τους άλλους που ισορροπούν πάνω στο νοητό φράχτη μεταξύ ψευδοεπιστήμης και πραγματικής επιστήμης. Μερικούς τους αγγίζουμε, άλλους τους προλαβένετε εσείς.
      Αλλά έτσι είναι η ζωή, δεν τα κερδίζεις όλα και ποτέ δεν αναγκάζεις άλλους να ακολουθήσουν την επιστήμη και τη λογική. Ή έρχονται μόνοι τους, ή τους εύχεσαι ότι καλύτερο και τους παρακολουθείς να χάνονται στον ορίζοντα.
      Αλλά αρκετά με τη φιλοσοφία, είναι και πολύ πρωί, ακόμα δεν έχω τελειώσει την πρωινή μου Pepsi Max και το μυαλό δεν είναι στο 100%, αλλά αν ρωτήσεις τη Σύζυγο, ποτέ δεν ήταν. (ο συγγραφέας σηκώνει τους ώμους με μια έκφραση στο πρόσωπό του «τί ξέρω και εγώ», φέρνει το κουτάκι του αναψυκτικού στο στόμα του και πίνει άλλη μια γουλιά νιώθοντας το κρύο υγρό να κατρακυλά και να φρεσκάρει το στόμα του μετά από το μισοκαμμένο κομμάτι πίτσας που πήρε για άλλη μια φορά, παρόλο που είχε υποσχεθεί στον εαυτό του να μην το ξανακάνει, από το φαγάδικο που βρίσκεται λίγο παρακάτω, και πατάει το κουμπί «post reply»).