Ποιοι είμαστε
Αρχική Τελικά πήγαμε στη Σελήνη;HOAXES

Τελικά πήγαμε στη Σελήνη;

4 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Ορμώμενος από ένα σχόλιο στο Facebook το οποίο αμφισβητεί το ότι οι άνθρωποι καταφέραμε να ταξιδέψουμε μέχρι τη Σελήνη, αναδημοσιεύω τούτο ‘δω το άρθρο. Δεν είχα σκοπό, το θεωρούσα κλειστό θέμα, αλλά έκανα λάθος, άλλη μια φορά, όπως αρέσκεται να μου θυμίζει η Σύζυγος.

Για μια διαφορετική άποψη του γιατί δεν θα μπορούσε να έχει φτιαχτεί το βίντεο που είδαμε με τους αστροναύτες στη Σελήνη σε ένα στούντιο στο Hollywood, δείτε εδώ. Μοναδική ανάλυση!

Greek Skeptic

Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια αλλά η συζήτηση καλά κρατεί. Οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι πήγαν τελικά στο φεγγάρι ή όλη η ιστορία είναι μια καλοστημένη φάρσα;

Μου φαίνεται πραγματικά απίστευτο που γίνεται αυτή η συζήτηση ακόμα. Είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα; Είναι δυνατόν να υπάρχει μια συνομωσία τέτοιου μεγέθους με τόσων ετών διάρκεια όταν ένα στικάκι που μας έδωσε μια Γαλλίδα έγινε μέσα σε 1 χρόνο πρωτοσέλιδο; Προφανώς ναι και εδώ βλέπουμε το μέγεθος της αμφισβήτησης που υπάρχει σε οτιδήποτε κρατικό, κυβερνητικό, επίσημο. Αν το είπε ο Alex Jones ή το Fox, ή ο Λιακόπουλος τότε είναι αλήθεια. Αν το είπε η NASA τότε είναι ψέμα, εκτός και αν ταιριάζει στις θεωρίες μας. Αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και οι τύποι σαν τον Alex Jones δεν δίνουν ποτέ αποδείξεις. Απλώς κάνουν αυθαίρετους συνειρμούς και καταλήγουν σε αυθαίρετα, όπως είναι φυσικό, συμπεράσματα.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τέτοιες συνομωσίες είναι να αντικρούσεις τα επιχειρήματα των συνομωσιολόγων ένα προς ένα, όταν αυτό είναι εφικτό, και ακόμα καλύτερα, να τους αφήσεις να τα πούν όλα πριν αρχίσεις να εξηγείς που κάνουν λάθος γιατί κινδυνεύεις να μπεις στη διαδικασία του “ναι αλλά υπάρχει και αυτό” και να απαντάς και μετά να σου λένε πάλι τα ίδια.

Θεωρώ λοιπόν πως αρκετός καιρός έχει περάσει από τότε που οι συνομωσιολόγοι παρουσίασαν το τελευταίο επιχείρημά τους και δεν περιμένω να ακούσω κάτι καινούργιο. Οπότε ας αρχίσουμε.

Στις φωτογραφίες δεν φαίνονται αστέρια παρόλο που ο ουρανός είναι μαύρος.

Όπως ξέρουμε και από τις εμπειρίες μας στη Γη, τα αστέρια δεν είναι πολύ φωτεινά. Αν βρισκόμαστε σε ένα σημείο με δημοτικό φωτισμό αμέσως τα αστέρια εξαφανίζονται μέχρι να βρεθούμε σε πιο σκοτεινό σημείο. Έτσι έγινε και στη σελήνη μόνο που εκεί δεν έχει δημοτικό φωτισμό αλλά κοσμικό. Ο ήλιος λοιπόν φώτιζε το έδαφος της σελήνης το οποίο αντανακλούσε δυνατά. Επίσης δυνατά αντανακλούσε και η στολή του αστροναύτη που είναι λευκή. Η φυσιολογική κίνηση του φωτογράφου λοιπόν θα ήταν να βάλει μικρότερη διάρκεια έκθεσης στη φωτογραφική μηχανή για να μην υπερεκθέσει το φιλμ. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα αντικείμενα που δεν είναι πολύ φωτεινά να μη φαίνονται στη φωτογραφία. Όπως έγινε και με τα αστέρια.

Όπως βλέπουμε από τις φωτογραφίες που πήρε η σεληνάκατος δεν υπάρχει κρατήρας από κάτω της. Αυτό σημαίνει πως δεν έγινε προσελήνωση.

Όταν οδηγούμε αυτοκίνητο και βρίσκουμε θέση να παρκάρουμε δεν μπαίνουμε σε αυτή με 100χλμ/ώρα αλλά επιβραδύνουμε σταδιακά μέχρι να φτάσουμε σε μια ταχύτητα την οποία μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα. Έτσι κάπως έγινε και με τη σεληνάκατο. Η επιβράδυνση είχε ξεκινήσει νωρίτερα και όταν πλησίασε πλέον στην επιφάνεια της σελήνης οι πύραυλοι δεν δούλευαν με πολύ δύναμη.

Επιπλέον, στη σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα όπως στη Γη και ενώ στη γη η ατμόσφαιρα συγκεντρώνει την ενέργεια των πυραύλων σε μια δέσμη από κάτω τους, στη σελήνη αυτό δεν συμβαίνει. Η ενέργεια του πύραυλου διασκορπίζεται περισσότερο.

Ένας ακόμα λόγος που δεν υπήρχε κρατήρας ήταν πως η διάμετρος του πυραύλου ήταν τέτοια ώστε η πίεση ανά τετραγωνικό εκατοστό να είναι λιγότερη από ένα κιλό! Πραγματικά πολύ μικρή πίεση.

Στη προσελήνωση βλέπουμε η σεληνάκατος να σηκώνει πολύ σκόνη, αλλά αργότερα όταν περπατούν οι αστροναύτες βλέπουμε τις μπότες τους να σηκώνουν σκόνη. Η σεληνάκατος θα έπρεπε να έχει διώξει όλη τη σκόνη και αυτό σημαίνει πως η NASA έκανε λάθος.

Ας κάνουμε ένα πείραμα. Ας πάρουμε μια σακούλα αλεύρι και ας το αδειάσουμε στο πάτωμα. Τώρα να πάρουμε μια μεγάλη ανάσα και με όλη μας τη δύναμη να φυσήξουμε αυτό το αλεύρι. Τί βλέπουμε; Ένα τεράστιο χάος για το οποίο η σύζυγός μας θα μας τιμωρήσει με απάνθρωπα βασανιστήρια. Αλλά τί άλλο βλέπουμε; Βλέπουμε πως το αλεύρι έχει σπρωχθεί από τον αέρα και έχει μεταφερθεί μακριά. Μάλιστα έχει μεταφερθεί σε σημεία στα οποία η ανάσα μας δεν έφτασε. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί ο αέρας από το στόμα μας έσπρωξε τον αέρα γύρω μας και αυτός έσπρωξε άλλον αέρα και η σκόνη μεταφέρθηκε μακριά. Όπως γνωρίζουμε όμως στη σελήνη δεν έχει αέρα οπότε η σκόνη δεν θα πάει πολύ μακρύτερα. Πρόκειται για τραγικό λάθος αν μετράμε τα φαινόμενα στη σελήνη χρησιμοποιώντας γήινα κριτήρια.

Οι σκιές που υπάρχουν στις φωτογραφίες δεν είναι εντελώς σκοτεινές όπως θα έπρεπε να είναι μιας και η μοναδική πηγή φωτός είναι ο Ήλιος.

Η σελήνη είναι περίεργο μέρος και η σκόνη της έχει τη δυνατότητα να αντανακλά το φως προς τη κατεύθυνση από όπου ήρθε. Στη σελήνη λοιπόν δεν είναι ο ήλιος η μόνη πηγή φωτός αλλά και η ίδια η σελήνη που αντανακλά το φως του ήλιου. Αυτός είναι  ο λόγος που οι σκιές δεν είναι εντελώς σκοτεινές.

Πολλές σκιές που βλέπουμε στις φωτογραφίες, ενώ προκύπτουν από μία πηγή φωτός, δεν είναι παράλληλες όπως θα έπρεπε.

Πράγματι είναι λογικό να περιμένεις πως αφού τις σκιές αυτές τις δημιουργεί μόνο ο ήλιος, αυτές θα έπρεπε να είναι παράλληλες. Αλλά είναι παράλληλες. Απλώς δεν φαίνονται έτσι επειδή η φωτογραφία που είναι δισδιάστατη προσπαθεί να παρουσιάσει ένα τρισδιάστατο χώρο. Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να γίνει με ακρίβεια και έτσι έχουμε παραμορφώσεις όπως αυτές που βλέπουμε.

Σε κάποιες φωτογραφίες βλέπουμε το ίδιο φόντο αλλά στη μία υπάρχει η σεληνάκατος ενώ στην άλλη δεν υπάρχει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φωτογραφίσεις έγιναν σε κάποιο σετ και όχι στη σελήνη.

Οι φωτογραφίες είναι βέβαια αληθινές. Αυτό που συμβαίνει είναι πως στη σελήνη όπου δεν υπάρχει ατμόσφαιρα δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε την απόσταση των τοπίων. Στη μια φωτογραφία φαίνεται το βουνό που είναι χιλιόμετρα μακριά και η σεληνάκατος. Στην άλλη το βουνό φαίνεται στην ίδια απόσταση αλλά δεν φαίνεται η σεληνάκατος. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει ατμόσφαιρα που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την διαφορά της απόστασης μεταξύ των δύο σημείων και παρόλο που ο αστροναύτης που πήρε τη φωτογραφία είχε περπατήσει αρκετά ώστε να προσπεράσει τη σεληνάκατο, η απόσταση που μας χωρίζει από το βουνό δεν μοιάζει να έχει μικρύνει.

Υπάρχουν και μερικά ακόμα σημεία όπου στέκονται όσοι αμφισβητούν τη προσελήνωση, αλλά είναι δευτερεύοντα και λίγο πιο χαζά από τα άλλα.

Το θέμα είναι πως οι αστροναύτες του Apollo όντως προσγειώθηκαν και όχι μόνο αυτοί αλλά και επόμενες αποστολές. Ακόμα και οι πέτρες που ήρθαν από τη σελήνη είναι αποδείξεις μιας και οι επιστήμονες μας εξηγούν το λόγο για τον οποίο είμαστε σίγουροι πως ήρθαν από εκεί.

Αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να αγγίξεις κανένα. Υπάρχουν άτομα που πιστεύουν πως η σελήνη είναι τεχνητό σώμα, φτιαγμένο από μια εξωγήινη φυλή που μας παρακολουθεί μέσω αυτής, με σκοπό να γίνουν οι αφέντες μας και συνεπώς το φεγγάρι μας είναι κούφιο και μεταλλικό.

Για να πιστέψουν αυτές τις απίστευτες ιστορίες επιλέγουν να αγνοήσουν όλα τα άλλα στοιχεία που δείχνουν πως η σελήνη είναι κανονικό φεγγάρι και στέκονται σε κατασκευασμένα στοιχεία. Στη τελική αν η σελήνη ήταν κούφια τότε δεν θα είχε αρκετά μεγάλη βαρύτητα για να επηρεάσει τις παλίρροιες για να αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο. Επιπλέον αν μια εξωγήινη φυλή θέλει να μας κατακτήσει και έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα διαστημόπλοιο σε μέγεθος σελήνης τότε τί τη σταματάει να μας κατακτήσει στη στιγμή; Η απάντηση είναι μια άλλη εξωγήινη φυλή που μας προστατεύει!

ουφ…δεν μπορώ άλλο…

Πηγές

Αρθρογράφος - Ερευνητής