Ομοιοπαθητική: Απάτη ή Θαύμα;

19

Στα προηγούμενα άρθρα μου, αλλά και γενικά σε  αυτό το blog (www.greeksceptic.com), θέλω να κυριαρχεί η λογική και να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός. Αυτό το κάνω όχι γιατί είναι σωστό με βάση κάποιο ηθικό κανόνα, αλλά γιατί αν δεν χρησιμοποιώ τη λογική τότε χρησιμοποιώ το συναίσθημα και η αντικειμενικότητα χάνεται. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας   αποφεύγω να προσβάλω ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτά τα οποία προσπαθώ να καταρρίψω. Το ότι τα πιστεύουν δεν τους κάνει χαζούς ούτε τρελούς και σίγουρα δεν κάνει εμένα  καλύτερο.

Σε αυτό το άρθρο όμως δεν θα προσπαθήσω να είμαι ευγενικός. Θα είμαι ειλικρινής ακόμα κι αν αυτό δεν αρέσει σε όλους και θα το κάνω για ένα πολύ σημαντικό λόγο: Το να πιστεύεις στην ύπαρξη της Ατλαντίδας ή στις μυστικιστικές δυνάμεις των κρυστάλλινων κρανίων δεν είναι απαραίτητα κακό. Μπορεί να είναι λάθος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βλάπτεις τον εαυτό σου (εκτός και αν φας το νοίκι ψάχνοντας την Ατλαντίδα, οπότε ανήκεις σε άλλη κατηγορία), ούτε και κάποιον άλλο. Στη περίπτωση της ομοιοπαθητικής όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά…

Η ομοιοπαθητική μας πουλάει ίαση. Μας πουλάει ελπίδα για μια καλύτερη ζωή χωρίς πόνους και αρρώστιες για εμάς και αυτούς που αγαπάμε. Ό,τι κάνει και η ιατρική. Η διαφορά είναι, και αυτό θα προσπαθήσω να δείξω, πως η ομοιοπαθητική μας λέει ψέματα και, σε αντίθεση με άλλες ιδέες που πουλάνε διάφοροι, η ομοιοπαθητική είναι ξεκάθαρα και επιστημονικά αποδεδειγμένα ψεύτικη. Αν κάποιος προσπαθήσει να μας πείσει πως τον απήγαγαν εξωγήινοι μάλλον έχει παραισθήσεις, το να αποδειχθεί όμως πως αυτό δεν συνέβη, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Έτσι δεχόμαστε πως υπάρχει μια πιθανότητα, έστω και μικρή, να έχει συμβεί αυτό που ισχυρίζεται. Με την ομοιοπαθητική η κατάσταση διαφέρει. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη στο ότι αυτό που μας πουλάν ως φάρμακο δεν είναι παρά σκέτο νερό ή ζάχαρη συνεπώς δεν μπορεί να προσφέρει αυτό το οποίο υπόσχεται.

Θεωρώ λοιπόν, εξαιτίας των παραπάνω, πως η ομοιοπαθητική μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αυτούς που, καλοπροαίρετα, την εμπιστεύονται. Και η γνώμη μου είναι πως με το να πουλάς ελπίδες ενώ γνωρίζεις πως δεν υπάρχουν, το λιγότερο που γίνεσαι  είναι αναίσθητος, το περισσότερο κακός.

Τί είναι η ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από τον γιατρό Σάμιουελ Χάνεμαν. Στα τέλη του 18ου αιώνα οι γιατροί πίστευαν πως οι αρρώστιες προκαλούνταν από μια ανισορροπία ενός ή περισσότερων από τα σωματικά υγρά. Αυτά ήταν το αίμα, το φλέγμα, η μαύρη  και η κίτρινη χολή. Προκειμένου να επανέλθει η χαμένη ισορροπία αυτών των υγρών, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν αφαιμάξεις με βδέλες ή διάφορα καθαρκτικά με τα γνωστά αποτελέσματα, καθώς σήμερα ξέρουμε πως αυτά τα υγρά, όσα υπάρχουν, δεν έχουν τη σχέση που οι γιατροί νόμιζαν πως έχουν. Με άλλα λόγια η θεωρία της ισορροπίας των σωματικών υγρών έχει αποδειχθεί λανθασμένη.

Ο Χάνεμαν σκέφτηκε κάτι πολύ διαφορετικό. Πρόσεξε πως αυτές οι μέθοδοι πολύ συχνά δημιουργούσαν προβλήματα στους ασθενείς και αναρωτήθηκε τι θα μπορούσε να βοηθήσει καλύτερα. Υπέθεσε πως το σώμα μας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επιτυχία τις ανισορροπίες αυτές αν το “βοηθούσαμε” λίγο  δίνοντάς του μια μικρή ποσότητα από το δηλητήριο ή την τοξίνη που αρχικά δημιούργησε το πρόβλημα. Αυτό ο Χάινεμαν το αποκάλεσε “Ο Νόμος των Όμοιων”. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο εάν ένας υγιής άνθρωπος πίνοντας, για παράδειγμα, κατσικίσιο γάλα, εμφανίσει συμπτώματα κόκκινου δέρματος και τάσεις λιποθυμίας, ο ομοιοπαθητικός θα του δώσει να πιεί γάλα κατσίκας για να περάσουν τα συμπτώματα. Ακούγεται περίεργο; Είναι περίεργο.

Ο Χάνεμαν δεν ήταν χαζός. Ήξερε πως αυτή η λογική θα δημιουργούσε προβλήματα μιας και το να παίρνουμε ουσίες που μας αρρωσταίνουν δεν είναι καλό, και έτσι κατασκεύασε έναν άλλο νόμο. Το Νόμο των Ελάχιστων. Σύμφωνα με αυτόν το νόμο για να γιατρευτείς από μια πάθηση θα πρέπει να πάρεις μια εξαιρετικά μικρή δόση από το συστατικό που αρχικά σε αρρώστησε. Δηλαδή, για να μείνουμε στο παραπάνω παράδειγμα, αν έχεις κόκκινο δέρμα και τάσεις λιποθυμίας, τότε παίρνεις μια εξαιρετικά μικρή δόση κατσικίσιου γάλακτος για να θεραπευθείς.

Πόσο μικρή όμως πρέπει να είναι η δόση; Τα διαλύματά που παρασκεύασε ο Χάνεμαν ήταν της τάξεως του 1 στα 1030. Πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλη διάλυση. Η διάλυση αυτή είναι τόσο μεγάλη που αντιστοιχεί, συντηρητικά, σε ένα κόκκο άμμου σε όλες τις παραλίες, ερήμους και ωκεανούς στη γη. Εξαιρετικά μεγάλη διάλυση…. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να εκδώσει τη θεωρία του το 1807 και έτσι να γεννηθεί η ομοιοπαθητική.

Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά τα “φάρμακα” που μας δίνει η ομοιοπαθητική.

Όταν ο ομοιοπαθητικός καταλήξει στο συστατικό που θέλει να χρησιμοποιήσει σαν φάρμακο ακολουθεί τη παρακάτω διαδικασία:

 • Προσθέτει το συστατικό σε νερό ή αλκοόλη.
 • Ανακινεί το δοχείο με το μείγμα μπρος-πίσω 10 φορές, αριστερά-δεξιά 10 φορές, πάνω-κάτω 10 φορές, και στις 3 διαστάσεις δηλαδή.
 • Μετά παίρνει ένα μέρος αυτού του διαλύματος και το προσθέτει σε 10 μέρη νερό ή αλκοόλη και το ανακινεί ξανά όπως περιγράφω στο δεύτερο βήμα.

Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε νέα διάλυση διότι έτσι πιστεύεται ότι “ενεργοποιείται” το νερό και παίρνει τα χαρακτηριστικά της ουσίας που έχουμε προσθέσει.

Ας δούμε  άλλο ένα παράδειγμα.

Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιούνται διάφορες κλίμακες μέτρησης της διάλυσης του ενεργού συστατικού, οι πιο συνηθισμένες είναι η C και η D. Δεν θα τις αναλύσω, αλλά θα αναφερθώ σε σκευάσματα που είναι παρασκευασμένα σε διάφορα επίπεδα αυτών των κλιμάκων.

Έτσι λοιπόν, αν έχουμε ένα σκεύασμα που είναι διαλυμένο σε D1 τότε αυτό αποτελείται από δέκα μέρη νερό και ένα μέρος ενεργού συστατικού. Αυτή η διάλυση δεν χρησιμοποιείται  ποτέ στην ομοιοπαθητική.

Ένα σκεύασμα με διάλυση D6 περιέχει 1 μέρος συστατικού προς 10−6 νερό, που σημαίνει ο αριθμός 1 με έξι μηδενικά, δηλαδή ένα εκατομμύριο μέρη νερού. Σας φαίνεται μεγάλη διάλυση; Δεν είναι, διότι ο Χάνεμαν πρότεινε τη διάλυση D60. που σημαίνει 1 μέρος συστατικού προς 1060 μέρη νερού (το 1 με 60 μηδενικά) για τα ομοιοπαθητικά ”φάρμακα”. Αυτή η διάλυση είναι τόσο μεγάλη που ο ασθενής θα έπρεπε να καταναλώσει 1041 χάπια (αντιστοιχεί σε 1 δις φορές τη μάζα της γης), ή 1034 γαλόνια νερού (10 εκατομμύρια φορές τον όγκο της γης) για να πάρει ένα μόριο του συστατικού! Σας φαίνεται τρελό; Υπάρχουν και πιο τρελά μιας και το δημοφιλές σκεύασμα με το όνομα Oscillococcinum που υποτίθεται πως θεραπεύει τη γρίπη, έχει 10−400 διάλυση. Με πρόχειρους υπολογισμούς, αν κάποιος θέλει να πάρει ένα μόριο του ενεργού συστατικού του Oscillococcinum, που είναι το συκώτι και η καρδιά της πάπιας, θα πρέπει να καταναλώσει ποσότητα νερού που αντιστοιχεί σε μια σφαίρα ίση με τον όγκο του ηλιακού μας συστήματος! Πολύ νερό!

Ακόμα και αν ξεπεράσουμε τα μηχανικά προβλήματα που προκύπτουν από την ανάγκη ανακίνησης τέτοιων όγκων νερού σαν αυτούς που αναφέρουμε παραπάνω, η διάλυση είναι τόσο υψηλή που είναι σχεδόν αδύνατο να πάρουμε έστω και ένα μόριο του ενεργού συστατικού. Το ενδιαφέρον είναι πως η ομοιοπαθητική ισχυρίζεται πως όσο πιο διαλυμένο είναι το συστατικό τόσο πιο ενεργό είναι, κάτι που η κοινή λογική υπαγορεύει πως είναι λάθος. Ακόμα όμως και αν  δεχθούμε πως υπάρχει η πιθανότητα να βρούμε το ένα μόριο συστατικού σε όλο αυτό το νερό, έρχεται το όριο του Avogadro σύμφωνα με το οποίο  σε διάλυμα μεγαλύτερο από 6χ1023 δεν υπάρχει πιθανότητα να βρούμε έστω και ένα μόριο του ενεργού συστατικού.

Αλλά εδώ η ομοιοπαθητική κάνει ρελάνς! Υποστηρίζει  πως δεν είναι το ενεργό συστατικό που κάνει τη διαφορά, αλλά η ενέργεια που έχει περάσει από αυτό στο νερό. Αυτός είναι ένας πολύ ενδιαφέρον ισχυρισμός που μπορεί να ελεγχθεί πειραματικά και κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει.

Η ομοιοπαθητική υποστηρίζει πως με την ανακίνηση που γίνεται κατά τη παρασκευή του διαλύματος, μεταφέρεται ενέργεια του συστατικού στο νερό, και αυτή η ενέργεια μεταφέρεται σε εμάς και μας βοηθάει να θεραπευθούμε.

Αυτό που δεν μας λέει η ομοιοπαθητική είναι:

 • με ποιό μηχανισμό γίνεται αυτή η μεταφορά “ενέργειας” από το συστατικό στο νερό
 • με ποιό μηχανισμό γίνεται αυτή η μεταφορά «ενέργειας» από το νερό στο χαπάκι (υπάρχουν και χαπάκια)
 • τί είναι αυτή η “ενέργεια” και πως μετριέται
 • με ποιό μηχανισμό γίνεται η μεταφορά ενέργειας από το νερό ή το χαπάκι στο σώμα μας
 • με ποιό μηχανισμό επιλέγει το νερό να κρατήσει τις ιδιότητες του ενεργού συστατικού και όχι τις ιδιότητες κάποιου άλλου συστατικού το οποίο έρχεται σε επαφή με το νερό. (το θέμα το έχουμε δει εδώ)

Τελικά όμως η ομοιοπαθητική δουλεύει!

Έχουν γίνει πολλές έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα. Η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει πως η ομοιοπαθητική δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα από ένα πλασέμπο. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν στατιστικά καλύτερα αποτελέσματα από το πλασέμπο, αλλά δυστυχώς αυτές έχουν μεθοδολογικά προβλήματα (μικρό δείγμα ελέγχων, αλλοίωση δεδομένων, κτλ).

Αλλά εμένα η ομοιοπαθητική με βοήθησε!

Οι προσωπικές μας εμπειρίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επιστημονικά πειράματα. Όταν παίρνουμε ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα και μετά παρατηρούμε βελτίωση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτή η βελτίωση προήλθε από το σκεύασμα, μιας και υπάρχουν δεκάδες άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία μας. Σε ένα ελεγχόμενο πείραμα οι παράγοντες αυτοί είτε μηδενίζονται, είτε παύουν να είναι σημαντικοί λόγο πλήθους εξεταζόμενων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ύπαρξη σχέσης μεταξύ δύο γεγονότων δεν σημαίνει και πως το ένα προκαλεί το άλλο. Με άλλα λόγια ο ήλιος δεν ανέτειλε επειδή ο κόκορας λάλησε.

Μα τα έδωσα και στα παιδιά μου, που δεν ξέρουν ό,τι εγώ, και τα βοήθησε!

Όπως αναφέρω και παραπάνω, τα παιδιά μας δεν είναι αντικείμενο πειράματος και αν τους δίνουμε ομοιοπαθητικά σκευάσματα τότε παίζουμε με την υγεία τους. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως για τα παιδιά μας, όπως και για εμάς, υφίστανται και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Επιπλέον, όταν δίνουμε στα παιδιά ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα τους λέμε πως είναι για το καλό τους και θα τους κάνει καλά. Συνεπώς το φαινόμενο του πλασέμπο ισχύει κανονικά.

Αλλά αφού τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν έχουν παρενέργειες δεν βλέπω για ποιο λόγο δεν πρέπει να τα παίρνω!

Αν δεν σας ενοχλεί το ότι πληρώνετε πολλά χρήματα για να πάρετε κάτι που δεν έχει κανένα επιπλέον αποτέλεσμα από ό,τι θα είχε ένα χάπι ζάχαρης, τότε συνεχίστε να το παίρνετε. Αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε πως πολλοί άνθρωποι σταματούν να χρησιμοποιούν κανονικά φάρμακα και αρχίζουν να παίρνουν ομοιοπαθητικά σκευάσματα και με αυτό το τρόπο κάνουν κακό στην υγεία τους ή πεθαίνουν. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα ατόμων που έχουν αποκτήσει προβλήματα επειδή δεν πήραν τα φάρμακα που έπρεπε και άκουσαν κάποιον ομοιοπαθητικό. Δείτε τα εδώ. Το χειρότερο είναι όταν οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους ομοιοπαθητικά φάρμακα και καταλήγουμε να έχουμε τραγωδίες.

Συμπέρασμα

Η ομοιοπαθητική ακούγεται όμορφη σαν ιδέα αλλά τελικά δεν προσφέρει τίποτα. Όλα όσα ισχυρίζεται έχουν καταρριφθεί από την επιστήμη, ακόμα και η “μνήμη του νερού”, με την οποία υποτίθεται ότι μεταφέρεται η ενέργεια, έχει αποδειχθεί πως δεν υπάρχει. Όταν παίρνουμε ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι σαν να πίνουμε νερό ή να τρώμε ζάχαρη. Δεν μας κάνουν κακό ούτε όμως και καλό και σίγουρα είναι πιο ακριβά.

Greek Skeptic

Πηγές

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Στέργιος

  Δηλαδή τοότι η ομοιοπαθητική θεραπεύει και τα ζώα τι αποδεικνύει? ότι τα ζώα αυτοϋποβάλλονται με placebo?

 • Peter

  Πώς εξηγείται ότι υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα για την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων; Το ότι υπάρχουν νοσοκομεία σε άλλες χώρες όπου ασκείται η οποιοπαθητική; Η προβλεψιμότητα των συμπτωμάτων μετά τη χρήση ομοιοπαθητικού φαρμάκου; Η αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής στα ζώα; Placebo… χμ… δυσκολεύομαι να το πιστέψω…

  • GreekSkeptic

   Να ξεκινήσω ανάποδα λέγοντας πως το επιχείρημα «δυσκολεύομαι να το πιστέψω» λέει περισσότερα για εσένα παρά για την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής.

   Σχετικά με τα υπόλοιπα:

   Ομοιοπαθητικά φάρμακα για οξείες καταστάσεις: ποιές είναι αυτές; Μπα, δεν έχει σημασία. Θα ήθελα να δω έρευνες που να δείχνουν πως αυτά τα «φάρμακα» έχουν αποτέλεσμα.
   Ομοιοπαθητική σε νοσοκομεία: Μόνο αυτό; Στην Αγγλία η ομοιοπαθητική δίνεται από το ΕΣΥ τους και χρηματοδοτείται από το κράτος. Πως εξηγείται; Κάποιοι την πιστεύουν και κάποιοι βγάζουν λεφτά, πολλά εκατομμύρια.
   Ποια προβλεψιμότητα συμπτωμάτων; Πρώτη φορά το ακούω αυτό και έχω μιλήσει με πολλούς που ασχολούνται με το αντικείμενο. Εξήγησέ το σε παρακαλώ λίγο παραπάνω.
   Η αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής σε οποιονδήποτε, όχι μόνο ζώα, δεν έχει αποδειχθεί. Αν θες να με ρωτάς για αποτελεσματικότητα σε ζώα πρέπει πρώτα να μου δείξεις αυτή την αποτελεσματικότητα. Μέχρι τότε δεν υπάρχει.

   • Peter

    Μάλλον πρέπει να συζητήσεις με πολύ περισσότερους για το θέμα, γιατί υπάρχουν άπειρα παραδείγματα οξέων καταστάσεων που μπορούν να αντιμετωπιστούν ομοιοπαθητικά. Μερικά: Μια οξεία ωτίτιδα, ένα δήγμα επώδυνο από π.χ. σκορπιό, διάρροια κι ένα σωρό άλλα. Δεν φεύγω για ταξίδι χωρίς το ομοιοπαθητικό μου κιτ πρώτων βοηθειών, που έχει βοηθήσει αρκετές φορές κι εμένα και φιλικά μου πρόσωπα (ας είναι καλά ο ομοιοπαθητικός γιατρός μου που με έχει βοηθήσει όσες φορές χρειάστηκε με οδηγίες από το τηλέφωνο…). Η αποτελεσματικότητά τους είναι τόσο θεαματική που σε βεβαιώνω ότι αν είχες εμπειρία από την εφαρμογή τους θα απέκλειες την πιθανότητα placebo effect. ΟΚ, ξέρω, «φέρε μου τις εργασίες που το αποδεικνύουν» κλπ κλπ. Μια εργασία με διπλό τυφλό πείραμα για την ανάδειξη της αποτελεσματικότητας του τάδε ομοιοπαθητικού φαρμάκου στην θεραπεία π.χ. της σνηγματορροϊκής δερματίτιδας είναι αδύνατη, γιατί δεν υπάρχει μία σμηγματορροϊκή δερματίτιδα αλλά πάρα πολλές: μια για κάθε ιδιοσυγκρασία πάσχοντα. Ελπίζω να βοήθησα την κουβέντα.
    Η σχέση μου με το θέμα:
    Ασκώ επάγγελμα στο χώρο της υγείας, δεν είμαι ομοιοπαθητικός, μετά το τέλος των προπτυχιακών μου σπουδών παρακολούθησα μαθήματα Ομοιοπαθητικής για ένα περίπου εξάμηνο για να τη γνωρίσω από πρώτο χέρι με μεγάλες δόσεις σκεπτικισμού αρχικά που εκμηδενίστηκαν στη συνέχεια.

    • John Smith

     Το θέμα όμως δεν είναι απλά το αν δουλεύει. Από τη στιγμή που υπάρχουν μαρτυρίες τόσο του δημιουργού της ομοιοπαθητικής όσο και των συνεχιστών του ότι δεν πρόκειται για επιστήμη αλλά για μεθόδους θρησκευτικής φύσης, το αν δουλεύει ή όχι δεν έχει καμιά σημασία. Η επιστήμη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναγνωρίσει τις μεθόδους αυτές, και όσοι ομοιοπαθητικοί ισχυρίζονται ότι κάνουν κάτι το επιστημονικό λένε ψέματα.

 • Sotiris Varotsis

  Σαν γενικό concept πάντως δεν το βρίσκω λάθος (άσχετα αν η πρακτική εφαρμογή του αγγίζει τα όρια του τσαρλατανισμού). Στον τομέα της πρόληψης, οι εμβολιασμοί μέσες άκρες λειτουργούν κάτω από το ίδιο σκεπτικό. Εισάγεις στον οργανισμό την ουσία που τον αρρωσταίνει (σε αδρανείς μορφές), και με αυτόν τον τρόπο δίνεις την ευκαιρία στο ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει την ασθένεια και να αναπτύξει τρόπους αντιμετώπισής της. Από εκεί και πέρα βέβαια δεν υφίσταται καμία άλλη ομοιότητα.. Τώρα, για αυτούς που αρνούνται να βάλουν «χημικά» στο σώμα τους όπως ο διάολος το λιβάνι (sic), θα πρέπει μάλλον να μάθουν ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής χημικών ουσιών.. είναι το ίδιο το ανθρώπινο σώμα…

  • John Smith

   Επιφανειακά η ομοιοπαθητική μοιάζει να μην έχει πολλές διαφορές με την ιατρική, αφού άλλωστε o Hahnemann υπήρξε και γιατρός. Από εκεί και πέρα, όταν εγώ καλούμαι να δεχτώ ότι δεν θα μου δώσουν φάρμακο, αλλά νερό που «θυμάται» το φάρμακο, δεν πρόκειται πια για ιατρική αλλά για πίστη.

 • Τασιος

  Μάλιστα… Και τι ακριβώς δηλαδή εννοούμε με τον όρο «επιστήμη» ?
  Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του,μέσω της ανθρώπινης φύσης και αντίληψης…Ισχυρίζεται, ας πούμε, ότι έχει κατανοήσει και μελετήσει λοιπές μορφές ζωής στον πλανήτη,αλλά το έχει κάνει μόνο μέσα απ το πρίσμα που ο ίδιος μπορεί να επεξεργαστεί. Όταν αυτός ο «επιστήμονας » έχει διαπιστώσει και διατυπώσει ότι η γάτα «γουργουρίζει από ευχαρίστηση» , είναι επειδή στον ανθρώπινο κόσμο , μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί αυτή η συμπεριφορά.
  Άλλες πιθανές αιτίες?
  α)προσεύχεται σε εναν κοσμικό θεό που αντιλαμβανονται μόνο οι γάτες
  β)επικοινωνεί με αλλες γάτες-παρατηρητές ,και τους εξηγεί τι συμβαίνει στη γή όταν οι άνθρωποι περιεργάζονται και νομίζουν ότι εχουν τον έλεγχο πάνω σε ένα τετράποδο ,τριχωτό ον.
  γ) Με το γουργούρισμα βάζει σε λειτουργία ένα ζωικό σκάννερ και εξετάζει την παθολογία μας.
  Ας μας εξηγήσει λοιπόν ο οποιος επιστήμονας , τι εννοεί η γάτα με το γουργούρισμα και μετά ας μπεί στον κόπο να μας πει πόσο μουφα ειναι η ομοιοπαθητικη και πόσο η ιατρική . Οσο για τα ακριβα φάρμακα της ομοιοπαθητικης ,βάλτε το κι αυτό στα hoax . Mια επίσκεψη σε παθολόγο αντιστοιχει σχεδον σε τριμηνη ομοιοπαθητικη θεραπεία.
  Ακόμα κι αν πίνω τρεις μήνες ζάχαρη ,το προτιμώ ,απ το να τα δώσω στον παθολόγο για να με στείλει να αγοράσω σιρόπι για τον λαιμό.

  • John Smith

   Θα επαναλάβω κάτι που έχω πει και σε άλλους: η επιστήμη δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι ίδιοι οι ομοιοπαθητικοί παραδέχονται ότι αυτό που κάνουν δεν βασίζεται στην επιστήμη αλλά σε θρησκευτικές πρακτικές. Τα υπόλοιπα -«μα αφού δουλεύει», «οι γιατροί θέλουν μόνο τα λεφτά μας», «ο ομοιοπαθητικός μου με νοιάζεται», κλπ- είναι απλά για να νοιώθουν καλά όσοι ασχολούνται με το θέμα.

 • GreekSkeptic

  Κα Κική, Λυπάμαι αν βρίσκετε το άρθρο βλακώδες. Το γεγονός πως εσείς δεν έχετε κάνει εμβόλια και δεν έχετε πάρει άλλα φάρμακα δεν λέει απολύτως τίποτα. Αυτή τη στιγμή προστατεύεστε από αυτό που λέγετα «ανοσία της αγέλης» που προκύπτει από το γεγονός πως η πλειοψηφία είμαστε εμβολιασμένοι και δεν αρρωσταίνουμε από τις αρρώστιες που μας προστατεύουν τα εμβόλια.
  Αν πάτε όμως σε μια χώρα όπου τα εμβόλια δεν είναι διαδεδομένα και οι αρρώστιες αυτές υπάρχουν ακόμα, δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος όσο ακούγεστε αυτή τη στιγμή.

 • Διαβάζοντας το σχόλιο σας, το ξανασκέφθηκα και την επόμενη φορά που πχ θα έχω πονοκέφαλο θα πιω αποσταγμένο νεράκι. Σιγά μην πάρω παρακεταμόλη ή ακετυλοσαλικυλικό οξύ (γράφω τις ουσίες μη κατηγορηθώ για διαφήμιση κάποιας συγκεκριμένης εταιρείας). Τι σημασία θα έχει αν θα το χρυσοπληρώσω (το αποσταγμένο νερό) σε κάποια φαρμακευτική εταιρία που το βγάζει ή αν δεν είναι εταιρία στον φαρμακάκια που θα μου το φτιάξει. Σημασία έχει να μην βάλω στον οργανισμό μου ούτε ένα μόριο από τις βλακείες που πουλάνε.(ρε μπας και τα ομοιοπαθητικά τα μοιράζουν τζάμπα και δεν πήρα χαμπάρι το χαϊβάνι;) Αυτό είναι το νόημα και η ουσία. Το μόνο που φοβάμαι από την ομοιοπαθητική είναι να μην ξεχάσω κάποια στιγμή να πάρω τη δόση μου και πάω από υπερβολική δόση (δεν είναι δικό μου). Αυτό αλώστε ισχυρίζεται η ομοιοπαθητική. Όσο πιο αραιωμένο είναι τόσο πιο αποτελεσματικό. Μάλιστα οι αραιώσεις των ουσιών είναι 30c, 100c μέχρι και 400c τα καλά και δυνατά ομοιοφάρμακακια, που αντιστοιχεί, μια σταγόνα σε ποσότητα νερού ίση με το ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. (μετρήστε και τον κενό χώρο στον υπολογισμό σας) γιατί ως γνωστό το νερό έχει μνήμη και θυμάται. Απλά είναι επιλεκτική η μνήμη του και δεν θυμάται τα πάντα, παρά μόνο τις ομοιοπαθητικές ουσίες που δεν έχει ούτε ένα μόριο κυριολεκτικά από αυτές μέσα. πάω να πάρω τις ομοιοπαθητικές μου βιταμίνες τώρα. (φλας… να βγάλουμε καμιά ομοιοπαθητική δίαιτα και να χεστούμε στο τάλαρο; το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει αποτέλεσμα!)

 • Δε γίνετε να μην βάλω το βίντεο του James Randi σε αυτή την ανάρτηση.

  https://www.youtube.com/watch?v=0-NRJGO0UnY

  https://www.youtube.com/watch?v=YxXLP06bWls

  • Φελέκι

   Είναι τουλάχιστον φρικιαστικό για μένα να λέει οτι ένα μέντιουμ παίρνει 700 δολλάρια ΑΠ’ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ και έχει και λιστα αναμονής 2 χρονάκια. Φρικιαστικό να ανακαλύπτεις πόσα ντουβάρια περπατάνε σ’ αυτόν τον πλανήτη.

 • EGW

  Ποιος ο λόγος να καταπιάνεστε με την ομοιπαθητική, να την βγάζεται hoax έτσι απλά με την «κοινή απλή λογική» του αρθρογράφου και 10 link από κάτω?. Δεν νομίζω ότι όλα τα θέματα μπορούν να καλυφθούν με την ίδια βαρύτητα ή ελαφρότητα λες και είναι όλα περιπτώσεις όπως το like farming κλπ. Χάνετε σε βαρύτητα και ποιότητα.. Είμαι σίγουρος ότι κάποιος γιατρός της ομιοπαθητικής θα μπορούσε εξίσου ανάλαφρα να αντικρούσει την τα οποια επιχερηματα αλλά και την βεβαιότητα του αρθρογράφου διότι ούτε κρύβωνται και ούτε είναι πχ θεωρητικοί φυσικοί ή συνομοσιολόγοι, υπάρχουν δίπλα μας όπως και φαρμακεία που πουλάνε τα αντίστοιχα φάρμακα/σκευάσματα. Δεν είμαι υπερ αλλά ούτε κατα της ομοιοπαθητικης αλλά το παρόν άρθρο με 300 λέξεις και 10 αναφορές σε link ξεμπροστιάζει μια «μπίζνα» τεράστια την ομοιοπαθητικη! όταν μιλάμε για μια «ιατρική μέθοδο» η οποία έχεια άδεια λειτουργίας και εμπορίας

  • GreekSkeptic

   Όποιος έχει επιστημονικές έρευνες που να δείχνουν πως η ομοιοπαθητική δουλεύει, μπορεί να τα δώσει εδώ. Αλλά θα τον συμφέρει περισσότερο να επικοινωνήσει με το Randi Foundation και να κερδίσει και ένα ωραίο εκατομμύριο με αυτές τις αποδείξεις. Τί καλύτερο;

  • Μάριος Φωτίου

   EGW χάνεις την ουσία. Στον ιστοχώρο http://www.homeopathy.gr/ γράφει χαρακτηρηστικά για την παρασκευή των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων
   ——————————-
   Eίναι προφανές ότι αυτό το φαινόμενο (σ.σ. διάλυση με δονήσεις) δεν μπορεί να ερμηνευθεί με τους συνηθισμένους χημικούς όρους. Οι διαλύσεις είναι τέτοιες που ούτε ένα μόριο του αρχικού φαρμάκου δεν έχει παραμείνει! Αλλά τα πραγματικά κλινικά δεδομένα δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι κάποια δράση έχει παραμείνει – μια δράση που είναι αρκετά ισχυρή για να θεραπεύσει ακόμα και χρόνιες παθήσεις. Στην παράγραφο 209 ο Χάνεμαν γράφει:

   «Το ομοιοπαθητικό σύστημα ιατρικής αναπτύσσει, σε ανήκουστο μέχρι τώρα βαθμό, τις εσωτερικές δυνάμεις των ακατέργαστων ουσιών, με τρόπους ασυνήθιστους, που δεν είχαν μέχρι σήμερα δοκιμαστεί και με τους οποίους όλες αυτές οι ουσίες γίνονται ανυπολόγιστα αποτελεσματικές και θεραπευτικές».

   Αυτό που ανακάλυψε ο Χάνεμαν είναι ότι σε κάθε ουσία στη φύση υπάρχει κάποια κρυμμένη εσωτερική ζωή. Μπορούμε να κινητοποιήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη «δύναμη», αν γνωρίζουμε πώς να επεξεργαστούμε σωστά τις ουσίες.

   ——————–

   Το πρόβλημα είναι απλό. Όσο και να ψάξεις δεν θα μπορέσεις να βρείς ούτε εσύ ούτε ο ομοιπαθητικός γιατρός τρόπο να επαληθεύσεις αυτές τις αρλούμπες. Αντίθετα με αυτό το δεδομένο οι ομοιοπαθητικοί «γιατροι» συνεχίζουν να πουλούν ψέυτικες ελπίδες.

   Τώρα θα με ρωτήσεις πως είναι δυνατόν αν είναι μία μη αποδεδειγμένη πρακτική να είναι νόμιμη αναγνωρισμένη ιατρική πράξη στην Ελλάδα. Σε αυτό δεν μπορώ να σου απαντήσω με δεδομένα αλλά με μία υπόθεση ότι συγκεκριμένοι φορείς πίεσαν την ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση λόγω του προφανούς κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτό τουλάχιστον έγινε στην Αγγλία και μάλιστα αποδεδειγμένα μέσω ενός ΜΚΟ του πρίγκηπα Τσαρλς υποχρεώνοντας μάλιστα τον NHS (το ΕΣΥ της αγγλίας) να δημοσιεύσει εδώ http://tinyurl.com/l566ftw.