Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες – Η αποχαιρετιστήρια επιστολή

In Fake news by Γιώργος Γιώτης1 Comment

 

Η παρακάτω ανυπόστατη επιστολή, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να κυκλοφορεί, παρ όλες τις διαψεύσεις περί του αντιθέτου . Πρόσφατα μάλιστα την είδαμε σε μια ακόμη έγκυρη εφημερίδα …  «Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ.

Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι’αυτό που αξίζουν, αλλά γι’αυτό που σημαίνουν. Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλείνουμε τα μάτια, χάνουμε εξήντα δευτερόλεπτα φως. Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμόταν. Θα άκουγα όταν οι άλλοι μιλούσαν και πόσο θα απολάμβανα ένα ωραίο παγωτό σοκολάτα! Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου. Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος. Θα ζωγράφιζα μ’ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πάνω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι κι ένα τραγούδι του Σερράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη σελήνη. …»  (Όποιος θέλει να το διαβάσει όλο ας πατήσει εδώ).

—————————

Υποτίθεται ότι το παραπάνω είναι ένα ηθικοπλαστικό κείμενο, του Κολομβιανού νομπελίστα (νόμπελ Λογοτεχνίας 1982) συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος χτυπημένος από τον καρκίνο το στέλνει σε γνωστούς και φίλους για να τους αποχαιρετίσει.

Το κείμενο κυκλοφορεί από τον Μάιο του 2000 στα αγγλικά και είναι άγνωστο το πότε μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα Ελληνικά. Συγγραφέας του φέρετε να είναι ο μεξικανός εγγαστρίμυθος  Johnny Welch

Το συγκεκριμένο chain mail είχε τρομερή απήχηση («πιασάρικο» θέμα) μιας και οι πρώτοι που την «πάτησαν» ήταν δημοσιογράφοι, δημοσιεύοντας την υποτιθέμενη επιστολή σε εφημερίδες (η παραποίηση ξεκίνησε από τη la republica) και από κει και πέρα ήταν πολύ εύκολο να κυκλοφορήσει παντού.

Στο youtube υπάρχουν πολλές όμορφες παραλλαγές της όπως αυτή εδώ

http://www.youtube.com/watch?v=dKVkeLzO07o

Για όσους γνωρίζουν λίγα αγγλικά… μπορείτε να διαβάσουν περισσότερα για το ίδιο θέμα εδώ attawie και εδώ αλλά και εδώ και σε πολλά άλλα.

Ο συγγραφέας μάλιστα φέρεται να έχει δηλώσει… «αν είχα γράψει αυτό το γράμμα όντως θα πέθαινα… αλλά από ντροπή γιατί είναι πολύ γλυκερό«.

by antichainletter

Γιώργος Γιώτης

Γιώργος Γιώτης

Αρθρογράφος - Ερευνητής
Γιώργος Γιώτης
Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.