Τελικά πήγαμε στη Σελήνη;

23

Ορμώμενος από ένα σχόλιο στο Facebook το οποίο αμφισβητεί το ότι οι άνθρωποι καταφέραμε να ταξιδέψουμε μέχρι τη Σελήνη, αναδημοσιεύω τούτο ‘δω το άρθρο. Δεν είχα σκοπό, το θεωρούσα κλειστό θέμα, αλλά έκανα λάθος, άλλη μια φορά, όπως αρέσκεται να μου θυμίζει η Σύζυγος.

Για μια διαφορετική άποψη του γιατί δεν θα μπορούσε να έχει φτιαχτεί το βίντεο που είδαμε με τους αστροναύτες στη Σελήνη σε ένα στούντιο στο Hollywood, δείτε εδώ. Μοναδική ανάλυση!

Greek Skeptic

Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια αλλά η συζήτηση καλά κρατεί. Οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι πήγαν τελικά στο φεγγάρι ή όλη η ιστορία είναι μια καλοστημένη φάρσα;

Μου φαίνεται πραγματικά απίστευτο που γίνεται αυτή η συζήτηση ακόμα. Είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα; Είναι δυνατόν να υπάρχει μια συνομωσία τέτοιου μεγέθους με τόσων ετών διάρκεια όταν ένα στικάκι που μας έδωσε μια Γαλλίδα έγινε μέσα σε 1 χρόνο πρωτοσέλιδο; Προφανώς ναι και εδώ βλέπουμε το μέγεθος της αμφισβήτησης που υπάρχει σε οτιδήποτε κρατικό, κυβερνητικό, επίσημο. Αν το είπε ο Alex Jones ή το Fox, ή ο Λιακόπουλος τότε είναι αλήθεια. Αν το είπε η NASA τότε είναι ψέμα, εκτός και αν ταιριάζει στις θεωρίες μας. Αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και οι τύποι σαν τον Alex Jones δεν δίνουν ποτέ αποδείξεις. Απλώς κάνουν αυθαίρετους συνειρμούς και καταλήγουν σε αυθαίρετα, όπως είναι φυσικό, συμπεράσματα.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τέτοιες συνομωσίες είναι να αντικρούσεις τα επιχειρήματα των συνομωσιολόγων ένα προς ένα, όταν αυτό είναι εφικτό, και ακόμα καλύτερα, να τους αφήσεις να τα πούν όλα πριν αρχίσεις να εξηγείς που κάνουν λάθος γιατί κινδυνεύεις να μπεις στη διαδικασία του “ναι αλλά υπάρχει και αυτό” και να απαντάς και μετά να σου λένε πάλι τα ίδια.

Θεωρώ λοιπόν πως αρκετός καιρός έχει περάσει από τότε που οι συνομωσιολόγοι παρουσίασαν το τελευταίο επιχείρημά τους και δεν περιμένω να ακούσω κάτι καινούργιο. Οπότε ας αρχίσουμε.

Στις φωτογραφίες δεν φαίνονται αστέρια παρόλο που ο ουρανός είναι μαύρος.

Όπως ξέρουμε και από τις εμπειρίες μας στη Γη, τα αστέρια δεν είναι πολύ φωτεινά. Αν βρισκόμαστε σε ένα σημείο με δημοτικό φωτισμό αμέσως τα αστέρια εξαφανίζονται μέχρι να βρεθούμε σε πιο σκοτεινό σημείο. Έτσι έγινε και στη σελήνη μόνο που εκεί δεν έχει δημοτικό φωτισμό αλλά κοσμικό. Ο ήλιος λοιπόν φώτιζε το έδαφος της σελήνης το οποίο αντανακλούσε δυνατά. Επίσης δυνατά αντανακλούσε και η στολή του αστροναύτη που είναι λευκή. Η φυσιολογική κίνηση του φωτογράφου λοιπόν θα ήταν να βάλει μικρότερη διάρκεια έκθεσης στη φωτογραφική μηχανή για να μην υπερεκθέσει το φιλμ. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα αντικείμενα που δεν είναι πολύ φωτεινά να μη φαίνονται στη φωτογραφία. Όπως έγινε και με τα αστέρια.

Όπως βλέπουμε από τις φωτογραφίες που πήρε η σεληνάκατος δεν υπάρχει κρατήρας από κάτω της. Αυτό σημαίνει πως δεν έγινε προσελήνωση.

Όταν οδηγούμε αυτοκίνητο και βρίσκουμε θέση να παρκάρουμε δεν μπαίνουμε σε αυτή με 100χλμ/ώρα αλλά επιβραδύνουμε σταδιακά μέχρι να φτάσουμε σε μια ταχύτητα την οποία μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα. Έτσι κάπως έγινε και με τη σεληνάκατο. Η επιβράδυνση είχε ξεκινήσει νωρίτερα και όταν πλησίασε πλέον στην επιφάνεια της σελήνης οι πύραυλοι δεν δούλευαν με πολύ δύναμη.

Επιπλέον, στη σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα όπως στη Γη και ενώ στη γη η ατμόσφαιρα συγκεντρώνει την ενέργεια των πυραύλων σε μια δέσμη από κάτω τους, στη σελήνη αυτό δεν συμβαίνει. Η ενέργεια του πύραυλου διασκορπίζεται περισσότερο.

Ένας ακόμα λόγος που δεν υπήρχε κρατήρας ήταν πως η διάμετρος του πυραύλου ήταν τέτοια ώστε η πίεση ανά τετραγωνικό εκατοστό να είναι λιγότερη από ένα κιλό! Πραγματικά πολύ μικρή πίεση.

Στη προσελήνωση βλέπουμε η σεληνάκατος να σηκώνει πολύ σκόνη, αλλά αργότερα όταν περπατούν οι αστροναύτες βλέπουμε τις μπότες τους να σηκώνουν σκόνη. Η σεληνάκατος θα έπρεπε να έχει διώξει όλη τη σκόνη και αυτό σημαίνει πως η NASA έκανε λάθος.

Ας κάνουμε ένα πείραμα. Ας πάρουμε μια σακούλα αλεύρι και ας το αδειάσουμε στο πάτωμα. Τώρα να πάρουμε μια μεγάλη ανάσα και με όλη μας τη δύναμη να φυσήξουμε αυτό το αλεύρι. Τί βλέπουμε; Ένα τεράστιο χάος για το οποίο η σύζυγός μας θα μας τιμωρήσει με απάνθρωπα βασανιστήρια. Αλλά τί άλλο βλέπουμε; Βλέπουμε πως το αλεύρι έχει σπρωχθεί από τον αέρα και έχει μεταφερθεί μακριά. Μάλιστα έχει μεταφερθεί σε σημεία στα οποία η ανάσα μας δεν έφτασε. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί ο αέρας από το στόμα μας έσπρωξε τον αέρα γύρω μας και αυτός έσπρωξε άλλον αέρα και η σκόνη μεταφέρθηκε μακριά. Όπως γνωρίζουμε όμως στη σελήνη δεν έχει αέρα οπότε η σκόνη δεν θα πάει πολύ μακρύτερα. Πρόκειται για τραγικό λάθος αν μετράμε τα φαινόμενα στη σελήνη χρησιμοποιώντας γήινα κριτήρια.

Οι σκιές που υπάρχουν στις φωτογραφίες δεν είναι εντελώς σκοτεινές όπως θα έπρεπε να είναι μιας και η μοναδική πηγή φωτός είναι ο Ήλιος.

Η σελήνη είναι περίεργο μέρος και η σκόνη της έχει τη δυνατότητα να αντανακλά το φως προς τη κατεύθυνση από όπου ήρθε. Στη σελήνη λοιπόν δεν είναι ο ήλιος η μόνη πηγή φωτός αλλά και η ίδια η σελήνη που αντανακλά το φως του ήλιου. Αυτός είναι  ο λόγος που οι σκιές δεν είναι εντελώς σκοτεινές.

Πολλές σκιές που βλέπουμε στις φωτογραφίες, ενώ προκύπτουν από μία πηγή φωτός, δεν είναι παράλληλες όπως θα έπρεπε.

Πράγματι είναι λογικό να περιμένεις πως αφού τις σκιές αυτές τις δημιουργεί μόνο ο ήλιος, αυτές θα έπρεπε να είναι παράλληλες. Αλλά είναι παράλληλες. Απλώς δεν φαίνονται έτσι επειδή η φωτογραφία που είναι δισδιάστατη προσπαθεί να παρουσιάσει ένα τρισδιάστατο χώρο. Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να γίνει με ακρίβεια και έτσι έχουμε παραμορφώσεις όπως αυτές που βλέπουμε.

Σε κάποιες φωτογραφίες βλέπουμε το ίδιο φόντο αλλά στη μία υπάρχει η σεληνάκατος ενώ στην άλλη δεν υπάρχει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φωτογραφίσεις έγιναν σε κάποιο σετ και όχι στη σελήνη.

Οι φωτογραφίες είναι βέβαια αληθινές. Αυτό που συμβαίνει είναι πως στη σελήνη όπου δεν υπάρχει ατμόσφαιρα δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε την απόσταση των τοπίων. Στη μια φωτογραφία φαίνεται το βουνό που είναι χιλιόμετρα μακριά και η σεληνάκατος. Στην άλλη το βουνό φαίνεται στην ίδια απόσταση αλλά δεν φαίνεται η σεληνάκατος. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει ατμόσφαιρα που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την διαφορά της απόστασης μεταξύ των δύο σημείων και παρόλο που ο αστροναύτης που πήρε τη φωτογραφία είχε περπατήσει αρκετά ώστε να προσπεράσει τη σεληνάκατο, η απόσταση που μας χωρίζει από το βουνό δεν μοιάζει να έχει μικρύνει.

Υπάρχουν και μερικά ακόμα σημεία όπου στέκονται όσοι αμφισβητούν τη προσελήνωση, αλλά είναι δευτερεύοντα και λίγο πιο χαζά από τα άλλα.

Το θέμα είναι πως οι αστροναύτες του Apollo όντως προσγειώθηκαν και όχι μόνο αυτοί αλλά και επόμενες αποστολές. Ακόμα και οι πέτρες που ήρθαν από τη σελήνη είναι αποδείξεις μιας και οι επιστήμονες μας εξηγούν το λόγο για τον οποίο είμαστε σίγουροι πως ήρθαν από εκεί.

Αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να αγγίξεις κανένα. Υπάρχουν άτομα που πιστεύουν πως η σελήνη είναι τεχνητό σώμα, φτιαγμένο από μια εξωγήινη φυλή που μας παρακολουθεί μέσω αυτής, με σκοπό να γίνουν οι αφέντες μας και συνεπώς το φεγγάρι μας είναι κούφιο και μεταλλικό.

Για να πιστέψουν αυτές τις απίστευτες ιστορίες επιλέγουν να αγνοήσουν όλα τα άλλα στοιχεία που δείχνουν πως η σελήνη είναι κανονικό φεγγάρι και στέκονται σε κατασκευασμένα στοιχεία. Στη τελική αν η σελήνη ήταν κούφια τότε δεν θα είχε αρκετά μεγάλη βαρύτητα για να επηρεάσει τις παλίρροιες για να αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο. Επιπλέον αν μια εξωγήινη φυλή θέλει να μας κατακτήσει και έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα διαστημόπλοιο σε μέγεθος σελήνης τότε τί τη σταματάει να μας κατακτήσει στη στιγμή; Η απάντηση είναι μια άλλη εξωγήινη φυλή που μας προστατεύει!

ουφ…δεν μπορώ άλλο…

Πηγές

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • QwertyA

  Για κάθε ερώτηση υπάρχουν πολλές πιθανές απαντήσεις… Το πρόβλημα λύνεται όταν το πιθανό αποδειχθεί… όταν μιλάμε για επίσκεψη σε ουράνια σώματα είναι υγιές νομίζω να υπάρχουν αμφιβολίες αρκετές, προσωπικά το ότι δεν αντιμετώπισαν έντονες δυσκολίες κατά την προσγείωση και το γεγονός ότι βρισκόντουσαν επάνω σε άγνωστο έδαφος και δεν ήξεραν αν ήταν πραγματικά εφικτό να επιστρέψουν πίσω στην Γη, αλλά αυτοί έκαναν βόλτες και έτρεχαν από δω και εκεί …χωρίς ίχνος προβληματισμού ή δέους για το που βρισκόντουσαν… αυτό με κάνει αρκετά δύσπιστο για το όλο εγχείρημα … δεν ξέρω η ψυχολογία τους μοιάζει λες και πάνε βόλτα σε λούναπάρκ, ενώ υποτίθεται ότι βρίσκονται 250.000 μίλια μακρυά από οτιδήποτε ανθρώπινο … Φυσικά μπορεί οι συσχετίσεις μου να είναι λανθασμένες, αλλά νομίζω δεν πώς δεν είναι η πρώτη φορά που η usa κάνουν «απατεωνιές» για να ενισχύσουν το κύρος και το γόητρο μιας υπερδύναμης…

 • Γιώργος Μεταξάς

  Δεν θα σταθώ στα τεχνικά, που πολύ σωστά εξηγούνται στο άρθρο, αλλά καλώ τους συνωμοσιολόγους να σκεφτούν.
  1. Στο εγχείρημα της σελήνης πηραν άμεσα ή έμμεσα μέρος σχεδόν μισό εκατομύριο άνθρωποι. Όλοι συμμετείχαν στην συγκάλυψη?
  2. Οι Ρώσοι (Σοβιετικοί τότε), σκληροί ανταγωνιστές και σούπερ κατάσκοποι, πώς και δεν έβγαλαν καμμία βρώμα?

 • Giorgos Zoulis

  Είχαν κάνει και οι Mythbusters ένα επεισόδιο για την προσελήνωση όπου τέσταραν μερικά απο τα «επιχειρήματα» των αρνητών (μπορεί να έκαναν και δύο γιατί η βλακεία των αρνητών είναι αξεπέραστη αλλά δε θυμάμαι). Όσον αφορά τις σκιές στη φωτογραφία, έκαναν δύο πειράματα χρησιμοποιώντας μια πολύ δυνατή πηγή φωτός, χωρίς άλλα φώτα και αρχικά μια επίπεδη επιφάνεια με την ίδια ανακλαστικότητα της επιφάνειας της σελήνης και μετά στην ίδια επιφάνεια εισήγαγαν τοπογραφία (βράχους, υψώματα κτλ κτλ.). Στην πρώτη περίπτωση όντως οι σκιές ήταν παράλληλες αλλά στη δεύτερη είχαν το ίδιο αποτέλεσμα μ’αυτό της φωτογραφίας στη σελήνη. Η εξήγηση ήταν οτι λόγω της ανακλαστικότητας της επιφάνειας της σελήνης η τοπογραφία λειτουργούσε σαν επιπλέον πηγές φωτός που άλλαζαν τις γωνίες των σκιών.
  Πολύ ενδιαφέρον ήταν όταν πήγαν στη ΝΑΣΑ και χρησιμοποίησαν έναν θάλαμο κενού για να αναπαράγουν την ατμόσφαιρα της σελήνης για να τεστάρουν τη σημαία και το αποτύπωμα της μπότας του αστροναύτη στη Σελήνη. Η σημαία συμπεριφέρθηκε ακριβώς όπως και στο βίντεο στη σελήνη ακολουθώντας την αρχή διατήρησης ορμής και ενέργειας (Φυσική Β’ Λυκείου). Καθώς μπήγουν τη σημαία στο έδαφως της σελήνης με περιστροφική κίνηση (όπως μπήγετε την ομπρέλα το καλοκαίρι στη παραλία) υπάρχει μεταφορά της ορμής στη σημαία χάρις τη κατασκευή Γ του κονταριού για να κρατάει όρθια τη σημαία. Ο λόγος που συνεχίζει και λίγο μετά είναι η έλειψη τριβής από τη ατμόσφαιρα. Στη γη θα σταματούσε η σημαία αμέσως, στη σελήνη συνέχθσε η κίνηση για λίγο ακόμα. Αν ήξεραν οι αστροναύτες οτι θα γίνονταν τέτοιος ντόρος στο μέλλον θα έμπηγαν το κοντάρι πρώτα και μετά θα άνοιγαν τη σημαία (δε γινόταν αυτό φυσικά λόγω της κατασκευής της σημαίας). Το επιχείρημα με το αποτύπωμα της μπότας που είναι τέλειο και έχει παραμείνει άθικτο σε αντίθεση με οτι βλέπουμε στη Γη (πάλι σύγκριση με την Γη, για όνομα) εξηγείται πολύ απλά απο την έλλειψη ατμόσφαιρας στη Σελήνη, άρα και υγρασίας και ανέμων. Το αποτύπωμα που έφτιαξαν οι Mythbusters σε συνθήκες κενού, με πραγματική μπότα αστροναύτη παρακαλώ, ήταν πανομοιότυπο μ’αυτό της φωτογραφίας και δεν είχε καμία σχέση μ’αυτό που βλέπουμε στην παραλία.
  Επίσης τέσταραν τον ισχυρισμό οτι το βάδισμα του αστροναύτη που έχει καταγραφεί είναι ψεύτικο και οτι απλά χοροπηδούσαν στο σετ ή χρησιμοποιούσαν σχοινιά για να τους σηκώνουν, όπως κάνουν στις ταινίες. Προσπάθησαν και τα δύο αρκετές φορές και κανένα απο τα δύο δεν πλησίασε καν το βίντεο του αστροναύτη στη σελήνη. Μόνο όταν το δοκίμασαν σε ένα ειδικό αεροπλάνο που χρησιμοποιούν για να αναπαράγουν το φαινόμενο έλλειψης βαρύτητας, είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
  Είναι ιδιαίτερα ψυχαγωγικά αυτό/ά τα επεισόδια και δείχνουν οπτικά και εμπειρικά πράγματα που πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν θεωρητικά (με την έννοια της χρήσης νόμων απλής Φυσικής).

 • Revolution

  Υπαρχουν και αλλα στοιχεια στο βιντεο, με τα οποια δεν καταπιαστηκατε (λχ οι σταυροι στις φωτογραφιες που ειναι πισω απο τα αντικειμενα) ή θα καταριψετε ολα τα επιχειρηματα ή αφηστε το ως εχει…

 • dimpapa

  Οκ όλα αυτά αλλά τα κυριότερο επιχειρήματα όλων αυτών που υποστηρίζουν ότι δεν πήγανε στο φεγγάρι είναι : 1)η ύπαρξη της ζώνης Βαν Άλλεν , 2) γτ η επόμενη προσσελήνωση είναι προγραμματισμένη για το 2020 ( εφόσον η τεχνολογία υπάρχει εδώ και 50 χρόνια) και φυσικά 3) πρέπει να είναι πολύ τυχεροί αυτοί στη NASA εφόσον είχαν (σύμφωνα με τα λεγόμενα αξιωματικού της NASA ) λιγότερο από 3% πιθανότητες επιτυχίας όλες οι αποστολές και το πέτυχαν 6 φορές.

  • Ανδρέας

   1. Oι ζώνες Βαν Άλλεν ήταν μια θεωρία που «έπαιξε πολύ» εδώ και καμιά 25αριά χρόνια απ΄όταν πρωτοεμφανίστηκε και παρόλο που έχουν δωθεί πάμπολλες εξηγήσεις, οι αφυπνισμένοι επιμένουν να τις αγνοούν.
   2. Το γιατί η NASA δεν έχει πραγματοποιήσει επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι εδώ και 40 αποτελεί ακόμα και σήμερα προϊόν αντιπαράθεσης στην αμερική, μεταξύ των εκάστοτε κυβερνήσεων και της NASA με κυριότερα επιχειρήματα κατά, τον εξαιρετικά υψηλό προϋπολογισμό, (κάποιες δεκάδες δις δολάρια) το ρίσκο, όπως και το «γιατί να ξαναπάμε για 7η φορά μετά από 6 επιτυχημένες αποστολές»; Ακόμα και η προγραμματισμένη αποστολή που αναφέρεις για το 2020 είναι προς το παρόν «παγωμένη». Ωστόσο, αδυνατώ προσωπικά να καταλάβω πως αυτό αποτελεί καλό επιχείρημα ότι δεν έχουμε πάει ποτέ στο φεγγάρι!
   3. Ποιός ακριβώς αξιωματικός της NASA είπε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της κάθε αποστολής ήταν λιγότερες από 3%; Ή καλύτερα, παρέθεσε σε παρακαλώ ένα λινκ να δούμε ποιός ήταν και ακριβώς ΤΙ είπε.

   • ασδφγ

    Οι Ρώσοι γιατί δεν πήγαν ούτε μια φορά στο φεγγάρι;

    • GreekSkeptic

     Όχι, ποτέ.

     • Γιώργος

      Σχετικά με τους Ρώσους, είχα διαβάσει την ιστορία (ή το είχα δει σε ντοκιμαντέρ) καιρό πριν. Χωρίς να θυμάμαι λεπτομέρειες, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνολογία πυραύλων με αυτή που χρησιμοποίησαν για να πάνε απλά στο διάστημα επειδή το βάρος των καυσίμων για το πολύ μεγαλύτερο ταξίδι ήταν απαγορευτικό. Έπρεπε να αυξήσουν την απόδοση ώστε να γίνει η δουλεία με λιγότερα καύσιμα. Από όσο είχα διαβάσει (ή δει) ήταν ένας Ιταλός που ήταν υπεύθυνος του προγράμματος και από όσο έλεγε ήταν «μάστορας» σε αυτά. Τέλος πάντων, έφτιαξαν τις μηχανές αλλά είχαν προβλήματα (πολλές φορές ανατινάζονταν στις δοκιμές), κάποια στιγμή πέθανε ο υπεύθυνος που δική του ήταν όλη η ιδέα, δεν μπόρεσαν να διορθώσουν τα προβλήματα, πρόλαβαν οι Αμερικάνοι να πάνε και μετά δεν είχε νόημα να συνεχιστεί το πρόγραμμα..

    • Ανδρέας

     Αν με ρωτάς τον λόγο που δεν πήγαν ποτέ οι Ρώσοι, απλά δεν ξέρω να σου απαντήσω. Υποπτεύομαι όμως ότι εφόσον έχασαν τον αγώνα της πρωτιάς, με δεδομένη την πολυπλοκότητα και τον προϋπολογισμό του εγχειρήματος, καθώς και τα διαρκώς αυξανόμενα εσωτερικά τους προβλήματα, απλά τα παράτησαν. Ωστόσο, αυτό είναι το προσωπικό μου συμπέρασμα, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι εντελώς λάθος και να συντρέχουν εντελώς άλλοι λόγοι που αγνοώ…
     Αν με την ερώτησή σου, θέλεις εμμέσως να προβάλεις το επιχείρημα ότι αφού δεν πήγαν οι Ρώσοι ποτέ στο φεγγάρι ενώ ήταν οι πρώτοι που πήγαν στο διάστημα, τότε δεν πήγε και κανένας άλλος, ούτε και οι αμερικανοί, τότε δεν νομίζω να χρειάζεται να σου επισημάνω εγώ το τεράστιο λογικό (σφ)άλμα…

     • ασδφγ

      Κατά τη γνώμη σου πάντως, άσχετα με το λόγο που το ακύρωσαν, οι Σοβιετικοί μπορούσαν να στείλουν άνθρωπο στο φεγγάρι αλλά δεν ήθελαν.

     • Ανδρέας

      Όχι δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα, ότι κατά την γνώμη μου παράτησαν την προσπάθεια. Μέχρι τότε πάντως φαίνεται ότι μάλλον δεν μπορούσαν.

     • Diabolo

      δεν πηγαν λογω οτι το ειχαν καταφερη οι Αμερικανοι και εχασν το ενδιαφερον ,εξαλου εστειλαν μη επανδρωμενες αποστολες

   • Raf123

    1ον τρομερα επειχηρηματα
    2ον ναι πολλα λευτα οταν το χρονο οι αμερικανοι ξοδευουν μονο για τον στρατο 400δις
    3ον και παλι τρομερα επειχρηματα οπως ξερουμε ολοι για να βγαλεις καποιον λαθος πρεπει να του αντικρουσεις τα ερωτηματα

 • leon06010

  Εγώ ο άσχετος θα πω το άλλο: αυτή η φωτογραφία πάντα με τρόμαζε. Ευτυχώς που τη βάλατε σε μικρούλι μεγεθούλι.
  Έχω όμως την εξής καλοπροαίρετη απορία: η Αστερόεσσα όμως γιατί αιωρείται έτσι; Υποτίθεται ότι αφού η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα, δεν θα έχει κ ανέμους. Τι μου διαφεύγει;
  Μην είναι πλαστικιά; Μην είναι μεταλλική; Πέρα απ’την πλάκα, επειδή δεν έχω ιδέα από (αστρο)φυσική κ κοσμολογία, κάθε εξηγηση σε απλά ελληνική, καθότι είμαι κ αγράμματος, θα με διευκόλυνε.

  • Stelios Arnaki Skordopoutsos

   5. The flag placed on the surface by the astronauts fluttered despite there being no wind on the Moon. This suggests that it was filmed on Earth and a breeze caused the flag to flutter. Sibrel said that it may have been caused by indoor fans used to cool the astronauts, since their spacesuit cooling systems would have been too heavy on Earth.
   The flag was fastened to a Г-shaped rod (see Lunar Flag Assembly) so that it did not hang down. The flag only seemed to flutter when the astronauts were moving it into position. Without air drag, these movements caused the free corner of the flag to swing like a pendulum for some time. The flag was rippled because it had been folded during storage—the ripples could be mistaken for movement in a still photo. Videos show that when the astronauts let go of the flagpole it vibrates briefly but then remains still.

  • GreekSkeptic

   Φίλε leon

   Η σελήνη βέβαια δεν έχει ανέμους, η σημαία όμως έχει ένα ραβδί στο πάνω μέρος να την κρατά ξεδιπλωμένη.

   • leon06010

    «Α τους απατεώνες!!!»
    Με καλύπτει αυτό. Δεν έχω προσέξει αυτό το ραβδί, αλλά την επόμενη φορά θα εστιάσω να το προσέξω. Όσο για τις δίπλες απ’τη μεταφορά επίσης λογικό ακούγεται. Κ όντως ένα τσαλακωμένο ύφασμα, σε φωτό θα μοιάζει να ανεμίζει.
    Πάντως για να είμαι ειλικρινής, αυτή η συνομωσία είναι η μόνη που θα ήθελα να πιστέψω. Πραγματικά. Ποτέ δεν χώνεψα τους Αμερικανούς σε αυτό το θέμα. Όχι από συμπάθεια για τους Ρώσους, αλλά γιατί πάντα είχα την εντύπωση ότι ιδίως την εποχή εκείνη οι Αμερικανοί είχαν καβαλήσει πολλά καλάμια ταυτόχρονα. Εξ ου κ πολύ χαίρομαι που πρώτοι οι Ρώσοι έβγαλαν άνθρωπο στο διάστημα.

 • ΕΛΛΗΝΑΣ

  ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΝ ΤΟ ΕΙΧΕΣ ΨΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ…ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ,ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ

  • GreekSkeptic

   Φίλε Έλληνα, γίνε πιο σαφής.

   GS

  • Σαχλαμαρισταν

   Για πες

  • Dj Costas

   Εγώ πιστεύω ότι στην πραγματικότητα δεν πήγαμε ποτέ στην φάση των 16 στο μουντιάλ, ότι αποκλειστήκαμε από τον πρώτο γύρο και όλα ήταν στημένα για να ξεπλύνει μαύρο χρήμα η ΕΠΟ. Στην πραγματικότητα παίζει ο Καραγκούνης να μην ήταν καν στην Βραζιλία, φήμες τον εντοπίζανε στο κάτω παρτάλι τις μέρες που και καλά συμμετείχε στους αγώνες. Κοινοποιήστε το, μόνο σοβαρές προτάσεις…

  • lord

   δώσε καμία δικιά σου απόδειξη αν είναι να αμφισβητήσεις κάποιον αλλιώς μην το κάνεις γιατί φαίνεσαι απλά χαζός..και δεν αφορά μόνο εσένα αλλά και όποιον αμφισβητεί χωρίς αποδείξεις..