Το μυθικό Κράκεν και η κρυπτοζωολογία

4

Πριν από μερικούς μήνες το Discovery Channel ανακοίνωσε πως θα μας έδειχνε τις πρώτες εικόνες που έχουμε από ένα γιγαντιαίο καλαμάρι.

Ενδείξεις της ύπαρξής του έχουν εμφανιστεί πολλές όλα αυτά τα χρόνια. Από πολύ παλιά κυκλοφορούσε ο μύθος του Κράκεν, ένα χταπόδι/καλαμάρι, ανάλογα ποιός έλεγε την ιστορία, τόσο μεγάλο που μπορούσε να αγκαλιάσει ολόκληρο καράβι και να το τραβήξει αύτανδρο στο βυθό.

Πολύ συχνά βρίσκαμε τα απομεινάρια τέτοιων καλαμαριών που τα είχε ξεβράσει η θάλασσα ή τα είχε πιάσει κάποιος ψαράς στα δίχτυα του. Τα βρίσκαμε σε διάφορες φάσεις αποσύνθεσης και έχουμε βρει τόσα πολλά δείγματα (120) που δεν υπήρχε αμφιβολία πως αυτό το πλάσμα υπήρχε, ίσως όχι σε μέγεθος που να δικαιολογεί τους μύθους αλλά σίγουρα υπήρχε.

Architeuthis_Musee

Αυτά τα απίστευτα πλάσματα φτάνουν μέχρι και τα 14 μέτρα (αναφορές για δείγματα 20 μέτρων παραμένουν ανεπιβεβαίωτες). Οι βεντούζες τους είναι από 2 έως 5 εκατοστά διάμετρο και στη περιφέρειά τους έχουν κοφτερά δόντια που βοηθάνε το καλαμάρι να προσκολληθεί στο θύμα του. Τα μάτια του έχουν διάμετρο 27 εκατοστά! Πρόκειται για πραγματικό τέρας, ένας γίγαντας της θάλασσας που ευτυχώς για εμάς ζει σε πολύ μεγάλα βάθη. Πολύ συχνά βρίσκουμε φάλαινες που έχουν σημάδια από τις βεντούζες του γιγαντιαίου καλαμαριού, σημάδια μάχης για επιβίωση. Πιστεύεται πως τα καλαμάρια αυτά τρέφονται με ψάρια και άλλα καλαμάρια και πως μοναδικός θηρευτής τους είναι οι φάλαινες.

Προσέξτε τα στρογγυλά σημάδια κάτω από το μάτι!
Προσέξτε τα στρογγυλά σημάδια κάτω από το μάτι!

Τώρα, χάρη σε μια ομάδα Γιαπωνέζων επιστημόνων έχουμε και βίντεο στο φυσικό του περιβάλλον.

Αυτή λοιπόν η ανακάλυψη μας δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τη διαφορά μεταξύ του φανταστικού πλάσματος που η κρυπτοζωολογία (η υποτιθέμενη επιστήμη των ζώων που παραμένουν άγνωστα) υποστηρίζει πως υπάρχει και του πραγματικού που όντως υπάρχει.

Ας δούμε για παράδειγμα τη Νέσι, το Τέρας του Λοχ Νες και ας το συγκρίνουμε με το γιγαντιαίο καλαμάρι!

 • Η Νέσι ζει σε μια λίμνη μεγέθους 22 τετραγωνικών μιλίων και βάθος 227 μέτρων.
 • Το γιγαντιαίο καλαμάρι ζει στις θάλασσες μεγέθους 63 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθους 500 μέτρων (εκεί που πήγε το υποβρύχιο που πήρε τις εικόνες).
 • Από το γιγαντιαίο καλαμάρι έχουμε βρει 120 νεκρά δείγματα. Από τη Νέσι κανένα.
 • Το γιγαντιαίο καλαμάρι βρέθηκε από μια ομάδα επιστημόνων. Τη Νέσι τη ψάχνουν χιλιάδες άνθρωποι με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές κάθε χρόνο χωρίς αποτέλεσμα.

Πόσο πιθανό είναι λοιπόν να υπάρχει η Νέσι; Επειδή δεν μου αρέσει να είμαι απόλυτος, θα πω πολύ απίθανο, αλλά στη πραγματικότητα είναι πιο πιθανό να ξαναφυτρώσουν τα μαλλιά μου παρά να βρεθεί η Νέσι.

Αυτές είναι οι διαφορές μεταξύ βιολογίας και κρυπτοζωολογίας. Μερικές τουλάχιστον. Τα παραπάνω ισχύουν βέβαια και για την περίπτωση του θρυλικού Μεγαλοπόδαρου, του οποίου οι έρευνες για την εύρεση  έχουν γίνει και σειρά “ντοκυμαντέρ”. Μη βιαστείτε να τα δείτε. Μερικές κακές λήψεις με κάμερα νυκτός, διάφοροι θόρυβοι στο φύλλωμα και υπονοούμενα από τους πρωταγωνιστές. Κατά τ’ άλλα αποτέλεσμα μηδέν.

Οπότε από εδώ και πέρα κομμένα τα μπάνια και οι καταδύσεις σε βαθιά σημεία. Εκτός και αν θέλετε να δείτε από κοντά τη βεντούζα του.

Teeth everywhere!

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Kritikos skepsis

  Αρχικά,υπάρχουν πολλές αναφορές σε πλάσματα σαν την Νέσι.Αν παρατηρήσεις την λίμνη ή τις λίμνες συνδέονται κάπως με τον ωκεανό.Δεν είναι απίθανο να είχε επιβιώσει κάποιο μεγάλο είδος (γενικά) και να έγινε ενδημικό με τα χρόνια στις λίμνες μέχρι που η παρουσία του ανθρώπου (ψάρεμα κλπ.) του κατάστρεψε το οικοσύστημα ή απλά το άλλαξε με δραματικές συνέπειες οπότε και την εξαφάνισή του.Ίσως οι παλιές μαρτυρίες να ήταν κάποιο απ τα τελευταία άτομα του είδους αυτού. Υπάρχει πρόσφατο παράδειγμα το δελφίνι του Γάγγη ποταμού στην Κίνα μπαίτζι που μια το λένε εξαφανισμένο και μια εμφανίζεται.O κοιλάκανθος προυπήρξε των δεινοσαύρων και θεωρήθηκε φάρσα.Όπως και η ανακάλυψη της αντιλόπης οκαπί. Οπότε μην είστε τόσο απόλυτοι στα άρθρα σας. Και είμαι σίγουρος ότι αν βλέπατε άρθρο από κάποιον δύτη να μιλάει για ένα τεράστιο καλαμάρι που είδε θα ήσασταν οι πρώτοι που θα κοροιδεύατε, πριν δείτε τα δεδομένα έρευνας. Αρκετά πράγματα μοιάζουν αδύνατα αλλά δεν είναι. Τελικά το μυθικό κράκεν δεν είναι και πολύ μυθικό. Η κρυπτοζωολογία μιλάει για την πιθανότητα να υπάρχει κάποιο πλάσμα μυθικό ή θρυλικό. Πολλές φορές έχει βγει όμως αληθινό. Οπότε που είναι το πρόβλημα? Με το άρθρο δικαιολογείται την υπαρξή της ως ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης και έρευνας. Μην είστε τελικά εσείς οι κλειστόμυαλοι. Διαφωνώ με αυτούς που πιστεύουν οτι βλακεία τους πλασσάρουν χωρίς προσωπική έρευνα, διαφωνώ με αυτούς που δεν πιστεύουν τίποτα. Μένω στο ότι πολλά πράγματα παραμένουν ανεξήγητα ενώ υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι κάτι υπάρχει, στο ότι έχουμε πολλά να μάθουμε, στο ότι ακόμα εξερευνούμε και εξελισσόμαστε και στο γεγονός ότι μπορεί να ισχύει το οτιδήποτε. Οπότε έρευνα, και κριτική σκέψη!

  • Άκυρο το παράδειγμα με το δελφίνι του Γάγγη,δεν ανήκει στη κρυπτοζωολογία,έχει ταξινομηθεί εδώ και πάνω από δύο αιώνες,η ονομασία του είναι Platanista gangetica και είναι υποείδος δελφινιού που ζει στους ποταμούς της Ινδίας,όχι μόνο στο Γάγγη,αλλά και στον Ινδό και είναι είδος υπό εξαφάνιση όπως και ο καρχαρίας του Γάγγη Glyphis gangeticus ο οποίος είναι στη λίστα με τα 20 πλέον απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη. Τα οκάπι μπορεί μεν να έχουν χαρακτηριστικά τριών ζώων αντιλόπης,ζέβρας και καμηλοπάρδαλης αλλά δεν βγήκαν από το βιβλίο Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων Στη κρυπτοζωολογία,ανήκει το Γέτι,η Νέσι το Τσουπακάμπρα,ο Κακός ο Λύκος, οι δράκοι του παραμύθιού και στη προκειμένη περίπτωση το Κράκεν που περιγράφει το άρθρο,ξέρετε οι Πειρατές της Καραιβικής δεν είναι επιστημονικό ντοκιμαντέρ.
   Λέτε να υπάρχει και ο Κθούλου ο οποίος σύμφωνα με το θρύλο του Λαβκραφτ ήταν αρχαίος Θεός με πρόσωπο καλαμαριού;

   Να το προχωρήσω λίγο ακόμα;
   Λέτε να εξαφανίστηκε στα έγκατα της θάλασσας ο Κθούλου και με το πέρασμα των αιώνων να να μεταμορφώθηκε σε Κράκεν ερμαφρόδιτο,να βρήκε τρόπο να αναπαραχθεί και το 14 μέτρων καλαμάρι που έπιασαν να είναι νεογέννητο;; Γιατί όχι;Η έχεις ανοικτό μυαλό ή δεν έχεις…

   Άλλωστε… Δεν είναι νεκρό αυτό που αιώνια μπορεί να περιμένει.

 • Oust!

  Και τώρα ενα σύνθημα που όλους μας ενώνει: Theon Greyjoy, μπινέ, φακλάνας γιέ!

 • leon06010

  Φταίω γω τώρα να πω «βεντούζα, βεντούζα!!» ;