Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα chemtrails είναι σύμπτωμα μεγαλύτερου προβλήματοςΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Τα chemtrails είναι σύμπτωμα μεγαλύτερου προβλήματος

3 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Πριν από λίγες μέρες, ένα ζευγάρι πυροβόλησε και σκότωσε δύο αστυνομικούς στο Las Vegas. Κατόπιν γύρισαν τα όπλα πάνω τους και πήραν και τη δική τους ζωή.

Πρώτη φορά που συνέβηκε; Όχι.
Θα ξαναγίνει; Ναι.

Τότε τί το ιδιαίτερο είχε αυτή η περίπτωση;

New_World_Order__The_Conspiracy_to_Rule_Your_Mind__FREE_MOVIE__120830Πριν απαντήσω αυτή την ερώτηση, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στα κείμενα που έχω αναρτήσει σε αυτό το μπλογκ τα τελευταία χρόνια. Γράφω λοιπόν κυρίως για συνωμοσίες που εμφανίζονται σε σχεδόν όλα τα επίπεδα της ζωής μας, από τον έλεγχο του χρήματος (οι Εβραίοι φταίνε, ή οι Γερμανοί), στα διατροφικά θέματα (δες Μονσάντο και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα), τον καιρό (δες chemtrails), τα εμβόλια, κτλ. Για όλα τα παραπάνω παραθέτω αυτά που λέει η επιστήμη και προσπαθώ να δείξω για ποιο λόγο οι θεωρίες συνωμοσίας κάνουν λάθος.

Πέρα από τα σχόλια που δέχομαι όπου κατηγορούμαι πως είμαι μέρος της συνωμοσίας, πως καλύπτω τους συνωμότες, πως είμαι άσχετος, αμόρφωτος, ανίκανος να σκεφτώ κριτικά και φυσικά ηλίθιος, υπάρχουν και τα άλλα που ουσιαστικά μου λένε “Τί ασχολείσαι ρε παιδί μου, άσε τους να πιστεύουν ότι θέλουν. Δικό τους πρόβλημα.”

Δεν είναι έτσι όμως, δυστυχώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πυροβολισμοί στο Las Vegas που ανέφερα στην αρχή. Από τα στοιχεία που έχουν μαζευτεί για τους δύο δράστες, φαίνεται πως πίστευαν ότι η κυβέρνηση ήθελε να τους στερήσει τις ελευθερίες τους, να τους τσακίσει όσο γίνεται περισσότερο, γιατί όχι και να τους σκοτώσει.

Μέρος των συνωμοσιολογικών πιστεύω τους ήταν και τα chemtrails, μεταξύ άλλων. Προφανώς δεν σκοτώσανε γιατί πιστεύουν πως τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα είναι χημικά με σκοπό τον αφανισμό της ανθρωπότητας, ούτε γιατί πίστευαν πως τα εμβόλια έχουν μοναδικό στόχο να μειώσουν τον πληθυσμό, ούτε γιατί οι μεγάλες τράπεζες ελέγχονται από Εβραίους. Αλλά η πίστη σε όλες αυτές τις συνωμοσίες, είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος.

Η πίστη στην ύπαρξη κάθε μιας από αυτές της συνωμοσίες λειτουργεί σαν μια “πύλη” που επιτρέπει στον συνωμοσιολογικό νου να πιστέψει και σε άλλες συνωμοσίες, ίδιας, ή ακόμα και αντικρουόμενης φύσης. Δεν είναι περίεργο λοιπόν κάποιος που πιστεύει πως τα chemtrails ψεκάζονται για να μειώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να πιστεύουν ταυτοχρόνως πως τα εμβόλια είναι σχεδιασμένα να  μειώσουν τον πληθυσμό.

Αυτά τα άτομα που πιστεύουν σε όλες αυτές τι συνωμοσίες νιώθουν πως όλοι προσπαθούν με κάποιο τρόπο να τους σκοτώσουν. Δεν θα είναι περίεργο λοιπόν, αν ανάμεσά τους βρεθεί και ένας που είναι λίγο διαταραγμένος και αποφασίσει να κάνει κάτι για αυτό, να αντισταθεί. Να οπλιστεί και να προσπαθήσει να πάρει την τύχη του στα χέρια του.

Αυτό έγινε στο Las Vegas. Οι αναρτήσεις του νεαρού στο Facebook είναι χαρακτηριστικές και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Ένιωθε κατατρεγμένος, πίστευε σε όλες σχεδόν τις συνωμοσίες που κυκλοφορούν, αποφάσισε να κάνει κάτι μόνος του, σκότωσε δύο ανθρώπους.

Όταν λοιπόν δεν προσπαθούμε να “χτυπήσουμε” τις θεωρίες συνωμοσίας, όταν τις αφήνουμε να υπάρχουν γιατί “δεν κάνουν κακό”, τότε είναι που ουσιαστικά παίζουμε με την τύχη μας. Είναι θέμα χρόνου, όσο εξαπλώνονται, να παρασύρουν και κάποιον που εκτός από το να γράφει στα social media και να κατακεραυνώνει την Λέσχη Μπίλντενμπεργκ, αποφασίσει να πάρει τη καραμπίνα του παππού του και να βγει στο κοντινότερο εμπορικό κέντρο.

Πόσο απέχουμε από αυτό το σενάριο; Δεν γνωρίζω, ελπίζω πάρα πολύ, αλλά όσο επιτρέπουμε στις θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, όσο δεν αντιστεκόμαστε με λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα σε αυτές τις ιδέες, τόσο πιο κοντά φτάνουμε. Θα έρθει η μέρα όπου κάποιος που έχει δει πολλές ταινίες του Hollywood θα αποφασίσει να γίνει ένα νέος Dirty Harry, ένας John McLain, ένας Jack Bauer, να πιστέψει πως γνωρίζει την αλήθεια ενώ όλοι οι άλλοι κοιμούνται και να αναλάβει δράση.

Μεταφράζοντας και παραφράζοντας ελαφρώς τον Carl Sagan:

“Έχω μια μελλοντική εικόνα της κοινωνίας  στην εποχή των παιδιών ή των εγγονιών μου, όταν αυτή θα έχει γίνει μια οικονομία υπηρεσιών και πληροφοριών, όταν σχεδόν όλες οι κατασκευαστικές βιομηχανίες θα έχουν πάει σε άλλες χώρες, όταν τεράστιες τεχνολογικές δυνάμεις θα είναι στα χέρια των λίγων, και κανείς που αντιπροσωπεύει τον λαό δεν θα τις καταλαβαίνει, όταν οι άνθρωποι θα έχουν χάσει τη δυνατότητα να θέτουν τη δική τους ατζέντα και να αμφισβητούν αυτούς που έχουν τη δύναμη, όταν κρατώντας τους κρύσταλλούς μας και νευρικά συμβουλευόμενοι τα οροσκόπιά μας, οι κριτικές μας δυνατότητες θα υποχωρούν, θα είμαστε ανίκανοι να ξεχωρίσουμε μεταξύ αυτού που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα από αυτό που είναι αληθινό, θα γλιστράμε, σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε, πίσω στις δεισιδαιμονίες και το σκοτάδι…

Η αποβλάκωση της κοινωνίας μας είναι πιο εμφανής στα ΜΜΕ που ακολουθούν τον χαμηλότερο παρονομαστή στην ποιότητα του προγράμματός τους, παρουσιάζουν τις ψευδοεπιστήμες και τις προλήψεις σαν πραγματικές και “γιορτάζουν” την άγνοια.”
Διαβάζοντας το παραπάνω, βλέπετε ομοιότητες με την Ελλάδα;

Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας κάνει κακό και δεν πρέπει να το αγνοούμε σαν κάτι περαστικό ή κάτι αδιάφορο. Η κριτική σκέψη και η επαφή με την επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει, αλλά αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος. Ο εύκολος είναι να πιστεύουμε ότι διαβάζουμε και να το μοιραζόμαστε αμέσως στο Facebook.

10460981_323400604479827_3326295172192146082_n

 

Greek Skeptic

Αρθρογράφος - Ερευνητής