Τι πραγματικά είναι οι αεροψεκασμοί.

98

– Εισαγωγή —

Έχω λάβει πάρα πολλά μηνύματα που μου ζητούν να γράψω τι τελικά είναι οι λευκές ουρές των αεροπλάνων, τα ίχνη Συμπύκνωσης.
Το άρθρο που εξηγεί τι είναι τα ίχνη Συμπύκνωσης (contrails & chemtrails, το ίδιο φαινόμενο είναι) υπάρχει στη σελίδα του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (Σ.Φ.Α.Κ.)
Για να κερδίσω χρόνο, το αντιγράφω από το Σ.Φ.Α.Κ.

— Ίχνη Συμπύκνωσης: Όχι ακριβώς όπως με την αναπνοή μας —

Τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα λέγονται στα αγγλικά «contrails» που είναι σύντομος όρος για το «condensation trails» το οποίο σημαίνει ίχνη συμπύκνωσης. Σχηματίζονται από την συμπύκνωση υδρατμών νερού στις εξατμίσεις των κινητήρων των αεροσκαφών.

ιχνη συμπηκνωσης contrails

Όταν αναπνέουμε αέρα έξω μία κρύα μέρα του χειμώνα βλέπουμε μικρά νέφη συμπύκνωσης που δημιουργεί η αναπνοή μας. Είναι το ίδιο, οι υγροί ζεστοί μας πνεύμονες προσθέτουn υγρασία στον αέρα και κατά την εκπνοή δημιουργείται συμπύκνωση.

ιχνη αναπνοής

Η συμπύκνωση της αναπνοής όμως εξατμίζεται γρήγορα, συνήθως σε ένα δευτερόλεπτο μέσα. Τα ίχνη συμπύκνωσης ενός αεροσκάφους τύπου τζετ μπορούν να διαρκέσουν από μερικά λεπτά ακόμα και ώρες. Γιατί υπάρχει διαφορά; Γατί τα ίχνη συμπύκνωσης των αεροσκαφών επιμένουν ενώ της αναπνοής μας εξατμίζονται αμέσως;

Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι τα ίχνη συμπύκνωσης παγώνουν.

Πραγματικά, είναι τόσο απλό. Τα ίχνη συμπύκνωσης δημιουργούνται σε θερμοκρασίες -40 βαθών Κελσίου και κάτω. Σε αυτή την θερμοκρασία τα μικροσκοπικά σταγονίδια συμπυκνωμένου νερού παγώνουν ακαριαία. Μόλις παγώσουν δεν μπορούν να εξατμιστούν. Επίσης δεν μπορούν να λιώσουν γιατί η θερμοκρασία είναι -40 βαθμοί. Μπορούν μόνο να ξεθωριάζουν μέσα από μία διαδικασία που ονομάζεται εξάχνωση όπου ένα στερεό μετατρέπεται σε αέριο.

Έχετε ξαναδεί εξάχνωση, τα μπαλάκια ναφθαλίνης ή τον ξηρό πάγο που δεν είναι τίποτε άλλο από διοξείδιο του άνθρακα. Δεν λιώνει απλά μετατρέπεται απ’ ευθείας σε αέριο. Αν πάρετε ένα κομματάκι ξηρού πάγου και το αφήσετε στον ήλιο απλά θα ξεθωριάσει και θα χαθεί. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον πάγο στα ίχνη συμπύκνωσης.

Ο πάγος θα περάσει από την διαδικασία της εξάχνωσης αν η υγρασία (σε εκείνο το ύψος) είναι χαμηλότερη ή γύρω στο 60% – 70%. Αν είναι υψηλότερη τότε το ίχνος συμπύκνωσης μπορεί να διαρκέσει για πολλές ώρες όπως μπορούν και τα σύννεφα. Αν η υγρασία είναι χαμηλή, τότε η εξάχνωση συμβαίνει πολύ γρήγορα και το ίχνος διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Αν η υγρασία είναι πάνω από 70% τότε έχουμε αντίστροφη εξάχνωση, όπου οι υδρατμοί μετατρέπονται  απ’ ευθείας σε πάγο, αλλά μόνο σε επαφή με πάγο και με αυτό τον τρόπο σχηματίζεται ακόμα περισσότερος πάγος πάνω στην παγωμένη συμπύκνωση κάνοντας το ίχνος να απλωθεί.

Οπότε η διαφορά μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

Ίχνος συμπύκνωσης (Contrail) = Συμπύκνωση + παγετός + εξάχνωση
Αναπνοή = Συμπύκνωση + εξάτμιση

18808

Αυτό όμως δεν είναι ιδιότητα της αναπνοής μας αλλά της θερμοκρασίας. Αν αναπνέετε στους -40 βαθμούς Κελσίου ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία, τότε η εκπνοή σας θα παγώσει και δεν θα εξατμιστεί. Αντί για ένα μικρό νέφος που εξατμίζεται γρήγορα, η εκπνοή σας στους -40 βαθμούς θα μοιάζει με καπνό όπως και των ανθρώπων που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο όπου βρίσκονται στους -52 βαθμούς Κελσίου στην Σηβηρία και δεν μπορείτε να καταλάβετε την διαφορά ανάμεσα στην εκπνοή τους και στον καπνό ενός τσιγάρου.

Σημείωση: όταν λέμε για ίχνος συμπύκνωσης που παγώνει μιλάμε για τα ίχνη συμπήκνωσης από τους κινητήρες των αεροσκαφών και αυτό γιατί υπάρχουν και τα αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης που τα βλέπουμε στις πτέρυγες ενός αεροπλάνου καθώς αυτό  προσγειώνεται. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά συμπύκνωση υγρού νερού όπως της αναπνοής μας και γι αυτό εξαφανίζεται γρήγορα.

Δείτε επίσης: «Εξάχνωση» στην ελληνική Βικιπαιδεια

— Μικρές Αλήθειες που πονάνε τους συνωμότες των ψεκασμών —

(θα ανανεώνεται κατά την συμπλήρωση της εργασίας)

 • Εάν όπως υποστηρίζουν μερικοί ,ψεκάζουν την Ελλάδα με χημικά τα “chemtrails δεν θα πέσουν στο Ελληνικό έδαφος ,αλλά χιλιάδες μίλια μακριά . Στο ύψος αυτό επικρατούν πολύ ισχυροί άνεμοι με ένταση 100-400 χλμ την ώρα , έτσι τα χημικά δεν θα πέσουν πχ στην Αθήνα αλλά στην Κίνα . Σας υπενθυμίζω ότι η ηφαιστειακή στάχτη από την Ισλανδία αφού διένυσε μιά απόσταση περίπου 7000 χλμ τελικά έπεσε στο Καζακστάν .
 • οι γεωργικοί ψεκασμοί που γίνονται για την καταπολέμηση ασθενειών των φυτών, γίνεται από πολύ χαμηλό ύψος διότι διαφορετικά τα φυτοφάρμακα διασκορπιζονται και ο ψεκασμός δεν είναι αποτελεσματικός.
 • Αφού μας δηλητηριάζουν, γιατί δεν κάνουν τα νέφη αόρατα να μην φαίνονται για να μην ανησυχεί ο κόσμος; Γιατί να το διαφημίζουν κι ‘όλας;
 • Εφόσον όπως αναφέρεται σε ολόκληρη την ελληνική συνωμοσιολογία τα αεροπλάνα είναι τύπου KC-10 και KC-135 (ιπτάμενα τάνκερ)  υπάρχουν στο διαδίκτυο χιλιάδες φωτογραφιών εκατοντάδων τύπων αεροσκαφών που «ψεκάζουν» και ελάχιστες μόνο είναι από αυτόν τον τύπο αεροσκαφών; Γιατί δεν υπάρχει έστω και μία φωτογραφία τέτοιου αεροσκάφους «χωρίς» διακριτικά να ψεκάζει; Αυτοί που έχουν «δει» τα αεροσκάφη αυτά να ψεκάζουν πως ξέρουν αν έχουν ή δεν έχουν διακριτικά ή τι τύπος αεροσκάφους είναι σε τόσο μεγάλο υψόμετρο που πετάνε;
 • Εφόσον ψεκάζουν αλουμίνιο και βάριο για να μειώσουν την θερμοκρασία της Γης όπως υποστηρίζουν γιατί όλες οι οικολογικές οργανώσεις αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση και όχι μείωση της θερμοκρασίας τα τελευταία 40 χρόνια; Γιατί λιώνουν οι πάγοι αντί να δημιουργούνται νέοι;
 • Αν πάλι το κάνουν για να μειώσουν και να ελέγξουν τον πληθυσμό όπως υποστηρίζουν άλλοι, γιατί τότε έχουμε ραγδαία αύξηση και όχι μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού της Γης;
 • Με εξοπλισμό κάτω των $700 δολαρίων μπορείς να τραβήξεις εξαιρετικά κοντινές φωτογραφίες αεροσκαφών που «ψεκάζουν» όπως έκανε ο jpro747 όπου φαίνονται και τα σήματα των αεροσκαφών. Γιατί σε μία τεράστια κοινότητα φανατικών των χημικών ψεκασμών δεν μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία για να αποδείξει το αντίθετο είναι απλά μυστήριο
 • Εφόσον γνωρίζουμε ότι το αλουμίνιο και το Βάριο είναι ρυπογόνες ουσίες εδώ και 200 χρόνια πως συνδέεται η μόλυνση αυτή με τα αεροπλάνα; Που είναι τα στοιχεία εκείνα από τους επιστημονικούς ελέγχους; Δεν υπάρχουν γιατί απλά κανείς δεν έχει βρεθεί που να αξιολογεί τους ρύπους των αεροσκαφών.

 — Διακεκομμένα ίχνη συμπύκνωσης —

Τα ίχνη συμπύκνωσης είναι νέφη που δημιουργούνται από υδρατμούς που συμπυκνώνονται και παγώνουν πίσω από ένα κινητήρα αεροσκάφους. Μιας που οι κινητήρες των αεροσκαφών είναι σε συνεχή λειτουργία, φαίνεται παράξενο όταν βλέπετε ένα ίχνος συμπύκνωσης με κενά ανάμεσα του, ή ίχνη που ξεκινούν και σταματούν. Εφόσον ο κινητήρας παράγει συνεχώς υδρατμούς γιατί και το ίχνος δεν είναι συνεχές; Αυτό το αίνιγμα είναι κάτι με το οποίο καταπιάνονται οι συνωμότες των ψεκασμών για να πουν πρόκειται για μία στοχευόμενη επιχείρηση ψεκασμών.

Στην πραγματικότητα η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή. Η ποσότητα νερού στην εξάτμιση του κινητήρα είναι συνεχής αλλά η ποσότητα υγρασίας στον αέρα δεν είναι. Η υγρασία ποικίλει με το ύψος και ένα στρώμα χαμηλής υγρασίας μπορεί να βρίσκεται  ανάμεσα σε δύο στρώσεις υψηλής υγρασίας (σάντουιτς). Καθώς ένα αεροπλάνο παίρνει ή χάνει ύψος μέσα από αυτό το στρώμα τότε το ίχνος συμπύκνωσης θα σχηματιστεί μόνο στις περιοχές υψηλής υγρασίας και έτσι φαίνεται να έχει «σβήσει» στην περιοχή χαμηλής υγρασίας.

διακεκομμενο ιχνος συμπυκνωσης

Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να υπάρξει και με την θερμοκρασία. Ένα ζεστό στρώμα αέρα μπορεί να βρίσκεται ακριβώς πάνω από ένα ψυχρό στρώμα το οποίο αποκαλείται θερμοκρασιακή αναστροφή. Όταν ένα αεροσκάφος πετάει μέσα από ένα τέτοιο στρώμα τότε το ίχνος συμπύκνωσης διακόπτεται.

Διαβάστε περισσότερα για την θερμοκρασιακή αναστροφή στην ελληνική Βικιπαίδεια

Και δεν είναι μόνο η αύξηση ή η μείωση του ύψους που δημιουργεί την διακοπή του ίχνους. Τα όρια ανάμεσα σε αυτά τα στρώματα δεν είναι επίπεδα και τα βαρυτικά κύματα ή μεταγωγικά ρεύματα αέρα μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλους όγκους αέρα που διαφέρουν σε θερμοκρασία ή/και υγρασία από τον γειτονικό τους και μπορούν να σπάσουν ένα ίχνος συμπύκνωσης όταν ένα αεροσκάφος περνάει μέσα από αυτά. Μπορείτε να τα χαρακτηρίσετε και ως αόρατα σύννεφα:

διακεκομμενο ιχνος συμπυκνωσης

Αυτό μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω βίντεο του 1944 από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και την ταινία Μέμφις Μπελ:

Κάνετε μια αναζήτηση στο Google για «broken contrail» και θα βρείτε πολλά παραδείγματα, και παρόμοιες εξηγήσεις σαν τις παρακάτω.

NOAA

Occasionally a jet plane, especially if ascending or descending, will pass through a much drier or more moist layer of atmosphere which may result in a broken pattern to the contrail, with it appearing in segments rather than in one continuous plume.

AirSpace Magazine

If the contrail stops, then starts up again, creating a broken line, chances are the airplane flew through a dry patch.

Doc Weather

18805What is happening here is that warm air rising from the ground carries vast amounts of water vapor upwards into the highest levels of the atmosphere. This water vapor exists as massive, plumes of warm, moist air ascending to very high levels. When a rising plume reaches the upper atmosphere it condenses into high ice clouds known as cirrus or feather clouds. In the case of the jet contrail (condensation trail) in the first image, the condensing cloud formed where the aircraft passed through a rising plume of moist warm air. The air on either side of the plume was not sufficiently moist to support the formation of an enduring cloud. As a result the contrail only remained visible in the warmth plume.

Η άνιση υγρασία δεν έχει πάντα ως αποτέλεσμα την άμεση διακοπή του ίχνους συμπύκνωσης αλλά μπορεί να προκαλέσει το ίχνος να είναι πιο έντονο σε συγκεκριμένες περιοχές παρά σε άλλες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κενά στο ίχνος σε ένα λεπτό ή παραπάνω μετά την αρχική δημιουργία του.

διακεκομμενο ιχνος συμπυκνωσης

metabunk

The trail started in the cirrus layer and stopped when the aircraft reached clear air. The implication being that the changes in relative humidity that created the gaps in the cirrus layer were sufficient enough to create a break in the contrail as well.

διακεκομμενο ιχνος συμπυκνωσης διακεκομμενο ιχνος συμπυκνωσης

— Αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης —

Μερικές φορές βλέπουμε εντυπωσιακές φωτογραφίες ιχνών συμπύκνωσης όπως την παρακάτω:

αεροδυναμικα ιχνη

Πολύ όμορφη. Αλλά τι είναι αυτό; Ξεκάθαρα φαίνεται ότι αυτά τα ίχνη δεν είναι φυσιολογικά ίχνη από τις εξατμίσεις των κινητήρων καθώς όπως φαίνεται τα ίχνη ξεκινάνε ΠΑΝΩ στα φτερά του αεροσκάφους και δημιουργεί και ένα περίεργο εφέ ουράνιου τόξου που δεν υπάρχει στα φυσιολογικά ίχνη συμπύκνωσης από τους κινητήρες.

Είναι στην πραγματικότητα αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης. Σχηματίζεται από την αναγωγή της πίεσης του αέρα καθώς κινείται πάνω στο φτερό. Όταν η πίεση του αέρα πέφτει η θερμοκρασία του επίσης πέφτει (ίδια αρχή που έχει και το ψυγείο σας). Η μειωμένη θερμοκρασία προκαλεί την συμπύκνωση μικροσταγονιδίων νερού που ίσως τότε παγώσει. Οι παγωμένες σταγόνες μεγαλώνουν καθώς περισσότερο νερό συμπυκνώνεται σε αυτές. Οι διαφορετικού μεγέθους σταγόνες (ή παγοκρύσταλλοι) έχουν διαφορετικές οπτικές ιδιότητες που επηρεάζουν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, που προκαλούν το εφέ του ουράνιου τόξου.

Μία πιο επιστημονική εξήγηση, που εξηγεί και τα ακριβή χρώματα μπορείτε να διαβάσετε στα Αγγλικά, εδώ: Gierens_Aerodynamic_poster

Αυτό που έχει ενδιαφέρον με αυτά τα είδη ιχνών συμπύκνωσης είναι ότι τα συναντάμε πιο συχνά σε ζεστό καιρό. Χρειάζονται πολύ υγρασία και ο κρύος αέρας είναι κυρίως ξηρός οπότε είναι πιο διαδεδομένα πιο ζεστούς μήνες και σε πιο ζεστά κλίματα.

Δείτε επίσης Aerodynamic Contrails Phenomenology and flow physics  – Gierens, et al.σε μορφή pdf στην Αγγλική γλώσσα.

Τα αεροδυναμικά ίχνη τις περισσότερες φορές εμφανίζονται στις άκρες των πτερυγίων  που εμφανίζονται πολύ πυκνά όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία. Οι συνθήκες θα πρέπει να είναι ιδανικές για ολόκληρο το φτερό να παράγει ίχνη και τυπικά δεν διαρκούν για πάρα πολύ ώρα.

Ίσως και να έχετε δει αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης όπως αυτά εδώ:

αεροδυναμικα ιχνη

Εδώ βλέπετε τα αεροδυναμικά ίχνη των φτερών εξαφανίζονται σχεδόν αμέσως, τα έντονα μακριά ίχνη (που ούτε και αυτά θα διαρκέσουν πολύ) είναι από το εξωτερικό μέρος των χαμηλωμένων flaps όπου ο αέρας συμπιέζεται και διαστέλλεται πολύ απότομα  προκαλώντας πολύ υγρασία να συμπυκνωθεί. Φαίνεται στην φωτογραφία ότι υπάρχει αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Αυτό το φανταστικό σετ φωτογραφιών στο Flickr έχει μερικές πολύ ωραίες φωτογραφίες από ίχνη συμπύκνωσης και εξάτμισης και αεροδυναμικά, η διαφορά φαίνεται καθαρά.

http://www.flickr.com/photos/jpro747/

Εδώ μπορούμε να δούμε ότι τα δύο είδη ιχνών μπορούν να συνυπάρχουν:

αεροδυναμικα ιχνη

Τα πυκνά ίχνη συμπύκνωσης προέρχονται από τους κινητήρες του αεροσκάφους και τα αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης από τα φτερά.

Τροφή για σκέψη: οι περισσότερες φωτογραφίες του jpro747′s  έχουν τραβηχτεί από το έδαφος με μία  Canon 350D ($400) προσαρμοσμένη σε ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο 6 ιντσών, 1200mm τύπου ντόμπσον.($300-$1000 ανάλογα με την ποιότητα).  Στις περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε ξεκάθαρα να δείτε το είδος του αεροπλάνου και συνήθως και τα αναγνωριστικά της αεροπορικής εταιρίας. Τώρα, γιατί ΚΑΝΕΙΣ στην υποτιθέμενη κοινότητα των 2 εκατομμυρίων υποστηρικτών των ψεκασμών δεν έχει καταφέρει να τραβήξει μια κοντινή φωτογραφία ενός αεροσκάφους που ψεκάζει χημικά αν σκεφτείτε ότι μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με εξοπλισμό που δεν ξεπερνάει τα $700. Δεν είναι παράξενο;

Αυτό το βίντεο δείχνει αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης που σχηματίζονται σε ανομοιόμορφο αέρα.

Μπορείτε να δείτε τα ίχνη φαίνονται παρόμοια με αυτά των φωτογραφιών ιδιαίτερα στο τελευταίο μέρος του βίντεο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόση ώρα διαρκούν τα ίχνη επειδή η κάμερα εστιάζει πάνω στο αεροπλάνο αλλά στο 0:50 ξεζουμάρει και το προηγούμενο ίχνος είναι είτε εκτός σκηνής ή έχει ήδη εξατμιστεί. Η λήψη έγινε στο Τορίνο της Ιταλίας 16 Αυγούστου 2008 κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όταν η δημιουργία των ιχνών αυτών είναι πολύ συχνή εξαιτίας της υγρασίας του αέρα.

Ένα παρόμοιο φαινόμενο, λήψη από χαμηλό ύψος με τον Ήλιο λίγο δεξιά. Ένα πολύ σύντομο ίχνος συμπύκνωσης που δημιουργείται εξαιτίας των ακραίων αλλαγών της πίεσης του αέρα εξαιτίας των ελιγμών του F-22.

αεροδυναμικα ιχνη

Και η παρακάτω φωτογραφία, είναι από το περιοδικό LIFE, 4η του Οκτωβρίου 1954

18813

Και μερικά ίχνη συμπύκνωσης από ελικοφόρα αεροπλάνα. Πολλοί ψεκασμένοι υποστηρίζουν ότι τα ελικοφόρα αεροπλάνα δεν δημιουργούν ίχνη συμπύκνωσης και μόνο μέχρι πρόσφατα. Ακολουθεί και ένα βίντεο, απόσπασμα του ντοκιμαντέρ «Μέμφις Μπελ,  ιστορία του ιπτάμενου φρουρίου» όπου φαίνονται ξεκάθαρα τα ίχνη συμπύκνωσης

ιχνη ελικοφορων ιχνη ελικοφορων

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πως φαίνονται από κοντά τα αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης από ένα KC-10:

— Διασταυρωμένα ίχνη συμπύκνωσης στον ουρανό, «Χ» και πλέγματα —

Οι συνωμότες των ψεκασμών προσπαθούν να καταπιαστούν απ’ ότι βρουν και φυσικά δεν λαμβάνουν υπόψη τους καθόλου βασικά στοιχεία μετεωρολογίας και φυσικής είτε ηθελημένα προσπαθώντας να διαδώσουν τον σκοταδισμό τους είτε επειδή η έλλειψη στοιχειώδους γνώσης τους στερούν την λογική που χρειάζονται για να κατανοήσουν φυσικά φαινόμενα όπως ο σχηματισμός νεφών στον ουρανό.

Ένα άλλο στοιχείο που προσφέρουν ως απόδειξη είναι τα σχέδια που κάνουν τα ίχνη συμπύκνωσης στον ουρανό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι παράλληλες γραμμές ή κάποιες διασταυρώσεις των ιχνών που δημιουργούν ένα «Χ» στον ουρανό ή αν έχουν διασταυρωθεί πολλά αεροσκάφη, την δημιουργία ενός φαινομενικού πλέγματος από ίχνη. Αυτό, υποστηρίζουν οι συνωμότες, δεν είναι φυσιολογικό και άρα μας ψεκάζουν.

Φυσικά και τα ίχνη κάνουν πολλά σχέδια στον ουρανό, αυτό εξαρτάται από την συχνότητα των πτήσεων, την κατεύθυνση τους, την κατεύθυνση του ανέμου.

Να ένα βίντεο που εξομοιώνει τις πτήσεις που έγιναν πάνω από τον ελλαδικό χώρο στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 για αεροσκάφη κάτω από τα 30,000 πόδια. Βλέπουμε πως διασταυρώνονται τα ίχνη συμπύκνωσης δημιουργώντας τα «συνωμοτικά» Χ .

Παρατηρώντας μια δορυφορική φωτογραφία με ίχνη συμπύκνωσης είναι δύσκολο να δημιουργήσει κάποιος μια εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει ιδιαίτερα αν υπάρχουν οι άνεμοι που συχνά έχουν πολύ μεγάλες ταχύτητες σε τέτοιο ύψος . Στην φωτογραφία μπορούμε να δούμε και την φορά των ανέμων καθώς το ίχνος παρασύρεται από τον αέρα.

σχηματα Χ

Εδώ είναι μία απεικόνιση πως μπορεί αν δημιουργηθεί ένα πλέγμα από ίχνη συμπύκνωσης από μόλις δύο κατευθύνσεις Α-Β οριζόντια και Γ-Δ κάθετη κατά την διάρκεια λίγων ωρών.

Αν ένα αεροσκάφος γύριζε για να συναντήσει το δικό του ίχνος ώστε να δημιουργήσει τα Χ θα συνέβαινε αυτό:

 Το παρακάτω βίντεο δείχνει αυτό το φαινόμενο.

Υπάρχει μία πολύ ωραία σειρά στο BBC με τίτλο  Britain From Above,  Η Βρετανία από ψηλά, που δείχνει πως φαίνονται διάφορα πράγματα από μία υψομετρική προοπτική χρησιμοποιώντας πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές απεικόνισης. Ένα πολύ ενδιαφέρον επεισόδιο έδειχνε την χαρτογράφηση όλων των πτήσεων της Βρετανίας μέσα σε 24 ώρες χαρτογραφώντας 7,500 αεροσκάφη.

Αυτό είναι απλά ένα μέρος αυτών κατά το ενδιάμεσο της ημέρας. Έχει ενδιαφέρον να δείτε το πλάτος των αεροδιαδρόμων κατά μήκος του οποίου πετάνε τα αεροπλάνα ιδιαίτερα πάνω από το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και την Σκωτία. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η περιοχή που διασταυρώνονται οι πτήσεις που προκαλούν τα πλέγματα ιχνών συμπύκνωσης που κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ύποπτα.

Δεν προκαλεί έκπληξη που σε περιοχές που οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τους έντονους σχηματισμούς ιχνών συμπύκνωσης να δείτε κάποιο είδος πλέγματος η διασταυρωμένων ιχνών όπως στην φωτογραφία παρακάτω:

σχηματα Χ

 — Γιατί μερικά αεροπλάνα αφήνουν ίχνη συμπύκνωσης και άλλα όχι; —

Μερικά αεροπλάνα αφήνουν στον ουρανό ίχνη συμπύκνωσης που επιμένουν και απλώνονται και άλλα αεροσκάφη στον ίδιο ουρανό που αφήνουν μικρής διάρκειας ή και καθόλου ίχνος.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω τα ίχνη συμπύκνωσης δεν είναι καπνός από τους κινητήρες των αεροσκαφών, σχηματίζονται όταν το νερό στην εξάτμιση του κινητήρα ανακατεύεται με τον υγρό ψυχρό αέρα, συμπυκνώνεται και παγώνει σε παγοκρυστάλλους. Τα ίχνη συμπύκνωσης είναι ένα είδος σύννεφου που λέγεται θύσανος.  Όταν υπάρχει αρκετή υγρασία και ψύχος τότε τα ίχνη αυτά μπορούν αν μείνουν στον ουρανό και να απλωθούν για πάρα πολλές ώρες.

Η διαφορά ανάμεσα στα ίχνη που σβήνουν και αυτά που απλώνονται είναι συχνά η απόδειξη της θεωρίας των «ψεκασμών» που ορίζει ότι τα ίχνη που έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια για κάποιο λόγο είναι αιτία χειραγώγησης. Οπότε βλέπετε εικόνες σαν και αυτές:

γιατι μερικα αεροπλανα δεν κανουν ιχνη συμπυκνωσης

Αλλά αυτό είναι λάθος. Τα ίχνη μπορούν να σβήσουν ή να επιμείνουν και να εξαπλωθούν. Εξαρτάται στον αέρα στον οποίο σχηματίζονται.

Υπάρχουν δύο λόγοι που κάποια αεροσκάφη αφήνουν ίχνη  και κάποια που εκεί κοντά δεν αφήνουν. Ο δευτερεύων λόγος είναι επειδή διαφορετικά αεροσκάφη έχουν διαφορετικούς κινητήρες, μερικά αφήνουν ίχνη συμπύκνωσης και άλλα όχι. Εδώ για παράδειγμα είναι ένα Airbus A340 στα αριστερά (παρθενική πτήση: 1991) και ένα Boeing 707 στα δεξιά (παρθενική πτήση: 1957). Και τα δύο πετάνε σε ύψος 33,000 πόδια (μέρος ενός γερμανικού πειράματος που μελετάει τον σχηματισμό ιχνών συμπύκνωσης) αλλά οι νεώτεροι κινητήρες του Α340 παράγουν περισσότερους υδρατμούς σε διαφορετικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ιχνών συμπύκνωσης.

γιατι μερικα αεροπλανα δεν κανουν ιχνη συμπυκνωσης

Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να υπάρχει με τους κινητήρες σε διαφορετική δύναμη ιδιαίτερα αν επηρεάζει της θερμοκρασία εξάτμισης.

Να λοιπόν και ο κύριος λόγος γιατί βλέπουμε ίχνη σε μερικά αεροσκάφη ενώ σε άλλα δεν βλέπουμε και θα το τονίσω επειδή ενώ είναι πολύ απλό είναι εύκολο να μην το δείτε.

Τα αεροπλάνα είναι σε διαφορετικά υψόμετρα.

Ναι, είναι τόσο απλό. Ο λόγος που το ένα αεροσκάφος δημιουργεί ίχνη συμπύκνωσης και το άλλο όχι είναι επειδή βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές μάζας αέρα. Για λόγους απλοποίησης ας ονομάσουμε αυτές τις περιοχές αέρα ως υγρές και ξηρές παρόλο που οι διαφορές είναι λίγο πιο περίπλοκες. Όταν ένα αεροπλάνο βρίσκεται σε υγρό αέρα δημιουργεί ίχνος συμπύκνωσης, όταν βρίσκετε σε ξηρό, όχι. Σίγουρα, ίσως αναρωτηθείτε, δεν θα πρέπει να βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά το ένα από το άλλο; Η απάντηση είναι όχι και εδώ είναι ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να τονίσω:

Ο υγρός αέρας και ο ξηρός αέρας μπορεί να συνυπάρχουν μόλις μερικά μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλον.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τα σύννεφα.

γιατι μερικα αεροπλανα δεν κανουν ιχνη συμπυκνωσης

Μέσα στο σύννεφο έχει υγρασία, απ ‘έξω δεν έχει. Η διαφορά ανάμεσα στο μέσα και στο έξω είναι μόλις μερικά μέτρα.

Κοιτάξτε το κάτω μέρος αυτών των νεφών, δείτε πως απλώνονται στο βάθος. Δημιουργούν ένα στρώμα σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Πάνω από αυτό το ύψος υπάρχουν νέφη. Από κάτω δεν υπάρχουν. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ζώνες είναι μόλις μερικά μέτρα.

Αυτά ήταν σύννεφα χαμηλού ύψους. Ας δούμε μερικά σε μεγάλο ύψος.

18821

Και αυτά τα βλέπουμε σε ένα επίπεδο στρώμα. Η διαφορά ανάμεσα στα όρια του στρώματος και του ξηρού αέρα είναι μόλις μερικά μέτρα.

Η δημιουργία στρωμάτων υγρού και ξηρού αέρα δεν περιορίζεται μόνο στα σύννεφα. Φαινομενικά καθαρός αέρας επίσης περιέχει την ίδια διακύμανση σε στρώσεις. Αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη εκτόξευση του Ηλιακού Δυναμικού Τηλεσκοπίου (SDO). Καθώς ανέβαινε δεν άφηνε ίχνος συμπύκνωσης μέχρι που συνάντησε ένα στρώμα υγρού αέρα και άφησε ένα ίχνος που επέμεινε για αρκετή ώρα και μετά πέρασε σε ξηρό στρώμα αέρα και δεν άφηνε ίχνος.

18822

Οπότε, αν ένα αεροσκάφος πετούσε στο μεσαίο στρώμα θα άφηνε ένα έντονο ίχνος που θα επέμενε για αρκετή ώρα ενώ αν πετούσε πάνω ή κάτω από αυτό το στρώμα δεν θα άφηνε ίχνος. Αλλά, ίσως πείτε, τα αεροπλάνα πετάνε στο ίδιο ύψος ή ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρίσκονται σε διαφορετικά στρώματα αέρα. Η απάντηση είναι:

Δεν μπορείτε πραγματικά να πείτε πόσο ψηλά είναι ένα αεροπλάνο

Και φυσικά δεν μπορείτε να πείτε αν ένα αεροπλάνο είναι στο ίδιο ύψος με κάποιο άλλο. Αυτά τα αεροπλάνα πετάνε σε ύψος 30,000 με 40,000 πόδια (10 – 13 χιλιόμετρα). Ας δούμε ποια είναι η οπτική διαφορά γύρω από αυτό το ύψος.

18823

Η παραπάνω φωτογραφία περιέχει ένα αεροπλάνο που πετάει σε ύψος 35,000 ποδιών. Μετατρέψαμε το αεροσκάφος σε κλίμακα ώστε να φαίνεται πως θα ήταν στα 34,000 πόδια (102,9%) και στα 32,000 πόδια (109,4%). Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι μοιάζουν το ίδιο και η φωτογραφία είναι ζουμαρισμένη. Έτσι θα βλέπατε τα ίδια αεροπλάνα με γυμνό μάτι από το έδαφος:

18824Ή, αν λάβουμε υπόψη ότι σε αυτό το ύψος δεν μπορούμε σχεδόν καθόλου να δούμε τα φτερά του αεροσκάφους με γυμνό μάτι μία πραγματικά ρεαλιστική αναπαράσταση θα ήταν η παρακάτω:

18825Ακόμα και αν τα αεροπλάνα πετάνε πιο χαμηλά το φαινόμενο είναι παρόμοιο. Αν το πάνω αεροπλάνο βρίσκεται στα 20,000 πόδια τότε το αεροπλάνο από κάτω βρίσκεται στα 18,285 πόδια, σχεδόν 2,000 πόδια απόσταση και παρόλα αυτά στο γυμνό μάτι φαίνονται σχεδόν στο ίδιο ύψος.

Και αυτό είναι με το ίδιο μοντέλο αεροσκάφους, ακριβώς από πάνω και το ένα δίπλα στο άλλο, μία κατάσταση που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Αν τα αεροσκάφη είναι διαφορετικά, ή πιο μακριά ή σε άλλη γωνία από τον θεατή τότε θα ήταν ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πείτε την διαφορά ύψους όταν βρίσκονται ψηλά στον ουρανό, όπως εδώ:18826

Ή από το έδαφος με τα αεροπλάνα στα 30,000 πόδια.

18827

Φαίνεται να βρίσκονται στο ίδιο ύψος, σωστά;  Στην πραγματικότητα αν δεν επικάλυπταν το ένα το άλλο θα νομίζατε ότι το JAL είναι  χαμηλότερα καθώς φαίνεται μεγαλύτερο οπότε και πιο κοντά. Αλλά στην πραγματικότητα το JAL, ένα Β777 είναι τουλάχιστον 1,000 πόδια πιο πάνω από το DHL, ένα Α300. Οπότε μια απλή ερώτηση έχει μια απλή απάντηση:

Ας δούμε κάποια αεροπλάνα στο έδαφος, όπου είμαστε σίγουροι πως όλα είναι στην ίδια απόσταση από τη φωτογραφική μηχανή. Οι διαφορές ως προς το μέγεθος είναι πολύ σημαντικές

18828

Τα αεροσκάφη αφήνουν διαφορετικά ίχνη επειδή βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη.

Για να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουμε την διαφορά ύψους δείτε την παρακάτω φωτογραφία:

18829

Είναι μία πραγματική φωτογραφία και δεν είναι προϊόν επεξεργασίας phtoshop. Ο πελαργός δεν είναι στο ίδιο ύψος με το ίχνος συμπύκνωσης, είναι πολύ χαμηλότερα. Είναι το ίδιο με δύο αεροπλάνα που βλέπουμε, το ένα να αφήνει ίχνη συμπύκνωσης και το άλλο όχι – είναι απλά σε διαφορετικό ύψος.

 — Το Μεγάλο Ψέμα — 

του Παρμενίων Χαριστού, Συνταξιούχου Διευθυντή Επιμελητείας Πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας

Συχνά με ερωτούν φίλοι μου επιστήμονες εάν πράγματι  μας ψεκάζουν.  Ξέρεις ότι μου είναι πολύ δύσκολο να τους πείσω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα και  καταβάλω μεγάλη προσπάθεια να γίνω πιστευτός αλλά και να τους καθησυχάσω  !!                                                                                                      

Το μεγάλο ψέμα έχει ριζώσει βαθιά μέσα στην συνείδηση τους και δύσκολα μπορεί κανείς να τους πείσει ότι λένε βλακείες . Ακόμα ένας άλλος λόγος που η ψευτοθεωρία πήρε μεγάλες διαστάσεις είναι ότι κατά καιρούς έχουν απευθύνει οι ψεκασμένοι ερωτήσεις προς τους πολιτικούς, οι οποίες παρέμειναν αναπάντητες από άγνοια και λόγω έλλειψης βασικών αεροπορικών γνώσεων. Οι πολιτικοί πάντα ξεγλιστράνε και αποφεύγουν να δώσουν  ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις. Στην προσπάθεια τους να σκεπάσουν την άγνοια τους, επειδή δεν έχουν στοιχειώδεις αεροπορικές γνώσεις, είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις απαντήσεις τους, αλλά και ασαφείς . Μιλάνε με γενικότητες και αόριστα για να αποφύγουν οποιαδήποτε εμπλοκή με το θέμα, το οποίο για αυτούς είναι μια καυτή πατάτα και γενικά  είναι κουμπωμένοι για να μην φανούν άσχετοι στους ψηφοφόρους τους. Έτσι καταφέρνουν να ξεγλιστράνε , αποφεύγοντας να συζητήσουν το θέμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν στους «ψεκασμένους» ακόμα πιο πολλές θολές εικόνες αλλά και σκοτεινά σημεία συνωμοσιών και θολούρας . Έτσι τους αφήνουν την εντύπωση  ότι  κάτι κρύβουν και δεν τους λένε την αλήθεια  που αυτοί  περίμεναν να ακούσουν, ότι δηλαδή μας ψεκάζουν.                                                                                                                                                                                                 

Η αεροπορία ήταν από τις πρώτες τεχνολογίες του προηγούμενου αιώνα που χρειάστηκε την στενή συνεργασία πολλών ειδικοτήτων για να εξελιχθεί . Σήμερα αυτή η συνεργασία είναι ακόμα πιο μεγάλη και έχει γίνει ακόμα πιο πολύπλοκη . Για να πραγματοποιηθεί μια πτήση εμπλέκονται  πάρα πολλές ειδικότητες και ο καθένας γνωρίζει μόνο τα θέματα του τομέα του.

Ενδεικτικά θα σου αναφέρω μερικές ειδικότητες :                                 

Χειριστές αεροσκαφών , επιμελητές πτήσεων, μηχανικοί ,     αεροναυπηγοί  , ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, μετεωρολόγοι  , ηλεκτρονικοί , χειριστές Radar, κλπ κλπ .  Σου αναφέρω ελάχιστες από αυτές που είναι όμως αρκετές για να καταλάβεις πόσο πολύπλοκη είναι η αεροπορική επιστήμη και η εκτέλεση των σύγχρονων αεροπορικών μεταφορών.  Οι « ψεκασμένοι» πρέπει να εμπεδώσουν ότι δεν είναι τόσο απλό να βγαίνει κάποιος και να λέει «το κοντό του και το μακρύ του» για αεροψεκασμούς, χωρίς να έχει στοιχειώδεις Αεροπορικές γνώσεις .

Η θεωρία αυτή περί αγνώστων αεροπλάνων τα οποία σπέρνουν θάνατο δεν μπορεί να σταθεί με τίποτα . Είναι εντελώς αδύνατον να πετάξουν αεροπλάνα χωρίς σχέδια πτήσεως, (πολιτικά ή στρατιωτικά) μέσα σε ένα ελεγχόμενο εναέριο χώρο «FIR», χωρίς να το γνωρίζει  η Εναέρια Κυκλοφορία. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στην πιο  υποανάπτυκτη χώρα του κόσμου. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο οι συγκρούσεις στον αέρα θα ήταν τόσο πολύ συχνές ώστε θα υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα για την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών.  

Στο σημείο αυτό θα ήθελα σε ενημερώσω για ορισμένες μικρές αλλά άγνωστες    λεπτομέρειες , τις οποίες φυσικά αγνοούν οι ψεκασμένοι και οι επιστήμονες τους.

Οι λευκές γραμμές των αεροπλάνων (contrails) άρχισαν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια όπως ισχυρίζονται  για τους παρακάτω λόγους

 Α. Λόγω της μεγάλης αύξησης της εναέριας Κυκλοφορίας       (πενταπλασιάστηκαν από το 1970)   

 Β. Το 1997 έγιναν μεγάλες αλλαγές στις διαδικασίες εναέριας Κυκλοφορίας της Ευρώπης από τηνEurocontrol με την μείωση του κάθετου διαχωρισμού στα 1000 πόδια μεταξύ των ιπτάμενων αεροσκαφών (Reduced Vertical Separation Minimum). Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε αργότερα στην Βόρεια Αμερική , στην Ν. Αμερική τον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό και τώρα καλύπτει σχεδόν όλη την Υδρόγειο, Με την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας διπλασιάστηκε ο αριθμός των πτήσεων και είχε σαν στόχο να μειωθούν οι καθυστερήσεις που οφείλονταν στην Εναέρια   κυκλοφορία . Ο διπλασιασμός  όμως των πτήσεων δημιούργησε παράλληλα και ένα άλλο ορατό αποτέλεσμα . Αυξήθηκαν σημαντικά οι λευκές γραμμές –Contrails–  των αεροπλάνων και οι «ψεκασμένοι» άρχισαν να αναπαράγουν ιστορίες με αεροψεκασμούς .            

Γ. Τα αεροπλάνα  της νέας τεχνολογίας διαθέτουν καλύτερες επιδόσεις  και έχουν την δυνατότητα να πετούν σε πολύ μεγαλύτερα  ύψη σε σχέση με τα παλαιότερης τεχνολογίας . Τα επίπεδα πτήσεων φτάνουν τώρα στα 41000 πόδια και τα ιδιωτικά αεροσκάφη  business Jets πετούν ακόμα υψηλότερα 50000 πόδια.  Δηλαδή τώρα πετούν πολλαπλάσια   αεροπλάνα στον ευρύτερο εναέριο χώρο αφού έχουν προστεθεί άλλα 16 επίπεδα πτήσεων.                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Δ . Εντός του 2014  ολοκληρώνεται  από την Eurocontrol  το Single European Sky ( Ευρωπαϊκός Ενιαίος Ουρανός )και για αυτό τον λόγο έχουν σχεδιαστεί πολλοί νέοι «αεροδιάδρομοι» μέσα στον Ελληνικό Εναέριο χώρο αλλά και στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι πυκνοί σαν το δίχτυ της αράχνης .

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός εναέριος χώρος θα ενοποιηθεί έως και το ύψος των 46.000 ποδών .  Στόχος τους είναι να συντομευθούν οι διαδρομές ,δηλαδή ο χρόνος της πτήσης να ελαττωθούν οι καθυστερήσεις , να γίνει εξοικονόμηση καυσίμων , με αντικειμενικό σκοπό την μείωση στις τιμές των εισιτηρίων αλλά και παράλληλα  να αντιμετωπισθεί η μελλοντική μεγάλη αύξηση της Εναέριας Κυκλοφορίας . Το 2013 κατά μέσο όρο πετούσαν ημερησίως εντός του Ευρωπαϊκού εναέριου χώρου 26000 πτήσεις και αναμένεται το 2020 να ξεπεράσουν τις 50000 . ( Τότε θα γίνει το μεγάλο πανηγύρι με τους ψεκασμένους διότι θα διπλασιαστούν οι λευκές γραμμές) .   

Οι γραμμές στον ουρανό από τα ίχνη των αεροπλάνων εμφανίζουν στον παρατηρητή του εδάφους , τον σχεδιασμό των αεροδιαδρόμων και αυτό φαίνεται από τους χάρτες της Eurocontrol τους οποίους επισυνάπτω. Κοίταξε επάνω από τα Ιωάννινα και την Κρήτη πόσοι αεροδιάδρομοι  συναντώνται. Το πλέγμα αυτό είναι ακόμα πυκνότερο στην κεντρική Ευρώπη.                                                                                                                                        

Με τα εξελιγμένα ναυτιλιακά όργανα τα οποία διαθέτουν τα σύγχρονα αεροπλάνα , η μετάβαση από το ένα σημείο στο άλλο μπορεί να πραγματοποιηθεί με κατ΄ευθείαν διαδρομές (direct routes) και εκτός αεροδιαδρόμων. Η άδεια εγκρίνεται από  το Κέντρο Ελέγχου και είναι σύννομη με τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας. Οι λόγοι είναι πολλοί και οι κυριότεροι είναι για να συντομευθεί η διαδρομή , για οικονομία καυσίμων , και για να μειωθεί η Εναέρια Κυκλοφορία κλπ . Αυτή η διαδικασία του Direct route είναι ο λόγος που δημιουργούνται τα παράξενα σχήματα στον ουρανό με λευκές  γραμμές (τετράγωνα ,παράλληλες γραμμές ή καρεδάκια). Έτσι ο άπειρος παρατηρητής  του εδάφους μπερδεύεται, νομίζει ότι κάτι δεν πάει καλά και αρχίζει να φτιάχνει ιστορίες με αεροψεκασμούς…Ότι δήθεν γίνεται καταστρατήγηση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας   ή ότι υπερίπτανται ξένα αεροπλάνα ανεξέλεγκτα εντός του Ελληνικού FIR, επειδή ο άσχετος βλέπει να σχηματίζονται στον ουρανό , πολλές  ακανόνιστες γραμμές. 

 

 — Χημική ανάλυση ιχνών συμπύκνωσης —

Aπό τι αποτελείται ένα ίχνος συμπύκνωσης; Κυρίως πάγο μιας που τα κύρια προϊόντα των εκπομπών εξατμίσεων ενός αεροσκάφους είναι ατμός νερού ο οποίος παγώνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και σχηματίζει το ορατό μέρος της ουράς των ιχνών συμπύκνωσης. Αν υπάρχει αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα τότε τα ίχνη μπορούν να παραμείνουν στον ουρανό για αρκετή ώρα και να απλωθούν μετατρέποντας τον εαυτό τους σε στρώματα νεφών.

Οι κινητήρες των αεροσκαφών εκπέμπουν τα συνήθη συστατικά όπως οι κανονικοί κινητήρες. Διοξείδιο του άνθρακα, καπνό και μικρές ποσότητες άκαυστων υδρογονανθράκων, οξείδια του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα και μικροποσότητες από άλλες ουσίες. Οι εκπομπές ρύπων των αεροσκαφών  ρυθμίζονται από τις αρχές ενέργειας της χώρας κατασκευής τους και για την Ευρώπη από την αρχή ενέργειας της ευρωπαϊκής ένωσης.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν το ίχνος συμπύκνωσης παραμένει στον ουρανό για πολύ ώρα τότε είναι ασυνήθιστο και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μας ψεκάζει με κάτι είτε για να αλλάξει τον καιρό είτε για να δηλητηριάσει τους ανθρώπους. Αποκαλούν αυτού του είδους τα ίχνη συμπύκνωσης ως «χημικά ίχνη».

Φυσικά τα έντονα μεγάλης διάρκειας ίχνη συμπύκνωσης δεν είναι τίποτα καινούριο υπάρχουν από την δεκαετία του 40 που τα αεροπλάνα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε μεγάλο ύψος. Μερικοί άνθρωποι όμως πιστεύουν στην θεωρία των «χημικών ιχνών» τόσο πολύ που αγνοούν αυτό το γεγονός ή λένε «ε, και λοιπόν μερικά από αυτά είναι χημικά ίχνη».

Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Clifford Carnicom, που έβαλε μία αναφορά στην ιστοσελίδα του και στην οποία έλεγε ότι ήταν απόδειξη ότι τα ίχνη συμπύκνωσης μόλυναν τον αέρα. Τι έγινε λοιπόν; Κάποια Sue Miller συνέλεξε τρία δείγματα βροχής και χιονιού, τα έστειλε σε κάποια Therese Aigner, που τα έστειλε στο εργαστήριο για να αναλυθούν για Αλουμίνιο, Βάριο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο και Τιτάνιο.

18830

Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα εντόπισαν πολύ χαμηλά επίπεδα αυτών των στοιχείων αλλά ο Miller είπεαυτά τα συνταρακτικά δεδομένα δείχνουν μία σκόπιμη ατμοσφαιρική ελευθέρωση τεραστίων ποσοτήτων υλικών που περιέχουν Αλουμίνιο, Βάριο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο και Τιτάνιο

Τρομακτικά πράγματα. Αλλά τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα στην πραγματικότητα; Και τα τρία δείγματα δείχνουν περίπου το ίδιο οπότε ας δούμε το πρώτο εξ αυτών:

Αποτέλεσμα

MDL

EPA

Αλουμίνιο

<0.100

0.100

0.200

Βάριο

0.100

0.020

2.000

Ασβέστιο

<1

1

N/A

Μαγνήσιο

<1

1

N/A

Επίπεδο PH

7.2

6.5 to 8.5

Τιτάνιο

<0.050

0.100

N/A

Η στήλη «Αποτελέσματα» είναι η τιμή του συστατικού που βρέθηκε σε mg/L (χιλιοστά ανά λίτρο). Οι μονάδες εδώ είναι σημαντικές. Μερικές συγκεντρώσεις μετριούνται σε ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), που είναι το ίδιο με mg/L. Μερικές φορές μετριούνται σε ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο, οπότε 1 mg/L = 1 ppm = 1000 ppb). Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε τις σωστές μονάδες μέτρησης όταν κοιτάτε τέτοιου είδους αναλύσεις.

Η δεύτερη στήλη «MDL» είναι το όριο μεθόδου εντοπισμού «Method Detection Limit», και ορίζεται ως η χαμηλότερη τιμή όπου μπορείς να είσαι σίγουρος κατά  99% ότι η τιμή του συστατικού δεν είναι μηδενική. Αν η τιμή είναι χαμηλότερη της MDL, τότε δεν μπορείς να ξέρεις με βεβαιότητα ότι είναι μόνο θόρυβος του οργάνου. Αν κάτι είναι κάτω από την MDL, τότε δεν μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα αν υπάρχει κάποια ποσότητα αυτής της ουσίας. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι «ίσως να υπάρχει κάποια ποσότητα αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αλλά σίγουρα είναι χαμηλότερα της MDL»

Η Τρίτη στήλη (EPA) είναι μία που προστέθηκε για να έχουμε ως αναφορά. Δείχνει τα επιτρεπτά όρια για πόσιμο νερό όπως ορίζονται από την EPA (Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος). Αν η EPA δεν έχει θέσει όριο τότε καταγράφεται η ένδειξη N/A.

Οι περισσότερες ουσίες είναι χαμηλότερες της MDL, οπότε δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν καθόλου αυτές οι ουσίες στο δείγμα. Αλλά οι ψεκασμένοι λένε «έγιναν τεστ για αρκετά στοιχεία που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε φυσιολογική βροχή/χιόνι» Οπότε θα έπρεπε να επιστρέψουν τα δεδομένα με μηδενικές τιμές;

Υπάρχουν δύο προβλήματα εδώ. Καταρχήν αν όντως ΥΠΗΡΧΕ μηδενική τιμή για το  αλουμίνιο στα δείγματα τότε ΠΑΛΙ θα επέστρεφε ως «μικρότερη από την MDL» εξαιτίας του θορύβου του οργάνου. Αν κάποιο όργανο έχει ένα επίπεδο MDL σημαίνει ότι δεν μπορεί να εντοπίσει μηδενικές τιμές με σιγουριά.

Δεύτερον, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ να βρούμε αυτά τα συστατικά στο βρόχινο νερό.  Το αλουμίνιο είναι από τα πιο άφθονα μέταλλα στον φλοιό της Γης, οπότε βρίσκεται στον αέρα και ως επακόλουθο στο βρόχινο νερό. Η EPA αναφέρει:

 • Σχεδόν όλο το φαγητό, νερό, αέρας και έδαφος περιέχουν τιμές αλουμινίου
 • Όλοι εκτίθενται σε χαμηλά επίπεδα αλουμινίου από την τροφή, τον αέρα το νερό και το χώμα.

Η EPA δεν έχει ορίσει τιμές ασφαλείας για το αλουμίνιο, τα όρια που αναφέρονται παραπάνω είναι για λόγους χρώματος και γεύσης.

Παρόμοια και με το ασβέστιο βρίσκεται σε αφθονία σε πετρώματα (οπότε και σε σκόνη) όπως και το Μαγνήσιο και το Τιτάνιο. Η EPA δεν έχει θέσει ανώτατα όρια γιατί δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά.

Το μόνο συστατικό με μετρήσιμο αποτέλεσμα ήταν το Βάριο. Βρέθηκε στα δείγματα σε μία συγκέντρωση 5% του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου από την EPA για το πόσιμο νερό. Δεν ήταν σε επικίνδυνα επίπεδα αλλά θα έπρεπε να βρεθεί στον αέρα (οπότε και στην βροχόπτωση);

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου ασθενιών CDC αναφέρει «

 • Το Βάριο βρίσκεται στον αέρα κατά την διάρκεια εξόρυξης του, διύλισης και παραγωγής χημικών ενώσεων του και από την καύση άνθρακα και πετρελαίου. .
 • Η χρονική διάρκεια παραμονής του Βάριου στον αέρα, γη, ιζήματα και νερό  εξαρτάται από την μορφή απελευθέρωσης του.

Οπότε, ναι, το Βάριο βρίσκεται στον αέρα από τέτοια πράγματα όπως την καύση του πετρελαίου και άνθρακα. Και απ’ ότι φαίνεται σε ποσότητες κάτω των ορίων της EPA.

Ένα εργστάσιο άνθρακα παράγει 700,000 κιλά Βάριο κάθε χρόνο και παρόλο που υπάρχει πίεση να κλείσουν τα περισσότερα εργοστάσια υπάρχουν ακόμα 572 σε λειτουργία μόνο στις ΗΠΑ που υπολογίζεται σε 400 εκατομμύρια κιλά Βάριου το χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Το Βάριο λοιπόν δεν είναι ένδειξη των χημικών νεφών

Πηγή: http://www.ucsusa.org/clean_energy/coalvswind/c01.html

phfieldez5

Μία γρήγορη ματιά στα επίπεδα του pH(πε-χα) – που μετράει την οξύτητα ή  την αλκαλικότητα ενός διαλύματος, όπου η τιμή 7 θεωρείται ουδέτερη. Το πόσιμο νερό κυμαίνεται από 6,5 μέχρι 8,5 οπότε η τιμή των 7,5 του δείγματος δεν είναι ασυνήθιστη για πόσιμο νερό. Η «όξινη βροχή» για παράδειγμα ορίζεται ότι έχει pH κάτω του 5,0. Η κανονική βροχή συνήθως είναι λίγο όξινη (pH 5,6 εξαιτίας του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλά το νούμερο ποικίλει ανάλογα με την τοποθεσία και την ατμοσφαιρική μόλυνση. Στις ΗΠΑ η βρόχή έχει τιμές σχεδόν κάτω του 5,6 όποτε η τιμή των 7,5 θεωρείται ύποπτη μιας που το pH της βροχής είναι υπο συνεχή παρακολούθηση και μία τόσο υψηλή τιμή δεν θα πέρναγε απαρατήρητη το οποίο σημαίνει ότι είτε το δείγμα μολύνθηκε είτε ότι ήταν νερό εδάφους και όχι βρόχινο.

 — Χημικά ίχνη βαρίου – Η υπόθεση του KSLA —

 Περιληπτικά:

 ·         Δείγματα νερού συλλέχθηκαν τον Αύγουστο του 2007 στο Σταμπς της Αρκάνσας αφήνοντας έξω μπολ για ένα μήνα

 ·         Το εναπομείναν βρόμικο νερό ελέγχθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό KSLA και βρέθηκε να έχει την ίδια ποσότητα σε Βάριο όσο και στο περισσότερο νερό βρύσης του Δήμου.

 ·         Ο δημοσιογράφος παρεξήγησε τα αποτελέσματα και είπε ότι υπάρχει πάρα πολύ Βάριο.

 ·         Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος και ότι δεν βρήκε στοιχεία για χημικά ίχνη

 Μερικοί υποστηρικτές της συνωμοσίας (τους οποίους αποκαλώ και «ψεκασμένους» στην εργασία αυτή) πιστεύουν ότι τα μεγάλης διάρκειας ίχνη συμπύκνωσης είναι μία ένδειξη σκόπιμου εναέριου ψεκασμού, πιθανότατα από την κυβέρνηση. Υπολογίζουν για το τι θα πρέπει να υπάρχει στα ίχνη αυτά και ένα από τα πιο συχνά συστατικά που ισχυρίζονται ότι είναι σε μεγάλη ποσότητα είναι το Βάριο.

Αυτή η ιδέα τους έχει κυριαρχήσει τόσο πολύ που κάνουν έλεγχο στο νερό για να δουν αν έχει μέσα του Βάριο. Συνήθως βρίσκουν λίγο και μετά διατυμπανίζουν τις αποδείξεις για να πείσουν ότι η θεωρεία τους είναι σωστή.

Δυστυχώς κάνουν λάθος. Θα εξηγήσουμε γιατί αλλά πρώτα ας δούμε λίγα στοιχειώδη επιστημονικά δεδομένα.

Τι είναι το Βάριο;

Το Βάριο είναι ένα μέταλλο, όπως το ασβέστιο. Δεν το βρίσκουμε σε μεταλλική μορφή (εκτός εργαστηρίου) καθώς οξειδώνεται ακαριαία με τον αέρα.  Αντί αυτού θα βρείτε σε ενώσεις συνήθως θειικό βάριο ή ανθρακικό βάριο. Το συναντάμε σε πλαστικές σακούλες, λάστιχα, ηλεκτρονικά, στην βιομηχανία υφασμάτων, κεραμικά σμάλτα, στην κατασκευή γυαλιού, χαρτιού, τούβλων, στην φαρμακευτική, στα καλλυντικά και στην βιομηχανία πετρελαίου και αερίου ως μέσο διαβροχής. Το Βάριο στο νερό προέρχεται κυρίως από φυσικές πηγές καθώς υπάρχει ως ιχνοστοιχείο σε πυριγενείς και ιζηματογενή πετρώματα. Το Βάριο βρίσκεται και στον αέρα εξαιτίας των βιομηχανικών εκπομπών ιδιαίτερα από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και καύση σκουπιδιών.

µ and μέρη ανά …

Όταν μετράμε την συγκέντρωση μιας ουσίας στο νερό μπορούμε να την εκφράσουμε με διάφορους τρόπους. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τις μονάδες όταν μετατρέπουμε από την μία στην άλλη.

Ένα λίτρο νερό ζυγίζει 1 κιλό που ισοδυναμεί με 1000 γραμμάρια.

Ένα χιλιογραμμάριο είναι το 1/1000 (ένα χιλιοστό) του γραμμαρίου. 1mg = 1 milligram = 0.001g

Ένα μικρογραμμάριο είναι 1/1000000 (a εκατομμυριοστό) του γραμμαρίου. 1ug = 1µg = 1 microgram

 Προσέξτε την τελευταία γραμμή γιατί είναι σημαντική στην περίπτωση που εξετάζουμε. Το σύμβολο µ σημαίνει «μίκρο» ή «εκατομμυριοστό». Αν δεν έχετε ελληνικά στο πληκτρολόγιο σας και θέλετε να το πληκτρολογήσετε κρατάτε πατημένο το Alt γράφετε 230 στο αριθμητικό πληκτρολόγιο και ελευθερώνετε το Alt). Επειδή είναι δύσκολο να πληκτρολογηθεί στα αγγλικά μερικές φορές χρησιμοποιούμε το γράμμα «u». (Σημείωση: καταλάβατε τώρα γιατί το δημοφιλές πρόγραμμα διαμερισμού αρχείων μ-torrent λέγεται utorrent). Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε την διαφορά ανάμεσα στο χιλιοστογραμμάριο  (mg, 1/1000th του γραμμαρίου) και ενός μικρογραμμαρίου (µg, ug, 1/1.000.000 του γραμμαρίου). Ένα χιλιοστόγραμμο είναι ένα χιλιοστό και όχι εκατομμυριοστό.

Ένα μικρογραμμάριο είναι ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου, οπότε είναι ένα δισεκατομμυριοστό του κιλού. Αφού υπάρχουν 1000 γραμμάρια σε ένα κιλό, και  1,000,000 μικρογραμμάρια σε ένα γραμμάριο, υπάρχουν 1,000,000,000 µg σε ένα κιλό. Βασικές γνώσεις γυμνασίου.

Οι συγκεντρώσεις στο νερό μετριούνται ως ppm, ppb, g/L, mg/L, µg/L. Αυτά είναι: μέρη ανά εκατομμύριο, μέρη ανά δισεκατομμύριο, γραμμάρια ανά λίτρο, χιλιοστόγραμμα  ανά λίτρο μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Οι μετατροπές είναι εύκολες και γίνονται ως εξής:

1 ppm = 1 mg/L = 1000 ppb = 1000 µg/L
1 ppb = 1 µg/L = 0.001 ppm = 0.001 mg/L

(να θυμάστε 1 λίτρο είναι 1000 γραμμάρια, οπότε 1 mg σε 1 λίτρο είναι 1/1000 του γραμμαρίου σε 1000 γραμμάρια δηλαδή 1 μέρος ανά εκατομμύριο).

Ισχυρισμοί των ψεκασμένων

Αυτό το βίντεο είναι πολύ δημοφιλές και το επικαλούνται όσοι υποστηρίζουν ότι το νερό που αναλύθηκε βρέθηκε να έχει Βάριο.

Δείτε το βίντεο στο youtube – στα αγγλικά

18833Το βίντεο τραβήχτηκε στο  Stamps, Arkansas, που δεν δημιουργεί καθόλου έκπληξη καθώς είναι μία περιοχή στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να ονομαστεί και αλάνα των ιχνών συμπύκνωσης. Βρίσκεται στην διασταύρωση κυρίων αρτηριών πτήσεων και μεγάλων αεροδρομίων όπως της Ατλάντα, του Οντάριο και του Τζάκσονβιλ. Βρίσκεται επίσης ακριβώς από κάτω στις διαδρομές Ατλάντα-Ντάλας, Σαν Αντόνιο – Νέα Υόρκη, και Χιούστον-Σικάγο. Μόνο σε μία από αυτές τις διαδρομές, Ατλάντα-Ντάλας, υπάρχει προγραμματισμένη εμπορική πτήση κάθε 15 λεπτά! Ίδια συχνότητα έχει και η διαδρομή Χιούστον – Σικάγο κάθετα τον ουρανό ακριβώς από πάνω. Είναι αναπόφευκτη λοιπόν η δημιουργία σχηματισμών ιχνών συmπύκνωσης σαν μια τεράστια. Δείτε επίσης και το αρχείο από το Google Earth:airlines-over-stamps.kmz

Ας επιστρέψουμε στο βίντεο. Δείχνει ένα βάζο από βρόμικο νερό (συλλέχθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2007), από τον Μπιλ Νικολς. Έβαλε μερικά σχόλια στο Youtube περιγράφοντας πως συνέλλεξε το νερό:

18834«ήταν βρόχινο νερό. Το μάζεψα από δύο διαφορετικά μπολ που είχα βάλει στην καρότσα του αγροτικού μου στην αυλή μου. Είμαστε 20 χιλιόμετρα μακριά από τον κοντινότερο εθνικό δρόμο, σε μια φτωχή επαρχία και η μοναδική βιομηχανία είναι κοτόπουλα, ξυλεία λίγο πετρέλαιο – όχι καύση κάρβουνων ή κάτι τέτοιο. Δεν έψαχνα γιαπροσοχή. Έψαχνα για απαντήσεις. Το KSLA είπε ότι θα πλήρωνε για να αναλυθούν τα δείγματα τους τα άφησαν και με ρώτησαν την γνώμη μου. Έβαλα 2 καθαρά μπολ γιατί ήθελα να πιάσω τι έπεφτε. Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς έβαλα τα μπολ εκεί αλλά ήταν εκεί περίπου για κανα μήναπριν επικοινωνήσω με το KSLA. Το υλικό που έπιασα ήταν γεμάτοβάριο

Σκεφτείτε το λίγο. Αν αφήνατε ένα μπολ έξω για ένα μήνα, τον Αύγουστο, στο αγροτικό Αρκάνσας τι θε περιμένατε να βρείτε μετά από ένα μήνα; Λίγο βρόμικο νερό; χώμα; Φυτική γη; Τι θα περιμένατε να βρείτε στο χώμα στο Αρκάνσας; – μία από τις πιο πλούσιες πηγές Βάριου στις ΗΠΑ; Θα περιμένατε να βρείτε λίγο Βάριο, ε; – αλλά πραγματικά βρήκαν περισσότερο από ότι θα έβρισκαν στο νερό της βρύσης;

Αυτό το νερό λοιπόν αναλύθηκε και τα πλήρη αποτελέσματα είναι  διαθέσιμα εδώ (στα αγγλικά). Μπορείτε να δείτε και τα αποτελέσματα στο βίντεο περίπου μεταξύ 00:55 και 00:59. Εδώ τα έχουμε συγκεντρώσει για εσάς:

18831

και για να είμαστε σίγουροι και μία πιο ζουμαρισμένη φωτογραφία:

18832

Αρκετά ξεκάθαρο, ναι; Το Βάριο βρέθηκε στα 68.8 µg/L. Αυτό είναι 68.8 μέρη ανά δισεκατομμύριο. Τώρα ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο μεταξύ 00:55 και 00:59

«Τα αποτελέσματα: υψηλό επίπεδο Βάριου 6,8 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), περισσότερο από τρεις φορές το τοξικό επίπεδο που ορίζει η EPA».

Βλέπουμε αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ. Είναι 68,8 όχι 6,8 και δεν είναι μέρη ανά εκατομμύριο αλλά μέρη ανά δισεκατομμύριο. Οπότε, είναι 0,0688 μέρη ανά εκατομμύριο.

Και το «τρεις φορές τα τοξικά επίπεδα που ορίζει η EPA» αναφέρονται στα όρια που ορίζει το  CDC:

«Η EPA έχει ορίσει ως όριο τα 2.0 μιλιγκραμ ανά λίτρο πόσιμου νερού για το Βάριο  (2.0 mg/L), που είναι το ίδιο με 2 ppm [μέρη ανά εκατομμύριο].»

Οπότε τα όρια της EPA είναι 2 ppm (2000 µg/L), και το τεστ βρήκε 0.0688 ppm (68.8 µg/L), μόλις 3,4% του επιτρεπόμενου ορίου.

Ακόμα και αυτό το όριο των 2 ppm δεν είναι σε «τοξικό επίπεδο». Δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ότι το Βάριο είναι τοξικό ακόμα και σε αυτό το επίπεδο (το οποίο είναι 29 φορές υψηλότερο από αυτό που βρέθηκε στο δείγμα). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ανώτατο όριο για το πόσιμο νερό τα 7 ppm μετά από μελέτες στην επίδραση της υγείας από το Βάριο.

Το Βάριο πάντα υπήρχε στο νερό

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης έχει κάνει έκθεση στα επίπεδα Βάριου στο πόσιμο νερό(εννοώντας από την βρύση και όχι από κάποιο νερόλακκο) και βρήκαν ότι:

«Σε μία μελέτη για τα νερά σε πόλεις των ΗΠΑ, βρέθηκε μία μέση τιμή 43 μg/litre was reported: στο 94% των δειγμάτων, οι συγκεντρώσεις ήταν κάτω από 100µg/litre (IPCS, 1990)«

Οπότε ο μέσος όρος ήταν 43 µg/L, αλλά τα περισσότερα ήταν κάτω από 100µg/L. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα Βαρίου που βρέθηκε στο υποτιθέμενο υπόλειμμα ήταν περίπου το ίδιο όσο βρέθηκε και στο δημοτικό νερό στις ΗΠΑ. Αυτό είναι αρκετά χαμηλά, ποικίλλει ανάλογα με την γεωγραφία ανάλογα με τα πετρώματα στον υδροφόρο ορίζοντα. Στην Τοσκάνη της Ιταλίας το Βάριο στο πόσιμο νερό ήταν περίπου 1000µg/L (1ppm), υψηλό, αλλά εντός των ορίων ασφαλείας.

Η ποσότητα του Βαρίου επίσης εξαρτάται από τον καιρό. Πολύ βαριά βροχόπτωση θα εκλύσει περισσότερο Βάριο στο υπέδαφος. Οπότε θα περιμέναμε πολύ περισσότερο Βάριο μετά από περιόδους βροχοπτώσεων. Αυτό βρήκαμε καθώς εξετάσαμε τα ιστορικά αρχεία της Καλιφόρνια (που έχει πολύ άνιση ετήσια βροχόπτωση). Βλέπουμε μεγάλες αιχμές σε Βάριο όποτε υπάρχει υγρή χρονιά μετά από μία ξηρή. Τέτοιες χρονιές όπως αυτές είναι οι 1991, 1995, 1998 and 2004 (2001 and 2003 επίσης είχαν αιχμές αλλά μικρότερες). Οι αναμενόμενες αιχμές επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα της Rosalind Peterson στο California Skywatch.

Οπότε τι συμβαίνει εδώ; Οι «ψεκασμένοι» ισχυρίζονται συνέχεια ότι τα «χημικά νέφη» αποτελούνται από Βάριο και αυτό επηρεάζει την υγεία μας. Αλλά, όποτε ελέγχεται το νερό βρίσκεται ότι έχει εξαιρετικά φυσιολογικά επίπεδα Βαρίου, τα οποία ποικίλλουν όπως αναμένεται από την βροχόπτωση. Στις περιπτώσεις που ισχυρίζονται ότι έχουν ασυνήθιστες ποσότητες αυτό είναι απλά παρανόηση των μονάδων και των ορίων και όχι φυσικά των τιμών των αναλύσεων.

Ναι, υπάρχει Βάριο στο πόσιμο νερό, πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Ίχνη υπάρχουν από το περιβάλλον και την βιομηχανική μόλυνση. Είναι σε πολύ μικρές ποσότητες που δεν είναι επικίνδυνες. Δεν υπάρχουν στοιχεία ή αποδείξεις που να λένε ότι τα επίπεδα του Βαρίου έχουν να κάνουν με τα ίχνη συμπύκνωσης παρά μόνο στο μυαλό των ψεκασμένων.

Ο Δημοσιογράφος αναγνώρισε το λάθος του

Ο Jeff Ferrall, ο δημοσιογράφος της ιστορίας λέει:

http://contrailscience.com/barium-chemtrails/comment-page-8/#comment-23164

Ναι, έκανα διορθώσεις στο πρώτο μου ρεπορτάζ το  οποία δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια σχεδόν αμέσως μόλις συνειδητοποίησα το λάθος μου. Δεν ήμουν χαρούμενος με τον εαυτό μου. Δυστυχώς η πρώτη εκδοχή του ρεπορτάζ βγήκε στο Διαδίκτυο πριν προλάβω να κάνω διορθώσεις και η λάθος έκδοση παίζεται επανειλημμένα.


Αισθάνομαι ότι, και ίσως συμφωνήσετε, ότι αν τέτοιου είδους μείγματα δημιουργήθηκαν και φορτώθηκαν στα αεροπλάνα με άλλη ανεξάρτητη μέθοδο διασποράς τους εκτός του κινητήρα τους ή ακόμα και στα ίδια τα καύσιμα θα περίμενες κάποιον να έχει μιλήσει γι αυτό και αυτό δεν το έχω ακούσει ακόμα.

 ….

Επίσης γίνεται αναφορά γι αυτό και στο περιοδικό Skeptical Enquirer:
http://www.csicop.org/si/show/curious_contrails_death_from_the_sky/

— Αποδείξεις ότι ΔΕΝ μας ψεκάζουν αεροπλάνα με χημικά —

Η εκπομπή «Ζω Οικολογικά» τηλεοπτικού σταθμού στη Κέρκυρα κάνει έρευνα για τους ψεκασμούς παίρνοντας συνέντευξη από τον κο Δημήτρη Ρούσο, ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Ο κος Ρούσος μας λέει και μας δείχνει πως λειτουργεί το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας και γιατί είναι αδύνατον να ψεκάζουν τον ουρανό με βαρέα μέταλλα δίνοντας παράλληλα και εξήγηση για τα ίχνη συμπύκνωσης που διασταυρώνονται στον ουρανό.

  — Ψεύτικα Βίντεο ψεκασμών και φάρσες —

Τα περισσότερα από τα υποτιθέμενα βίντεο με «ψεκασμούς» στο διαδίκτυο είναι απλά έντονα ίχνη συμπύκνωσης και που ο δημιουργός των βίντεο αυτών αποφάσισε ότι είναι ένα μέρος μιας τεράστιας παγκόσμιας συνωμοσίας που συμπεριλαμβάνει ψεκασμούς από κάτι για κάποιον λόγο.

Αλλά, μερικά από αυτά τα βίντεο είναι σκόπιμες φάρσες, είτε από φαρσέρ που κάνουν πλάκα στην κοινότητα των «ψεκασμένων» είτε από ανθρώπους που προσπαθούν να προωθήσουν την θεωρεία τους για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

Το παραπάνω βίντεο προέρχεται από τον TankerEnemy, έναν Ιταλό οπαδό των ψεκασμών. Φαίνονται ξεκάθαρα τα αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης για τα οποία μιλήσαμε και πρωτύτερα από τα φτερά ενός KC-10. Οι πιλότοι στον θάλαμο διακυβέρνησης ακούγονται να κάνουν πλάκα ότι είναι χημικά νέφη. Ο TankerEnemy, που δεν ξέρει πολύ καλά Αγγλικά, δεν το πιάνει το αστείο και νομίζει ότι μιλάνε σοβαρά. Προχωράει στο να αναλύσει το βίντεο και δείχνει τους μηχανισμούς των flap ως τα ακροφύσια που βγαίνουν τα χημικά αέρια.

Το αυθεντικό βίντεο δημοσιεύθηκε από τον USAFFEKC1O ως πλάκα. Αργότερα ενημέρωσε την περιγραφή του βίντεο ως εξής:

The original video :

USAFFEKC1O | Ιούλιος 17, 2010

Είχε πλάκα να παίζεις με τους συνωμότες των ψεκασμών αλλά ρε παιδιά είστε πολύ ευκολόπιστοι!! 🙂

Και σχολιάζει:

Εσείς που συνεχίζετε να λέτε «ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ» χρειάζεται να σκεφτείτε πριν ανοίξετε το στόμα σας. Δεν με ενδιαφέρει που το βίντεο βρίσκετε εκεί έξω και αναμεταδίδεται. ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΦΑΡΣΑΣ!!!! …για όλους εσάς τους ηλίθους των ψεκασμών να ενθουσιαστείτε λες και αυτά τα βίντεο είναι το ιερό δισκοπότηρο των βίντεο των ψεκασμών και για μένα και για τους φίλους μου να γελάμε με εσάς καθώς το εξαπλώνετε. Όσο πιο παθιασμένοι γίνεστε με αυτό τόσο πιο διασκεδαστικό είναι για όλους εμάς που ζούμε στον πραγματικό κόσμο. Συνεχίστε να το διαδίδετε!!

Το βίντεο έγινε όντως πολύ δημοφιλές, τουλάχιστον στην κοινότητα των ψεκασμένων. Αυτό σημαίνει ότι ο TankerEnemy θα συνεχίσει να ντροπιάζεται από την ίδια του την ευπιστία, και δυστυχώς δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να διεκδικεί ότι το βίντεο είναι πραγματική απόδειξη των ψεκασμών, παρόλο που προφανέστατα δεν είναι.

Αργότερα ανέβασε το αυθεντικό βίντεο: the original video, σχολιάζοντας:

Αυτό είναι το αυθεντικό ανόθευτο βίντεο που ξεκίνησε όλη την φασαρία. Είναι ολοκληρωτικά αυθεντικό και δεν χρησιμοποιήθηκαν εφέ και κόλπα. Είναι απλά δύο KC-10 σε σχηματισμό και ο ήχος που ακούτε είμαστε εμείς που κάνουμε πλάκα στους συνωμότες των ψεκασμών. Ήξερα όταν το τράβαγα ότι θα το άρπαζαν αμέσως οι συνωμότες. Ναι τα ίχνη φαίνεται να έχουν ένα παράξενο τρόπο που ξεκινούν και σταματούν αλλά αυτό εξηγείται πολύ εύκολο χρησιμοποιώντας την Φυσική. Δεν έχουν καμία διαφορά από τα νέφη που σχηματίζονται πάνω από ένα βουνό ή την ομίχλη που βγαίνει από μία ανοιχτή κατάψυξη. Οπότε σταματήστε να είστε τόσο εύπιστοι παιδιά. Υπάρχουν πραγματικά άσχημα πράγματα στον κόσμο  αλλά αυτό δεν είναι ένα από αυτά!

Η Ελληνική έκδοση του βίντεο

Στην Ελληνική έκδοση του βίντεο η κατάσταση έχει ξεφύγει μιας που προσθέτουν και άλλα σχόλια όπως «είμαστε σε πόλεμο» (με κεφαλαία γράμματα κ.λ.π.)

Στην περιγραφή των βίντεο γράφει: «Διαδώστε το, αντιγράψτε το.. Αυτό το βίντεο δεν πρέπει να κατεβεί από το YouTube και το διαδίκτυο.. Απ’ ότι γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου είδους κινηματογραφική λήψη από αέρος, και μάλιστα από τόσο κοντινή απόσταση..
Πρόκειται για την πλέον αδιαμφισβήτητη απόδειξη των chemtrail που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής..»

Καταρχήν το αυθεντικό υπάρχει στο youtube εδώ και δύο χρόνια και δεν γίνεται καμία προσπάθεια να «κατέβει» αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει μία συνωμοσία πίσω από το θέμα, ότι το βίντεο ενοχλεί και ότι γίνεται προσπάθεια να σβηστούν οι αποδείξεις. Επίσης υπάρχουν δεκάδες άλλα βίντεο που προϋπήρξαν αυτού με ίχνη συμπύκνωσης ιδιαίτερα αυτά που έχουν καταγραφεί από τις ίδιες τις εταιρίες  για την μελέτη των ιχνών συμπύκνωσης. Τέλος το μόνο που αποδεικνύει το βίντεο είναι ότι τα αεροσκάφη αφήνουν ίχνη συμπύκνωσης και επιβεβαιώνουν όσα αναφέραμε παραπάνω.

Πάμε να δούμε και τα άλλα «φάουλ» στην ελληνική μετάφραση-έκδοση:

 • Η λήψη του βίντεο έγινε το 2010 και όχι το 2008
 • Το άλλο αεροσκάφος δεν ήταν «πιθανότατα» στρατιωτικό ήταν ένα KC-10 το αναφέρει οίδιος ο πιλότος του στο αυθεντικό βίντεο που ο ίδιος έχει ανεβάσει
 • Αυτά τα πράσινα κυκλάκια που ο TankerEnemy έχει σημάνει ως τα ακροφύσια για τους ψεκασμούς είναι μέρος από τους μηχανισμούς που ανεβάζουν και κατεβάζουν τα flaps – πτερύγια που βοηθούν το αεροσκάφος κατά την απογείωση και την προσγείωση μεγαλώνοντας την επιφάνεια των φτερών  και τα έχουν ΟΛΑ τα αεροπλάνα.
 • Στο 39ο δευτερόλεπτο βλέπουμε το ίχνος συμπύκνωσης να εξαφανίζεται. Όπως είδαμε και παραπάνω αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αεροσκάφος διανύει ένα στρώμα αέρα με χαμηλή υγρασία, κάτω του 60%. Στην περιγραφή όμως λέει ότι έσβησαν τις μηχανές ψεκασμού. Για πιο λόγο; Για να κάνει στροφή (που δεν την κάνει ποτέ, δεν την βλέπουμε και δεν υπάρχει ούτε στο αυθεντικό βίντεο) για να συναντήσει κάθετα τα ίχνη από τις προηγούμενες ουρές (για κάποιο μυστήριο λόγο οι υποτιθέμενοι ψεκασμοί είναι πιο αποτελεσματικοί αν δημιουργείς Χ στον ουρανό)
 • Στο 1 λεπτό και 10 δευτερόλεπτα βλέπουμε είδη αεροδυναμικό ίχνος συμπύκνωσης που δημιουργείτε από την άτρακτο του αεροσκάφους και σε λίγο, όταν το αεροπλάνο συναντήσει μάζα στρώματος με υψηλή υγρασία, ξεκινάει πάλι η δημιουργία ιχνών συμπύκνωσης από τους κινητήρες. (Σε αυτό το σημείο υποτίθεται ότι το αεροσκάφος έχει κάνει στροφή 140 μοιρών για να συναντήσει το προηγούμενο ίχνος που είναι αόρατο στο βίντεο για να κάνει τα Χ)
 • Οι πιλότοι ξεκινάνε την πλάκα και λέει ο ένας «φαίνεται σαν να ψεκάζει από το πάνω μέρος των φτερών του» … αφού τα ακροφύσια που μας εμφάνισε το TankerEnemy είναι από κάτω, πως ψεκάζει από πάνω;

Πιλότοι συζητάνε καθώς κινηματογραφούν άλλο αεροπλάνο που ψεκάζει χημικά

Να ένα ενδιαφέρον βίντεο. Δεν είναι ψεύτικο που όμως δείχνει ένα αεροπλάνο που αφήνει ίχνη συμπύκνωσης. Οι πιλότοι κουβεντιάζουν για κάποιο τεστ που κάνουν. Ο λόγος που έχει χαρακτηριστεί ως βίντεο «ψεκασμών» είναι η ασυνήθιστη προοπτική της λήψης. Φαίνεται παράξενη και εντυπωσιακή οπότε μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι είτε είναι ψεκασμοί είτε είναι ψεύτικο. Έτσι όμως φαίνονται τα ίχνη συμπύκνωσης όταν ακολουθείς από κοντά ένα αεροπλάνο.

Χημικά Ίχνη – Η απόλυτη απόδειξη – Διαρροή μέσα από αεροσκάφος

Αυτό το βίντεο είναι λιγότερο δημοφιλές επειδή είναι προφανώς ψεύτικο. Δείχνει ένα βίντεο από το εσωτερικό ενός αεροσκάφους (μοιάζει με ένα Airbus A321) με κάποιον να γυρίζει ένα διακόπτη που έχει ταμπελάκι «CHEMTRAIL ON/OFF».  Το βίντεο εναλλάσσεται με άλλες λήψεις αεροπλάνων που αφήνουν ίχνη συμπύκνωσης υπονοώντας ότι ο διακόπτης δημιούργησε τα ίχνη.

Είναι δύσκολο να λάβει κάποιος αυτό το βίντεο στα σοβαρά. Το ταμπελάκι είναι χειροποίητο και απλά κολλημένο πάνω από την υπάρχουσα ένδειξη του διακόπτη «Foot Warmer» σε έναν πίνακα από διακόπτες στην δεξιά πλευρά του πιλοτηρίου.

– Χημικοί ψεκασμοί Κασνεσης το ραντισμα των ανθρώπων –

Ένα άλλο βίντεο που έκανε «αίσθηση» στον ελληνικό χώρο των ψεκασμένων ήταν μια συνέντευξη ενός, ας πούμε πιλότου, του Θ. Κασνέση στο τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel. Καταλαβαίνουμε εκ πρώτης όψεως ότι πρέπει να είναι πιλότος από το δερμάτινο τζάκετ και το κασκόλ που παραπέμπει στον Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερι. Πάμε λοιπόν να αποκωδικοποιήσουμε τι λέει ο πιλότος σε αυτό το βίντεο σύμφωνα με όλα αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα.

https://www.youtube.com/watch?v=9N8wJFNzP2M

00:10 – τυγχάνει να είναι παγκόσμια ημέρα των chemtrails: Στο διαδίκτυο βρήκα 3 ημερομηνίες: 7 Ιουλίου, 22 Ιανουαρίου και 20 Νοεμβρίου. Οι ίδιοι δεν μπορούν να αποφασίσουν ποια μέρα θα είναι παγκόσμια μέρα. Πάντως στην λίστα των Παγκόσμιων Ημερών του OHE δεν υπάρχει κάποια μέρα καταχωρημένη. Κι εγώ σήμερα ορίζω ότι είναι η παγκόσμια μέρα των πεσμένων πορτοκαλιών στο έδαφος.

00:20 – είανι πιλότος και δεν ξέρει απ’ έξω τις λέξεις condensation trails, την οποία πρέπει να διαβάσει από μέσα και να κάνει και λάθος

00:30 – δεν υπάρχουν ίχνη συμπυκνώσεως κυροζίνης πουθενά. Το νερό συμπυκνώνεται η κυροζίνη όχι.

00:36 – φυσιολογικά σε αεροσκάφη τζετ που πετούν σε ψηλά ύψη. εμείς έχουμε δείξει ίχνη συμπύκνωσης και σε ελικοφόρα και σε όλα τα ύψη.

00:40 – διαλύονται εύκολο και γρήγορα. Πόσο γρήγορα. Δευτερόλεπτα; λεπτά; πόσα λεπτά; Κανένας από όλους αυτούς δεν μιλάει για χρόνους γιατί αν το κάθει θα πρέπει να εξηγήσει ατμοσφαιρικά μοντέλα (που εμείς έχουμε ήδη αναλύσει παραπάνω) με κίνδυνο να εκτεθούν και να καταρεύσει ο ισχυρισμός τους.

Είδαμε ήδη 5 ανακρίβιες στα πρώτα μόλις 60 δευτερόλεπτα.

01:00 ο δημοσιογράφος κάνει λάθος, τα λέει ίχνη συμπίεσης και ο πιλότος μας όχι μόνο δεν τον διορθώνει αλλά συμφωνεί μαζί του λέγοντας «ακριβώς»

01:06 ο δημοσιογράφος αποφασίζει τελικά ότι ο χρόνος παραμονής των ιχνών συμπύκνωσης στον ουρανό είναι 5 λεπτά και ο πιλότος μας συμφωνεί.

01:12 τελικά αποφασίζει ο πιλότος να διορθώσει τον δημοσιογράφο και να πει «συμπύκνωσης»

01:32 ο πιλότος αναφέρει ότι τα αεροπλάνα που ψεκάζουν είναι νέου τύπου 707 και 737. To 707 κατασκευάστηκε από την Boeing το 1957 μέχρι το 1979. Σήμερα (Αύγουστος 2012) πετάνε μόλις δύο και αυτά στο Ιράν. Το Boeing 737 είναι το πιο διαδεδομένο αεροπλάνο στον κόσμο με πάνω από 6,160 παραγγελίες παγκοσμίως απογειώνεται ένα 737 κάθε 5 δευτερόλεπτα

01:46 – αφήνουν σύννεφα που διαρκούν 4 – 7 μέρες. Κανένα σύννεφο δεν μπορεί να διαρκέσει τόσο πολύ γιατί όπως είδαμε μια διαφοροποίηση στα ποσοστά υγρασίας και θερμοκρασίας κάνουν τα σύννεφα να περνάνε από την διαδικασία της εξάχνωσης που έχουμε περιγράψει παραπάνω. Επίσης δεν υπάρχει κάποιο σύστημα παρακολούθησης αυτών των ιχνών, είναι επίσης πολύ δύσκολο να παρακολουθήσεις τέτοια ίχνη την νύχτα και φυσικά ο αέρας τα παρασύρει πολύ μακριά κάνοντας την οποιαδήποτε παρακολούθηση τους αδύνατη γιατί θα πρέπει κάποιον να ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα ακόμα και αν υπήρχαν οι ιδανικές συνθήκες ώστε να διατηρηθούν τόσο πολύ. Το νούμερο λοιπόν είναι εξωπραγματικό.

01:52 – βγαίνουν από εκεί που βρίσκονται τα καθίσματα η το κάργκο (εννοεί τον χώρο φορτίων-αποσκευών). Σημείωση: μπορείτε να κάνετε μία παύση και να δείτε την ενότητα με τις φωτογραφίες για να καταλάβετε τι λέει.

02:01 – βγαίνουν από βράγχια σαν καρχαρία κάπως. Είναι η τελευταία ενότητα των φωτογραφιών σε αυτήν την ιστοσελίδα. Η χρήση των λέξεων που χρησιμοποιεί για να περιγράψει τις λέξεις «στόμια» ή «ακροφύσια» παραπέμπει σε λεξιλόγιο δεκάχρονου παιδιού και όχι σε πιλότου που είναι υψηλά καταρτισμένος στον τομέα του (εκτός και αν πετάει τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια)

02:16 – εδώ μαθαίνουμε ότι τα αεροπλάνα που κάνουν τους ψεκασμούς είναι ΝΑΤΟικά και πετάνε όπου υπάρχουν «διαβαθμισμένες βάσεις.» Αυτό τι σημαίνει ότι υπάρχουν απόρρητες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα;

02:18 – και είναι άσπρα χωρίς διακριτικά. Που φυσικά δεν τα έχει δει κανένας, δεν τα έχει φωτογραφίσει κανένας.

 Εδώ έχουμε μία διαφοροποίηση με την παγκόσμια συνωμοσία. Ενώ σε όλες τις άλλες χώρες τα αεροπλάνα είναι οποιουδήποτε τύπου εδώ είναι μόνο δύο ειδών, επιβατικά της Boing τα οποία τα χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να μας ψεκάζουν. Επίσης ενώ στην παγκόσμια κοινότητα των ψεκασμένων υπάρχουν τρία κύρια χημικά: αλουμίνιο, βάριο και στρόντιο, στην ελληνική εκδοχή όπως θα ακούσετε παραπάνω έχουμε ξεφύγει.

02:38 συμφωνεί ότι είναι ίχνη συμπύκνωσης (και όχι τσεμτρέιλς, όπως τα προφέρει)

02:46 τα ίχνη αυτά περιέχουν: Βενζόλιο, νιτροζαμίνες, νικέλιο, φορμαϊλέδιο, υδροκυάνιο, απεμπλουτισμένο ουράνιο, βάριο και υδράργυρο. Την πρώτη φορά που το άκουσα χρειάστηκα μερικά λεπτά για να σταματήσω να γελάω. Οι νιτροζαμίνες είναι συντηρητικά για φαγητά και ιδιαίτερα για ζαμπόν. Το νικέλιο είναι μέταλλο και χρησιμοποιείται ως καταλύτης υδρογόνωσης των ελαίων στη παρασκευή λιπών. Χρησιμοποιείται, επίσης, για την ασφαλή μεταφορά υδρογόνου (διαλύεται στο νικέλιο), ιδιαίτερα σε οχήματα που χρησιμοποιούν το υδρογόνο ως καύσιμο. Το φορμαϊλέδιο δεν υπάρχει, Το υδροκυάνιο αν υπήρχε, δεν μας λέει σε ποιες ποσότητες τότε θα μύριζε ο αέρας πικραμύγδαλου και όλοι θα είχαμε πεθάνει. Το ουράνιο βρίσκεται συνήθως σε μικρές ποσότητες στα πετρώματα, στο χώμα, στο νερό, και σε ίχνη στα φυτά και στα ζώα (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου). Το απεμπλουτισμένο ουράνιο λόγω της υψηλής πυκνότητας και της διαθεσιμότητάς του ως παραπροϊόν της βιομηχανίας, το DU χρησιμοποιείται στη πολεμική βιομηχανία ως βαριά θωράκιση σε άρματα, σε αντιαρματικά βλήματα και σε πύραυλους και δεν αναφέρονται πουθενά ως συστατικά για τα χημικά ίχνη των ψεκασμών όπως λέει η ελληνική κοινότητα των ψεκασμένων. Υδράργυρο έχουμε και στο σώμα μας σε μικρές ποσότητες όπως και βάριο. Πάντως η μή αναφορά στο αλουμίνιο από την ελληνική κοινότητα εν αντιθέσει με τους παγκόσμιους συναδέλφους τους μου προκαλεί απορία.

03:12 εδώ η πιλοτάρα μας που ξέρει από αεροπλάνα και εναέριο χώρο μας αναφέρει ότι τα αεροπλάνα αυτά πετάνε χωρίς άδεια και χωρίς σχέδιο πτήσεων γιατί έτσι πετάνε όλα τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα. Μεγάλο και τραγικό λάθος το οποίο αφήνει πολλά ερωτήματα μιας που ο εναέριος χώρος της Ελλάδας όπως και κάθε χώρας διέπεται από αυστηρούς νόμους ελέγχου και ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να πετάξει χωρίς να το γνωρίζουμε (εκτός από χαρταετό, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια και αλεξίπτωτα πλαγιάς) και όλα αυτά επειδή στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (Α.Τ.Α.) ο διοικητής είναι τούρκος και τν χαιρετάνε οι έλληνες φαντάροι, τι άλλο θέλουμε. Αυτό πάλι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, μήπως εννοεί για την ΝΑΤΟική Διοίκηση που εδρεύει και αυτή στην Λάρισα;

04:53 – και εδώ αρχίζει το παραλήρημα: Μας θέλουν δυνητικά αρρώστους. Επειδή ο πιλότος μας μάλλον δεν ξέρει τι σημαίνει δυνητικός χρησιμοποιεί την λέξη λανθασμένα (δυνητικός = πιθανός, που μπορεί να συμβεί)  Το σχέδιο τους είναι να αφήσουν πεντακόσια εκατομμύρια πάνω στην Γη και να μας κάνουν να έχουμε καρκίνο ώστε να μας πουλάνε φάρμακα. Μάλιστα από τα 7,1 δισεκατομμύρια κατοίκους θα σκοτώσουν με αργό θάνατο που έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 90 6,5 δισεκατομμύρια κατοίκους.  Αν αυτό συνέβαινε τότε γιατί ο πληθυσμός αυξάνεται; Ποια 500 δισεκατομμύρια θα αφήσουν; Από ποιες χώρες; Τι θα απογίνει στην παγκόσμια οικονομία μία τέτοια μείωση του πληθυσμού. Και ξανά για να το χωνέψω: Γιατί το 1990 ήμασταν  5 δισεκατομμύρια και τώρα είμαστε 7,1 δισεκατομμύρια; Μήπως τελικά είναι αναποτελεσματικά τα χημικά; Δεν κάνουμε καλύτερα ένα ελεγχόμενο παγκόσμιο πόλεμο να μειώσουμε τον πληθυσμό;

05:30 – ο δημοσιογράφος το πάει ακόμα παραπέρα. Ο συνδυασμός όλων αυτών των χημικών μας κάνει να είμαστε σαν υπνωτισμένοι, να μην έχουμε όρεξη για δουλειά ή για χαμόγελο. Συμφωνεί και ο «εγώ δεν είμαι χημικός» πιλότος μας και λέει και κάνει και μια ακατανόητη ρητορική ερώτηση:  «Πως ένα μυαλό που κατ’ ευθείαν ας πούμε εισέρχετε στον ανθρώπινο εγκέφαλο μπορεί να λειτουργήσει ας πούμε νορμάλ, να το πούμε φυσιολογικά.» Δικά του λόγια, όχι δικά μου. Βγάλτε συμπέρασμα.

06:00 – και όλα αυτά εισχωρούν στον «υδροφόρο ορίζοντα του εδάφους τουλάχιστον 5 μέτρα» βέβαια χωρίς καμία μελέτη για όλα αυτά, ούτε ένα δείγμα μιας χημικής ανάλυσης. Επειδή το λέει, ισχύει κιόλας.

06:30 – Βρέθηκε και λύση προστασίας: «τσεμπάστερς.» ή νεφοδιαλήτες. Ένας νέος όρος που δεν είχα συναντήσει μέχρι τώρα. Λέει ο πιλότος μας ότι λειτουργούν κανονικά στην Κρήτη (στην οποία παρατηρούμε πολύ συχνά ίχνη συμπύκνωσης ακόμα και τώρα… οπότε μάλλον δεν δουλεύουν). Συνεχίζει ο πιλότος λέγοντας: «επαναφέρουν τον αρχαίο ελληνικό αιθέρα εδώ, την πεμπτουσία των αρχαίων Ελλήνων,» δικά του λόγια όχι δικά μου.

08:30 – τα κατάφερε λοιπό να μας πει ότι τα νέφη εξυπηρετούν την «τεχνολογία» HAARP την οποία την μεταφράζει όπως να’ ναι. Αφού καν δεν ξέρει τι είναι φυσικά πως να το πει και σωστά;

08:47 – μας λέει ότι το HAARP δεν φαίνεται από το Google Earth, η παρακάτω φωτογραφία είναι μία από τις εκατοντάδες που βρήκα στο google, οπότε πάει και αυτό το μυστήριο.

haarp from google earth

09:20 – Τα ίχνη συμπύκνωσης είναι νευρώνες, τελικά, που χρησιμοποιεί το HAARP. Αφού ο πιλότος χρησιμοποιεί πλέον έναν επιστημονικό όρο πάμε να δούμε τι είναι ο νευρώνας σύμφωνα με την Βικιπαίδεια. Με τον όρο νευρώνας ορίζουμε το κύτταρο που αποτελεί δομικό μέρος και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος. Πως ένα σύννεφο είναι νευρώνας για το HAARP μόνο ο πιλότος ξέρει.

09:26 – Μας λέει ότι το HAARP χρησιμοποιεί τα ίχνη συμπύκνωσης που βρίσκονται στα ύψη που πετάνε τα αεροπλάνα μέσω ηλεκτρομαγνητικών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων να προκαλούν ξηρασίες, βροχές, τσουνάμι και σεισμούς. Κι εγώ ο κακομοίρης θέλω να ανοίξω το τηλέφωνο μου μέσα σε ένα αεροπλάνο να ακούσω μουσική και μου βάζουν χέρι. Αν ίσχυε αυτό δεν θα λειτουργούσαν τα ηλεκτρονικά κανενός αεροπλάνου σε αυτό το ύψος.

09:30 – «η Γη λειτουργεί στα 4 με 5 χερτζ» λέει ο πιλότος, και ρωτώ: με μπαταρίες ή με εναλλασσόμενο ρεύμα;

10:17 – βάζει στο παιχνίδι του σιωνιστές και αναφέρεται στην Μοσάντο η οποία – όπως ακριβώς αναφέρει ο πιλότος – «ειδικές μεταλλαγμένες καλλιέργειες με δείγματα σκορπιού για να μην αυτό κλπ κλπ» και η οποία ελέγχει το 92% της γεωργίας παγκοσμίως. Μετάφραση: 9 στους 10 αγρότες στην Κρήτη αγοράζει Μοσάντο. Μάλιστα! Α ναι και το όνομα Μοσάντο δεν είναι τυχαίο λέει ο πιλότος. Μοσαντ = Ισραήλ κλπ κλπ

12:28 – ξαναλένε μία από τα ίδια και μιλάνε πάλι για τα Τσεμπάστερς και την τεχνολογία του Τζον Κροφτ που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας κουβάς με 4 σωλήνες και ένα μίγμα νερού με ξύσματα μετάλλου , μαγνήτες , κρυστάλλους και μερικές φορές από ένα πηνίο Mobius ή ελικοειδή πηνία τα οποία είναι ακίνητα μέσα στην εποξική ή πολυεστερική ρητίνη . Χρησιμοποιώντας τις ενοράσεις της γυναίκας του Carol και με μια μικρή βοήθεια από τη ραβδοσκοπία , ο Don συναρμολόγησε μια πολύ μικρότερη γεννήτρια οργόνης με τα προαναφερθέντα υλικά και την ονόμασε αγία χειροβομβίδα την οποία μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε χρησιμοποιώντας τις οδηγίες στα ελληνικά εδώ:https://sites.google.com/site/orgonegreece/Home/chembuster ή αν δεν μπορείτε να σας πουλήσουν μία με 1500€. Και αυτοί οι σωλήνες διαλύουν τα ίχνη συμπύκνωσης που βρίσκονται σε ύψη μεταξύ 5 – 12 χιλιομέτρων. Τι λες τώρα;

Συμπέρασμα: Η παραπάνω συνέντευξη δεν προσφέρει καμία απόδειξη για χημικούς ψεκασμούς. Ο ομιλητής δεν έχει καμία κατάρτηση, είναι απλά ένας ακόλουθος μίας συνωμοσίας. Δεν φέρνει κανέναν στοιχείο, κάνει πάρα πολλά λάθη, ένας μη σκεπτόμενος ανθρωπάκος που όμως θέλει να περάσει ως ειδικός και να αναδείξει και την κακή δημοσιογραφία που υπάρχει στην Ελλάδα.

Ξεσκεπάζοντας τα φωτογραφικά «ντοκουμέντα» των ψεκασμών 

– Τα διαβόητα βαρέλια στο εσωτερικό των αεροπλάνων –

πρώτη δημοσίευση: 9/3/2013  – ανανέωση:

Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που συλλέγοντα σε καθημερινή βάση στις ομάδες των χημικών ψεκασμών στο Facebook με περιγραφές όπως «Εσωτερικό αεροπλάνου ψεκασμών». Σχεδόν όλες οι φωτογραφίες είναι από αεροσκάφη δοκιμών στην προ-παραγωγική τους φάση στα οποία τοποθετούνται βαρέλια έρματος και μερικές από αυτές τις φωτογραφίες δείχνουν το εσωτερικό πυροσβεστικών αεροπλάνων. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κατανοητές απαντήσεις σε όλες αυτές τις φωτογραφίες.

Τα βαρέλια έρματος είναι απλά μεγάλα βαρέλια με νερό που χρησιμοποιούνται για να προσομοιώσουν επιβάτες όταν κάνουν τεστ και ελέγχους σε μια ποικιλία συνθέσεων βάρους και ισορροπίας στο αεροσκάφος κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων. Τα βαρέλια μερικές φορές είναι απομονωμένα και μερικές φορές συνδέονται με σωλήνες ώστε το νερό να μπορεί να αντληθεί κατά την διάρκεια της πτήσης για να προσομοιωθεί η κίνηση των επιβατών μέσα στο αεροπλάνο.

Να μία περιγραφή ενός τέτοιου συστήματος που δείχνει τα τεστ ενός Boeing 777 το 1994
http://books.google.com/books?id=iJ2…EISmkATV-7T7Bg

18835

And another in (the caption for the photo next to it says it was a 747 in 1969)
http://books.google.com/books?id=OEn…page&q&f=false

18836

Να μια φωτογραφία με το ίδιο σύστημα το 2005. Μία παραποιημένη φωτογραφία αυτής εμφανίζεται στα γκρουπ των ψεκασμένων: http://www.airliners.net/photo/Boein…-LR/0855967/L/

Το ίδιο αεροσκάφος με τον εξοπλισμό ελέγχου και τους υπολογιστές:
http://www.airliners.net/photo/Boein…-LR/0855966/L/

Και μερικές άλλες από το 2003: http://www.x-plane.com/adventures/th…ng%20room.html

 Ο πάνω όροφος ενός Α380 (από το 2005) που προωθείται από τους ψεκασμένους ως «απόδειξη» των ψεκασμών: http://www.flickr.com/photos/21507453@N08/2100883130/

18839c

Αυτές είναι από βαρέλια έρματος μέσα σε ένα Α380 από ένα άρθρο στην Seattle PI.comhttp://www.seattlepi.com/news/slides…-A380-3281.php

Μια υψηλής ανάλυσης φωτογραφία από τον πάνω όροφο ενός Α380:http://www.airliners.net/photo/Airbu…cb0ea6dcd94164

http://www.airliners.net/photo/Emira…cb0ea6dcd94164

http://www.planepictures.net/netshow.php?id=548816

Άλλη μία από ένα A380-861: http://www.airliners.net/photo/Airbu…cb0ea6dcd94164

Άλλη μία πολύ καλή, Φαίνονται τα βαρέλια έρματος πίσω από τις θέσεις:http://www.airliners.net/photo/Airbu…cb0ea6dcd94164

και ένα βίντεο από την διάταξη μέσα σε ένα 787

Και ένα από Airbus A380

Ξεσκεπάζοντας τα φωτογραφικά «ντοκουμέντα» των ψεκασμών 

– Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα –

Ένα από τα αεροπλάνα που εμφανίζεται συχνά με λεζάντες «εσωτερικό αεροπλάνου ψεκασμού» είναι και το σούπερ-τανκερ πυροσβεστικό Evergreen Aviation 747. Υπάρχει ένα και μοναδικό πρωτότυπο που η εταιρία Evergreen Aviation προσπαθεί να πουλήσει ως πυροσβεστικό αεροπλάνο αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον ίσως επειδή είναι ένα αεροπλάνο τεραστίων διαστάσεων παρόλο που θα ήταν πολύ αποτελεσματικό αν μπορούσε να βρεθεί στην σωστή θέση για την διάρκειας δύο λεπτών πυροσβεστική του δυνατότητα.

Εδώ είναι το εσωτερικό, φαίνονται οι δεξαμενές που κουβαλάνε το επιβραδυντικό υλικό. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2009 ή πριν και χρησιμοποιείται πολύ από τους ψεκασμένους.

http://wildfiretoday.com/2009/07/30/747-supertankers-world-tour/

18839a

Και από το εξωτερικό του

18839b

Άλλες δύο φωτογραφίες του εσωτερικού που τραβήχτηκαν στην Χαν της Γερμανίας το 2009. Δεν είναι όμως χρήσιμες στους συνωμότες των χημικών ψεκασμών γιατί προφανώς είναι τραβηγμένες σε αεροπορική έκθεση – και φυσικά δεν θα έδειχναν ποτέ ένα μυστικό αεροσκάφος ψεκασμών σε αεροπορική επίδειξη,  ε;

http://www.flickr.com/photos/feuerwe…57621902624044

18840

18841

 Κι εδώ το αεροπλάνο σε επίδειξη. Δεν μοιάζει με ίχνος συμπύκνωσης.

 18842

Ένα παρόμοιο σύστημα πυρόσβεσης για το C-130 μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες. Το σύστημα ονομάζεται MAFFS I (5 μικρότερες δεξαμενές) και MAFFS II (μία μεγάλη δεξαμενή). Περισσότερα για τα MAFFS στην αγγλική βικιπαιδεια εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Modular…ighting_System

Ακόμα περισσότερες φωτογραφίες του συστήματος εδώ: http://www.302aw.afrc.af.mil/photos/…?galleryID=789

Ακόμα ένα άρθρο και βίντεο με το σύστημα σε λειτουργία εδώ: http://kunc.org/post/maffs-c-130-s-a…tern-wildfires

 Δείτε και αυτό http://wildfiretoday.com/2011/06/17/military-maffs-air-tankers-activated/

 Ξεσκεπάζοντας τα φωτογραφικά «ντοκουμέντα» των ψεκασμών 

– Αεροπλάνα που όντως ψεκάζουν και άλλες κατηγορίες βαρελιών –

 Να και μερικές φωτογραφίες που δεν περιέχουν δεξαμενές έρματος. Μερικά αεροπλάνα έχουν εσωτερικές δεξαμενές για άλλους λόγους. Αυτό εδώ είναι το Ν844ΑΑ και οι δεξαμενές του χρησιμοποιούνται για καύσιμο ντίζελ και λειτουργούσε ως κινητός σταθμός ανεφοδιασμού στην Αφρική και μετέφερε 10 δεξαμενές καυσίμων με 500 γαλόνια η κάθε μία.

 http://en.wikipedia.org/wiki/N844AA

http://globalste.wordpress.com/2011/…nished-stolen/

Και μερικά αεροπλάνα που όντως χρησιμοποιούνται για ψεκασμούς. Ψεκάζουν χωράφια για τις σοδιές, για εντομοκτονία και διάλυση κηλίδων πετρελαίου. Αυτό εδώ το (C-GBPA) είναι ένα παλιό  DC-4 εντομοκτόνο που ψεκάζει Corexit στον Κόλπο το 2011:
http://archive.today/dnt69

και μία από το εξωτερικό του αεροσκάφους

Και ένα που χρησιμοποιείται για την διάλυση πετρελαιοκηλίδων:
http://www.oilspillsolutions.org/dis…rchemicals.htm

«ADDS» πάνω στις δεξαμενές είναι ακρωνύμιο του «Airborne Dispersant Delivery System», και είναι ειδικά σχεδιασμένο για C-130 , μία δεξαμενή 5,500 γαλονιών. Συχνά αποκαλείται ADDS-Pack

 Ξεσκεπάζοντας τα φωτογραφικά «ντοκουμέντα» των ψεκασμών

– Εξαρτήματα στο εξωτερικό του αεροσκάφους –

 Όταν λοιπόν μιλάω σε ψεκασμένους για την πλάνη στην οποία έχουν περιέλθει λαμβάνω φωτογραφίες με διάφορα εξαρτήματα που προεξέχουν από τα αεροσκάφη ως απόδειξη της θεωρίας. Είδαμε ήδη μερικά από αυτά σε πυροσβεστικά αεροπλάνα πάμε να δούμε μία άλλη σειρά φωτογραφιών. Προσέξτε για παράδειγμα τις τρεις παρακάτω φωτογραφίες:

 Περίεργοι σωλήνες, αλλά γιατί οι μισοί κοιτάνε προς την αντίθετη πλευρά;

 Το αεροπλάνο αυτό δεν ψεκάζει την ατμόσφαιρα, παίρνει δείγματα από την ατμόσφαιρα. Είναι ένα ερευνητικό αεροσκάφος με αριθμό Ν701ΒΝ χρησιμοποιείται από την υπηρεσία Εθνικών Εργαστηρίων Ενέργειας. Είναι μοναδικό στο είδος του οπότε δεν μπορεί να ευθύνεται για όλα τα ίχνη συμπύκνωσης που βλέπουμε στον ουρανό. Η έρευνα του είναι κυρίως πάνω στους ατμοσφαιρικούς ρύπους κυρίως αυτούς που προέρχονται από την καύση άνθρακα των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας. Επίσης ερευνούν τις ιδιότητες των νεφών που συμπεριλαμβάνουν και τα ίχνη συμπύκνωσης.

Σημείωση: Αυτά εννοούσε ο Κασνέσης στο βίντεο ως βράγχια καρχαρία

Δείτε επίσης περισσότερα για την έρευνα του αεροσκάφους αυτού πατώντας εδώ (στα Αγγλικά)

Να άλλη μια φωτογραφία που παρουσιάζεται σε βίντεο με ψεκασμούς με την υπόνοια ότι είναι κάποια κακή συσκευή ψεκασμού.

 Στην πραγματικότητα ΕΙΝΑΙ συσκευή ψεκασμού αλλά αβλαβής. Είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα NKC-135A (55-3128) για να ψεκάζει νερό. Χρησιμοποιείται από την αεροπορία για να ελέγξει την δημιουργία παγετού στα αεροπλάνα κατά την διάρκεια πτήσεων.

Και εδώ η αυθεντική φωτογραφία

Και εδώ η περιγραφή λειτουργίας του συστήματος – στα αγγλικά pdf

Και εδώ δύο φωτογραφίες με το αεροπλάνο σε δράση:

Να και ένα πολύ ενδιαφέρον αεροπλάνο

Είναι ένα E-6B «Tacamo». Αυτή η φωτογραφία το δείχνει να αδειάζει καύσιμα (φωτο από  tacamo.org). Χρησιμοποιείται από την Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ κέντρο τηλεπικοινωνιών. Μπορείτε να δείτε το σήμα του ναυτικού στο δεξί φτερό. Το Ε-6Β είναι μία τροποποιημένη έκδοση του Boeing 707-320, και οι εξαερώσεις καυσίμου έχουν μετακινηθεί από τα ακροπτερύγια ανάμεσα στην άτρακτο και στους κινητήρες ώστε να διαχωριστούν από τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που υπάρχει στα ακροπτερύγια. Εδώ βλέπετε τις άκρες των φτερών ενός συστήματος ESM/SATCOM:

Φαίνεται ότι αυτή η περίεργη διάταξη επίσης δημιουργεί αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης στην φωτογραφία. Το αεροπλάνο είναι άσπρο το οποίο αναφέρεται συχνά σε πολλά βίντεο των ψεκασμένων.

 Αυτή η φωτογραφία που πάρθηκε από ένα άλλο βίντεο των ψεκασμένων δείχνει το άνοιγμα και το χωνί για την συρόμενη ενσύρματη κεραία ELF . Είναι μία κεραία πάνω σε ένα πολύ μακρύ καλώδιο που προεκτείνεται πίσω από το αεροπλάνο μερικές εκατοντάδες μέτρα και χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με υποβρύχια. Το χωνί είναι ένα βαρίδι σε σχήμα κώνου. Να μια πολύ κοντινή φωτογραφία.

 http://www.flickr.com/photos/coldwararchaeology/5180470207/in/photostream

 

Αυτό το αεροπλάνο φαίνεται να ψεκάζει κάτι:

Τα ίχνη προέρχονται από 6 γεννήτριες καπνού. Ήταν μέρος ενός τεστ της ΝΑΣΑ για την μελέτη δινών. Μπορείτε να διαβάσετε για αυτό στο παρακάτω λινκ.

http://www.dfrc.nasa.gov/gallery/photo/B-747/HTML/ECN-4242.html

Έξι γεννήτριες καπνού εγκαταστάθηκαν κάτω από τα φτερά του 747 για να παρέχουν οπτική εικόνα των δινών. Ο σκοπός των πειραμάτων ήταν να δοκιμαστούν διάφορες διατάξεις και μηχανικές συσκευές πάνω στο 747 που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην μείωση ή την διάλυση των δινών. Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μικρότερη χρονική διάρκεια μεταξύ προσγειώσεων και απογειώσεων με αποτέλεσμα την ελάφρυνση της συμφόρησης των πτήσεων.

Άλλη μια φωτογραφία του ίδιου αεροπλάνου

Αυτές είναι από το  Boeing C-135FR Stratotanker για ανεφοδιασμό στον αέρα. Οι ψεκασμένοι δείχνουν την πρώτη φωτογραφία και όχι τις επόμενες που βλέπετε και εσείς εδώ. Φωτογραφημένο τον Φεβρουάριο του 2005 στον Καναδά.
http://www.baha.be/Webpages/Navigator/News/tanker_flight_240205.htm

Αυτό χρησιμοποιείται για την σπορά νεφών. Δεν ψεκάζει κάτι αλλά χρησιμοποιεί φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου τα οποία είτε εκτινάσσονται μέσα στα σύννεφα είτε καίγονται στην θέση τους. Η εταιρία που τα λειτουργεί αυτά έχει την βάση της στο Τέξας και είναι μέρος του προγράμματος SOAR. Έχουν και άλλες φωτογραφίες με παρόμοιο εξοπλισμό στην σελίδα τους. Είναι μικρά αεροπλάνα που δεν φτάνουν τις 30,000 πόδια και δεν δημιουργούνται τα ίχνη συμπύκνωσης.

Και εδώ κάτι παρόμοιο σε μεγαλύτερο αεροπλάνο

Και οι παρακάτω χρησιμοποιούνται στην παραφιλολογία των ψεκασμών. Πωλούνται από την εταιρίαWeather Modification Inc, που φτιάχνει μία μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού για την τροποποίηση νεφών.

Και άλλη μία αυτή την φορά από την North American Weather Consultants, Inc.

Και φυσικά υπάρχουν και ελληνικές εταιρίες και εθνικά προγράμματα, απλά γράψτε «σπορά νεφών» στην αγαπημένη σας μηχανή αναζήτησης

http://www.3dsa.gr

http://www.elga.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=114:2010-06-15-06-44-04&catid=66:keme&Itemid=130

Ξεσκεπάζοντας τα φωτογραφικά «ντοκουμέντα» των ψεκασμών 

 Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Σημείωση από Ellinika Hoaxes.
Αυτά μέχρι στιγμής…. και πολλά από τα παραπάνω στοιχεία είναι από την εξειδικευμένη σελίδα http://contrailscience.com/
Προτείνω να την ξεψαχνίσετε.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • BK DATA & HARDWARE DATA

  3 πράγματα έχω να πω
  1.Συγχαρητηρια για το εξαιρετικό αρθρο. Λεπτομερεστατο , επιστημονικό και πέραν κάθε αμφισβήτησης.
  2.Όλα καλά με την «συνέντευξη» τι ασχοληθηκατε; ο ανθρωπος προφανώς δεν ξέρει τι λέει. Και μονο απο αυτά που λέει φαινεται οτι ολο αυτο ήταν κατασκευασμενο.
  3. Θα ζητούσα την άδειά σας να αναδημοσιεύσω μερος ή ολο το αρθρο ή/και το λινκ σε μερικα σάιτ που μου εχουν σπασει …. τα νευρα!

  • Καλημέρα
   Οι πληροφορίες είναι από το contrailscience.com του Mick West.
   Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να αναδημοσιεύσετε ότι θέλετε.

  • Το yournewswire είναι γνωστός ιστότοπος ψευδών ειδήσεων, μια πασίγνωστη συνωμοσιολογική και αναξιόπιστη σελίδα, που «ειδικεύεται» στη κατασκευή ή αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων και ο αρθρογράφος Baxter Dmitry, είναι ψεύτικο όνομα.
   Το B.S. Detector την έχει κατατάξει στις clickbait ιστοσελίδες, που κατασκευάζουν άρθρα με εντυπωσιακούς τίτλους και ισχυρισμούς, μόνο και μόνο για να αυξήσουν τα έσοδα τους από τις διαφημίσεις και το CBS, την αναφέρει ως ιστοσελίδα ψευδών ειδήσεων:
   Η yournewswire δημιουργήθηκε από τον Adl-Tabatabai, ένα πρώην webmaster στο Davidicke που τώρα είναι σε διαμάχη με τον David icke, πρώην τερματοφύλακα και από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες συνωμοσιολόγους που δημιούργησε την θεωρία που λέει ότι την ανθρωπότητα την κυβερνά μια υβριδική φυλή εξωγήινων ερπετοειδών από τον αστερισμό του Δράκοντα, που μεταμφιέζονται σε ανθρώπους.

  • https://uploads.disquscdn.com/images/5857a1d197afe7053e9e156a728db05ac6d6f4a1567728ff23b223de12fcf1b0.jpg

   Είναι σαφές πως ο Πούτιν, μιλάει για τους εξωγήινους που κρύβουν οι Αμερικάνοι.

 • Εγώ θυμάμαι την δεκαετία το 80-90 και πιο πριν,μέχρι κ’ τον GAP…χαχαχα,που όποιος έβγαινε κ’ έλεγε πως έχουμε πετρέλαια κ’ ορυκτό πλούτο γενικότερα αντιμετωπιζοταν ανάλογα…έτσι ως παράδειγμα για το πως κάποιοι σου παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο..καθόλου απίθανο κ’ για το συγκεκριμένο θέμα σε κάποιο χρονικό διάστημα να το γυρίσουν…ξέρεις με λένε Ριζο κ’ όπως θέλω τα γυρίζω..

 • Μονο κ’ μόνο που το σύστημα (μμε-πολιτικοί, κλπ.)είναι κατά θα έπρεπε να σε προβληματίσει..κ’ στην τελική πίστεψε αυτό που βλέπεις. Τώρα τα πως κ’ τα γιατί είναι θέμα για διερεύνηση.

  • John Smith

   Γιατί; Δηλαδή αν αύριο το μεσημέρι οι πολιτικοί πουν ότι είναι μέρα εγώ θα πρέπει να πιστέψω ότι είναι νύχτα; Και ναι, είναι σίγουρο ότι μπορώ να βρω πολλά πράγματα με τα οποία θα φτιάξω μια «απόδειξη» του ότι είναι νύχτα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχω και δίκιο.

  • John Smith

   Λάθος site βρήκες να παραθέσεις. Η κ. Μυράτ είναι γνωστή στη σελίδα, και όλοι ξέρουμε ότι βγάζει θεωρίες απ’ το κεφάλι της -και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Δεν ξέρω αν εσύ τη θεωρείς σοβαρή, εγώ πάντως συνηθίζω να μη θεωρώ σοβαρούς ανθρώπους που «προστατεύονται από τους αεροψεκασμούς» επειδή λούζονται με ξύδι και μασάνε ζεόλιθο.

 • John Smith

  Ωραία, άρα καλύψαμε το νούμερο 4, το λόγο για τον οποίο θα έκαναν κάτι τέτοιο. Τώρα μένει μόνο να μας αποδείξεις ότι το κάνουν, να μας αποδείξεις το πώς το κάνουν και να μας εξηγήσεις το πώς οι ίδιοι προστατεύονται.

 • Κωστής Σταμούλης

  Πολύ ωραίο άρθρο,θα μου επιτραπεί μια μικρή διόρθωση.Αν δεν απατώμαι το φαινόμενο της απευθείας μετάβασης από τη στέρεη στην αέρια κατάσταση ονομάζεται εξάχνωση,όχι εξάχνιση 😉

 • Και γιατι στο παρελθον πιο παλια δεν ειχαμε αυτο το φαινομενο με τις »ουρες»των αεροσκαφων να μενουν στον ουρανο για αρκετο χρονικο διαστημα οπως τωρα?Δηλ.με δυο λογια ρωταω,γιατι πριν 10-20 χρονια δεν υπηρχε αυτο το φαινομενο που τοσο ωραια μας εξηγεις κ’προσπαθεις να πεισεις οτι ειναι φυσιολογικο?

  • John Smith

   Μήπως γιατί το είχαμε; Μήπως γιατί παραγίναμε καχύποπτοι με τις βλακείες που μας σερβίρουν τόσα χρόνια και πλέον ότι δεν καταλαβαίνουμε το αποδίδουμε σε «μυστικά σχέδια των κέντρων εξουσίας»; Κάνω την παραδοχή ότι είσαι μεγαλύτερος από 20 χρονών, αλλιώς δεν θα μπορούσες να ξέρεις προσωπικά τι συνέβαινε πριν 20 χρόνια. Πόσες φορές έκατσες με τις ώρες να παρατηρήσεις τι έκαναν οι «ουρές» των αεροσκαφών πριν σου μπει η ιδέα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Μήπως καμία; Μήπως απλά νομίζεις ότι υπάρχει κάποια διαφορά επειδή το είπαν και άλλοι, και «δεν μπορεί, αφού το λένε όλοι έτσι θα είναι»;

   • Φιλαράκο η άποψη μου είναι ότι μας ψεκάζουν.Τώρα στην προσπάθεια τους να το αποκρύψουν λεν μισές αλήθειες όπως ότι οι ουρές έχουν να κάνουν με τα καύσιμα το οποίο ισχύει για μεγάλα υψόμετρα.Αλλά στα μικρά υψόμετρα που συμβαίνει αυτό όχι.Άλλωστε έχουν βγει αρκετοί επιστήμονες που το υποστηρίζουν.Αλλά σκέψου πως αν το κάνουνε δεν θα το παραδεχτούν,μα θα λοιδορήσουν η κ’ θα βγάλουν από την μέση αυτούς που το υποστηρίζουν…

   • Λοιπόν λένε μισείς αλήθειες μισά ψέματα για να καλύψουν το φαινόμενο.Όντως έχει να κάνει με τα καύσιμα άλλα σε με πολύ μεγάλο υψόμετρο που υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας.Αλλά στο χαμηλό υψόμετρο δεν ισχύει.Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες κ΄’άλλοι που το υποστηρίζουν.Με μια έρευνα μπορεί κάποιος να βγάλει τα συμπεράσματα του.Το να κάνουν κύκλους η να αφήνουν ίχνη χιαστί σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό.Και εάν δεις κ’ ποιοι συστημικοι είναι κατά είναι άλλο ένα στοιχείο…

    • John Smith

     Να σου απαντήσω σε όλα μαζί, για να μη χάνω χρόνο.

     Πρώτον, και μόνο το ότι μου ανεβάζεις «αποδείξεις» από το allnewz, τη σελίδα που ποτέ της δεν κατάφερε να κάνει κάτι περισσότερο απ’ το να βρίζει όποιον διαφωνεί, θα έπρεπε να είναι αρκετό. Αλλά καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην έχεις εικόνα για το τι συμβαίνει, οπότε πάμε να το αποδομήσουμε:

     Στο pentapostagma (για να αρχίσουμε από τα εύκολα) διαβάζουμε: «Οι χημικοί αεροψεκασμοί υφίστανται σύμφωνα με το Harvard. Κουβέντα σηκώνει το αν γίνονται για το καλό ή για το κακό μας». Μετάφραση: «θα πούμε ότι εμείς θέλουμε και θα το στηρίξουμε σε ένα άρθρο που θα μιλάει για κάτι παρεμφερές. Ότι δεν ταιριάζει με τη συνωμοσιολογία μας θα το ονομάσουμε προσπάθεια συγκάλυψης». Λυπάμαι αλλά δεν πάει έτσι. Εάν ο φορέας που κάνει την όλη διαδικασία αναφέρει ότι στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί ο άλλος να λέει το ακριβώς αντίθετο με τη δικαιολογία ότι «είναι συγκάλυψη». Χρειάζονται και στοιχεία. Αν δεν υπάρχουν απλά το προσθέτουμε και αυτό στις υπόλοιπες θεωρίες και συνεχίζουμε.

     Την κυρία Μυράτ προτιμώ να μην την πιάνω, καθώς σχεδόν κάθε λέξη της αποτελεί και από μία θεωρία συνωμοσίας, οπότε η ανάλυση δεν έχει και πολύ νόημα. Αλλά δεν πειράζει, πάμε να δούμε. Το κείμενό της είναι η ίδια περίπτωση με αυτή που είπαμε πριν -παίρνουμε ένα κείμενο και το παρουσιάζουμε σαν να λέει αυτά που θέλουμε ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το άρθρο του Guardian μιλάει για ένα πείραμα που ετοιμάζονται να κάνουν, και αν έχουν θετικά αποτελέσματα ίσως το επαναλάβουν. Πώς ακριβώς ταιριάζει αυτό στη θεωρία ότι «μας ψεκάζουν εδώ και χρόνια» μόνο η κ. Μυράτ το ξέρει. Αφήνω τις παραφιλολογίες περί Trump, ο οποίος από «άγιος» των συνωμοσιολόγων που θα τους έσωζε από τα «κακά εμβόλια» μετατρέπεται σε «πράκτορα του συστήματος». Και όλα αυτά χωρίς καμία σοβαρή πηγή -το άρθρο ενός άλλου συνωμοσιολόγου δεν είναι σοβαρή πηγή.

     Και για να κλείσω, τίποτα από όσα γράφουν τα άρθρα δεν απαντά στις ερωτήσεις που έχω θέσει. Απλά αναμασάνε την καραμέλα «μας ψεκάζουν οι κακοί» και διαστρεβλώνουν κείμενα προκειμένου να μας πείσουν ότι «οι κακοί παραδέχονται ότι μας ψεκάζουν», γιατί ως γνωστόν οι «κακοί» είναι ηλίθιοι και παραδέχονται δημοσίως τα μυστικά τους σχέδια. Θα ήταν ωραίο για ταινία του James Bond, αλλά σαν πραγματικό σενάριο πάσχει από όλες τις πλευρές.

     • Φιλαράκο δεν περιμένω κανέναν να με πείσει,το βλέπουν τα μάτια μου.

     • Φιλαράκο δεν περιμένω κανέναν να με πείσει,το βλέπουν τα μάτια μου.

     • John Smith

      Το μόνο που βλέπεις είναι γραμμές στον ουρανό. Αν σου πω ότι δεν είναι ψεκασμοί αλλά καύσιμα από εξωγήινα διαστημόπλοια θα το πιστέψεις; Θα έπρεπε, αφού «το βλέπουν τα μάτια σου». Αν πάλι μπορείς να σκεφτείς ότι δεν αρκεί να βλέπεις γραμμές για να ισχύει αυτό που λέω, μπράβο σου. Κάνε τώρα το ίδιο και στη δική σου θεωρία.

     • Συμφωνώ στο οτι έχουν τεχνολογία μεγάλη,αλλά για το συγκεκριμένο θέμα έχουν βγει ενα κάρο άνθρωποι ,επιστήμονες,ειδικοί ,και απο αυτούς που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά κ’ το έχουν παραδεχτεί..Το οτι εγώ το βλέπω είναι μια ακόμα απόδειξη(θα μπορούσε να μην ήταν,γιατί είπαμε έχουν τεχνολογία μεγάλη).Αλλη μια ειναι τα διάφορα τρολς που λένε το αντίθετο..θα μπορούσα όπως κ’ εσυ θα ξέρεις να αναφέρω ενα κάρο λινκ..αλλά χαμένος κόπος…εχω την άποψη μου,ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ κατα κυριο λογο σκοπούς,γιατι είναι μισάνθρωποι,κ’ γιατί θέλουνε γαμήσι,το οποίο κ’ θα φάνε αργά η γρήγορα. Γιατί όπως εχει πει κάποιος μεγάλος,»Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος – αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος – σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται.Εσυ πως είσαι τόσο σίγουρος οτι δεν ψεκαζουν,την στιγμη που διαφοροι ειδικοι λενε το αντιθετο,ασε το τι βλέπουμε ενταξει…δλδ. αυτοι τι?Πως κ’ δεν αφήνεις ενα περιθώριο μηπως κατι γινετε?Κοιτα μην εκτεθεις γιατι στην πάροδο του χρονου βγαινουν σιγα-σιγα κ’ παραδεχονται πράγματα…οπως με τον ορυκτο πλουτο,που πριν 20 χρόνια εαν ελεγες την αληθεια οτι διαθέτουμε σε αντιμετωπιζαν περίπου οπως κ’ με το θεμα αυτο..Εσυ πως κ’ εχεις τοση εμπιστοσύνη σ’αυτους που ασκουν την εξουσία?Απο που?Πιστεύεις οτι λενε τα παντα?Δεν εχουν ψευδομαρτηρηση ασύστολα στο παρελθόν για πάρα πολλά θέματα. Απο που αντλείς την εμπιστοσύνη αυτη στα κυβερνητικά ζητήματα κ’ εξηγήσεις που δίνουν?Όπως το βλέπω εγω η εισαι τρολ,(πες μου οτι δεν υπαρχουν),η εχεις φαει το παραμύθι της εξουσίας..

     • John Smith

      Όλο αυτό που λες συνοψίζεται στο ότι πολύ απλά έχεις φτιάξει μια θεωρία την οποία δεν μπορείς να αποδείξεις, οπότε και απαιτείς από τους άλλους να τη δεχτούν γιατί έτσι. Το «ένα κάρο άνθρωποι» που αναφέρεις είναι στην πραγματικότητα ελάχιστοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν επίσης αποτύχει να αποδείξουν τα όσα ισχυρίζονται. Όσο για την «μεγάλη τεχνολογία» που υποτίθεται ότι έχουν, επίσης πρέπει να αποδείξεις ότι όντως την έχουν -ξεκινώντας από το ότι υπάρχει.

      Με τη λογική σου μπορώ και εγώ να ισχυριστώ ότι κάτω από τη Βουλή έχουν κατασκευάσει το Skynet και οι terminators κυκλοφορούν ανάμεσά μας, και να το στηρίξω στο ότι βλέπω ανθρώπους με γυαλιά ηλίου στο δρόμο. Απόδειξέ μου ότι δεν ισχύει αυτό που λέω. Αν το αρνηθείς τότε είσαι ή troll ή έχεις φάει το παραμύθι της εξουσίας. Και για να μην είμαι μόνο λόγια, ορίστε και μια φωτογραφία που τράβηξε ένας συνεργάτης μου -που φυσικά δεν μπορώ να αποκαλύψω το όνομά του- από τα υπόγεια της Βουλής: https://uploads.disquscdn.com/images/995fca58dbff6141e63c8ae8533ad3c9dc06532a592a0173d4c351643383646d.jpg

     • John Smith

      Μάλιστα. Από όλους όσους μπορούσες να βρεις διάλεξες αυτόν. Αυτόν που ισχυρίζεται ότι ο Χίτλερ ήταν ο μεγαλύτερος ευεργέτης των Ελλήνων, που ισχυρίζεται ότι ο χάρος είναι εξωγήινος και ψεκάζει πανούκλα, που ισχυρίζεται ότι μας μεταμορφώνουν σε ρομπότ, και μπορώ να συνεχίσω για πολύ ακόμα. Η μόνη απορία μου είναι η εξής: τον διάλεξες εν γνώσει σου γιατί τον θεωρείς σοβαρό ή απλά διάλεξες το πρώτο link που βρήκες;

     • Για το συγκεκριμένο θέμα το διάλεξα, όχι για κάποια άλλα που διαφωνώ κ’ εγώ…
      Κ΄ ένα ρητό λέει πως η πραγματικοτητα σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει την φαντασία.
      Θα πίστευες πριν 10-20 χρόνια π.χ.στην τεχνολογία των στελθ,στα ρομπότ,κλπ.
      Και σοβαρά πιστεύεις πως δεν έχουν τεχνολογίες (μυστικές) που δεν έχουν δοθεί στο κοινό?
      Πιστεύεις πως δεν υπάρχουν απόρρητα προγράμματα,έστω σε στρατ/ικο επίπεδο?,κ’ οχι μόνο κατ’εμε.http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/23/gr-viral-theories-synomosias-_n_11153430.html
      Διαφωνείς οτι υπάρχουν μέρη περιοχές στον πλανήτη μας όπου δεν μπορεί να πάει ο καθένας?(Μυστικές-Απόρρητες,γιατί άραγε?).Και εν τέλει πιστεύεις πως ότι γίνετε η σχεδιάζετε είναι δημόσια ανακοινώσιμο?

     • John Smith

      Εάν υπάρχουν «μυστικές τεχνολογίες» που αποτελούν μέρος ενός σχεδίου εξολόθρευσης του πληθυσμού, το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει γι’ αυτές. Άρα που το έμαθες εσύ; Ή, για να είμαι πιο σωστός, πού το έμαθαν τα «αφυπνισμένα» sites στα οποία το διάβασες; Αφήνω το link που δίνεις, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε μία παραπομπή για να επιβεβαιώσει κανείς τα όσα ισχυρίζεται.

      Και όχι, δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν μέρη που δεν είναι ανοιχτά στο κοινό, όπως πχ οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή επικίνδυνοι χώροι. Και μάντεψε γιατί συμβαίνει αυτό. Πάντως όχι γιατί κρύβουν κάτι κακό για μας που δεν πρέπει να το μάθουμε.

     • εδώ μιλάμε για γεγονότα όχι για φαντασία…

     • Εντάξει δεν μας ψεκάζουν,δεν ελέγχουν τον καιρό,δεν έχουν τεχνολογία χααρπ κλπ.κ’ η γη είναι επίπεδη..

     • John Smith

      Ε τι να κάνουμε, δεν μας ψεκάζουν. Τώρα για το αν η γη είναι επίπεδη ρώτα καλύτερα τους άλλους συνωμοσιολόγους, δικός τους τομέας είναι.

   • http://www.pentapostagma.gr/2017/04/%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%88%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%83 % CE% BC% CE% BF% CE% AF-% CE% BC% CE% B5-% CF% 83% CF% 86% CF% 81% CE% B1% CE% B3% CE% AF% CE% B4 % CE% B1-harvard-% CE% B5% CF% 80% CE% B9% CF% 84% CE% AD% CE% BB% CE% BF.html

   • Μετα προσεξα το αβαταρ, κ»το ονομα, ενταξει ..

 • Marios Georgiou

  Πολύ καλά αυτά που είδα και η επεξήγηση… είναι και κάτι άλλο μήπως? Που ονομάζεται HAARP? Γιατί δεν το αναφαίρει κανείς? Ψάξτε στο διαδύκτιο HAARP… από την Αλάσκα στην Κύπρο και σχεδόν σε όλο τον κόσμο…

 • Kostas Fnord Dagres

  Θαυμαζω την υπομονη του αρθρογραφου για το τοσο μεγαλο και επεξηγηματικο αρθρο , παρολα αυτα οι συνομωσιολογοι δεν προκειται να αλλαξουν αποψη με τιποτα

 • Darth Homer

  τα σχολια των διαφορων πσεκαζμενων ειναι απολαυση!

 • Στέργιος

  έλεος… στ’ αλήθεια θεωρείτε τον κόσμο τόσο ανόητο ώστε να πιστέψει με τις «αποδείξεις» σας ότι αυτό που βλέπει, μυρίζει και αισθάνεται είναι… υδρατμοί?

  • John Smith

   Όχι, τον θεωρώ τόσο ανόητο ώστε να πιστέψει ότι αυτό που βλέπει, μυρίζει και αισθάνεται είναι ένα μυστικό σχέδιο που γίνεται με τρόπο που κανείς -εκτός από λίγους εκλεκτούς- δεν μπορεί να το καταλάβει, παρότι όπως λες το καταλαβαίνουν όλοι.

   • Μολυβιάτης

    Εκεί που κάθεσαι..έρχεται δίπλα σου ένας τύπος και σου λέει ότι είναι ψάρι!! Επίσης σου λέει ότι και όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε ψάρια…Τι θα κάνεις;; Θα ξεγυμνωθείς για να αποδείξεις ότι δεν είσαι ψάρι , μιας και δεν έχεις λέπια;; Αν εντάξεις την συζήτηση με έναν ΄΄τρελό΄΄ σε λογικό πλαίσιο , μάλλον το πρόβλημα θα το έχεις εσύ!! ΄Κουράγιο , ζουν ανάμεσα μας…

 • Giannis Palaios

  Θα ήθελα την άποψη σας για το Weather Modification που γίνεται επίσημα και στην Ελλάδα. Επιτυγχάνεται με διασπορά νεφών η οποία γίνεται με αεροψεκασμό. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται κάποιας μορφής αεροψεκασμοί, ίσως ακίνδυνοι, ίσως όχι, αλλά γίνονται. Η τελείως άρνηση -κατ’ εμένα- είναι το ίδιο περίεργη με την τελείως συνωμοσιολογική περί «ουσιών» κλπ.
  Σας παραθέτω την ιστοσελίδα της εταιρείας 3Δ Α.Ε. Γενικων Αεροπορικων Εφαρμογωνμε έδρα την Θεσσαλονίκη

  http://www.3dsa.gr/EL/weather-modification.html

  *** Απόσπασμα απο την ιστοσελίδα της εταιρείας στην οποία αναφέρεται αναλυτικά η μεθολογία της τροποποίησης του καιρού:
  «Οι πιο κοινές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη σπορά νεφών περιλαμβάνουν ιωδιούχο άργυρο και ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα). Το υγρό προπάνιο, το οποίο εξαπλώνεται σε αέριο, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί. Αυτό μπορεί να παράγει κρυστάλλους πάγου σε υψηλότερες θερμοκρασίες από ό, τι ο ιωδιούχος άργυρος.
  Η χρήση υγροσκοπικών υλικών, όπως το επιτραπέζιο αλάτι, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μετά από πολλά υποσχόμενη έρευνα.
  Η σπορά των νεφών απαιτεί να περιέχουν υπερψυγμένο νερό σε υγρή μορφή, δηλαδή, υγρό νερό πιο κρύο από μηδέν βαθμούς Κελσίου. Η εισαγωγή μιας ουσίας όπως ο ιωδιούχος άργυρος, η οποία έχει κρυσταλλική δομή παρόμοια με εκείνη του πάγου, θα προκαλέσει πάγωμα των πυρήνων».

  • Η σπορά των νεφών με ιωδιούχο άργυρο και ξηρό πάγο, δεν είναι κάτι καινούργιο ή μυστικό και δεν έχει καμιά σχέση με τις λευκές ουρές των αεροσκαφών στα 30.000 με 40.000 πόδια, που αναφέρει η θεωρία των αεροψεκασμών. Η σπορά των νεφών γίνετε σε πολύ πιο χαμηλό ύψος και με μικρά ελικοφόρα αεροσκάφη που δεν φτάνουν σε τόσο μεγάλα ύψη και κανείς δεν αρνείται πως γίνεται.
   Ακόμη, η θεωρία των αεροψεκασμών δεν αναφέρει τον ιωδιούχο άργυρο αλλά αλουμίνιο, στρόντιο και βάριο και ισχυρίζεται πως αυτό συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια και είναι ένα μυστικό σχέδιο, σε αντίθεση με τη σπορά των νεφών που υπάρχει εδώ και 50-60 χρόνια.
   Οι οπαδοί της θεωρίας των αεροψεκασμών εκμεταλλεύονται την άγνοια του απλού κόσμου για την σπορά των νεφών και την παρουσιάζουν ως απόδειξη για να προωθήσουν τη θεωρία συνωμοσίας.

   Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία και βίντεο τον τρόπο που γίνεται για να καταλάβετε πως δεν έχει κάποια σχέση με τις λευκές ουρές. Αν ενημερωθείτε για την σπορά των νεφών, θα καταλάβετε αμέσως πως δεν έχει σχέση με την θεωρία συνωμοσίας των αεροψεκασμών.
   https://www.youtube.com/watch?v=zlX7rJv_m0g

   • Giannis Palaios

    H θεωρία των χημικών αεροψεκασμών μου είναι αδιάφορη, όπως και η αντίθετη ακριβώς. Δηλαδή ότι δεν γίνεται καμία απολύτως ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον με κάποιου είδους ψεκασμών.
    Η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον μπορεί να μην είναι τελείως αβλαβής, όπως πχ δεν είναι η κινητή τηλεφωνία. Εγώ δεν ασπάζομαι τις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά είμαι επιφυλακτικός σχετικά με το κατά πόσο αυτή η σπορά νεφών και η τροποποίηση κλίματος είναι τελείως αβλαβής για τον άνθρωπο. Στο βωμό του κέρδους όλα γίνονται…
    Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση σας

  • Σε αυτό το βίντεο φαίνεται καλύτερα η σπορά των νεφών. Βλέπετε κάποια ομοιότητα με τις λευκές ουρές;
   https://www.youtube.com/watch?v=bKs16Al52r4

 • γιαννης

  παντως υπαρχουν μερικα πραγματα που χρηζουν ενα edit

  τα contrails εχουν την δυνατοτητα να μην εμφανιστουν μεχρι τα 32.000 ποδια
  απο εκει και πανω οτιδηποτε πεταει δεν χρειαζεται ουτε απαιτουμενη υγρασια ουτε τιποτα αλλο απλα η εξαχνωση γινεται

  οσο για τους ψεκασμενους υπαρχουν δυο απλα πραγματα
  1)δεν υπαρχει λογος καποιος να ψεκασει στο επιπεδο του jet stream που αλλαζει χαοτικα και δεν ξερεις που θα φτασει το δηθεν ψεκασμα…
  2) ενα πραγματικο chemtrail ηταν αυτο που εκαναν οι αμερικανοι με sarin στον βιετναμ….δεν σηκωσαν κανενα αεροσκαφο στα 30.000 και εριξαν μετα το αεριο…χαμηλα πηγαν συγκεντρωμενα για να χτυπησουν οσο πιο πολλους μπορουσαν αλλα οκ δεν περιμενω απο ατομα που λενε πως πριν το 2008 δεν υπηρχαν contrails..(δηλαδη οκ μεσα σε 7 χρονια ανακαλυψαν τα αεροπλανα ενα πραγμα..)να ξερει ιστορια

 • Κωστας

  Το εν λογω αρθρο είναι εμφανες ότι εχει γραφτει από ανθρώπους παντελως ασχετους με τα chemtrails. Θα μπορουσα να αντικρουσω όλα τα αστεια επιχειρηματα που δημοσιευετε, αλλα για ανθρώπους σαν κι εσας είναι χασιμο χρονου να ασχολειται καποιος. Είναι σαν να προσπαθεις να πεις σε πρωτογονους ότι η γη δεν είναι επιπεδη αλλα στρογγυλη (γεωειδης για την ακριβεια). Συνεχιστε τον υπνο σας.

  • Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο και θα σας προκαλέσουμε να μας ξυπνήσετε. Που ξέρετε, μπορεί να είναι τόσο αξιόπιστα τα δικά σας επιχειρήματα που να μας πείσουν. Γιατί δεν κάνετε μια προσπάθεια κύριε Κώστα;

   • Κωστας

    Η σελιδα σας είναι φτιαγμενη αποκλειστικα για τους προκατειλημμένους. Είναι για αυτους που εκ των προτερων αμφισβητουν ότι δεν υπαρχουν τα chemtrails και απλως ψαχνουν να βρουν σελιδες για να επιβεβαιωσουν τον στρουθοκαμηλισμο τους. Τα επιχειρηματα σας είναι επιπεδου Δημοτικου. Σε τέτοιες σελιδες είναι ανοητο το να αναπτυξει καποιος το οποιοδήποτε επιχειρημα. Απλως να σας θυμησω ότι πριν από λιγα χρονια, καποιοι με τα ιδια μυαλα με σας, ελεγαν ότι δεν υπαρχει πετρελαιο στο Αιγαιο. Καποια στιγμη θα καταλάβετε κι εσεις ότι η Γη γυριζει. Ως τοτε καληνύχτα σας!

    • Μπλα, μπλα, μπλα… οι αποδείξεις πού είναι; Τα επιχειρήματά μας είναι αστεία αλλά τα δικά σας ανύπαρκτα κύριε Κώστα. Να περιμένω τις αποδείξεις σας ή θα συνεχίσετε το τρολάρισμα;

     • Κωστας

      Με το εν λογω θεμα ασχολουμαι εδώ και δεκαετιες. Το να αρχισω να γραφω οσα γνωριζω θα ισοδυναμουσε με τον κοπο μιας διατριβης και όχι μονο. Δεν εχω σοβαρο λογο να το κανω αυτό, ουτε εχω και σκοπο να τρολαρω. Απλως απαντω σε αυτά που λετε. Τρολαρισμα απ’οτι ειδα κανετε συνεχως εσεις. Μαλιστα πρωτη φορα βλεπω να γινεται τρολαρισμα από τον ιδιοκτητη της ιστοσελιδας.

     • Και πάλι τίποτα συγκεκριμένο. Καμιά απόδειξη, μόνο μπλα μπλα και ασχολείστε εδώ και δεκαετίες. Πόσες δεκαετίες, μπορείτε να μας πείτε;

     • Κωστας

      Οι σοβαρες σελιδες εχουν αρθρογραφια και οι αναγνωστες καλουνται να σχολιασουν ειτε αρνητικα ειτε θετικα. Το ότι ο ιδιος τρολαρετε την ιστοσελιδα σας, δειχνει το ποσο ασοβαροι εισαστε. Ειλικρινα αν δεν δεχομουν ειδοποιηση στο email μου ότι υπαρχει απαντηση στα γραφομενα μου, ουτε που θα ξαναεμπαινα εδώ περα.

     • Εεεε αφού δέχεστε ειδοποιήσεις για τις απαντήσεις μας, πέστε μας τουλάχιστον πόσες δεκαετίες ασχολείστε με τους αεροψεκασμούς. Έτσι να μας φύγει η περιέργεια.

 • southbalkanstar

  Παιδια χαρα στο κουραγιο σας και ευχαριστω πολυ! Την αλλη φορα που θα ξαναπροσπαθησει καποιος να μου καψει τον εγκεφαλο με τους ψεκασμους, θα του δωσω απλα αυτο το λινκ και ας κανει ή πιστεψει μετα οτι καταλαβαινει.

 • Γιώργος Μεταξάς

  Θα ήθελα να προσθέσω, ότι τα συμπυκνώματα των αεροσκαφών, ή μάλλον η απουσία τους από τους ουρανούς των ΗΠΑ τις τρείς ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους (οπότε όλα τα αεροσκάφη πλην των στρατιωτικών ήταν καθηλωμένα στο έδαφος), ήταν μια μοναδική ευκαιρία να μελετηθεί η συμβολή τους στην διαμόρφωση του κλίματος. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι τα συμπυκνώματα μειώνουν την μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας, αλλά αυξάνουν τη νυκτερινή, καθώς στην πρώτη περίπτωση ανακλούν στο διάστημα τη θερμότητα του ήλιου, ενώ στη δεύτερη ανακλούν πίσω στη γη τη συσσωρευμένη θερμότητα της ημέρας. Το συνολικό ισοζύγιο σε 24-ωρη βάση δείχνει μάλλον αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά η επίδραση αυτή δεν φαίνεται να είναι σημαντική, και σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πολύ μικρότερη από την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι κινητήρες των αεροσκαφών αυτών.

 • Γιώργος Μεταξάς

  Θα προσπαθήσω να το θέσω απλά και σύντομα. Τα γνωστά ίχνη συμπύκνωσης δημιουργούνται από τις εξατμίσεις των αεροπλάνων όταν πετάνε πολύ ψηλά και η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, περίπου όπως συμπυκνώνεται η εξάτμιση ενός αυτοκινήτου ένα κρύο πρωινό και μέχρι να ζεσταθεί ο σωλήνας της εξάτμισης. Αυτό συμβαίνει και στα ελικοφόρα αεροσκάφη με παλινδρομικούς κινητήρες, σε μικρότερο βαθμό όμως καθώς παράγουν μικρότερο όγκο καυσαερίων και τυπικά πετούν σε χαμηλότερο ύψος. Μιας διαφορετικής αιτιολογίας συμπύκνωση παρατηρείται στα ακροπτερύγια των αεροπλάνων ή και στο άνω μέρος της πτέρυγας όταν η πτέρυγα βρίσκεται σε μεγάλη γωνία προσβολής (τυπικά σε απογείωση, προσγείωση ή κλειστή στροφή), ακόμα και σε χαμηλό ύψος και οφείλεται στην απότομη πτώση της πίεσης και θερμοκρασίας του αέρα τοπικά, σε συνδυασμό με την υγρασία.
  Στο κείμενο δημοσιεύονται και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από ακροπτερύγια ελίκων που παράγουν ίχνη συμπύκνωσης, καθώς και τα πτερύγια των ελίκων είναι και αυτά …πτέρυγες.
  Το αν τα ίχνη συμπύκνωσης θα διαλυθούν αργά ή γρήγορα ή αν θα αυξηθούν, αν θα είναι συνεχόμενα ή θα διακόπτονται, εξαρτάται από τις συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και ανέμου που επικρατούν στα ύψη εκείνα. Φυσικά και όποιο άλλο υγρό διαφεύγει από το αεροπλάνο σε εκείνες τις συνθήκες σχηματίζει αντίστοιχα συμπυκνώματα, ενώ όταν το αεροπλάνο αδειάζει καύσιμα δημιουργούνται αντίστοιχα ίχνη και σε χαμηλότερο ύψος.
  Ένα άλλο χαρακτηριστικό των συμπυκνωμάτων των κινητήρων είναι ότι σχηματίζονται ακριβώς πίσω από τους κινητήρες και περίπου στο ύψος της ουράς, γιατί τότε έχουν προλάβει να κρυώσουν αρκετά.

 • Vagis

  Να κάνω μια ερώτηση προς τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν:

  Αφού υπάρχει «σύστημα» για τους Ελληνες, για να μας «κατευθύνουν», γιατί δεν μας ψεκάζουν βραδιάτικα, να μην εχουμε οπτική επαφή ρε αδερφέ με τα νέφη και τους πρήζουμε τα συκώτια?

  Πάντως αν υπάρχουν αεροψεκασμοί, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και όχι από το 2008 κ μετά…..Γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τα κριτήρια των Ελλήνων να ψηφίζουν επί δεκαετίες Καραμανλήδες και Παπανδρέουδες και Σιμήτηδες και Μητσοτάκηδες….Βασικά ξέρω, αλλά δεν είναι επί του θέματος μας………

 • Κακομοίρης

  Αφού και εγώ είμαι ένας αλήτης συνωμότης, θα καταθέσω και εγώ την αποψή μου.

  Πράγματι πιστεύω πως κάτι παίζει γενικά, χωρίς να με έχει πείσει κάποιος για αυτό (ή για το αντίθετο).

  Το πιστεύω γιατί το άκουσα να λέγεται, κοίταξα ψηλά (δεν είδα βέβαια την αγάπη ούτε 2-3 μέρες μετά), και προφανώς γουστάρω θεωρίες συνωμοσίας γιατί με φτιάχνουν. Έτσι όταν επιτέλους βρω την αγάπη θα της αλλάξω τα φώτα!

  Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ασχολούμαι και συμμετέχω στην κουβέντα σας και ψάχνω και την αλήθεια. Είμαι λοιπόν ένας χασομέρης, αμόρφωτος άνθρωπος με ηλικία μεγαλύτερη του IQ μου, αλλά παρόλα αυτά δεν καταλαβαίνω κάτι, και θα ήθελα να κάνω την διαφορά να ασχοληθώ με αυτό!… γιατί όλοι εσείς στην αντίθετη μεριά που είσαστε ανώτερα όντα (αποδεδειγμένα επιστημόνικα πάντα, με αποδείξεις χαρτιά κτλ) ασχολείστε με το θέμα; Τι σας απασχολεί αφού πρόκειται για HOAX?….
  Aaaa, κατάλαβα… είσαστε καλά παιδιά καταβάθος (και σς μας τα ρίχνετε χοντρά) και θέλετε να μας ανοίξετε τα μάτια…ε? αυτό δεν είναι? καταβάθος μας λυπάστε!
  Ή μήπως προσπαθείτε να πείσετε πως είσαστε οι έξυπνοι της υπόθεσης, γιατί όπως λεέι και το κλισέ «πίσω από μια οθόνη όλοι μάγκες γίναμε» σαν τον κώλο της μύγας ένα πράμα.

  Δεν θα σταθώ στο αν αληθεύει ή όχι αυτό, εξάλλου ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει. Όπως δικαίωμα και στην κουβέντα έχει αλλά και στην διαφωνία.

  Με τρομάζει όμως που όλοι οι αντι-συνωμότες και παιδιά ενός ανώτερου θεού, όπως αυτοπαρουσιάζονται όσοι στολίζουν με επίθετα τους»άλλους», προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους πρώτα απ’όλα ότι κατέχουν το θέμα. Ότι βρήκαν την άκρη του πάζλ και στην πραγματικότητα παρακαλάνε κρυφά για αναγνώριση. Πρέπει να σας πούμε μπράβο και πρέπει να καμαρώσετε σαν γύφτικα σκερπάνια.

  Μην μειώνετε ρε παιδιά όμως τους κατώτερούς σας… ναι, για αυτος τους χαζούληδες μιλάω! δεν είναι τρόπος αυτός!

  Αν πάλι κάποιοι νοιώσατε θιγμένοι από τα λόγια μου, να σας πω ότι η απάντηση βρίσκετε στον τελευταίο στίχο του περίφημου άσματος του Παπακωνσταντίνου «ο Γάτος»… εκεί βρίσκεται η αλήθεια, και εκεί χωράνε όλοι οι χαρισματικοί έξυπνοι άνθρωποι…γκέ-γκε κρυΦτεία?

 • losromi

  Καλά όλα τα επιχειρήματα αλλά πολύ με υποψιάζει το παρακάτω βίντεο.
  https://www.youtube.com/watch?v=uUS3ATjJV04
  Όπως με προβληματίζουν πολλά θέματα σε σχέση με τον καιρό, την εντυπωσιακή αύξηση των φυσικών καταστροφών και ακραίων φαινομένων και τις ιδιομορφίες τους τα τελευταία χρόνια. Κάτω από την Ακρόπολη που ζω, όταν παρατηρείς με τα δικά σου μάτια, βλέπεις πράγματα που σε προβληματίζουν και κανένας επιστήμονας δε σε πείθει…

  • losromi,συγχαρητήρια,σε προβληματίζει ένα βίντεο του Β παγκοσμίου πολέμου καθώς τα μάτια σου βλέπουν κάτι που κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να σε πείσει,τα μάτια σου όμως κάνουν λάθος και αυτό γιατί το βίντεο δεν είναι του Β παγκοσμίου πολέμου αλλά του Α παγκοσμίου πολέμου και πρόκειται απλά για προπέτασμα καπνού που κρύβει τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα από το οπτικό πεδίο των πλοίων για να μπορούν να τα πλησιάσουν και να τα βομβαρδίσουν με περισσότερη ασφάλεια.

   Δες το αυθεντικό.
   http://ellinikahoaxes.gr/2014/07/03/%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%88%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF-%CE%B2/

   Το βίντεο λοιπόν που έστειλες δεν αποτελεί απόδειξη χημικών αεροψεκασμών,κρίμα γιατί πολύ θα θελα να κλείσουμε το στόμα των Ελληνικά Hoaxes.

   Μπορεί μεν να αρθογραφώ εδώ αλλά το κάνω με σκοπό να τους ξεσκεπάσω.

   Θα σου πω όμως ένα μυστικό με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας μου της ζωής.

   Συνέχισε να κοιτάς ψηλά losromi,η αγάπη μπορεί να αργήσει μια μέρα αλλά θα ρθει από ψηλά,είναι κωδικοποιημένο το μήνυμα,είμαι σίγουρος όμως πως η ερευνητική σου δεινότητα θα αποκαλύψει εμπρός στα μάτια σου το μυστικό που θέλω να σου πω.

   Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να σου αποκαλύψω περισσότερα η ελίτ θα με βγάλει από την μέση.

   • Selph.Artificial

    !KRYPTEIA! …Nai…wraios…. kai gia na sou pw re magka kati pou exw egW aporia……. arxika 8elw na ksereis oti sta @@ mou to ti suzhtate kai den exw kamia anagkh h oreksh afth th stigmh na parw 8esh panw sto 8ema…. Par’ola afta ekshghse mou an 8es, gia poion akrivws to logo milas eristikotata, gematos eironia, me dia8esh na prosvaleis kai na upovivaseis afton pou apeu8hnese…??? gt nomizw oti h allh meria, oti kai na eipe, den ekane to idio… h mallon gia na eimai kai akrivhs,,oute pou sou milhse kai kanenas…… mhpws stravogamiwsouna ligo prin man..?

    • Λίγο πριν..όχι..17 μέρες πριν δεν θυμάμαι να σου πω…

   • Μπάρμπα Γιάννης

    Που σε έθιξε προσωπικά και απαντάς έτσι με τόση ειρωνία; Μπούλη,αυτό το λένε τσάμπα μαγκιά και μπορεί σαν διαχειριστής να κάνεις σπουδαία δουλειά ξεσκεπάζοντας μύθους,δεν χωράει αμφιβολία αυτό,αλλά ότι είσαι μπούλης αυτό δεν είναι hoax 😉

 • Papagreco

  Ε, λοιπόν, μάλλον το έχετε παρακάνει λέγοντας ότι δεν υπάρχουν δήθεν βλαβεροί χημικοί αεροψεκασμοί και προσπαθείτε να αποδείξετε οτι είμαστε όλοι μας είτε φαντασιόπληκτοι ε’ιτε βαριάς μορφής συνωμοσιολόγοι! Πόσες φωτογραφίες και βιντεο χρειάζεσθε να σας στείλλω για να δείτε τα χημικά των αεροψεκασμών και τα νέφη που προκαλούν ότι δεν αντιστοιχούν πουθενά στην μορφολογία των φυσικών νεφών; Τουλάχιστον δείτε ένα μόνο βίντεο που τράβηξα εγώ πάνω από την Αθήνα το 2012, όπου το HAARP δουλεύει ασταμάτητα και καθοδηγεί τα chemtrails : https://www.youtube.com/watch?v=s4kd53uTlrs

  • GreekSkeptic

   Έλα τώρα. Πες μου πως μας τρολάρεις να γελάσουμε!

   • Papagreco

    ΑΝ θέλεις μπορείς να τρολάρεις με την παρακάτω στις 06/3/2014 από Λεωφ. Συγγρού ΩΝΑΣΕΙΟ με θέα προς Π.Φάληρο & Άλιμο. ΚΑΛΟ ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ!

    • GreekSkeptic

     Λοιπόν, αν θες να πείσεις οποιονδήποτε εδώ μέσα πως το HAARP έφτιαξε αυτό το σύννεφο τότε θα πρέπει να μας φέρεις επιστημονική εξήγηση για το πως λειτουργεί και επηραέζει την ατμόσφαιρα.

     Το γεγονός πως δεν ξέρεις τί σύννεφο είναι αυτό που βλέπεις δεν σημαίνει πως είναι προϊόν HAARP.
     Προτείνω να μιλήσεις με κάποιον μετεωρολόγο, αν δεν είναι όλοι «στο κόλπο» και να μάθεις δύο πράγματα.
     Μην μπεις στον κόπο να ανεβάσεις και άλλες φωτό. Τα παραπάνω ισχύουν για όλες.

     • Papagreco

      Δεν κατάλαβα καλά… αλλά εσύ πας να πείσεις τον οποιονδήποτε εδώ μέσα ότι είμαστε κατώτερου επιπέδου. Κατέταξέ τα λοιπόν εσύ επιστημονικά τα τεκμήρια που σου δίνω εγώ ο ίδιος. Εγώ δεν γράφω άρθρα για να σου φέρω αποδείξεις επιστημονικές. Άλλωστε ούτε εσύ μας έφερες κάποιες πλην από μαρτυρίες ανθρώπων. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες μαρτυρίες και βρίθει το ιντερνετ για την ύπαρξη των χημ. αεροψεκασμών που τα παραδέχονται και πολλοί από δαύτους που τα σοφίστηκαν. Δεν είναι απαραίτητο λοιπόν να πείσω κάποιον ή εσένα τον ίδιο, ούτε είναι ο στόχος μου. Απλά μου κάνει ιδιαίτερα τραγική εντύπωση που δεν εμπιστεύεσαι ούτε καν τα μάτια σου και προσπαθείς να προσβάλλεις ένα παγκόσμιο γεγονός που συμβαίνει σήμερα, σαν απατεωνιά. Με άλλα λόγια, ή είσαι κάποιο είδους όργανο της ΝΤ ή τόσο παράδοξος και άσοφος όπως έχω συναντήσει αρκετούς σαν και εσένα στην 60ετή ζωή μου και με εντυπωσιάζει η ακαμψία τους σε όλα τα θέματα. Καλύτερα να επανεξετάσεις το θέμα από την αρχή και φυσικά να μην φοβάσαι τον διάλογο. Δεν τα γνωρίζεις όλα!

     • GreekSkeptic

      Όχι δεν φοβάμαι τον διάλογο, αλλά τον συγκεκριμένο τον έχω κάνει σε βάθος πριν από δύο χρόνια και δεν τον ξανακάνω. Η άποψή μου είναι καταγεγραμένη σε πολλά άρθρα με ότι επιχειρήματα έχω.
      Αν εσύ θεωρείς τις φωτογραφίες του ουρανού αποδείξεις τότε θα σε απογοητεύσω, αλλά εγώ όχι.
      Όλα τα υπόλοιπα που λες μου τα έχουν πει τόσες φορές που έχουν καταντήσει βαρετά.

     • Debord

      Ένα καλό άρθρο για τους απανταχού συνωμοσιολάγνους

      http://eagainst.com/articles/sinomisies/

     • Dionysios Fontoulis

      Πες μου παπαγάλε, αμετανόητε 60χρονε (δεν αποτελεί τεκμήριο σοφίας η ηλικία ξέρεις) πεισματάρη συνωμοσιολάγνε, διάβασες τίποτε από το άρθρο παραπάνω; Διάβασες, που να με πάρει η ευχή, έστω μια παράγραφο; Έναν τόννο τεκμήρια, πηγές και παραπομπές σου δίνουν για να τα μελετήσεις, ώστε να πάψεις να πιστεύεις σε φαντάσματα, και συ απλώς τα αγνοείς, επιμένοντας σε αμφιβόλου προέλευσης «μαρτυρίες ανθρώπων» που βρήκες στο ίντερνετ και μετά διαμαρτύρεσαι γιατί δεν δέχεται κάποιος να συμμετέχει σε έναν παράλογο διάλογο; Να συζητήσει ΤΙ βρε άνθρωπέ μου, αν ένα και ένα κάνουν δύο;
      (εκεί ειδικά που κάνεις λόγο για όργανο της Νέας Τάξης, με έστειλες αδιάβαστο λέμε…)

     • Darth Homer

      εχεις δει ποτε πσεκαζμενο να διαβαζει κατι αλλο εκτος απο «αρθρα» τυπου «ΣΟΚ-ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ-ΔΟΙΑΔΟΣΤΑΙ»? οι ανθρωποι ειναι «πιστοι» που το μονο που τους ενδιαφερει ειναι η επιβεβαιωση της πιστης τους.

    • dimos47ki7

     κοιτα τι σου βρηκα
     http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cloud_types

     εγω προσωπικα, αυτο το συννεφο που εσυ το θεωρεις «υποπτο» το αντιστοιχο σε συννεφο τυπου Cirrus spissatus undulatus

     εσυ τι λες???

  • Mike Darm

   abused on acid as a child?

 • V for Variasekletia

  «Υπάρχουν δύο λόγοι που κάποια αεροσκάφη αφήνουν ίχνη και κάποια που
  εκεί κοντά δεν αφήνουν. Ο δευτερεύων λόγος είναι επειδή διαφορετικά
  αεροσκάφη έχουν διαφορετικούς κινητήρες, μερικά αφήνουν ίχνη συμπύκνωσης
  και άλλα όχι. Εδώ για παράδειγμα είναι ένα Airbus A340 στα αριστερά
  (παρθενική πτήση: 1991) και ένα Boeing 707 στα δεξιά (παρθενική πτήση:
  1957). Και τα δύο πετάνε σε ύψος 33,000 πόδια (μέρος ενός γερμανικού
  πειράματος που μελετάει τον σχηματισμό ιχνών συμπύκνωσης) αλλά οι
  νεώτεροι κινητήρες του Α340 παράγουν περισσότερους υδρατμούς σε
  διαφορετικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ιχνών
  συμπύκνωσης.»

  Απέδειξε το!

  • dimos47ki7

   τι να αποδειξει ακριβως?
   οτι οι νεωτεροι κινητηρες εχουν ποσοστο bypass αερα σχεδον 90% σε αντιθεση με 50-60% των παλιοτερων?
   αυτο απο μονο του, σημαινει οτι στους συγχρονους κινητηρες, το 90% του αερα που εισερχεται στο εμπρος μερος του κινητηρα, δεν μπαινει ΜΕΣΑ στον χωρο καυσης, αλλα περναει απο διοδους στο πλαι. αυτο σημαινει οτι πολυ περισσοτερα ποσα υγρασιας δεν μπαινουν στον χωρο καυσης και δεν εξατμιζονται, με αποτελεσμα να ειναι πολυ πιο ευκολη η παγοποιηση τους μολις βγουν απο το πισω μερος του κινητηρα

   σου αρκει?

 • ντατσκανάρι

  Ελλάς: Κράτος ηλιθίων.-

  • Dionysios Fontoulis

   Όχι, είμαστε ο περιούσιος λαός, ο ανώτερος όλων! Ήρθαμε από τον Σείριο, πατέρες μας ήταν οι ΕΛ και έχουμε και το ελληνικό γονίδιο! Λιακόπουλος is super star!
   Και κάπως έτσι, συνομιλώντας κάθε μέρα με τέτοιους ανθρώπους κατέληξα φαλακρός! 🙂
   Μα δεν είναι απίστευτη εμπειρία; Άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται ένα σκαλί πάνω από το επίπεδο του εγκεφαλικά νεκρού, οι οποίοι όταν πήγαιναν σχολείο αντί να διαβάσουν 2-3 πράγματα για να ξεστραβωθούν και να μη γελάει μαζί τους ο κόσμος ετούτοι ήταν απασχολημένοι με άλλες ασχολίες (το λέω κομψά…), άνθρωποι που αδυνατούν να γράψουν μια παράγραφο δίχως να κάνουν 4-5 χονδροειδή ορθογραφικά λάθη (αντιλαμβάνεσΕ…), που η αγωνία τους είναι αν η ομάδα θα πάρει το κύπελλο και αν θα εξασφαλίσουν διαρκείας στην τάδε θύρα, άνθρωποι που από τεμπελιά δεν μελέτησαν τα χρόνια που έπρεπε να μελετήσουν και κατέληξαν ημιαμόρφωτα τούβλα, τώρα θυμήθηκαν να «μορφωθούν», όχι από σοβαρές πηγές αλλά από εντυπωσιακούς τσαρλατάνους!
   Δυστυχώς όμως φίλε μου (ή φίλη μου) ούτε στο εξωτερικό τα πράγματα είναι καλύτερα. Στις ΗΠΑ οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν σε απίστευτο βαθμό (ένα σημαντικό ποσοστό Αμερικανών πιστεύει π.χ. ότι ο πρόεδρός τους είναι μουσουλμάνος!), στη Γαλλία σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά ομοιοπαθητικό τσαρλατάνο, κλπ κλπ. Άστα να πάνε…

 • Z_b
 • αδικησε αγόρι μου…

  Κοιμησου ήσυχος… Πέρα απο τις διάφορες μαλακιες που γράφονται εγώ ξέρω οτι πριν το 2008 ο ουρανός της Ελλαδας και του ορίζοντα της περιοχης που κατοικώ, οταν ειχε ηλιοφάνεια, ηταν καταγαλανος χωρίς γραμμες και λοιπά σχέδια και αλλοπροσαλλη συχνότητα πτήσεων… Αυτά που λες και εσύ και οι άλλοι οι τρελοί όπως τους αποκαλεις, είναι για αυτούς που εχουν χρονο στη ζωή τους να παιζουν την κολοκυθιά…

  • Μα και βέβαια πριν το 2008 δεν υπήρχαν λευκές ουρές. Οι λευκές ουρές ήταν μυστικό όπλο των συμμάχων και έτσι κατάφεραν να κερδίσουν τον Β παγκόσμιο. Ψέκασαν τους Γερμανούς….Στο 48 δευτερόλεπτο μπορείς να δεις που κλείνουν τα ψεκαστήρια.
   https://www.youtube.com/watch?v=wfOrez6q7WM

   Ααααα έχω και άλλα, και λέω να ανεβάσω καμιά 100αρια ακόμη φωτογραφίες από το Β Παγκόσμιο.
   http://ellinikahoaxes.gr/2013/11/07/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%88%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-1995-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD-4/

   http://ellinikahoaxes.gr/2013/11/07/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%88%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-1995-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD-3/

   http://ellinikahoaxes.gr/2013/11/07/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%88%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-1995-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD-2/

   http://ellinikahoaxes.gr/2013/11/11/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%88%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-1995-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD/

   Και σίγουρα γνωρίζεις την κανονική συχνότητα πτήσεων για να ξεχωρίζεις την αλλοπρόσαλλη.

   • Panayiotis Lekkas

    Ένα ντοκουμέντο για τον φίλο μας με «ψεκασμό» το 2007! Άσε που το αεροπλάνο είναι των Εβραίων… 🙂

    http://www.airpics.net/photo/Boeing-747-200FSCD-CAL-Cargo-Airlines/1262/L

   • αδίκησε αγόρι μου

    Μη σχιζεσαι άδικα αγαπητέ μου… Ουτε να με πεισεις μπορείς, ουτε να με προσβάλεις και πολύ περισσότερο να αμφισβητήσεις τη νοημοσύνη μου… Σου προτείνω να βγεις εξω απο τους τεσσερις τοίχους που είσαι κλεισμένος και τις οθόνες που σου πλασάρουν οτι θέλουν, να βγάλεις τις παρωπιδες και να κοιτάξεις ψηλά στον ουρανο και βαθειά στην ψυχή σου, γιατί μονο με την όραση (παρατήρηση) και την διαίσθηση σου μπορεί και να οδηγηθεις κάπου… Και παλι παιζει… Αυτό που μου κανει εντύπωση πάντως είναι ο χρόνος που σπαταλάς για ενα θέμα ανευ σημασίας… Δλδ αν δεν πληρωνεσαι για αυτό που κάνεις τότε αδικεις πραγματικα τον εαυτό σου….
    Όσο για τα chemitrails και παλι τζάμπα κουραζεσαι… Το έχουν παραδεχθεί δημοσίως αμερικανοί επιστήμονες της γεωμηχανικης…
    Και για τις κανονικές πτήσεις των αεροπλάνων περιμένω με αγωνία το επόμενο άρθρο σου που θα έχει όλα τα στοιχεια που θα αρριπτουν την άποψη μου, μιας και εσύ ξέρεις τη συχνότητα τους…

    • Ανδρέας

     Εγώ προσωπικά περιμένω εναγωνίως να μας παραθέσει ο αφυπνισμένος φίλος μας πιό λεπτομερείς πληροφορίες για το ποιοι ακριβώς είναι οι αμερικάνοι επιστήμονες της γεωμηχανικής που το έχουν παραδεχτεί δημοσίως.
     Αν και το ότι εμμέσως πλην σαφώς ο ίδιος μας λέει ότι βασίζεται σε παρατήρηση και διαίσθηση για να πειστεί για την συγκεκριμένη συνομωσιολογική μπαρούφα, μου είναι αρκετό προσωπικά ώστε να μην μπορώ να τον πάρω στα σοβαρά.

     • Vicarious

      Θα περιμένεις πολύ…

    • lord

     ήμουν φαν αυτής της συνωμοσίας και θεωρούσα ότι πραγματοποιούν όντως ψεκασμούς μέχρι που διάβασα ΟΟΟΟΛΟ το άρθρο του ΣΦΑΚ και είδα λίγο διαφορετικά το θέμα..μην πείθεσαι από αυτά που γράφει ο greeksceptic,έτσι κι αλλιώς όλα είναι τροφή για σκέψη για όσους θέλουν να δούνε τα πράγματα με άλλο μάτι..και αν σου φαίνεται ότι προμοτάρω τον sceptic ψάξε λίγο τα σχόλια μου να δεις αν του χαϊδεύω τα αυτιά γενικά..θα σου πρότεινα να διαβάσεις ΟΟΟΟΟΟΛΟ το άρθρο από το ΣΦΑΚ για να έχεις ολοκληρωμένη άποψη..

    • Εγώ έβλεπα και ψεκασμούς πριν το 2008. Τι έχω γιατρέ μου;

     • Dionysios Fontoulis

      Μάτια και κοινή λογική. LOL

    • αδικήσε αγόρι μου

     Εντάξει, με πείσατε παίδες… Αλλά ξέρετε κάτι, όλα αυτά τα υγροποιημένα καυσαέρια των αεροπλάνων που ανάλογα με τις συνθήκες της ατμόσφαιρας φαίνονται ή δεν φαίνονται (αλλά πάντα υπάρχουν) και όταν φαίνονται (δλδ υγροποιούνται) παραμένουν για αρκετή ώρα και απλώνουν και δημιουργούν μια πρόσκαιρη νέφωση και κρύβουν την ηλιοφάνεια, εμένα με ενοχλούν πάρα πολύ… να ξέρω ότι πάνω από το κεφάλι μου ο ουράνιος θόλος είναι μονίμως καλυμμένος με καυσαέρια αεροπλάνων… θα μου πείτε και τι μας νοιάζει τι σε ενοχλεί εσένα… σωστά! Για αυτό λοιπόν δεν έχουν καμία, μα καμία σημασία όλα αυτά, γιατί ο καθένας μας από μόνος του είναι μηδαμινός και ασήμαντος…

     ΥΓ για τον φίλο Ανδρέα που ψάχνει και ερευνά το θέμα, δε θα ‘θελα να του στερήσω τη χαρά της αναζήτησης και της έρευνας… το βιντεάκι κυκλοφορεί ελεύθερο στο διαδίκτυο μέχρι αυτή τη στιγμή… καλό θα ήταν όπως προτείνετε σε μένα να παρακολουθήσω ΌΟΟΟΛΟ το άρθρο του ΣΦΑΚ, να παρακολουθήσετε κι εσείς ΟΟΟΟΛΑ τα βίντεο με την αντίθετη άποψη και ας περιέχουν συνωμοσιολογικές μπαρούφες… απομονώστε τις… γιατί η αλήθεια πάντα βρίσκεται στη μέση…

     • Ανδρέας

      Σε ευχαριστώ που με σκέφτεσαι φίλε μου, ωστόσο όταν αναφέρεσαι σε κάποιο «ντοκουμέντο», καλό θα ήταν πρώτα εσύ να είσαι σίγουρος ότι προκειται όντως για τέτοιο και όχι για κάτι ανυπόστατο που αναμασιέται σαν καραμέλα από τους φαν των αεροψεκασμών για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

      Να σημειώσω ότι από την παραπάνω απάντησή σου, είναι εμφανές πως δεν μπήκες καν στον κόπο να διαβάσεις το άρθρο, απλά φαίνεται να είδες κάτι κατά των αεροψεκασμών και θέλησες να βγάλεις την χολή σου (πχ λέγεται και τονίζεται ότι όλες αυτές οι άσπρες γραμμές που βλέπεις ΔΕΝ είναι καυσαέρια – όχι ότι τα αεροπλάνα δεν βγάζουν καυσαέρια, αλλά να ξέρουμε και τι λέμε…).
      Τέλος, το ότι σε πολλές περιπτώσεις η αλήθεια μπορεί να βρίσκεται στην μέση, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αλήθεια ΠΑΝΤΑ βρίσκεται στην μέση και άρα να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι «δεν μπορεί, έστω και λίγο κάτι θα μας ρίχνουν»! Αυτές οι αυθαίρετες και αόριστες γενικεύσεις είναι θεωρώ ένας από τους παράγοντες (μαζί και με την «πονηράδα» μας) που ευνοούν την ανάπτυξη κάθε είδους συνομωσιολογίας και χαζομάρας…

    • tb193

     Εμένα με επείσες πάντως!!! Τώρα θα παω να αγοράσω μια αντιασφυξιογόνο μάσκα και δεν θα ξαναβγώ από το σπίτι μου!!! Δηλαδή έλεος, ο άλλος σου έχει παρουσιάσει αποδείξεις από pappers και φωτό και ό,τι άλλο θες και εσύ τις ακυρώνεις μόνο με την παρατήρηση σου!!! Δηλαδή τόόόόσο αντικειμενική είναι η παρατήρησή σου που ακυρώνει με μιας ό,τι αποδείξη κι αν σου εμφανίσουν! Εσυ μπορεί να έχεις μυωπία πχ και ν βλέπεις άλλα αντι άλλων! Μου ζητάς δηλαδή να εμπιστευτώ ένα όργανο (τα μάτια σου δλδ) τα οποία στην τελική δεν μπορώ να ελέγξω ούτε εγώ ούτε κάποιος άλλος αν και κανουν σωστά τη δουλειά τους (διαπίστευση οργάνου 0). Και κάτι άλλο, τί σχέση έχουν οι «επιστήμονες της ΓΕΩμηχανικης» (που αμφιβάλλω αν υπάρχει τέτοια επιστήμη) με ό,τι έχει να κάνει με τον ΑΕΡΑ;;; Σε λιγό θα μας πεις οτι πολλοι επιστήμονες εχουν παραδεχτει ό.τι μετρανε το ύψος τους με ζυγαριά!!! Για να τελειώνω, όταν έχω να κάνω να με θετικές επιστήμε δεν κοιτάζω με την ψυχή μου, γιατί η ψυχή δυστυχώς δεν αντικειμενική και τις περισσότερες φορές μας δίνει τις απαντήσεις που θέλουμε να ακούσουμε κι όχι τις πραγματικές, ας αφήσουμε λοιπόν την ψυχή για την φιλοσοφία! Εδώ έχουμε να κάνουμε με επιστήμη! Και δεν είναι κακό να λέμε δεν ξέρω πάνω σε κάποιο θέμα, μας σώζει από το να γελοιοποιηθούμε σε τρίτους!
     Καλό σας βράδυ!

    • evans

     “Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe.”

     ― Albert Einstein

     • Το οποίο είναι ένας άλλος μύθος, δεν υπάρχει επίσημη πηγή που να αποδεικνύει πως είπε ποτέ ο Αϊνστάιν κάτι τέτοιο. Το νόημα όμως ισχύει, είναι αστείρευτη η ανοησία εκεί έξω.

  • Σαχλαμαρισταν

   και η ορθογραφία από το ψεκασμό είναι έτσι?

 • Σαχλαμαρισταν

  Οι αεροψεκασμοί είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να αναλυθεί από ψυχιάτρους γιατί τόση ηλιθιότητα που υπάρχει στην κοινότητα των ψεκασμένων/αφυπνισμένων/ερευνητών του ιντερνετ χρήζει παρακολούθησης και άμεσα.