Η μάχη κατά των εμβολίων

9

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που πήγα τα παιδιά μου για εμβόλια. Δεν έκαναν μόνο ένα αλλά παραπάνω και η γιατρός μας είπε πως ένα είναι τριπλό. “Κοίτα που έχει φτάσει η επιστήμη!” σκέφτηκα και πήρα στην αγκαλιά μου την κόρη μου που έκλαιγε τόσο πολύ που άνετα όποιος την άκουγε θα καλούσε την αστυνομία να τη σώσει από τον βασανιστή μπαμπά.

Στο σπίτι, όταν όλοι ηρέμησαν και κοιμήθηκαν, άνοιξα τον υπολογιστή και έψαξα για το “τρίπλεξ” όπως λέγεται το τριπλό εμβόλιο.

Περιττό να σας πω πως τρελάθηκα! Τα παιδιά μου ενδεχομένως θα παρουσίαζαν αυτισμό, AIDS, καρκίνο, ή σε κάποιες περιπτώσεις τόσο σοβαρές αλλεργίες που μπορεί να πέθαιναν! Η κατάσταση ήταν φριχτή αλλά ήταν ήδη αργά διότι έκανα τα εμβόλια στα παιδιά και δεν μπορούσα να το αλλάξω αυτό. Ο κόσμος μου είχε κλονιστεί. Το όνειρο κάθε γονιού είναι να προσφέρει στα παιδιά του το καλύτερο δυνατό σε όλους τους τομείς, αλλά ειδικά στο θέμα της υγείας δεν χωράν συμβιβασμοί. Η σκέψη πως μπορεί να έβλαψα ανεπανόρθωτα την υγεία των παιδιών μου με βάρυνε τόσο πολύ που δεν άντεξα και πήρα τηλέφωνο τη γιατρό μας και της είπα τί έμαθα. Μάλιστα ήμουν αρκετά θυμωμένος που δεν μου είχε πει τίποτα η ίδια. Αλλά, όπως έλεγαν τα διάφορα site που βρήκα, αυτή η συμπεριφορά από μέρους της είναι φυσιολογική διότι “τα παίρνει” από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες φτιάχνουν τα εμβόλια.

Καθώς συζητούσαμε μου εξήγησε με απλά λόγια πως αυτές οι πληροφορίες που βρήκα δεν ήταν αληθινές και θα έπρεπε πριν βιαστώ να βγάλω συμπεράσματα, να ρωτήσω και άλλους γιατρούς αν δεν πίστευα την ίδια.

Με τα πολλά ηρέμησα και αποφάσισα, ήρεμος όντας, να χρησιμοποιήσω κριτική σκέψη προκειμένου να καταλάβω τί γίνεται. Έπεσε πολύ διάβασμα!

Τα επιχειρήματα λοιπόν των κατήγορων των εμβολίων μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

1) Τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα. Από τη πληθώρα των ασθενειών που τα εμβόλια καταπολεμούν, μόνο η ευλογιά εξαφανίστηκε από μόνη της στη φύση. Ο εμβολιασμός έχει οδηγήσει στην εξάλειψη ή τη σημαντική μείωση της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας, διφθερίτιδας, κοκίτη, τέτανου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως χιλιάδες ζωές παιδιών έχουν σωθεί από τους εμβολιασμούς.

2) Τα παιδιά εμβολιάζονται πάρα πολύ και πολύ σύντομα. Τα βακτήρια στα οποία είναι εκτεθειμένα τα παιδιά είναι πάρα πολλά και η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο οργανισμός τους από τα εμβόλια είναι πολύ μικρότερος. Σε μια έρευνα που έγινε στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, βρέθηκε πως το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μπορεί να χειριστεί μέχρι και 1000 εμβολιασμούς ταυτοχρόνως. Προφανώς πρόκειται για υπερβολικό νούμερο, αλλά ακόμα και αν δεχθούμε πως το πραγματικό είναι 100 φορές μικρότερο, ακόμα και τότε, ο αριθμός των εμβολίων που κάνουν σήμερα τα παιδιά δεν είναι υπερβολικός.

3) Το τριπλό εμβόλιο για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά, προκαλεί αυτισμό. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος και πιο λάθος ισχυρισμός από αυτόν. Πάνω σε αυτό τον ισχυρισμό έχουν πατήσει όλοι όσοι πιστεύουν πως τα εμβόλια σκοτώνουν ή κάνουν κακό. Όλα ξεκίνησαν το 1998 όταν ένας ερευνητής ονόματι Dr. Andrew Wakefiled δημοσίευσε μια έρευνα στο περιοδικό The Lancet όπου ισχυριζόταν πως υπάρχει σχέση του εμβόλιου αυτού με τον αυτισμό. Η έρευνα έδειξε πως 8 από τα 12 παιδιά αφού έκαναν το εμβόλιο παρουσίασαν συμπτώματα αυτισμού. Πέραν του γεγονότος πως η δημοσίευση αυτή αποσύρθηκε και το ίδιο το περιοδικό παραδέχθηκε πως ήταν λανθασμένη (ο Wakefield λέγεται πως είχε χρηματοδοτηθεί από δικηγόρους που ήθελαν να κάνουν μήνυση σε φαρμακευτικές εταιρίες), υπάρχουν και άλλα στοιχεία που, ως κριτικά μυαλά θα πρέπει να μας προβληματίσουν. 1) Ο αριθμός των παιδιών που εξετάστηκαν (12) ήταν πολύ μικρός. 2) Το γεγονός πως ο εμβολιασμός προηγήθηκε των συμπτωμάτων δεν σημαίνει πως ήταν και η αιτία τους. Είναι σαν να λέμε πως ο κόκορας που λαλεί προκαλεί την ανατολή του ήλιου!

4) Τα εμβόλια δεν είναι 100% ασφαλή. Παρακαλώ κάποιος να μου πει τί είναι 100% ασφαλές. Κάτι, οτιδήποτε που είναι 100% ασφαλές! Υπάρχει καμιά ιδέα; Η ζώνη στα αυτοκίνητα, αμφιβάλει κανείς πως σώζει ζωές; Υπάρχει η πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου επειδή φορούσες ζώνη; Ναι υπάρχει. Τί είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ένα ατύχημα, να πεθάνεις αν δεν φοράς ζώνη ή να πεθάνεις επειδή φοράς ζώνη; Η ζωή είναι γεμάτη από ρίσκα. Τα ρίσκα που παίρνουμε όταν κάνουμε εμβόλια είναι τόσο μικρά μπροστά στα οφέλη που δεν αξίζει να το συζητάμε.

5) Τα εμβόλια δεν λειτουργούν. Αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί, ακόμα μεγαλύτερο και από το ψέμα του αυτισμού. Πριν από μόλις μερικές δεκαετίες είχαμε αρρώστιες που σκότωναν αδιακρίτως χιλιάδες ανθρώπους. Αρρώστιες όπως ιλαρά, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα Α&Β, γρίπη, ευλογιά, πνευμονία, ερυθρά, τέτανος, κοκίτης και άλλες, χτυπούσαν ασταμάτητα. Αν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω σε αυτές τις καταστάσεις που πλέον βλέπουμε μόνο σε παλιές Ελληνικές ταινίες, τότε τί να πω για το μυαλό μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε;

Συμπέρασμα:

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της επιτυχίας του. Η γενιά που ζει τώρα και αμφισβητεί τα οφέλη του εμβολιασμού δεν έχει ζήσει εποχές όπου διάφορες αρρώστιες θέριζαν μικρούς και μεγάλους. Λογικό είναι λοιπόν να νομίζει κανείς πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Λογικό μπορεί να είναι αλλά δεν είναι σωστό. Ας μάθουμε λίγη  Ιστορία για να δούμε πως ζούσε ο κόσμος πριν το κινητό τηλέφωνο, πριν τη τηλεόραση και το απλό τηλέφωνο, πριν το ηλεκτρικό ρεύμα και τότε θα καταλάβουμε τί έχουμε κερδίσει σήμερα.

Ο υδράργυρος που είχε βαφτιστεί από τους πολέμιους των εμβολιασμών ως η κύρια αιτία για αυτισμό, έχει αφαιρεθεί από τα εμβόλια εδώ και χρόνια, αλλά ο αριθμός των αυτιστικών παιδιών δεν έχει πέσει. Άρα δεν έχει σχέση ο υδράργυρος, αλλά αυτό δεν σταματά τους συνωμοσιολόγους που εφευρίσκουν νέους “κακούς”.

Η λογική της μητέρας που λέει “εγώ ξέρω καλύτερα τί χρειάζεται το παιδί μου” είναι λάθος! Μητέρα έγινες κυρία μου, όχι γιατρός! Για να γίνεις μητέρα χρειάζεσαι σπέρμα, ωάρια και 9 μήνες. Για να γίνεις γιατρός χρειάζεται να σπουδάσεις για πολλά χρόνια, να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι για όλη σου την καριέρα. Ούτε οι γιατροί τα ξέρουν όλα, αλλά σίγουρα ξέρουν περισσότερα. Οι μητέρες που αρνούνται τα εμβόλια στα παιδιά τους κάνουν ένα σημαντικό λάθος γιατί με αυτό το τρόπο κινδυνεύει και η υγεία άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν κάνει εμβόλια. Αυτό συμβαίνει γιατί κανένα εμβόλιο δεν διαρκεί για πάντα, οπότε όταν δημιουργηθεί μια “κρίσιμη μάζα” παιδιών χωρίς εμβόλια, τότε κάποια από τις παραπάνω αρρώστιες θα επιστρέψει με άσχημα αποτελέσματα. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν δυστυχώς πολλά.

Ένα παράδειγμα σχετικά με την επιμονή κάποιον γονέων να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους μας έρχεται, φρέσκο φρέσκο, από την Αυστραλία. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου, ευτυχώς, ο πατέρας και ο δικαστής πήραν τη σωστή απόφαση. Διαβάστε εδώ για περισσότερα.

Απολαύστε τους Penn & Teller στο επισόδιο της σειράς τους Bullshit, όπου αναφέρονται στους εμβολιασμούς. Εξαιρετικά διαφωτιστικό με το δικό τους μοναδικό τρόπο:

Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένη η υστερία για τα εμβόλια και ο αστήριχτος φόβος πως αυτά προκαλούν αυτισμό. Τα ακούς βέβαια από συνωμοσιολογικούς κύκλους αλλά και από ομοιοπαθητικούς οι οποίοι γράφουν ξανά και ξανά πόσο κακό μας κάνουν τα εμβόλια, πόσο κακό κάνουν στα παιδιά μας και άλλα παρόμοια.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν πάντα κάποιοι στους οποίους η λογική και τα στοιχεία πάνε χαμένα. Μιας και δεν έχουν στοιχεία αρκούνται στην πίστη τους πως ο ομοιοπαθητικός τους έχει δίκιο (αν και δεν υποστηρίζουν όλοι οι ομοιοπαθητικοί την κατάργηση των εμβολίων) ή το άρθρο που διάβασαν στο internet τα λέει όλα πολύ ξεκάθαρα και εκτός από τα εμβόλια πρέπει να προσέχουμε μήπως βρεθεί βελόνα μολυσμένη με αίμα στην καρέκλα μας στον κινηματογράφο, να μην βγαίνουμε έξω όταν έχει πανσέληνο γιατί μπορεί να μεταμορφωθούμε σε λυκάνθρωπο, ή αν περάσει μπροστά μας μαύρη γάτα, να γυρίσουμε τρεις φορές γύρω από τον εαυτό μας λέγοντας το πάτερ ημών και να φτύσουμε τον κόρφο μας πετώντας αλάτι πίσω από την πλάτη μας.

Τώρα όμως το Council on Foreign Relations δημοσίευσε ένα χάρτη που δείχνει πως έχουν εξελιχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια επιδημίες όπως Ιλαρά, Παρωτίτιδα και άλλες. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά για χώρες που έχουν βουτήξει για τα καλά στον παραλογισμό κατά των εμβολίων και για την Αφρική όπου τα εμβόλια δεν είναι ευρέως διαθέσιμα σε όλες τις περιοχές. Ειδικά η Αμερική και η Αγγλία έχουν τα περισσότερα κρούσματα.

deadstate-vaccine-map

 

Με κόκκινο είναι η Ιλαρά και πράσινο η Παρωτίτιδα. Ο χάρτης έχει και άλλες αρρώστιες αλλά ας επικεντρωθούμε σε αυτές.

Μπορείτε να μπείτε στο χάρτη και να δείτε μόνοι σας την πρόοδο των ασθενιών αυτών σε όλα τα μέρη του κόσμου αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει ειδικά είναι η Ελλάδα. Όπως είπα και στην αρχή, ευτυχώς εμείς δεν έχουμε πέσει με τα μούτρα στη μαρμίτα με το φίλτρο βλακείας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τί θα γίνει τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το 2010 είχαμε μια επιδημία Ιλαράς με 126 ασθενείς και άλλη μία τον επόμενο χρόνο με 131 περιπτώσεις.

Untitled

Νομίζω πως δύο επιδημίες είναι αρκετές και πως δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε την πορεία της Αγγλίας και των ΗΠΑ στο δρόμο της βλακείας και της αφέλειας.

Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτό που πρέπει για να τα προστατέψουμε από ασθένειες που θα μπορούσαν να τα σκοτώσουν. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε σωστά και να μην αφήνουμε τους διάφορους τσαρλατάνους που κυκλοφορούν να ποτίσουν το μυαλό μας με αστήριχτες και επικίνδυνες ηλιθιότητες.

Ενώ η ανθρωπότητα κάνει τρομακτικά βήματα μπροστά κάθε χρόνο, υπάρχουν κάποιοι που τα φοβούνται. Αυτοί οι λίγοι είναι που φωνάζουν πιο πολύ από τους υπόλοιπους και ακούγονται περισσότερο.

Το μόνο που χρειαζόμαστε για να ξεκαθαρίσουμε τις χρήσιμες πληροφορίες από τα σκουπίδια είναι κριτική σκέψη. Ελπίζω να μην έχουμε έλλειψη και σε αυτή.

Greek Skeptic

10367806_241593766049571_3023499512378722014_n

 

Βιβλιογραφία – Reference:

 

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Panagiotis Grigoreas

  Κανένας γιατρός δεν είναι ούτε ειδικός σε όλα ούτε και παντογνώστης επειδή έχει ένα πτυχίο. Άρα δεν σημαίνει ότι επειδή ο παιδίατρός μας ή άλλοι δέκα πιπιλάνε μία άποψη (για ένα τόσο λεπτό ζήτημα που είναι ακόμα θέμα έρευνας χωρίς να έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα) αυτή η άποψη είναι δόγμα! Αυτό θυμίζει το αλάθητο του πάπα και δόγμα ιεράς εξέτασης!
  Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα εμβόλια περιέχουν σύμπλοκα του Αλουμινίου και ότι αυτό το ‘τοξικό’ για τον οργανισμό μας μέταλλο, επειδή ακριβώς εγχέεται απ’ευθείας μέσα στο αίμα με την ένεση, έχει την δυνατότητα να περνά «απ’ευθείας» και μέσα στον εγκέφαλο και να επικάθεται εκεί!
  Συμπέρασμα 1ο: Τοξικό μέταλλο στους νευρώνες του παιδικού εγκεφάλου. Πώς ακούγεται; Ποιά έρευνα θα καταρρίψει το αυτονόητο; ότι δηλαδή είναι θέμα πιθανοτήτων ή ρώσικη ρουλέτα μέχρι να δημιουργηθεί βλάβη;
  Συμπέρασμα 2ο: Να πάρουμε το ρίσκο του εμβολίου ναι! για να μην ξαναεμφανιστούν οι ασθένειες ναι! και για να μην επωμίζονται αυτό τον ρόλο τα παιδιά των ‘άλλων’. Όμως να περιορίσουμε τις πιθανές επιπλοκές από αυτή την ρώσικη ρουλέτα.
  Πώς; εγώ επέλεξα να ξεκινήσω να εμβολιάζω τα παιδιά μου μετά τους 12 μήνες (και όχι από τον 2ο μήνα) και μόνο με τα απαραίτητα εμβόλια και με ένα πολύ αραιώτερο σε συχνότητα πρόγραμμα κατόπιν συνεννόησης με τους γιατρούς. Μέχρι που είχαν κάνει όλα τα απαραίτητα όταν έφτασαν στον νήπιο. Δεν έκανα το MMR διότι τα νοσήματα αυτά δεν είναι ζωτικής επικινδυνότητας.
  Συμπέρασμα 3ο: Μελέτες δεν μπορούν να απενοχοποιήσουν τον ρόλο του αλουμινίνου στον εγκέφαλο σε σχέση με την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Οπότε και αυτισμό εάν δεχτούμε ότι δεν προκαλούν στα παιδιά, τί παρακαταθήκη τους δίνουμε για άλλες παθήσεις και επιπλοκές όταν μεγαλώσουν;
  (Δείτε εδώ τι ωραία μασάει τα λόγια του το πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια ΗΠΑ για τη σχέση των εμβολίων με το Αλτσχάιμερ, λέει «…θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι δεν ευθύνεται…»
  ( It has been suggested that some diseases involving the brain, such as Alzheimer’s disease, are caused by aluminum accumulation in brain tissues. However, studies have not consistently found increased levels of aluminum leading some to hypothesize that the aluminum accumulation may be the result of tissue damage rather than the cause of disease.)
  http://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccine-ingredients/aluminum
  .
  Ενώ εδώ φαίνεται η διαμάχη συγκεκριμένων πειραμάτων όσον αφορά την ενοχοποίηση ή όχι του αλουμινίου) (AD σημαίνει Alzheimer Disease):
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056430/
  «3.2. Accumulation of Al in AD Brain
  Another argument cites a lack of significant difference between Al levels in AD patients and age-matched controls. One reason for the controversy may be Al contamination of the solutions used in the process of tissue fixation and staining. Therefore, prior studies in fixed tissues cannot be relied upon for precise measures of Al; quantitative analysis of nonfixed and freshly frozen tissues is necessary. One such study showed that the amount of Al in whole brains of AD patients was not significantly different in comparison to controls [114]. Landsberg et al. claimed that they could not detect Al in senile plaques or NFTs using nuclear microscopy [115]. However, this failure could simply be due to low detection limits of their analytical method. Bouras et al. used highly sensitive laser microprobe mass analysis (LAMMA) with nonfixed brain samples and reported an accumulation of Al in NFT-bearing neurons of AD brains [116]. An accumulation of Al in both senile plaques and NFTs has been reported in renal failure patients [117]. Recently, Yumoto et al. analyzed Al using energy-dispersive X-ray spectroscopy combined with transmission electron microscopy (TEM-EDX), a method which yields a high-resolution and low detection limit. Their detailed analysis demonstrated that Al was present in cores of senile plaques at a concentration of 35–50 ppm [118].»

  Συμπέρασμα τελικό: Προτού κάποιος υπογράψει ως ΑΠΟΛΥΤΗ μία δήλωση που αφορά την υγεία του άλλου να το ξανασκεφτεί και να είναι πιο διαλακτικός. Την αληθινή γνώση δεν την κατέχει κανείς από εμάς τους ταπεινούς ανθρώπους.

 • Δρ ανθυποξερόλας

  ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεις τα θέματα
  μόνο ως φτηνή προπαγάνδα
  μπορεί να χαρακτηριστεί.
  Aφ’ ενός μεν σαν αιλυνάρας γράφεις στο πόδι,
  αφ΄ ετέρου μόνος σου ρωτάς, μόνος σου απαντάς
  ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ όμως
  ενδεικτικός σύνδεσμος
  http://www.whale.to/m/critics.html
  Εκτός αν έτσι σου είπαν, έτσι λες (περιέχεται εδώ)
  http://www.homeopathy.gr/homeopathy/vaccines_myths_critisism.html
  Aσχολήσου με τις σαγιονάρες και τον Ματθαίο Γιαννούλη
  κι άσε τα υπόλοιπα,
  είναι για σοβαρούς ανθρώπους

  • GreekSkeptic

   Φίλε Ανθυποξερόλα, η συμβολή σου στο θέμα είναι καταλυτική, ειδικά το link για την ομοιπαθητική. Αν είχα διάθεση να πω τα ίδια για πολλοστή φορά θα σου απαντούσα, αλλά απαντώ σε επιχειρήματα και όχι απλά σχόλια.
   Χαίρομαι πάντως που εσύ ξέρεις την αλήθεια. Είναι σημαντικό.

 • GreekSkeptic

  Σε παρακαλώ να μου δώσεις πηγές όπου αυτός ο ισχυρισμός αποδικνείεται.

  • Demofyttus

   Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα σκεπτικέ μου;;

   • remon kewl

    Καλά, κόλλα εσύ καμιά πνευμονία και πάρε μόνο βιταμίνες.

 • Tzesoualnta Christina Basi

  η αύξηση των αυτιστικών περιπτώσεων δεν έχει να κάνει με τα εμβόλια…αλλά με τη δυνατότητα διάγνωσης, πλέον, του αυτισμού. παλαιότερα τους λέγαν ¨»τρελούς του χωριού, απροσάρμοστους, παρανοϊκους, δαιμονισμένους κλπ κλπ». το γεγονός ότι αυτή την εποχή υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις δεν οφείλεται στα εμβόλια αλλά στο γεγονός ότι ο αυτισμός είναι κάτι αναγνωρίσιμο και επίσης στο ότι «αυτιστικός» θα χαρακτηριστεί και κάποιος με πιο ήπια μορφή απ’ότι παλαιότερα καθώς το φάσμα έχει ανοίξει. το ίδιο ισχύει και σε πολλούς άλλους τομείς στους οποίους οι συνωμοσιολόγοι βλέπουν αυξήσεις στα νούμερα των θυμάτων…χωρίς όπως να εξηγούν πόσα χαρακτηριστικά δημιουργούσαν τους αριθμούς πριν απο 50 χρόνια και πόσα σήμερα. πολύ καλό άρθρο. keep up the good job guys