Ποιοι είμαστε
Αρχική Η μάχη κατά των εμβολίωνΔΙΑΦΟΡΑ

Η μάχη κατά των εμβολίων

6 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που πήγα τα παιδιά μου για εμβόλια. Δεν έκαναν μόνο ένα αλλά παραπάνω και η γιατρός μας είπε πως ένα είναι τριπλό. “Κοίτα που έχει φτάσει η επιστήμη!” σκέφτηκα και πήρα στην αγκαλιά μου την κόρη μου που έκλαιγε τόσο πολύ που άνετα όποιος την άκουγε θα καλούσε την αστυνομία να τη σώσει από τον βασανιστή μπαμπά.

Στο σπίτι, όταν όλοι ηρέμησαν και κοιμήθηκαν, άνοιξα τον υπολογιστή και έψαξα για το “τρίπλεξ” όπως λέγεται το τριπλό εμβόλιο.

Περιττό να σας πω πως τρελάθηκα! Τα παιδιά μου ενδεχομένως θα παρουσίαζαν αυτισμό, AIDS, καρκίνο, ή σε κάποιες περιπτώσεις τόσο σοβαρές αλλεργίες που μπορεί να πέθαιναν! Η κατάσταση ήταν φριχτή αλλά ήταν ήδη αργά διότι έκανα τα εμβόλια στα παιδιά και δεν μπορούσα να το αλλάξω αυτό. Ο κόσμος μου είχε κλονιστεί. Το όνειρο κάθε γονιού είναι να προσφέρει στα παιδιά του το καλύτερο δυνατό σε όλους τους τομείς, αλλά ειδικά στο θέμα της υγείας δεν χωράν συμβιβασμοί. Η σκέψη πως μπορεί να έβλαψα ανεπανόρθωτα την υγεία των παιδιών μου με βάρυνε τόσο πολύ που δεν άντεξα και πήρα τηλέφωνο τη γιατρό μας και της είπα τί έμαθα. Μάλιστα ήμουν αρκετά θυμωμένος που δεν μου είχε πει τίποτα η ίδια. Αλλά, όπως έλεγαν τα διάφορα site που βρήκα, αυτή η συμπεριφορά από μέρους της είναι φυσιολογική διότι “τα παίρνει” από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες φτιάχνουν τα εμβόλια.

Καθώς συζητούσαμε μου εξήγησε με απλά λόγια πως αυτές οι πληροφορίες που βρήκα δεν ήταν αληθινές και θα έπρεπε πριν βιαστώ να βγάλω συμπεράσματα, να ρωτήσω και άλλους γιατρούς αν δεν πίστευα την ίδια.

Με τα πολλά ηρέμησα και αποφάσισα, ήρεμος όντας, να χρησιμοποιήσω κριτική σκέψη προκειμένου να καταλάβω τί γίνεται. Έπεσε πολύ διάβασμα!

Τα επιχειρήματα λοιπόν των κατήγορων των εμβολίων μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

1) Τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα. Από τη πληθώρα των ασθενειών που τα εμβόλια καταπολεμούν, μόνο η ευλογιά εξαφανίστηκε από μόνη της στη φύση. Ο εμβολιασμός έχει οδηγήσει στην εξάλειψη ή τη σημαντική μείωση της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας, διφθερίτιδας, κοκίτη, τέτανου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως χιλιάδες ζωές παιδιών έχουν σωθεί από τους εμβολιασμούς.

2) Τα παιδιά εμβολιάζονται πάρα πολύ και πολύ σύντομα. Τα βακτήρια στα οποία είναι εκτεθειμένα τα παιδιά είναι πάρα πολλά και η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο οργανισμός τους από τα εμβόλια είναι πολύ μικρότερος. Σε μια έρευνα που έγινε στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, βρέθηκε πως το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μπορεί να χειριστεί μέχρι και 1000 εμβολιασμούς ταυτοχρόνως. Προφανώς πρόκειται για υπερβολικό νούμερο, αλλά ακόμα και αν δεχθούμε πως το πραγματικό είναι 100 φορές μικρότερο, ακόμα και τότε, ο αριθμός των εμβολίων που κάνουν σήμερα τα παιδιά δεν είναι υπερβολικός.

3) Το τριπλό εμβόλιο για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά, προκαλεί αυτισμό. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος και πιο λάθος ισχυρισμός από αυτόν. Πάνω σε αυτό τον ισχυρισμό έχουν πατήσει όλοι όσοι πιστεύουν πως τα εμβόλια σκοτώνουν ή κάνουν κακό. Όλα ξεκίνησαν το 1998 όταν ένας ερευνητής ονόματι Dr. Andrew Wakefiled δημοσίευσε μια έρευνα στο περιοδικό The Lancet όπου ισχυριζόταν πως υπάρχει σχέση του εμβόλιου αυτού με τον αυτισμό. Η έρευνα έδειξε πως 8 από τα 12 παιδιά αφού έκαναν το εμβόλιο παρουσίασαν συμπτώματα αυτισμού. Πέραν του γεγονότος πως η δημοσίευση αυτή αποσύρθηκε και το ίδιο το περιοδικό παραδέχθηκε πως ήταν λανθασμένη (ο Wakefield λέγεται πως είχε χρηματοδοτηθεί από δικηγόρους που ήθελαν να κάνουν μήνυση σε φαρμακευτικές εταιρίες), υπάρχουν και άλλα στοιχεία που, ως κριτικά μυαλά θα πρέπει να μας προβληματίσουν. 1) Ο αριθμός των παιδιών που εξετάστηκαν (12) ήταν πολύ μικρός. 2) Το γεγονός πως ο εμβολιασμός προηγήθηκε των συμπτωμάτων δεν σημαίνει πως ήταν και η αιτία τους. Είναι σαν να λέμε πως ο κόκορας που λαλεί προκαλεί την ανατολή του ήλιου!

4) Τα εμβόλια δεν είναι 100% ασφαλή. Παρακαλώ κάποιος να μου πει τί είναι 100% ασφαλές. Κάτι, οτιδήποτε που είναι 100% ασφαλές! Υπάρχει καμιά ιδέα; Η ζώνη στα αυτοκίνητα, αμφιβάλει κανείς πως σώζει ζωές; Υπάρχει η πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου επειδή φορούσες ζώνη; Ναι υπάρχει. Τί είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ένα ατύχημα, να πεθάνεις αν δεν φοράς ζώνη ή να πεθάνεις επειδή φοράς ζώνη; Η ζωή είναι γεμάτη από ρίσκα. Τα ρίσκα που παίρνουμε όταν κάνουμε εμβόλια είναι τόσο μικρά μπροστά στα οφέλη που δεν αξίζει να το συζητάμε.

5) Τα εμβόλια δεν λειτουργούν. Αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί, ακόμα μεγαλύτερο και από το ψέμα του αυτισμού. Πριν από μόλις μερικές δεκαετίες είχαμε αρρώστιες που σκότωναν αδιακρίτως χιλιάδες ανθρώπους. Αρρώστιες όπως ιλαρά, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα Α&Β, γρίπη, ευλογιά, πνευμονία, ερυθρά, τέτανος, κοκίτης και άλλες, χτυπούσαν ασταμάτητα. Αν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω σε αυτές τις καταστάσεις που πλέον βλέπουμε μόνο σε παλιές Ελληνικές ταινίες, τότε τί να πω για το μυαλό μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε;

Συμπέρασμα:

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της επιτυχίας του. Η γενιά που ζει τώρα και αμφισβητεί τα οφέλη του εμβολιασμού δεν έχει ζήσει εποχές όπου διάφορες αρρώστιες θέριζαν μικρούς και μεγάλους. Λογικό είναι λοιπόν να νομίζει κανείς πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Λογικό μπορεί να είναι αλλά δεν είναι σωστό. Ας μάθουμε λίγη  Ιστορία για να δούμε πως ζούσε ο κόσμος πριν το κινητό τηλέφωνο, πριν τη τηλεόραση και το απλό τηλέφωνο, πριν το ηλεκτρικό ρεύμα και τότε θα καταλάβουμε τί έχουμε κερδίσει σήμερα.

Ο υδράργυρος που είχε βαφτιστεί από τους πολέμιους των εμβολιασμών ως η κύρια αιτία για αυτισμό, έχει αφαιρεθεί από τα εμβόλια εδώ και χρόνια, αλλά ο αριθμός των αυτιστικών παιδιών δεν έχει πέσει. Άρα δεν έχει σχέση ο υδράργυρος, αλλά αυτό δεν σταματά τους συνωμοσιολόγους που εφευρίσκουν νέους “κακούς”.

Η λογική της μητέρας που λέει “εγώ ξέρω καλύτερα τί χρειάζεται το παιδί μου” είναι λάθος! Μητέρα έγινες κυρία μου, όχι γιατρός! Για να γίνεις μητέρα χρειάζεσαι σπέρμα, ωάρια και 9 μήνες. Για να γίνεις γιατρός χρειάζεται να σπουδάσεις για πολλά χρόνια, να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι για όλη σου την καριέρα. Ούτε οι γιατροί τα ξέρουν όλα, αλλά σίγουρα ξέρουν περισσότερα. Οι μητέρες που αρνούνται τα εμβόλια στα παιδιά τους κάνουν ένα σημαντικό λάθος γιατί με αυτό το τρόπο κινδυνεύει και η υγεία άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν κάνει εμβόλια. Αυτό συμβαίνει γιατί κανένα εμβόλιο δεν διαρκεί για πάντα, οπότε όταν δημιουργηθεί μια “κρίσιμη μάζα” παιδιών χωρίς εμβόλια, τότε κάποια από τις παραπάνω αρρώστιες θα επιστρέψει με άσχημα αποτελέσματα. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν δυστυχώς πολλά.

Ένα παράδειγμα σχετικά με την επιμονή κάποιον γονέων να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους μας έρχεται, φρέσκο φρέσκο, από την Αυστραλία. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου, ευτυχώς, ο πατέρας και ο δικαστής πήραν τη σωστή απόφαση. Διαβάστε εδώ για περισσότερα.

Απολαύστε τους Penn & Teller στο επισόδιο της σειράς τους Bullshit, όπου αναφέρονται στους εμβολιασμούς. Εξαιρετικά διαφωτιστικό με το δικό τους μοναδικό τρόπο:

Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένη η υστερία για τα εμβόλια και ο αστήριχτος φόβος πως αυτά προκαλούν αυτισμό. Τα ακούς βέβαια από συνωμοσιολογικούς κύκλους αλλά και από ομοιοπαθητικούς οι οποίοι γράφουν ξανά και ξανά πόσο κακό μας κάνουν τα εμβόλια, πόσο κακό κάνουν στα παιδιά μας και άλλα παρόμοια.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν πάντα κάποιοι στους οποίους η λογική και τα στοιχεία πάνε χαμένα. Μιας και δεν έχουν στοιχεία αρκούνται στην πίστη τους πως ο ομοιοπαθητικός τους έχει δίκιο (αν και δεν υποστηρίζουν όλοι οι ομοιοπαθητικοί την κατάργηση των εμβολίων) ή το άρθρο που διάβασαν στο internet τα λέει όλα πολύ ξεκάθαρα και εκτός από τα εμβόλια πρέπει να προσέχουμε μήπως βρεθεί βελόνα μολυσμένη με αίμα στην καρέκλα μας στον κινηματογράφο, να μην βγαίνουμε έξω όταν έχει πανσέληνο γιατί μπορεί να μεταμορφωθούμε σε λυκάνθρωπο, ή αν περάσει μπροστά μας μαύρη γάτα, να γυρίσουμε τρεις φορές γύρω από τον εαυτό μας λέγοντας το πάτερ ημών και να φτύσουμε τον κόρφο μας πετώντας αλάτι πίσω από την πλάτη μας.

Τώρα όμως το Council on Foreign Relations δημοσίευσε ένα χάρτη που δείχνει πως έχουν εξελιχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια επιδημίες όπως Ιλαρά, Παρωτίτιδα και άλλες. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά για χώρες που έχουν βουτήξει για τα καλά στον παραλογισμό κατά των εμβολίων και για την Αφρική όπου τα εμβόλια δεν είναι ευρέως διαθέσιμα σε όλες τις περιοχές. Ειδικά η Αμερική και η Αγγλία έχουν τα περισσότερα κρούσματα.

deadstate-vaccine-map

 

Με κόκκινο είναι η Ιλαρά και πράσινο η Παρωτίτιδα. Ο χάρτης έχει και άλλες αρρώστιες αλλά ας επικεντρωθούμε σε αυτές.

Μπορείτε να μπείτε στο χάρτη και να δείτε μόνοι σας την πρόοδο των ασθενιών αυτών σε όλα τα μέρη του κόσμου αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει ειδικά είναι η Ελλάδα. Όπως είπα και στην αρχή, ευτυχώς εμείς δεν έχουμε πέσει με τα μούτρα στη μαρμίτα με το φίλτρο βλακείας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τί θα γίνει τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το 2010 είχαμε μια επιδημία Ιλαράς με 126 ασθενείς και άλλη μία τον επόμενο χρόνο με 131 περιπτώσεις.

Untitled

Νομίζω πως δύο επιδημίες είναι αρκετές και πως δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε την πορεία της Αγγλίας και των ΗΠΑ στο δρόμο της βλακείας και της αφέλειας.

Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτό που πρέπει για να τα προστατέψουμε από ασθένειες που θα μπορούσαν να τα σκοτώσουν. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε σωστά και να μην αφήνουμε τους διάφορους τσαρλατάνους που κυκλοφορούν να ποτίσουν το μυαλό μας με αστήριχτες και επικίνδυνες ηλιθιότητες.

Ενώ η ανθρωπότητα κάνει τρομακτικά βήματα μπροστά κάθε χρόνο, υπάρχουν κάποιοι που τα φοβούνται. Αυτοί οι λίγοι είναι που φωνάζουν πιο πολύ από τους υπόλοιπους και ακούγονται περισσότερο.

Το μόνο που χρειαζόμαστε για να ξεκαθαρίσουμε τις χρήσιμες πληροφορίες από τα σκουπίδια είναι κριτική σκέψη. Ελπίζω να μην έχουμε έλλειψη και σε αυτή.

Greek Skeptic

10367806_241593766049571_3023499512378722014_n

 

Βιβλιογραφία – Reference:

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής