Οι μαγικές ιδιότητες του αγιασμού

94

holywaterΔεν έχει περάσει πολύς καιρός που φίλος της σελίδας με ρώτησε αν έχουμε ασχοληθεί με το θέμα του αγιασμού, (ξέρετε, το νερό που ευλογεί ο παππάς στην εκκλησία, ε αυτό), και κατά πόσο οι ισχυρισμοί που έχουν γίνει σχετικά (δεν χαλάει ποτέ, κ.α.) αληθεύουν.

Του απάντησα πως σε αυτή τη σελίδα προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα θρησκευτικά θέματα και αν θέλει να δει τέτοια άρθρα θα πρέπει να πάει στο blog μου (greeksceptic.com) όπου το υλικό είναι σαφώς περισσότερο.

Αλλά είναι να μη μου βάλεις το μικρόβιο για τέτοια θέματα. Πως να το κάνω, έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στην θρησκεία και ειδικά στην εκκλησία και τους βοσκούς της, συγνώμη, ποιμένες εννοούσα. Τί; Το ίδιο είναι; Τέλος πάντων.

Σκέφτηκα λοιπόν πως ένας ισχυρισμός πως ο αγιασμός δεν χαλάει ποτέ όπως κάνει αργά ή γρήγορα το νεράκι της βρύσης, μπορεί να έχει θρησκευτική βάση, αλλά δεν παύει να είναι επιστημονικά επαληθεύσιμο. Με άλλα λόγια, σαν ισχυρισμός, δεν είναι «καθαρόαιμα» θρησκευτικός οπότε και να  εξαιρείται από αυτό το site, αλλά είναι σαν όλους αυτούς που εξετάζουμε και συνεπώς μπορούμε να τον αναλύσουμε επιστημονικά, χωρίς απαραίτητα να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη δήλωση για την αλήθεια της θρησκείας πάνω στην οποία στηρίζεται, άρα και χωρίς να καταστρατηγήσω τους κανόνες του site με τους οποίους έχω συμφωνήσει.

Οπότε, ήρεμος πως δεν κάνω κάτι λάθος, άρχισα την έρευνά μου. Ευτυχώς γρήγορα βρήκα αυτό το άρθρο όπου αναφέρεται και μια έρευνα που έχει γίνει πάνω στο θέμα, αλλά και το όνομα της ερευνήτριας, Angelina Malakhovskaya. Αυτά είναι καλά νέα γιατί έτσι θα βρω την έρευνα, ε; Έλα μου όμως που απογοητεύτηκα. Δεν μπόρεσα ποτέ να βρω την έρευνα. Είτε δεν ήμουν αρκετά καλός στο ψάξιμο ή δεν υπήρχε. Βρήκα όμως ένα άρθρο από τον φίλο Κρυπτεία ο οποίος έχει κάνει πολύ όμορφη δουλειά και έχει και αυτός αποτύχει να βρει την αρχική έρευνα.  Ο Κρυπτεία από την αρχή είπε πως δεν υπάρχει έρευνα άρα όλος ο ισχυρισμός είναι αίολος και έχει δίκιο.

Αλλά εγώ ήθελα να δω με λίγο μεγαλύτερη λεπτομέρεια τους ισχυρισμούς της έρευνας, πλήρη αναφορά της οποίας θα βρείτε εδώ. Πρόκειται για μετάφραση του αρχικού Ρωσικού άρθρου και αυτό είναι το καλύτερο που έχω βρει.

Η έρευνα λοιπόν λέει:

 1. Το σημείο του σταυρού σκοτώνει μικρόβια
 2. Το σημείο του σταυρού αλλάζει την οπτική πυκνότητα του νερού ως προς την υπεριώδη ακτινοβολία

Ξεκάθαροι ισχυρισμοί που μπορούν να ελεγχθούν από την επιστήμη, αλλά και να τσεκάρουμε και τα στοιχεία της έρευνας, να κάνουμε ένα peer review που λένε. Ας τα δούμε ένα ένα.

1. Το σημείο του σταυρού σκοτώνει μικρόβια.
Η έρευνα μας λέει πως κάθε φορά που έλεγαν το Πάτερ Ημών (όχι ανάποδα) και έκαναν το σήμα του σταυρού τα μικρόβια μειώνονταν κατά 7, 10, 100 και καμιά φορά 1000 φορές! Εδώ υπάρχει το πρώτο πρόβλημα!
Μια από τις βασικές αρχές της επιστήμης είναι πως όταν πειράζεις μια παράμετρο αλλάζει και το αποτέλεσμα. Αλλά η έρευνα μας λέει πως το πλήθος των μικροβίων έπεφτε κατά 7, 10, 100 μέχρι και 1000 φορές κάνοντας μία φορά το σημείο του σταυρού και όχι περισσότερες. Χωρίς λοιπόν να αλλάζει κάποια παράμετρο το αποτέλεσμα άλλαζε! Αυτό είναι ξεκάθαρο χαρακτηριστικό λανθασμένου σχεδιασμού του πειράματος. Αν κάθε φορά που κάνεις το πείραμα, χωρίς να αλλάξεις κάτι, παίρνεις άλλο αποτέλεσμα, τότε καλό θα είναι να αλλάξεις το σχεδιασμό σου. Κάποιο λάθος έχεις κάνει. Τί λάθος δεν ξέρω, αλλά είναι είναι πιο λογικό να συμβαίνει ένα λάθος από το να σκεφτούμε πως το σημείο του σταυρού απολυμάνει το νερό καλύτερα την Τρίτη αντί την Κυριακή, ή τις μονές μέρες αντί τις ζυγές.

2. Το σημείο του σταυρού αλλάζει την πυκνότητα του νερού ως προς την υπεριώδη ακτινοβολία
Εδώ πρέπει να δούμε κάποια θέματα φυσικής. Ας ξεκινήσουμε ορίζοντας την οπτική πυκνότητα του νερού, πληροφορίες που αντλούμε από το The Physics Classroom:

Η οπτική πυκνότητα ενός υλικού έχει σχέση με τη τάση των ατόμων του υλικού να κρατήσουν την απορροφημένη ενέργεια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (φωτός) πριν την ελευθερώσουν ξανά. Όσο πιο πυκνό είναι ένα υλικό τόσο πιο αργά κινείται το φως μέσα του. Αυτή τη ταχύτητα τη συγκρίνουμε με την ταχύτητα του φωτός στο κενό και βλέπουμε τη διαφορά.

Οπότε, ο ισχυρισμός είναι πως η ταχύτητα του φωτός αλλάζει μέσα στο νερό, αλλά μόνο για το υπεριώδες φάσμα. Αυτό είναι το δεύτερο πρόβλημα!

Χάρη στην εκτεταμένη έρευνα που έχουμε κάνει σχετικά με τη ταχύτητα του φωτός μέσα από διάφορα υλικά, κυρίως για να φτιάξουμε καλούς φακούς για φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, ξέρουμε πως η εξίσωση Sellmeier δεν επιτρέπει αυτό που λέει η έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, η εξίσωση Sellmeier λέει πως η ταχύτητα του φωτός αλλάζει μέσα σε ένα υλικό, αλλά αλλάζει σε όλα τα μήκη κύματος και όχι μόνο σε ένα όπως μας λέει η έρευνα. Για να συμβεί αυτό που λέει η έρευνα θα πρέπει να ανατραπεί ένα μεγάλο μέρος της φυσικής και πολλά από τα συμπεράσματα που ξέρουμε πως είναι σωστά, να αναθεωρηθούν εντελώς.

Άρα, πάνε και οι δύο ισχυρισμοί. Όπως είδαμε κανείς από τους δύο δεν μπορεί να ισχύει όπως τους παρουσιάζει η έρευνα.

Τί αποδείξαμε; Πως ο αγιασμός δεν κάνει θαύματα; Όχι. Δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι αρνητικό. Είναι δουλειά των πιστών να αποδείξουν πως ο αγιασμός κάνει θαύματα, αλλά σε αυτή την περίπτωση η κυρία Angelina Malakhovskaya απέτυχε παταγωδώς να το κάνει.

Με άλλα λόγια, ακόμα και αν βρίσκαμε την έρευνά της, αυτή δεν θα είχε την παραμικρή επιστημονική αξία.

Θίξαμε με κάποιο τρόπο την ορθοδοξία; Δεν νομίζω.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι που όλοι οι πιστοί μου λένε πως η θρησκεία είναι θέμα πίστης και η επιστήμη δεν έχει καμία θέση σε αυτή, αλλά μόλις εμφανιστούν επιστημονικά δεδομένα, ακόμα και σαν αυτή την έρευνα που μόλις δείξαμε πόσο λάθος είναι, τα γραπώνουν όπως ο ναυαγός τη σχεδία και μου τα πετούν στα μούτρα όσο πιο συχνά μπορούν.

Αλλά όταν η επιστήμη δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέει η θρησκεία τότε όλοι μου λένε πως είναι ανόμοια και δεν θα έπρεπε να ασχολείται η επιστήμη με τα της θρησκείας (ενώ το αντίθετο επιτρέπεται βέβαια).

Πως να το κάνουμε, δεν μπορείτε να έχετε και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Αποφασίστε, με την επιστήμη ή μακρυά της; Αν θέλετε την επιστήμη τότε θα παίξετε με τους κανόνες της. Αν δεν τη θέλετε τότε φτιάξτε δικούς σας. Η θρησκεία είναι καλή σε αυτό.

Το κάνει χιλιάδες χρόνια τώρα.

Greek Skeptic

Sostos-Stavros-2011

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Kostantinos Athanasiou

  Το ψωμι σε ποσες μερες μουχλιαζει?Επιστημονικα?Εχω δυο κοματια λειτουργιας,για ορισμενους για εμενα ειναι δυο υψώματα τα οποία έχουν διαβαστεί απο ιερέα σε ημερα γιορτής.Το ένα το έχω 7 μηνες και το αλλο 10,χωρίς να εχουν μουχλιάσει.Οταν ο Αγιασμος ειναι διαβασμένος απο τον Ιερέα το νερο ποτε δεν παθαινει τιποτα,γιατι ειναι Αγιασμος.Τωρα ο Αγιασμος ειναι απλη ευλογιά και τίποτα παραπανω,για οσους πιστεύουν.Ουτε αρρώστια θεραπεύει ουτε κατι άλλο.Η πιστη στον Θεο όμως,προκαλεί καθημερινα θαυματα,για οσους πιστεύουν..Οσον αφορα τα δυο υψώματα τα εχω ακομα στην κατοχή μου.Δεν εκανα αναφορα σε αυτό,ωστε να αποδείξω απολυτος τιποτα..Όποιος θέλει να πιστέψει στο Θεο πιστευει.Δεν χρειαζετε αποδειξεις.Οποιος δεν θελει,δικαιωμα του και σεβαστο.Ελεύθερος ο καθε ανθρωπος να πιστευει οπου θελει.

 • Φελέκι

  Πάω να φτιαξω φραπεδάκι, δεν έχω παγωμένο νερό. Βρίσκω αγιασμό, χτυπάω το φραπέ ΤΣΟΥΠ! Ξαφνικά εμφανίζονται ΚΑΙ παγάκια στο φραπεδάκι. Θαύμα , σοκ και δέος. Μήπως το αντίδωρο φτιάχνει και τσιγαράκια γιατί ξέμεινα;

 • Probatious Elladistanious

  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ…ΑΠΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΞΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟ

  -ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΕΝΟ;
  -ΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕ ΑΜΑΡΤΩΛΕ
  -ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ;
  -ΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ
  -ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΥΤΟ
  -ΝΑΙ…
  -ΩΡΑΙΑ, ΠΙΕΣ ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΔΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ, ΜΙΑ ΔΥΟ ΓΟΥΛΙΕΣ

  ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΝΑ ΠΙΝΕΙ ΑΓΙΑΣΜΟ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ Η ΚΑΙ ΜΗΝΩΝ

  ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ…ΑΓΙΑΣΜΕΝΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ…

  • John Smith

   Άμα θες εγώ να το κάνω. Το ερώτημα είναι αν όταν το κάνω θα δεχτείς ότι ήταν θαύμα και δεν θα προσπαθήσεις να το δικαιολογήσεις αλλιώς.

   Επίσης μην μπλέκεις τα πασχαλινά αυγά με τον αγιασμό. Άλλο τα έθιμα και άλλο κάτι που η Εκκλησία δέχεται.

 • John Smith

  Επειδή πάλι βλέπω ένα σωρό ακραία σχόλια και από τις δύπ πλευρές, να πω και εγώ ορισμένα πράγματα:

  Οι θεωρίες περί βασιλικού ή ασημένιων σκευών είναι -μετά συγχωρήσεως- ανόητες, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκε τίποτα από τα δύο, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.

  Ένα θαύμα δεν έχει ανάγκη από συγκεκριμένες διαδικασίες για να γίνει. Ούτε μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά. Η επιστήμη απλά καταγράφει το γεγονός, και ο καθένας το αποδίδει όπου καταλαβαίνει ανάλογα με την πίστη του. Ας μην προσπαθούμε λοιπόν να κρίνουμε τα θαύματα επιστημονικά.

  Όσο για την άλλη πλευρά: ο αγιασμός δεν είναι χάπι, ώστε να τον χρησιμοποιεί κανείς περιμένοντας ότι θα του θεραπεύσει κάθε πρόβλημα. Το θαύμα γίνεται όταν ο Θεός κρίνει ότι χρειάζεται, και υπάρχουν φορές που μπορεί να μην έχουμε τα αποτελέσματα που περιμένουμε.

  Υπάρχουν άτομα που νομίζουν ότι η χάρη του Θεού είναι κάτι το μαγικό, και εάν αυτοί κάνουν «ότι πρέπει» θα έχουν οπωσδήποτε αποτελέσματα. Αυτός όμως ο τρόπος σκέψης όχι μόνο είναι τελείως λάθος, αλλά είναι και απορριπτέος από την Εκκλησία. Εάν ο άνθρωπος πιστεύει ότι ο Θεός θα κάνει το καλύτερο γι’ αυτόν, τότε δεν πρέπει να απαιτεί να γίνονται τα πράγματα όπως αυτός θέλει, αλλά να δέχεται ότι ο Θεός επιτρέπει.

  Και μια επισήμανση για το συγγραφέα του άρθρου: η πίστη και η επιστήμη δεν συμπλέκονται, καθώς η κάθε μία εξετάζει διαφορετικά ζητήματα. Όπως όμως υπάρχουν πιστοί που προσπαθούν -ανόητα κατά τη γνώμη μου- να αποδείξουν ότι η πίστη τους κατοχυρώνεται επιστημονικά, έτσι υπάρχουν και επιστήμονες που προσπαθούν να παρουσιάσουν τα πιστεύω τους ως επιστήμη, καλυπτόμενοι πίσώ από τους τίτλους τους. Όταν λοιπόν βλέπουμε κάποιον, σε όποια πλευρά και αν ανήκει, να ανακατεύει την επιστήμη σε θέματα που δεν μπορούν να αποδειχθούν, το άτομο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

 • Bmoviestgams Bmoviestgams

  https://www.youtube.com/watch?v=iu9P167HLsw

  Δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα, η επιστήμη είναι ένα μωρό που μπουσουλάει. Από το πολύ σκύψιμο περάσατε τις πέτρες για θεούς. Καλή προβολή. Καλή συνέχεια.

 • Bmoviestgams Bmoviestgams
 • anonymoss

  και πολυ ευγενικο κειμενο… εγω δε καταλαβαινω γιατι πρεπει να σεβομαστε τις ανοησιες.
  Και θα δωσω ορισμο στο τι εννοω ανοησιες. Ανοησιες εννοω μπουρδες.. δηλαδη λόγια που δεν στηριζονται στην αντικειμενικη πραγματικοτητα, που ειναι 100% μεταφυσικα.. Που δεν εχουν λογικη αποδειξη.. και ειναι ισχυρισμοι οτι ναναι. ακου εκει μαγικο νερο που δε χαλαει.Θα μου το πει καποιος αυτο και αν δεν τον παρω στα σοβαρα..τοτε παει να πει οτι δε σεβομαι τους συνανθρωπους μου; ή οτι δε σεβομαι πραγματα που ΔΕΝ στεκουν; και παιδια ας παψει να ειναι θεμα ταμπου η θρησκεια δλδ ελεος. μεχρι και νομος υπαρχει που παει φυλακη ο «βλασφημος» Αν ειναι δυνατον δλδ! Δηλαδη τι θα παθει ο πιστος αν ακουσει «βλασφημιες»; Θα στεναχωρηθει; ή μηπως εσεις οι πιστοι θεωρειτε οτι ο θεος σας χρειαζεται προστασια απο νομους; και ειναι τοσο ταμπου το θεμα θρησκεια.. που ενω η εκκλησια εχει τοση περιουσια..θα μου επιτρεψετε να υπερβαλω και να πω τα 2/3 της ελλαδας.. εχουν πολυ περιουσια.. παραδεχτειτε το.. και ενω εχουν τοση μεγαλη περιουσια, και υπαρχει γυρω μας τοση φτωχεια, δεν μιλαει κανεις. Ειναι δικαιο αυτο; Ειναι ανθρωπιστικο; Καλο θα ηταν να εχουμε ως εργαλειο ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ. ας αφησουμε δογματα και φανατισμους…

  • John Smith

   Προφανώς και μπορεί ο καθένας να κάνει κριτική σε οποιοδήποτε θέμα, ακόμα και στην πίστη, αρκεί να τηρούνται κάποιοι κανόνες:

   1) Να σέβεται αυτόν του οποίου την πίστη κρίνει, ακόμα και όταν αυτός κάνει λάθος.

   2) Να έχει κάνει σε βάθος έρευνα της πίστης του άλλου, και να μην επαφίεται σε ότι άκουσε από τρίτους.

   Αυτός που θα πάρει μερικές περιπτώσεις θρησκοληψίας, θα τις αποδόσει στην πίστη και όχι στους θρησκόληπτους, θα κατηγορήσει την πίστη για πράγματα τα οποία δεν δίδαξε και θα βάλει μέσα και καμιά ντουζίνα βρισιές -έτσι για να δέσει το γλυκό- είναι απλά φανατικός και τίποτα περισσότερο.

   Επίσης, άλλο να κατηγορήσει κανείς ένα συγκεκριμένο περιστατικό και άλλο την πίστη ως σύνολο. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να έχει στοιχεία, στη δεύτερη -επειδή ακριβώς είναι θέμα πίστης- είναι σίγουρο ότι δεν έχει και απλά προβάλλει τη δική του πίστη.

 • Λεωνίδας

  Καλό τό τρολάρισμα, αλλά ξεχνάς κάτι βασικό: ο συνδετήρας συγκρατείται λόγω τής επιφανειακής τάσης, όμως όταν αυτή εξουδετερωθεί, βυθίζεται. Εσύ μπορείς νά κάνης ΕΝΑ ΞΥΛΟ νά βυθιστή;; Γιατί όπως πιστέυω γνωρίζης, τά ξύλα επιπλέουν ανεξαρτήτως επφανειακής τάσης.

 • Alexander Nikolaidis

  Πληροφοριακά στο μάτιασμα δεν πιστεύουν μόνο οι Ελληνορθόδοξοι.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Evil_eye

 • Antonios Oreos

  αγαπητέ εγω εκανα το πείραμα.
  εβαλα σε ενα μπουκάλι αγιασμό και σε ένα άλλο μπουκάλι νερό βρύσης.
  τα φύλαξα δίπλα επί ένα χρόνο
  κανένα μπουκάλι δε βρήκα «χαλασμένο’ ή μουχλιασμένο.
  ούτε τον αγιασμό ούτε το απλό νερό.
  λες να έκανα θαύμα;;;
  Antonios

 • Γιωργος

  το χειμωνα που το βρισκουν το βασιλικο; λετε μπουρδες! ο αγιασμος γινεται με ειδικες ευχες που δινει ο πατερ!και δεν χρεισιμοποιει ουτε βασιλικο ουτε αργυρα!καντε το εξης πειραμα εσεις που δεν πιστευεται παρτε νερο απο το σπιτι σας σε οτι βαζο θελετε αργυρο,πλαστικο,γιαλινο,χρυσο και πατε στην εκκλησια μολις διαβασει ο πατερ τις ευχες θα γινει αγιασμος!και αλλο παραδειγμα πατε στο αγιο ορος στην πηγη του αγιου αθανασιου που τρεχει μεσα απο το βουνο ελευθερα συνεχεια χωρις σταματημο ειναι αγιασμος μονιμα βαλτε το οπου θελετε και κρατηστε το!και 200 χρονια να περασουν δεν θα παθει τιποτα εις τους αιωνας των αιωνων αμην!

  • Antonios Oreos

   αγαπητέ εγω εκανα το αντίθετο πείραμα.
   εβαλα σε ενα μπουκάλι αγιασμό και σε ένα άλλο μπουκάλι νερό βρύσης.
   τα φύλαξα δίπλα επί ένα χρόνο
   κανένα μπουκάλι δε βρήκα «χαλασμένο’ ή μουχλιασμένο.
   ούτε τον αγιασμό ούτε το απλό νερό.
   λες να έκανα θαύμα;;;
   Antonios

  • Artemoula Tsouta

   Έχω τρεις πανέμορφους χειμερινούς βασιλικόυς στο σαλόνι μου… Πριν πεις μια μπούρδα να το ψάχνεις πρώτα..

 • Πετρος

  Υπάρχει και δεύτερος μύθος ότι ο αγιασμός των παπικων δεν κρατάει και γίνεται πράσινος η κάτι τέτοιο (θα πρέπει να ψάξω να βρω το βιβλίο που το διαβασα). Επομένως θα πρέπει να πάρουμε και αγιασμό παπικων και να δούμε αν αυτό όντως συμβαίνει.

 • FadedSealOfKhaos

  Πωπώ , έχω πάθει 3-4 εγκεφαλικά πρωί πρωί.Λοιπόν , λογαριασμό έφτιαξα μόνο και μόνο για το ΘΕΟ!!! Ναι το παλικαράκι με τις υπέροχες ιδέες περί χριστιανισμού (με έμφαση το μικρό «χ» ) …Βρε παλικάρι σοβαρά μιλάς? παραθέτεις κείμενα τα οποία «προσπαθούν» να συνδέσουν μια από τις νεότερες ηλικιακά θρησκείες με την επιστήμη? Μιλάει για ηθική η παλαιά διαθήκη? η μήπως δεν την έχεις διαβάσει?Ο Ιησούς το ένα, ο Ιησούς το άλλο …για πες μας , πόσοι σωτήρες γεννηθήκαν στο χειμερινό ηλιοστάσιο με παρθενογέννεση για να σώσουν το πλανήτη? Πόσων ετών είναι ο μύθος? …οι «άγιοι πατέρες» που αναφέρεις κυνήγησαν και ξεπάστρεψαν σε γνώση ότιδήποτε δεν διέθεταν σε αποκλειστικότητα. Αλλά μιλάμε βέβαια για τους υμνητές του παγανιστή «Μέγα» Κωνσταντίνου και του καταπληκτικού και μοναδικού μακελάρη «Μέγα» Θεοδώσιου …έτσι δεν είναι?

  • Artemoula Tsouta

   Σωστός…

  • Λεωνίδας

   Μέ συγχωρείς, αλλά δέν καταλαβαίνω τί θές νά πής: ποιός σού είπε ότι ο Χριστιανισμός ( μέ καφαλαίο τό Χ, γιατί όσο κι άν δέν σού αρέση, είναι θρησκεία καί γράφεται μέ κεφαλαίο τό πρώτο γράμμα, όπως όλες οι θρησκείες, επειδή έχεις εμπάθεια δέν θά καταργήσης καί τούς γραμματικούς κανόνες ) εξαντλείται στήν Παλαιά Διαθήκη;; Ο Ιουδαϊσμός είναι αυτός που παραδέχεται μόνο τήν Παλαιά Διαθήκη. Ο Χριστός είπε ότι ήρθε γιά νά συμπληρώση τήν Παλαιά Διαθήκη, ως ένα παράδειγμα είπε ότι στήν Παλαιά Διαθήκη απαγορεύεται νά σκοτώσης, εγώ όμως σάς λέω ότι ακόμα καί άν μέ κακία πήτε τόν αδελφό σας βλάκα, διαπράττετε αμαρτία. Γενικά τό πνεύμα τού Χριστιανισμού είναι ότι η κακία ή η καλωσύνη τής καρδιάς έχει σημασία καί όχι οι εξωτερικές πράξεις. Μπορείς νά κάνης ελεημοσύνη χωρίς πρόθεση αγάπης, μόνο γιά τό θεαθήναι, δέν έχει καμμία αξία η πράξη σου. Τό ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν παγανιστής, τό στηρίζεις στό ότι τοποθέτησε τήν εορτή τών Χριστουγέννων στό χειμερινό ηλιοστάσιο;; Ελπίζω πως όχι, γιατί αυτό τό έκανε ίσα – ίσα γιά νά πατάξη τόν παγανισμό. Όσο γιά τόν <> Μεγάλο Θεοδόσιο, άν εννοής τόν φόνο τών Γότθων, νά σέ πληροφορήσω ότι τόν διέταξε εν βρασμώ ψυχής, μετά από λίγο μετάνοιωσε καί πήρε πίσω τήν εντολή, αλλά δέν πρόλαβε, είχε γίνει τό μακελειό. Νά σέ πληροφορήσω όμως ΕΠΙΣΗΣ ότι εξ αιτίας αυτής του τής εντολής, ο Πατριάρχης Αμβρόσιος τόν εμπόδισε νά μπή στόν ναό που γινόταν Θεία Λειτουργία καί τόν επέπληξε σφοδρώτατα. ΚΙαταλαβαίνεις λοιπόν ότι τό μακελειό ουδεμία σχέση μέ τόν Χριστιανισμό είχε, αλλά οφειλόταν σέ ανθρώπινη αδυναμία καί εμπάθεια, τήν οποία ΔΥΣΤΥΧΩΣ τήν έχουμε καί πολλοί Χριστιανοί κι έχουμε γίνει αιτία νά πή ο Χριστός <>. ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ, όλοι εσείς οι επικριτές τού Χριστιανισμού που στηρίζετε τούε μύδρους σας σέ ηθελημένα ή μή ατοπήματα προδοτών τού Χριστιανισμού ή εμπαθών καί ελλατωματικών ανθρώπων, ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΑΨΕΤΕ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ;; ΕΧΕΤΕ ΒΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΨΕΓΑΔΙ ΕΚΕΙ;; ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΑΨΕΤΕ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ;; Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ;; Δίδασκε ταπεινότητα, <> καί πρώτος ο ίδιος έσκυψε σάν τόν τελευταίο δούλο νά πλύνη τά πόδια τών μαθητών του. ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΤΙΜΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΑΞΙΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ.

   • FadedSealOfKhaos

    Έστω να παραβλέψω ότι δεν απαντάς σε αυτά που λέω… Λοιπόν …πάμε απο την αρχή …Στη Σαλόνικα τι έκανε ο μέγας? έπαιξε κουμπάρες?οσο για τον χ ψ Αμβρόσιο του έκανε τη μούρη κρέας του μέγα ..δεν με ενδιέφεραν ,ούτε πρόκειτε οι Γότθοι έτσι και αλλιώς μιας και το πετάς ανούσια. Ο ιστορικός ρόλος της εκλησσίας και του χριστιανισμού – επιμένω εγώ με μικρό , και αν το μελετήσεις λίγο θα καταλάβεις και το λόγο – ήταν η καταστολή , καταστροφή και έλεγχος της γνώσης. Οι ανθρώπινες αδυναμίες ουδεμία σχέση είχαν με τραπεζικά συστήματα , με καταστροφές βιβλιοθηκών , μνημίων κτλπ κτλπ ..η ιστορία είναι προσβάσιμη από το καθέ ένα για να δείς πόσες χιλιετίες πίσω μας πήγαν τα βλαστάρια οι ζηλωτές. Όσο για το διαχωρισμό παλαιάς και καινής διαθήκης είναι πολύ απλός . ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΠΑΛΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ …ΟΧΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΠΟ «ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ» ΠΑΠΑΔΕΣ …γκεγκε?? ΓΙα πες πόσα κάψατε για να μείνουν τα 4 ?…Άσε τώρα που όσο περνάνε και τα χρονάκια και έχουμε και ποιό σοβαρές – μη επηρεαζόμενες/χρηματοδοτούμενες έρευνες αρχίζουν και αυτά τα πουλάκια να πετάνε ..? …και για να ανεβάσουμε και λίγο το επίπεδο της κουβέντας δεν πρόκειτε να σε πείσω …δεν έχει και σημασία …μακάρι να ζείς όπως μας πασάρεις εδώ μέσα, πράγμα που αν κ αμφιβάλω εσύ το γνωρίζεις , και καλό παράδεισο …έτσι και αλλιώς ένα αλισβερίσι είναι και αυτό – κάνεις το καλό εσύ και μετά χλίδα ..όχι οτι περιμένω απαντήσεις βέβαια …

 • Demofyttus

  Την ανοησία όχι;;

 • Demofyttus

  Πολύ σωστά!

 • Demofyttus

  Εμείς μπορούμε να κάνουμε πειράματα με τον Βασιλικό γιατί οι θαυματουργές ιδιότητές του μπορούν να ελέγχουν από την Επιστήμη, εσύ μπορείς να κάνεις δοκιμή με το απόλυτο τίποτα που πιστεύεις στα τυφλά άθεε;; Ολοι εσείς οι πιστοί του τίποτα της τύχης και της τυχαιότητας επιτίθεστε στην θρησκεία και ιδιαίτερα στον Χριστιανισμό γιατί έχετε εμμονές, κάπου στην παιδική σας ηλικία μάλλον φοβόσασταν τον παπά και σας έμεινε κουσούρι. Η Νηστεία, ο Αγιασμός, η Θεία Κοινωνία, τα Θρησκευτικά Έθιμα όλα έχουν αποδειχθεί θετικά για τον άνθρωπο, ότι περιέγραψαν τα Ευαγγέλια έγιναν, μέχρι και ο σεισμός πάνω στον σταυρό έγινε, ο Χριστός αναστήθηκε μέσα απο ένα δυνατό φώς όπως προφήτευε ο ίδιος ότι θα γίνει και που Του άφησε την εικόνα Του πάνω στην Σινδόνη μαζί με τα βασανιστήρια που πέρασε. Το Βιβλίο η Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης είναι ολόσωστο, το Σύμπαν και οτιδήποτε φυσικό πρίν απο αυτό είχε αρχή, το απέδειξε το BVG Theorem, το Σύμπαν επεκτείνετε όπως το περιγράφει ακριβώς, πρώτα φτιάχτηκε ο Ήλιος το Φώς, μετά η Γή, μετά η Γή ήταν καλλυμμένη με νερό, μετά δημιουργήθηκε η ατμόσφαιρα, μετά οι τεκτονικές πλάκες ξεχώρισαν τα νερά και εμφάνισαν τη Γή, μετά δημιουργήθηκαν τα πρώτα φυτά μετά έγινε το Tidal Locking του Γαλαξία μας μετά εμφανίστηκαν τα ψάρια μετά τα πουλιά μετά τα θηλαστικά και μετά ο άνθρωπος. Δεν υπάρχει τίποτα που να υποστηρίζει την μηδενιστική σας κοσμογονία, το Σύμπαν είναι ομοιογενές με αρχή και τέλος, έχει 13 σταθερές που κουβαλάνε απόλυτες τιμές και αν αφαιρέσεις την μια καταστρέφεται ολοσχερώς, η ζωή προήλθε απο ένα εκπληκτικό συγχρονισμό γεγονότων που ο άθεος μόνο στην τύχη μπορεί να το αποδώσει.

  • Lampros Iznogood

   1) Την Βίβλο την έχω διαβάσει, μάλλον επιτίθεσαι στην Παλαιά Διαθήκη και στον Μωσαϊκό Νόμο που εμείς οι Χριστιανοί ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ……

   2) Το Βιβλίο η Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης είναι ολόσωστο.

   πιο από τα δυο τελικά

 • Demofyttus

  Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό, τα μόνα μαγικά που ξέρω είναι η δημιουργία απο το απόλυτο τίποτα όπως το ξόρκι στο ραβδί του Χάρρυ Πόττερ. Το φυτό Βασιλικός πράγματι υπήρχε αλλά σαν θρησκευτικό έθιμο το χρησιμοποίησαν πρώτα οι Χριστιανοί. Εκτός των άλλων ήταν αδύνατον να ξέρουν χωρίς μικροσκόπιο τις αντιμικροβιακές ιδιότητές του αφού δεν ήξεραν καν τι είναι τα μικρόβια!

  • Noucca Galaktotrofousa

   Και το DNA το αποκωδικοποίησαν πριν λίγα μόνο χρόνια, αλλά από τις απαρχές του ανθρώπου τα παιδιά μοιάζουν στους γονείς τους. Κι ας μην ήξεραν γιατί.
   Το ότι δεν έχουμε τη γνώση δε σημαίνει ότι το φαινόμενο παύει να συμβαίνει. Αρκεί ένα τυχαίο γεγονός για να παρατηρηθούν οι ιδιότητες και να ιυοθετηθεί μία τακτική (στην προκειμένη ο βασιλικός ως μέσο φουσκώματος ψωμιού).

 • Demofyttus

  Αυτά είναι τα πλούσια επιχειρήματά σου για να πάς ενάντια στην Επιστήμη;;;;

 • Noucca Galaktotrofousa

  Τον Φεβρουάριο του 2013 άδειασα το σπίτι μου στην Κρήτη και ήρθα να μείνω στο πατρικό λόγω οικονομικών δυσχερειών. Τα πράγματά μου, όπως ήταν με τις κούτες, τοποθετήθηκαν στην αποθήκη του υπογείου και παραμένουν εκεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Ανάμεσά τους ήταν και μια κούτα με τα «κηπουρικά» μου, γλαστράκια, κλαδευτήρια κι ένα δοχείο ψεκασμού υψηλής πίεσης που το χρησιμοποιούσα να ρίχνω νερό στα φυλλαράκια για να ξεπλένονται. Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα ότι το είχα φυλάξει ενώ είχε νερό ακόμα μέσα. Σκέτο νεράκι από τη βρύση, χωρίς φάρμακα ή σαπούνι. Δεν είχε πάθει κάτι το νερό, παρόλο που το δοχείο δεν ήταν αποστειρωμένο.
  Αυτό αποδεικνύει ότι το νερό στα Μάλια της Κρήτης είναι αγιασμένο;

  • GreekSkeptic

   Οτιδήποτε από Κρήτη είναι άγιο. Τάδε έφη ένας κατά το ήμιση Κρητικός. 😉

 • Demofyttus

  «Πως να το κάνουμε, δεν μπορείτε να έχετε και τον σκύλο χορτάτο και την
  πίτα ολόκληρη. Αποφασίστε, με την επιστήμη ή μακρυά της; Αν θέλετε την
  επιστήμη τότε θα παίξετε με τους κανόνες της. Αν δεν τη θέλετε τότε
  φτιάξτε δικούς σας.»

  Πολύ σωστά! Δεν μπορεί το BVG Theorem να σας πετάει στα μούτρα ότι το Σύμπαν είχε μια κοσμική αρχή και εσείς ακόμα να υποστηρίζεται ότι το Σύμπαν είναι άπειρο για να γλυτώσετε από τον Δημιουργό!
  Δεν μπορεί να σας λέει η Επιστήμη ότι το Σύμπαν είναι ένα Ντετερμινιστικό ομοιογενές κατασκεύασμα με απόλυτες τιμές που επεκτείνονται στο άπειρο και εσείς να λέτε ακόμα ότι είναι ένα ατύχημα που έγινε τυχαία!
  Δεν μπορεί να σας λέει η Επιστήμη ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα δεν έχει σκουπίδια στο DNA και εσείς ακόμα να υποστηρίζεται το Junk DNA.
  Δεν μπορεί να σας λέει η Επιστήμη ότι η πίστη στο Θεό προσφέρει καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και να εξακολουθείτε να λέτε ότι είναι μπούρδες.
  Δεν μπορεί να σας λέει η Επιστήμη ότι η προσευχή επηρεάζει τον εγκέφαλο και εσείς ακόμα να μιλάτε για θεωρίες p-zombie και άλλες αναπόδεικτες μπούρδες.
  Δεν μπορεί η Επιστήμη να λέει ότι βρέθηκαν κβαντικές δονήσεις στις νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου υποστηρίζοντας ότι η συνείδηση δεν καταστρέφεται με τον σωματικό θάνατο και εσείς ακόμα να υποστηρίζεται την υλιστική σας μηδενιστική κοσμογονία.
  Δεν μπορεί να σας λέει η Επιστήμη ότι η Ιερά Σινδόνη είναι στα χρόνια του Χριστού και ότι δημιουργήθηκε με ένα ομοιογενές δυνατό φως από το σώμα του Ιησού Χριστού και εσείς να λέτε ότι δεν υπάρχει απόδειξη για την Ανάσταση του Χριστού.
  Δεν μπορεί να σας λέει η Επιστήμη ότι η πίστη στον Θεό σε κάνει πιο ηθικό και εσείς ακόμα να μιλάτε για άθεη ηθική όταν έχετε σκοτώσει 170 εκατομμύρια κόσμο και έχετε κατασκευάσει τα πιο σκληρά φασιστικά καθεστώτα.
  Δεν μπορεί να σας λέει η Επιστήμη ότι το 7ήμερο είναι το ιδανικό νούμερο για να μετράμε την εβδομάδα και ότι λιγότερες ή περισσότερες μέρες θα αποσταθεροποιούσαν τον άνθρωπο και εσείς να λέτε ότι ότι γράφεται στην Παλαιά Διαθήκη είναι λάθος.
  Δεν μπορεί να σας λέει η Επιστήμη ότι η νηστεία προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής και υγείας στον οργανισμό και εσείς να υποστηρίζετε ότι η λαιμαργία είναι σωστή.

  • GreekSkeptic

   Με όλα αυτά δείχνεις πόσα λίγα ξέρεις για τα αντικείμενα που σχολιάζεις. Αλλά συνέχισε. Εμένα τουλάχιστον με διασκεδάζεις.

   • Demofyttus

    Τα επιχειρήματά σου είναι πόσα λίγα ξέρω; Γιατί δεν μου δείχνεις πόσα πολλά ξέρεις εσύ;

  • Μαρια Λ

   Δεν πιστεύω να πιστεύεις αυτά που έγραψες ε;

   • Demofyttus

    Τα πιστεύει η Επιστήμη οπότε και δεν μετράει η γνώμη μου. Μπορώ να σου φέρω τις πηγές μου που είναι όλες από το sciencedaily και sciencedirect, τι λές;;

    • Μαρια Λ

     Εγω θα απαντήσω σ αυτά που επαφύονται στις γνώσεις μου. Γενικώς, μια ή δυο έρευνες που δείχνουν κάτι δεν αποδεικνύουν τίποτα. Κάτι πρέπει να δειχθεί πολλές φορές απο ανεξάρτητα ατομα χωρίς συμφέροντα για να γίνει αποδεκτό.

     Το junk dna δεν το πιστεύει κανείς πια, απλά έχει μείνει ως ορολογία για τα τμήματα του dna που δεν κωδικοποιούν πρωτείνες και δεν ξέρουμε ακόμα τι ακριβώς κάνουν (επηρεάζουν την έκφραση γονιδίων και άλλα).
     Για τη σωματική υγεία μπορεί, αν αποφεύγεις τα σουβλατζίδικα τις μισές μέρες του χρόνου λόγω νηστείας σίγουρα δεν κάνεις κακό αρκεί να μη φτάνεις και στο άλλο άκρο. Το ίδιο φυσικά ισχύει αν είσαι χορτοφάγος. Δεν ξέρω να λέει κανείς οτι η λαιμαργία είναι σωστή, όλοι να κρατηθούν προσπαθούν άσχετα κατα πόσο τα καταφέρνουν.

     Για την ψυχική υγεία, ίσως κάποιους τους ηρεμεί και τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας, οτι έχουν κάπου να στηριχθούν και δη αν αυτός είναι ενα παντοδύναμο ον. Βέβαια τα άτομα που έχουν ψυχικές ασθένειες και αντιμετωπίζονται με εξορκισμούς δεν ξέρω κατα πόσο επωφελούνται.
     Η πίστη για κάτι σίγουρα επηρεάζει το σώμα, εκεί ακριβώς οφείλεται και το placebo. Αυτό δε σημαίνει οτι το χαπάκι με τη ζάχαρη είναι στ αλήθεια φάρμακο.
     Αυτό με την ιερά σινδόνη που προήλθε απ το φως πολύ θα θελα να το δω.
     Εχεις κάποια μελέτη για τα περι ηθικής; Γιατί άσχετα απο κάποιους τρελούς που πίστευαν οτι οι ίδιοι είναι θεοί και θέλησαν να επιβάλλουν το δόγμα τους, εγω ξέρω πως η αναλογία άθεων-θρησκευόμενων στις φυλακές δεν αντιστοιχεί στις αναλογίες του γενικού πληθυσμού. Τουλάχιστον στην Αμερική που γίνονται τέτοιες μελέτες οι άθεοι φαίνεται να έχουν λιγότερα διαζύγια, λιγότερες εφηβικες εγκυμοσύνες και άλλα. Και φυσικά οι Σκανδιναβικές χωρές παρά τα υψηλά ποσοστά αθείας δεν είναι άγρια δύση.

     • Demofyttus

      Πιστεύατε τυφλά στο Junk DNA γιατί θα αποδείκνυε μια τσαπατσούλα εξέλιξη όπως ακριβώς την ονειρευόταν ο σαλτιμπάγκος σας ο Ντόκινς που την υποστήριζε με θέρμη.

      http://egnorance.blogspot.gr/2013/02/richard-dawkins-on-junk-dna-in-2009.html

      Για την νηστεία δεν γνωρίζεις και πολλά καθώς θεωρείς ότι είναι απλά η αποχή από το κρέας, η νηστεία είναι ένα ειδικά μελετημένο διαιτολόγιο απο τους Πατέρες της Εκκλησίας που αντικαθιστά το κρέας μεν αλλά συγχρόνως τροφοδοτεί τον οργανισμό με τις απαραίτητες βιταμίνες, νηστεία δεν κάνουμε μόνο το Πάσχα αλλά ολόκληρο τον χρόνο καθώς είναι ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφής που σε προφυλάσσει από πολλές ασθένειες και τα περιττά κιλά που έχουν επανέλθει μετά από τον Δυτικό τρόπο διατροφής. Για την Μεσογειακή διατροφή έχουν γραφτεί ύμνοι στα μεγαλύτερα περιοδικά Διατροφής, δεν χρειάζεται να σε κατευθύνω απλά ψάξε. Η νηστεία δεν σταματάει μόνο στο τι τρώμε αλλά όπως θα ξέρεις μας δίνει οδηγίες πότε θα πρέπει να συνουσιαστούμε και έχει απόλυτη βάση ακόμα και σε αυτό, παράδειγμα τις μέρες που τρώμε όσπρια δεν πρέπει να γίνεται συνουσιασμός επειδή τα όσπρια περιέχουν πολύ φυτική πρωτεΐνη (μερικά όρπρια έχουν τριπλάσια απο μια μερίδα κρέας) που σε συνδιασμό με έντονη άσκηση μπορεί να φέρει καρδιακά προβλήματα και αν είσαι πάνω απο 40 μπορεί ακόμα και θάνατο, θέλω να πώ με όλα αυτά ότι δεν μπορείς απλά να νηστεύεις μόνο στο 40ημερο αλλά πρέπει να ακολουθάς το ετήσιο πρόγραμμα της Διατροφής γιατί γράφτηκε συνολικά!
      Οι χορτοφάγοι υποφέρουν από άλλα προβλήματα, επίσης η χορτοφαγία θα ήταν αδύνατη χωρίς την τεχνολογία (τα αεροπλάνα, τις γρήγορες μεταφορές αγαθών και τα ψυγεία)

      Η Επιστήμη λέει ότι στο μέλλον θα θεραπεύουμε την σχιζοφρένεια μόνο με συζήτηση και ότι η εγχείρηση στο κεφάλι θα είναι απλά άχρηστη για τα άτομα αυτά, η αγάπη και η φροντίδα κάνει θαύματα στα ψυχικά άρρωστα άτομα και έχει αποδειχθεί οπότε ο Χριστός ήταν σωστός όταν έλεγε ότι όλα τα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται με αγάπη. Θα σου πρότεινα να δείς την ταινία Ένας Υπέροχος Άνθρωπος με τον Ράσελ Κρόου που είναι αληθινή Ιστορία. Ο Εξορκισμός είναι κάτι αμφιλεγόμενο και θεωρείτε αιρετικός στην Ορθοδοξία ίσως όμως να βοηθάει επειδή το σοκ και η συγκέντρωση σε ένα γεγονός μπορεί να θεραπεύσει έναν ψυχικά άρρωστο. Τα δαιμόνια τα οποία λέει ο Χριστιανισμός ότι προκαλούν την σχιζοφρένεια δεν είναι τίποτα άλλο απο φωνές που ακούνε οι σχιζοφρενείς, είναι ανεκδοτικές όπως και ο πόνος, το όλο θέμα των ψυχικά αρρώστων πιστεύω ότι έχει να κάνει με ένα γιγάντιο μυστήριο, την Ανθρώπινη Συνείδηση.

      Το φαινόμενο placebo δεν γιατρεύει τον καρκίνο. Το θέμα είναι αν οι πιστοί έχουν μια ακόμα άμυνα που δεν έχουν οι άθεοι αφού μιλάνε για θαύματα σε αρρώστιες που θα τους είχαν σκοτώσει, αν δηλαδή η πίστη τους έπαιξε κάποιον ρόλο, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άθεοι είναι πιο απαισιόδοξοι και η ψυχολογία παίζει άμεσο ρόλο στην ανάκαμψη του ασθενή. Αν είσαι υλίστρια τότε οι αρρώστιες προκαλούνται στον οργανισμό από πολλά αίτια του περιβάλλοντος του ατόμου οπότε και όσες θανατηφόρες αρρώστιες έχουν θεραπευτεί με το φαινόμενο placebo ή ξερω γω τι άλλο τότε έχουν θεραπευτεί γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενέργησε σωστά κάτι δηλαδή που δεν έκανε σε άλλες περιπτώσεις όπου οι ασθενείς πέθαναν, αφού λοιπόν οι άνθρωποι που προσεύχονται μπορούν να ενεργοποιήσουν περιοχές του εγκεφάλου που δεν θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν γιατί δεν έχουν εξωτερικό ερέθισμα και που οι άθεοι δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν με την σκέψη τους τότε γιατί αποκλείεις ότι η προσευχή μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο πιο λειτουργικό σε μια αρρώστια ή και ακόμα να τον κατευθύνει;

      http://www.theblaze.com/stories/2012/10/22/this-is-how-your-brain-reacts-during-intense-prayer/

      Η Ιερά Σινδόνη δημιουργήθηκε απο ισχυρό φώς.

      http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2076443/Turin-Shroud-created-flash-supernatural-light.html

      Το πείραμα έγινε εδώ από Επιστήμονες του STURP μπροστά στην κάμερα και αποδείχθηκε ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος να γίνει η εικόνα ακριβώς όπως είναι πάνω στην Σινδόνη αφού η εικόνα είναι τόσο λεπτομερής που ο Καλλιτέχνης θα μπορούσε μόνο να την φτιάξει με μια τρίχα απο πινέλο, λεπτομέρεια που θα ήταν άχρηστη αφού κανείς δεν θα την έβλεπε.

      Στο 1:03.

      https://www.youtube.com/watch?v=WNJPJ4JwHeE

      Το ότι στα Άθεα Καθεστώτα άνθρωποι πήραν την θέση του Θεού και τους έπνιξαν στο αίμα δείχνει πεντακάθαρα την ψυχολογία των στρατευμένων άθεων ότι δηλαδή έχουν εμμονή με τον Θεό για αυτό όταν πήραν την εξουσία στα χέρια τους έγιναν αυτοί Θεοί (όπως ακριβώς ο Καίσαρας). Δεν μπορείς να είσαι άθεος σε ένα Κομουνιστικό σύστημα καθώς ο Θεός υπάρχει, είναι ο αρχηγός του Κράτους και δεν μπορείς να τον θεωρήσεις ανύπαρκτο! Εκτός των άλλων ο Κομουνισμός είναι εφεύρεση της Αθεϊστικής Φιλοσοφίας του Μαρξισμού και του Λενινισμού, είναι δηλαδή πνευματικό παιδί του Αθεϊσμού και όχι το αντίστροφο!

      Τα ποσοστά των φυλακών δείχνουν το αντίθετο από ότι φαντάζεσαι, ας τα πάρουμε απο την αρχή, η έρευνα έγινε πρίν απο 15 χρόνια όταν οι άθεοι στην Αμερική ήταν 1%, απο τότε μέχρι σήμερα οι Άθεοι στην Αμερική έχουν φτάσει σχεδόν 3%, ποσοτικά αν τα νούμερα είναι σωστά τότε το 20% απο τους Άθεους έχουν διαπράξει έγκλημα και είναι μέσα, όχι πολύ κολακευτικό..

      http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2013/07/16/what-percentage-of-prisoners-are-atheists-its-a-lot-smaller-than-we-ever-imagined/

      Τώρα βρές μου τον πλυθησμό των Φυλακών απο άθεους στα μεγαλύτερα Άθεα Κράτη όπως την Κίνα, την Βόρεια Κορέα, την Τσεχία και άσε τις Σκανδιναβικές χώρες που δεν είναι άθεες αλλά έχουν διαφορετικό τρόπο να εκφράζουν τον Θεό, άθρησκος δεν σημαίνει άθεος. Στην Σουηδία παράδειγμα είναι τόσο άθεοι που κτίζουν κάθε χρόνο εκκλησίες από πάγο,στις Σκανδιναβικές χώρες οι ηγέτες τους είναι όλοι Χριστιανοί Λουθηρανοί από τους πρωθυπουργούς μέχρι τους προέδρους της Δημοκρατίας με μερικά κράτη κάτω από την επιρροή της Εκκλησίας, οι νόμοι του κράτους τους που κατάφεραν τη ευημερία δεν φτιάχτηκαν τώρα αλλά δημιουργήθηκαν όταν εκχριστιανίστηκαν και υιοθέτησαν το κράτος δικαίου του Βυζαντίου, δεν ήταν λοιπόν η Αθεία που τους έκανε προηγμένους αλλά ο Χριστιανισμός. Τα Άθεα Καθεστώτα μόνο καταστροφή και δυστυχία έφεραν, εκτός αν θεωρείς τους Τσέχους (που είναι το πιο άθεο κράτος στην Ευρώπη) προηγμένο ή ξερω γω τι άλλο. Εσείς οι Άθεοι βασίζεστε σε μύθους για να επιβεβαιώσετε τα μηδενιστικά σας πιστεύω.

     • grilakos

      με εκπληξη διαπιστωνω πως συνεχιζετε να επιχειρηματολογειτε πανω σε ενα θεμα, που στον 21ο αιωνα τωρα πια, θα επρεπε να ειχε ξεχαστει μαζι με ολα τα υπολοιπα σκοταδιστικα καταλοιπα του μεσαιωνα.

      ας ειναι, θα κανω κι εγω ακομα μια προσπαθεια στο παραπανω σεντονι, με την σειρα που τα εβαλε ο demofyttus:

      γραφεις λοιπον: »πιστευατε τυφλα στο junk DNA…» λες και οι φυσικες επιστημες ειναι δογμα σαν τις θρησκειες και πρεπει να πιστευει ο κοσμος τυφλα.

      αυτα μονο εσεις οι θρησκοληπτοι τα κανετε, που ενω εχουν ανακαλυφθει απολιθωματα ζωων που εζησαν εκατομμυρια χρονια πριν, εσεις πιστευετε πως η γη δημιουργηθηκε πριν απο 10.000 χρονια συμφωνα με την »θεοπνευστη» βιβλο.

      Γραφεις για την νηστεια, πως ειναι »ειδικά μελετημένο διαιτολόγιο απο τους Πατέρες της Εκκλησίας».

      χεσμενους τους εχω τους πατερες της εκκλησιας, αμορφωτοι ανθρωποι τελειως απομονωμενοι απο τον κοσμο και την πραγματικοτητα, οι μισοι γιναν καλογεροι για να κρυψουν τις ομοφυλοφιλικες τους τασεις επειδη ντρεποταν για τον εαυτο τους και οι αλλοι μισοι ειναι μισοτρελοι που νομισαν πως αγιασαν.
      οπως και να ‘χει, εδω διπλα το εχω το αγ. ορος, αν δεις τις κοιλιες τους… ε, δεν θα πιστεψεις και πολλα για την ασκητικη τους ζωη.
      για την σχιζοφρενεια και τον καρκινο που αναφερεις, δεν μπορω να απαντησω μιας και δεν γνωριζω σχεδον τιποτα, οπως κι εσυ αλλωστε, μιας και γραφεις ο,τι σου κατεβει.

      για την ιερα σινδονη, οπως και ολα τα ιερα κειμηλια της εκκλησιας που κατασκευασε ο Κωνσταντινος με την μανουλα του για να δημιουργησουν την θρησκεια οπως την θελανε, να κυβερνανε δηλαδη αυτοι »ελεω θεου» και οι υπηκοοι να αποδιδουν »τα του καισαρως τω καισαρι» χωρις να αντιδρουν δεν θα αναφερθω, εχω δει το προσωπο του χριστου σε μελιντζανα, σε φλυτζανι καφε, σε κωλο σκυλου… δεν το σχολιαζω λοιπον.

      οσο για τον αριθμο των φυλακισμενων, θυμησου εσυ επι δικτατοριας την μιση ελλαδα φυλακισμενη ενω επικρατουσε το »Ελλας ελληνων χριστιανων», η στην ισπανια του Φρανκο η στην χιλη του Πινοσετ.

      και τελος ναι, θεωρω την τσεχια προηγμενη χωρα, εχει πολυ προσχαρους ανθρωπους, ευγενικους, οι πολεις τους ειναι καθαρες και ομορφες, εχουν ωραια μπυρα και για τις τσεχες δεν νομιζω πως χρειαζεται να αναφερθω. 😛

     • Demofyttus

      Σωστά θα έπρεπε να ξεχαστεί ο Χριστιανισμός μαζί με ότι σκοταδιστικό διδάσκει δηλαδή την αγάπη την φιλανθρωπία την συγχώρεση την υπομονή την εγκράτεια, το σεβασμό, την ειρήνη την ελευθερία την δικαιοσύνη, don’t worry ήδη ξεχνιούνται και ήδη καταστρέφεται ο κόσμος οπότε για σένα είμαστε σε καλό δρόμο!

      10.000 χρόνια;;; Όχι το Σύμπαν είναι 13.7 δις αλλά ο χρόνος στην φυσική δεν έχει την σημασία που δίνουμε εμείς όταν κοιτάμε το ρολόι. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια οφθαλμαπάτη!

      http://www.scientificamerican.com/article/is-time-an-illusion/

      Όσο για τα ζώα που προυπήρξαν το λέει και στην Βίβλο ότι είμαστε τελευταίοι, η θεωρία της εξέλιξης δεν υποστηρίζει τον Αθεισμό, ο Αθεισμός λέει ότι είναι τυχαία ενώ είναι μια προκαθορισμένη διαδικασία που μόνο στην τύχη δεν έγινε!

      http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071119123929.htm

      http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/27910/title/Are-mutations-truly-random-/

      Δεν έχεις χεσμένους τους παπάδες αλλά τους ανθρώπους που φόρεσαν το ράσσο, η Εκκλησία της Ελλάδος ταιζει καθημερινά 400.000 οικογένειες, παραχωρεί χωράφια για καλιέργια στους φτωχούς, αποφυλακίζει ανθρώπους με χρέη, ψωνίζει φάρμακα για όσους δεν έχουν και πληρώνει συντηριτές έργων να διατηρίσουν την Βυζανινή κληρονομιά μας, εσύ με τον μισθό σου τι έκανες;;; Πήγες να τα πιείς;;;

      H Ιερά Σινδόνη είναι αυθεντική και η εικόνα πάνω της έγινε με ένα δυνατό φώς που θα μπορούσε να βγεί μόνο απο το σώμα του Χριστού.

      http://www.huffingtonpost.com/2013/03/28/shroud-of-turin-real-jesus_n_2971850.html

      Αυτό είναι ένα e mail απάντηση απο έναν αρχαιολόγο που την εξέτασε

      For the sake of argument, let’s assume it was forged.

      The forgers had to find the exact type flagellum used by the Romans at
      that time (hard to come by 1200 years later – especially without eBay.)
      They had to know that UV light would later be invented – as many details
      are not distinguishable to the naked eye.

      They had to be experts in anatomy. The abdomen shows distinct bloating
      (consistent with death by suffocation). The blood flows are from the
      wrists – not the hands (as was believed in the 1200’s), and at 65
      degrees (correct for arm position for crucifixion). The face is unevenly
      swollen from being beaten. The buttocks are rigid from rigor mortis.
      They had to use HUMAN blood and have tortured the person first to get
      the levels of billirubin found. They also needed the blood type to be
      uncommon to medieval Europe. All silly, because scientists confirm that
      the blood is not painted on. They would have had to then take the shroud
      to Palestine (for pollen spores). Dirt found on the shroud is
      consistent with dirt from the Damascus gate (nowhere else). The forgers
      did all of this in anticipation of 20th century science?

      Επειδή πολλοί απο εσάς έχουν άγνοια απο τον τεράστιο 1000χρονο Βυζαντινό Πολιτισμό που τον θεωρείτε Μεσαίωνα και τον τσουβαλιάζεται με τους Δυτικούς αλλά έφερε την Αναγέννηση η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά την αρπαγή όλων των θυσαυρών και όλων των επιστημονικών παρατηρήσεων σας παραθέτω μια σταγόνα απο τα κατορθώματά τους, εδώ να σημειώσω ότι πολλές Βυζαντικές Ανακαλύψεις τις σφαιτερίστηκαν οι Ευρωπαίοι χωρίς να το μάθουμε ποτέ γιατί μας είχαν ρίξει στον σκληρό μεσαίωνα των Οθωμανών.

      Βυζαντινή Αρχιτεκτονική

      http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=267254

      Βυζαντινή Αστρονομία και Αστροφυσική

      http://journal.primedu.uoa.gr/greek/aristarchos/14.pdf

      Κόμμωση και Καλλωπισμός των Βυζαντινών

      http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads

      Η Μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του Κόσμου, μεγαλύτερη και απο αυτή της Αλεξάνδριας ήταν η Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βυζαντίου

      http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_Library_of_Constantinople

      H ισότητα της Γυναικας στο Βυζάντιο

      Οπωσδήποτε και κατά κοινή ομολογία των μελετητών του θέματος, η θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο ήταν πολύ καλύτερη απ’ αυτή στην αρχαία Ελλάδα. Στο Βυζάντιο υπήρξαν γυναίκες αυτοκράτειρες, γυναίκες-ηγετικές μορφές, γυναίκες ιατροί: απ΄τους πρώτους αιώνες της ζωής του ως το 1453, σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της αυτοκρατορίας, καταγράφονται υπηρεσίες παροχής κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης, στη λειτουργία των οποίων σπουδαίο ρόλο έπαιζαν οι γυναίκες: τρανό παράδειγμα, το νοσοκομείο του Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη του 12ου αιώνα, στο οποίο υπήρχε μια γυναίκα γιατρός, τέσσερις γυναίκες αναπληρωματικοί βοηθοί και δύο γυναίκες αναπληρωματικοί βοηθοί τους. Επιπροσθέτως, οι γυναίκες του Βυζαντίου δε θεωρήθηκαν ανάξιες να κατέχουν το ύψιστο αξίωμα του κράτους απλά επειδή ήταν γυναίκες. Τέσσερις αυτοκράτειρες κυβέρνησαν μόνες τους-δίχως να έχουν σύζυγο-χωρίς να φέρει κανείς αντίρρηση λόγω του φύλου τους. Η Ζωή(914-919), η Ειρήνη(797-802), οι Θεοδώρα και Ζωή(1042), η Θεοδώρα(1054-1056). Σύμφωνα με την άποψη του εξαίρετου βυζαντινολόγου Steven Runciman, «συνταγματικός φραγμός στην ανάληψη της ύπατης εξουσίας από γυναίκα στο Βυζάντιο δεν υπήρχε. Και στο τέλος, αιτία της πτώσης της Ειρήνης ήταν περισσότερο η κακή της υγεία παρά το φύλο της. Ποτέ οι βασιλείες αυτών των γυναικών δε θεωρήθηκαν παράνομες».(Στ. Ράνσιμαν, Βυζαντινός πολιτισμός, εκδ. Γαλαξίας, σ. 78). Και βέβαια στο σημείο αυτό πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και τις γυναίκες που ουσιαστικά κυβερνούσαν το κράτος, έχοντας κάποιον άνδρα ως ανδρείκελο στο προσκήνιο, για λόγους ανωτέρας βίας ή «δημοσίων σχέσεων». Η κατάσταση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία, μ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, το οποία θα εξεταστούν στη συνέχεια αυτού του άρθρου, ήταν ομολογουμένως υποφερτή, σε σχέση μ’ αυτή της ελληνικής αρχαιότητας. Ο Χριστιανισμός, σ’ αυτή τη σχετική αναβάθμιση έπαιξε το ρόλο του: ανέδειξε τη γυναίκα και την απελευθέρωσε απ’ τον αρχαίο, ειδωλολατρικό φαλοκρατισμό. Ο Δημόκριτος έλεγε χαρακτηριστικά: «η γυναίκα να μην εξασκείται στο ρητορικό λόγο, γιατί είναι κακό πράγμα».(απ.110). Και στο απόσπασμα 111: «Είναι η πιο μεγάλη προσβολή για τον άντρα να κυβερνάται από γυναίκα».

      http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/06/21-8.pdf

      Σωματική Υγιεινή στο Βυζάντιο

      http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/06/31-4.pdf

      ΟΙ Έλληνες του Βυζαντίου προσπάθησαν να ανακατασκευάσουν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων!

      http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/07/96-1.pdf

      Ένας Έλληνας κατασκευάζει Βυζαντινές Πανοπλίες και μας δείχνει την τεχνολογία αιχμής τους!

      http://www.hellenicarmors.gr/media/pdf/iee.pdf

      Η Εξέλιξη των Ιατρικών Αντιλήψεων στο Βυζάντιο και τα πρώτα σύγχρονα νοσοκομεία με πτέρυγες για έκτακτες περιπτώσεις

      http://www.archaiologia.gr/blog/2012/12/24/%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF/

      Το Βυζαντινό Θέατρο άξιος συνεχιστής τους Αρχαιοελληνικού

      http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/06/12-9.pdf

      Βυζαντινοί Επιστήμονες μαζεμένοι εδώ

      http://www.apologitis.com/gr/ancient/byz-politismos.htm

      Βραχεία κεφαλή για… τις μεσαιωνικές νεκροψίες αμέσως μετά την Aάλωση από τους Σταυροφόρους κάτι που αποδεικνύει ότι την γνώση την πήραν απο εμάς.

      http://www.e-radio.gr/blog/post.asp?uid=16106

      Επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων παίδων στο Βυζάντιο

      http://www.perceptum.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=25

      Το Βυζαντινό Πανδιδακτήριο

      http://www.hellasontheweb.org/2010-04-05-22-32-27/2011-02-06-11-37-28/1300–425-

      πηγές Επίσημο Περιοδικό Αρχαιολογίας

      Προτιμώ τον Μεσαίωνα απο την Ρωμαική Εποχή!
      Βόρεια Κορέα 100 χρόνια πρίν όταν ήταν Χριστιανοί και 100 χρόνια μετά όταν έγιναν αναγκαστικά άθεοι, μπορείς να δείς ελευθερία,
      τάξη και ασφάλεια! χαχαχαχα

     • Mike

      Επιλεκτικά όπου σε συμφέρει η επιστήμη βλέπω είναι καλή.Αντλείς επιχειρήματα (επιλεκτικά πάντα και μόνο) απο την επιστήμη σε ορισμένες φυσικά μόνο περιπτώσεις και αλλού θεολογικά. λοι αυτοί που βρίζεις και λασπολογείς είναι μεγαλύτεροι και γνωστότεροι και σαφώς σωστότεροι απο αυτούς που χρησιμοποιείς εσύ επιλεκτικά, ή απο τα άρθρα που επιλεκτικά και πάλι χρησιμοποιείς! Και θα σου αναφέρω μια μια τις μπουρδες που γράφεις και γιατι τις αποκαλώ ετσι.1.αναφέρεις μια μόνο ΘΕΩΡΊΑ(αυτη που σε συμφέρει)ενώ υπάρχουν πολλές ακόμα για την ηλικία του σύμπαντος,τη «δημιουργία» του και το χρόνο(βλέπε θαμνοειδη διακλαδωση παραλληλων συμπαντων,χορδων,Μ κτλ).2Για τα ζώα το βιβλιο σου το «αγιο» σε ενα εδάφιο λεει ο ανθρωπος εγινε πρωτος,πιο μετα λεει τα ζωα γινανε πρωτα.3.Καποιοι ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ παπαδες σαφως και μπορει να υπαρχουν.και σατανιστες να ηταν το ιδιο θα κανανε,αλλα η πλειοψηφεια κια τα περισσοτερα παραδειγματα δε σε συμφερουν,και αν ταιζουν 400.000,αλλα 5 εκατομμυρια τους πληρωνουν για να εχουν χρυσες μητρες και σκηπτρα,και στην τελικη ο λαος τους πληρωνοι(και τους τραγους σου και τους πολιτες που πεινανε)απλα το παπαδαριο τα διαχειρισεται(αναλόγως…)4. ιερα συνδονη… οκ ,μπορείς να διαβάσεις αλλους που λενε το ανιτθετο,με περισσοτερα επιχειρηματα.5. Αστρονομια και φυσικη…για δες ποιος σκοτωνε τους επιστημονες,ποιος σκοτωσε ακομα και χριστιανους επιστημονες,μη παω παλιαοτερα σε ακαδημιες,Υπατια κτλ,τα γνωρίζεις ειμαι σιγουρος,αλλά θα έχεις και εδω να πεις κατι που σου μαθε ο ΟΟΔΕ,ευκολος ομως,λεει μεγαλες μπουρδες ,ευκολα αντιεπιχειρηματολογεις εναντιον του.6.καλωπισμος τςν βυζαντινων,αυτοκρατορων? με τισ φορολογιες στους παπαδες δυσκολο για τον απλο κοσμο,επισης δες τι λενε για τα ευμορφα αρχαια Ελληνικα αγαλματα.7. Την καψατε της Αλεξανδρειας,και κανατε μια με θεολογια αντιεπιστημη και σκοταδι.Ακομα και μεγαλυτερη να ηταν σε μεγεθος,σε αξια,δε το συζητω καν τι ητανε.Αλλη αξια εχει ο Επικουρος,αλλη ο Αββα ο συρος.8. Η γυναικα στην παλαια και την καινη (ακομα κ ο χριστος σου βριζει τη μανα του) εχει την χειροτερη θεση που μπορουσε να εχει ποτε.Στην Αρχαια Ελλαδα,αναλογως την περιοχη και τη εποχη ειχε διαφορες θεσεις,παντα καλυτερη απο το χριστιανισμο.9.Δες τα μινωικα ανακτορα για υγιεινη,και δες ποτε εξαπλωθηκε η μαυρη πανουκλα.10.καποιοι φωτισμενοι απο την επιστημη ανθρωποι που αναφερεις εδω,ηλιαχτιδες φωτος στο σκοτος του χριστιανισμου ισως.11 Βυζαντινο θεατρο?? Πολυ γνωστο και καλο,εχουν σωθει ανωτερες του αρχαιου να υποθεσω.Εξυπηρετουσε ενα σκοπο ομως αυτο το ..πραγμα.Ελεγχο του λαου.12.απαντησα ποιο πανω για τους επιστημονες και την επιστημη.13.Για το κλεισιμο ναων-ακαδημιων- που δρουσαν και ως νοσοκομεια ,ξερεις προφανως,αλλα φυσικα δε σε συμφερει να το πεις.Και τελος επιχειρημα για μια κομμουνιστικη χωρα,που εχει οτι εχει λογω ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ και το λες σαν επιχειρημα. Ωραια,πολυ καλα πρεπει να ηταν στη ναζιστικη γερμανια με τον ρωμαιοκαθολικο χιτλερ?ε?η στην υπολοιπη γη που ειναι χριστιανοι?τι εχεις να πεις?ελευθερια ταξη κια ασφαλεια παντου!Επειδη αν το διαβασεις ειμαι σιγουρος οτι θα μου πεις για τις πηγες,οταν το κανεις θα σου παραθεσω .Και ατομα τα οποια γνωριζουν την αληθεια αλλα την αποκρυπτουν ειναι τα χειροτερα,γιατι πολυ απλα εχουν συμφερον και το κανουν,αλλα οχι επειδη το πιστευουν απλα σαν προβατα.εσυ γνωρίζεις αλλα αποκρύπτεις οτι ολα οσα λες ειναι επιλεκτικη αληθεια του 1%. Και τελος,σε περιπτςση που εισαι απλα τυφλος-που δε το νομιζω- θα σου πω πως για 1500 + χρονια οι χριστιανοι ειναι οι νικητες,και οπως ξερεις κατεστρεψαν το συντριπτκο ποσοστο,βιλβιων,γνωσηςκαι ανθρωπων.Και παλι ομως,η αληθεια δεν γινεται να εξαλειφθει,γιατι η επιστημη και οτι εχει σωθει μας τη δειχνει.Δηλαδη ενω θα επρεπε να εχετε με το μερος σας την επιχειρηματολογια,ειναι τοσο κενη και αναληθης(δε κανατε καλη δουλεια στο καψιμο βιβλιων) που ακομα κ μετα απο 1500 χρονια καταστροφων εχουν ερθει αληθειες στη επιφανεια,με διαφορους τροπους.καλο υπνο και καλο ξοδεμα στα λεφτα που παιρνεις(ξερεις εσυ)

     • Alexander Nikolaidis

      Η επιλογή επιλεκτικών άρθρων(cherrypicking) είναι ένα σφάλμα στο οποίο πεφτουν πολλες φορές και οι ίδιοι οι επιστήμονες θέλωντας να δείξουν ότι η δική τους θεωρία υπερτερεί κάθε άλλης. Κατά τα άλλα υπάρχουν τόσο Θειστές(Deists) επιστήμονες φυσικοί κτλ. όσο και Αθεοι, όπως το ίδιο ισχύει για φιλόσοφους κτλ, λίγο δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα μέσα από αυτό το φόρουμ. Κατα τα αλλά
      2)Στην Γέννεση λέει ξεκάθαρα ότι τα ζώα σχηματίστηκαν πριν τον ανθρωπο, στο 2ο εδάφιο που αναφέρεσαι η Εβραική λέξη yatsar θα μεταφραζόταν ποιο ακριβώς σε «τα οποία είχε ήδη σχηματίσει» 3)Το παπαδαριό και ο Χριστιανισμός δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι συμπτιγμένες έννοιες, δεν πιστεύω ότι ούτε ένας συνηδειτοποιημένος Χριστιανός είναι πολύ χαρούμενος με την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένους κόλπους της Εκλησσίας ειδικά στα ανώτερα κλιμάκια 5) Δεν καταλαβαίνω γιατί σαν Χριστιανός πρέπει να αισθάνομαι ενοχές για τις σκοταδιστικές πράξεις ενός μερίδιου του Δυτικού κλήρου. Και οι αρχαίοι Έλληνες(Αθηναίοι) σκοτώσαν την μεγάλη διάνοια που άκουγε στο όνομα Σωκράτης μεταξύ των άλλων γιατί προσέβαλε τους Θεούς τους, μήπως να ντρέπομαι που είμαι και Έλληνας; Κατα τα άλλα Χριστιανοί επιστήμονες υπήρξαν κάμποσοι http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_thinkers_in_science 7Εμ, όχι; http://en.wikipedia.org/wiki/Destruction_of_the_Library_of_Alexandria
      8) Η γυναίκα κατα τον Μωσαικό νόμο μπορούσε να κατέχει περιουσία, να κληρονομήσει και να ορίσει κληρωνόμους, καθώς και να σήρει σε δικαστήρια οποιονδήποτε άντρα χωρίς να χρειάζεται αρσενικό εκπρόσωπο. Πες μου σε ποιες πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας οι γυναίκες απολάμβαναν περισσότερα δικαιώματα. 9)Ασχετη συσχέτιση τελείως. 10)Υποθέτω και οι μοναχοί που αντιγράφαν τα Αρχαία Ελληνικά κείμενα που διασώθηκαν σήμερα ήταν βρομεροί σκοταδιστές 11)O Χιτλερ μόνο Χριστιανός δεν ήταν, νεοπαγανιστής που αποστρεφόταν τον Χριστιανισμό σαν Εβραικό δημιούργημα

     • Λεωνίδας

      Mike νά σέ πληροφορήσω ( άνοιξε ένα βιβλίο Ιστορίας νά διαβάσης ) ότι τήν Αλεξάνδρεια δέν τήν έκαψαν Χριστιανοί, αλλά Ισλαμιστές. Μήν λές λοιπόν πράγματα που δέν ισχύουν, ότι τάχα μου τήν έκαψαν Χριστιανοί. Όσο γιά τό τί γίνεται στίς χώρες που δήθεν υπάρχει Χριστιανισμός, νά σέ πληροφορήσω ότι Χριστιανισμό έχουν μόνο στά χαρτιά. Τό πόσοι από αυτούς είναι συνειδητοί Χριστιανοί στήν καρδιά καί όχι στά χαρτιά, τό φαντάζεσαι πιστεύω, Κι εδώ στήν Ελλάδα όπως βλέπεις υπάρχει τεράστιος αριθμός ανθρώπων που είναι καταγεγραμμένοι ως Χριστιανοί, όμως καμμία σχέση δέν έχουν. Μού φαίνεται ότι έχεις εμπάθεια καί αυτή σέ εμποδίζει νά δής κάποια πράγματα καθαρά. Ο Χριστιανισμός διδάσκει αγάπη, ανιδιοτέλεια καί τόν ΧΡΥΣΟ ΚΑΝΟΝΑ που λέει νά συμπεριφέρεσαι στούς άλλους όπως θά ήθελες νά σού συμπεριφέρονται εσένα. Όταν λοιπόν βλέπεις σέ κάποιες δήθεν Χριστιανικές χώρες νά επικρατή τό χάος, η εκμετάλλευση, η πείνα, κτλπ., ξέρεις πολύ καλά ότι αυτός ο κανόνας δέν τηρείται. Γιατί λοιπόν κατηγορείς τόν Χριστιανισμό γιά τό χάλι αυτό;

     • Λεωνίδας

      Καί επειδή λές καί άλλες ανακρίβειες ( θέλω νά ελπίζω όχι επίτηδες ), νά σέ πληροφορήσω ότι πολλά <> διαφύλαξαν έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Οι ίδιοι οι Τρείς Ιεράρχες μελέτησαν βαθειά αρχαίους συγγραφείς, συμφωνούν σέ πολλά από τά γραφόμενα καί άλλα τά απορρίπτουν. Πώς νά τό κάνουμε, οι αρχαίοι Έλληνες όσο σοφοί καί νά ήταν ( που ήταν σοφώτατοι ) δέν μπορούσαν νά πλησιάσουν τόν Θεό πάνω από ένα όριο. Ο Θεός πρέπει νά σού αποκαλυφθή, γιατί υπερβαίνει τήν ανθρώπινη φαντασία. Υπάρχει περίπτωση ένα δημιούργημα νά είναι ανώτερο ή ίσο μέ τόν δημιουργό του;; Οι αρχαίοι Έλληνες όσο σοφοί καί ενάρετοι νά ήταν, μπορούσαν νά τολμήσουν νά σκεφτούν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε τήν ίδια αξία, ή νά συγχωρούμε τούς εχθρούς μας καί νά ευεργετούμε αυτούς που μάς έβλαψαν, όπως δίδαξε ο Χριστός;; Τέλος, όσον αφορά τά συσσίτια καί τούς <> που τά διαχειρίζονται, ποιός περίμενες νά τά διαχειριστή;; Τά διαχειρίζονται αυτοί σέ συνεργασία μέ λαϊκούς. Φυσικά καί οι λαϊκοί προσφέρουν χρήματα καί τρόφιμα, ούτε εσύ όμως ούτε κανένας είμαστε σέ θέση νά ξέρουμε άν καί πόσοι <> προσφέρουν καί οι ίδιοι από τό πορτοφόλι τους κάτι. Προσωπικά εγώ ξέρω έναν που προσφέρει. Φυσικά θά υπάρχουν καί άλλοι που προσφέρουν, όπως καί άλλοι που κλέβουν ( Ιούδες υπήρχαν καί θά υπάρχουν , αλλά η ύπαρξη καί η προδοσία τού Ιούδα, δέν αναιρεί τή διδασκαλία τού Χριστού ).

     • GreekSkeptic

      Μαρία, καλή και σεβαστή η προσπάθειά σου αλλά παίζεις το παιχνίδι του. Μην προσπαθείς εσύ να αποδείξεις κάτι. Δεν είναι δική σου δουλειά. Ο φίλος ο Demofyttus κάνει τον ισχυρισμό, αυτός πρέπει να το αποδείξει.
      Όσο προσπαθείς να απαντήσεις στις δικές του αερολογίες απλώς του δίνεις χώρο να ελιχθεί και να αποφύγει να δει την πραγματικότητα: πως όλα όσα πιστεύει είναι θέμα πίστης και πως δεν έχει τίποτε χειροπιαστό.

     • Μαρια Λ

      Βλέποντας γενικώς τα σχόλιά του πιστεύω πως έχεις δίκιο. Αλλά καταλαβαίνεις, κι εσείς είστε εδω γιατί δε μπορείτε τις ανακρίβειες.. Να μη ρωτήσω κι εγω τι γίνεται αν μας περισσέψουν όσπρια και για την Πέμπτη; Μη μου μείνει ο σύζυγος στα χέρια.. 😛

     • GreekSkeptic

      Παρακαλώ, ρωτάς ελεύθερα όποιο θες για ότι θες. Απλώς είπα τη γνώμη μου.

     • Μαρια Λ

      Ειρωνικά το είπα καλέ, με μεταπτυχιακό στην καρδιολογία σιγά μη ρωτήσω τι να κάνω αν περισσέψει φασολάδα 😛

     • Demofyttus

      Με μεταπτυχιακό στην καρδιολογία μπορείς να μου πεις φαντάζομαι που έχω δίκιο και που έχω άδικο, αλλά δεν βλέπω να απαντάς ούτε εσύ ούτε ο απο πάνω! Τζάμπα τα λεφτά των γονιών..

     • GreekSkeptic

      φίλε Demofyttus, αρχίζω να πιστεύω πως εκμεταλλεύεσαι τη καλή διάθεση όλων να σε αφήσουν να μιλήσεις αλλά είσαι και εριστικός και είρων. Προτείνω να κατεβάσεις τους τόνους αλλιώς θα με υποχρεώσεις να σε κόψω από τη συζήτηση. Πρώτη και τελευταία προειδοποίηση.

     • Demofyttus

      Σε ρώτησα κάτι, αφού δεν υπάρχει Θεός όπως λές το Σύμπαν ξεπήδησε αναίτια από το απόλυτο τίποτα, συναρμολογήθηκε τυχαία και είμαστε εδώ κατά τύχη, δείξε μου που υποστηρίζει η Επιστήμη την τυχαιότητα το τίποτα και την τύχη, γιατί δεν μου απαντάς σε κάτι τόσο απλό;

     • GreekSkeptic

      Όχι, το σύμπαν δεν ξεπήδησε από το τίποτα. Δες τί λέει για το θέμα ο Laurence Krauss. Στο έχω ξαναπεί, εκτίθεσαι με την ημιμάθεια. Καλύτερα είναι να πεις «δεν ξέρω».

     • Demofyttus

      O Krauss είναι η πηγή σου;;; χαχαχα
      Ακόμα ένας σαλτιμπάγκος της Επιστήμης μαζί με τον Dawkins και τον Harris και τον Victor, τους αθεοπροφήτες σας! Ο Krauss έγραψε στο βιβλίο του ότι το Σύμπαν προϋπήρχε παρελθοντικά άπειρα σε κβαντικές ταλαντώσεις (δηλαδή δεν δημιουργήθηκε από το απόλυτο τίποτα όπως επίτηδες έγραψε για να αγοράσουν το βιβλίο του όσοι δεν ξέρουν Κοσμολογία και Φυσική), για να το υποστηρίξει αυτό βασίστηκε σε θεωρίες 30 ετών θεωρίες που επίσης δεν συμφωνούν μεταξύ τους, την θεωρία Hatrle’s Hawking για τα χωρίς σύνορα και το tunneling wave function του Vilenkin, φυσικά ο Vilenkin τον άδειασε κανονικά και είπε αυτό

      “The question of whether or not the universe had a beginning assumes a
      classical spacetime, in which the notions of time and causality can be
      defined. On very small time and length scales, quantum fluctuations in
      the structure of spacetime could be so large that these classical
      concepts become totally inapplicable. Then we do not really have a
      language to describe what is happening, because all our physics concepts
      are deeply rooted in the concepts of space and time. This is what I
      mean when I say that we do not even know what the right questions are.”

      και αυτό

      «It is said that an argument is what convinces reasonable men and a proof
      is what it takes to convince even an unreasonable man. With the proof
      now in place, cosmologists can no longer hide behind the possibility of a
      past-eternal universe. There is no escape: they have to face the
      problem of a cosmic beginning.»

      και αυτό για τις παρελθοντικά άπειρες κβαντικές ταλαντώσεις

      “But if the fluctuations are not so wild as to invalidate classical
      spacetime, the BGV theorem is immune to any possible modifications of
      Einstein’s equations which may be caused by quantum effects”

      Ο Krauss όχι μόνο είπε ψέμματα για να πουλήσει αλλά έκοψε το γράμμα του Vinkelin για να αλλάξει την σημασία του και έγινε ρεζίλι των σκυλιών!!!

      http://winteryknight.wordpress.com/2013/09/23/william-lane-craig-posts-full-text-of-vilenkin-e-mail-misrepresnted-by-lawrence-krauss/

     • Μαρια Λ

      Παίρνεις κάποιες έρευνες και νομίζεις οτι υποστηρίζουν αυτά που εσύ πιστεύεις. Το οτι κάποιες δείχνουν πως οι πρωτεινές (γενικώς, οχι μόνο οι φυτικές) έχουν μια συσχέτιση με καρδιακά επεισόδια δε σημαίνει πως στη νηστεία δεν πρέπει να έχουμε φυσική δραστηριότητα. 1ον φυσική δραστηριότητα δεν είναι μόνο η σεξουαλική επαφή. Δηλαδή ο οικοδόμος τι να πει; Δεν πάω στη δουλειά γιατί νηστεύω και θα τους μείνω; 2ον τα αυξημένα εμφράγματα μετά τα 40 δε σημαίνει οτι οι ανω των 40 είναι ευαίσθητοι στις πρωτείνες λόγω νηστείας, απλά έχουν ήδη συσσωρεύσει αθηρωματική πλάκα. 3ον απ ότι είδα σε έρευνα που βρήκα το πρόβλημα άρχιζε απο τα 4 g/kg. Νομίζω η ποσότητα αυτή δεν επιτυγχάνεται εύκολα αν η διατροφή ειναι ισορροπημένη. 4ον υπάρχουν αρκετές άλλες έρευνες που δε δείχνουν τέτοια σχέση, αλλά ακόμα κι αυτή δεν έδειχνε διαφορά στην ολική θνησιμότητα. Δηλαδή είτε πλακώνονταν στις πρωτείνες είτε οχι πάλι ο ίδιος αριθμός ατόμων πέθαινε. 5ον αυτό το είδος διατροφής είναι σταθερό και μακροχρόνιο, δεν είναι οτι θα φας Τετάρτη φασόλια κι εκείνη τη μέρα πρέπει να μην το κάνεις γιατί έχουν πρωτείνες. Αμα ήταν έτσι οι body builder που επίτηδες καταναλώνουν πολλές πρωτείνες θα πέφτανε σαν τα κοτόπουλα. Τι να πω..

     • Demofyttus

      Πρώτα απ όλα έχεις πιαστεί από ένα σημείο του τεράστιου κειμένου μου για να μου την πεις χωρίς καν να είπα ότι όποιος κάνει έρωτα την ημέρα των οσπρίων θα πεθάνει από καρδιακό επεισόδιο, εγώ είπα μόνο ότι η υπερβολική φυσική πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά σε συνδυασμό με έντονες ασκήσεις στο κρεββάτι και βασίστηκα σε έρευνες που έγιναν τελευταία, εκτός των άλλων τα όσπρια δημιουργούν και άλλα προβλήματα, σε βαραίνουν και δύσκολα θα θες μετά να κάνεις οτιδήποτε για αυτό απαγορεύουν την συνουσία την ημέρα των οσπρίων, όχι επειδή θα κατέβει ο Θεός να σε τιμωρήσει αλλά γιατί είναι ανθυγιεινό! Σου ξεφεύγει και μια λεπτομέρεια, αυτές οι εβδομαδιαίες νηστείες γράφτηκαν σε μια εποχή που όλες σχεδόν οι εργασίες ήταν χειρωνακτικές και οι άντρες γυρνούσαν στο σπίτι αργά το απόγευμα, ένας εργάτης του 4ου αιώνα θα ξυπνούσε στις 6 το πρωί και θα τελείωνε την δουλειά του στις 6 το απόγευμα, μετά θα έτρωγε, θα ξεκουραζόταν και μετά πάλι ύπνο και πάλι δουλειά, σήμερα ακόμα και οι χειρωνακτικές εργασίες έχουν γίνει πιο εύκολες και επίσης έχουμε το 8ωρο. Δεν νομίζω να διαφωνείς ότι μερικές τροφές κάνουν καλό ή κακό στην καρδιά, δεν είμαστε ότι τρώμε;;; Δηλαδή οι διατροφολόγοι – διαιτολόγοι είναι ψευτοεπιστήμονες;;

      Αυτό με τους μπολντιμπιλντερς ήταν άστοχο, επειδή πάω γυμναστήριο χρόνια έχω δει πώς καταντάνε στα 50 όλοι αυτοί, ένα μεγάλο ποσοστό δυστυχώς πεθαίνει νέο (πολλοί κάτω από τα 30) από καρδιά επειδή καταναλώνουν πολλές πρωτεΐνες και δεν μιλάω για χαπάκια αλλά για κοτόπουλα, βρώμη κ.ο.κ.

      Έχεις πάρει στραβά την νηστεία που δεν είναι τίποτα άλλο απο μια διατροφή που θα σε κρατήσει υγιή, δεν είσαι αναγκασμένη να την κάνεις ούτε είναι αμαρτία αν φάς κρέας την 40κοστή, η νηστεία υπάρχει για καλό δικό σου και όχι του Θεού. Φυσικά τα φαγητά που υπήρχαν τότε δεν ήταν μόνο φακές και φασόλια, το Βυζάντιο είχαμε χιλιάδες συνταγές για όσπρια και είμαι σίγουρος ότι για αυτό δεν βαριόντουσαν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, σήμερα έχουμε γίνει όλοι του εύκολου και γρήγορου φαγητού και επειδή αναγκαστικά η γυναίκα δουλεύει δεν έχει χρόνο να κάθεται να μαγειρεύει πολύπλοκα φαγητά..

     • Μαρια Λ

      Αμα κάποιος φάει οτιδήποτε μετά δεν πρέπει να ασκηθεί, πχ φαγητό και κολύμπι. Δε νομίζω πολλοί απο τους ήδη κατάκοπους ανθρώπους να είχαν πολλές ορέξεις μετά απο ενα βαρύ φαγητό. Και πάλι όμως δεν ξέρω κατα πόσο έφταναν τις ποσότητες της έρευνας ενω επαναλαμβάνω πως αρκετές άλλες δείχνουν το ακριβώς αντίθετο οπότε δεν είμαστε σίγουροι οτι όντως ισχύει. Δε λεω οτι δεν υπάρχουν βλαβερές τροφές, απλά αμφισβητώ το οτι στις νηστείες δεν επιτρέπεται το σεξ λόγω κινδύνου καρδιάς. Το bodybuilding προσωπικά το θεωρώ υπερβολή, δε γνωρίζω για το προσδόκιμο επιβίωσής τους αλλά έτσι κι αλλιώς κάνουν ασκήσεις που βλάπτουν την καρδιά. Απλώς είναι ενα ακραίο παράδειγμα ατόμων που επίτηδες καταναλώνουν οσες περισσότερες μπορούν. Επαναλαμβάνω πως δεν είμαι εναντίον της νηστείας, ίσα ίσα αν ακολουθηθεί σωστά (δεν πλακωνόμαστε στο ταχίνι, προσέχουμε σίδηρο κι ασβέστιο..) απο άτομα που δεν πρέπει να έχουν ειδικό διαιτολόγιο λόγω υγείας, είναι χρήσιμη.

     • salonika4

      8ωρο??? Δημόσιος υπάλληλος είσαι ???? χα χα χα…ακου 8ωρο

     • Τασιος

      O Demofyttus είναι άριστο τρόλλ. Αν δεν έχετε συλλέξει πολλά δεδομένα αφασίας ,μην μπείτε στον κόπο να αντιπαρατεθείτε . Θα βρεθείτε στο γήπεδό του και θα ηττηθείτε κατά κράτος. (καπως ετσι το λεγε δηλαδή ενας σοφός..:) )

     • Demofyttus

      Δεδομένα φαντασίας εννοείς την τυχαιότητα το τίποτα και την τύχη;;;

     • Demofyttus

      Εγώ σου είπα γιατί υπάρχει Θεός και απάντησα σε όλα τα παρακάτω, εσύ θα μου πεις που είναι κρυμμένη αυτή η τυχαιότητα, το τίποτα και η τύχη γιατί δεν τα βλέπω;

    • Giorgos Zoulis

     Εδώ θα παραθέσω την εξής ατάκα απο το «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα»:
     – Και ένας πίθηκος μπορεί να διαβάσει Πλάτωνα, δεν πάει να πει ότι τον καταλαβαίνει.

     Μου αρέσει πάντως που θες να παραθέσεις και πηγές απο το sciencedaily και sciencedirect. Άντε λοιπόν για να σου εξηγήσουμε τι δεν κατάλαβες από τα κείμενα αυτά.

     Ναι ξέρω χάνω τα λόγια μου, όπως πολλοί άλλοι εδώ.

  • John Smith

   Μην μπλέκουμε την επιστήμη και το θαύμα. Η επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα σχετικό με τα θαύματα -είτε υπέρ είτε κατά-, γιατί δεν είναι αυτή η ειδικότητά της. Μπορεί μόνο να παρατηρήσει και να καταγράψει το γεγονός. Το πού θα το αποδώσει ο καθένας είναι θέμα πίστης.

 • GreekSkeptic

  Κύριε Σάββα, θα σας απογοητεύσω, αλλά έρευνα με ένα μόνο κομμάτι δεν είναι έρευνα. Οι σωστές έρευνες γίνονται με μεγάλους πληθυσμούς (δεν εννοώ ανθρώπων απαραίτητα), είναι τυφλές και έχουν και control group (στην περίπτωση αυτή απλό νερό). Όλα τα άλλα δεν αποτελούν έρευνα, τουλάχιστον όχι σωστά εκτελεσμένη.
  Για να βοηθήσω λίγο, για να θεωρείται σωστή η έρευνά σας θα έπρεπε να αποτελείται από τουλάχιστον 500 φιαλίδια, μην πω 1000 αγιασμό και άλλα τόσα απλό νερό. Όλα τα φιαλίδια θα πρέπει να είναι ακριβώς ίδια, να έχουν γεμιστεί υπό τις ίδιες συνθήκες, με ίδια ποσότητα, να παραμείνουν αποθηκευμένα στις ίδες συνθήκες και εσείς να μην ξέρετε ποιό είναι ο αγιασμός και ποιό όχι.
  Στο τέλος της περιόδου θα πρέπει να γίνει μικροβιολογικός έλεγχος σε όλα τα δείγματα και αφού αποκαλυφθεί ποιά δείγματα είναι ποιά, να σουμαριστούν τα αποτελέσματα για να βγουν συμπεράσματα.
  Το παραπάνω ήταν μια πολύ πρόχειρη περιγραφή ενός πειράματος.
  Αυτό που περιγράφετε εσείς δεν είναι πείραμα από το οποίο να μπορούν να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα.
  GS

  • Demofyttus

   Ε τότε γιατί δεν το κάνεις ρε γκρικ σκέπτικ;;;; Φυσικά η «λογική» σου έχει μια τρύπα, τόσους αιώνες έχουν γεμίσει δισεκατομμύρια μπουκαλάκια με αγιασμό οπότε και το πείραμα έχει γίνει ήδη απο τους πιστούς που μιλάνε για θαύμα (που φυσικά εξηγείτε φυσικά όπως οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του Βασιλικού αλλά αυτό επιβεβαιώνει ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας είχαν δίκιο γιατί τους επιβεβαιώνει η Επιστήμη για κάτι που δεν έπρεπε να ξέρουν χωρίς μικροσκόπια πρίν 2000 χρόνια).

   • GreekSkeptic

    Θα πρότεινα αντί να λες ότι σου κατέβει, να ανοίξεις ένα άλλο βιβλίο και όχι τη βίβλο, πριν σχολιάσεις. Επίσης θα πρότεινα, όταν δεν γνωρίζεις για ένα θέμα να λες «δεν γνωρίζω» και όχι να γράφεις σχόλια τα οποία σε εκθέτουν.
    Προτάσεις είναι οι παραπάνω βέβαια, όχι εντολές όπως έχεις συνηθίσει να παίρνεις.

    • Demofyttus

     Πιο βιβλίο να ανοίξω ρε σκέπτικ;;; Του Ντόκινς ή του ανύπαρκτου Χίτσενς;;; Τι απο όλα αυτα που λέω είναι μπούρδες, γιατί δεν απαντάς;;

     • GreekSkeptic

      Γιατί δεν απαντώ; Γιατί έβλεπα τον τελικό.

      Τα πράγματα είναι απλά.
      Θέλεις να μου πεις πως ο αγιασμός είναι θαυματουργός με οποιονδήποτε τρόπο; Φέρε μου επιστημονικά στοιχεία που να το δείχνουν.
      Μέχρι τώρα το μόνο που κάνεις είναι να κατηγορείς τους άθεους. Δεν έχεις πει τίποτα επί της ουσίας.

      Η δική σου αποστολή παραμένει μία: να δείξεις πως ο αγιασμός είναι με κάποιο τρόπο θαυματουργός. Ακόμα και αν το κάνεις αυτό βέβαια, μετά θα πρέπει να αποδείξεις και την ύπαρξη του θεού σου. Βλέπεις, ακόμα και αν ο αγιασμός είναι θαυμαουργός δεν είναι απαραίτητο να τον έχει κάνει έτσι ο δικός σου θεός, αλλά μπορεί να σε τρολάρει ο Θωρ (που είναι ο πιο κουλ θεός που ξέρω).

      Έτσι λοιπόν, αντί να χάνεις τον χρόνο σου σε επιδείξεις άγνοιας στο internet, σε ένα άρθρο που δεν επιτέθηκε στη θρησκεία σου καθόλου, θα μπορούσες να μαζέψεις στοιχεία για την ύπαρξη του θεού.

      Όσο για βιβλία, προτείνω νε ξεκινήσεις από τη βίβλο. Να τη διαβάσεις πραγματικά. Να συγκρίνεις το ένα ευαγγέλιο με το άλλο. Να συγκρίνεις τις ιστορίες που γράφει το κάθε ένα. Να δεις τις ομορφιές του θεού σου. Να μάθεις κάτι παραπάνω από ότι σε τάισαν στο κατηχητικό και από ότι βλέπεις κάθε Πάσχα στον ΑΝΤ1. Αντί να δακρύζεις με τον Τζεφιρέλι να δεις γιατί ο Ματθαίος δίνει μια ιστορία για τη γέννηση ενώ ο Λουκάς μια διαφορετική, να δεις του ίδιους θεόπνευστους ευαγγελιστές που δεν συμφωνούν ούτε στον αριθμό γεννεών που έχουν περάσει μέχρι τη γέννηση του Ιησού.
      Να δεις που τα ευαγγέλια δεν συμφωνούν ούτε στο πότε πέθανε ο Ιησούς, ούτε στα γεγονότα της ανάστασης, ούτε καν σε αυτά της δίκης.

      Αφού τα διαβάσεις όλα αυτά, έλα να τα ξαναπούμε. Γιατί υποπτεύομαι πως τα ξέρω καλύτερα από εσένα, εγώ ο άθεος.

      Άκου γιατί δεν απαντώ; Έχει τελικό παλικάριιιιιιι.

     • Demofyttus

      Ο Αγιασμός είναι ακόμα ένα θρησκευτικό έθιμο και μέρος της Θρησκευτική τελετής που ενισχύει την πίστη μας όταν τον λαμβάνουμε και μας φέρνει σε ψυχική ανάταση το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την σωματική και ψυχική υγεία, το θαυματουργό του μέρος δεν αντιτίθεται του φυσικού καθώς ο Θεός έφτιαξε την φύση και οτιδήποτε σε αυτήν είναι φανερό γιατί ο Θεός είναι Αληθινός. Μόνο ο Διάολος αρέσκεται σε μυστικιστικές τελετές και μάγια.

      Ο Θεός υπάρχει γιατί πουθενά στο Σύμπαν ή στην Επιστήμη δεν υπάρχει η τυχαιότητα το τίποτα και η τύχη όπως υποστηρίζετε εσείς οι Άθεοι, το Σύμπαν είναι ομοιογενές και ήταν προκαθορισμένο να δημιουργήσει ζωή.

      http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2013/08/carbon-12-of-giant-red-stars-does-it-suggest-a-universe-fine-tuned-for-life.html

      Αν το Σύμπαν δεν το δημιούργησε ένας Νούς τότε ξεπήδησε απο το απόλυτο τίποτα καταστρέφοντας όλη την Επιστήμη, συναρμολογήθηκε μέσω της τυχαιότητας και είμαστε εδώ κατά τύχη, για να σου δώσω να καταλάβεις τι προϋποθέτει αυτό είναι σαν να κερδίσεις το τζόκερ τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις (40 φορές) στην σειρά, για αυτό και οι άθεοι Επιστήμονες καταφεύγουν σε αναπόδεικτες μεταφυσικές θεωρίες όπως τα Πολυσύμπαντα, δηλαδή ομολογούν υποσυνείδητα ότι η δημιουργία ενός Σύμπαντος σαν αυτό είναι ένα στο άπειρο δηλαδή ομολογούν την Παντογνωσία Του. Φυσικά μην εγκλωβιστείς σε τέτοιες μεταφυσικές ανοησίες γιατί τις καταστρέφει το boltzmann brain paradox και σοβαροί Επιστήμονες όπως αυτός εδώ.

      http://www.math.columbia.edu/~woit/wordpress/?category_name=multiverse-mania

      Η πλάκα είναι ότι οι άθεοι όπως εσύ πιστεύουν ότι ο άνθρωπος (Η Επιστήμη σαν οντότητα) μπορεί να αποκρυπτογραφήσει το Σύμπαν και να διαγράψει τον Θεό έτσι ενώ αυτό είναι απόδειξη για τον Θεό γιατί το Σύμπαν είναι αιτιοκρατικό και ομοιογενές και επίσης προϋποθέτει έναν Νού για να το καταλάβεις οπότε προϋποθέτει να υπάρχει επίσης ένας νούς πριν απο αυτό για να το προκαθορίσει. Αν ο Αθεϊσμός ήταν σωστός θα ζούσαμε μέσα σε ένα χαώδες άπειρο Σύμπαν και δεν θα υπήρχαμε τώρα εδώ να μιλάμε γιατί η τυχαιότητα δεν φέρνει σταθερά αποτελέσματα (π.χ περιστροφή πλανητών).

      Την Βίβλο την έχω διαβάσει, μάλλον επιτίθεσαι στην Παλαιά Διαθήκη και στον Μωσαϊκό Νόμο που εμείς οι Χριστιανοί ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ, αν πιστεύαμε στον Μωσαϊκό Νόμο θα είμασταν Ιουδαίοι (ούτε καν Εβραίοι), ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι ο Μωσαϊκός Νόμος είναι ανθρώπινος γιατί ο Θεός δεν χωράει σε νόμους γιατί ο μόνος νόμος που καταλαβαίνει είναι η αγάπη και η αγάπη είναι οικουμενική, δεν γνωρίζει θρησκεία, σύνορα, κατάσταση κ.τ.λ Επίσης ο Χριστός σταυρώθηκε σαν αιρετικός επειδή παρέβηκε τον Μωσαϊκό Νόμο.
      Το πιο σημαντικό πρόσωπο στην Βίβλο είναι ο Ιησούς Χριστός και αυτό μας το λένε οι ίδιοι οι προφήτες της Π.Δ. ότι τα λόγια τους θα ξεχαστούν μόλις έρθει στον κόσμο.

      Ο Χριστός είχε 2 υποστάσεις την Θεϊκή και την Ανθρώπινη, την Θεϊκή γιατί ο λόγος Του εκφράζει τον Θεό (και σε προκαλώ να μου πείς που διαφωνείς με τον Χριστό) και την ανθρώπινη επειδή είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και εικόνες Του, ο Χριστός απλά ήρθε να μας διδάξει να λατρεύουμε τον Θεό μέσα από τον Λόγο Του δηλαδή κάνοντας πράξη τις διδαχές Του που μιλάνε για ισότητα, αγάπη, ταπεινότητα, εγκράτεια, σεβασμό, κ.ο.κ.
      Τα Ευαγγέλια ονομάζονται Συνοπτικά επειδή είναι ολόιδια μεταξύ τους.
      Οι 2 μαθητές του Χριστού που αναφέρουν την γέννηση είναι ο Ματθαίος και ο Λουκάς αλλά επειδή δεν ήταν εκεί όταν γεννήθηκε βασίστηκαν σε γεγονότα που διάβασαν, ξέρουμε για τον Ηρώδη ότι ήταν ένας πολύ βίαιος άνθρωπος και αδίσταχτος με την εξουσία, σκότωσε συγγενείς του επειδή ήταν καχύποπτος ότι θα του πάρουν την εξουσία, το προφιλ του ταιριάζει απόλυτα με κάποιου ψυχολογικά ανισόρροπου που θα σκότωνε παιδιά επειδή θα διάβαζε κάπου μια προφητεία για τον ερχομό του Βασιλιά που θα του πάρει τον θρόνο. Τα 14.000 νήπια δεν γράφεται πουθενά στα Ευαγγέλια, προστέθηκε αργότερα στα συναξάρια της Εκκλησίας για συμβολικούς σκοπούς. Τα παιδιά που σκότωσε ήταν περίπου 40.

      Είναι σήμερα γνωστή η απογραφή που αναφέρει ο Λουκάς στο 2/β΄ 1-3 η οποία αν και είχε ορισθεί από τη Ρώμη για το 9-8 π.Χ., έγινε τελικά το 6 π.Χ. λόγω αντιδράσεων των Ιουδαίων. Είναι ψεύδος το ότι δεν έχουμε σήμερα στοιχεία για την απογραφή του 6 π.Χ. Πάπυροι τους οποίους κατέχει σήμερα η
      Αρχαιολογία, μας πληροφορούν ότι στο Ρωμαϊκό κράτος γίνονταν
      απογραφές κάθε 14 χρόνια. Και μιλούν σαφώς περί απογραφής που
      διατάχθηκε το 9 π.Χ., αλλά έγινε το 6 π.Χ. (J.P.
      Free, Archaeology
      and Bible History, σελ. 285, 286. Επίσης
      W.

      M Ramsay, “Was Christ Born at Bethlehem?” σελ.
      174 εξ. Επίσης
      J. A. Thompson, “The Bible and Archaeology”, σελ.
      378 – 379. W. Keller, «Η Βίβλος
      ως ιστορία λαών και πολιτισμών, σελ. 463). Ο Κλήμης ο
      Αλεξανδρεύς, (155 – 220 μ.Χ.), μιλάει για σύστημα απογραφής και
      λέει ότι αυτό άρχισε με την απογραφή που έγινε το έτος γεννήσεως
      του Χριστού. Κείμενα παπύρων, αναφέρουν απογραφές που γίνονταν
      κάθε 14 χρόνια: 90 μ.Χ., 104,

      118,

      132, κλπ ως το 230 μ.Χ. (Α. Τ.
      Robinson, “Luke the
      Historian in the Light of Research” σελ. 123 εξ.). Επίσης
      υπάρχουν αναφορές στον Πλίνιο και στον Τάκιτο για απογραφή στα
      έτη 35,

      48,

      61 και 74 μ.Χ. Επίσης έχουμε πληροφορίες περί
      απογραφής στην Αίγυπτο το 34 και το 62 μ.Χ., και ακόμα έμμεσες
      πληροφορίες περί απογραφής το 20 και το 48 π.Χ. Αν λοιπόν είχαμε τόσο συχνές απογραφές, γιατί πρέπει να
      θεωρηθεί ειδικά η απογραφή τής γέννησης τού Χριστού ως μη
      ιστορική;

      Ο Δαυίδ και το γεναιολογικο δέντρο του Χριστού

      Στον Ισραήλ ίσχυε ο ΑΝΔΡΑΔΕΛΦΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ:
      » 5 Εάν δε κατοικώσιν αδελφοί επί το αυτό και αποθάνη εις εξ
      αυτών, σπέρμα δε μη ή αυτω, ουκ έσται η γυνή του τεθνηκότος έξω
      ανδρί μη εγγίζοντι· ο αδελφός του ανδρός αυτής εισελεύσεται προς
      αυτήν και λήψεται αυτήν εαυτω γυναίκα και συνοικήσει αυτη. 6 και
      έσται το παιδίον, ό εάν τέκη, κατασταθήσεται εκ του ονόματος του
      τετελευτηκότος, και ουκ εξαλειφθήσεται το όνομα αυτού εξ Ισραήλ.
      7 εάν δε μη βούληται ο άνθρωπος λαβείν την γυναίκα του αδελφού
      αυτού, και αναβήσεται η γυνή επί την πύλην επί την γερουσίαν και
      ερεί· ου θέλει ο αδελφός του ανδρός μου αναστήσαι το όνομα του
      αδελφού αυτού εν Ισραήλ, ουκ ηθέλησεν ο αδελφός του ανδρός μου.
      8 και καλέσουσιν αυτόν η γερουσία της πόλεως αυτού και ερούσιν
      αυτω, και στάς είπη· ου βούλομαι λαβείν αυτήν· 9 και προσελθούσα
      η γυνή του αδελφού αυτού έναντι της γερουσίας και υπολύσει το
      υπόδημα αυτού το εν από του ποδός αυτού και εμπτύσεται κατά
      πρόσωπον αυτού και αποκριθείσα ερεί· ούτω ποιήσουσι τω ανθρώπω,
      ος ουκ οικοδομήσει τον οίκον του αδελφού αυτού εν Ισραήλ· 10 και
      κληθήσεται το όνομα αυτού εν Ισραήλ Οίκος του υπολυθέντος το
      υπόδημα»

      (Δευτερονόμιο 25/κε΄ 5-10). Εκεί όταν κάποιος πέθαινε
      άτεκνος, ο κοντινότερος συγγενής του, ΟΦΕΙΛΕ να παντρευτεί την
      γυναίκα του, και να της «αναστήσει σπέρμα» (Δες για παράδειγμα
      Ρουθ 4/δ΄ 9 – 12, πώς ο Βοόζ έκανε παιδί με τη Ρουθ, και το
      σπέρμα ανήκε στον Μααλών που πέθανε. Και αυτός
      ήταν πρόγονος του Ιωσήφ).

      Το ίδιο
      συμβαίνει και εδώ με τις γενεαλογίες τού Ιωσήφ.
      Ο ένας Ευαγγελιστής χρησιμοποιεί την
      καταγωγή του Ιωσήφ με βάση τους φυσικούς πατέρες της γενεαλογίας,
      και ο άλλος Ευαγγελιστής, με βάση τους ανδραδελφικούς γάμους,
      καθώς ο Ιωσήφ ήταν τέκνο ανδραδεφικού γάμου, και κάποιος
      συγγενής ανέστησε σπέρμα στον αποθανώντα πατέρα του.
      Κατά τον ίδιο τρόπο και ο Ιησούς, θεωρείτο βάσει του Μωσαϊκού
      Νόμου «όπως ενομίζετο» τέκνο του Ιωσήφ, και είχε όλα τα
      δικαιώματα της γενεαλογίας του Ιωσήφ από τον βασιλιά Δαυίδ, ενώ
      ήταν «Υιός Θεού».

      Πολύ απλά λοιπόν,
      εξηγούνται οι δύο διαφορετικές γενεαλογίες του Ιωσήφ, και ο
      λόγος που αντί για τη γενεαλογία της Παναγίας, αναφέρεται η
      γενεαλογία του Ιωσήφ.

      Ας δούμε όμως και την
      πραγματική κατά σάρκα καταγωγή του Ιησού Χριστού. Γιατί
      ονομαζόταν «Υιός Δαυίδ»; Μόνο λόγω της νομικής του καταγωγής από
      τον Ιωσήφ τον Υιό Δαυίδ; Ή μήπως και η Παναγία είχε μια τέτοια
      καταγωγή;

      Πράγματι! Η γυναίκα
      που έδωσε σάρκα στον Υιό του Θεού, καταγόταν και αυτή από τον
      Δαυίδ. Ήταν θυγατέρα του Ιωακείμ και της Άννας, και γνωρίζουμε
      ότι ο Ιωακείμ ήταν απόγονος της γενιάς τους Δαυίδ. Και αυτή την
      πληροφορία μας τη διασώζουν οι άγιοι πατέρες.

      Ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος (Πρός Εφεσίους
      18) και ο άγιος Ιουστίνος (Κατά Τρύφωνος
      100) μαρτυρούν ότι και η ίδια η Παναγία καταγόταν από τον
      Δαυίδ. Και ήταν πολύ κοντά στην εποχή του
      Χριστού, ώστε να γνωρίζουν καλά τη γενιά της Παναγίας.

      Στην Ανάσταση του Χριστού πάλι δεν υπάρχουν αντιφάσεις, πρώτα απ όλα η Μαρία η Μαγδαληνή ανέφερε το τι είδε, δεν ήταν εκεί οι μαθητές, τα Ευαγγέλια συμφωνούν ότι ήταν εκεί 2 άντρες ντυμένοι στα λευκά που είπαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε, το ότι άλλος τους περιγράφει σαν αγγέλους και άλλος σαν εργάτες δεν στερεί την αυθεντικότητα της κατάθεσης της Μαγδαληνής, αν διαβάσεις εδώ τις αντιθέσεις θα δεις ότι η μια υποστηρίζει την άλλη, παράδειγμα, ο ένας λέει ότι πήγαν 3 γυναίκες στον τάφο να τον αλείψουν με άρωμα, ο άλλος λέει 2 ο άλλος λέει 5, δεν είναι σοβαρή αντίφαση γιατί δεν έχει άμεση σχέση με τον Χριστό και την Ανάσταση Του.

      http://www.compellingtruth.org/resurrection-accounts.html

      Θυμάμαι προσωπικά όταν παίχτηκαν τα Πάθη του Ιησού, η ταινία ήταν πολύ έντονη με πολύ βία και οι θεατές τόσο πολύ ταράχτηκαν που αργότερα έπεφταν και οι ίδιοι σε αντιφάσεις, υπάρχει μια σκηνή που η Παναγία φιλάει τα πόδια του Εσταυρωμένου και πασαλείβεται με αίμα, ακόμα θυμάμαι που οι μισοί έλεγαν ότι ήπιε το αίμα του Χριστού και οι άλλοι μισοί ότι απλά πασαλείφτηκε, φαντάσου λοιπόν ένα ζωντανό περιστατικό πόσες οπτικές γωνίες έχει. Το γεγονός όμως παραμένει γεγονός!

     • GreekSkeptic

      Σαν να μην έγραψα τίποτα. Τελικά είσαι τεράστιο τρολ! Σου βγάζω το καπέλο, αλλά έχω καλύτερα πράγματα να κάνω.

     • Demofyttus

      Αν είναι αυτή η απάντησή σου τότε χαίρομαι που είμαι ο μοναδικός σκέπτικ εδώ και ας μην το κουβαλάω σαν τίτλο.

     • livikosfc

      Μπηκα σε αυτο το αρθρο προσπαθωντας να ανακαλυψω αν οι αρχαιοι ειχαν γνωση περι μικροβιων. Τελικα εμαθα αυτο που ηθελα και ακομα παραπανω διαβαζοντας τα σχολια σου χρηστη «Ararxos». O Θεος να σε εχει καλα και ολους οσους κοπιαζουν προς αναζητηση της αληθειας.

     • Λεωνίδας

      Greek Skeptic θά σού πρότεινα νά αλλάξης αυτό τό παρατσούκλι, γιατί μέ τίς μπούρδες που λές προσβάλλεις καί τήν Ελληνική σκέψη. Επειδή τυγχάνει νά έχω διαβάσει τά Ευαγγέλια, μπορείς νά μού απαντήσης μέ δημοσίευση χωρίων, πού βρίσκεις αντιφάσεις; Π.χ. στό θέμα τής δίκης, βρίσκεις καμμιά αντίφαση;; Απλά, κάποιο Ευαγγέλιο περιγράφει μέ περισσότερες λεπτομέρειες τή δίκη από κάποιο άλλο. Τώρα, όσον αφορά τόν αγιασμό, τί κουφαμάρες λές στόν Ararxo; Τό θέμα είναι ο αγιασμός κι εσύ τόν βάζεις νά αποδείξη τήν ύπαρξη Θεού; Ξεφεύγεις από τό θέμα. Υπάρχουν καί μερικά πράγματα τά οποία δέν μπορούν νά αποδειχθούν, όμως καλούμαστε νά υιοθετήσουμε μιά άποψη. Αυτό λέγεται Πίστη. Κανείς δέν μπορεί νά αποδείξη τήν ύπαρξη ή όχι ζωής μετά τόν θάνατο, αλλά όλοι έχουμε μιά άποψη. Όποτε λοιπόν ξαναπείς σέ κάποιον νά αποδείξη τήν ύπαρξη Θεού, νά θυμάσαι ότι κι εσύ οφείλεις νά αποδείξης τήν ΜΗ ύπαρξη Θεού. Καί κάτι άλλο. Σέ συμβουλέυω νά πάς στό Νοσοκομείο Λοιμωδών στήν Αγία Βαρβάρα καί νά παρακολουθήσης τούς αρρώστους που κοινωνάνε. Μετά πήγαινε μέσα στό Ιερό καί παρακολούθα τόν παππά νά πίνη μέσα από τό Δισκοπότηρο ό, τι έχει απομείνει καί μετά βρές μιά εξήγηση γιατί δέν παθαίνει τίποτα, τόσον καιρό που τό κάνει. Καί γιά νά προλάβω τό σκεπτικό σου μήπως παίρνη κάποιο αντίδοτο πιό πρίν γιά προφύλαξη, εσύ που είσαι τόσο καλός ερευνητής, ψάξε βρές το, πιές το καί πιές μετά από ποτήρι που έχει πιεί φυματικός. Επειδή μάς έχεις πήξει στήν αρλουμπολογία, άσε τά λόγια καί κάνε μερικές πράξεις.

    • Λεωνίδας

     Greek Skeptic θά σού πρότεινα νά κάνης ο ίδιος τό πείραμα τής Malakhovskaya πρίν ξεδιπλώσεις τίς πολύπλοκες θεωρίες σου. Τά πολλά λόγια είναι φτώχεια. Τήν έρευνα έψαξες νά τή βρής καί δέν τή βρήκες, αλλά πρίν αρχίσεις τίς θεωρίες σου ( μέ ειρωνικές σπόντες ), δέν κάνεις τό πείραμα μόνος σου; Δέν νομίζω νά είναι τόσο δύσκολο. Τό αποτέλεσμα θά δώσει μεγαλύτερο επιχείρημα σέ αυτά που μάς λές, ή απλά θά σέ ταπώσει. Προτίθεμαι νά τό κάνω κι εγώ τό πείραμα, μέ συνεργασία μικροβιολόγου.

 • stratos

  Καλησπέρα,
  Τέτοιου είδους άρθρα δε νομίζω ότι θα έπρεπε να θίγουν κανένα….
  Έχει καιρό που μου έστειλε γνωστός το άρθρο για την έρευνα της κυρίας και του απάντησα: «Βρε άνθρωπε, ξεκινώντας από το ύφος του κειμένου και προχωρώντας προς την ορολογία θα έπρεπε να καταλάβεις ότι είναι απάτη!!!»
  Δυστυχώς πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και γι’αυτό δε θεωρώ ότι ευθύνεται η θρησκεία αλλά η ευπιστία κάποιων…
  Υ.Γ. Θα έλεγα ότι κι εγώ είμαι από αυτούς που ασπάζονται και πιστεύουν (Ορθοδοξία) αλλά είναι κάτι το οποίο δε μπορώ να τεκμηριώσω λογικά – είναι βίωμα.

 • Alexander Nikolaidis

  Να σας πω κι εγώ σαν φαρμακοποιός πολύ απλά τι συμβαίνει. Κατα πρώτον τα σκεύη του αγιασμού είναι Αργυρά. Ο Αργυρος ως γνωστόν είναι άριστο αντιμικροβιακό και μάλιστα εμβάπτηση αργύρου στο νερό για κάποιο διάστημα μπορεί να κάνει το νερο κατάλληλο για πόση χωρίς να χρειαστεί βρασμος-σε πολλά survival books υπάρχει μάλιστα η συμβουλή να κρατάμε πάνω μας ένα ασημένιο νόμισμα για να το χρεισημοποιήσουμε ώστε να κάνουμε κατάλληλο το νερό. Σε αυτά ας προσθέσουμε και την γνωστή αντιμικροβιακή δράση του Ocimum Sanctum-βασιλικός στην καθομηλουμένη, δεν είναι απορίας άξιο που ο αγιασμός δεν χαλάει- κάτι που μπορώ να επιβεβαιώσω από προσωπική εμπειρία.

  • Antonis Armageddon

   Απο μικρό παιδί ποτε δεν εχαψα τη μπουρδα περι αγιασμού αλλα παντα πιστευα οτι ειχε να κανει με το βασιλικό που βαπτίζεται μεσα στο δοχείο. Τωρα επιβεβαιώνομαι. Ευχαριστώ.

   • Bmoviestgams Bmoviestgams

    Ξεκίνα να χάφτεις….https://www.youtube.com/watch?v=iu9P167HLsw

    • Antonis Armageddon

     Commentators have criticized Emoto for insufficient experimental controls and for not sharing enough details of his approach with the scientific community.[8][14][15] William A. Tiller, another researcher featured in the documentary What The Bleep Do We Know?, states that Emoto’s experiments fall short of proof, since they do not control for other factors in the supercooling of water.[16]
     In addition, Emoto has been criticized for designing his experiments in
     ways that leave them prone to manipulation or human error influencing
     the findings.[8][10][17] Biochemist and Director of Microscopy at University College Cork William Reville wrote, «It is very unlikely that there is any reality behind Emoto’s claims.»[8]
     Reville noted the lack of scientific publication and pointed out that
     anyone who could demonstrate such a phenomenon would become immediately
     famous and probably wealthy.[8]

     Writing about Emoto’s ideas in the Skeptical Inquirer, physician Harriet A. Hall concluded that it was «hard to see how anyone could mistake it for science».[18] Commenting on Emoto’s ideas about clearing water polluted by algae, biologist Tyler Volk stated, «What he is saying has nothing to do with science as I know it.»[3] Stephen Kiesling wrote in Spirituality & Health Magazine,
     «Perhaps Emoto is an evangelist who values the message of his images
     more than the particulars of science; nevertheless, this spiritual
     teacher might focus his future practice less on gratitude and more on
     honesty.»[10]

     Emoto was personally invited to take the One Million Dollar Paranormal Challenge by James Randi
     in 2003, and would have received US$1,000,000 if he had been able to
     reproduce the experiment under test conditions agreed to by both
     parties. He did not participate.[19][20]

     https://en.wikipedia.org/wiki/Masaru_Emoto

    • Antonis Armageddon
    • Antonis Armageddon

     Μη φας, εχει γλάρο….

  • Demofyttus

   Οπότε οι Πατέρες της Εκκλησίας είχαν δίκιο όταν έλεγαν για τον Βασιλικό…αν ο Θεός ήταν αγύρτης ο Βασιλικός δεν θα είχε αντιμικροβιακή δράση όμως κάτω από τον σταυρό βασιλικός φύτρωσε οπότε και η Επιστήμη επιβεβαίωσε τον Θεό!

  • Demofyttus

   Πώς τα ήξεραν αυτά οι πατεράδες της Εκκλησίας χωρίς μικροσκόπια;

  • Probatious Elladistanious

   ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ,,,ΑΠΛΑ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΙ…ΑΜΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ…ΠΙΣΤΟΣ…ΣΦΥΡΑ

 • Dima_fd

  Το μόνο σίγουρο είναι πως η συντριπτική πλειοψηφεία όλων αυτών που μιλάνε για αγιασμούς,θαύματα και δεν ξέρω τι άλλο,όταν έχουν πονοκέφαλο τρέχουν στο φαρμακείο για γιατρικό και ξεχνάνε τους αγιασμούς και τα ματζούνια…

  • asdf

   Έτσι. Όπως λένε οι Χριστιανοί «όταν βρεις τα δύσκολα πάντα αχ Θεε μου λες» αλλά όταν βρουν τα δύσκολα πάντα στους γιατρούς και στα νοσοκομεία τρέχουν και λένε «αχ γιατρέ μου»

  • Demofyttus

   Έχω δεί επίσης πολλούς άθεους να το γυρνάνε στην θρησκεία όταν τους πεί ο γιατρός ότι πάσχουν απο καρκίνο. Η Ιατρική έγινε Δημόσια χάρις τον Χριστιανισμό όταν ο Ιουστινιανός έφτιαξε το Κράτος Δικαίου (Δημόσια Υγεία , Δημόσια Παιδεία, Δημόσια Κτήρια, Δημόσια Ταμεία, Απαγόρευση της Δουλείας και Ισότητα των γυναικών) με βάση την Χριστιανική ισότητα. Μέχρι τότε οι άθεοι Επικούρειοι Φιλόσοφοι υποστήριζαν την δουλεία, την ανισότητα, την επιβίωση του ισχυρού, τον βιασμό, την λατρεία του Θεού Καίσαρα (και ας μην πιστευαν οτι ηταν Θεός) και χλεύζαν τους Χριστιανούς όταν βοηθούσαν τους αδύναμους επειδή έλεγαν ότι η φύση δεν δείχνει έλεος. Τέλος, η πίστη κάνει καλό στην υγεία όπως έχουν δείξει πολλά επιστημονικά χαρτιά, απλά είσαι προκατειλημένος.

   http://www.livescience.com/18421-religion-impacts-health.html

   http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140328103043.htm

   http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140116084846.htm

   http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140403095135.htm

   http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131218100139.htm

   http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131003093041.htm

   http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140418161431.htm

   http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131220154509.htm

   • Dima_fd

    Αρχίζοντας απ’το τελευταίο…που ανέφερα εγώ οτι η πίστη δεν κάνει καλό έτσι ώστε να βγάζεις το συμπέρασμα οτι είμαι προκατειλημένος?Απλά περιέγραψα αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.Η πίστη,οποιαδήποτε όμως πίστη, κάποιους τους βοηθά να αντιμετωπίσουν δυσκολίες της ζωής.Αυτό όμως συμβαίνει εξίσου στον χριστιανό,στον μουσουλμάνο,στο βουδιστή,στον Ινδιάνο και καμία σχέση δεν έχει με θαύματα και άλλα κομπογιανίτικα…εκτός αν έχεις αποδείξεις για το αντίθετο.Το σίγουρο είναι οτι όλοι αυτοί η άθεοι που όπως λες το γυρνάνε στη θρησκεία όταν δουν τα δύσκολα,π.χ καρκίνος,στη διαδρομή για το παζάρι των θαυμάτων θα δυσκολευτούν αρκετά μιας και στο αντίθετο ρεύμα θα συναντήσουν αρκετούς που ενώ αφελέστατα πείσθηκαν να αναζητήσουν θεραπεία στα ματζούνια και στις αγιαστουρες,μόλις δουν τα δύσκολα τρέχουν στα Ιπποκράτεια και στα Μεμόριαλ

    • Demofyttus

     Είπες ότι στο τέλος όλοι τρέχουν στα φαρμακεία να πάρουν τα φάρμακα, εγώ προσωπικά δεν έχω πάρει ούτε ασπιρίνη, ο πονοκέφαλος είναι κάτι περαστικό που εμφανίστηκε με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, το 99% απο τις αρρώστιες πιστεύω προσωπικά ότι είναι αποτέλεσμα της μη πρόληψης, δεν γίνεται να έχεις και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη.

     Είπαμε ο Αγιασμός είναι μέρος της λειτουργίας και δεν είναι ματζούνι, η προσευχή, η τελετουργία, ο αγιασμός είναι απλά το μέσον για την πίστη σου και όχι η ίδια η πίστη σου για αυτό και κάθε χώρα έχει άλλα θρησκευτικά έθιμα, ας σου δώσω ένα παράδειγμα, έχουμε 2 αυτοκίνητα το ένα μπλέ και το άλλο κόκκινο, αποσκοπούν στην ίδια δουλειά απο το σημείο Α να πάνε στο σημείο Β, αντικατέστησε το ένα αυτοκίνητο με τα θρησκευτικά έθιμα που έχουν στην ινδία και το άλλο αυτοκίνητο με τα θρησκευτικά έθιμα που έχουν στην Ελλάδα, αντικατέστησε το σημείο Β με την ψυχική ανάταση που νιώθεις όταν πιστεύεις και το σημείο Α με τον άνθρωπο.Το σημείο Α που είναι ο άνθρωπος θέλει να φτάσει στο σημείο Β που είναι η ψυχική ανάταση δηλαδή την ένωση με τον Θεό, δεν μας νοιάζει τι μέσον χρησιμοποιεί αλλά ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αυτή την βαθύτερη ανάγκη. Ο Θεός είναι ένας γιατί είναι άπειρος, το άπειρο δεν μπορεί να έχει πλυθηντικό οπότε και λατρεία στον Θεό κάνεις με βαθύτερες εσωτερικές αποφάσεις που αφορούν καθαρά τον άνθρωπο οπότε και είναι οικουμενικές γιατί αν βγάλεις το θρήσκευμα είμαστε όλοι άνθρωποι με τις ίδιες ανάγκες επιθυμίες και πάθη.

     Είπες ότι η πίστη τους βοηθάει, οπότε παραδέχεσαι ότι η πίστη είναι ικανή να αντιμετωπίσει μια αρρώστια που είναι καθαρά υλική, αφού όμως η πίστη είναι κάτι άυλο τότε πώς το καταφέρνει; Δεν θα έπρεπε να ενεργοποιεί έναν μηχανισμό που αφορά το υλικό σώμα; Πώς γίνεται δηλαδή κάτι άυλο να έχει επιρροή σε κάτι υλικό;

     Το ίδιο συμβαίνει και με την προσευχή, το MRI έδειξε ότι οι πιστοί πραγματικά ζουν μια εμπειρία και δεν είναι απλά φαντασία, αν ήταν φαντασία τότε και οι άθεοι θα μπορούσαν να το καταφέρουν αλλά δεν μπόρεσαν

     «Interestingly, though, while atheists and non-believers spend time
     meditating or contemplating God’s existence, no impact on the brain is
     observed in the frontal lobe.»

     http://www.huffingtonpost.com/2012/10/18/how-does-prayer-meditation-affect-brain-activity_n_1974621.html

     Οπότε αυτό που ονομάζουμε πίστη είναι πραγματικό και όχι στην φαντασία μας.

     Τερματίζοντας λέω ότι καλά πάνε στα Νοσοκομεία αλλά και τα Νοσοκομεία μέρος της πίστης είναι, ο Χριστός μας έμαθε την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη που πήγε τον τραυματία στο Ξενοδοχείο, πλήρωσε τον ξενοδόχο και τον γιατρό να τον περιποιηθούν και συνέχισε τον δρόμο του, δεν αρκέστηκε μόνο στην προσευχή! Κατά κάποιο άγνωστο λόγο ξεχωρίζεις την μέγιστη πράξη αγάπης την ιατρική απο την Χριστιανική Πίστη ενώ εξαιτίας του Χριστιανισμού η Ιατρική έγινε Δημόσια!

     Η Εξέλιξη των Ιατρικών Αντιλήψεων στο Βυζάντιο και τα πρώτα σύγχρονα νοσοκομεία με πτέρυγες για έκτακτες περιπτώσεις

     http://www.archaiologia.gr/blog/2012/12/24/%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF/

     • Dima_fd

      Πώς γίνεται δηλαδή κάτι άυλο να έχει επιρροή σε κάτι υλικό;
      Απάντηση:με τον ίδιο τρόπο που οι παιάνες έδιναν στους πολεμιστές θάρρος και αυτοπεποίθηση στους πολεμιστές στα πεδία των μαχών…με τον ίδιο τρόπο που ένα τραγούδι σε κάνει να νοιώσεις συναισθήματα…με τον ίδιο τρόπο που η κλασική μουσική κάνει τα φυτά πιο υγειή και τόσα άλλα.Τέλος πάντων φίλε μου επειδή ειλικρινά σε πολλά από όσα λες δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω σου λέω οτι έχεις δίκιο σε όλα όσα λες για να τελειώνουμε…και τώρα που το καλοσκέφτομαι αυτό με τους Βυζαντινούςκαι την ιατρική δένει…ήταν τόσο ευρηματικοί στα βασανιστήρια που μόνο γνώστες της ιατρικής θα τα κατάφερναν

     • Demofyttus

      Μα δεν απαντάς, αφού όπως ομολογείς η ψυχολογία έχει άμεση σχέση με την καλή υγεία (με όποιο μέσο και αν επιτυγχάνεται αυτή) τότε έχουμε ένα παράδοξο γιατί είναι σαν να λές ότι ο υλισμός επηρεάζεται απο πράγματα τα οποία δεν είναι υλικά, δηλαδή πάς ενάντια στον Αθεισμό σου που θεωρεί τα πάντα ύλη!
      Όσο για τα δήθεν βασανιστήρια στο Βυζάντιο, αν με αφήσει ο σκέπτικ θα κάνω ένα τεράστιο debunk για όλα όσα λέγονται για το Βυζάντιο απο τους νεοπαγανιστές και τους μασόνους του 17ου αιώνα..

 • Pingback: Οι μαγικές ιδιότητες του αγιασμού | greek skeptic()

 • theweekendshow megamix

  δεν εχω τη τιμη να ξερω την κ. Angelina Malakhovskaya αλλα γιατι παιρνεις σα αρχη αυτη τη κυρια και οχι καποιο ιερεα που νομιζω οτι ειναι πιο κοντα στο θεμα

  • GreekSkeptic

   Δεν βρήκα έρευνα που να έχει γίνει από κάποιο ιερέα. Αν έχεις εσύ στείλε την.
   GS

   • Demofyttus

    Γιατί έχει γίνει έρευνα απο κανέναν άθεο για την ύπαρξη της τυχαιότητας του τίποτα και της τύχης;; Το ότι τα πιστεύεις δεν σημαίνει ότι υπάρχουν.

   • theweekendshow megamix

    οκ θα το ψαξω