Ποιοι είμαστε
Αρχική Το μυθικό Κράκεν και η κρυπτοζωολογίαΔΙΑΦΟΡΑ

Το μυθικό Κράκεν και η κρυπτοζωολογία

4 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Πριν από μερικούς μήνες το Discovery Channel ανακοίνωσε πως θα μας έδειχνε τις πρώτες εικόνες που έχουμε από ένα γιγαντιαίο καλαμάρι.

Ενδείξεις της ύπαρξής του έχουν εμφανιστεί πολλές όλα αυτά τα χρόνια. Από πολύ παλιά κυκλοφορούσε ο μύθος του Κράκεν, ένα χταπόδι/καλαμάρι, ανάλογα ποιός έλεγε την ιστορία, τόσο μεγάλο που μπορούσε να αγκαλιάσει ολόκληρο καράβι και να το τραβήξει αύτανδρο στο βυθό.

Πολύ συχνά βρίσκαμε τα απομεινάρια τέτοιων καλαμαριών που τα είχε ξεβράσει η θάλασσα ή τα είχε πιάσει κάποιος ψαράς στα δίχτυα του. Τα βρίσκαμε σε διάφορες φάσεις αποσύνθεσης και έχουμε βρει τόσα πολλά δείγματα (120) που δεν υπήρχε αμφιβολία πως αυτό το πλάσμα υπήρχε, ίσως όχι σε μέγεθος που να δικαιολογεί τους μύθους αλλά σίγουρα υπήρχε.

Architeuthis_Musee

Αυτά τα απίστευτα πλάσματα φτάνουν μέχρι και τα 14 μέτρα (αναφορές για δείγματα 20 μέτρων παραμένουν ανεπιβεβαίωτες). Οι βεντούζες τους είναι από 2 έως 5 εκατοστά διάμετρο και στη περιφέρειά τους έχουν κοφτερά δόντια που βοηθάνε το καλαμάρι να προσκολληθεί στο θύμα του. Τα μάτια του έχουν διάμετρο 27 εκατοστά! Πρόκειται για πραγματικό τέρας, ένας γίγαντας της θάλασσας που ευτυχώς για εμάς ζει σε πολύ μεγάλα βάθη. Πολύ συχνά βρίσκουμε φάλαινες που έχουν σημάδια από τις βεντούζες του γιγαντιαίου καλαμαριού, σημάδια μάχης για επιβίωση. Πιστεύεται πως τα καλαμάρια αυτά τρέφονται με ψάρια και άλλα καλαμάρια και πως μοναδικός θηρευτής τους είναι οι φάλαινες.

Προσέξτε τα στρογγυλά σημάδια κάτω από το μάτι!

Προσέξτε τα στρογγυλά σημάδια κάτω από το μάτι!

Τώρα, χάρη σε μια ομάδα Γιαπωνέζων επιστημόνων έχουμε και βίντεο στο φυσικό του περιβάλλον.

Αυτή λοιπόν η ανακάλυψη μας δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τη διαφορά μεταξύ του φανταστικού πλάσματος που η κρυπτοζωολογία (η υποτιθέμενη επιστήμη των ζώων που παραμένουν άγνωστα) υποστηρίζει πως υπάρχει και του πραγματικού που όντως υπάρχει.

Ας δούμε για παράδειγμα τη Νέσι, το Τέρας του Λοχ Νες και ας το συγκρίνουμε με το γιγαντιαίο καλαμάρι!

  • Η Νέσι ζει σε μια λίμνη μεγέθους 22 τετραγωνικών μιλίων και βάθος 227 μέτρων.
  • Το γιγαντιαίο καλαμάρι ζει στις θάλασσες μεγέθους 63 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθους 500 μέτρων (εκεί που πήγε το υποβρύχιο που πήρε τις εικόνες).
  • Από το γιγαντιαίο καλαμάρι έχουμε βρει 120 νεκρά δείγματα. Από τη Νέσι κανένα.
  • Το γιγαντιαίο καλαμάρι βρέθηκε από μια ομάδα επιστημόνων. Τη Νέσι τη ψάχνουν χιλιάδες άνθρωποι με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές κάθε χρόνο χωρίς αποτέλεσμα.

Πόσο πιθανό είναι λοιπόν να υπάρχει η Νέσι; Επειδή δεν μου αρέσει να είμαι απόλυτος, θα πω πολύ απίθανο, αλλά στη πραγματικότητα είναι πιο πιθανό να ξαναφυτρώσουν τα μαλλιά μου παρά να βρεθεί η Νέσι.

Αυτές είναι οι διαφορές μεταξύ βιολογίας και κρυπτοζωολογίας. Μερικές τουλάχιστον. Τα παραπάνω ισχύουν βέβαια και για την περίπτωση του θρυλικού Μεγαλοπόδαρου, του οποίου οι έρευνες για την εύρεση  έχουν γίνει και σειρά “ντοκυμαντέρ”. Μη βιαστείτε να τα δείτε. Μερικές κακές λήψεις με κάμερα νυκτός, διάφοροι θόρυβοι στο φύλλωμα και υπονοούμενα από τους πρωταγωνιστές. Κατά τ’ άλλα αποτέλεσμα μηδέν.

Οπότε από εδώ και πέρα κομμένα τα μπάνια και οι καταδύσεις σε βαθιά σημεία. Εκτός και αν θέλετε να δείτε από κοντά τη βεντούζα του.

Teeth everywhere!

Αρθρογράφος - Ερευνητής