Ποιοι είμαστε
Αρχική Τί έγινε μπαμπά στο Roswell;ΔΙΑΦΟΡΑ

Τί έγινε μπαμπά στο Roswell;

2 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

– “Μπαμπά;”

– “Ορίστε Γιώργο”

– “Υπάρχουν εξωγήινοι;”

– “Ναι, έτσι πιστεύω.”

– “‘Εχεις δει ποτέ;”

– “Δεν νομίζω αγόρι μου, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι λίγο πιο περίεργοι από ότι πρέπει…”

– “Δηλαδή κάποιοι άνθρωποι είναι εξωγήινοι;”

– “Χαχαχα! Όχι αγόρι μου, αστειεύομαι. Κανένας άνθρωπος δεν είναι εξωγήινος και εγώ δεν έχω δει ποτέ εξωγήινο.”

– “Έχει δει κάποιος άλλος;”

– “Κάποιοι βλέπουν κάθε μέρα διαστημόπλοια, και κάποιοι εξωγήινους. Αλλά η δική μου άποψη είναι πως κάνουν λάθος. Από όσο ξέρω, εξωγήινοι δεν έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη μας.”

Εκείνη τη στιγμή ο ΕΤ και η παρέα του απογειώνονται με τα ποδήλατά τους, προς μεγάλη απογοήτευση των κρατικών πρακτόρων και της αστυνομίας που τους κυνηγούν, και ξεφεύγουν για να πάνε στο δάσος όπου έχουν το ραντευού με το διαστημόπλοιο που θα πάρει το φίλο τους πίσω στον πλανήτη του, και η σκηνή ήταν τόσο εντυπωσιακή και απρόσμενη που ο μικρός ξέχασε τις ερωτήσεις και σίγουρα βυθίστηκε σε ένα κόσμο όπου ποδήλατα σαν το δικό του πετάνε και περνάνε πάνω από αυτοκίνητα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ή μήπως αυτή είναι η δική μου φαντασίωση;

Το σίγουρο είναι πως η ταινία ΕΤ είναι μια από τις αγαπημένες μου όλων των εποχών και ακόμα και σήμερα δακρύζω όταν ο ΕΤ ακουμπά το στήθος του Έλιοτ με το φωτεινό του δάχτυλο: “I’ll be right here!”.

Αλλά είχα δίκιο όταν είπα στο γιο μου πως εξωγήινοι δεν έχουν επισκεφθεί τη Γη; Δεν υπάρχουν τόσα στοιχεία που δείχνουν προς αυτή τη κατεύθυνση;

Η φιλολογία σχετικά με το θέμα είναι γιγαντιαία για να αναλυθεί επαρκώς σε ένα άρθρο, οπότε θα επιχειρήσω να τη σπάσω και σήμερα, ελέω της παγκόσμιας ημέρας των ΑΤΙΑ που γιορτάζεται πάντα στην ημερομηνία της θρυλούμενης πτώσης ιπτάμενου δίσκου στο Roswell του Νέου Μεξικό, θα ασχοληθώ μόνο με αυτό το περιστατικό.

Τί έγινε λοιπόν το 1947 στο Roswell;

roswell

Στις 2 Ιουλίου του ίδιου έτους, ένα “τραίνο” μπαλονιών έπεσε στο Foster Ranch, 75 μίλα μακρυά από το Roswell. Ο Mac Brazel που διάβαζε για ιπτάμενους δίσκους, το ανέφερε στον σερίφη ο οποίος με τη σειρά του το ανέφερε στον Ταγματάρχη (Major) Jesse Marcel της αεροπορικής βάσης του Roswell, αλλά όχι πριν το μάθουν τα μέσα ενημέρωσης.

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν ήταν περίπου 3 κιλά φύλων αλουμινίου και κομματιών αλουμινένιας κατασκευής, τα οποία περιέγραψε με μεγάλη λεπτομέρεια ο Mac Brazel και συλλέχθηκαν από τους υπεύθυνους της βάσης.

300px-RoswellDailyRecordJuly8,1947Αυτό το τραίνο μπαλονιών ήταν μια σειρά από ULF (ultra low frequency) κεραίες σχεδιασμένες να εντοπίζουν Σοβιετικές πυρηνικές δοκιμές. Τις κεραίες αυτές τις κρατούσε στον αέρα μια σειρά από μπαλόνια γνωστά και ως Project Mogul. Ο Marcel έβγαλε ανακοίνωση για το γεγονός την οποία πήρε η Roswell Daily Record, τοπική εφημερίδα, και δημοσίευσε το ρεπορτάζ σχετικά με την αιχμαλώτιση ενός ιπτάμενου δίσκου. Την επόμενη μέρα όμως η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο με το οποίο αναιρούσε το πρoηγούμενο, διόρθωσε τα περί ΑΤΙΑ, ανέφερε τα μπαλόνια, και ζητούσε συγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε.

Αξίζει να αναφερθεί πως εδώ τελείωσε το θέμα. Δεν ξανακούστηκε τίποτα. Έπρεπε να περάσουν 31 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων κανείς δεν θυμήθηκε να είδε κάτι περίεργο, για να φτάσουμε στο 1978 όταν η γνωστή εφημερίδα National Enquirer, γνωστή για τις απίστευτες ιστορίες που γράφει, αναδημοσίευσε το αρχικό και λανθασμένο άρθρο.

Αυτό το άρθρο του Enquirer πήρε ο Stanton Friedman, φανατικός των ΑΤΙΑ, ο οποίος άρχισε να παίρνει συνεντεύξεις σε όλους όσους θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην ιστορία και δεν είχαν πεθάνει. Από αυτές τις συνεντεύξεις άρχισε να πλάθει θεωρίες συνωμοσίας όπου η αεροπορία είχε πιάσει εξωγήινο διαστημόπλοιο και κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Ταγματάρχης Marcel.

Αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα ιδιαίτερο μιας και δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία.

Το 1980 οι William Moore και Charles Berlitz εξέδωσαν το βιβλίο The Roswell Incident. Ούτε όμως αυτό το βιβλίο περιείχε πολλές νέες πληροφορίες και μέχρι εκείνο το έτος η συζήτηση ήταν κυρίως στο τί συντρίμμια περισυλλέχτηκαν από την αεροπορία και τίποτε άλλο.

Έπρεπε να έρθει το 1989 όταν η εκπομπή Unsolved Mysteries έφτιαξε μια αναπαράσταση των γεγονότων την οποία διάνθισε και έκανε “πιο ενδιαφέρουσα” για το κοινό. Αυτό προκάλεσε μια έκρηξη ενδιαφέροντος για το γεγονός και εκμεταλλευόμενος το γεγονός, ο Glenn Dennis, ηλικιωμένος πλέον, ο οποίος είχε δουλέψει ως νεκροθάφτης στο Roswell το 1947 και είχε πάρει μερικές δουλειές από την αεροπορία, επικοινώνησε με τον Friedman και του είπε αυτά που πλέον αποτελούν τον βασικό κορμό του θρύλου που λέγεται Roswell.

Η μυθολογία του Roswell είναι βασισμένη στις ιστορίες του Dennis ο οποίος δεν είχε σκεφτεί το θέμα για 42 ολόκληρα χρόνια, αλλά μόλις είδε την εκπομπή άρχισε να ενώνει τις “κουκκίδες” και να βγάζει νόημα από αυτά που είχε δει τότε. Με τη βοήθεια του Friedman, η ιστορία που είπε ο Dennis “έδεσε” και ολοκληρώθηκε σε ένα άρθρο που εκδόθηκε το 1991 με τίτλο UFO Crash at Roswell. Σε αυτή τη χρονική στιγμή δημιουργήθηκαν όλες οι βασικές ιστορίες όπως τα πολλαπλά σημεία πτώσης του ΑΤΙΑ, τα πτώματα εξωγήινων που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, τα φέρετρα σε παιδικό μέγεθος, οι εξωγήινοι που κυκλοφορούσαν στη βάση, ο κοκκινομάλλης  αντισυνταγματάρχης που μοίραζε απειλές θανάτου, η νοσοκόμα που ήξερε πολλά και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και πολλά άλλα.

Όλα αυτά, προσέξτε, είναι σημαντικό, ΟΛΑ αυτά το 1991. Όχι το 1947, αλλά το 1991. Δεν θα βαρεθώ να το τονίζω.

Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως ερευνητές της αεροπορίας κατάφεραν, ακολουθώντας την ιστορία του Dennis, να επιβεβαιώσουν σχεδόν όλα αυτά που έλεγε! Όλα έγιναν, απλώς δεν έγιναν κατά τη διάρκεια αυτού του ενός γεγονότος, αλλά μέσα σε 12 χρόνια. Ας δούμε εν συντομία τα βασικότερα σημεία της ιστορίας του Dennis πάνω στην οποία βασίζεται ο σημαντικότερος ίσως μύθος για εξωγήινους που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία 100 χρόνια.

  1.  Στο γραφείο του ο Dennis δέχεται τηλεφώνημα να μεταφέρει έναν νέο αεροπόρο (airman) που είχε τραυματισθεί σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα.
  2. Στη βάση ο Dennis πρόσεξε ένα ασθενοφόρο γεμάτο συντρίμμια από κάτι που έμοιαζε με μπλε κανό, τα οποία φιλούσαν Αερονόμοι.
  3. Ο Dennis εκδιώχθηκε από τη βάση από ένα κοκκινομάλλη Αντισυνταγματάρχη ο οποίος τον απείλησε με θάνατο αν έλεγε αυτά που είδε.
  4. Προσπάθησε να επικοινωνήσει με μια νοσοκόμα που ήξερε αλλά τον εμπόδισε μια άλλη νοσοκόμα που λέγονταν Slatts της οποίας το όνομα ήταν Captain Wilson
  5. Την επόμενη μέρα ο Dennis κατάφερε να συναντηθεί με τη φίλη του τη νοσοκόμα η οποία ήταν αναστατωμένη από μια νεκροψία στην οποία είχε παρευρεθεί την προηγούμενη μέρα, όπου τα πτώματα ήταν μαύρα, τσακισμένα και πολύ μικρά.
  6. Ο Dennis έμαθε πως η νεκροψία τελικά δεν μπόρεσε να γίνει διότι τα πτώματα αναδύανε αέρια που κάνανε πολύ δύσκολη την αναπνοή και τελικά τα πήρανε (τα πτώματα).
  7. Όλες οι επόμενες προσπάθειες του Dennis να επικοινωνήσει με την νοσοκόμα ήταν ανεπιτυχείς και τού είπαν πως είχε πεθάνει. Δεν την είδε ποτέ ξανά.
  8. Ένα πλάσμα με τεράστιο κεφάλι εθεάθει να περπατεί στη βάση με δικές του δυνάμεις.

Τώρα ας δούμε τί είναι πραγματικά πίσω από αυτά τα γεγονότα και γιατί δεν θα μπορούσαν όλα να έχουν συμβεί το 1947.

  1. Η διαδρομή με τον τραυματισμένο αεροπόρο μάλλον δεν έγινε το Ιούλιο του 47 διότι ο βαθμός airman δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.
  2. Η περιγραφή του εσωτερικού του ασθενοφόρου είναι μάλλον σωστή. Τα ασθενοφόρα της αεροπορίας είχαν δύο ατσάλινες πλάκες που έμοιαζαν με κανό και είχαν χρώμα μπλε.
  3. Ο μόνος κοκκινομάλλης αξιωματικός που έχει τοποθετηθεί σε αυτή τη βάση ήταν ο Lee Ferrell ο οποίος όμως ήταν εκεί το ’59. Μάλιστα ο Dennis θυμάται μαζί με τον Ferrell και έναν μαύρο αξιωματικό κάτι που είναι αδύνατο διότι το ’47 η αεροπορία δεν δέχονταν μαύρους. Αυτό άλλαξε  το 1949. Ο Dennis μάλλον θυμόταν κάποιο γεγονός που έγινε μετά το 1959. Λογικό αν αναλογιστείς πως έψαχνε στο μυαλό του για μνήμες 30 ετών.
  4. Η νοσοκόμα Captain Wilson λέγονταν αρχικά Idabelle Miller αλλά όταν παντρεύτηκε άλλαξε όνομα σε Wilson. Η θητεία της εκεί ξεκίνησε το 1956. Η νοσοκόμα με το όνομα Slatts μάλλον ήταν η Lucille Slattery, διαφορετικό άτομο και η δική της θητεία ξεκίνησε ένα μήνα μετά το συμβάν του Ιουλίου. Χρονικά είναι κοντά, αλλά δεν παύει να είναι ένα μήνα αργότερα από ότι θα χρειαζόταν για να ταιριάξει στις ιστορίες του Dennis.
  5. Η φίλη νοσοκόμα του Dennis είναι η Eileen Mae Fanton και για αυτήν θα συζητήσουμε σύντομα.
  6. Το 1956 ένα KC-97G αεροπλάνο έπεσε σκοτώνοντας και τους 11 του πληρώματος. Τα πτώματά τους ήταν καμμένα και διαμελισμένα, δηλαδή μαύρα και μικρά. Λόγω των αναθυμιάσεων του καύσιμου που είχε διαπεράσει τα πτώματα η νεκροψία διεκόπη και μεταφέρθηκε σε ένα κοντινό ψυγείο. Τρία από τα πτώματα αυτά εξετάστηκαν στα γραφεία του Dennis. Ήταν μαύρα και μικρά. Είναι πολύ πιθανόν η συνάντηση του Dennis με τον κοκκινομάλη να έγινε τότε μιας και, μετά το ατύχημα, ήταν μια πολύ φορτισμένη περίοδος.
  7. Ο λόγος που ο Dennis δεν μπόρεσε να ξανασυναντήσει τη φίλη του νοσοκόμα ήταν διότι είχε μεταφερθεί στο Brooke General Hospital στο Texas για επείγουσα θεραπεία για μια κατάσταση που ήταν γνωστή για χρόνια. Αυτά τα προβλήματα υγείας την ανάγκασαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση το 1955. Κανείς δεν έδινε πληροφορίες στον Dennis για την κατάστασή της διότι υπήρχε το ιατρικό απόρρητο.
  8. Το πλάσμα με το μεγάλο κεφάλι μάλλον ήταν ο λοχαγός Dan Fulgham ο οποίος το 1959 χτυπήθηκε από ένα εξάρτημα στο κεφάλι και απέκτησε ένα αιμάτωμα που μεγεθύνθηκε σε εντυπωσιακό βαθμό. Ο ίδιος ισχυριζόταν πως ένιωθε μια χαρά και κυκλοφορούσε κανονικά στη βάση καπνίζοντας και μιλώντας με τους συναδέρφους του παρά το γεγονός πως το κεφάλι του ήταν σε μέγεθος μπάλας μπάκσετ

Ουφ, πολύ πράγμα και να είμαι ειλικρινής, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αλλά και η ρίζα του “κακού”. Οι πιστοί της θεωρίας των εξωγήινων θα ήθελαν σίγουρα να μιλήσουμε για δεκάδες χιλιάδες άλλες λεπτομέρειες που κατά καιρούς εμφανίζονται. Αυτή είναι μια συνηθισμένη στρατηγική των συνωμοσιολόγων οι οποίοι σε πνίγουν με πληροφορίες και ερωτήσεις και αν δεν απαντήσεις σε όλες τότε ισχύει η δική τους θέση. Αν απαντήσεις τότε κάνεις λάθος και είσαι λακές ή τυφλός και πρέπει να ξυπνήσεις. Όπως και να έχει χάνεις.

Τα επόμενα χρόνια  υπήρξαν και άλλοι που έκαναν δηλώσεις για το θέμα, ακόμα και ένας πιλότος που εργάζονταν στη βάση Roswell εκείνη την περίοδο. Το γεγονός πως αυτός ο πιλότος ήταν και πρόεδρος του Διεθνούς Μουσίου ΑΤΙΑ, δεν θεωρείται από τους συνωμοσιολόγους σύγκρουση συμφερόντων.

Σε γενικές γραμμές, όσοι έφεραν επιπλέον πληροφορίες για το γεγονός, μετά τη συνέντευξη του Dennis δεν έφεραν και τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Αντιθέτως η αναφορά που συνέταξε η αεροπορία, αν και ακούγεται κλασσική προσπάθεια συγκάλυψης, συνετάχθη για να αντιμετωπίσει την πληθώρα αιτημάτων για αποκάλυψη πληροφοριών βάση του Freedom of Information Act από λάτρεις των UFO. Πρόκειται για μια απίστευτα λεπτομερή αναφορά την οποία κανείς από αυτούς που την αμφισβητούν δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να διαβάσει για να δει αν έχει κάποια αλήθεια.

Η απόρριψη αυτών που δεν ταιριάζουν με τη λογική μας είναι η καλύτερη μέθοδος για να μην προβληματιστούμε και η πιο σίγουρη να μας στείλει σε λάθος δρόμο. Όλοι κατά καιρούς είμαστε ένοχοι, απλώς μερικοί παλεύουμε να ξεπεράσουμε τέτοια φαινόμενα.

Τα εργαλεία μας; Λογική και κριτική σκέψη.

Αυτά για τους εξωγήινους του Roswell. Εκεί μάλλον δεν υπήρχαν. Στο σύμπαν όμως…είναι άλλο θέμα. 😉

Πηγές:

  • Berlitz, C., Moore, W. The Roswell Incident. London: Granada, 1980. 1-176.
  • Muller, Richard. “Chapter 7.” Physics for Future Presidents. Lawrence Berkeley National Laboratory, 7 Sep. 2007. Web. 9 Nov. 2009.http://muller.lbl.gov/teaching/Physics10/PffP_textbook/PffP-07-waves-5-27.htm
  • Nickell, Joe. Real-life X-Files: investigating the paranormal. Lexington: University Press of Kentucky, 2001. 117-121.
  • Randle, Kevin D., Schmitt, Donald R. UFO Crash at Roswell. New York: Avon Books, 1991. 1-327.
  • Saler, Benson, Ziegler, Charles Albert, Moore, Charles B. UFO crash at Roswell: the genesis of a modern myth. Washington DC: Smithsonian, 1997. 1-193.
  • Weaver, Richard L. Col., McAndrew, James 1st Lt. “Roswell report: fact versus fiction in the New Mexico Desert.” Air Force History Program. United States Air Force, 1 Jan. 1995. Web. 2 Nov. 2009. http://www.airforcehistory.hq.af.mil/Publications/Annotations/roswellreport.htm
  • Dunning, B. “Aliens in Roswell.” Skeptoid Podcast. Skeptoid Media, Inc., 18 Dec 2007. Web. 2 Jul 2014. http://skeptoid.com/episodes/4079

Αρθρογράφος - Ερευνητής