Ποιοι είμαστε
Αρχική Τουγκούσκα, το μυστήριο που παραμένειΔΙΑΦΟΡΑ

Τουγκούσκα, το μυστήριο που παραμένει

4 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

30 Ιουνίου 1908.Σιβηρία.

Μια γιγαντιαία έκρηξη σείει όλη την περιοχή. Μάρτυρες δεν υπάρχουν, και αν υπήρχαν θα είχαν εξαϋλωθεί στη στιγμή. Η δύναμη της έκρηξης ήταν τέτοια που έσπασε τζάμια κτηρίων που ήταν 450χλμ μακρυά και ισοπέδωσε το πυκνό δάσος σε απόσταση μέχρι και 16 χλμ.

Η έκρηξη έγινε σε ένα εξαιρετικά απομονωμένο κομμάτι της Σιβηρίας που σήμερα ονομάζεται Krasnoyarsk Krai. Ο μόνος άνθρωπος που σκοτώθηκε ήταν κάποιος που βρίσκονταν 30χλμ μακρυά και η έκρηξη των έστειλε με δύναμη πάνω σε ένα δέντρο.

Λόγο της απόστασης από κατοικημένες περιοχές και τη δυσκολία στη πρόσβαση, η πρώτη εξερευνητική αποστολή έφτασε στο σημείο της έκρηξης το 1927. Προφανώς δεν ταξίδευαν τόσα χρόνια!

Αυτά που βρήκαν ήταν πραγματικά απίστευτα.

Το σημείο που έγινε η έκρηξη.

tunguska_event

_65886581_e6700080-tunguska_event_site-spl

Όταν η ομάδα του Leonid Kulik έφτασε στο σημείο που έγινε η έκρηξη βρέθηκαν μπροστά σε κάτι που κανείς δεν περίμενε: δεν υπήρχε κρατήρας! Αντιθέτως, τα δέντρα που ήταν σε αυτό το σημείο στέκονταν, τό ίδιο καμμένα με τα άλλα, αλλά ήταν όρθια. Αυτό το γεγονός είναι αρκετό για να υποθέσουμε πως κανένα αντικείμενο δεν ήρθε σε επαφή με το έδαφος. Έχουμε λοιπόν ένα αντικείμενο που ήταν αρκετά μεγάλο ώστε, όταν μπήκε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, η τριβή που δημιουργήθηκε να ήταν τόσο μεγάλη ώστε η θερμοκρασία του να ανέβει πολύ και να αρχίσει να διαστέλλεται εκρηκτικά. Κάτι που είδαμε πρόσφατα με τον μετεωρίτη στη Ρωσία.

Άρα τί θα μπορούσε να έχει συμβεί;

Δύο είναι οι κυρίαρχες υποθέσεις.

Η πρώτη λέει πως ένας μετεωρίτης “φορτωμένος” με βαριά στοιχεία, όπως Δευτέριο (Βαρύ Υδρογόνο). Η έκρηξή του θα ήταν σαν ατομική και θα μπορούσε να δημιουργήσει και το ωστικό κύμα που κατέστρεψε το δάσος. Το βασικό πρόβλημα αυτής της υπόθεσης είναι πως μια τέτοια έκρηξη θα έπρεπε να αφήσει ίχνη άνθρακα-14, κάτι που δεν βρέθηκε.

Η δεύτερη λέει πως το αντικείμενο που μπήκε στην ατμόσφαιρα έτρεχε με 54.000χλμ/ώρα και ανέπτυξε θερμοκρασίες της τάξης των 25.000 βαθμών C, διεστάλλει και εξερράγη απελευθερώνοντας ενέργεια ίση με 185 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμα! Αυτή η υπόθεση είναι και η επικρατέστερη.

tunguska-event

Παράλληλα υπάρχουν και οι υποθέσεις που είναι λίγο πιο “εξωτικές”.

Κάποιοι λένε για μια μικρή μαύρη τρύπα η οποία έπεσε πάνω στη γη και αφού προκάλεσε την έκρηξη, ή έκανε γκελ και εξαφανίστηκε πίσω στα βάθη του διαστήματος, ή εξαϋλώθηκε. Από αυτά που ξέρουμε για τις μαύρες τρύπες μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η μαύρες τρύπες δεν κάνουν γκελ και αν είχε πέσει πάνω μας θα ήταν ακόμα εδώ να τρώει τον πλανήτη με αργούς ρυθμούς.

Άλλοι λένε πως ο Νικολά Τέσλα, ο μεγάλος επιστήμονας και εφευρέτης, είχε φτιάξει κάποιο όπλο ακτίνων το οποίο από λάθος χτύπησε σε αυτό το σημείο. Περιττό να πω πως δεν υπάρχουν καθόλου επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.

Υποθέσεις λοιπόν μπόλικες, σιγουριά όχι μεγάλη. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα, μπορεί να μην μάθουμε ποτέ με απόλυτη σιγουριά τί ακριβώς συνέβηκε εκείνο το πρωινό στη Σιβηρία. Η κριτική σκέψη όμως μας οδηγεί σε κάποια συμπεράσματα. Αν θέλουμε άλλα, μπορούμε να τα υιοθετήσουμε, αλλά ας αποχαιρετήσουμε τη λογική.

Ότι προτιμά ο κάθε ένας.

Greek Skeptic

Αρθρογράφος - Ερευνητής